Mamusie październikowe 2015, część 9 :) ! - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-17, 21:46   #1561
Amelie04
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie październikowe 2015, część 9 :) !

Kasia moze troszke wyluzuj sie albo zrelaksuj, bo stres i nerwy tez dobrze nie działają na karmienie

Cytat:
Napisane przez niud Pokaż wiadomość
No właśnie jakby to było na żądanie to bym karmiła jeszcze mniej, bo mój dziec to śpioch i muszę go wybudzać. Dziś w nocy mi się przysnelo i będzie tylko 7 karmień :/
Jak mówisz że co 2h to w moim przypadku jak karmiłam od 19 i po 1.5h udało mi się go uśpić to mam go znowu wzbudzić za pół godziny ??
Niud ja wiem, że Ty matematyczna dusza, ale na Twoim miejscu nie zagłębiałabym sie tak bardzo w liczby, bo szału mozna dostac. ja nigdy nie liczylam ilosci karmień. jeśli dziecko dobrze przybiera i wygląda zdrowo to powinno jeść na żądanie. trzeba tylko pilnowac zeby nie przekroczyc tych 3h bez jedzenia na początku, tak mysle.
przynajmniej ja tak robiłam i Ala nam przez pierwszy miesiac przybrala ponad kilogram. a tez lubila pospać, szczególnie w nocy byly dlugie przerwy miedzy karmieniami.

o rany ile ja mam bagazy do szpitala . jak ludzie to zobaczą to chyba sie wyśmieją.

Edytowane przez Amelie04
Czas edycji: 2015-10-17 o 21:47
Amelie04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-17, 22:05   #1562
ada32
Wtajemniczenie

Nie potrafię z telefonu wklic linka dlatego kopiuję..dobry tekst dla mam które decydują sie na mm...

Od siebie powiem ze mleko mamy jest szybciej trawione dlatego malec częściej powinien je pic

Właściwe karmienie mieszankami mlecznymi gwarantuje dzieciom, które nie są karmione piersią, właściwy rozwój. Poznaj podstawowe zasady sztucznego karmienia noworodka.

Mieszanek mlecznych nie podaje się dziecku na żądanie. Zasady sztucznego karmienia noworodka przedstawia Krystyna Polak, specjalista pediatra.

Nie ma wątpliwości, że mleko matki jest dla małego dziecka najlepszym pokarmem. Pediatrzy zalecają, aby mamy karmiły piersią „na żądanie”, czyli przystawiały niemowlę tyle razy, ile ono samo zażąda. W przypadku karmienia mieszankami mlecznymi sprawa przestaje być tak prosta.

Czy noworodek ma jeść według zegarka?

Niemowlęta karmione mieszankami mlecznymi nie mogą otrzymywać pokarmu za każdym razem, kiedy tylko zażądają. Należy zachować co najmniej 3-4-godzinne przerwy. Jest to niezbędne, gdyż żołądek dziecka nie jest w stanie strawić w szybszym czasie sztucznych mieszanek. Przychodzi mu to z o wiele większym trudem niż w przypadku mleka mamy, a przecież żołądek musi być zupełnie pusty przed następnym karmieniem.

Idealna liczba karmień przez 4 pierwsze miesiące życia wynosi 5–6 razy dziennie oraz dodatkowo jedno karmienie w nocy, które można wyeliminować, jeśli pozwoli na to dziecko. Rozkład posiłków wyglądałby w następujący sposób:

Godzina • 8:00

• 12:00

• 16:00

• 20:00

• 24:00

• 4:00

Chociaż przerwy między posiłkami muszą być zachowane, możecie zachować pewną elastyczność w wyznaczaniu godzin posiłków, mając na względzie upodobania dziecka. Nawet jeśli maleństwo zje kolejną porcję kilkanaście minut później, nic się nie stanie.

Noworodek musi jeść odpowiednią ilość mieszanki

Dyscyplina jest nie mniej ważna przy odmierzaniu ilości proszku. Na opakowaniach podane są ilości mieszanki zalecane dla danego wieku. Bądźcie bardzo skrupulatni podczas przygotowywania posiłków i nie odmierzajcie na oko. Jeśli dziecko zje nieodpowiednio przygotowany pokarm, może mieć kłopoty z trawieniem, a małe nerki będą przeciążone nadmiarem protein. Prowadzi to często do wymiotów, biegunki, kolki. W odwrotnej sytuacji, kiedy wydaje wam się, że dziecko jest głodne po karmieniu, możecie po prostu przygotować nieco większą ilość mleka, ale zawsze zachować odpowiednie proporcje, dodając o 30 ml wody i jedną miarkę proszku więcej. W takich sytuacjach lepiej będzie porozumieć się z lekarzem, bo może należałoby zwiększyć liczbę karmień lub też wprowadzić kaszkę zbożową. O tym jednak powinien zadecydować wasz pediatra.

Ile noworodek zjada każdego dnia

→ 30–60 ml - Pierwsze dni, co 2–3 godziny, ilość dzienna - 360–480 ml, ciężar dziecka: 3000 gr

→ 60–70 ml - Koniec 1. tygodnia, co 3 godziny, ilość dzienna - 500–520 ml, ciężar dziecka: 3100 gr

→ 70–80 ml - 2. tydzień, co 3 godziny, ilość dzienna - 520–530 ml, ciężar dziecka: 3200 gr

→ 80–90 ml - 3. tydzień, co 3–4 godziny, ilość dzienna - 530–540 ml, ciężar dziecka: 3450 gr

→ 90–110 ml - Koniec 1. miesiąca, co 4 godziny, ilość dzienna - 540–560 ml, ciężar dziecka: 3450 gr

W

G
ada32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-17, 22:08   #1563
niud
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ada32 Pokaż wiadomość
Niud mysle ze nie ..niech uplynie dwie godziny snu..będzie glodniejszy i więcej naciumka sobie ..zaśnie..i po dwóch godzinach znów..to będzie i tak lepszy system niż co trzy godziny..potem jak juz dobrze przybierze będziesz przedłużać sobie czas nocny..by pospać samej..

---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ----------

Zle napisałam..

Dwie godziny spania a karmić tyle ile się domaga..czyli w Twoim przypadku wyjdzie teraz 3,5godziny od poczatku karmienia od 19..😉

---------- Dopisano o 21:40 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ----------

A co sie dzieje u Tosi...?

---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

Kasiu..bralas pod uwagę dyskomfort brzuszka malej??..a na leżąco nie możesz karmić??..moze ona potrzebuje bliskości bo raczej nie jest glodna z tego co widzę w krótkim odstępie czasu dużo nawet zjadła licząc mm..
O to by było super, tylko co wtedy z teorią 8-12 karmień ? Przy tym co proponujesz myślę że wyjdzie około 5... :/
Karmiące piersią mamuśki ile Wam wychodzi karmien na dobę ?
niud jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-17, 22:13   #1564
ada32
Wtajemniczenie

Pozwolę sobie na kopie jeszcze tego tekstu..gdzie jest mi bardzo bliski jako promotorki KP😚

To, ile noworodek powinien jeść i jak często, zależy od jego… apetytu. Obserwuj, czy maleństwo nie głodnieje – będzie wtedy poruszało ustami, mlaskało, wierciło się, wyciągało, marudziło. Może też zbliżać dłoń do buzi. Najlepiej to sprawdzić, przystawiając je do piersi – jeśli zacznie ssać, to znaczy, że było głodne. Nie czekaj na rozdzierający płacz noworodka z głodu. Oznacza to, że jest już porządnie głodne. Zazwyczaj mamy uczą się brzmienia „głodnego” płaczu i odróżniają go od innych jego rodzajów.

Najlepiej przystawiać dziecko do piersi co 2-3 godziny. Zazwyczaj noworodki jedzą 8-12 razy na dobę. Nigdy nie przedłużaj przerwy między posiłkami noworodka do dłuższej niż 4 godziny, nawet jeśli nie zaobserwujesz oznak głodu. Trzeba zwrócić uwagę też na to, że niektóre noworodki potrafią ssać pierś prawie cały czas, śpią bardzo krótko, przez co kobieta może czuć się uwiązana. Aby wypracować schemat żywienia noworodka, zapisuj godziny, w których przystawiasz dziecko do piersi. Oczywiście, nie da się codziennie karmić dokładnie o tej samej godzinie, ale podobna pora każdego dnia będzie korzystna zarówno dla dziecka, jak i dla ciebie. Taki schemat żywienia jest możliwy zazwyczaj w przypadku mleka modyfikowanego, które dłużej się trawi.

Przez minimum pierwsze trzy miesiące życia karmienie dziecka w nocy jest niezbędne dla jego rozwoju. Trzeba je wtedy budzić, jeśli samo nie zażąda pokarmu. Dziecko półroczne może już zacząć przesypiać noce. Nie próbuj przekarmiać go na siłę przed snem – to nie pomoże, jeśli chcesz uniknąć pobudki bardzo wcześnie rano. Bardziej pomoże ci ostrożne wprowadzanie pokarmów stałych do diety twojego maleństwa.

2. Ile powinien jeść noworodek karmiony piersią?

W przypadku karmienia piersią trudno jest sprawdzić, ile dziecko wypiło. Można jednak sprawdzić, czy się najadło. Oto kilka oznak, że dziecko jest najedzone:

noworodek zasypia w czasie karmienia lub zaraz po nim,

po nakarmieniu odwraca główkę lub wypluwa pierś,

po nakarmieniu śpi spokojnie, niekoniecznie długo.

Karmienie piersią powinno trwać około 15-20 minut, ale nie musisz co chwilę zerkać na zegarek. Niektóre noworodki chcą być przy piersi znacznie dłużej. Nasłuchuj, czy dziecko przełyka – jeśli tak, kontynuuj karmienie. Zmieniaj piersi do karmienia – raz przystawiaj dziecko do prawej, raz do lewej piersi. To sprawi, że produkcja pokarmu w piersiach będzie odpowiednio pobudzana i ilość mleka wystarczy do końca karmienia piersią. Twój organizm doskonale wie, ile powinien jeść noworodek.

3. Czy noworodek jest odpowiednio odżywiony?

Na to pytanie można odpowiedzieć, dokładnie obserwując swoje maleństwo. Dobrze odżywiony noworodek będzie:

brudził 6-8 pieluszek na dobę, w tym robił 2-5 kupek przez pierwsze dni życia, później mniej. Kupa na początku będzie rzadka, ale jeśli dziecko jest dobrze odżywione, zrobi się gęściejsza;

przybierał na wadze i rozwijał się;

spokojnie spał po karmieniu

W

G
Stary 2015-10-17, 22:18   #1565
88maggie88
Wtajemniczenie

Kochana Nasza Ada jak mamusiom tutaj doradza
Fajnie że mamy taką osobę na wątku
Stary 2015-10-17, 22:21   #1566
ada32
Wtajemniczenie

Niud system sie zmienia..może przy kolejnym karmieniu odplynie po 15minutach i juz liczysz dwie godzinki jesli sie nie wybudzi sam..

czy Twoja pociecha na prawdę ciągle spi..??..

---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ----------

Maggiuś 😚

W

G
Stary 2015-10-17, 22:25   #1567
Amelie04
Zakorzenienie

widze , ze jestem sama z wywoływaniem porodu :P bede pisac sama do siebie.
ciekawe czy nie zrobie dziury w podłodze od tej piłki bo kolana to juz mnie mega bolą i zakwasy.. nigdy nie ćwiczylam tyle, co w ciązy haha nabieram kondycji, zaraz ide na przysiady
Stary 2015-10-17, 22:28   #1568
88maggie88
Wtajemniczenie

Cytat:
Niud system sie zmienia..może przy kolejnym karmieniu odplynie po 15minutach i juz liczysz dwie godzinki jesli sie nie wybudzi sam..

---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ----------

Maggiuś 😚
Wszystko czytam co piszesz i mam nadzieje ze ta wiedza mi się przyda tzn. będę mogla szybko zareagować jeśli będę znać problem

Dobranoc

---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Amelie04 Pokaż wiadomość
widze , ze jestem sama z wywoływaniem porodu bede pisac sama do siebie.
ciekawe czy nie zrobie dziury w podłodze od tej piłki bo kolana to juz mnie mega bolą i zakwasy.. nigdy nie ćwiczylam tyle, co w ciązy haha nabieram kondycji, zaraz ide na przysiady
No i prawidłowo walcz dzielnie ))

Mnie tak bolą kolana ze mi ciężko wstawać a co dopiero z dolnej półki w szafie coś wyciągnąć. ..

Szacun ...

Dobranoc
Stary 2015-10-17, 22:31   #1569
ada32
Wtajemniczenie

Kolorowych snów maggiuś😚

Amelio tez idź juz spac😉..to Ci dobrze zrobi..odpocznij 😚 i zostaw tą piłkę bo sobie krzywdę zrobisz😉

Moje dzieci slodko śpią juz od 19.. Cudnie...😍

Kocham być mamą 😊 idę tez wtulić sie w ich tatusia😉 dobranoc

W

G
Stary 2015-10-17, 22:35   #1570
AgatkaSz
Wtajemniczenie

Cytat:
ja to sie zastanawiam jak ja rozróżnie ze to juz. na ktg nigdy nie mam 0 skurczy tylko calutki czas brzuch napięty utrzymuje sie na 40 cały zapis i od tego sa skoki na 60, 80, ostatnio na 108 bylo to nawet nie czulam... i łapia mnie czasem bolesne skurcze jak wstaje/ chodze. przed chwila taki mialam z krzyza , ze isc nie moglam. jak leze/ siedze to cisza. denerwuje mnie to bardzo , bo nie wiadomo o co chodzi.. jutro spotykam sie z polozna do porodu, po prosze zeby zbadała mnie , bo lekarz raz mówi, ze szyjka zgładzona i skrocona a pozniej ze nieskrocona sam nie wie co gada ;/

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ----------

wydaje, mi sie ze te skurcze co teraz wieczorami mam to tak okolo 100 by byly na ktg...
Co sprzet to inne ktg ja mialam na tych kontrolnych 100 a na porodowce gdzie zwijalam sie z bolu i skurcze byly milion razy silniejsze jak zobaczylan 57 % to myslalam ze zwariowalam ... jeden taki ze mnie wgniotlo w kozetke byl 83%

---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ----------

Mam mega problem ... NAWAŁ POKARMU nie mam juz sily leze i placze co rzadko mi sie zdaza. Chcialabym odczepic cycki , w tym momencie jestem naqet w stanie nie karmic jakby mi ktos ulzyl... nawet nie wiem co mam zrobic laktator nie pomaga z lazdego cyca poszlo juz 20ml dalam Tz aby wyssal bo juz panikuje a tu bez zmian a on mowi zebnic nie leci ... czy mozliwe aby sutki byly jakos zapchane? I co teraz??
AgatkaSz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-17, 22:37   #1571
Amelie04
Zakorzenienie

Agatko a jestes pewna, ze dobrze załozyli Ci na brzuch te cos od ktg? ( nie wiem jak to sie nazywa) bo mnie ostatnio zle zalozyla i musialam poprawiac sama. a skurcze porodowe, przy których juz nie wiedzialam jak sie nazywam sięgały 140 ...

jak tu spać jak rodzic trzeba hihih

---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ----------

o rany dziewczyny jak czytam o waszych problemach laktacyjnych to normalnie jestem przerazona. Agatko moze jakies ciepłe okłady na piersi/ ciepły prysznic?
Stary 2015-10-17, 22:41   #1572
Pasztetnik
Zadomowienie

Cytat:
widze , ze jestem sama z wywoływaniem porodu :P bede pisac sama do siebie.
Mnie dzis kolka złapała od tego skakania, a tak skacze ze sie boje ze mi ta piłka trzaśnie

Za to z łózkowym wypedzaniem u mnie słabo
Pamietacie jak z 2tyg temu pisalam Wam, ze mnie strasznie swędzą palce rąk i nog? No to okazuje sie, ze dopadla mnie pokrzywka cieżarnych I jest coraz gorzej, juz mnie swedzic potrafia cale dłonie, stopy nawet pod spodem, cala skóra ogolnie jakas wrazliwa mi sie zrobila, gdzie sie nie dotkne zaraz swedzi I juz nawet majtki zaczely mnie podrażniac w pachwinach Na wieczór się to nasila, szczegolnie jak otrę cialo ubraniemprzebierając sie, o matko jak wszystko swędzi zdarlabym skóre do krwi takie okropne piekące to swędzenie i codziennie jest gorzej Najgorsze te pachwiny, leze co wieczor jak idiota rozkraczona na łózku wachlując się "tam" bo tylko zimno troche łagodzi objawy... tak to nic na to nie ma I jak tu myslec o sexie
Maks 30.10.2015, 21:30

42 ->...->56,2->57,5->...70cm
Pasztetnik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-17, 22:45   #1573
Amelie04
Zakorzenienie

mnie tez strasznie swędzą ręce, ale tylko one. juz mam skóre zdarta. wydaje mi sie, ze to od płynu do naczyn.

jestem pierwsza na liscie do rozpakowania, nie wyprzedzajcie mnie

---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

ciekawa jestem czy moze schudłam w tych ostatnich 2 tyg intesywnych cwiczen moja przygoda ze sportem skonczy sie po porodzie
Stary 2015-10-17, 22:46   #1574
niud
Wtajemniczenie

Cytat:

Maggiuś 😚
Jak ma zaspokojone wszystkie potrzeby to śpi, a jak zaspokojenie jego potrzeb zajmuje 1.5h czy 2.5h to nie mam sumienia go budzić po 0.5h... i tu mój problem. Teraz zasnął po 13 minutach cycania
To co wkleilas to dokładnie teoria, którą znam tylko mam wątpliwości co do zderzenia z praktyką, stąd moje wątpliwości.

I dziękuję za poświęcony czas
niud jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-17, 22:51   #1575
ada32
Wtajemniczenie

Agato...cieply prysznic i masaż spod pachy do sutka uciekając by mleczko jednak zaczęło lecieć..trwa to kilka minut aż poczujesz mrowienie...upuść ile możesz...

Możesz uśmierzyć bol..lisciem kapusty...roztłucz go trochę i obloz piersi na całą noc ..tylko tak owiń pierś by sutki nie dotykaly kapusty...najlepiej w staniku od spodu sobie wloz...mi zawsze pomagalo😊..

Dobranoc..

W

G
Stary 2015-10-17, 22:53   #1576
rita_k
Zadomowienie

Po porodzie kolana odpuszcza zgaga tez. No i opuchlizba
rita_k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-17, 22:53   #1577
AgatkaSz
Wtajemniczenie

Cytat:
Agatko a jestes pewna, ze dobrze załozyli Ci na brzuch te cos od ktg? ( nie wiem jak to sie nazywa) bo mnie ostatnio zle zalozyla i musialam poprawiac sama. a skurcze porodowe, przy których juz nie wiedzialam jak sie nazywam sięgały 140 ...

jak tu spać jak rodzic trzeba hihih

---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ----------

o rany dziewczyny jak czytam o waszych problemach laktacyjnych to normalnie jestem przerazona. Agatko moze jakies ciepłe okłady na piersi/ ciepły prysznic?
Nie wiem ten sprzet byl dziwny ale mialam zalozony tak jak zawsze

Ja jestem przerazona bo nie wiem jak pomoc, za pierwszym razem pomoglo jak Tz wyssal a teraz odciagam , odciagam i nic ulgi nie czuje

Cytat:
mnie tez strasznie swędzą ręce, ale tylko one. juz mam skóre zdarta. wydaje mi sie, ze to od płynu do naczyn.

jestem pierwsza na liscie do rozpakowania, nie wyprzedzajcie mnie

---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

ciekawa jestem czy moze schudłam w tych ostatnich 2 tyg intesywnych cwiczen moja przygoda ze sportem skonczy sie po porodzie
O zapomnialam sie zwazyc ciekawe ile waze
Stary 2015-10-17, 22:56   #1578
ada32
Wtajemniczenie

Ach Agatko i proszę Cię nie licz na faceta ..oni nie potrafią ssać 😉..nie martw się nic Sie nie zatkało..przystawiaj teraz maluszka ile możesz..dziecko w takich zastojach pomaga najlepiej😚

Niud 😚

W

G
Stary 2015-10-17, 22:58   #1579
malinowa4
Zakorzenienie

cześć dziewczynki :P
ciężko mi tu z wami być na bieżąco . jeszcze dziś nam neta odłączyli bo teściowej skończyła się umowa.. a nam zamontują dopiero 27... na szczęście sąsiadka użyczyła hasła do wifi

u nas coraz lepiej, uczymy się z małym trybu dnia muszę powiedzieć że moje dziecię mnie zadziwia śpi jak zabity na kanapie w pokoju pełnym ludzi, przy normalnej rozmowie, przy tż jak gra na xboxie a jak chcę go uśpić w ciszy i odłożyć do łóżeczka to nie ma szans
w nocy tak samom woli z nami spać niż sam. towarzyskie dziecko może bezpieczniej się tak czuje hmmm ... a mąż taki zakochany w nim że powiedział że woli jak malutki śpi z nami niż bez niego teraz w weekend nadrabia spędzanie czasu z synkiem, bo w tyg cały czas praca ..

wiecie co .. jak zawsze coś musi się sypać, coś irytować... okropna pleśń nam zaczęła wychodzić w mieszkaniu ! najgorzej jest w pokoju małego dlatego przeniesiemy łóżeczko do sypialni. do tego jeszcze łazienka i zaczęło się w naszej sypialni.. tragedia.. muszę w poniedziałek dzwonić do spółdzielni żeby zrobili z tym porządek bo nie dość że okropnie to wygląda to jeszcze nie chcę żeby mi mały zaczął chorować
uroki zerowej wentylacji w niemieckich mieszkaniach :/
już brak mi cierpliwości do niektórych rzeczy. dobrze że koszty spółdzielnia pokrywa. jak to zrobią to musimy poszukać jakiejś specjalnej farby żeby to później znów nie wyszło .. eh
malinowa4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-17, 23:09   #1580
Amelie04
Zakorzenienie

Agatko jaki masz laktator? moze sobie kup tą medele albo lovi ?

---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ----------

czy do porodu nie mozna miec zadnej bizuterii np kolczyki ??
Stary 2015-10-17, 23:30   #1581
kasiapruszkow
Wtajemniczenie

Cytat:
[/COLOR]Kasiu..bralas pod uwagę dyskomfort brzuszka malej??..a na leżąco nie możesz karmić??..moze ona potrzebuje bliskości bo raczej nie jest glodna z tego co widzę w krótkim odstępie czasu dużo nawet zjadła licząc mm..
Niemoge na lezaco bo mam cały czas duży bdrzuch albo ddokładniej moiwaic zwis i jak się klade na boku to mnie szef boli mocno wiec zostaje mi tylko siedzenie
A głodna raczej jest bo ona nie tylko płacze ale ssie paluchy albo rękawy nerwowo kreci głową i sapie z otwarta paszcza
A jak dotkniesz policzka palcem to rzuca się od razu z paszca na palec
Po tym wszystkim od 18 o 21:30sie znów obudzilla cyce dostała i na koniec 40mm ii w końcu bez jeczenia śpi do tej pory

Agatko mi pomogło masowanie pod prysznicem tylko tak dossc mocne czasami maosowalam w ciepelku pod koldra
laktatorem mimo że medela wyciągał kilka kropel
Tylko wydaje mi się że to mii zmniejszył ilość mleka
kasiapruszkow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-17, 23:31   #1582
AgatkaSz
Wtajemniczenie

Cytat:
Agato...cieply prysznic i masaż spod pachy do sutka uciekając by mleczko jednak zaczęło lecieć..trwa to kilka minut aż poczujesz mrowienie...upuść ile możesz...

Możesz uśmierzyć bol..lisciem kapusty...roztłucz go trochę i obloz piersi na całą noc ..tylko tak owiń pierś by sutki nie dotykaly kapusty...najlepiej w staniku od spodu sobie wloz...mi zawsze pomagalo😊..

Dobranoc..
Skad ja teraz kapuste wezme :P prysznic nie pomogl polecialo ale bym chyba musiala tam godzine siedziec masowac i odciagac jednoczesnie a to tak boli...

Cytat:
Ach Agatko i proszę Cię nie licz na faceta ..oni nie potrafią ssać 😉..nie martw się nic Sie nie zatkało..przystawiaj teraz maluszka ile możesz..dziecko w takich zastojach pomaga najlepiej😚

Niud 😚

powiem Ci ze w pierwszej ciazy uratowal sytuacje polozna w szpitalu powiedziala abym nie meczyla sie laktatorem tylko mąż aby sciagnal i po minucie cycek jak marzenie a teraz nie dalo rady, albo nawet nie czul ze leci.
Dobra troche zeszlo na laktatorze i akurat mala sie obudzila na cycka to najpierw jeden az ulzylo i szybko drugi niestety drugiego za malo ale juz jest lepiej troszke

Cytat:

---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ----------

Mam elektryczny ale nie mam pojecia gdzie jest ladowarka ...a na baterie nie dziala :/ Tz chcial do apteki jechac kupic ale wydaje mi sie ze nie ma w aptekach i jechałam na recznym dlatego tak bolało ale akurat sie Nel wybudzila i troszke pomogla ze nawet uda mi sie zasnac i obudzic znowu na karmienie
Stary 2015-10-17, 23:31   #1583
kasiapruszkow
Wtajemniczenie

Cytat:
[/COLOR]czy do porodu nie mozna miec zadnej bizuterii np kolczyki ??
Ją mialam i kolczyki i lancuszek
kasiapruszkow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-17, 23:33   #1584
kasia_aa
Zadomowienie

Cytat:

z tego co sie orientuje to raczej nie można :/
kasia_aa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-17, 23:35   #1585
Amelie04
Zakorzenienie

w niektórych aptekach są laktatory
jeju ale jestem padnięta po tych ćwiczeniach a jeszcze musze Tż zaliczyc dzis
jesli po dzisiejszym dniu nic sie nie bedzie działo to oficjalnie ogłosze ze 5S w ogole nie działa....
Stary 2015-10-17, 23:44   #1586
ktosiula
Wtajemniczenie

Widzę że każda z jakimś problemem albo laktacyjnym albo ciążowym

Amelie spróbuj się zresetować, ciesz się weekendem, spędzcie jakoś fajnie czas. Spacer po parku i obiad w restauracji albo wypad na kulki z Alą, co tam lubicie. Poświęć jej teraz dużo czasu bo później będziesz miała go mniej, a może przestaniesz tak obsesyjnie myśleć o porodzie. Już niedługo będziesz tulić Tomka! Ja nie miałam biżuterii przy porodzie ale z tego ci wiem to można mieć.

Agata przystawiaj dużo i ciepłe okłady przed odciąganiem, to minie.

Pasztetnik strasznie Ci współczuję tej pokrzywki.... Najgorsze że to już będzie Cię trzymać aż do końca....

Mojej małej coś na brzusio zaszkodziło ;( tak się męczy, płacze, pruka...
Przed 20 ją wykąpałam, zasnęła dopiero o 22 na 45 minut i płacz znowu... Właśnie przysnęla ale tak nie spokojnie .... Chyba za dużo sobie pozwalam w diecie...

Niud nie kalkuluj, idź za swoją intuicją. Jeśli faktycznie zasnął po 1,5h to niech śpi. To nie czysta matematyka.

O już nie śpi, męczy się biedna ;((((

ktosiula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-18, 00:10   #1587
Amelie04
Zakorzenienie

Ktosiula masz racje, predzej sie połamnę uprawiajac wszystkie sporty swiata niz urodze, hehe.
Jutro juz dam na luz, bo kregoslup wysiada...

Szkoda mi Twojej malutkiej, moze to kolka?
Stary 2015-10-18, 00:53   #1588
mala29lll
Zakorzenienie

Tosia całuję i trzymam kciuki za Was dziewczyny MAm nadzieję, że jutro lepsze wieści

Agatka jak mnie tak bolały mocno to ciepły prysznic, masaż bolesny niestety i zaraz ssak mały a później laktator i trochę udało się ulżyć Mój by w życiu nie wyssał mleka. Prędzej by mnie ohafcił ale On ma odruch wymiotny ogólnie na widok mleka

Niud
ja bym tak nie liczyła dokładnie. JA pilnowałam na poczatku, żeby było mniej więcej co 3 h bo się nie wybudzała sama. Teraz w dzień mniej więcej tak sie budzi. Czasem częściej, czasem rzadziej a w nocy to nawet położna powiedziała, że jka sie zdarzy Jej przespać 4-5 h to nie wybudzać. Dopiero jak drugi raz pod rząd tak będzie to już budzić. Zdarzyło się 4 h. Nie kalkuluję tak dokładnie co ile je. Aby nie było za długo Na wdze przybiera więc jest ok raczej

Moja dostała cycunia i jeszcze oczy jak 5 zł to ją położyliśmy do łóżeczka, włączyliśmy ulubioną lampkę kwiatuszka (chyba się czuje jak w macicy wtedy bo tak różowo/czerwono się robi) i włączyliśmy kołysanki. Odpłynęła

A mnie boli brzuch dzisiaj eh... No nic. Jeszcze chwilkę poczytam dzidziową książkę i idę spać DObranoc laseczki
Stary 2015-10-18, 00:58   #1589
olibar
Raczkowanie

Takie lampki czerowno pomaranczowe sa najlepsze dla dzieci Przy bialym/niebieskim swietle sa rozbudzone itp.

Ja kurcze nie mam lampki zadnej nocnej i chyba bede w kuchni zapalac swiatlo i otwierac triche drzwi to wowczas bedzie polmrok idealny do przebrania i nakarmienia albo lampki choinkowe wyciagne, o!

Tymczasem dobrej nocki. Maly jak zwykle aktywny w brzuchu kiedy jest noc ;-)

Sent from my Samsung Galaxy Note 4 using Tapatalk
olibar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-18, 01:26   #1590
AgatkaSz
Wtajemniczenie

MALA moj tez nie chcial ale widzial ze cierpie. Nie ma nie chce przechodzimy przez to razem
Pora karmienia mam nadzieje ze Nel glodna i duzo wyssie
Musze spac w samych majtkach bo stanik za maly a koszula drazni sutki i mi zimno ... jak mi zle i nie dobrze hehe chyba mam dzis tragiczny dzien bo dawno tyle nie marudzilam
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości