Mamusie styczniowe 2016, cz. IV - Strona 96 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-08, 12:16   #2851
kinga1701
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie styczniowe 2016, cz. IV

Cytat:
Napisane przez Magdusiaaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny na dietkach jakie sa Wasze przykladowe obiady???
Jak na razie tylko te rzeczy mi cukru nie podniosły
1. 200 gram gotowanego brokułu + jajko (skad wiem że 200 bo u nas główki są po 400 gram )
2. niecałe pół torebki ryżu dzikiego + pierś pieczona w folii+ogórek kiszony
3. Fasolka szparagowa sama (ewentualnie + jajko)
4. 200 gram gotowanego kalafiora + łosoś pieczony w folii
5. spaghetti bolognese z ciemnym makaronem i sosem własnej roboty
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-08, 12:20   #2852
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość
Jeśli Sudocrem chcesz zamawiać dla Malucha to lepiej zamiast niego maść Linomag. Ma lepszy skład i nie jest taka agresywna. Sudocremu lepiej nie używać u takich maluszków, no chyba ze pojawią się jakieś mega wielkie odparzenia z którymi nie da się inaczej poradzić...
Ja jednak wolę sudocrem i to jest zdecydowanie mój nr.1. Linomag u nas się nie sprawdził, więc i teraz nic innego nie kupuję. Po za tym jest rewelacyjny nie tylko dla dzieci ale i dla nas

---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ----------

Krew mi leci z nosa i nie chce przestać!
Ale od czego? W życiu mi krew nie leciała.

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
uaoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-08, 12:37   #2853
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
1. 200 gram gotowanego brokułu + jajko (skad wiem że 200 bo u nas główki są po 400 gram )
O mamo no to menu raczej okrojone. Praktycznie wszystko gotowane. Boze jak ja sie boje tej poniedzialkowej wizyty...

Serduszko malutkie

Magdusiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-08, 12:40   #2854
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
O mamo no to menu raczej okrojone. Praktycznie wszystko gotowane. Boze jak ja sie boje tej poniedzialkowej wizyty...
Obiady to jeszcze nie taki problem, gorzej wymyślać coś na inne posiłki, bo ja jak na razie jem cały czas to samo zazwyczaj jak to nie jest sałata, ogórek i rzodkiewka to mi podnosi cukier, a przepraszam zjadłam ostatnio jedną parówkę i było ok I już powoli mam dość.
Stary 2015-10-08, 12:44   #2855
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Ja od siebie moge polecic Bepanthen, niezawodny dla nas do dzisiaj
A na bolace brodawki po prodzie masc maltan, natychmiastowa ulga!
zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-08, 12:44   #2856
kinga1701
Zakorzenienie

Nie stresuj się na zapas, trzymam kciuki żeby Ciebie to ominęło
Stary 2015-10-08, 12:46   #2857
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Wkoncu I ja sie zabralam za wyprawke bo czas goni a ja w polu...
Zamowilam przewijak, rozek, butelke, smoczki, kocyk I takie tam inne pierdy
Szukam jeszcze fajnego ochraniacza na lozeczko ale w sumie nic mi sie nie podoba... no I wanienke musze kupic bo po corce mam rozowa :P aaa no I dla siebie do szpitala wszystko ale to juz stacjonarnie pokupuje
zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-08, 12:51   #2858
mojakaren
Zakorzenienie

uaoo w każdej aplikacji ciążowej z jakiej korzystałam pokazywało mi, że krew z nosa to normalna rzecz w ciąży, zwiazane jest to chyba z wiekszym przepływem krwi (nie pamiętam dokładnie)

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-08, 13:00   #2859
candyyfloss
Zadomowienie

Cytat:
Candy może z 3 kromek zjedz jedną, ja też mogę zjeść tylko jedną kromkę i wtedy zobacz, może to po prostu za duża porcja była.

Ja kupiłam wczoraj mąkę bez glutenu bo mam ochotę na naleśniki i zobaczymy co wyjdzie.
Jedna kromka na śniadanie nie przejdzie. Ostatnio zjadłam 3 kromki z chleba żytniego razowego i było ok.

Cytat:
Szczerze? Ja jem właściwie normalnie i cukier jest ok. Dodaję do każdego obiadu surówkę z kiszonej kapusty, więc może też dlatego w normie.

Wczoraj jadłam kaszę jęczmienną wiejską z sosem z żołądkami i kapustą kiszoną (spora porcja). Cukier wyniósł 98 mg/dl po godzinie. Sprawdziłam też po dwóch godzinach, bo słyszałam, że bywają skoki i cukier na poziomie 83 mg/dl. Więc chyba dobrze?
candyyfloss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-08, 13:06   #2860
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie stresuj się na zapas, trzymam kciuki żeby Ciebie to ominęło
Dziekuje:-* staram sie nie myslec i wierzyc ze bedzie ok. Gdyby dotyczylo tylko mnie to pol biedy najgorsza mala...

Serduszko malutkie

Stary 2015-10-08, 13:10   #2861
kinga1701
Zakorzenienie

candy zazdroszczę Ci tego jedzenia, u mnie by nie przeszły takie rzeczy i w takich ilościach. Jak czytam niektóre "słodkie mamy" co one jedzą i ile np kfc, pierogi, ziemniaki itd i cukry mają ok, to aż przykro, ale czytam też takie co zero chleba tylko sałaty, warzywa i ryż bo makaron też odpada to troszkę i lepiej. A niektóre mają nawet ok. 200 lub ponad 200 po małych porcjach. Każdy organizm jest inny.

---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ----------

Cytat:
Dziekuje:-* staram sie nie myslec i wierzyc ze bedzie ok. Gdyby dotyczylo tylko mnie to pol biedy najgorsza mala...
Dokładnie sobą bym się nie przejęła, ale dla dziecka chce się jak najlepiej i cukrzyca ciążowa głównie jemu szkodzi, a nie nam.
Będzie dobrze
Stary 2015-10-08, 13:11   #2862
candyyfloss
Zadomowienie

Cytat:
candy zazdroszczę Ci tego jedzenia, u mnie by nie przeszły takie rzeczy i w takich ilościach. Jak czytam niektóre "słodkie mamy" co one jedzą i ile np kfc, pierogi, ziemniaki itd i cukry mają ok, to aż przykro, ale czytam też takie co zero chleba tylko sałaty, warzywa i ryż bo makaron też odpada to troszkę i lepiej. A niektóre mają nawet ok. 200 lub ponad 200 po małych porcjach. Każdy organizm jest inny.
No tylko ja się zastanawiam czy jak cukier jest w porządku, to mogę tak jeść? Bo to mnie najbardziej nurtuje
Stary 2015-10-08, 13:15   #2863
uaoo
Zakorzenienie

Właśnie! Maść maltan! Prawie zapomniałam

Myślicie, że jak pierwsze dziecko karmiłam piersią to i drugie też będą mogła? Boję się, że pozamawiam rzeczy a jednak się okaże, że nie będę mogła

Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość
uaoo w każdej aplikacji ciążowej z jakiej korzystałam pokazywało mi, że krew z nosa to normalna rzecz w ciąży, zwiazane jest to chyba z wiekszym przepływem krwi (nie pamiętam dokładnie)
mnie jednak to martwi

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
uaoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-08, 13:15   #2864
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:

Ewusia z tym radarem to prawda, mój też jakiś taki ma i ja telefon on cisza, ja odkładam on zaczyna i tak się ze mną bawi
Ja rano stanęłam na tą wagę i kolejny kg w dół czyli przez niecałe dwa tygodnie schudłam 4 kg. Po południu zadzwonię do położnej zapytam, bo wizytę mam dopiero za 2 tygodnie u gin.
kurcze, faktycznie Ci waga ostro leci w dół....
No ale ja w sumie niewiele zmieniłam swoją dietę dotychczasową, a u Ciebie zmiana była drastyczna, wiec może dlatego
Cytat:
Napisane przez candyyfloss Pokaż wiadomość
Ewusia - tak, miał cukier Ale już nic innego nie było, bo jak Pani podała mi do przeczytania skład innych, to aż za głowę się załapałam co tam w chlebie może być.
no właśnie to jest dramat z tymi składami
ja ostatnio chyba z 15 minut spędziłam przy półce z chlebami zanim znalazłam taki który miał normalny skład. Taki zwykły pakowany z Carrefoura, ale ma w składzie tylko mąkę żytnią, ziarna żytnie, wodę, sól i drożdże. No i po nim mam ok cukry (oprócz dziś, ale podejrzewam ze przekombinowałam z dodatkami tym razem )
Cytat:
Napisane przez czarnulax Pokaż wiadomość
Dotka a może poszukaj czegoś z rozciągliwego materiału po prostu? Niekoniecznie na działach ciążowych, będzie łatwiej znaleźć być może. Jeszcze brzuszki nie są takie duże, więc źle nie wyglądają takie sukienki (mam na myśli, to że później to już się brzydko z przodu podnoszą z reguły). Ja ostatnio kupiłam sukienkę, wcale nie ciążową, tylko z takiej dzianinki, rozciągliwą i super wygląda No tylko ona nie jest czarna.
o to też jest dobry pomysł
ja ostatnio kupiłam w H&M zwykłą taka rozciągliwą, i fajnie mi sie, na brzuszku układa a ma na czym
Cytat:
u mnie absolutnie nie jest tak drastycznie jak u Kingi np tak:
1 Łosoś pieczony, 2 małe ziemniaki, miks sałat posypany słonecznikiem i polany oliwą z oliwek
2 Makaron ryżowy (ok 60 g), mięso z indyka (ok 150 g) lekko podsmażone a później duszone z papryka i porem
3 Warzywa na patelnię z ryżem i mięsem z kurczaka (ok 8 łyżek takiego dania)
4 Ok 150 g piersi z indyka marynowanej w oliwie z oliwek i ziołach, 60 g ryżu, miks sałat posypany słonecznikiem i polany oliwą z oliwek
5 Makaron razowy ok 60 g, mięso z indyka (ok 150 g), papryka, czosnek, szczypiorek, oliwa z oliwek

Jak byłam w restauracji to jadłam pierś z kurczaka grilowaną, faszerowaną pomidorami suszonymi z ryżem i grilowanymi warzywami

Po obiedzie nigdy mi cukier nie skoczył, ale stosuję sie do wytycznych wagowych i proporcji z materiałów informacyjnych, które mi podała diabetolog.

Takie komponowanie typu mięso + coś węglowodanowego (ryż, makaron, ziemniaki - w ograniczonej ilości) + warzywa powinno sie ogólnie sprawdzać

No ale może u Ciebie to w ogóle nie będzie potrzebne
Cytat:
a po jakiego typu obiadach Ci cukier skacze?

Bo masz dość drastyczne to menu np fasolka szparagowa sama to raczej przekąska niż cały obiad
Cytat:
Napisane przez uaoo Pokaż wiadomość

w ciąży to podobno norma że czasem leci

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-08, 13:16   #2865
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
No tylko ja się zastanawiam czy jak cukier jest w porządku, to mogę tak jeść? Bo to mnie najbardziej nurtuje
Mi diabetolog mówiła, że po słodyczach też czasami można mieć dobry cukier, ale to nie znaczy że można je jeść. I faktycznie mąż z Polski przywiózł Grześka w czekoladzie, no i zjadłam jednego zmierzyłam cukier i był ok. Więc teoretycznie nie zaszkodził, ale więcej jeść nie będę bo skoro mówiła, że nie wolno to nie wolno. Ona raczej się na tym zna więc grzecznie słucham. Tak samo jest ze smażonym na oleju. Najlepiej Ci diabetolog opowie o tym wszystkim, kiedy masz wizytę w przyszłym tygodniu tak ?
Stary 2015-10-08, 13:21   #2866
candyyfloss
Zadomowienie

Cytat:
Mi diabetolog mówiła, że po słodyczach też czasami można mieć dobry cukier, ale to nie znaczy że można je jeść. I faktycznie mąż z Polski przywiózł Grześka w czekoladzie, no i zjadłam jednego zmierzyłam cukier i był ok. Więc teoretycznie nie zaszkodził, ale więcej jeść nie będę bo skoro mówiła, że nie wolno to nie wolno. Ona raczej się na tym zna więc grzecznie słucham. Tak samo jest ze smażonym na oleju. Najlepiej Ci diabetolog opowie o tym wszystkim, kiedy masz wizytę w przyszłym tygodniu tak ?
W poniedziałek mam wizytę u ginekologa i pewnie we wtorek pójdę do szpitala.

Ogólnie rzecz biorąc, ja cały tydzień przed badaniem jadłam sporo słodyczy. No i może to być też efekt tego, że wynik wyszedł jaki wyszedł.
Stary 2015-10-08, 13:22   #2867
kinga1701
Zakorzenienie

Ewusia wczoraj np zjadłam łyżkę ziemniaków z kurczakiem i ogórkiem kiszonym i miałam 136. Więc to wina ziemniaków bo z ryżem dzikim było wszystko ok. A to była tylko łyżka więc no... Ziarna słonecznika też odpadają posypałam sobie sałatkę tą samą co jadłam wcześniej bez i 123, a jak nie było słonecznika to 98. Koncentrat pomidorowy odpada muszą być pomidory. Aha i jak coś chcę podpiec to kilka kropli oliwy z oliwek ale dosłownie kilka, a później już tylko wodą podlewam.

Edytowane przez kinga1701
Czas edycji: 2015-10-08 o 13:24
Stary 2015-10-08, 13:27   #2868
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
dokładnie tak
Cytat:
Ewusia wczoraj np zjadłam łyżkę ziemniaków z kurczakiem i ogórkiem kiszonym i miałam 136. Więc to wina ziemniaków bo z ryżem dzikim było wszystko ok. A to była tylko łyżka więc no... Ziarna słonecznika też odpadają posypałam sobie sałatkę tą samą co jadłam wcześniej bez i 123, a jak nie było słonecznika to 98. Koncentrat pomidorowy odpada muszą być pomidory. Aha i jak coś chcę podpiec to kilka kropli oliwy z oliwek ale dosłownie kilka, a później już tylko wodą podlewam.
a te ziemniaki to w jakiej formie? w całości czy puree?
Co do koncentratu to sie nie dziwię, jednak im mniej przetworzone tym lepiej Co do smażenia to robię tak samo, z tym ze ja do smażenia używam wyłącznie oleju kokosowego, o wiele lepiej się nadaje. Oliwa lepiej na zimno

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Stary 2015-10-08, 13:30   #2869
kinga1701
Zakorzenienie

Dla mnie to jest tym bardziej ciężkie bo wcześniej nie jadłam i mi szybko jedzenie się nudzi. Po obiedzie miałam z 3 razy przekroczenie, gorzej jest z śniadaniami i kolacjami ja nie mam pomysłów na to jedzenie kompletnie, jak przeglądam te wszystkie przykładowe dania to tam pomidor nie lubię, papryka nie lubię, wędlina nie lubię itd. Więc mam tą swoją sałatę, ogórka, rzodkiewkę, pieczarki i czasami ser i tak sobie jem

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość
dokładnie tak

a te ziemniaki to w jakiej formie? w całości czy puree?
Co do koncentratu to sie nie dziwię, jednak im mniej przetworzone tym lepiej Co do smażenia to robię tak samo, z tym ze ja do smażenia używam wyłącznie oleju kokosowego, o wiele lepiej się nadaje. Oliwa lepiej na zimno
O nie pomyślałam o tym oleju kokosowym dzięki. Ziemniaki tłuczone, ale bez mleka czy masła takie po prostu ugotowane.
Stary 2015-10-08, 13:30   #2870
candyyfloss
Zadomowienie

To ja już tego zupełnie nie rozumiem
Stary 2015-10-08, 13:33   #2871
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
To ja już tego zupełnie nie rozumiem
Ja wyszłam z założenia, że tego nie trzeba rozumieć tylko się stosować
Stary 2015-10-08, 13:36   #2872
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Dla mnie to jest tym bardziej ciężkie bo wcześniej nie jadłam i mi szybko jedzenie się nudzi. Po obiedzie miałam z 3 razy przekroczenie, gorzej jest z śniadaniami i kolacjami ja nie mam pomysłów na to jedzenie kompletnie, jak przeglądam te wszystkie przykładowe dania to tam pomidor nie lubię, papryka nie lubię, wędlina nie lubię itd. Więc mam tą swoją sałatę, ogórka, rzodkiewkę, pieczarki i czasami ser i tak sobie jem

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------

jak sie dużo rzeczy nie lubi to faktycznie problem
ja tam lubię wszystko, oprócz części mięs (jem tylko drób i ryby). Z warzyw wszystko uwielbiam

Cytat:
O nie pomyślałam o tym oleju kokosowym dzięki. Ziemniaki tłuczone, ale bez mleka czy masła takie po prostu ugotowane.
no to już wiadomo w czym problem. Ziemniaki wyłącznie w całości, jak są tłuczone to mają o WIELE większe IG i już sie na dietę nie nadają. Sam proces tłuczenia na to wpływa (nie wiem jakim cudem ale wpływa) Spróbuj ziemniaki ugotować (ale nie rozgotować) i zjeść 2 małe w całości, powinno być ok

tak samo ryż i makaron zawsze lekko półtwarde. Ja sobie ustawiam minutnik do gotowania żeby czasem nie przegotować bo np makaron gotowany 9 minut będzie ok, a już gotowany 11 minut może podnieść cukier

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Stary 2015-10-08, 13:39   #2873
kinga1701
Zakorzenienie

Tak z tym, że powinno być al dente to wiedziałam, ale o ziemniakach tłuczony to pierwsze słyszę i nie powiem, że to bardzo dziwne. Spróbuję, ale za jakiś czas, teraz muszę się pilnować, żeby mi nie przekraczało bo w wtorek wizyta i jeszcze mi insulinę da, a kolejnych zastrzyków nie zniosę.
Stary 2015-10-08, 13:48   #2874
candyyfloss
Zadomowienie

Obiad dzisiejszy: ryż jaśminowy (wiem, że ma wysoki IG, ale nie mam innego) + odsmażany bez tłuszczu indyk + surówka z kapusty kiszonej = 100 mg /dl.
Stary 2015-10-08, 13:49   #2875
czarnulax
Zakorzenienie

Dotka w CA jest jakaś czarna sukienka ciążowa. Nie wiem jak z jej jakością itd. i czego dokładnie szukasz, ale przeglądam i akurat widzę, że coś tam jest.
Stary 2015-10-08, 14:08   #2876
6963c1fb65109977f9c6bf649cbcc3d41e8cdb1e_65c0253828816
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez uaoo Pokaż wiadomość
Ja jednak wolę sudocrem i to jest zdecydowanie mój nr.1. Linomag u nas się nie sprawdził, więc i teraz nic innego nie kupuję. Po za tym jest rewelacyjny nie tylko dla dzieci ale i dla nas

---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ----------

Mi z nosa krew nie leci ale za to mega często zdarzają mi się teraz krwawiące dziąsła, gdy nigdy z tym problemu nie miałam. Mimo wszystko to normalne.
6963c1fb65109977f9c6bf649cbcc3d41e8cdb1e_65c0253828816 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-08, 14:15   #2877
kinga1701
Zakorzenienie

[1=6963c1fb65109977f9c6bf6 49cbcc3d41e8cdb1e_65c0253 828816;53039199]Mi z nosa krew nie leci ale za to mega często zdarzają mi się teraz krwawiące dziąsła, gdy nigdy z tym problemu nie miałam. Mimo wszystko to normalne.[/QUOTE]

Mam tak sama, przy każdym myciu mam krwotok w buzi. I tak piszą, że krwawienie z nos i z dziąseł jest normalne.
Stary 2015-10-08, 14:30   #2878
Dotka90
Zakorzenienie

Czarnula, dzięki zajrzę! Chociaż ile razy byłam w Bonarce to na ciążowym dziale nic nie bylo praktycznie...
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-08, 14:36   #2879
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Ja tez mam krew na szczoteczce takze o to chyba nie ma sie co martwic. A jeszcze tak o wyprawce. Bierzecie do szpitala i kapcie zwykle i laczki pod prysznic?

---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Czarnula, dzięki zajrzę! Chociaż ile razy byłam w Bonarce to na ciążowym dziale nic nie bylo praktycznie...
Dotka a moze masz w swojej szafie jakis ciemny inny kolor sukienki. Nie wiem ciemna zielen, granat, szarosc czy koniecznie chcesz cos czarnego?

Serduszko malutkie

Stary 2015-10-08, 14:37   #2880
Dotka90
Zakorzenienie

Magdusia, nie nie musi być koniecznie czarna, może być stonowana, ale właśnie nie mam nic ciemnego co będzie dobre teraz na mnie
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości