|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#691 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XXI - OCENA JADŁOSPISÓW
U mnie dzisiaj grzech za grzechem, ale niech będzie, nie będę ukrywać.
![]() śniadanie: - tablica Mendelejewa w praktyce kromka chleba pszennego (!) parówka kawałek kiełbasy z ziołami ketchup kawa rozpuszczalna drugie śniadanie: jabłko duży kubek herbaty earl grey obiad: krupnik kawa rozpuszczalna podwieczorek: jabłko kolacja: kromka chleba pszennego koreczki śledziowe z pomidorami I jeszcze teraz zajadam wafle przekładane i piję sok, a właściwie napój jabłkowy. Dawno już tak źle nie jadłam. |
|
|
|
|
#692 |
|
Wtajemniczenie
|
U bez glutenu i laktozy
1. Jajecznica z trzech jaj ze szpinakiem w kalafiorowym wrapie 2. Banan z masłem migdałowym w naleśniku gryczanym Trening 3. Potrawka - mielone mięso wołowe, passata, kukurydza, czerwona fasolą i ryż z dwoma plastrami sera bez laktozy, ogórki małosolne 4. Smoothie na ciepło - wiśnie, banan, mleko bez laktozy, siemię lniane
|
|
#693 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
toć tu nawet 1000 kcal nie ma, ubogo w składniki odżywcze bardzo. długo nie zajedziesz na takiej redukcji |
|
|
|
|
|
#694 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#695 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
"drugi miesiąc takiego jedzenia", zjadłaś "za dużo"? niszczysz siebie, zarówno fizycznie jak i psychicznie. przemyśl to.
Edytowane przez Nowhere Czas edycji: 2015-10-16 o 00:28 |
|
|
|
|
|
#696 |
|
Zadomowienie
|
Skoro dawno nie jadłaś tak źle czyt. "za dużo" to aż strach pomyśleć ile jadasz normalnie...
|
|
#697 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a nie o to chyba chodzi aby wciskać ![]() wczorajsze - placek (jaja, mąka gryczana, twaróg, krem z kasztanów, miód) -owsianka czekoladowa z belvitkami, orzechami brazylijskimi i bananem -fasolka po bretońsku - pół makreli, trochę kury, brokuły, marchew, kalafior, ryż i wsio
|
|
|
|
#698 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#699 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#700 |
|
Rozeznanie
|
I 6:00
4 łyżki płatków orkiszowych na 150 ml mleka 0,5%, banan, cynamon, otręby owsiane, łyżeczka siemienia lnianego, herbata II 9:30 bułka ciemna (podejrzewam niestety, że jakaś mieszanka, to taka ciemna kajzerka z lidla) z jajkiem 13:00 dwa naleśniki z mąki pełnoziarnistej razowej (ok. 80 g mąki, jajko, trochę mleka i wody) z duszonym jabłkiem z cynamonem i łyżeczką miodu, smażone na oleju kokosowym 17:00 serek wiejski 200 g, banan, cynamon, garść daktyli, otręby owsiane 20:00 trzy pieczywka wasa z błonnikiem, mozarella i pomidor |
|
|
|
|
#701 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Gallina1, tu U czy R? Moje niedoskonałe U I. Serek wiejski z prazona gruszką, cynamonem, rodzynkami i orzechami wloskimi, kawa z mlekiem. II. Bulka z ziarnami z masłem, serem żółtym, sałata i rzodkiewkami Nerwowka na zajęciach z anatomii 😵 Banan III micha fasolki po bretoński z dużą ilością miesa, bulka z pestkami dyni IV trzy paski czekolady mlecznej z migdalami :| Yyy, jutro się poprawie. |
|
|
|
|
|
#702 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jadłospis z dzisiaj: śniadanie: kawałek ryby wędzonej z chlebem kawa rozpuszczalna drugie śniadanie: paczka chipsów serowo-cebulowych (nie mam nic na swoją obronę) obiad: jeden ziemniak mizeria dwa małe jajka sadzone kawa rozpuszczalna podwieczorek: jabłko kolacja: dwa kawałki ryby smażonej dwie kromki chleba herbatka z lipy |
|
|
|
|
|
#703 |
|
Zakorzenienie
|
To będzie Ci ciężko je zrzucić jedząc tak mało.
Ciekawe co będziesz obcinać jak schudniesz powiedzmy 10 kilo i waga stanie.
|
|
#704 |
|
Raczkowanie
|
UUU
- placek (mąka gryczana, jaja, mozarella, krem z kasztanów, jabłko) siłowy+tabata - salatka ( mix sałat, ryż, kurczak udo, ogórek, oliwa, rzodkiewki, żurawina) kawa z mlekiem , kostka gorzkiej, orzechy brazylijskie - fasola po bretońsku (widze że nie tylko u mnie ) dodatkowo gotowane brokuły, kalafior i marchewka- 2 kroki razowca z pleśniakiem, szynką i pomidorem, kalafior brokuł, marchew
|
|
|
#705 |
|
Raczkowanie
|
wczorajsze R
I mleko z ryżem (1/4 suchego ryżu, kubek mleka) + herbata II banan + herbata III kasza + filet z kurczaka grillowany z mozzarellą + buraczki tarte z cebulką IV serek wiejski + plaster pasztetu z ketchupem + pięteczka chleba z margaryną dzisiejsze planowane R: I dwie kromki chleba żytniego razowego z margaryną + dwa jajka na miękko + herbata II jabłko szara reneta + herbata III kasza pęczak + wątróbka duszona + marchewka duszona (bez masła, z łyżeczką mąki pełnoziarnistej) + herbata IV serek wiejski + dwa plastry galantyny z kurczaka + herbata jest ok? |
|
|
|
|
#706 |
|
Raczkowanie
|
Hejka Dziewczyny
![]() Najpierw nakreślę Wam sytuacje ![]() Otóż miesiąc temu dość mocno się pochorowałam i trafiłam do szpitala. Wiecie jak wygląda żywienie w takim miejscu... W jakoś 3 tygodnie schudłam ok. 8 kg. Gdy zaczęły na wierzch wyłazić mi kości, zaczęłam się cieszyć. Im niższa waga tym lepsza,tak myślałam. A w głowie myśl-mniej,mniej i mniej. Już wiedziałam,że to moja "zła przyjaciółka" próbuje znów wpakować się w moje życie. Powiedziałam sobie NIE-ona nie wróci. I postanowiłam wziąć się za siebie. Mimo,że wagę mam w normie,to jednak chciałabym przytyć troszkę,no bo wyglądam jak chodzące kości dosłownie, dlatego tutaj pisze,bo liczę na to,że dostanę od Was trochę cennych wskazówek ![]() Podaje moje P i proszę o ocenę ![]() P : I- butelka jogurtu pitnego, 3 tosty : 1 z pieczarkami i mozarellą,czosnkiem, 2 z szynką parmeńską i mozarellą, 3 z podwójną mozarellą II- danio waniliowe duże, banan, paczka bake rolls III- pizzerka IV- pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym,frytki z batatów, rukola z ananasem,parmeńską, wiórkami sera i sosem balsamicznym posypane sezamem podprażonym V- drożdżowe z miodem, jabłko VI- puszka łososia w kremie pomidorowym,2 pajdy podpieczonego chlebka z masłem, porcja sałatki : gyros drobiowy,kapusta biała,kukurydza,konserwow y,cebulka,sos 1000 wysp P : Śniadanie : Jajecznica z 3 jajek na masełku z mozarellą, 2 kromki żytniego z parmeńską II śniadanie : duża jogobella, kawałki jabłka i marchewki, paczka migdałów Obiad : Zapiekanka makaronowa w sosie śmietankowo-pomidorowym : penne, szynka konserwowa, fix do zapiekanki makaronowej z przecierem + surówka z kapusty białej z marchewką i cukrem Podwieczorek : Ciasteczka owsiane Sante, kakao na mleku, pomarańcza Kolacja : Pół blachy domowej pizzy na grubym cieście z szynką i pieczarkami Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#707 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Sissi19, trafiłaś w dobre miejsce. Tutaj dziewczyny znają się na żywieniu i na pewno mądrze Ci doradzą. Edytowane przez DziewczynaWloczykija Czas edycji: 2015-10-17 o 10:31 |
|
|
|
|
|
#708 |
|
Wtajemniczenie
|
Wczorajsze U/R bez glutenu&laktozy
1. Jajecznica z dwóch jaj ze szpinakiem w gryczanym naleśniku 2. Zupa krem z pomidorów i papryki z pestkami dyni; banan z masłem migdałowym w naleśniku gryczanym 3. Potrawka - wołowe mięso mielone, passata, kukurydza, czerwona fasola, z brukselką Trening 4. Dużo sushi <3 (rocznica z Tż) Podliczyłam wczoraj jadłospis i pierwsze trzy posiłki zsumowane dały mi ledwo 1020kcal, to możliwe, czy ja coś źle liczę? :/ Zdziwiło mnie to trochę, bo staram się jeść treściwie. A BMR mam 1500kcal, na utrzymanie przy mojej ilości ruchu 2500kcal, więc wymyśliłam sobie około 2000kcal na redukcję.
Edytowane przez rombek Czas edycji: 2015-10-17 o 10:34 |
|
|
|
|
#709 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#710 |
|
Raczkowanie
|
Wczorajsze U (wege):
śniadanie: owsianka na mleku migdałowym z bananem, łyżką maku oraz migdałami 2 śniadanie: składana kanapka z chleba razowego z hummusem, papryką, kiełkami rzodkiewki i natką pietruszki; pojemniczek pomidorków koktajlowych; herbata z cytryną obiad: kasza pęczak na ostro, ryba (tołpyga), surówka z surowego brokuła z rzodkiewką, fetą i jogurtem, surówka z białej kapusty po: średnie jabłko, rafaello kolacja (impreza pracownicza): kilka kanapeczek z mozarellą, pomidorem i bazylią - to była jedyna wege opcja, co mnie bardzo rozczarowało...; mojito, gin&tonic po powrocie do domu zjadłam jeszcze kromke pumpernikla z twarożkiem i wędzonym łososiem Ogólnie bez szału; w weekend nadrobię. |
|
|
|
|
#711 |
|
Wtajemniczenie
|
Takie oto moje U! :
I. 3 tosty francuskie z roszponką, szynką wędzoną, pomidorem i szczypiorem, kawa z mlekiem II. Jogurt cytryna -limonka-ciasteczka, 4 wafle ryżowe w czekoladzie III. 2 kotlety mielone, ziemniaki z koperkiem i surówka z kapusty czerwonej IV. Sałatka owocowa (jabłko, banan, gruszka, kiwi) z pestkami słonecznika, orzechami włoskimi i jogurtem naturalnym, kawa z mlekiem V. Kajzerka wieloziarnista z masłem, roszponką, salami, pomidorem i cebulą 2 paski czekolady mlecznej z orzechami Niezdrowo, ale co mi tam... trzeba sobie dogadzac podczas przeziębienia
|
|
|
|
|
#712 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
A)wcześniej jadłaś bardzo dużo/cierpisz na jedzenie kompulsywne B)masz coś bardzo nie w porządku z tarczycą/kortyzolem/gospodarką cukrowa organizmu. jedząc w ten sposób jak teraz, robisz sobie gigantyczną krzywdę. bo tak naprawdę nieistotne są kilogramy, ale Twój aktualny stan zdrowia, fizyczny i psychiczny, który doprowadził do nadwagi. tak czy inaczej... powinnaś wprowadzić natychmiastowe zmiany. i nie chodzi tu o przestanie jedzenia chipsów. moje U, już chyba lepsze I. Bułka z pestkami dyni z masłem, szynką wieprzową, sałatą i rzodkiewkami, kawa II. Kawał domowego sernika dyniowo-pomarańczowego na spodzie czekoladowym, kiść winogron zielonych III. Miska fasolki po bretońsku z mięsem i warzywami +dwie kromki żytniego z masłem IV. Drożdżówka z serem, kruszonką i lukrem, herbata z miodem i cytryną V. Bułka z ziarnami z 1/2 awokado, solą ziołową, szynką wieprzową i serem żółtym z sałatą i papryką i jeszcze mnie coś ssie
|
|||
|
|
|
|
#713 |
|
Przyczajenie
|
Najlepiej na cerę robi dieta eliminacyjna i nie łączenie, nie mieszanie wszystkiego co popadnie, bo później układ trawienny, żeby to porozdzielać i jako tako oczyścić się, i odtruć cały organizm musi dosłownie się namordować, a że oczywiście z upływem lat dzieje się ten cały proces coraz wolniej, to kłopoty nie maleją, tylko pojawiają się przez to coraz to nowe wypryski. Dlatego u mnie podstawą stanowią nieprzetworzone produkty, czyli warzywa i owoce, dużo wody mineralnej, oraz tradycyjne jedzenie owsa, ale na mleku sojowym/kokosowym lub po prostu na wodzie.
|
|
|
|
|
#714 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
?
|
|
|
|
|
|
#715 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziękuję ślicznie!
Dziewczyny proszę o poradę, bo widzę, że niektóre z Was posiadają takową wiedzę a mianowicie: chciała bym zacząć ćwiczyć, tak dla lekkiego wyrzeźbienia ciała, co polecacie na dobry początek? I czy od samego początku trzeba zwracać uwagę na posiłki przed i po ćwiczeniach? Jestem zielona w tym temacie... :P A z racji, że mam juz BMI w normie, wysokie.... Więc myślę, że mogła bym już lekko zacząć ćwiczyć
|
|
|
|
|
#716 |
|
Raczkowanie
|
Moje dzisiejsze
P : I-2 grube parówki z keczupem i musztardą, kromka jasnego,domowego chlebka z masłem, rukolą i wiórkami twardego sera,suszonymi pomidorami,skropiona vinegrette, giga banan <3 II-2 jasne bułeczki : 1 z szynką parmeńską i rukolą i sosem balsamicznym, 2 z masłem,drobiową,kiszonym, sosem 1000 wysp i cebulką III-de volaile duuuży, Puree ziemniaczane z cebulką, giga porcja surówki z kiszonej,jabłka i marchewki,skropiona oliwą IV-drożdżówka z serem,kubek kakao,trochę pistacji V-3 duże kromki chlebka : 1 z masłem,plasterkiem topionego (jakaś faza na serek ) i pomidorem suszonym (I Pomidory ;D),2 z masłem,drobiową,kiszonym, 3 z pastą : jajko,serek topiony,masło,szynka konserwowa i koperek DO FILMU : micha karmelowego popcornu, kilka plastrów świeżego ananasa Przed snem : kubas mleczka 3,8 % z miodem <3 Czy mogę prosić o ocenkę i ewentualne rady, Wizażanki ?
Edytowane przez Sissi19 Czas edycji: 2015-10-18 o 14:34 |
|
|
|
|
#717 |
|
Heart piniata
|
zły wątek.
Edytowane przez asdfjhgklx Czas edycji: 2015-10-19 o 09:25 |
|
|
|
|
#718 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli ćwiczysz dla zdrowia a nie na Olimpiade się wybierasz najbliższą, to nie musisz sobie zawracac głowy posiłkami przed/po treningowymi, tym bardziej ze padł mit o tym, ze tłuszcze blokują przyswajanie weglowodanów w oknie węglowodanowym blablabla... Ja tam olewam wszelkie zalecenia i nie narzekam na efekty. Jak się ogólnie je z sensem to organizm sobie poradzi z palcem w nosie. Węgle po treningu i tak zawsze najpierw pójdą na uzupełnienie glikogenu, czy jedzone 5 minunut po, godzinę po czy dobę po. Jak nie orasz na poziomie zawodowym to z białkiem nie trzeba odstawiać szopek, jak sie je z sensem na co dzień to się przyswaja gdzie trzeba . Tyle. Na rzeźbę... co lubisz, rzeźba sie bierze z po prostu gubienia tkanki tłuszczwej więc... jesli to było ED, to się zastanów co robisz i na co Ci to, żeby znów nie było powtórki z rozrywki. No i żeby rzeźbić, to trezba mnieć w czym. Wprawdzie każdy ma jakieś miesnie, ale "jakichś mięśni" nie warto odsłaniać bo może być... poruta ze one takie są "jakieś tylko i na dodatek w głębokim niedoborze" ![]() *** Moje wczoraj, sama nie wiem U, P? ![]() 8.00 - owsianka z nasionami, bananem, aronią. 9.30 Trening Funkcjonalny 1 godzina (ale była rzeźnia wczoraj ![]() ![]() 11.30 - szejk : jarmuż, pół banana, jabłko - 3 jajka na półmiękko z majonezem - 2 kromki chleba zytniego ze słonecznikiem - pół awokado, pomidory, oliwa -ciastko 16.00 - porcja pieczonej kaczki w sosie - kasza gryczana - buraczki 19.00 - gruszka - migdały i nerkowce Około 2400 kalorii Fikifiki Cytat:
Rzeczywiście, nigdy tak na to nie patrzyłam że to takie "wiejskie" jedzenie, ale faktycznie może to tak wyglądać.Z mojego punktu widzenia to "jem po chińsku" Ale przyswoiłam, uważam ze mają dużo racji i przede wszystkim, to działa. Mnie bardzo pomogły ich porady ogarnść pare zdrowotnych problemów. I bardzo proszę , nie paniuj mi bo się czuję staro, już rozmawialiśmy i działało bez pań. ![]() ---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ---------- Cytat:
Układ trawienia NIC nie dzieli. Wszystko jak leci wpada do 1 wora (żołądek) gdzie zostaje rozdrobnione na wspólną papkę i zalane zawsze takim samym kwasem żołądkowym opartym o kwas solny. Jak osiągnie odpowiednie pH leci do jelit, gdzie masa pokarmowa jest płukana i odsysana cały czas tymi samymi sokami żołądkowymi bez względu na to co się zjadło. Dzielenie pokarmów nie ma sensu żadnego jeśli chodzi o kwestie trawienia. Odtruwanie w namordowaniu się ... od tego mamy wątrobę.Nie trzeba jeść żeby musiała sie namordować, wystarczy iśc na solidny trening i zakwasić mięśnie i już wątroba wie po co jest. To naturalne procesy które nie wiem dlaczego urastają do rangi żelaznego wilka.
|
|
|
#719 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#720 |
|
Zadomowienie
|
dzisiejsze R
I - placuszki owsiane (płatki 45 g, jajko, łyżka mascarpone, łyżka mąki) , plaster sera żółtego, plaster szynki szwardzwaldzkiej, ćwiartka avocado II - łosoś wędzony 50 g, bułka orkiszowa, mała papryka III - banan IV - pierś indyka pieczona, makaron z pesto calabrese, warzywa
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2015-10-19 o 11:42 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:07.

toć tu nawet 1000 kcal nie ma, ubogo w składniki odżywcze bardzo. długo nie zajedziesz na takiej redukcji
niszczysz siebie, zarówno fizycznie jak i psychicznie. przemyśl to.

?