Mamy marzec 2016. Część III - Strona 135 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-15, 21:37   #4021
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Dot.: Mamy marzec 2016. Część III

Cytat:
Napisane przez moonunit Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny
Chciałabym się przyłączyć do was, też czekam na malucha i mam termin na 30 marca mam juz 4 letnia córeczkę a teraz ma być chłopiec
Zapraszamy i wszystkie inne podczytujące mamy
Jak się czujesz? Imię wybrane?
Stary 2015-10-15, 21:41   #4022
moonunit
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Darkanddark Pokaż wiadomość
Hej! Rozgość się :-D
Dzięki

Ja również planuje roczny urlop macierzynski a potem z powrotem do pracy, teraz jestem na l4 i będę miała prawie dwuletnia przerwę w pracy :-\

Któregoś_dnia czuje się juz znacznie lepiej ale pierwszy trymestrze był dla mnie kiepski, nie wymiotowalam ale za to miałam całodobowe nudności, zmęczenie i brak energii :-( Nic mi nie smakowalo :-( Cale szczęście to juz za mną

Edytowane przez moonunit
Czas edycji: 2015-10-15 o 21:44
moonunit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-15, 21:42   #4023
mira81
Zadomowienie

Ja tak wskocze tylko na koniec dnia..zle sie jeszcze czuje i wprawdzie podczytywalam co piszecie ale nie mialam sily sie przylaczyc do rozmow..
W kazdym razie gratuluje udanych wizyt..
Moonunit witaj ! Mam nadzieje ze sie rozgoscisz na stale..

Fajne brzucholki macie dziewczyny. Moj tez powoli goni..

Nessea ja nie slyszalam zeby byl tlumacz u nas...a powiedz hak to dokladnie wygladalo..mieli kogos takiego w szpitalu czy po prostu w szybkim tempie udalo sie zalatwic kogos z zewnatrz?
Z tego co wiem tzn co widzialam na baby boom francuskim to w jednym odcinku byla ukrainka co w zab nie mowila po francusku i zamiast jej meza byla przy niej szwagierka zeby tlumaczyc.
Ja raczej nie bede potrzebowac tlumacza. Fakt ze nie jestem super orlem we francuskim ale jesli obejdzie sie bez komplikacji to sobie poradze. Poza tym lekarze francuscy z tego co zauwazylam rzadko rzucaja typowo medycznymi terminami bez potrzeby raczej uzywaja jak najprostszego slownictwa. Bardziej chodzi mi o meza bo on jest zielony jesli chodzi o takie slownictwo i martwie sie ze jak go pielegnoarki zabiora ze soba i beda pokazywac co i jak robic przy dziecku to nie zrozumie. Chociaz moze na wyrost sie martwie bo on jakos zawsze swoja niewiedze kompensuje sprytem

My wlasnie debatujemy nad kolorem sypialni bo bedziemy odswiezac. Juz drugi dzien paleta kolorow lezy a ja nie moge sie zdecydowac.

Milej nocki i do jutra.

Envoyé de mon SM-G920F en utilisant Tapatalk
mira81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-15, 21:48   #4024
milenujdka
Wtajemniczenie

Ja teraz jestem na l4, planuję być rok w domu z dzieckiem. Jeśli będzie ok i będę chciała zostać w domu z dzieckiem to pójdę na urlop wychowawczy. Choć nie wiem czy nie zatęsknie za pracą. Teraz jest mi trudno samej w domu,a z dzieckiem to nie wiem czy zupki,kupki mnie nie przerosną i dla własnego spokoju nie pójdę do pracy ;-)
milenujdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-15, 21:49   #4025
lala_la
Rozeznanie

Tyle ważycie że wpadam w kompleksy 50 kg to ja ważyłam w gimnazjum. Jestem szczupła a ważyłam w 8 tyg ciazy 70 kg ( pierwsze wazenie) dzis wyszlo mi identycznie brzuszek odrobil w ciagu miesiaca 3 kg straty (wymioty).
Emma pokoloruj na niebiesko najwyżej przemalujemy
lala_la jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-15, 21:59   #4026
eeyesblue
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez NADIA29 Pokaż wiadomość
eeyesblue a od kiedy planujesz iść na zwolnienie?
Widzisz, dzieciątko i na Twoją karierę wpływ nieznikomy ma, super. A powiedz, długo jestes w UK, i z jakim poziomem ang. jechałaś? Czy ciężko było znaleźć pracę? Sorry że tak wypytuje, ja od dawna marzę pojechać do Anglii w celu uskutecznienie swojego jez. ang ( bo właściwie on stał się przyczyną utraty ukochanej pracy) ale mąż nie chce puścić, i w ogóle- ciągle jakos nie po drodze..
na zwolnienie ok. 2-4 tyg przed porodem plus 3 tyg urlopu bede miec do wybrania z przyszlego roku
jestem ponad 2 lata w Anglii, jezyk na poczatku sredni taki zeby sie dogadac (tak myslalam), ale niestety to inna bajka jak gadka w szkole a jak tu jestes i jeszcze musisz cos zalatwic.. poczatki byly trudne, tym bardziej, ze rozumialam wiekszosc a mowe mi odbieralo w glowie umialam ulozyc wypowiedz, ale juz odezwac sie nic jeszcze zobaczylam, ze maz podlapal jezyk szybciej, szlo mu niezle, wiec juz calkiem sie zamknelam w sobie najciezej jest sie przelamac i zaczac po prostu mowic a przeciez zawsze mozna poprosic aby ktos powtorzyl, ale wiadomo jak to na poczatku teraz jest duzo lepiej choc w pracy wiekszosc Polakow wiec malo mam kontaktu z jezykiem (no teraz bede miec wiecej wlasnie ) i trzeba sie szkolic prace znalezlismy na drugi dzien po przylocie i do tej pory w niej jestesmy. praca choc ciezka to na poczatek nam odpowiadala, szybko dostalismy umowe o prace a ze oszczedzalismy na slub to byl staly dochod po slubie mielismy zmienic, ale znow ja zaszlam w ciaze, maz awansowal i poki co zostalismy nadal ot i taka historyja na pewno duzo lepiej jest podszkolic jezyk jak sie wsrod niego przebywa, osluchac sie, poznac akcent, niz w szkole czy na kursach, wiadomo a propo Anglicy nie znaja wszystkich czasow, ktorych ucza nas w szkole, uzywaja tylko 3 a o reszcie nie maja bladego pojecia

Cytat:
Napisane przez gosza82 Pokaż wiadomość
Eeyesblue[/B] cieszę się że zmienili Ci godziny pracy i masz lepiej. Do kiedy zamierzasz pracować?
chcialabym jak najdluzej im wczesniej pojde tym zaczna mi juz naliczac macierzynskie.. najwczesniej moge isc 11 tyg przed, chcialabym gdzies 4 przed plus urlop

Cytat:
Napisane przez malinka9191 Pokaż wiadomość
ja brałam jakiś czas no-spę, ale to przez krwawienie i myślę, że jeśli nie ma skurczy itp to nie ma sensu brać jej profilaktycznie.
Ale magnez i lactovaginal już inna bajka i można brać spokojnie
ja tez jestem przeciwna wszelakim lekom, nawet no-spie czy apap. moja mama tak samo uczula mnie zebym nic nie brala profilaktycznie, jesli czuje sie dobrze, ostatecznie jakas tabletke jesli na prawde nie moge wytrzymac, bo zadna nie jest do konca obojetna.. poki co wzielam raz no-spe i 2 razy antybiotyk na infekcje, mam nadzieje, ze limit na leki wyczerpalam biore tylko jedna tabletke witamin i to do konca ciazy

Cytat:
Ja tutaj 20 min suszę w pralni
Ale jedno co jest pewnie dziecięcych ubranek tam nie zaniosę
nam wlasciciel poprzedniego domu taka zalatwil suszarke, ze z naszych ubran zrobily sie dzieciece dobrze, ze wrzucalismy tam tylko robocze ubrania, bo bym niezle wybuchla pozniej juz nawet jej nie uzywalam, jedynie do suszenia recznikow, poscieli ale rzadko..

Cytat:
Napisane przez ktoregos_dnia Pokaż wiadomość
wczoraj mój TŻ stwierdził, że w końcu u mnie widać. a ja zdecydowanie już widzę różnicę
moj maz rowniez od wczoraj mowi, ze taki mam fajny juz ten brzuszek ciazowy i nie moze sie napatrzec i ze w koncu to nie sadlo bo ja ledwo sie dowiedzialam o ciazy to prezentowalam brzuch na wszystkie strony, niestety nie dal sie nabrac na moj tluszczyk

Cytat:
Napisane przez ktoregos_dnia Pokaż wiadomość
Macierzyński i powrót do pracy, ale mam nadzieję, że szybko znajdę inną, bo do swojej już nie chcę wracać.
ja tak samo

chodza za mna ciasteczka Leibniz mini maslane ktos ma na zbyciu?

---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ----------

Cytat:
Napisane przez mira81 Pokaż wiadomość
Nessea ja nie slyszalam zeby byl tlumacz u nas...a powiedz hak to dokladnie wygladalo..mieli kogos takiego w szpitalu czy po prostu w szybkim tempie udalo sie zalatwic kogos z zewnatrz?

My wlasnie debatujemy nad kolorem sypialni bo bedziemy odswiezac. Juz drugi dzien paleta kolorow lezy a ja nie moge sie zdecydowac.
jesli chodzi o UK przynajmniej tu u mnie to ponoc biora takiego normalnego tlumacza po prostu, nie jakis tam lekarz czy ktos zwiazany ze srodowiskiem medycznym. ale troche tak sobie tego nie wyobrazam ze przychodzi taki czlowiek z zewnatrz na porod (wielkie wydarzenie), stoi obok mnie i tlumaczy ze stoickim spokojem: "przyj", "przyj mocniej", "oddychaj" noł łej!
nessea a Ty jakie masz inf na ten temat?

tez musimy pomalowac sypialnie
Stary 2015-10-15, 22:01   #4027
monikmi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _polly_ Pokaż wiadomość
A właśnie, będziecie się decydować na wychowawczy? Czy po macierzyńskim od razu do pracy?
Ja na macierzynski ide na roczek, a na wychowawczy na 3

moonunit witaj na marcowo-mamusiowym wątku wsparłaś znacznie mniejsze grono małych genelmanów
monikmi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-15, 22:16   #4028
nessea
Raczkowanie

malinka9191 pysznie wyglada to ciasto

Cytat:
Napisane przez Olgietka Pokaż wiadomość
Jeszcze Wam pokażę co tatuś kupił dla Heli 💛[IMG]]
Uroczy krolik

Cytat:
Napisane przez Bonku Pokaż wiadomość
To ja sie pochwale
Mniam
Cytat:
Napisane przez darolka Pokaż wiadomość
W moim przypadku jeszcze tłuszczyk :-D
Patrzcie co dostałam :-P już wyprane ;-)
Super

Cytat:
Dziewczyny, a widzicie jak Wam się brzuch rusza? Bo ja oprócz pulsowania, o którym już pisałam oraz porannych przesunięć na lewo nie zauważyłam, żadnych podejrzanych ruchów
Mi brzuch sie nie rusza ale to raczej przez tluszczyk nie czuje bo dzidzi szaleje ostatnio. Mam takie uczucie kulki (takiego wypchniecia wiekszego) zazwyczaj z prawej strony, albo kopniczkow, a te pojawiaja sie roznie. Nie jest to regularne, ale codziennie juz czuje. Moze tez dlatego ze po cc mam wrazliwa skore w okolicach blizny

karolciakarola faithworkswonders diablica071086 Szczeperka Gratuluje udanych wizyt

Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
Kolacja

I ... czytam dalej... Ciekawe czy dzisiaj skoncze
Stary 2015-10-15, 22:49   #4029
Bonku
Wtajemniczenie

Trzydzieści dwa tak to wlasnie juz jest jak cos ciążowe to od razu droższe tak samo jak wszystko co na jakas okazje

Misia a dlaczego stamtąd odeszlas, i czym sie zajmowalas tak ogolnie?
Bonku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-15, 22:52   #4030
misia880
Zakorzenienie

Odeszlam bo mialam okazje wiecej zarabiac gdzie indziej. I po pol roku ucieklam stamtad bo bylo okropnie.
Pracowalam w sekretariacie nic powaznego ale kochalam ta prace i ludzi i szefa dzialu itp. To byla mega duza firma

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-15, 23:08   #4031
Lewek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
Odeszlam bo mialam okazje wiecej zarabiac gdzie indziej. I po pol roku ucieklam stamtad bo bylo okropnie.
Pracowalam w sekretariacie nic powaznego ale kochalam ta prace i ludzi i szefa dzialu itp. To byla mega duza firma
To może znajdzie się tam inne stanowisko dla Ciebie? Skoro nie masz na to wpływu to odpuść. Za 1,5 roku może być różnie.

Cześć Dziewczynki. Ja jak zwykle z doskoku.
Nie przyznam się absolutnie ile ja przytyłam bo to woła o pomstę do nieba.
Odliczam tygodnie do końca i mam nadzieję że szybko odzyskam sylwetkę
Tymczasem Stasiek kopie, chlopaki dokazują. Życie się toczy.
Dobrej nocki
Lewek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-15, 23:18   #4032
Gosiaczek2507
Zadomowienie

GG do Gosiaczek2507

już jestem,, miałam być wcześniej ale teściowa wyciągnęła mnie na zakupy co do zakupów dla dziecka ja na razie nic nie kupiłam bo mam dostać ubranka od kuzynki po jej córce i od koleżanki także pieniążki może na coś innego przeznaczę. moi rodzice zadeklarowali się że dla swojej pierwszej wnuczki kupią nowy wózek taki jak sobie wybiorę bo mąż chce odkupić od kolegi. z jednej strony ma racje że rodzice mogą te pieniądze na coś innego wydać ale z drugiej strony nie pozbawię ich przyjemności kupienia wózka wnuczce. a wy wolałybyście nowy czy odkupić?? lecę na moje 600 gramów

blog

http://tworczoscgosiaczka.blogspot.com/
Gosiaczek2507 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-15, 23:22   #4033
Bonku
Wtajemniczenie

Witam nowa mamusie i zapraszam wszystkie inne podczytujące - wizaż uzależnia

---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ----------

Gosia jasne ze nowy!
Stary 2015-10-15, 23:29   #4034
misia880
Zakorzenienie

Pewnie ze nowy

buziaki na dobranoc

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-15, 23:42   #4035
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Ja też się kładę, jutro na 9.00 koleżanka przychodzi, więc muszę wcześnie wstać, ogarnąć siebie, psa, mieszkanie i skoczyć do cukierni dobranoc
Stary 2015-10-15, 23:56   #4036
Gosiaczek2507
Zadomowienie

GG do Gosiaczek2507

dobranoc

blog

http://tworczoscgosiaczka.blogspot.com/
Gosiaczek2507 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-16, 00:25   #4037
nessea
Raczkowanie

_polly_ Super kubek Razem z Tz tez mamy bzika na punkcie kubkow i juz czesc musiala na strychu wyladaowac,bo nie bylo miejsca, a teraz mam wrazenie ze to tylko zrobilo nam miejsce na nowe kubki
_emma Fajny ten filmik. Ja zrobilam mojemu Tz z okazji Dnia Taty takie filmiki (no moze nie takie profesjonalne zdjecia ), ale lubie robic zdjecia i maja taka pamiatke, w sumie dwie
lala_la Super ze wizyta udana
michalina_84 Ja kupilam przewijak z wanienka i mam nadzieje ze bede zniego zadowolona. A tak w ogole to sliczne ciuszki
Cytat:
Wszystko ok
Hela zostaje Helą Badanie usg było dłuuuugie Wszystko w porządku
Gratuluje udanej wizyty!

_emma Gosia02061980 Bonku monikmi Sliczne brzuszki
moonunit Witaj
Co do tlumaczy
U mnie jest tak ze szpitale maja liste tlumaczy i umawiaja lub dzwonia do nich, nie wiem dokladnie jak to jest od strony szpitala, ale gdy potrzebujesz raczej zawsze jest. Wiem ze mozesz poprosic o tlumacza do lekarza rodzinnego, na wizyte w szpitalu i szpital po prostu to zalatwia, a tlumacz przychodzi na okreslona godzine. Nie wiem jak oni sa przeszkoleni ale sa to osoby obeznane w jezyku medycznym.
Jesli chodzi o mnie, to balam sie ze moze byc cos nie tak, dlatego zdecydowalismy sie na tlumacza. Mialam 3 razy wywolywany porod i nie wydarzylo sie doslownie nic, na nastepny dzien jakis glowny lekarz zarzadzil cesarke, wiec troche sie przerazilam ze tak nagle i poprosilam o tlumacza. Nie byl wcale potrzebny, ale dawal mi poczucie bezpieczenstwa w razie gdyby mialo sie cos dziac. Poza tym akurat byla to nasza znajoma, wiec bylo wesolo na sali operacyjnej. Robila nam zdjecia, itp Proponuje zapytac sie poloznej czy lekarza jak jest u Was
eeyesblue Jesli chodzi o porod naturalny tez raczej bym sie nie zdecydowala, choc reki sobie uciac nie dam. Kiedy w gre wchodzi zdrowie dzidzi nic nie jest przesadzone Po prostu w moim przypadku bylismy juz wymeczeni i balam sie ze z tego wszystkiego mozemy czegos nie zrozumiec, gdyby dzialo sie cos zlego.

Jeszcze nie spie bo synek nie moze zasnac. Dzisiaj wrocil ze szkoly i powiedzial ze przebiera sie w pizamke a nie w domowe ubranka, co bardzo mnie zastanowilo. Od wczoraj z rana traci glos, a po szkole mial podwyzszona temperature, stad pewnie to oslabienie. Pospal 2 godziny w dzien, a teraz lezy u mnie na lozku i ziewa. Mam nadzieje ze zacznie powoli zasypiac, bo ja juz padam

A tak w ogole znalazlam idealna przkaske dla mnie. Ostatnio jak spotkalam sie z kolezanka, miala ze soba migdaly i orzechy nerkowca 'prazone' w piekarniku, podjadalam od niej, az po spotkaniu poszlam do tesco i kupilam je, a na nastepny dzien wrzucilam do piekarnika i sobie podjadam - pycha!

Udalo mi sie Was nadrobic i znikam juz. Sprobuje synka spac polozyc, bo jak tak dalej pojdzie to bede miala klawiature odcisnieta na czole

Edytowane przez nessea
Czas edycji: 2015-10-16 o 00:32
nessea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-16, 06:45   #4038
nessea
Raczkowanie

Witam sie o poranku! Chetnie jeszcze bym pospala bo zasnelam o 1, potem pobudka o 3, a o 5 juz wstalismy. Synek jednak sie rozchorowal, a wczorajsza drzemka w dzien tylko byla zapowiedzia tego. Ma temperature, brzydki kaszel i goraczke, dlatego wybierzemy sie dzis do lekarza. Ja tez zaczelam kichac, mam nadzieje ze jednak mnie ominie chorobsko.
Stary 2015-10-16, 07:12   #4039
Abii84
Rozeznanie

również witam z rana
też średnio pospałam w nocy bo mój TŻ kaszlał jak głupi i 2 razy wstawał więc jak się obudziłam to nie mogłam zasnąć no i taka to noc...
za chwilę idę wysuszyć włosy i zbieram się do koleżanki bo na 10 idziemy na pierwsze spotkanie z położną
miłego dnia
Abii84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-16, 07:55   #4040
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nessea Pokaż wiadomość
mira81 malinka9191 A jak u Was jest z tlumaczami? Ja mialam cesarke ze tak powiem z "lapanki" (przyszedl lekarz, zbadal i powiedzial za 2 godz cesarka) i poprosilam o tlumacza pomimo ze nasz angielski jest dobry, ale troche przejci bylismy wiec obawialam sie jakichs problemow.
szczerze powiedziawszy nie wiem jak jest, bo się nie zastanawiałam nad tłumaczem. Do marca mam nadzieję na podszkolenie języka i jakoś dam radę. Tutaj mają często do czynienia z ludźmi, którzy słabo albo wcale nie mówią po francusku, szczególnie w tak dużym szpitalu i naprawdę są pomocni. Tłumaczą prostym językiem i np ja już nie boję się powiedzieć, żeby mi powtórzyli albo że nie rozumiem (wcześniej jakoś się tego obawiałam). Zresztą zauważyłam, że jak na początku powiem, że mój francuski nie jest idealny, to od razu inaczej mnie traktują w szpitalu i dobierają słownictwo prostsze

Z opowieści słyszałam, że podobno można wziąć tłumacza na wizyty, ale nie wiem na jakich zasadach to działa. Wiem, że niektórzy idą z kimś z rodziny/znajomym, który mówi po franc. W jednym szpitalu dzwonią podczas porodu do lekarza polskiego, który pracował u nich na oddziele, jak się dogadać nie mogą. A w "moim" szpitalu podobno pracuje polka jako pielęgniarka albo położna, już nie pamiętam teraz..

Tak czy inaczej nie wyobrażam sobie mieć obcej osoby obok na porodzie. Poza tym gdyby doszło do sytuacji awaryjnej gdzie zapomniałabym języka w gębie mamy osoby do których możemy zadzwonić i przez telefon dokonać tłumaczenia. Ale mam nadzieję, że bez tego się obędzie..

Cytat:
Napisane przez moonunit Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny
Chciałabym się przyłączyć do was, też czekam na malucha i mam termin na 30 marca mam juz 4 letnia córeczkę a teraz ma być chłopiec
Od jakiegoś czasu was czytam i jest u was b mila atmosfera wiec postanowilam się odwazyc i przyłączyć
Moje doświadczenie na forach jest niemal zerowe także wybaczcie nieporadnosc ;-) mam nadzieje ze z czasem będzie mi lepiej szlo
hej

Dzień dobry
Dziś chyba pobiłam rekord. Wstawałam na siku chyba z 5 albo 6 razy i rano ledwo oczy otworzyłam poleciałam znów siku
Moja Maleńka nadal ma jakiś czas ciszy.. Mam nadzieję, że u niej wszystko ok Dobrze, że już jutro wizyta a do tego czasu Maleńka się jednak rozbryka i nie będzie mamy stresować..
Stary 2015-10-16, 08:02   #4041
ANTERIA
Zakorzenienie

GG do ANTERIA

Cytat:
Napisane przez eeyesblue Pokaż wiadomość

jesli chodzi o UK przynajmniej tu u mnie to ponoc biora takiego normalnego tlumacza po prostu, nie jakis tam lekarz czy ktos zwiazany ze srodowiskiem medycznym. ale troche tak sobie tego nie wyobrazam ze przychodzi taki czlowiek z zewnatrz na porod (wielkie wydarzenie), stoi obok mnie i tlumaczy ze stoickim spokojem: "przyj", "przyj mocniej", "oddychaj" noł łej!
nessea a Ty jakie masz inf na ten temat?

tez musimy pomalowac sypialnie

Do mnie przychodził z doskoku tłumacz jak byłam w szpitalu, ale nie na porodówce tylko wcześniej. Przy porodzie tłumacza nie potrzebowałam, był ze mną mąż, a i ja zresztą radzę sobie jakoś z językiem

A tak w ogóle to dzień dobry, cały tydz u nas pada, i dzisiaj taki paskudny dzień, ale za to może Tż-t znowu wróci wcześniej z pracy

Mały jeszcze śpi to po korzystam troszkę i ogarnę forum Wczoraj w końcu skończyłam sprzątać po przeprowadzce, ale to jeszcze i tak nie koniec bo jeszcze parę dziur będzie musiał Tż-t wywiercić więc i tak pewnie jeszcze mały bałagan się zrobi

moonunit Witam nową koleżankę

A ja dzisiaj wyjątkowo przespałam całą noc, nawet nie wstawałam na siku
Stary 2015-10-16, 08:24   #4042
michalina_84
Raczkowanie

Też się witam o poranku, niestety u nas również deszcz za oknem, zawiozłam synka do szkoły a sama wróciłam do łóżka albo to przesilenie jesienne albo choróbsko bierze😕U męża w pracy co druga osoba chora na anginę zaraz coś przywleczę...

Moja dzidzia tez jakaś cicha od 2dni dzisiaj na szczęście wizyta.

W ogóle mam jakiegoś strasznego lenia 😟
michalina_84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-16, 08:25   #4043
Bonku
Wtajemniczenie

Dziewczyny czy któras chce kupić czerwoną NOWĄ sukienkę trapezową L? (59zł + 11zł wysyłka) kupiłam dwie, czarną zostawiam ale w czerwonym kolorze się nie czuje, dodaje zdjęcia real i wymiary

40(L)
Szerokość w biuście 2x47
Szerokość w talii 2x50
Szerokość na dole 2x91
Długość całkowita 92
Długość rękawa od zewnątrz 62
Długość rękawa od pachy 47
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg CZERWONY.jpg (496,1 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg TYL.jpg (594,6 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg unnamed.jpg (22,0 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg unnamed (1).jpg (21,4 KB, 11 załadowań)

Edytowane przez Bonku
Czas edycji: 2015-10-16 o 08:27
Stary 2015-10-16, 08:30   #4044
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny czy któras chce kupić czerwoną NOWĄ sukienkę trapezową L? (59zł + 11zł wysyłka) kupiłam dwie, czarną zostawiam ale w czerwonym kolorze się nie czuje, dodaje zdjęcia real i wymiary
fajna ta sukienka i kolor mi się podoba
tylko rozmiar nie mój
Stary 2015-10-16, 08:37   #4045
Bonku
Wtajemniczenie

tez jeszcze niedawno nie był mój.. moje S.. 36 kochane.. ale cyce mi wywaliło i niestety teraz M/L z tym ze kupiłam przyszłościowo wiec nawet na M nie patrzyłam
Stary 2015-10-16, 08:37   #4046
karolciakarola
Raczkowanie

Red face Dot.: Mamy marzec 2016. Część III

Cytat:

40(L)
Szerokość w biuście 2x47
Szerokość w talii 2x50
Szerokość na dole 2x91
Długość całkowita 92
Długość rękawa od zewnątrz 62
Długość rękawa od pachy 47
Mi sie bardzo podoba i wydaje mi się ze powinna byc dobra, ale jezeli możemy sie tak umówić to jak wrócę do domu (okolo15) to sprawdzilabym wymiary. Ok?
karolciakarola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-16, 08:41   #4047
Bonku
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karolciakarola Pokaż wiadomość
Mi sie bardzo podoba i wydaje mi się ze powinna byc dobra, ale jezeli możemy sie tak umówić to jak wrócę do domu (okolo15) to sprawdzilabym wymiary. Ok?

ok
Stary 2015-10-16, 08:44   #4048
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
tez jeszcze niedawno nie był mój.. moje S.. 36 kochane.. ale cyce mi wywaliło i niestety teraz M/L z tym ze kupiłam przyszłościowo wiec nawet na M nie patrzyłam
ja za moim XS tęsknie..górę spokojnie jeszcze w S mieszczę, spodnie kupiłam ostatnio M, bo nie chciałam brzucha uciskać, ale i w S się mieszcze jeszcze
Stary 2015-10-16, 08:48   #4049
karolciakarola
Raczkowanie

Misia880 z ta praca to doskonale Cie rozumiem. Zanim dowiedziałam sie ze jestem w ciazy starałam sie o zaje... Prace i udalo sie dostalam ja i wieczorem przed wyjazdem aby omówić wszystkie szczegóły zrobiłam test... Nie wiedziałam wtedy czy plakac czy sie cieszyć. Pojechalam na ta rozmowę dowiedziałam sie szczegółów i powiedziałam ze się zastanowię. Bilam sie z myslamiczy im powiedziec czy nie ale stwierdziłam zenchce byc w porządku od poczatku do konca i zadzwoniłam i powiedziałam co i jak. Nadal sa zainteresowani moja osoba i.mam sie odezwać jak wrócę na rynek pracy może będą mieli dla mnie jakas propozycje. Bardzooooo mi szkoda tej pracy ale są rzeczy ważne i ważniejsze. Widocznie tak miało być. I w twoim przypadku tez wiec Glowa do góry nie wiadomo co będzie po maciezynskim może dostaniesz jeszcze lepsza propozycje
karolciakarola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-16, 08:50   #4050
eeyesblue
Zadomowienie

witam sie z rana mamusie koncze kawke i lece do pracy, jak dobrze, ze juz piatek dzisiaj do 15
wczoraj jak przywiozlam meza z pracy i lezelismy juz w lozku to bobas dal popis kopniaczkow zaczelam mowic, zeby jeszcze pokopalo zeby tatus poczul i zaczelo koncert moje malenkie wczoraj z ciekawosci rowniez polozylam sie po pracy i wlaczylam muzyke relaksacyjna dla maluszkow w brzuchu i powiem Wam, ze troche sie powyginalo, ale w koncu zasnelismy a ta muzyka po nie calej godzinie dzialala mi na nerwy oczywiscie to byc moze zbieg okolicznosci no ale fikalo

Cytat:
Napisane przez nessea Pokaż wiadomość
Co do tlumaczy
U mnie jest tak ze szpitale maja liste tlumaczy i umawiaja lub dzwonia do nich, nie wiem dokladnie jak to jest od strony szpitala, ale gdy potrzebujesz raczej zawsze jest. Wiem ze mozesz poprosic o tlumacza do lekarza rodzinnego, na wizyte w szpitalu i szpital po prostu to zalatwia, a tlumacz przychodzi na okreslona godzine. Nie wiem jak oni sa przeszkoleni ale sa to osoby obeznane w jezyku medycznym.
Jesli chodzi o mnie, to balam sie ze moze byc cos nie tak, dlatego zdecydowalismy sie na tlumacza. Mialam 3 razy wywolywany porod i nie wydarzylo sie doslownie nic, na nastepny dzien jakis glowny lekarz zarzadzil cesarke, wiec troche sie przerazilam ze tak nagle i poprosilam o tlumacza. Nie byl wcale potrzebny, ale dawal mi poczucie bezpieczenstwa w razie gdyby mialo sie cos dziac. Poza tym akurat byla to nasza znajoma, wiec bylo wesolo na sali operacyjnej. Robila nam zdjecia, itp Proponuje zapytac sie poloznej czy lekarza jak jest u Was
eeyesblue Jesli chodzi o porod naturalny tez raczej bym sie nie zdecydowala, choc reki sobie uciac nie dam. Kiedy w gre wchodzi zdrowie dzidzi nic nie jest przesadzone Po prostu w moim przypadku bylismy juz wymeczeni i balam sie ze z tego wszystkiego mozemy czegos nie zrozumiec, gdyby dzialo sie cos zlego.

A tak w ogole znalazlam idealna przkaske dla mnie. Ostatnio jak spotkalam sie z kolezanka, miala ze soba migdaly i orzechy nerkowca 'prazone' w piekarniku, podjadalam od niej, az po spotkaniu poszlam do tesco i kupilam je, a na nastepny dzien wrzucilam do piekarnika i sobie podjadam - pycha!
dokladnie u nas tez tak jest, na wizyty, do poloznej mozesz zadzwonic po tlumacza, ale my nie potrzebujemy co do porodu bede miec raczej na 100% cesarke, wiec w razie czego poprosimy tlumacza przed w celu wyjasnienia wszystkiego co i jak i przygotowania sie, ale mysle ze do tego czasu sie przygotujemy sami, popytam kolezanke ktora miala cesarke i nie bedzie potrzeby prosic tlumacza

Cytat:

Z opowieści słyszałam, że podobno można wziąć tłumacza na wizyty, ale nie wiem na jakich zasadach to działa. Wiem, że niektórzy idą z kimś z rodziny/znajomym, który mówi po franc. W jednym szpitalu dzwonią podczas porodu do lekarza polskiego, który pracował u nich na oddziele, jak się dogadać nie mogą. A w "moim" szpitalu podobno pracuje polka jako pielęgniarka albo położna, już nie pamiętam teraz..

Tak czy inaczej nie wyobrażam sobie mieć obcej osoby obok na porodzie. Poza tym gdyby doszło do sytuacji awaryjnej gdzie zapomniałabym języka w gębie mamy osoby do których możemy zadzwonić i przez telefon dokonać tłumaczenia. Ale mam nadzieję, że bez tego się obędzie..
najlepiej moze wlasnie dowiedziec sie czy nie pracuje jakas polka czy polak na oddziale lub w szpitalu i w razie czego moglaby przyjsc obcej osoby tez sobie nie wyobrazam miec, tym bardziej przy porodzie naturalnym.. ale z drugiej strony tez jesli zdarzylaby sie sytuacja, gdzie potrzeba szybkiej reakcji to nie wiem czy bylby czas na dzwonienie do znajomych i tlumaczenie predzej wzielabym ich pod drzwi zeby czekali niz dzwonic
no ale miejmy nadzieje, ze nie bedzie takiej potrzeby i komplikacji przy porodach

do pozniej

Edytowane przez eeyesblue
Czas edycji: 2015-10-16 o 08:52
eeyesblue jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości