Mamusie Kwietniowe 2015! cz. 8 - Strona 97 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-10, 19:35   #2881
blackberry89
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Kwietniowe 2015! cz. 8

Cytat:
Napisane przez MaŁa_Sylwia Pokaż wiadomość
ja tez. nie kupowalam i nie zamierzam

powinnas sie cieszyc, ze maly ma zajecie
Wkurzam sie bo po co tyle kasy na zabawki wydalam 😉
Pawcio 13.04.2015
blackberry89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-10, 19:36   #2882
cashmere
Zakorzenienie

Dzisiaj pierwszy raz moje dziecko nie chciało czegoś zjeść. Zrobilam mu kleik ryzowy na wodzie (o ja naiwna) i dodalam łyżeczkę jabluszka. Zjadł kilka lyzeczek a potem bunt. Tata stwierdził że na pewno już się najadl, ale jak zaczal zaraz plakac to zmienił zdanie. Na szybkości zrobilam Sinlac i zjadł całą porcję.

jestem mamą

Edytowane przez cashmere
Czas edycji: 2015-10-10 o 19:38
cashmere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-10, 19:37   #2883
niezawsze
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez violka848 Pokaż wiadomość
My też po tej stronie póki co

Cytat:
Napisane przez kana158 Pokaż wiadomość
Zosie! 😃

---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ----------

Cóż, ja takiego wyboru nie mam... 😜 cieszę się, że sinlac smakuje i chociaż tą kaszkę je 😃

Cytat:
Napisane przez katt Pokaż wiadomość
My tez po 1. marchewce. Mala się krzywila jakby cytryne jadla. Zakrztusila i trochę jej się cofnelo może za dużo na raz wziela, choc podawalam po 1/3 łyżeczki. Albo trafiła na jakąś grudke? Musze kupić nowy blender. Potem jak się uspokoila zjadła jeszcze trochę od taty

Juz myślałam, że tylko moja została

Błagam, powiedzcie, że marchewka zejdzie z ciemnych dżinsów...

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;53063234]Myslalam,ze Zosia ma zrby,skoro tak chce jesc ziarenka ryzu i kawalki warzyw. No w szoku jestem z deka.
Tez dzis mpjej sinlac podalam,skoro ma tuczyc,to cos dla nas.i nawet te 5lyzek zjadla,ostatnia ociupinke juz z niechecia lekka.po czym 10minut pozniej zaczęła domagac sie cycka i 10minut cyckala,jakby pol dnia nie jadla. Cos sie obawiam,że za smaczne mam to moje mleko moze zacznę coś smierdzacego jesc,zeby jej obrzydzic? Glowke czosnku do sniadania,żeby obiad zjadla? 😜

moja tez bez zębów.

Wspolczuje, sezon przeziebien w rozkwicie kuruj się[/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez blackberry89 Pokaż wiadomość
Pawelka 😉

Zejdzie zejdzie.

Ja juz wrocilam. Bylo super 😊
Tylko pawelek zrobil w ciagu 2h 2 wodniste kupy i ciemno zielone. to od przeziebienia? Martwic sie? Jest wesoly jak na chorego i wszytsko ok po za tym.
Ok to w siodemke jesteśmy
Ciekawe, kto będzie następny

Maciuś
niezawsze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-10, 19:39   #2884
cashmere
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niezawsze Pokaż wiadomość
Jak to Violka zauważyła, oczekiwanie jak na poród 😉 hehe

jestem mamą
Stary 2015-10-10, 19:42   #2885
Hanka20
Zakorzenienie

Kurde to wychodzi na to ze ja próbuje tuczyc mojego grubaska sinlaciem. Dobrze ze mu zbytnio to nie podchodzi, wie madrala ze to zbędne mu

EVULKA zdrówka!

BLACK fajnie ze wyjście udane. A te kupki to może ząbkowanie u Was?

Nasz Filipek jest z nami od 19.04
Hanka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-10, 19:43   #2886
cashmere
Zakorzenienie

Kupilam dziś bio kaszke orkiszowa do wprowadzania glutenu, pampersy rossmanowe, herbatę owocowa z Hippa do parzenia, krem Nivea na każda pogodę, kilka deserkow i marchwiowy skoczek. Ale lubię robić takie zakupy

---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ----------

Cytat:
Napisane przez Hanka20 Pokaż wiadomość
Kurde to wychodzi na to ze ja próbuje tuczyc mojego grubaska sinlaciem. Dobrze ze mu zbytnio to nie podchodzi, wie madrala ze to zbędne mu

EVULKA zdrówka!

Kurde a mojemu bardzo smakuje.

jestem mamą
Stary 2015-10-10, 19:46   #2887
katt
Raczkowanie

Cytat:
Oo to jeszcze trochę nas zostało

Dzieki dziewczyny, Wasze słowa sa pocieszające
GOSIAK - tak też zrobiłam

EWULLKA - Zdrowka!

Edytowane przez katt
Czas edycji: 2015-10-10 o 19:48
katt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-10, 19:48   #2888
MaŁa_Sylwia
Zakorzenienie

Cytat:
Wkurzam sie bo po co tyle kasy na zabawki wydalam 😉
jeszcze sie pobawi. ja co jakis czas zmieniam, bo widze ze jak za dlugo jedne te same to sie nudzi

To łaskotanie w brzuchu, którego nigdy się nie zapomni,

przybrało ludzką postać ...
JAŚ

MaŁa_Sylwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-10, 19:49   #2889
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cashmere Pokaż wiadomość
Kupilam dziś bio kaszke orkiszowa do wprowadzania glutenu, pampersy rossmanowe, herbatę owocowa z Hippa do parzenia, krem Nivea na każda pogodę, kilka deserkow i marchwiowy skoczek. Ale lubię robić takie zakupy

---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ----------

Kupilas te błyskawiczną kaszkę orkiszowa?
Stary 2015-10-10, 19:51   #2890
Hanka20
Zakorzenienie

CASH Twojemu to wszystko chyba smakuje. No oprócz tego kleiku na wodzie

NANCY super ze Artek ma taki apetyt

My byliśmy dziś popołudniu na zakupach i kupiłam małemu większą kurteczke na polarku w sklepie KIK. ta z reserved która mamy juz powoli robi się przymalawa
Kupiliśmy tez kubek niekapek z canpola po 6 mies z miękkim ustnikiem. Jutro próba - zobaczymy co to będzie.

MAJKA fajne zakupy zrobiłaś. Pokaż kurteczke! Granatowa czy zielona? Bo widziałam ostatnio takie u nas.

Stary 2015-10-10, 19:54   #2891
violka848
Zakorzenienie

Cytat:
Pawelka 😉

Zejdzie zejdzie.

Ja juz wrocilam. Bylo super 😊
Tylko pawelek zrobil w ciagu 2h 2 wodniste kupy i ciemno zielone. to od przeziebienia? Martwic sie? Jest wesoly jak na chorego i wszytsko ok po za tym.

Ja bym sie nie martwiła, jak jest wesoły

Cytat:
A gdzie znalazlas ten sklep?

To się cieszę! świeży chleb, maselko, ten schab i chrzan uwielbiaaam! Podeslesz takie dwie kanapki? 😁

Ok śmiało mogę, tylko mój Tż niechce Wam zawieźć Kupił właśnie świeży chleb w Tesco z chrupiącą skórką i z masłem i tym mięskiem no poeezzjaaa, chrzan tylko jakiś do dupy, ale i bez jest przepysznie A przepis w zasadzie banalny Ja tylko na wierzchu ziołami jeszcze obsypałam.

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
No wlasnie nie wiem czy teraz u nas zeby nie sa winowajca? U Julka slychac takie charczenie w nosie i katar taki jak bialko jaja kurzego
a u Was?

Fajnie ze tak mu smakowało. Zupka dobra i jego samopoczucie to zjadl ładnie

zejdzie
Zdrówka!

Jedna czy 2 kupami bym sie nie martwiła. Może od infekcji albo ząbkowania?

Byłam na ślubie. Ładne kwiaty kupiłam Spotkałam dużo kolezanek z pracy, ech chętnie hym się z nimi pobawila na weselu.
Potem wskoczylam do pepco bo bylo po drodze Kupilam Julkowi kurtkę ocieplana ale cieńsza niż ta z hm i miala byc mnirjsza bo r.74 a nie jest. Jutro zmierze. Rajstopki też wzięłam a starszemu czapkę i skarpetki z supermenem
Chcialam Julkowi wsiac rękawiczki hobhyly za grosze ale kolorystycznie zqdne nam do kurtki nie pasowały. Fajne spodnie dresowe były dla starszego ale rozmiaru brak. To miłe rzeczy a mniej miłe to to ze Julek pięknie zjadl sinlac i dużo. Potem popil soczkiem chyba z 30ml wypił łyżeczka i zaraz potem duzo zwrócił do tego dzis placzliwy jest. Usnal na druga drzemke przy 3cim podejściu. Dalam czopek paracetamol bo wg mnie zęby to w koncu kupę zrobił i czopek out. Drugiego juz nie dałam. Także od radosci po dół. Ostatnio tak u nas jest. Gdyby nie problem z kupami byłoby spoko. Zęby nr 2 czekamy

Ahh szkoda ze na imprezę nie było dane Ci zostać, byś się rozerwała. Oby zebale szybko wyszły!

Cytat:
Jak to Violka zauważyła, oczekiwanie jak na poród 😉 hehe

Hehe i dobre było to co chyba Sylwia napisała, ze wcześniej jak dzieci marudziły wszystkie na skoki winę zwalały, teraz na zęby nakręcaczki z nas)

Cytat:

Tez uwielbiam takie zakupki ostatnio to na spacerach sobie kupuje taki soczek dzieciowy i popijam

Sylwia Madzixx przypominam o kupnie w Rossku czegoś dziecku żebyście karty Rossne nie straciły
Ja sprawdziłam dziś na poczcie ze od 10 września mam kartę zarejestrowaną, będę teraz tego pilnować
Stary 2015-10-10, 19:55   #2892
blackberry89
Zakorzenienie

Cytat:
No ciekawe 😊

Cytat:

EVULKA zdrówka!

moze. Ale ja juz 2miesiace czekam na zeby i nie ma wiec sie nie nastawiam.

Cytat:
jeszcze sie pobawi. ja co jakis czas zmieniam, bo widze ze jak za dlugo jedne te same to sie nudzi
No ja tez zmieniam 😊
Pawcio 13.04.2015
Stary 2015-10-10, 19:56   #2893
Hanka20
Zakorzenienie

Cytat:
U nas to samo!

Kurde pokazałam tz te spiworki i on na każdy mówi ze fajny. To mi pomógł w wyborze nie ma co.
Mam szary kolor wózka i torbę w ciemnym turkusie. Jaki kolor spiworka byście do tego brały? Pod kolor wózka, torby czy może jeszcze inny?

Stary 2015-10-10, 19:58   #2894
cashmere
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Kupilas te błyskawiczną kaszkę orkiszowa?
Tak, firmy Topfer. Znalazłam w Realu. Była też Baby sun czy Sun Baby czytalam ze one są ok.

jestem mamą
Stary 2015-10-10, 20:00   #2895
niezawsze
Zakorzenienie

Black Maciek dziś 3 dwójki zrobił i każda inna.

Wciągnęłam Mackowi laptopika dla dzieci grającego i jest rewelacja! Maciek zachwycony

Maciuś
niezawsze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-10, 20:09   #2896
MaŁa_Sylwia
Zakorzenienie

Cytat:

Sylwia Madzixx przypominam o kupnie w Rossku czegoś dziecku żebyście karty Rossne nie straciły
Ja sprawdziłam dziś na poczcie ze od 10 września mam kartę zarejestrowaną, będę teraz tego pilnować
dzieki! super, ze przypominasz bylam dzis

To łaskotanie w brzuchu, którego nigdy się nie zapomni,

przybrało ludzką postać ...
JAŚ

MaŁa_Sylwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-10, 21:12   #2897
blackberry89
Zakorzenienie

Cisza na watku, widac ze weekend.
Pawcio 13.04.2015
Stary 2015-10-10, 21:19   #2898
nancy822
Zadomowienie

Cytat:

NANCY super ze Artek ma taki apetyt
Będzie z niego głodomorek po tatusiu :p
nancy822 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-10, 21:38   #2899
Hanka20
Zakorzenienie

A my juz pierwsze karmienie. Budził się dwa razy z płaczem ale utulony usypial. Teraz smarowalam dziaselka ale bez rezultatu wiec wzięłam do cyca

Stary 2015-10-10, 22:11   #2900
Koperco
Zakorzenienie

Cytat:
I tak dziwnie z tymi cenami

A jak będzie fajnie to zrobicie dzień dziecka?

Jw.

Tez bym gdzieś poszła się pobawila , a czuje się jak na stopie normalnie, wkurza mnie to, że za wszystko musze płacić, bo tz ma kredyty i opłaty, jak mieszkaliśmy u mnie jakoś lepiej to było, ja miałam całą pensje dla siebie i tylko kredyt za mieszkanie, a teraz na mojej głowie wszystko

Idę należę sobie wody z piana gorącej, wezmę Kindle i piwo bez alko, mam nadzieję, że Maciek się nie przecknie, bo u mnie wszyscy śpią juz
Kurde my to mamy wspólną kasę i jest prosciej

Cytat:
Napisane przez madzixx88 Pokaż wiadomość
Koperko-ostatnio jak byłam w eko sklepie to szukałam eko kaszy mannej na zaś a kobitka mi zrobila wywód nt glutenu, zmutowanej pszenicy i szkodliwości na nasze zdrowie i powiedziała, że ona by swojemu dziecku jak najpóżniej gluten wprowadzała z pszenicy a można zacząć od orkiszu
muszę poczytać o tym

Majka-zdrówka dla Julka !

Kana-kurcze ale smakowicie ta zupka brzmi to ja takiej bajeranckiej nie jem hehe
a niby się tak mówi, ze dziecko nie zna przypraw i się ich nie domaga, chyba coś wcześniej wprowadzałaś?
a co do brata to brawa, ambitny chłopak u nas też jest szkoła prawa niemieckiego i francuskiego nic dziwnego, że Ci nie opowiada o akcjach w laboratorium jak ma dużo ciekawsze rzeczy

Kamilove-no nie było łatwo, nigdy nie pisałam, choć miałam zamiar opis napisać ale jakoś tak zeszło...
się namęczyłam ale może za to mnie Bozia wynagrodziła grzecznym dzieckiem?

co do glutenu to i ja mam podobne zdanie. Ze późno i nie z pszenicy. Każdy inaczej Ale ja się naczytalam i wierzę że im później tym lepiej.

Cytat:
hehe a matura rozszerzona z polskiego była

poczytałam o Sinlacu i na pewno nie będę go podawać Ali
zamówię kaszki Holle i Sun Baby też mają bez cukru i zbędnej chemii

no właśnie dlatego mi też szczęka opadła jak zaczęłam się interesować kaszkamu i prEczytalam skład. Od razu stwierdził że kupuje czeskie instant bo skład ma 1-2 pozycje w zależności od tego czy kasza z jednego czy więcej składnika. Doslodze najwyżej suszonymi owocami,tylko wcześniej namoczonymi-musze tylko ogarnąć które już mozna

Cytat:
znalazłam opis składników

SINLAC - jedyny zdrowy składnik, to woda, w której się go rozpuszcza!
Oto szczegóły przeprowadzonej przez nas analizy (do której zainspirowały nas przypadki niemowląt, które zachorowały na alergię po przejściu z karmienia piersią na antyalergiczny Sinlac)
Skład:
- mąka ryżowa, (biały ryż, poddany hydrllizie czyli wysoko przetworzony)
- mączka chleba świętojańskiego, (naturalnie jest brązowa ???, może ktoś wie jakim cudem Sinlac jest kremowobiały)
- syrop glukozowy (czyli bardzo szkodliwy syrop glukozowo-fruktozowy)
- sacharoza, (czyli szkodliwy cukier)
- maltodekstryna
- oleje roślinne (jak myślicie, dla alergików to pewnie lniany? Nic z tych rzeczy. Wybór padł na produkt najtańszy czyli olej palmowy, co z tego że bardzo szkodliwy.)
- węglan wapnia, (nieprzyswajalny dla kości wapń nieorganiczny, odkłada się w naczyniach, na szczęście prawdopodobnie wogóle się nie wchłania a to za przyczyną obecności w Sinlacu blokującego wchłanianie minerałów siarczanu cynku)
- kwas cytrynowy, (czyli szkodliwy kwasek cytrynowy)
- fosforan sodu (E 452 środek przeciwzbrylający, upośledza wchłanianie wapnia),
- witaminy (C, niacyna, E, B1, A, kwas pantotenowy, B2, B6, biotyna, kwas foliowy, D3, B12) (oczywiście syntetyczne czyli szkodliwe w dawkach siła rzeczy niedostosowanych do indywidualnego zapotrzebowania danego niemowlęcia, a wogóle skąd wiadomo, że dziecko ma niedobory i potrzebuje suplementacji?),
- mleczan żelazawy (czyli E585, czyli substancja wzmacniająca kolor najczęściej stosowana w produkcji oliwek i odżywek dla dzieci. Dodawany po to by nie ciemniały lecz miały ładny niemalże naturalny kolor. (Wg opisu pozbawiony wartości tani wypełniacz)
siarczan cynku ( upośledza wchłanianie ważnych składników! wg. Leksykonu PWN zmniejsza wchłanianie niektórych związków, nie należy go stosować razem m.in. ze związkami żelaza, wapnia czyli na nic ten dodatek wapnia i żelaza bo i tak się nie przyswoi)
jodek potasu.
- pirofosforan żelazowy (szkodliwy m.in. dla układu krążenia i pokarmowego)
- jodek potasu (jak każda chemia szkodliwy, c o gorsza łatwy do przedawkowania z powodu jego powszechnej suplementacji za pomocą soli jodowanej.
- tajemnicze immunoskładniki (czasem w składzie wymienione są tajemnicze immunoskładniki, a są to cynk, żelazo, witaminy A i C - to ci dopiero niesamowite immunoskładniki!)
- Zawiera pochodne kukurydzy GMO.
Tak skład boski.

Gossip-dodawaj do zupek/kaszel zmiksowany w pył siemię lniane. Też pomaga.

---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ----------

Cytat:
Dzięki!
Mówiłam😋 dzis Ali zmiksowałam zwykłą jaglanke to wszamala sporo.

---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ----------

Cytat:
Dziewczyny a jaki stosujecie/będziecie stosowały olej do zupek?
Rzepakowy tłoczony na zimno jest dobry, dobrze kojarze?
Myślę czy nie kupić tego dla dzieci z Holle.
Ten jest świetny i lniany,ale musi być przechowywany w lodówce(w sklepie tez)
Koperco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-10, 22:20   #2901
blackberry89
Zakorzenienie

Nie wiem co mi ale mimo ze sie dobrze bawilam z ludzmi z pracy dzis to jakos slaby mam nastroj. Pawelka choroba mnie doluje. Kasy na samo zycie po oplatach zostalo a chcialam kupic spiworek do wozka i tak dobrze bo dzis tz dostal zalegle 500zl od bylego szefa w koncu...
To sie wyzalilam.
Pawcio 13.04.2015
Stary 2015-10-10, 22:22   #2902
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
A my juz pierwsze karmienie. Budził się dwa razy z płaczem ale utulony usypial. Teraz smarowalam dziaselka ale bez rezultatu wiec wzięłam do cyca
Mi sie wydaje że to ząbkowanie. Starszy tez się często budził. Julek zaczął takie ryki jakiś czas temu i ma juz 2 ząbki
Stary 2015-10-10, 22:22   #2903
cashmere
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Koperco Pokaż wiadomość
Kurde my to mamy wspólną kasę i jest prosciej

co do glutenu to i ja mam podobne zdanie. Ze późno i nie z pszenicy. Każdy inaczej Ale ja się naczytalam i wierzę że im później tym lepiej.

no właśnie dlatego mi też szczęka opadła jak zaczęłam się interesować kaszkamu i prEczytalam skład. Od razu stwierdził że kupuje czeskie instant bo skład ma 1-2 pozycje w zależności od tego czy kasza z jednego czy więcej składnika. Doslodze najwyżej suszonymi owocami,tylko wcześniej namoczonymi-musze tylko ogarnąć które już mozna

Tak skład boski.

Gossip-dodawaj do zupek/kaszel zmiksowany w pył siemię lniane. Też pomaga.

---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ----------

Mówiłam😋 dzis Ali zmiksowałam zwykłą jaglanke to wszamala sporo.

---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ----------

Ten jest świetny i lniany,ale musi być przechowywany w lodówce(w sklepie tez)
Ale ja mam do Ciebie pytań
Gdzie czytalas o glutenie? Bo też bym chciała rzetelne źródło.
Jaglana dziś robilas na mleku czy wodzie? Chodzi Ci że świetny olej to ten z Holle czy po prostu rzepakowy?

jestem mamą
Stary 2015-10-10, 22:25   #2904
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem co mi ale mimo ze sie dobrze bawilam z ludzmi z pracy dzis to jakos slaby mam nastroj. Pawelka choroba mnie doluje. Kasy na samo zycie po oplatach zostalo a chcialam kupic spiworek do wozka i tak dobrze bo dzis tz dostal zalegle 500zl od bylego szefa w koncu...
To sie wyzalilam.
Taki los matki. Chorowanie dziecka=dół. Mam tak od kilku lat. Tak sobie z tym nie radziłam ze poszłam do psychologa ale na terapię sie nie zdecydowałam
Stary 2015-10-10, 22:27   #2905
Koperco
Zakorzenienie

Cytat:
A jaki Ty masz samochod?
Jesli kupie to moge zmierzyc jaka dlugosc pasow potrzebna, albo cykne fote ile u mnie zajmuje miejsca. Na przymiarke pojedziemy chyba za tydzien.

Udanej imprezki mamuska
Mój uwielbia opakowanie z płatkami kosmetycznymi. Najlepsza zabawka

Moja też uwielbia

Cytat:
Napiszecie jakie te kaszki mozna dawac juz te ktore sa naturalne i trzeba miksowac?

jaglana,kukurydzianą no i ryz

Cytat:
Ale ja mam do Ciebie pytań
Gdzie czytalas o glutenie? Bo też bym chciała rzetelne źródło.
Jaglana dziś robilas na mleku czy wodzie? Chodzi Ci że świetny olej to ten z Holle czy po prostu rzepakowy?
O glutenie zaraz Ci zapodam bo na tel jestem
Jaglana na wodzie normalnie sobie gotowałam (tylko nie posolilam) i potem z wodą peRforowana zmiksowalam do zadanej konsystencji
Olej świetny to rzepakowy tłoczony na zimno tylko na nim nie wolno smażyć(on ma kolor taki brunatno-rdzawy) na lnianym zresztą też nie można. Muszę sprawdzić JeszcE kokosowy bo tu pewną nie jestem.
Stary 2015-10-10, 22:28   #2906
violka848
Zakorzenienie

A oliwa z oliwek z dobrego źrodła nie jest ok?
Stary 2015-10-10, 22:30   #2907
cashmere
Zakorzenienie

Cytat:
To sie wyzalilam.
Dziecko chore to od razu wszystko w ciemniejszych barwach

jestem mamą
Stary 2015-10-10, 22:31   #2908
violka848
Zakorzenienie

A do smażenia jaki olej najlepszy? Bo mi sie wydawało ze rzepakowy właśnie hmm chociaż ja na oliwie z oliwek wszystko smażę.
Stary 2015-10-10, 22:34   #2909
Koperco
Zakorzenienie

Cytat:
A oliwa z oliwek z dobrego źrodła nie jest ok?
Jest i to bardzo, tylko teraz pytanie czy jesteś pewna źródła. Ze nie stała długo i nie zjelczala albo czy to na pewno jest z pierwszego tłoczenia a nie inną.
Tak na prawdę to każdy tłuszcz jest dobry tylko jeden bardziej drugi mniej. Ja mam w domu w użytku lniany i rzepakowy więc daje ten bo i tak kupuje. Więc też nie ma co prEsadzac

---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ----------

Cytat:
A do smażenia jaki olej najlepszy? Bo mi sie wydawało ze rzepakowy właśnie hmm chociaż ja na oliwie z oliwek wszystko smażę.
Rzepakowy do smażenia jest super Ale tłoczony na gorąco(kolor oleju jak słonecznikowy np. Taki zolty) a ten tłoczony na zimno, co ma dużo witaminek ma kolor rdzawo-brunatny i on tylko na zimno lub podgrzewać lekko.
No kokosowy jest super do smażenia i z pestek winogron

---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ----------

Violka a na jakiej oliwie z oliwek?
Stary 2015-10-10, 22:35   #2910
violka848
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Koperco Pokaż wiadomość
Jest i to bardzo, tylko teraz pytanie czy jesteś pewna źródła. Ze nie stała długo i nie zjelczala albo czy to na pewno jest z pierwszego tłoczenia a nie inną.
Tak na prawdę to każdy tłuszcz jest dobry tylko jeden bardziej drugi mniej. Ja mam w domu w użytku lniany i rzepakowy więc daje ten bo i tak kupuje. Więc też nie ma co prEsadzac

Ja z Włoch mam oliwę prosto od gospodarza, w takich baniakach przyjeżdża. I po zbiorach do nas przyjeżdża, wiec wydaje mi się ok To fajnie, dzięki. Lniany kiedyś miałam ale jakos mnie nie przekonywał zapach, kokosowy lubię też.

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości