Aborcja? Samotne macierzyństwo w obcym kraju?? Pomóżcie.. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-10-05, 00:50   #1
Merk_3
Raczkowanie

Aborcja? Samotne macierzyństwo w obcym kraju?? Pomóżcie..

Witam,
znalazłam się na rozdrożu, nie mam pojęcia co dalej..
Jestem w ciąży... 5 tydzień...Zakochałam się jak głupia, nie byliśmy razem, ale nie potrafiłam mu się oprzeć.. Kilka razy wylądowaliśmy w łóżku.
Przebywam w Niemczech, on jest Niemcem. Powiedziałam mu.. Zawiodłam się na nim .. Myślałam, że nawet nie pomyśli o aborcji i będzie szukał innego rozwiązania. Powiedział, że nie jest gotowy, nie ma mieszkania, samochodu, nie kocha mnie, że żaden punkt się nie zgadza i że on uważa aborcję za najlepsze rozwiązanie.. Że nie chce, żeby dziecko wychowywało się bez ojca (on jest z niepełnej rodziny). Ale decyzja jest oczywiście moja. Dystansuje się, nie wspiera mnie psychicznie, naciskać też nie naciska, ale to nie to, czego oczekiwałam..

Myślałam, że powie, że możemy spróbować być razem.. Wszystko się ostatnio między nami schrzaniło, nawet nie odzywaliśmy się do siebie przez jakiś czas. Podobałam mu się, trochę kręciliśmy na początku (z jego inicjatywy), ale w pewnym momencie on zaczął się wycofywać.. chyba za szybko pokazałam, że mi zależy, narzuciłam za szybkie tempo (miesiąc temu rzuciła go dziewczyna), nie wiem.. Potem doszło kilka moich głupich zachowań i całkowicie się do mnie zniechęcił..

Ma jakąś koleżankę.. Nie wiem, jak to dokładnie wygląda, chyba coś z nią kręci..
To też mnie strasznie boli. Kocham go, a jeśli się z nią zwiąże?? Będę wyczerpana opieką nad dzieckiem, a on z inną.. mam wrażenie, że serce mi pęknie..
Jak teraz ma wyglądać moje życie?
Nie mam tu rodziny, znajomych tylko z pracy..
Znam ich kilka miesięcy, bez żadnej gwarancji, jak długo tutaj zostaną.. Sama z dzieckiem, uwiązana 24h/dobę, bez auta (mam wszędzie jeździć autobusami z niemowlakiem?).. Mieszkanie raczej dostanę (co też nie jest na 100% pewne, trzeba złożyć wniosek).. Nawet nie wiem gdzie..
Nie będę mogła nawet nigdzie sama wyjść, jestem przerażona

Nie umiem podjąć decyzji. Już wysiadam psychicznie. Może ktoś tutaj spojrzy na to jakoś z boku i coś doradzi.. Mam naprawdę mało czasu..
Merk_3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-05, 01:00   #2
Elfir
Zakorzenienie

Dot.: Aborcja? Samotne macierzyństwo w obcym kraju?? Pomóżcie..

oczekiwałaś, że facet, który cię nie chciał do stałego związku, jedynie okazjonalnie do łóżka, będzie chciał z tobą zakładać rodzinę?
Serio?
Bo nie łapię tutaj twojej logiki.

Facet podał oczywiste rozwiązanie. Widząc, że ty nie bardzo jesteś za, grzecznie stwierdził, że nie chce na ciebie naciskać.
Czyli zachowuje się jak najbardziej w porządku.

Pewnie w duszy klnie na siebie, że ci zaufał z antykoncepcją.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-05, 04:13   #3
Aviskowa
Zadomowienie

Samotne macierzystwo jest trudne, nie ma co ukrywac, ale daje duzo szczescia. Wiem -oklepany frszes.

Sama musisz sie zastanowic. Ale jak dla mnie podjelas juz decyzje tylko szukasz argumentow za.

Moje 2900 g szczęścia. <3
04.07.2015

http://fajnamama.pl/suwaczki/4qwdu63.png
Aviskowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-05, 04:24   #4
zakonna
Naczelna Nastolatka

Autorko. A ty chcesz mieć to dziecko?
Stary 2015-10-05, 07:13   #5
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usunięte

Wolałabym usunąć. Kiedyś znajdziesz kogoś kto będzie chciał mieć z toba rodzine i będzie cię kochał. Po co komplikować sobie życie?
Decyzja jest twoja .ps.jako matka (kiedyś samotna )nie zgadzam się ze samotne macierzyństwo daje dużo radości.
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-05, 08:01   #6
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Merk_3 Pokaż wiadomość
Witam,
Jestem w ciąży... 5 tydzień...Zakochałam się jak głupia, nie byliśmy razem, ale nie potrafiłam mu się oprzeć.. Kilka razy wylądowaliśmy w łóżku.
Przebywam w Niemczech, on jest Niemcem. Powiedziałam mu.. Zawiodłam się na nim .. Myślałam, że nawet nie pomyśli o aborcji i będzie szukał innego rozwiązania. Powiedział, że nie jest gotowy, nie ma mieszkania, samochodu, nie kocha mnie, że żaden punkt się nie zgadza i że on uważa aborcję za najlepsze rozwiązanie.. Że nie chce, żeby dziecko wychowywało się bez ojca (on jest z niepełnej rodziny). Ale decyzja jest oczywiście moja. Dystansuje się, nie wspiera mnie psychicznie, naciskać też nie naciska, ale to nie to, czego oczekiwałam..

Myślałam, że powie, że możemy spróbować być razem.. Wszystko się ostatnio między nami schrzaniło, nawet nie odzywaliśmy się do siebie przez jakiś czas. Podobałam mu się, trochę kręciliśmy na początku (z jego inicjatywy), ale w pewnym momencie on zaczął się wycofywać.. chyba za szybko pokazałam, że mi zależy, narzuciłam za szybkie tempo (miesiąc temu rzuciła go dziewczyna), nie wiem.. Potem doszło kilka moich głupich zachowań i całkowicie się do mnie zniechęcił..

Ma jakąś koleżankę.. Nie wiem, jak to dokładnie wygląda, chyba coś z nią kręci..
To też mnie strasznie boli. Kocham go, a jeśli się z nią zwiąże??
Będę wyczerpana opieką nad dzieckiem, a on z inną.. mam wrażenie, że serce mi pęknie..
Jak teraz ma wyglądać moje życie?
Nie mam tu rodziny, znajomych tylko z pracy..
Znam ich kilka miesięcy, bez żadnej gwarancji, jak długo tutaj zostaną.. Sama z dzieckiem, uwiązana 24h/dobę, bez auta (mam wszędzie jeździć autobusami z niemowlakiem?).. Mieszkanie raczej dostanę (co też nie jest na 100% pewne, trzeba złożyć wniosek).. Nawet nie wiem gdzie..
Nie będę mogła nawet nigdzie sama wyjść, jestem przerażona

Nie umiem podjąć decyzji. Już wysiadam psychicznie. Może ktoś tutaj spojrzy na to jakoś z boku i coś doradzi.. Mam naprawdę mało czasu..
Pogrubione: to nie jest Twój problem, bo to nie Twój facet. Nieważne z kim się zwiąże, czy nie zwiąże, jedno jest pewnie: z Tobą wiązać się nie zamierza i nigdy nie zamierzał. Co najwyżej możesz wywalczyć alimenty i prosić go o pomoc przy dziecku. Ale podejrzewam, że facet na alimentach poprzestanie.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-05, 08:08   #7
_Supernova_
Zadomowienie

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;52999553]Wolałabym usunąć. Kiedyś znajdziesz kogoś kto będzie chciał mieć z toba rodzine i będzie cię kochał. Po co komplikować sobie życie?
Decyzja jest twoja .ps.jako matka (kiedyś samotna )nie zgadzam się ze samotne macierzyństwo daje dużo radości.[/QUOTE]

Zgadzam sie. Jako samotna matka.
_Supernova_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-05, 08:08   #8
Azhaar
Zadomowienie

Nie byliście w związku a facet nie chce z Tobą być i ma takie prawo. Nie zmusisz go żeby Cię pokochał wiec po co Ci taki związek?
Azhaar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-05, 08:14   #9
Motylek_02
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez _Supernova_ Pokaż wiadomość
Zgadzam sie. Jako samotna matka.
Supernova, na serio jako matka uważasz, że lepiej zrobiłabyś, gdybyś wtedy zdecydowała się na aborcję?

Nie rozumiem, dlaczego tak wiele kobiet podaje aborcję jako najprostsze rozwiązanie. To nie kwestia: decyduję się na dziecko czy nie. Ono już jest i nie jest niczemu winne.
Stary 2015-10-05, 08:42   #10
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Merk_3 Pokaż wiadomość
Witam,
Jestem w ciąży... 5 tydzień
.....
Nikt za Ciebie nie moze podjac decyzji.
Masz dwa wyjscia, urodzic I wychowywac jako samotna matka, nawet jezdzac autobusami (sic!) albo usunac, wziac sobie ta gorzka lekcje doroslosci mocno przemyslec I nie pakowac sie w niechciane ciaze z pierwszym lepszym facetem poznanym zaledwie kilka tygodni wczesniej.

Chyba za mloda jestes na samotne macierzynstwo.

Jakie masz argumenty na 'ZA' aby urodzic I na "ZA' aby usunac?

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-05, 09:01   #11
ARAKSJEL
Hrodebert

Cytat:
Napisane przez Motylek_02 Pokaż wiadomość

Nie rozumiem, dlaczego tak wiele kobiet podaje aborcję jako najprostsze rozwiązanie. To nie kwestia: decyduję się na dziecko czy nie. Ono już jest i nie jest niczemu winne.
Bo to jest "najprostsze" rozwiązanie, wychowanie dziecka to odpowiedzialność, a trudno wymagać od osoby do tego stopnia postępującej impulsywnie- sypiającej z facetem bez zabezpieczenia, by była odpowiedzialna.
ARAKSJEL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-05, 09:01   #12
pfffh
Zadomowienie

Podczas studiów miałam znajomą, która podobnie jak Ty będąc za granicą zaszła w ciążę. Została samotną matką. Miała pracę, potem mieszkanie i świetnie dawała sobie radę. Nie wrocila do Polski. Wiec nie jest powiedziane, że i tobie się nie uda. Miliony kobiet na świecie są samotnymi matkami. Dla dzieci są żłobki, przedszkola itd.

Ale jak dobrze zauważyła wizazanka powyżej nikt za Ciebie tutaj decyzji nie podejmie. To Twoje życie i Twoje dziecko. To Ty będziesz je wychowywać lub nie.
Stary 2015-10-05, 09:07   #13
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usunięte

Cytat:
Supernova, na serio jako matka uważasz, że lepiej zrobiłabyś, gdybyś wtedy zdecydowała się na aborcję?

Może zrozumiesz jak samotnie wychowasz choć jedno dziecko
zresztą supernova nie napisała ze żałuję że nie poddała się aborcji. Ja tez tego nie napisałam. Zgadzamy się jednak w tym ze samotne macierzyństwo nie daje dużo radosci
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-05, 09:10   #14
_Supernova_
Zadomowienie

Cytat:

Samotne macierzyństwo to stres, problemy i walka o przetrwanie i nikomu tego nie zyczę. Radośc z dziecka swoją droga, ale nie rozwiązuje ona powyzszego, co napisałam.
Stary 2015-10-05, 09:12   #15
skazana_na_bluesa
.

ja bym zrobiła aborcję. masz jeszcze czas na aborcję farmakologiczną, więc to spore ułatwienie.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-05, 11:17   #16
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Moja mama wychowywała 2 dzieci sama, ale miała pomoc od strony babci. Ty na obczyźnie nie będziesz mieć nikogo.
Skąd weźmiesz pieniądze na utrzymanie siebie w ciąży jeśli będziesz musiała zrezygnować z pracy?
Skąd weźmiesz pieniądze na utrzymanie siebie i dziecka kilka tygodni po porodzie?
Skąd weźmiesz kasę na nianię, jeśli będziesz musiała wrócić do pracy?
Nie masz nic. Facet ci nie pomoże, najwyżej zaplaci głodowe alimenty,a ty ze wszystkim zostaniesz sama.
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-05, 11:23   #17
Sygnalizator
BAN stały

Minusy samotnego macierzyństwa:
- wyraźnie gorszy standard materialny
- drastycznie niższe szanse na nowego partnera
- brak szans na kolejne dzieci (patrz wyżej)
- brak męskiego wzorca dla dziecka
- w młodym wieku zaprzepaszczone marzenia
- zepsuta opinia (owszem, jest ważna )
- złe emocje mimo starań odbijają się na dziecku
Plusy? Owszem, będziesz mieć TO dziecko ale za to nie będziesz mogła mieć kolejnych. Ja sam pochodzę z takiej rozbitej rodziny, ojca nigdy nie poznałem i mam taki przekaz do wszystkich pro lifowców od hasełka "za aborcją ci co się urodzili!!!!11" - wolałbym urodzić się choćby 10 lat później i mieć szansę na normalne warunki żyć w takich. Aha..
- dziecko później urodzone otacza lepiej rozwinięte społeczeństwo. Postęp technologiczny i te sprawy.

Edytowane przez Sygnalizator
Czas edycji: 2015-10-05 o 11:25 Powód: kosmetyczna ;)
Sygnalizator jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-05, 11:30   #18
quench
Are you talking to me?!

Cytat:
Samotne macierzyństwo to stres, problemy i walka o przetrwanie i nikomu tego nie zyczę. Radośc z dziecka swoją droga, ale nie rozwiązuje ona powyzszego, co napisałam.
Podziwiam kobiety, które decydują się na samotne macierzyństwo. Sama ciąża jest już trudna (mdłości, wymioty, pod koniec ciężko nawet głupie buty zawiązać) nie mówiąc już o porodzie, połogu a później opieką nad dzieckiem. Ja nie dałabym rady
Stary 2015-10-05, 11:42   #19
stewardesa
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Pewnie w duszy klnie na siebie, że ci zaufał z antykoncepcją.
A gdzie to jest napisane?
Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Autorko. A ty chcesz mieć to dziecko?
Właśnie. Napisałaś nam tylko, czego chce on, a czego Ty chcesz, autorko?
Cytat:
To nie kwestia: decyduję się na dziecko czy nie.
To jest właśnie taka kwestia.
Cytat:
Napisane przez Sygnalizator Pokaż wiadomość
Minusy samotnego macierzyństwa:
- zepsuta opinia (owszem, jest ważna )
Dlaczego?
stewardesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-05, 11:49   #20
flawiana
Raczkowanie

A powrót do Polski nie wchodzi w grę? Nie masz tu nikogo, kto mógłby pomóc przy dziecku, chociaż na początku?
Zostaje jeszcze oddanie do adopcji.
flawiana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-05, 12:18   #21
_Supernova_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez stewardesa Pokaż wiadomość
.Dlaczego?
Tez się chetnie dowiem. W dobie tylu rozwodów, nieudanych związków, nieumiejetności budowania relacji, nie wydaje mi się, zeby samotne macierzynstwo psuło opinię komukolwiek. No ale z ciekawością przeczytałabym argumenty.

Edytowane przez _Supernova_
Czas edycji: 2015-10-05 o 12:19
Stary 2015-10-05, 12:22   #22
xxee
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez stewardesa Pokaż wiadomość
Dlaczego?
Na większość kobiet samotnie wychowujących dzieci, społeczeństwo nie patrzy zbyt przychylnie. Biorąc pod uwagę, że Autorka nie ma tam praktycznie nikogo bliskiego, na kogo mogłaby liczyć, to krzywe spojrzenia czy złośliwe komentarze obcych ludzi mogły by ją dobijać.

Idąc dalej, dziecko kiedyś pójdzie do szkoły. Koledzy na pewno dowiedzą się, że nie ma tatusia i nie zawahają się wytykać tego przy każdej lepszej okazji. Dla takiego malucha krytyka i brak akceptacji ze strony rówieśników nie jest dobre i mocno odbija się na psychice.
xxee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-05, 12:46   #23
WhySoSerious
multitasking ninja

odpowiedzialne w tym wypadku byłoby usunięcie i nie powoływanie na świat życia, które będzie musiało wychowywać się w biedzie, niepełnej rodzinie i przy niedojrzałej jeszcze emocjonalnie matce.
Stary 2015-10-05, 12:56   #24
stewardesa
BAN stały

Cytat:
Tez się chetnie dowiem. W dobie tylu rozwodów, nieudanych związków, nieumiejetności budowania relacji, nie wydaje mi się, zeby samotne macierzynstwo psuło opinię komukolwiek. No ale z ciekawością przeczytałabym argumenty.
Obstawiam, że ktoś tu chcąc się wyżyć na kobietach obrał sobie łatwy jego zdaniem cel, jakim są samotne matki.
stewardesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-05, 13:01   #25
_Supernova_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez xxee Pokaż wiadomość
Na większość kobiet samotnie wychowujących dzieci, społeczeństwo nie patrzy zbyt przychylnie. Biorąc pod uwagę, że Autorka nie ma tam praktycznie nikogo bliskiego, na kogo mogłaby liczyć, to krzywe spojrzenia czy złośliwe komentarze obcych ludzi mogły by ją dobijać.

Idąc dalej, dziecko kiedyś pójdzie do szkoły. Koledzy na pewno dowiedzą się, że nie ma tatusia i nie zawahają się wytykać tego przy każdej lepszej okazji. Dla takiego malucha krytyka i brak akceptacji ze strony rówieśników nie jest dobre i mocno odbija się na psychice.
Serio nigdy sie nie spotkałam z krzywymi spojrzeniami, wrecz odwrotnie, z przesadną uprzejmoscią powleczoną współczuciem, jesli juz. Najcześciej neutralnie. Dzieci chodzą do szkoły, tez nigdy nie wspominały o tym, by ktos im dokuczał. Myslę, ze nie zdajesz sobie sprawy ile dzieci obecnie zyje bez ojców, lub z tatusiami weekendowymi.
Stary 2015-10-05, 13:13   #26
justynkag10
Zadomowienie

Prawda jest taka, że sama musisz podjąć decyzję. Jak widzisz część osób jest za aborcją, a część za tym żebyś urodziła. Myślę, że nikt Ci dobrze nie doradzi, bo żadna z nas nie zna całej tej sytuacji, my możemy tylko gdybać, co by było gdyby...
Jeśli zdecydujesz się urodzić to powinnaś zawalczyć o alimenty. Facet może nie chcieć być z tobą, wychowywać dziecko, ale skoro chciał sobie z tobą poużywać, nie myśląc o antykoncepcji, to teraz też musi ponieść konsekwencje.

Kocha się za nic. Nie istnieje żaden powód do miłości.
Książki 31/2016r.
Filmy 462/2016r.

2017r.:
Filmy - 305

justynkag10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-05, 13:14   #27
quench
Are you talking to me?!

Cytat:
Serio nigdy sie nie spotkałam z krzywymi spojrzeniami, wrecz odwrotnie, z przesadną uprzejmoscią powleczoną współczuciem, jesli juz. Najcześciej neutralnie. Dzieci chodzą do szkoły, tez nigdy nie wspominały o tym, by ktos im dokuczał. Myslę, ze nie zdajesz sobie sprawy ile dzieci obecnie zyje bez ojców, lub z tatusiami weekendowymi.
Zależy od środowiska. Różnie bywa. Mój mąż był świadkiem jak na naszym osiedlu dzieci wyśmiewały dziewczynkę, że jest "patologią, bo nie ma tatusia".
Stary 2015-10-05, 13:19   #28
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Nie jestem głęboko w temacie, ale Niemcy chyba dość lekką ręka zabierają dzieci samotnym matkom cudzoziemkom.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-05, 13:25   #29
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez justynkag10 Pokaż wiadomość
teraz też musi ponieść konsekwencje.
ależ mi konsekwencje! kilkadziesiąt/kilkaset ojro odjąć od pensji, no rzeczywiście.
Autorka będzie miała dużo gorzej.
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-05, 13:30   #30
_Supernova_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez quench Pokaż wiadomość
Zależy od środowiska. Różnie bywa. Mój mąż był świadkiem jak na naszym osiedlu dzieci wyśmiewały dziewczynkę, że jest "patologią, bo nie ma tatusia".
Wiesz... równie dobrze mogłyby sie przyczepić okularów, krzywego nosa,pryszczy, biedy, czegokolwiek.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości