Mamusie lutowe - część II - Strona 103 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-09, 16:09   #3061
marciar7
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie lutowe - część II

Cytat:
Napisane przez Lola2828 Pokaż wiadomość
Ah te rozmowy o religii nie lubię... mój tż jest nie wierzący ja tak... choć nie chodzę na mszę do kościoła ślubu kościelnego nie mamy i pewnie mieć nie będziemy ale dziecko jednak chciała bym ochrzcić a resztę drogi obierze sama . Do mojego tż takie argumenty nie przemawiają choć bić się nie będziemy , mówi że nawet nie wiesz jak trudno jest wystąpić z kościoła katolickiego eh... ciężko
No niestety to kwestia indywidualna..
Stary 2015-10-09, 16:18   #3062
lamia12344
Rozeznanie

Melduje się po USG tarczycy. Moja tarczyca wygląda jak normalna tarczyca Wreszcie zorientowałam się dokładnie gdzie ją mam
Przy okazji napadłam na ciucholand i znowu udało mi się coś upolować Zdjęcie takie średnie ale ciuszki cudneee

Religia to ciężka sprawa. My mamy ślub cywilny i jest nam z tym dobrze i nie zamierzamy zmieniać tego stanu rzeczy. Michała ochrzciliśmy, drugie dziecko też będziemy chrzcić. A co będzie z tym dalej to już zadecydują sami... Mnie mocno zniechęca w wierze katolickiej postawa kościoła i księży. W Boga wierzę, czasami się modlę, ale w KK za dużo hipokryzji i fałszu, i oczywiście żądza pieniądza :/
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg WP_20151009_004.jpg (132,4 KB, 27 załadowań)
lamia12344 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-09, 16:19   #3063
marciar7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lamia12344 Pokaż wiadomość
Melduje się po USG tarczycy. Moja tarczyca wygląda jak normalna tarczyca Wreszcie zorientowałam się dokładnie gdzie ją mam
Przy okazji napadłam na ciucholand i znowu udało mi się coś upolować Zdjęcie takie średnie ale ciuszki cudneee

Religia to ciężka sprawa. My mamy ślub cywilny i jest nam z tym dobrze i nie zamierzamy zmieniać tego stanu rzeczy. Michała ochrzciliśmy, drugie dziecko też będziemy chrzcić. A co będzie z tym dalej to już zadecydują sami... Mnie mocno zniechęca w wierze katolickiej postawa kościoła i księży. W Boga wierzę, czasami się modlę, ale w KK za dużo hipokryzji i fałszu, i oczywiście żądza pieniądza :/
Tak samo mysle i w pewnym momencie juz całkiem przestalan praktykowac ale pitem nagle cos mnke naszlo i pomyslalam ze co temu winny Bóg ze ksieza sa powaleni...
Stary 2015-10-09, 16:26   #3064
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marciar7 Pokaż wiadomość
Tak samo mysle i w pewnym momencie juz całkiem przestalan praktykowac ale pitem nagle cos mnke naszlo i pomyslalam ze co temu winny Bóg ze ksieza sa powaleni...
mnie jeszcze przerażają ludzie, którzy mają księdza wręcz za chodzącego świętego, prawie boga... co ksiądz zrobi, co powie to jest święte.... I tak potem bronią nawet pedofila, bo to przecież dziecko chciało kasę z kościoła wyciągnąć... Nie mam bezpośrednich doświadczeń z innych religi, ale spodziewam się, że bywa podobnie.
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-09, 16:26   #3065
justynka333
Wtajemniczenie

GG do justynka333

Co do porodu Ja na początku byłam pewna że chcę cc prywatnie. Teraz stoi :P na tym ze rodzimy z TŻ w państwowym szpitalu (super mamy warunki na szczęście, jednoosobowe sale z łazienkami, tatuś siedzi ile chce) W sumie szpital sprywatyzowany i ma fajną opinię. Opłacimy tylko położną w kwocie 400zł. Co do znieczulenia to ZZO ponoć ma sporo skutków dla mamy i dziecka. Dlatego ja albo sn z jakimś gazem co to niby na rozweselać :P albo CC z ZZO. Panicznie się boję czy dam radę, poproszę o znieczulenie ale miejscowe jak by mnie szyli po nacięciu/pęknięciu... Bo to ponoć boli dość mocno Ja tam nikomu nie narzucam tego co piszę i nie wiem nawet czy mam rację ale to moje zdanie A w razie wielkiego w w moim szpitalu zrobią cesarkę za dopłatą 700-1000 zł.
06.06.2015 II kreski
06.02.2016 Jakub Andrzej syn Justyny i Michała
14.12.2016 II kreski
16.08.2017 Barbara Maria córka Justyny i Michała

Edytowane przez justynka333
Czas edycji: 2015-10-09 o 16:33
justynka333 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-09, 16:34   #3066
Hermi1989
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
za 65 zł?pokaż
A ja widziałam takie z polarkiem w środku za jakieś 20 zł na Allegro
Jeśli już kupuję takie rzeczy to porządne, żeby mi posłużyły i były wygodne. Jakoś nie wierzę, że za 20 zł można kupić dobre ocieplane leginsy :/, tyle to kosztują grube rajstopy.

A te leginsy nazywają się Bas Bleu Stefanie, grubość 200 den. Zazwyczaj kupowałam Gattę ale niestety żadnych ciążowych leginsów w ofercie nie mają. Jedyne to leginsy rajstopowe, których nie lubię bo i tak nie nadają się dla mnie do noszenia tunik. Za to Gatty bardzo polecam figi Mamma, bezszwowe, nie uciskają i materiał tak przyjemny dla skóry, że nie czuć go ciele. Cena w sklepie powala, na allegro są tańsze.
Hermi1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-09, 16:37   #3067
marciar7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez figa84 Pokaż wiadomość
mnie jeszcze przerażają ludzie, którzy mają księdza wręcz za chodzącego świętego, prawie boga... co ksiądz zrobi, co powie to jest święte.... I tak potem bronią nawet pedofila, bo to przecież dziecko chciało kasę z kościoła wyciągnąć... Nie mam bezpośrednich doświadczeń z innych religi, ale spodziewam się, że bywa podobnie.
Mysle ze w kazdej religii to samo. Ja spotkalam ksiezy szowinistow ktorzy uwazali ze kobieta jest nikim a ibtez takich ze ponrozmowie z nimi czulam motyle w brzuchu... Wiec jak to mowia.. Sa ludzie i ludziska..
Dlatego ja nie patrze na ksiezy. Nic nie poradze ze Jezus ustanowil kaplanstwo niestety nie przewidzial ze beda tacy przez ktorych ta wiara zanika. Albo cos sie zmieni w koncu albo niestety. Ale co tam..

Mam dzis wolby dzien bylam na szmatach. Niestety w wawie ceny byly po 59 zl za kg a u mnje w miescie po 25 :-D jest roznjca a rzeczy te same. Tak czy siak kupilam koszule nocna z mark&spencer rozpinanaa przyda sie do karmienia i 3 bodziaki
Stary 2015-10-09, 16:50   #3068
Hermi1989
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez justynka333 Pokaż wiadomość
Co do porodu Ja na początku byłam pewna że chcę cc prywatnie. Teraz stoi :P na tym ze rodzimy z TŻ w państwowym szpitalu (super mamy warunki na szczęście, jednoosobowe sale z łazienkami, tatuś siedzi ile chce) W sumie szpital sprywatyzowany i ma fajną opinię. Opłacimy tylko położną w kwocie 400zł. Co do znieczulenia to ZZO ponoć ma sporo skutków dla mamy i dziecka. Dlatego ja albo sn z jakimś gazem co to niby na rozweselać :P albo CC z ZZO. Panicznie się boję czy dam radę, poproszę o znieczulenie ale miejscowe jak by mnie szyli po nacięciu/pęknięciu... Bo to ponoć boli dość mocno Ja tam nikomu nie narzucam tego co piszę i nie wiem nawet czy mam rację ale to moje zdanie A w razie wielkiego w w moim szpitalu zrobią cesarkę za dopłatą 700-1000 zł.
Justynka dasz radę bo niby dlaczego miałoby być inaczej? Każda z nas boi się pierwszego porodu, bólu, tego czy wszystko będzie dobrze.
Poród fizjologiczny jest najlepszym rozwiązaniem i dla matki i dla dziecka. CC bez wskazań medycznych to moim zdaniem nie jest dobre rozwiązanie. To jednak operacja, którą kobiece ciało różnie może znieść. A przy porodzie sn nawet jeśli położna natnie krocze to tylko tyle ile trzeba, szwy same się wchłoną i po problemie.
Głowa do góry

---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ----------

To nie te czasy, że ksiądz jest autorytetem. Nawet mój wyjątkowo bogobojny ojciec powtarza, że wierzy się w boga a nie księdza. Jeśli ktoś chce praktykować, to na księdza patrzeć nie będzie. Mój Tato i wierzy i praktykuje, a w życiu zdarzyło mu się potrząsnąć księdzem za złe traktowanie mojej siostry w czasie nauk do I komunii.
Stary 2015-10-09, 17:03   #3069
Aninis
Zakorzenienie

Dziewczyny ja przepraszam, że być może zadaję pytania, które już wcześniej omówiłyście, ale nie dam rady przeczytać poprzednich części tego wątku, dlatego proszę o wyrozumiałość.
Jak trafiłam do Was na wątek, to i tak poczułam się jakbym przespała te 5 miesięcy w porównaniu do Was i troszkę się przeraziłam, że nic nie wiem
Mam nadzieję, że mnie przyjmiecie, a jeżeli nie chcecie, żebym się tu udzielała, to napiszcie... spoko zrozumiem.

butterfly20 i figa84 bardzo, ale to bardzo dziękuję Wam za informacje na temat szpitali. Byłam przekonana, że w państwowych szpitalach sale mają po kilkanaście osób i choćby dla zachowania odrobiny prywatności myślałam o porodzie w Eskulapie, gdzie wiedziałam, że są pokoje 2 osobowe.
Teraz jak wiem, że w Wojewódzkim i na Wyspiańskiego są pokoje 2-3 osobowe, to straciłam argument za porodem w Eskulapie.
Do tego na korzyść dla Wojewódzkiego przemawia to, że od razu można zrobić badanie słuchu dzieciaczkowi, nie wiem tylko, czy na Wyspiańskiego mają stosowną aparaturę do tego.
Za chwilkę przestudiuję strony, które mi podałyście

Cytat:
Ja kiedyś myślałam, że cc to fajna sprawa, bo nie będę czuła bólu. Ale to nie do końca tak jest, bo po cesarce dłużej dochodzi się do siebie.
Mój małżonek zaraz mi zresztą zaczął przytaczać artykuły medyczne o tym, że poród naturalny jest zdrowszy, a cc jest szokiem dla dziecka. Na początku mu mówiłam, że kurczę to ja będę w końcu rodzić a nie on i chyba mam prawo wybrać, bo to moje ciało... ale później faktycznie dotarły do mnie argumenty za sn i stwierdziłam, że spróbuję podejście do porodu naturalnego. Cały czas sobie wmawiam, że tak "wymyśliła" natura i od zarania dziejów kobiety tak rodziły

Mam tylko nadzieję, że moje dziecko nie przekroczy wagi 4 kilo.
Moja mama ważyła 4,5 kg jak się urodziła.
Ja ważyłam 4,7 kg jak się urodziłam, a do tego ułożenie pośladkowe - nie mam pojęcia jak moja mama dała radę mnie "przepchnąć" siłami natury... podobno ją porozrywałam na wszystkie strony świata.
Pytałam ginekologa, czy to dziedziczne i usłyszałam, że najczęściej waga urodzeniowa rodziców jest odzwierciedleniem wagi urodzeniowej ich dziecka.
Całe szczęście mój mąż ważył 3,5 kg... a skoro ja 4,7 kg... to liczę na jakieś wypośrodkowanie w okolicy 4 kg
Aninis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-09, 17:26   #3070
figa84
Zakorzenienie

Aninis znajoma rodziła 5 dzieci z przedziału 2,8kg - 4,5 kg ;-) Inna urodziła dwójkę powyżej 4kg mimo, że ona miała swoją znacznie mniejszą.
Ja córe urodziłam ze swoją waga, tż była zbliżona. Zobaczymy jak teraz będzie.

---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ----------

Hermi ja myślę, że to od osoby zależy a nie od czasów, wystarczy popatrzeć na "mohery" (i nie tylko w wydaniu 80+, bo i takie 20+ znałam). Ludzie są po prostu różni, jedni wiedzą, że ksiądz to człowiek, inni widzą w nim niewiadomo kogo....
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-09, 17:44   #3071
marciar7
Zakorzenienie

Dziewczyny to prawda ze w krefurze sa niedrogie przewijaki na łóżeczko?
Stary 2015-10-09, 17:54   #3072
butterfly20
Zakorzenienie

No to w KEA Księża są normalniejsi, nie ma takiej pogoni za pieniadzem (chociaż pewnie zależy od zboru) , pomoc dla potrzebujących parafian jest baaardzo duża. No i przede wszystkim-księża mają żony i dzieci

Cytat:
Napisane przez Hermi1989 Pokaż wiadomość
Jeśli już kupuję takie rzeczy to porządne, żeby mi posłużyły i były wygodne. Jakoś nie wierzę, że za 20 zł można kupić dobre ocieplane leginsy :/, tyle to kosztują grube rajstopy.

A te leginsy nazywają się Bas Bleu Stefanie, grubość 200 den. Zazwyczaj kupowałam Gattę ale niestety żadnych ciążowych leginsów w ofercie nie mają. Jedyne to leginsy rajstopowe, których nie lubię bo i tak nie nadają się dla mnie do noszenia tunik. Za to Gatty bardzo polecam figi Mamma, bezszwowe, nie uciskają i materiał tak przyjemny dla skóry, że nie czuć go ciele. Cena w sklepie powala, na allegro są tańsze.
No to dlatego pytam właśnie o linka bo chcę popatrzeć. Ja własnie do wszystkiego podchodzę z umiarem, bo nie zawsze wysoka cena= wysoka jakość Więc muszę sobie zawsze porównać różne półki cenowe i wtedy decyduję. No ale przez neta ciężko, wiadomo

Gatta ma ciążowe legginsy w ofercie, ale niestety nieocieplane, 100 den najgrubsze:/

---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:48 ----------

Aninis oczywiście,że na Wyspiańskiego robią badania słuchu

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-09, 17:58   #3073
Hermi1989
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez figa84 Pokaż wiadomość

Hermi ja myślę, że to od osoby zależy a nie od czasów, wystarczy popatrzeć na "mohery" (i nie tylko w wydaniu 80+, bo i takie 20+ znałam). Ludzie są po prostu różni, jedni wiedzą, że ksiądz to człowiek, inni widzą w nim niewiadomo kogo....
Mnie się wydaje, że to po części jednak postęp czasu zrobił swoje a dokładnie większa świadomość społeczeństwa i dialog społeczny. Dekady lat wstecz też działy się takie rzeczy ja teraz, pedofilia wśród księży, niedotrzymywanie celibatu itp. tylko kto o tym wiedział? Publicznie raczej nie dyskutowano na takie tematy. A księża są tacy sami ludzie jak wszyscy inni.
Ale i Tobie przyznam rację mohery, były i będą zawsze, razem ze swoimi zatwardziałymi niereformowalnymi poglądami.
Stary 2015-10-09, 17:59   #3074
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aninis Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja przepraszam, że być może zadaję pytania, które już wcześniej omówiłyście, ale nie dam rady przeczytać poprzednich części tego wątku, dlatego proszę o wyrozumiałość.
Jak trafiłam do Was na wątek, to i tak poczułam się jakbym przespała te 5 miesięcy w porównaniu do Was i troszkę się przeraziłam, że nic nie wiem
Mam nadzieję, że mnie przyjmiecie, a jeżeli nie chcecie, żebym się tu udzielała, to napiszcie... spoko zrozumiem.

butterfly20 i figa84 bardzo, ale to bardzo dziękuję Wam za informacje na temat szpitali. Byłam przekonana, że w państwowych szpitalach sale mają po kilkanaście osób i choćby dla zachowania odrobiny prywatności myślałam o porodzie w Eskulapie, gdzie wiedziałam, że są pokoje 2 osobowe.
Teraz jak wiem, że w Wojewódzkim i na Wyspiańskiego są pokoje 2-3 osobowe, to straciłam argument za porodem w Eskulapie.
Do tego na korzyść dla Wojewódzkiego przemawia to, że od razu można zrobić badanie słuchu dzieciaczkowi, nie wiem tylko, czy na Wyspiańskiego mają stosowną aparaturę do tego.
Za chwilkę przestudiuję strony, które mi podałyście

Ja kiedyś myślałam, że cc to fajna sprawa, bo nie będę czuła bólu. Ale to nie do końca tak jest, bo po cesarce dłużej dochodzi się do siebie.
Mój małżonek zaraz mi zresztą zaczął przytaczać artykuły medyczne o tym, że poród naturalny jest zdrowszy, a cc jest szokiem dla dziecka. Na początku mu mówiłam, że kurczę to ja będę w końcu rodzić a nie on i chyba mam prawo wybrać, bo to moje ciało... ale później faktycznie dotarły do mnie argumenty za sn i stwierdziłam, że spróbuję podejście do porodu naturalnego. Cały czas sobie wmawiam, że tak "wymyśliła" natura i od zarania dziejów kobiety tak rodziły

Mam tylko nadzieję, że moje dziecko nie przekroczy wagi 4 kilo.
Moja mama ważyła 4,5 kg jak się urodziła.
Ja ważyłam 4,7 kg jak się urodziłam, a do tego ułożenie pośladkowe - nie mam pojęcia jak moja mama dała radę mnie "przepchnąć" siłami natury... podobno ją porozrywałam na wszystkie strony świata.
Pytałam ginekologa, czy to dziedziczne i usłyszałam, że najczęściej waga urodzeniowa rodziców jest odzwierciedleniem wagi urodzeniowej ich dziecka.
Całe szczęście mój mąż ważył 3,5 kg... a skoro ja 4,7 kg... to liczę na jakieś wypośrodkowanie w okolicy 4 kg
To co piszesz o sn i cc to są zwykłe " przesądy "

Co do dochodzenia do siebie- zależy od kobiety. Jedne cierpią po cc, inne szybko śmigają i tak samo jest po sn.

Co do tego, co lepsze i dla matki, i dla dziecka- czytałam sporo na ten temat i wcale nie wszyscy lekarze uważają,sn jest takie cudowne. Wielu uważa,że cc jest lepsze dla dziecka.

Mimo wszystko tak- cc to operacja, jeśli się da to lepiej jej uniknąć.

Stary 2015-10-09, 18:04   #3075
Hermi1989
Rozeznanie

Cytat:
No to w KEA Księża są normalniejsi, nie ma takiej pogoni za pieniadzem (chociaż pewnie zależy od zboru) , pomoc dla potrzebujących parafian jest baaardzo duża. No i przede wszystkim-księża mają żony i dzieci

No to dlatego pytam właśnie o linka bo chcę popatrzeć. Ja własnie do wszystkiego podchodzę z umiarem, bo nie zawsze wysoka cena= wysoka jakość Więc muszę sobie zawsze porównać różne półki cenowe i wtedy decyduję. No ale przez neta ciężko, wiadomo

Gatta ma ciążowe legginsy w ofercie, ale niestety nieocieplane, 100 den najgrubsze:/
Każdy ksiądz powinien mieć żonę, dzieci.

Te z Gatty 100 den to według mnie nie są nawet leginsy a rajstopy tyle, że bez tego fragmentu na stopy.
Szczerze mówiąc to jeszcze leginsów przez internet nie zamawiałam. W ostateczności zawsze mogę je odesłać. Liczę, że jednak nie będę musiała tego robić.
http://allegro.pl/listing/listing.ph...4-uni-1-2-0907
Stary 2015-10-09, 18:04   #3076
justynka333
Wtajemniczenie

GG do justynka333

Aninis powiem Ci ze jak ważyłam 3.2, siostra 2.5 (wcześniak) mama i tato też jakoś standardowo. U TŻ za to dzieci giganty same powyżej 4 kg :/ siostra 2 po 4,5, kuzynka też on sam duży się urodził. Po cichu liczę że mały wagę po mnie będzie miał ale tą urodzinową :P
06.06.2015 II kreski
14.12.2016 II kreski
Stary 2015-10-09, 18:10   #3077
Hermi1989
Rozeznanie

Cytat:
To co piszesz o sn i cc to są zwykłe " przesądy "

Co do dochodzenia do siebie- zależy od kobiety. Jedne cierpią po cc, inne szybko śmigają i tak samo jest po sn.

Co do tego, co lepsze i dla matki, i dla dziecka- czytałam sporo na ten temat i wcale nie wszyscy lekarze uważają,sn jest takie cudowne. Wielu uważa,że cc jest lepsze dla dziecka.

Mimo wszystko tak- cc to operacja, jeśli się da to lepiej jej uniknąć.
To, że interwencję chirurgiczną każdy organizm znosi różnie, tak samo porów sn, to logiczne. Ale pierwsze słyszę by poród przez cc był lepszy dla dziecka niż sn. Rozumiem, jeśli są wskazania ku temu, bezpieczeństwo dziecka i matki jest najważniejsze.
Chętnie bym przeczytała jakiś artykuł medyczny na temat wyższości cc na sn, który przeczytałaś Ty. Może podrzucisz link?

Edytowane przez Hermi1989
Czas edycji: 2015-10-09 o 18:12
Stary 2015-10-09, 18:40   #3078
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
Każdy ksiądz powinien mieć żonę, dzieci.

Te z Gatty 100 den to według mnie nie są nawet leginsy a rajstopy tyle, że bez tego fragmentu na stopy.
Szczerze mówiąc to jeszcze leginsów przez internet nie zamawiałam. W ostateczności zawsze mogę je odesłać. Liczę, że jednak nie będę musiała tego robić.
http://allegro.pl/listing/listing.ph...4-uni-1-2-0907
dzięki,obczaję wyglądają fajnie, bo nie są takie spodniowe, z kieszeniami itp. Ale one mają szwy takie dziwne nad tyłkiem i pod brzuchem?napisz jak Ci przyjdą

Cytat:
To, że interwencję chirurgiczną każdy organizm znosi różnie, tak samo porów sn, to logiczne. Ale pierwsze słyszę by poród przez cc był lepszy dla dziecka niż sn. Rozumiem, jeśli są wskazania ku temu, bezpieczeństwo dziecka i matki jest najważniejsze.
Chętnie bym przeczytała jakiś artykuł medyczny na temat wyższości cc na sn, który przeczytałaś Ty. Może podrzucisz link?
dwa takie opracowania miałam od koleżanki studiującej położnictwo, nie wiem czy są w necie,poszukam.To były jakieś opracowania profesorów z UŚ czy UJ. I kiedyś się natknęłam na artykuł w necie, też poszukam

Edytowane przez butterfly20
Czas edycji: 2015-10-09 o 18:43
Stary 2015-10-09, 18:51   #3079
Caramel 85
Rozeznanie

Cytat:
Ja i wiele moich koleżanek byłyśmy w szpitalach państwowych i jesteśmy mega zadowolone Nie zapominaj,że jak coś się dzieje to w szpitalu państwowym Cię zostawiają, a z takiej kliniki wypisują bardzo szybko i kierują do państwówki- jedna z koleżanek tak miała. A jak z dzieckiem się coś dzieje to też problem, bo słyszałam,że często nie chcą przyjmować dzieci urodzonych w Eskulapie, no bo właśnie-mają zawalone noworodkami urodzonymi u nich.To jest oczywiście Twój wybór, ale ja prędzej wynajęłabym sobie położną i rodziłabym w państwowym
Ja 2x rodziłam prywatnie przez cc i jestem bardzo zadowolona z poziom opieki, prywatności, czystości itp. Naprawdę ładnie mnie zszyli, mój gin nie raz zwracał na to uwagę. Pewnie to też predyspozycje, ale to moja trzecia ciąża rok po roku i nie mam żadnych kłopotów z blizną. Ten szpital przyjmuje porody od 34 tyg i ma normalny oddział neonatologiczny dla noworodków urodzonych od tego tygodnia, jak większość szpitali państwowych. Oddział neonatologiczny ma umowę z NFZ. Po kilku dniach w domu z maluszkiem, kiedy okazało się że musi wrócić do szpitala na przetaczanie krwi itp. to pojechaliśmy od razu tam i opieka nad maluszkami, zaangażowanie, czystość na salach, to wszystko po prostu nieporównywalne do neonatologii w państwowym szpitalu.

Także jak ktoś chcę rodzić prywatnie to polecam, ale warto zwrócić uwagę, czy taki szpital na oddział neonatologiczny i jak wyposażony.

---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

Też słyszałam że cc jest bezpieczniejsze dla dziecka od sn.
Caramel 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-09, 18:56   #3080
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Caramel 85 Pokaż wiadomość
Ja 2x rodziłam prywatnie przez cc i jestem bardzo zadowolona z poziom opieki, prywatności, czystości itp. Naprawdę ładnie mnie zszyli, mój gin nie raz zwracał na to uwagę. Pewnie to też predyspozycje, ale to moja trzecia ciąża rok po roku i nie mam żadnych kłopotów z blizną. Ten szpital przyjmuje porody od 34 tyg i ma normalny oddział neonatologiczny dla noworodków urodzonych od tego tygodnia, jak większość szpitali państwowych. Oddział neonatologiczny ma umowę z NFZ. Po kilku dniach w domu z maluszkiem, kiedy okazało się że musi wrócić do szpitala na przetaczanie krwi itp. to pojechaliśmy od razu tam i opieka nad maluszkami, zaangażowanie, czystość na salach, to wszystko po prostu nieporównywalne do neonatologii w państwowym szpitalu.

Także jak ktoś chcę rodzić prywatnie to polecam, ale warto zwrócić uwagę, czy taki szpital na oddział neonatologiczny i jak wyposażony.

---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

Też słyszałam że cc jest bezpieczniejsze dla dziecka od sn.

Ale nam nie chodzi o to,że w każdej prywatnej klinice jest źle Piszemy o jednej konkretnej, w naszym mieście

Ja miałam cc w państwowym i też mnie bardzo ładnie wyczyścili, zszyli i bardzo szybko śmigałam

Stary 2015-10-09, 19:15   #3081
Hermi1989
Rozeznanie

Cytat:
dzięki,obczaję wyglądają fajnie, bo nie są takie spodniowe, z kieszeniami itp. Ale one mają szwy takie dziwne nad tyłkiem i pod brzuchem?napisz jak Ci przyjdą

dwa takie opracowania miałam od koleżanki studiującej położnictwo, nie wiem czy są w necie,poszukam.To były jakieś opracowania profesorów z UŚ czy UJ. I kiedyś się natknęłam na artykuł w necie, też poszukam
Najlepsze to by były takie leginsy zupełnie bezszwowe, ale weź takie znajdź gdziekolwiek i żeby były dla ciężarnej. Cena pewnie byłaby 2 razy wyższa :/.
Te przeszycia mnie akurat nie przeszkadzają, bo i tak do leginsów noszę coś dłuższego, za pośladki. Jak dojdą, to napiszę czy są fajne czy nie.

Naprawdę będę Ci wdzięczna jeśli znajdziesz gdzieś w internecie te opracowania. Naukowe, to naukowe. W sieci niestety nie brakuje herezji.
Stary 2015-10-09, 19:16   #3082
butterfly20
Zakorzenienie

Nie jest łatwo znaleźć tych artykułów.Póki co jak szukam to przeważają jakieś pogaduchy o forach.
WIem na pewno,że były takie wypowiedzi gin Romualda Dębskiego, na pewno też w Wyborczej, ale nie mogę znaleźć.
Tamtych dwóch też mi ciężko jak nie znam nazwisk, ale będę jeszcze szukać.One pamiętam były w Wordzie czy PDfie, nie wiem czy to było z neta czy ich jakieś wewnętrzne materiały uczelniane.

Jakby nie było, lekarza propagują i będą propagować porody naturalne. A ile jest prawdy w ich poglądach, no to cóż- nie wiemy Wielu z nich robi to dlatego,że cesarki są drogie dla szpitali.
Ale jednak wielu przyznaje,że dużo cześciej zdarzają się zgony dzieci po porodach naturalnych.

I tak jak pisałam wcześniej- absolutnie nie jestem zdania,że cc jest lepsze od sn czy odwrotnie. Uważam,że nie ma dwóch takich samych przypadków, więc po prostu ciężko to ocenić.Faktem jest tylko,że teraz cc są znacznie bezpieczniejsze niż lata temu, stąd pewnie taka na nie moda i przekonanie kobiet, że tak dla dziecka lepiej. Ja nie mówię,że na pewno lepiej, mówię,że czytałam i takie opracowania.
To tak samo jak te "badania",że dzieci po sn rozwijają się szybciej niż te po cc. No po prostu dzieci są tak różne,że te badania to można sobie między bajeczki włożyć.

Edytowane przez butterfly20
Czas edycji: 2015-10-09 o 19:31
Stary 2015-10-09, 19:42   #3083
justynka333
Wtajemniczenie

GG do justynka333

W moim szpitalu nie ryzykują mimo że cc jest drogie 60% ciąż jest rozwiązanych przez cc. Jednak myślę że natura jest sama w sobie fenomenalna i nie na darmo tak a nie inaczej sn dziecko przychodzi na świat. Nie ma się co spierać co lepsze, znam przypadki kiedy kobieta chciała cc żeby przypadkiem jej narządy nie wyglądały brzydko czy żeby nie byłą potem luźna... Uważam że jeżeli jest to konieczne trzeba robić cc a kiedy można i co ważne kobieta czuje się na siłach sn. Uważam też że lekarze powinni brać pod uwagę zdanie samej rodzącej. Ja sama się sobie dziwię bo całe życie byłam pewna że chcę cc a teraz ??? Chcę spróbować sn
06.06.2015 II kreski
14.12.2016 II kreski
Stary 2015-10-09, 19:55   #3084
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
W moim szpitalu nie ryzykują mimo że cc jest drogie 60% ciąż jest rozwiązanych przez cc. Jednak myślę że natura jest sama w sobie fenomenalna i nie na darmo tak a nie inaczej sn dziecko przychodzi na świat. Nie ma się co spierać co lepsze, znam przypadki kiedy kobieta chciała cc żeby przypadkiem jej narządy nie wyglądały brzydko czy żeby nie byłą potem luźna... Uważam że jeżeli jest to konieczne trzeba robić cc a kiedy można i co ważne kobieta czuje się na siłach sn. Uważam też że lekarze powinni brać pod uwagę zdanie samej rodzącej. Ja sama się sobie dziwię bo całe życie byłam pewna że chcę cc a teraz ??? Chcę spróbować sn
wow strasznie dużo cesarek...

Według mnie za cc na życzenie szpitale państwowe powinny brać opłaty. Załatałoby to dziury budżetowe

Stary 2015-10-09, 20:17   #3085
justynka333
Wtajemniczenie

GG do justynka333

No sporo ale skłamałam ;P 52% nie 60% http://www.gdzierodzic.info/placowka/776
Jak poczytałam opinie to aż wierzyć się nie chce że są jeszcze miejsca gdzie nacinają 90% kobiet Myślę że teraz lekarze nie ryzykują zdrowia dziecka, stąd tylko cc.
06.06.2015 II kreski
14.12.2016 II kreski
Stary 2015-10-09, 20:21   #3086
agaczilla21
Zakorzenienie

Mamy gości 😊 dzieci śpią tak że fajnie 😊
agaczilla21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-09, 20:26   #3087
marciar7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agaczilla21 Pokaż wiadomość
Mamy gości 😊 dzieci śpią tak że fajnie 😊
A cóż za gosci?
Stary 2015-10-09, 20:27   #3088
agaczilla21
Zakorzenienie

Brat z żoną 😊 miastowi 😉
Stary 2015-10-09, 20:28   #3089
marciar7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agaczilla21 Pokaż wiadomość
Brat z żoną 😊 miastowi 😉
Co to znaczy miastowi :-D
Stary 2015-10-09, 20:28   #3090
agaczilla21
Zakorzenienie

Z miasta 😊
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości