Mamusie czerwcowe 2015! :) cz. 3 - Strona 105 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-03, 17:08   #3121
Domincia_1987
Zadomowienie

Dot.: Mamusie czerwcowe 2015! :) cz. 3

Dziewczyny dzieki za życzenia zdrówka dla Michalinki - po pierwszej dawce antybiotyku już widac poprawe.

Mehja wiesz co objawiało sie to u nas napadowym płaczem, gdzie ja myślałam, że to gorszy dzien. Po 2 dniach pojawiła sie temperatura ponad 38 stopni C, wezwalismy lekarza na wizyte domowa i przebadał dziecko i przy dotykaniu boku brzuszka był ryk, pewnie bol promieniował. Stwierdzil, że to może własnie wciąz daje znac o sobie niedojrzalosc układu pokarmowego, ale kazał jeszcze zrobić badanie moczu i po nim podwyższone leukocyty, które świadczą o zapaleniu. Nigdy bym takich objawów z tum nie połaczyła.

Jedna z wielu
Wierzaca mimo wszystko w swoja siłe
Czasem walczy ze wspomnieniami
Chce zyć tym szcześciem, które teraz ma
Domincia_1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-03, 17:16   #3122
mehja
Zakorzenienie

Co do spiworka to nie pomyslalam żeby takie coś kupować. Syn miał gruby kombinezon i koc i przykrywkę na wózek głęboki. Wydaje mi się że spiwor to za dużo. Teraz też nie kupuje

---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ----------

Jeszcze te zimy takie łagodne...
mehja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-03, 17:19   #3123
k a j a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez groszkolino Pokaż wiadomość
A no widzisz. Widocznie nie wszystkie gminy w to inwestują . Ale przypatrz lecznice bo często wet sami organizują takir zniżkowe akcje .
A czipy zakłada sie za darmo tez na koszt miasta. Płatny to koszt 60 zł przeważnie

Wszystkiego baj baj
O ładnie spała dB zeby juz tak zostało
No zapytam i tak będę sterylozowac na wiosnę

Cytat:
Napisane przez mehja Pokaż wiadomość
Selis mój synek jadł do 1rż tylko sloiczki bo takie mieliśmy zalecenie od gastrologa i neonatologa a potem nie miał żadnych problemów Żeby jeść domowe jedzonko.

Z tymi sloiczkami to już nie chodzi nawet tylko o to że warzywa czy morski jest przebadane tylko że na danym etapie rozwoju zawierają dokładnie tylko gram mięsa, warzyw, witamin ile dziecko potrzebuje według tabeli zapotrzebowania

Domincia o kurcze, biedna mała, oby szybko wyzdrowiała. A czym to się objawiało?

Teraz w Rosku z karta różne są taniutkie te masy do odbijania raczek i nóżek
Zgadzam się co do sloiczkow
Ale takie czystowarzywne czy owoce to będę sama gotować jak już będzie tak jadla..

Blanka też ładnie jadla wszystko.. I do tej pory tak ma.. Ale ok roku wolała w,rączki brać jedzenie.

Byliśmy na spacerze, w mieszkaniu.. Tz sprząta. Pewnie będzie coś chciał

Lena
k a j a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-03, 17:44   #3124
mehja
Zakorzenienie

My już w domciu. A jutro mnie tż ciągnie na wycieczkę do Warszawy. Ale trochę mi się nie chce. ciekawe czy w przyszły weekend będzie ładna pogoda to może wtedy.

Kupiłam w rosku ten krem na zimę- jaki on taniutki! brawo dla Roska!
Stary 2015-10-03, 18:08   #3125
Selis
Zadomowienie

Cytat:
Selis mój synek jadł do 1rż tylko sloiczki bo takie mieliśmy zalecenie od gastrologa i neonatologa a potem nie miał żadnych problemów Żeby jeść domowe jedzonko.

Z tymi sloiczkami to już nie chodzi nawet tylko o to że warzywa czy mięsko jest przebadane tylko że na danym etapie rozwoju zawierają dokładnie tylko gram mięsa, warzyw, witamin ile dziecko potrzebuje według tabeli zapotrzebowania

Domincia o kurcze, biedna mała, oby szybko wyzdrowiała. A czym to się objawiało?

Teraz w Rosku z karta różne są taniutkie te masy do odbijania raczek i nóżek
Oczywiście gdybym miała jasne przeslanie od lekarzy, ze dla Franka tylko sloiczki tak bym robiła a w mojej rodzinie kuzynka dawala córce tylko słoiczki i pamiętam ze juz jako duża dziewczynka ona tylko zupy ze sloika bo takich domowych nawet nie ruszyła i od kad pamiętam ona na wszystko wybrzydza, no ale moze to taki typ dlatego sobie to pokojarzylam. Znowu moja chrzesnica po zupkach ze sloika wymiotowala i nie wie co to słoiczek ja chce robić dużo sama, ale tak jak wcześniej napisalam te z ryba, krolikiem, cielęcinka itp. bede kupować

Ale masz męża co sam szoping proponuję woooow, mojemu to chyba by przez gardlo nie przeszlo

A w biedronce sa sloiczki 3 w cenie 2 ale w mojej jest maly wybór niestety...

Edytowane przez Selis
Czas edycji: 2015-10-03 o 18:10
Selis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-03, 18:37   #3126
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez Selis Pokaż wiadomość
Oczywiście gdybym miała jasne przeslanie od lekarzy, ze dla Franka tylko sloiczki tak bym robiła a w mojej rodzinie kuzynka dawala córce tylko słoiczki i pamiętam ze juz jako duża dziewczynka ona tylko zupy ze sloika bo takich domowych nawet nie ruszyła i od kad pamiętam ona na wszystko wybrzydza, no ale moze to taki typ dlatego sobie to pokojarzylam. Znowu moja chrzesnica po zupkach ze sloika wymiotowala i nie wie co to słoiczek ja chce robić dużo sama, ale tak jak wcześniej napisalam te z ryba, krolikiem, cielęcinka itp. bede kupować

Ale masz męża co sam szoping proponuję woooow, mojemu to chyba by przez gardlo nie przeszlo

A w biedronce sa sloiczki 3 w cenie 2 ale w mojej jest maly wybór niestety...
Króliki są co jakiś czas w Lidlu ale ja się jakoś nie mogę przemoc żeby poporcjowac królika...
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-03, 18:46   #3127
Princesika
Zakorzenienie

Mehja do Warszawy?
Stary 2015-10-03, 19:04   #3128
kejtiCe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Domincia_1987 Pokaż wiadomość
Dziewczyny dzieki za życzenia zdrówka dla Michalinki - po pierwszej dawce antybiotyku już widac poprawe.

Mehja wiesz co objawiało sie to u nas napadowym płaczem, gdzie ja myślałam, że to gorszy dzien. Po 2 dniach pojawiła sie temperatura ponad 38 stopni C, wezwalismy lekarza na wizyte domowa i przebadał dziecko i przy dotykaniu boku brzuszka był ryk, pewnie bol promieniował. Stwierdzil, że to może własnie wciąz daje znac o sobie niedojrzalosc układu pokarmowego, ale kazał jeszcze zrobić badanie moczu i po nim podwyższone leukocyty, które świadczą o zapaleniu. Nigdy bym takich objawów z tum nie połaczyła.
Zdrówka życzę
We wrześniu leżalam z Wojtkiem w szpitalu również na ZUM.
On też bardzo płakał, prostowal nogi przy płaczu i jak byliśmy u lekarza to akurat zrobił do woreczka siku, było bardzo dużo i bardzo ciemny kolor miało. Wtedy lekarz od razu powiedział, że jest coś z układem moczowym nie tak.
A potem na badaniach w szpitalu wyszło dopiero zapalenie.
22.06.2015
kejtiCe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-03, 19:46   #3129
groszkolino
celebriti

GG do groszkolino

Domincia trzymajcie sie i dużo zdrówka !

groszkolino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-03, 21:26   #3130
masija
Zakorzenienie

Dominicia dużo zdrówka. Oby się polepszyć juz na dobre

Dziewczyny które miały ten rozstep mięśni- nadal macie? Bo ka dopiero ostatnio sobie wymacalam i okazało się ze tez mam. Nadal...
Jakaś babka na wizażu wystawiła jakieścćwiczenia jak ten rozstep zmniejszyć.

A jeżeli nadal go mam to niemmogę ćwiczyć?

masija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-03, 22:19   #3131
Irmusia81
Zakorzenienie

Ja mam sunię ze schroniska i wszystko jest za darmo. I sterylizacja i chip

Cytat:
Napisane przez Domincia_1987 Pokaż wiadomość
Dziewczyny ale lecicie z postami teraz tylko czytam na bierząco. U nas cięzkie dni Misia gorączkowała i myślałam, że to ząbki a niestety okazało się, że to zapalenie dróg moczowych. Od dziś jestesmy na antybiotyku i w poniedziałek powtarzamy badanie moczu.
ojej! zdrówka dla Misi!

Cytat:
Napisane przez rybkaa90 Pokaż wiadomość
Pewnie, że tak. Jak pisalam, u mnie wszystko trzeba było spryskać, żeby cokolwiek wyrosło. Czasami szkodniki nawet nasiona zjedza. Także ja nie wierzę w Eko marchewki Na początku będę dawać słoiczki, później zamierzam gotować zupki i spróbujemy blw. Nie twierdzę, że słoiczki są super. Po prostu nie mam dostępu do różnorodnych warzyw, owoców a tym bardziej mięsa. Mam nadzieję, że szybko zacznie siedziec Bardzo chciałabym stosować blw, mam nadzieje ze dziecko tez! Bez przesady. Do roku tylko słoiczki? Ehm są takie do trzech lat Obiad dla kosmonautów, naleśniki w płynie itp. historie
zgadzam się w dzieciństwie sporo czasu spędzałam u wujka z wielkim gospodarstwem rolnym i do wszystkiego stosowało się nawozy i opryski. Także mnie zawsze śmieszy eko żywność

Ja zamierzam dawać i słoiczki i blw. Jak Franek skończy pół roku. Tak samo robiłam z Leosiem. Nawet nie siedział sam, a już próbował warzywek (z ogródka naszego i teściów, ale marnośc to była oj marność). Poza tym mrożonki- kalafior, brokuł. Będę się też starała kupować w małej hurtowni. Teść podaruje małemu jakiegoś kuraka to mu pomrożę małe porcje i będę dawać na stolik w ramach blw- Leoś uwielbiał mięcho brać do buzi i ssać Generalnie blw jest super tylko trzeba być z dzieckiem przez cały czas nauki jedzenia a to jednak mało realne u wiekszości z nas ze wzgledu na powroty do pracy. U mnie Leosiem zajmowała się moja mama i ona się bała dawać mu jedzenie w kawałkach więc jak zaczęłam pracować to blw ograniczyło się do weekendów.

---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ----------

Cytat:
My już w domciu. A jutro mnie tż ciągnie na wycieczkę do Warszawy. Ale trochę mi się nie chce. ciekawe czy w przyszły weekend będzie ładna pogoda to może wtedy.

!
jedź! od środy ma być zimno

Cytat:
Napisane przez Selis Pokaż wiadomość
..
ja znam sporo takich słoiczkowych dzieci, którym teraz w wieku kilku lat matki muszą zupy przecedzać, bo nie zje to to żadnego warzywa Dla mnie to by była jakaś porażka macierzyńska. Dlatego pokazuję swoim dzieciom i daję do spróbowania warzywa, owoce, mięso, ryby, takimi jakie są w naturze

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
Króliki są co jakiś czas w Lidlu ale ja się jakoś nie mogę przemoc żeby poporcjowac królika...
w biedrze też bywają

Cytat:
Napisane przez masija Pokaż wiadomość

Dziewczyny które miały ten rozstep mięśni- nadal macie? Bo ka dopiero ostatnio sobie wymacalam i okazało się ze tez mam. Nadal...

teraz nawet nie sprawdzałam czy mam, ale po pierwszej ciąży miałam na pewno... Robiłam skośne brzuszki, ale wydaje mi się, ze mi się te mięśnie nie zeszły Muszę kiedyś sprawdzić, jak to teraz u mnie wygląda.

---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ----------

Już są czerwcówki 2016! aż się wzruszyłam normalnie....
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-03, 22:28   #3132
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

masijanie no oddzielnie. A jabłko ja najpierw starlam a później na trochę do garnka to takie bardziej uprazenie

A ja mam tarke jeszcze z domu taka szklaną
Śpiworek mam od Kuby wózka jeszcze... Co prawda kolorystycznie pasuje jak pięść do oka...ale nie będę kupowała nowego bo używany tylko jedna zimę był...później syn już nie jeździł w wózku. Zresztą jak zima będzie taka jak w zeszłym roku to a nie zima...

Co do sloiczkow to znam też kilka takich przypadków jak pisała selis że dziecko typowo sloiczkowe później nie chciało wcale ruszyć domowych obiadów i generalnie normalnego Jedzenia
Ja gotować będę sama....z Kubą to głównie deserki tzn owoce kupowałam...

Też mam problem ze spaniem Majki. Nie wiem o co kaman... Budzi się o 3...a już od daawna przesypiala calutkie noce coś od wczoraj mi pokasluje

Maja
alkamor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-03, 22:55   #3133
country111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alkamor Pokaż wiadomość
masijanie no oddzielnie. A jabłko ja najpierw starlam a później na trochę do garnka to takie bardziej uprazenie

A ja mam tarke jeszcze z domu taka szklaną
Śpiworek mam od Kuby wózka jeszcze... Co prawda kolorystycznie pasuje jak pięść do oka...ale nie będę kupowała nowego bo używany tylko jedna zimę był...później syn już nie jeździł w wózku. Zresztą jak zima będzie taka jak w zeszłym roku to a nie zima...

Co do sloiczkow to znam też kilka takich przypadków jak pisała selis że dziecko typowo sloiczkowe później nie chciało wcale ruszyć domowych obiadów i generalnie normalnego Jedzenia
Ja gotować będę sama....z Kubą to głównie deserki tzn owoce kupowałam...

Też mam problem ze spaniem Majki. Nie wiem o co kaman... Budzi się o 3...a już od daawna przesypiala calutkie noce coś od wczoraj mi pokasluje
Masz dostep do jakis "eko" warzyw czy bedziesz opierac sie o zwykle sklepy?
country111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-04, 07:38   #3134
k a j a
Zakorzenienie

Cytat:

Ostatnio w rozmowach w toku było i sporcie po ciąży i tam babka mówiła.że trzeba ćwiczyć żeby one się zeszły..

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
Ja mam sunię ze schroniska i wszystko jest za darmo. I sterylizacja i chip

ojej! zdrówka dla Misi!

zgadzam się w dzieciństwie sporo czasu spędzałam u wujka z wielkim gospodarstwem rolnym i do wszystkiego stosowało się nawozy i opryski. Także mnie zawsze śmieszy eko żywność

Ja zamierzam dawać i słoiczki i blw. Jak Franek skończy pół roku. Tak samo robiłam z Leosiem. Nawet nie siedział sam, a już próbował warzywek (z ogródka naszego i teściów, ale marnośc to była oj marność). Poza tym mrożonki- kalafior, brokuł. Będę się też starała kupować w małej hurtowni. Teść podaruje małemu jakiegoś kuraka to mu pomrożę małe porcje i będę dawać na stolik w ramach blw- Leoś uwielbiał mięcho brać do buzi i ssać Generalnie blw jest super tylko trzeba być z dzieckiem przez cały czas nauki jedzenia a to jednak mało realne u wiekszości z nas ze wzgledu na powroty do pracy. U mnie Leosiem zajmowała się moja mama i ona się bała dawać mu jedzenie w kawałkach więc jak zaczęłam pracować to blw ograniczyło się do weekendów.

---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ----------

jedź! od środy ma być zimno

ja znam sporo takich słoiczkowych dzieci, którym teraz w wieku kilku lat matki muszą zupy przecedzać, bo nie zje to to żadnego warzywa Dla mnie to by była jakaś porażka macierzyńska. Dlatego pokazuję swoim dzieciom i daję do spróbowania warzywa, owoce, mięso, ryby, takimi jakie są w naturze

w biedrze też bywają

teraz nawet nie sprawdzałam czy mam, ale po pierwszej ciąży miałam na pewno... Robiłam skośne brzuszki, ale wydaje mi się, ze mi się te mięśnie nie zeszły Muszę kiedyś sprawdzić, jak to teraz u mnie wygląda.

---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ----------

Już są czerwcówki 2016! aż się wzruszyłam normalnie....
Jakby moja Blanka która była typowo słoikowa nie jadla potem nic innego to byłaby to moja porażka. Ja myślę że je.trzeba w porę wycofać. Ona jadla wszystko ze słoików

No tak.. My rok temu już w połowie po testach byłyśmy..

Lea uwielbia mate, leży na niej caaale dnie i rośnie mi druga gadula. I chyba większa. Blanka tyle nie gadala :p

Lena
Stary 2015-10-04, 08:04   #3135
kaczuszka1986
Zadomowienie

Dominicia zdrówka dla malutkiej
U nas wczoraj mała imprezka a dzisiaj idziemy do restałranta z rodzicami w ramach podziękowania za imprezę weselną
Noemi tylko leży i wkłada stopy do buzi a jak nie to robi przewrotki z pleców na brzuch i odwrotnie
kaczuszka1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-04, 08:25   #3136
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Mój syn też słoiczkowy na początku był, poźniej gotowalam ale jakiś słoiczek zawsze w domu byl. I tak zawsze wolał moja kuchnie mimo że smaki poznawal na sloikach.
Jak się zacznie sadzac dziecko że sobą przy stole to prędzej czy później zechce zjeść to co mamy i nauczy się normalnie jeść nawet jak tylko słoiczkowe.
Stary 2015-10-04, 08:30   #3137
Marei
Zakorzenienie

Cytat:

Ja też mam. Mozesz ćwiczyć mięśnie skośne brzucha
Stary 2015-10-04, 08:32   #3138
siacha_ck
Zakorzenienie

Wiki tylko kilka razy jadła ze słoiczków. Starałam się sama gotować.
Wczoraj ciotka już się pytała czy Szymkowi daje soczki. Jakie było jej zdziwienie jak powiedziałam, że dopiero za jakieś 2 miesiące. Ona, że jak to. Jak wracała do pracy to jej córka miała 4 miesiące i juz zupy jadła. Tak bardzo nie mogła tego przeżyć.

My dzisiaj jedziemy do rodziny do innego miasta.

Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka

WIKTORIA

SZYMON
siacha_ck jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-04, 08:41   #3139
kejtiCe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez siacha_ck Pokaż wiadomość
Wczoraj ciotka już się pytała czy Szymkowi daje soczki. Jakie było jej zdziwienie jak powiedziałam, że dopiero za jakieś 2 miesiące. Ona, że jak to. Jak wracała do pracy to jej córka miała 4 miesiące i juz zupy jadła. Tak bardzo nie mogła tego przeżyć.

A ja z kolei nie mogę przeżyć gdy ktoś daje za szybko.
Kuzynki dziecko ma 6 miesięcy i na fb pełno zdjęć jak je murzynka...

---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:40 ----------

U nas nocka tragiczna. Nie wiem ile tych pobudek było, nie zlicze...
22.06.2015
kejtiCe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-04, 08:44   #3140
siacha_ck
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kejtiCe Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:40 ----------

To może jeszcze jej dają popić colą?

WIKTORIA

SZYMON
siacha_ck jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-04, 09:29   #3141
masija
Zakorzenienie

Cytat:

U nas to samo. Lena już cały 4 miesiąc przesypiała całą noc. Teraz? Pobudka o 1, 3 i 5 .

Tak myślę, że może to przez ten rozwój intenswyny? Gdzieś w jakiejś mojej książce czytałam, że w 5 i 6 intensywnie dziecko się rozwija i zwiększa się zapotrzebowanie na jedzenie.
Ale z drugiej strony-kiedy dziecko nie rozwija się intensywnie?
Już czytałam że 4 to naijntensywniejszy miesiąc rozwoju

Cytat:
Napisane przez k a j a Pokaż wiadomość
Ostatnio w rozmowach w toku było i sporcie po ciąży i tam babka mówiła.że trzeba ćwiczyć żeby one się zeszły..
Tzn. mi chodziło o to, czy mogę ćwiczyć tak normalnie. Bo te ćwiczenia na zmniejszenie to ok, mogę
Ale takie zwykłe brzuszki itp. siłownia czy bieganie?

Cytat:
Napisane przez Marei Pokaż wiadomość
Ja też mam. Mozesz ćwiczyć mięśnie skośne brzucha
Skręty, skrętoskłony mogą być?

tutaj jest ten wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=398552

Stary 2015-10-04, 09:33   #3142
k a j a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez siacha_ck Pokaż wiadomość

Kiedyś teściowa gada ze oo jeszcze ze 3 miesiące i Lenka zje coś innego niż mleczko. To było se 2 tyg temu. Se myślę oo zakumala. A w czwartek.. O jej Lenie niedługo trzeba dac biszkopcika. Wtf. Mówie niedługo, czyli za min 2 mies to Lenka będzie smakować marchewki i jabłko a nie biszkopcika :p

Lena
Stary 2015-10-04, 09:35   #3143
mehja
Zakorzenienie

Hej

U nas nocka fajna, jadła o 1,4 i 8 rano. Chyba wraca do normy.

Jestem w szoku że ludzie tak nie dbają o Zdrowie małych brzuszkow. przecież jak dziecko Zaczyna jeść coś innego prócz mleka to nie Znaczy że może jeść jak dorosły. I tłumaczenie typu ,,ale on tak patrzył jak jemy frytki, aż mu slinka ciekła. Mieliśmy nie dać?,,

Jedziemy do tej Warszawki
Stary 2015-10-04, 09:42   #3144
masija
Zakorzenienie

Cytat:
Hej

Jestem w szoku że ludzie tak nie dbają o Zdrowie małych brzuszkow. przecież jak dziecko Zaczyna jeść coś innego prócz mleka to nie Znaczy że może jeść jak dorosły. I tłumaczenie typu ,,ale on tak patrzył jak jemy frytki, aż mu slinka ciekła. Mieliśmy nie dać?,,

To u mojej mamy są sąsiedzi ale to już taka patola, że..Dali dziecku 7 miesięcznemu kiełbasę. 'Bo sam chciał...' nosz ku****

Stary 2015-10-04, 09:55   #3145
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Hej

Zwłaszcza że ta ślinka dziecku cieknie na wszystko
Stary 2015-10-04, 09:59   #3146
groszkolino
celebriti

GG do groszkolino

My nie stosowaliśmy BLW o dalia je ładnie przy stole i umie wszystko. To krzesełko dostawałam do stołu a jak zaczęła sama po coś sięgać zawsze jedliśmy wspólnie i tłumaczyłam ze je sie razem i nie odchodzi gdy ktoś nie skończył wiec ta idea do mnie nie trafia . Za to podoba mi sie kwestia dawania wyboru i tego ze dziecko widzi co je

groszkolino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-04, 10:13   #3147
kaczuszka1986
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kejtiCe Pokaż wiadomość

Biedna może zebatrony mu idą??
kaczuszka1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-04, 10:13   #3148
masija
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez groszkolino Pokaż wiadomość
My nie stosowaliśmy BLW o dalia je ładnie przy stole i umie wszystko. To krzesełko dostawałam do stołu a jak zaczęła sama po coś sięgać zawsze jedliśmy wspólnie i tłumaczyłam ze je sie razem i nie odchodzi gdy ktoś nie skończył wiec ta idea do mnie nie trafia . Za to podoba mi sie kwestia dawania wyboru i tego ze dziecko widzi co je
No i super. I u nas też tak będzie. Jak będzie chciała coś od nas to jeżeli będzie mogła to spróbuje. Na pewno nie będę nic wpychała dziecku na siłę ale też nie dam jej czegoś nieodpowiedniego dla niej 'bo ona tak chce'.

A co do tego blw to wydawało mi się, że to normalne, że jeżeli dziecko czegoś nie chce, ewidentnie widać, że mu nie smakuje to nie wpycham mu tego na siłę. Że dziecko ma przed sobą talerz, na nim do wyboru parę składników i na początku ja mu trochę pomagam zjeść a później jak widzę, że jest samo zainteresowane jedzeniem to zostawiam mu wolną rękę..

jakoś nie przepadam za takim nazywaniem i dorabianiem ideologii
Nie obraźcie się..ale ja to ja

Stary 2015-10-04, 10:21   #3149
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Ufff młoda spała do 6.

Co do jedzenia...po pierwsze opinie są różne i ludzie też...zawsze są jakieś hardcory... Albo właśnie półrocznemu dziecku dają murzynki czy kiełbasę albo znowu zdarza się że dziecko roczne je ciągle paski i nie umie że stałym pokarmem sobie poradzić. Bo trzeba pamiętać że jak ktoś rozszerza dietę niekoniecznie wiekowa wg zaleceń WHO to nie znaczy że wystartuje od razu z frytkami

country nie nie mam eko. Raczej z osiedlowego bazarku. Ale nie mam z tym jakoś problemu

---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ----------

No mnie tez sie wydaje logiczne że jak dziecko czegoś ewidentnie nie chce to nie daje. Ale nie oznacza to też że do tego nie wracam za jakiś czas bo dziecku również później smaki się zmieniają
Aaa i ja dopiero jakiś rok temu się dowiedziałam że istnieje coś takiego jak BLW..a przy Kubie to sobie wcale nie przypominam
A w ogóle to młoda po jabłku wali w pieluchę jak szalona

BTW muszę nowy blender kupić bo mój coś szwankuje...

kaczuszka jak z Twoimi włosami?? Coś lepiej?? Bo teraz to ja mam masakre

Maja
alkamor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-04, 10:28   #3150
masija
Zakorzenienie

Cytat:
Ufff młoda spała do 6.

Co do jedzenia...po pierwsze opinie są różne i ludzie też...zawsze są jakieś hardcory... Albo właśnie półrocznemu dziecku dają murzynki czy kiełbasę albo znowu zdarza się że dziecko roczne je ciągle paski i nie umie że stałym pokarmem sobie poradzić. Bo trzeba pamiętać że jak ktoś rozszerza dietę niekoniecznie wiekowa wg zaleceń WHO to nie znaczy że wystartuje od razu z frytkami

No mnie tez sie wydaje logiczne że jak dziecko czegoś ewidentnie nie chce to nie daje. Ale nie oznacza to też że do tego nie wracam za jakiś czas bo dziecku również później smaki się zmieniają
Aaa i ja dopiero jakiś rok temu się dowiedziałam że istnieje coś takiego jak BLW..a przy Kubie to sobie wcale nie przypominam
A w ogóle to młoda po jabłku wali w pieluchę jak szalona

BTW muszę nowy blender kupić bo mój coś szwankuje...

kaczuszka jak z Twoimi włosami?? Coś lepiej?? Bo teraz to ja mam masakre
Ja też

Moja bratowa robi np. tak, że wprowadza co jakiś czas nowy smak. Np. dynia, bakłażan. Dzieci (10 i 12 lat) jak czegoś nie chcą bo im nie smakuje, robi dane warzywo w inny sposób. I sprawdza się jej ta metoda. Ona jest zdania, że dziecku dużo rzeczy posmakuje tylko trzeba próbować, tworzyć na różne sposoby dany składnik. Nie zmuszać jeśli dziecku nie smakuje tylko próbować.
I moim zdaniem fajnie.
Pamiętam jeszcze rok temu bratanica nie przełknęła jajek. Teraz? Na wakacjach u mojej mamy jadłaby tylko jajecznicę. Ale taką, jak jej mama robi czyli z pomidorami, wędliną, dużą ilością bazylii.
Innych jajek nie zje ale taką jajecznicę jak najbardziej.

Aa, alkamor jak znajdziesz jakiś to daj znać, ok?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości