Mamusie styczniowe 2016, cz. IV - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-07, 18:26   #2791
uaoo
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie styczniowe 2016, cz. IV

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Ua00, a Ciebie co tak wzięło na pieczenie?
Też bym zjadła szarlotkę

Ewusia, super zamówienie Też będę w Gemini takie rzeczy zamawiać, ale to pewnie w listopadzie

U nas dochodzi obiad: roladki z indyka z nadzieniem pieczarkowo-serowym (na parze) plus brązowy ryż i gotowane starte buraczki Uwielbiam
Mam dużo jabłek i gruszek szkoda by się zmarnowały
Obiad miałaś pyszny

Cytat:
Napisane przez Kruszynkaa86 Pokaż wiadomość
Kinga wybacz, że tak Cię męczę, ale teraz będziesz moją wykładnią mam pytanie: te pieluszki tetrowe podwójnie tkane a zwykłe pieluszki tetrowe bardzo się od siebie różnią ? czy te podwójnie tkane nie są zbyt "twarde" ? chciałam pierwotnie kupić same te podwójnie tkane, że niby grubsze = mocniejsze = lepsze, a teraz się tak zastanawiam, czy może te cieńsze nie są milsze w dotyku. Rany masakra jak ja mam takie dylematy z pieluszkami to co będzie dalej
po praniu wszystkie pieluszki są mięciusie fajniusie więc ja brałabym od razu grubsze.

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
uaoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-07, 18:57   #2792
tygrysek83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Magdusiaaa Pokaż wiadomość
Tygrysek cale szczescie ze to "tylko" tyle
---
Ooo fajnie ze macie sprawdzona apteke. Tez przymierzam sie do zakupow a teraz juz wiem skad
---
Mmm placki z cukinia. Zjadloby sie ale juz nie mamy cukini. Trzeba poczekac do przyszlego roku
---
Kurcze chyba zapeszylam bo ostatnio pisalam ze mi w domu nie twardnieje brzuch. A dzisiaj od rana mam napiety. Malo tego pobolewa jak na okres. Scisnie doslownie na 5s i puszcza i tak w kolko...:-/
---
Dzieki dziewczyny. Ze szwagrem na szczescie wszystko ok wyszedl bez szwanku. Samochod z kolei na zyletki. Jechal autostrada a z boku z wolnego pasa wjechal mu bus i doslownie go spychal a ten zeby nie uderzyc osobowki z boku wybral barierki. A wszystko wiadomo przy jakiej predkosci na autostradzie. Tym bardziej ze wolnego auta tez nie ma tzn nie mial. Dzieki Bogu ze tylko tak sie skonczylo bo mogla byc tragedia...

Te objawy ktore opisujesz nie sa dobre. Poobserwuj czy odstępy sa regularne i sie nie zwiększają. I nie macaj brzucha.
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-07, 19:01   #2793
uaoo
Zakorzenienie

posikałam się
śmiałam się do tż, że w samą porę przyszła ta płyta

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
Stary 2015-10-07, 19:32   #2794
6963c1fb65109977f9c6bf649cbcc3d41e8cdb1e_65c0253828816
Konto usunięte

Dziewczyny pomóżcie bo zgłupiałam w tym momencie.. :x Wasz termin porodu liczyłyście wg PIERWSZEGO dnia ostatniej miesiączki, prawda? A ja teraz dopiero się zorientowałam, że podawałam ostatni dzień miesiączki -.- zamiast pierwszego, ostatni. Żal
6963c1fb65109977f9c6bf649cbcc3d41e8cdb1e_65c0253828816 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-07, 19:34   #2795
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
Ewusia super zakupy, widzę ten sam termometr i maść. Sprawdzałaś już termometr, bo ja schowałam i nawet nie sprawdziłam, muszę go wyciągnąć
tak, sprawdzałam wszystko od razu
termometr jest fajny, prosty w użyciu i działa bez zarzutu

Cytat:
Napisane przez tygrysek83 Pokaż wiadomość
Mam wyniki. Zapalenie układu moczowego. Dostanę antybiotyk i do domu. Uffff
no to kuruj się
Cytat:
Napisane przez uaoo Pokaż wiadomość
Ok, dzięki Wam dziewczyny Również zamówię z Gemini, a powiedzcie mi ceny mają fajne? Dużo różnią się od tych np. stacjonarnie?
nie porównywałam wszystkich cen, ale przykładowo moje witaminy ciążowe są 2 razy tańsze niż w zwykłej aptece
Poza tym porównywałam ceny artykułów higienicznych ze sprawdzonymi sprzedawcami z Allegro i tez wyszło że w Gemini tańsze
Cytat:
Napisane przez Magdusiaaa Pokaż wiadomość
Kurcze chyba zapeszylam bo ostatnio pisalam ze mi w domu nie twardnieje brzuch. A dzisiaj od rana mam napiety. Malo tego pobolewa jak na okres. Scisnie doslownie na 5s i puszcza i tak w kolko...:-/
---
Dzieki dziewczyny. Ze szwagrem na szczescie wszystko ok wyszedl bez szwanku. Samochod z kolei na zyletki. Jechal autostrada a z boku z wolnego pasa wjechal mu bus i doslownie go spychal a ten zeby nie uderzyc osobowki z boku wybral barierki. A wszystko wiadomo przy jakiej predkosci na autostradzie. Tym bardziej ze wolnego auta tez nie ma tzn nie mial. Dzieki Bogu ze tylko tak sie skonczylo bo mogla byc tragedia...
uff całe szczęście

a co do brzucha to obserwuj, ale jak nie przejdzie to idź do lekarza
Cytat:

Ewusia, super zamówienie Też będę w Gemini takie rzeczy zamawiać, ale to pewnie w listopadzie
ja też planowałam później zmawiać (bo w sumie nie mam na razie gdzie tego trzymać, leży w pudle ), ale chciałam już ten ciśnieniomierz mieć, jakoś pewniej sie czuję jak wiem ze mogę kontrolować ciśnienie no a jak już coś zamawiałam to bez sensu jedną rzecz

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-07, 19:37   #2796
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
posikałam się
śmiałam się do tż, że w samą porę przyszła ta płyta

przepraszam mi też się czasem zdarzy jakby popuscic Haha

[1=6963c1fb65109977f9c6bf6 49cbcc3d41e8cdb1e_65c0253 828816;53030540]Dziewczyny pomóżcie bo zgłupiałam w tym momencie.. :x Wasz termin porodu liczyłyście wg PIERWSZEGO dnia ostatniej miesiączki, prawda? A ja teraz dopiero się zorientowałam, że podawałam ostatni dzień miesiączki -.- zamiast pierwszego, ostatni. Żal [/QUOTE]

Tak - nowy cykl zaczyna się pierwszego dnia miesiączki, bo koniec miesiączki ciężko liczyx jako koniec plamienia czy coś.. No to masz starsza ciążę o parę dni

---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

Przytyłam chyba kolejne 2.5-3 kg eh zobaczymy jutro konkretnie, ale w pracy pokazuje mi już więcej właśnie o te 2.5 kg a Olce nadal pokazuje tyle samo eh Ja wiem.że to dobrze, że to dzidziuś waży, ale jakoś mi źle z przyrostem wagi hah
magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-07, 19:37   #2797
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

[1=6963c1fb65109977f9c6bf6 49cbcc3d41e8cdb1e_65c0253 828816;53030540]Dziewczyny pomóżcie bo zgłupiałam w tym momencie.. :x Wasz termin porodu liczyłyście wg PIERWSZEGO dnia ostatniej miesiączki, prawda? A ja teraz dopiero się zorientowałam, że podawałam ostatni dzień miesiączki -.- zamiast pierwszego, ostatni. Żal [/QUOTE]
no tak, od pierwszego dnia
a jak lekarz pytał kiedy miałaś OM to też podawałaś ostatni dzień?
Termin z usg Ci sie zgadza z tym z OM?
To w sumie raptem kilka dni więc nie powinno być problemu, z tym ze jeśli lekarz sie posługuje terminem z OM i taki masz w karcie ciąży to może być istotne później np w przypadku przyjęcia do szpitala na wywołanie porodu

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-07, 19:46   #2798
koktajlowa7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lune1992 Pokaż wiadomość
Mój to samo wyprawia

A co do ostatniej wizyty to lekarz mówił że Mały jest ułożony główką do dołu, tak jest od początku. Ja pytałam się czy to źle a on mówi że to wszystko może się zdarzyć może się obrócić jeszcze.
A wasze maleństwa jakie mają ułożenie? Czarnula pisała jak widziałam że jej Mała jest głową do góry. To znaczy że jeśli się nie obróci to jest wskazanie do cc?
Ja mam napisane w karcie ciąży "podłużne główkowe"

Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość
dziewczyny co myslicie o jedzeniu grzybów w ciązy?
wczoraj udało się kilka nazbierać i dzisiaj siostra robi z nich sos, ale mój TŻ wręcz nie pozwolił mi jeść bo kiedyś się naczytał, że kobitka w ciazy zjadła zupę grzybową i chyba trafiła na jakiegoś niestrawnego bo straciła dziecko.. podobno w przypadku grzybów to co nie zaszkodzi kobiecie może zaszkodzić dziecku..

zaznaczę, że mój TŻ absolutnie nie jest typem panikarza, który miałby obsesję na punkcie czego nie wolno, dlatego dał mi do myslenia tymi grzybami...
Myślę, że można szczególnie jak ktoś się zna na grzybach i umie odpowiednio przyrządzić. Ja jakoś za jedzeniem grzybów nie przepadam jedynie w grzybowej ale i tak wolę pieczarkową czy też pieczarki na zapiekance itp.

Pierwszy dzień miesiączki ma być ale ja się tym terminem w ogóle nie sugeruję bo na usg ani razu nie było w tym terminie. Aktualnie to nie mam żadnego konkretnego terminu..
koktajlowa7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-07, 19:51   #2799
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość
To w sumie raptem kilka dni więc nie powinno być problemu, z tym ze jeśli lekarz sie posługuje terminem z OM i taki masz w karcie ciąży to może być istotne później np w przypadku przyjęcia do szpitala na wywołanie porodu
W ogóle mi się nic nie zdarza, mam 3 różne terminy wiecie ja to myślę że miałam nieogar na samym początku z wrażenia i to przez to z OM wg lekarza - 2 styczeń, wg USG - 7 styczeń, wg położnej - 31 grudzień, a wg mojego pierwszego dnia miesiączki:
Cytat:
W ogóle mi się nic nie zdarza, mam 3 różne terminy wiecie ja to myślę że miałam nieogar na samym początku z wrażenia i to przez to z OM wg lekarza - 2 styczeń, wg USG - 7 styczeń, wg położnej - 31 grudzień, a wg mojego pierwszego dnia miesiączki - 27 grudzien nie ogar totalny ;p w któryś termin na pewno się wstrzelę
6963c1fb65109977f9c6bf649cbcc3d41e8cdb1e_65c0253828816 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-07, 19:55   #2800
mojakaren
Zakorzenienie

Cytat:
zrobiłam jabłecznik, a w piekarniku robi się drugie ciasto ale tym razem z gruszkami
o kurde, kto to wszystko zje
takie wypieki i to w srodku tygodnia, brawo ja pewnie znów na łikend się zmotywuję

Cytat:
U nas dochodzi obiad: roladki z indyka z nadzieniem pieczarkowo-serowym (na parze) plus brązowy ryż i gotowane starte buraczki Uwielbiam
pyszności i jaka bomba witaminowa!

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
[/COLOR]Przytyłam chyba kolejne 2.5-3 kg eh zobaczymy jutro konkretnie, ale w pracy pokazuje mi już więcej właśnie o te 2.5 kg a Olce nadal pokazuje tyle samo eh Ja wiem.że to dobrze, że to dzidziuś waży, ale jakoś mi źle z przyrostem wagi hah
ja mam identycznie więc dobrze Cię rozumiem - wiem, że przyrost wagi jest nieunikniony itd. ale te dodatkowe kg na wadze jakoś tak przerażają

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-07, 19:55   #2801
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
a co do brzucha to obserwuj, ale jak nie przejdzie to idź do lekarza
Cytat:
Napisane przez tygrysek83 Pokaż wiadomość
Te objawy ktore opisujesz nie sa dobre. Poobserwuj czy odstępy sa regularne i sie nie zwiększają. I nie macaj brzucha.
Cytat:
Napisane przez medeline Pokaż wiadomość
MAGDUSIA, to tak jakbyś miała macicę napiętą, leż plackiem i idź do lekarza
Kurcze troche mnie zmartwilyscie. Polezalam troche i te sciskanie niby przeszlo ale brzuch nadal twardy. Dopiero teraz przeczytalam zeby go nie macac-juz nie dotyka. Ale cale szczescie ze mala sie rusza chociaz troszeczke jestem spokojniejsza... co nie znienia faktu ze jak do jutra nie przejdzie pojade do lekarza...

Serduszko malutkie

Magdusiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-07, 19:58   #2802
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość
ja mam identycznie więc dobrze Cię rozumiem - wiem, że przyrost wagi jest nieunikniony itd. ale te dodatkowe kg na wadze jakoś tak przerażają
Dzięki nigdy nie miałam powyżej 60 i pamiętam ostatnie uczucie u lekarza - zaskoczenia i zmartwienia jednocześnie heh
Stary 2015-10-07, 20:10   #2803
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:
nie porównywałam wszystkich cen, ale przykładowo moje witaminy ciążowe są 2 razy tańsze niż w zwykłej aptece
Poza tym porównywałam ceny artykułów higienicznych ze sprawdzonymi sprzedawcami z Allegro i tez wyszło że w Gemini tańsze
Sprawdziłam moje witaminy ciążowe i tańsze tylko o 4 zł, więc ich zamawiać nie będe. Jak wszyscy pójdą spać zrobię zamówienie, żeby mi nikt nie przeszkadzał

Jutro idę na ten test obciążenia glukozy bleeee...
Po za tym jeszcze morfologia, mocz, toxo IgG i IgM. I jeszcze mam skierowanie na badanie GII...25 (w miejscu kropek jest coś napisane ale kompletnie nie mogę się rozczytać) wiecie może co to jest?

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
Stary 2015-10-07, 20:24   #2804
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

UAO, czy to nie GBS? Jeśli nie, to zagadka na G możesz mieć glukozę, ggtp, No i kilka innych rzeczy. Nie mówił ci lekarz co zleca?

MAGDUSIA, weź sobie no spę jeszcze i ew magnez

JOANNA,ale siupy

Kupiłam sobie dziś drugie pończochy przeciwżylakowe, zapas tabletek na ten miesiąc (no spa, magnez, pregna plus, pregna dha, urointima active, gynomed) i jestem załamana, poszło jak nic prawie 200zł dobrze, że już niedługo koniec ciąży i tej lekomanii

30.12.2012
26.04.2014
medeline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-07, 20:41   #2805
tygrysek83
Zadomowienie

Cytat:
UAO, czy to nie GBS? Jeśli nie, to zagadka na G możesz mieć glukozę, ggtp, No i kilka innych rzeczy. Nie mówił ci lekarz co zleca?

JOANNA,ale siupy

Kupiłam sobie dziś drugie pończochy przeciwżylakowe, zapas tabletek na ten miesiąc (no spa, magnez, pregna plus, pregna dha, urointima active, gynomed) i jestem załamana, poszło jak nic prawie 200zł dobrze, że już niedługo koniec ciąży i tej lekomanii

Oj, na ten koniec lekomanii bym nie liczyła
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-07, 20:43   #2806
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:

JOANNA,ale siupy

nie pamiętam aby coś o tym mówił
jakie pończochy kupiłaś? tzn. jakiej firmy?

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
Stary 2015-10-07, 21:04   #2807
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

UAO, mam pończochy z firmy Aries, Avicenum 140. Jedne kupiłam beżowe jakiś czas temu, wersja strong (nie zadzierają się, można szarpać itp. ) za 55zł w miejscowym sklepie medycznym, drugie dziś kupiłam czarne z tymi olejkami, bez wzmocnienia (47zł) .
http://www.aries.eu/pl/avicenum-140-...samonosna.html
I mam pierwszą klasę ucisku, bo zmiany już były wcześniej. Ulga jest niesamowita, nie boli mnie po nocach no i jak mam więcej być na nogach to też dużo lżej.

---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ----------

TYGRYSEK, why not?

30.12.2012
26.04.2014

Edytowane przez medeline
Czas edycji: 2015-10-07 o 21:05
medeline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-07, 21:05   #2808
Dotka90
Zakorzenienie

Ewusia, ja ciśnieniomierz mam, przydatna rzecz

Joanna, nie przejmuj się, podaj teraz dobrze, to Ci skorygują delikatnie
Ile dni różnicy?

Mojakaren, jeszcze machnęłam marchewkę tartą z jabłkiem i sokiem cytrynowym do obiadu Także kolorowo było

Muszę zacząć jeść coś lepiej, bo dzisiaj przez cały dzień pochrupałam kilka paluszków, zjadłam kilka orzeszków i koniec

W ogóle nie mogę jeść coś ostatnio

Ua00, po co robisz toxo IgG i IgM? To czy kiedyś miałaś toxo nie ma już teraz znaczenia, ważne czy nie masz teraz. Chyba że przed ciążą nie robiłaś?

Co do kilogramów, to ja od ostatniej wizyty przytyłam 2kg (miesiąc). Gorsza sprawa, że w jednym momencie wyskoczyły mi rozstępy na brzuchu (jakby od spodu ), ale też w jednym momencie mi brzuch wyskoczył.. Na razie są króciutkie i czerwone, więc peelinguję co drugi dzien, a 2x dziennie nawilżam olejkiem ze słodkich migdałów.

I wiecie co? Dzisiaj pierwszy raz widzieliśmy falowanie brzucha jak się mały przemieszcza, ale to ekstra
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-07, 21:08   #2809
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Siedzę w pracy właśnie.. Masakra ale się tłucze
Stary 2015-10-07, 21:32   #2810
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kruszynkaa86 Pokaż wiadomość
Magdusia mnie też dzisiaj brzuch podobnie boli

Kinga wybacz, że tak Cię męczę, ale teraz będziesz moją wykładnią mam pytanie: te pieluszki tetrowe podwójnie tkane a zwykłe pieluszki tetrowe bardzo się od siebie różnią ? czy te podwójnie tkane nie są zbyt "twarde" ? chciałam pierwotnie kupić same te podwójnie tkane, że niby grubsze = mocniejsze = lepsze, a teraz się tak zastanawiam, czy może te cieńsze nie są milsze w dotyku. Rany masakra jak ja mam takie dylematy z pieluszkami to co będzie dalej
W miękkości to mi się wydaje, że te grubsze nawet milsze są. Ale po praniu to pewnie nie robi różnicy.

Edytowane przez kinga1701
Czas edycji: 2015-10-07 o 21:37
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-07, 21:37   #2811
niunia_leyla
Rozeznanie

Cześć wam najpierw się pochwalę a potem was nadrobię. Byłam u gina wszystko dobrze, wzorowa morfologia i glukoza a bardzo się bałam mam wielu cukrzyków w rodzinie niby czytałam że to nie związane ale zawsze.
Właśnie wróciłam z "Mamo to ja", miałyście racje było ciekawie, Candyyfloss byłaś? Jak tak to w której grupie?
U nas tez pieluszki rozmiar 4, za to trafiły mu się 2 flanelki bo z siostrą byłam a na krzesełka leżały l, i zastamawiam się czy dokupić butelek czy starcza te 2 które dostaliśmy dzisiaj?
Stary 2015-10-07, 21:52   #2812
czarnulax
Zakorzenienie

Magdusia jak będziesz miała ciągle twardy jedź to skonsultuj z lekarzem.

Ja też będę tego typu rzeczy zamawiać z gemini. Porównywalam już kilka rzeczy i dobrze cenowo wypadają. Planowałam zrobić to na początku grudnia, ale chyba już w tym miesiącu jednak to zrobię. Przynajmniej w większej części.
Stary 2015-10-07, 22:07   #2813
niunia_leyla
Rozeznanie

A mam pytanie do dziewczyn z rh- dostalyscie może receptę na zastrzyk zapobiegający konfliktowi? Mi dzisiaj przepisał powiedział ze to jego obowiązek a decyzja czy go wezmę zależy odemnie koszt ok 400zl lek Rhophylac

Niby przy pierwszej ciaży niepotrzebny ale zamierzam go zażyć a jakie są wasze opinie skorzystalybyscie z takiej recepty?
Stary 2015-10-07, 22:14   #2814
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:
Ua00, po co robisz toxo IgG i IgM? To czy kiedyś miałaś toxo nie ma już teraz znaczenia, ważne czy nie masz teraz. Chyba że przed ciążą nie robiłaś?

Co do kilogramów, to ja od ostatniej wizyty przytyłam 2kg (miesiąc). Gorsza sprawa, że w jednym momencie wyskoczyły mi rozstępy na brzuchu (jakby od spodu ), ale też w jednym momencie mi brzuch wyskoczył.. Na razie są króciutkie i czerwone, więc peelinguję co drugi dzien, a 2x dziennie nawilżam olejkiem ze słodkich migdałów.
Toxo nie robiłam przed ciąża, ani w ciąży i nie wiem czy kiedyś miałam czy mam. Ubłagałam go o to skierowanie.
Co do wagi ja przytyłam 3,5kg od poprzedniej wizyty, już nie potrafię jej kontrolować. Już mam prawie +10kg od początku ciąży no i rozstępy.

---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

Siedzę, siedzę i zamawiam, szukam, sprawdzam i już ponad 200zł w koszyku Warto coś kupić z apteki?

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
Stary 2015-10-07, 22:26   #2815
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niunia_leyla Pokaż wiadomość
A mam pytanie do dziewczyn z rh- dostalyscie może receptę na zastrzyk zapobiegający konfliktowi? Mi dzisiaj przepisał powiedział ze to jego obowiązek a decyzja czy go wezmę zależy odemnie koszt ok 400zl lek Rhophylac

Niby przy pierwszej ciaży niepotrzebny ale zamierzam go zażyć a jakie są wasze opinie skorzystalybyscie z takiej recepty?
Poważnie musisz za to płacić, to nie jest za darmo jak ktoś ma konflikt, przecież to zagraża dziecku i mamie ( wiem że w pierwszej ciąży teoretycznie nie ma zagrożenia, a ile wcześniej nie było poronienia) . Ja mam Rh- i już dostałam jeden zastrzyk i mam mieć jeszcze 2 i za żaden nie płacę. Dowiedz się na pewno może w ubezpieczalni czy to nie jest refundowane.

Cytat:
[/COLOR]Siedzę, siedzę i zamawiam, szukam, sprawdzam i już ponad 200zł w koszyku Warto coś kupić z apteki?
Ja mam z apteki termometr, maść na odparzenia, wodę morską, sól fizjologiczną, kropelki na gorączkę, rumianek, gaziki, tabletki DHA, i płyn do higeny intymnej.
Stary 2015-10-07, 22:35   #2816
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
Ja mam z apteki termometr, maść na odparzenia, wodę morską, sól fizjologiczną, kropelki na gorączkę, rumianek, gaziki, tabletki DHA, i płyn do higeny intymnej.
Ja do tego zamówiłam smoczki do butelek, smoczki uspakajające i pełno pierdół. Zastanawiam się nad zmianą moich witamin, bo tu nawet są za 15zł, a jakie ty bierzesz?

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
Stary 2015-10-07, 22:50   #2817
niunia_leyla
Rozeznanie

Kinga sprawdzałam niestety w Polsce jest nierefundowany dlatego to decyzja pacjenta lekarz wypisuje receptę i umywa ręce bo nie zmusi nikogo do takiego wydatku. Jak czytałam to jeszcze parę lat temu nawet nie proponowali w pierwszej ciaży.

---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ----------

Co do ilości (ty masz więcej) zastrzyków to ten na który mam receptę podobno wystarcza ale ja nie miałam żadnego poronienia ani nic takiego
Stary 2015-10-07, 22:56   #2818
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Ja do tego zamówiłam smoczki do butelek, smoczki uspakajające i pełno pierdół. Zastanawiam się nad zmianą moich witamin, bo tu nawet są za 15zł, a jakie ty bierzesz?
Ja mam femibion natal 2 ale dokupiłam sobie Prenatal DHA na III trymestr tylko.

Cytat:
Kinga sprawdzałam niestety w Polsce jest nierefundowany dlatego to decyzja pacjenta lekarz wypisuje receptę i umywa ręce bo nie zmusi nikogo do takiego wydatku. Jak czytałam to jeszcze parę lat temu nawet nie proponowali w pierwszej ciaży.

---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ----------

Co do ilości (ty masz więcej) zastrzyków to ten na który mam receptę podobno wystarcza ale ja nie miałam żadnego poronienia ani nic takiego
Tak się wycwanili, ale moim zdaniem to powinno być refundowane to jest pierwsza pomoc.
Tutaj normalnie dają dwa razy w 30 którymś tygodniu nie pamiętam i po porodzie. Ja miałam ten jeden wcześniej, jak jeden dzidziuś umarł i pojawiło się krwawienie i w takim wypadku nie wiadomo jaką grupę krewi miał dzidziuś i już jest zagrożenie konfliktem.
Stary 2015-10-08, 01:38   #2819
kinga1701
Zakorzenienie

Ewusia czy to schudłas na tej diecie ? Ja musze się zważyć rano, ale po całym dniu mam wagę jak ostatnio czyli rano pewnie z kg mniej czyli bym znowu schudła Juz zaczynam się martwić. Ja faktycznie okaże się mniej to chyba musze powiedzieć iść wcześniej do gin.
Stary 2015-10-08, 05:17   #2820
Konto usunięte

Cytat:
Ewusia, ja ciśnieniomierz mam, przydatna rzecz

Joanna, nie przejmuj się, podaj teraz dobrze, to Ci skorygują delikatnie
Ile dni różnicy?

Mojakaren, jeszcze machnęłam marchewkę tartą z jabłkiem i sokiem cytrynowym do obiadu Także kolorowo było

Muszę zacząć jeść coś lepiej, bo dzisiaj przez cały dzień pochrupałam kilka paluszków, zjadłam kilka orzeszków i koniec

W ogóle nie mogę jeść coś ostatnio

I wiecie co? Dzisiaj pierwszy raz widzieliśmy falowanie brzucha jak się mały przemieszcza, ale to ekstra
A kurde w sumie nie będę świrować, raptem to 4-5 dni różnicy, a nie miesiąc myślę że dzidzi to zbytniej różnicy nie zrobi i tak wyjdzie kiedy będzie chciało
Kurse ja już od bardzo dawna widzę falowanie brzucha i to na lewo, zaraz na prawo i powiem Wam, że teraz kopniaki stały się tak intensywne, że czasami aż bolą
Cytat:

Ja teoretycznie jestem na dzień dzisiejszy w połowie 27 tygodnia i póki co nie dostałam żadnych wiadomości odnośnie zastrzyków właśnie. Ale chyba na następnej wizycie będę pytać. Gdybym ja mogła to skorzystam, mimo wszystko.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości