|
|
#3631 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lutowe - część II
dawno temu też tak myślałam. A potem pooglądałam fotki tych bied co szukają domów w fundacjach i trafiłam na wymagania jakie stawiają fundacje. W pierwszym momencie pomyślałam, że przesadzają, ale... jak sobie uświadomiłam ile niebezpieczeństw czeka na kota na ulicy... wolałabym co by mi mojego nikt nie przejechał.
|
|
|
|
#3632 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Byłam w mieście za pościelą do łóżeczka i jest z firmy sena baby za 60 zł. tylko teraz pytanie - jaki rozmiar? 120 czy 135?? pozatym znalazłam kilku sprzedawców na all od których pokupuję poszwy, przescieradełka, podkłady itd...
|
|
#3633 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mialam 135 i młoda ma w sumie do teraz ok, chociaż będą ją już przenosić do dużego łóżka to kupię jej standardowy rozmiar a te będą dla nowego mieszkańca ;-) |
|
|
|
|
#3634 |
|
Zakorzenienie
|
więc pewnie i u mnie stanie na 135
|
#3635 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tygryszek łykasz jakieś witaminki? Ja się tak zaczęłam zastanawiać nad tym co moja mama mi wczoraj powiedziała. Moja mama jest pielęgniarką i pracuje w przychodni, ale w innym mieście... nie w Bielsku tu gdzie ja mieszkam. I wczoraj gadała z jedną gin ze swojej przychodni, która powiedziała jej, że ciężarne nie powinny za dużo witam łykać, bo dzieci za duże przez to rosną i później trudniej urodzić takiego dużego dzieciaczka sn. Ona mówiła mojej mamie, że witaminami powinno się wspomagać, jak są złe wyniki a nie przez całą ciążę jeść. A ja już zjadłam 2 opakowanie witaminek i jestem ciekawa co mój gin mi na to powie. |
|
|
|
|
#3636 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3637 |
|
Zakorzenienie
|
Aninis a jakie łykasz? Ja wybrałam pregneplus, bo właśnie składkowo nie szaleją, a mi w sumie tylko żelazo w okolicy normy gania.
I biorę w sumie dopiero od 2 tygodni. Wcześniej w sumie był środek lata, wszystkiego pod dostatkiem i pierwszy trymestr, to w sumie kwas foliowy powinien wystarczyć. Teorię o dużych dzieciach po witaminach słyszałam, ale nie zgłębiałam. W poprzedniej ciąży brałam od 2 trymestru, mała miała 3100. Koleżanka która pierwsze dziecko ponad 4kg urodziła w kolejnej ciąży brała witaminy co 2-3 dzień, a dziecko i tak było większe. Zastanawiam się jeszcze jak ocenić czy mamy niedobory, bo z morfologi to chyba tylko żelazo można wyczytać? Zna się ktoś? |
|
|
|
#3638 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
.---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ---------- Cytat:
Co z resztą? Tego nie wiem. Najlepiej to by było pociągnąć za język lekarza.
|
|
#3639 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za każdym razem pytam czy nadal mam brać to stwierdziła że dopasowała mi dobrze bo żelazo mam cały czas w normie póki co moje 300g szczęścia małe jest więc ciekawe jest to co piszesz Cytat:
Edytowane przez kaaasi Czas edycji: 2015-10-16 o 14:31 |
||
|
|
|
#3640 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to ja sama sobie w aptece wybrałam, mój gin mi nic nie przepisał. Na samym początku ciąży zapytał mnie tylko, czy jem kwas foliowy - a oczywiście jadłam na długo przed ciążą, jak zaczęliśmy się starać o dziecko. Ja w sumie spanikowałam, że nic nie przybieram na wadze, nie mam apetytu i to co udawało mi się w siebie wmusić, to też nie było jakieś super "witaminowe" dlatego poleciałam do apteki po witaminy.A jak gina pytałam, czy mam się zmuszać do jedzenia, bo nic nie przybieram i mało jem (jadłam mniej niż przed ciążą) to ciągle mi mówił, żeby się nie zmuszać. |
|
|
|
|
#3641 | |
|
Mamusia Luty 2016
|
Cytat:
).---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- cuuudo
|
|
#3642 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego się zastanawiam jak lekarze oceniają czy ciężarnej potrzebne czy nie suplementy.D3 to drogie badanie i też trzeba wit D odstawić na jakiś czas, ferrytyne badam przy morfologii. |
|
|
|
|
#3643 | ||
|
Mamusia Luty 2016
|
Cytat:
Sa rzetelni, bo tam znajoma taty kupila u nich uzywany samochod i po chwili sie zepsula klimatyzacja i bez problemu ja na swoj koszt naprawili, tacie znowu cos z szyba sie dzialo i zauwazyl to dopiero kilkanascie dni po zakupie i tez wymienili. Takze sie nie boimy, wezmiemy pieniazki i cos sobie upatrzymy, mam nadzieje, ze sie trafi jakis ladny Choc wiadomo sa wazniejsze aspekty niz uroda samochodu ![]() Chyba masz racje, w sumie jutro bedzie dopiero 2 tyg po slubie i 1 tyg po zakonczeniu najciezszej czesci remontu i pewnie organizm wymeczony + infekcja napewno mu nie pomaga. Ale z humorem masakra, jak jestem przy TŻ wieczorami to jest cudownie, ale te poranki... ogladam rzeczy na allegro, robie cos co niby lubie, a jakos tak.. sie plakac chce i Dzieki za podpowiedz z tymi meblami, obczaje tam tez! ![]() Dobrze, ze juz weekend ![]() ---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ---------- Cytat:
To ja cos podobnego, kopaniakow tez nie czuje. Wydaje mi sie, ze kopniak to cos takiego co nie bedziemy miec watpliwosci ze to to, jak juz poczujemy
|
|
#3644 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie ma się co przejmować na zapas... jeszcze będziemy mieć dość tych kopniaków później.Mój tż wczoraj trzymał rękę na brzuchu i nic nie czuł, a ja wyraźnie czułam kołowrotek w brzuchu ale jak widać nie było to jednak mocne, skoro mój mąż tego w ogóle nie czuł pod swoim łapskiem
|
|
|
|
|
#3645 |
|
Rozeznanie
|
A kwas foliowy nie powinno się zażywać w 1 trymestrze tylko? Ją witamin prawie nie biorę tzn zjadłam dwa opakowania i teraz zapytam asmag forte żelazo.nie wiedziałam że rutinoscorbin w ciąży można .może też zacznę zażywać.a co myślicie o witaminach kwasie foliowym.brać???
|
|
|
|
#3646 |
|
Zakorzenienie
|
mi nie kazała przestać a wie, że biorę. więc biorę
kwas na pewno nie zaszkodzi a we wszystkich witaminach jest. ponadto morfo mam dobrą
|
#3647 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeśli morfologia leży, to zawsze jest mowa tylko o żelazie i tyle, i to z każdym jednym lekarzem. Pamiętam, że jak wit. D badałam, to akurat na Gruponie można było je kupić 50% taniej i zamiast chyba 78, to 39 zł ono kosztowało. Ale i bez tej promocji bym je wykonała, bo niedobór wit. D w ciąży może dużo szkody zrobić. Akurat na takich rzeczach nie oszczędzam. A te 78 zł to naprawdę jeszcze nie jest drogie badanie.
Żona - 20.09.2014 r. II kreski - 16.06.2015 r. Mama - 18.02.2016 r. Edytowane przez Hermi1989 Czas edycji: 2015-10-16 o 15:27 |
|
|
|
|
#3648 |
|
Rozeznanie
|
Morfologie też miałam ok tylko coś tam żelaza malo czy coś
|
|
|
|
#3649 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
. Lepiej nie odstawiać witamin, bo wtedy może się zacząć dziać coś nie tak, bo zapotrzebowanie dziecka na wszystko z każdym miesiącem wzrasta.
|
|
#3650 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3651 |
|
Rozeznanie
|
Muszę powiedzieć ginowi o tej witaminie D bo kiedyś miałam jej niedobór.może mi coś przepisze
|
|
|
|
#3652 |
|
Mamusia Luty 2016
|
Pewnie. Wlasnie dlatego biore pregne: ma kwas foliowy, wit D, zelazo i Omega 3 - czyli rzeczy ktore ze zwyklego odzywiania, jeszcze przy naszych zachciankach moze byc ciezko zapspokoic.
|
#3653 | |
|
Zakorzenienie
|
Też biorę niby Pregna Plus, ale przyznam,że tak co drugi dzień
![]() Wyprawiłam moją dwójeczkę na zajęcia, potem jadą na zajęcia więc mam labęęęęę ![]() Cytat:
Mam już wyniki. Są świetne. Moczu też, wszystko się poprawiło i już prawie nic nie ma złego oprócz bakterii, ale one są bardzo nieliczne. Ja się pytam- skąd to wszystko?Kurczaki, głupia jestem pewnie, ale mnie to zmartwiło:/
|
|
#3654 |
|
Rozeznanie
|
Ją przed ciążą bralam witaminowe D na receptę Vivantolette czy jakoś tak się nazywało kuzwa zaś będę mieć stresuja że nie zazywam od początku ciąży tylko teraz się ibudzilam i że już za puzno czy coś kurka
|
|
|
|
#3655 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobrze że jest dużo lepiej
|
|
#3656 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ---------- Btw wotamony d nie biorę w ogole bo nie kazala a wyniki super sa.. Dlatego nie martw sie nic sie nie stanie bo stres najgorzej szkodzi
|
|
#3657 |
|
Rozeznanie
|
Tylko tej witaminy D miałam spory niedobór musiałam ją zażywać i to na receptę boziu mam nadzieję że nie będzieza puzno jak będę brała od przyszłego tygodnia
|
|
|
|
#3658 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Także spokojnie!edit Nadmiar tej wit jest równie groźny w ciąży. Edytowane przez figa84 Czas edycji: 2015-10-16 o 16:25 |
|
|
|
|
#3659 |
|
Zakorzenienie
|
nie stan ciążowy, tylko te bóle brzucha, pieczenie itp
|
#3660 |
|
Zakorzenienie
|
Ja siadam do nauki. Tak mi sie nie chce.. Czeka na mnie 500 slow zakres medycyny po hiszp z 300 zakres unia europejska.. Nauczyc sie prezentacji po hiszp na temat jakis popularnonaukowy , zrobic dzienniczek praktyk i zaczac pisac mgr... Losie
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:34.

na psa bym się nie zdecydowała teraz ale kociak hmmm...nie będzie mu za ciasno w bloku? nie musi sobie pochodzić po dachach itd ? 

dlatego poleciałam do apteki po witaminy.
i Dzieki za podpowiedz z tymi meblami, obczaje tam tez!