Mamusie styczniowe 2016, cz. IV - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-19, 12:21   #4621
czarnulax
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie styczniowe 2016, cz. IV

iola to córa już duża a z małego to pewnie wszędzie pełno cieszą się na rodzeństwo? chłopiec czy dziewczynka?
Stary 2015-10-19, 12:28   #4622
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

DOTKA, a może masz rację: D U nas jak przyjmują na weekend to trzymają 5 dni, więc mi się wbiło do glowy

Z tymi glukometrami to faktycznie czasem są odchylenia i trzeba je co jakiś czas kalibrować do wyników w labie. Ale co tam pacjenci, na oddziałach są czasem nigdy nie kalibrowane i miałam już kilku pacjentów, którym na glukometrze wychodziła glukoza 400 z kawałkiem, a nam z krwi ponad 600...

Tak więc CASA trzymam kciuki, by nie było bardzo źle

IOLA, kolejna doświadczona skarbnico wiedzy, witaj

---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ----------

A co do rożka, planuję kupić miękki, bawełniany za 21zł z all. Z firmy o nazwie prawie z elementarza

30.12.2012
26.04.2014

Edytowane przez medeline
Czas edycji: 2015-10-19 o 12:27
medeline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-19, 12:31   #4623
Dotka90
Zakorzenienie

Czy tylko ja nie będę kupować rożka?
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-19, 12:36   #4624
kinga1701
Zakorzenienie

iola córka to już mała panienka Jak przechodzisz ciążę, jak się czujesz?
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-19, 12:39   #4625
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

I ja się chciałam przywitać, jeśli przyjmiecie mnie do grona
Jestem w trakcie 28 tc, spodziewam się córeczki. Tp mam na 16.01. OM, 08.01. USG. Do niedawna jakoś dawałam radę, a teraz mam coraz większego stracha, tym bardziej, że jakieś. 2 tyg temu zaczęły mi się już twardnienia brzucha. Wszystko sprawdzone w szpitalu, i jest ok, ale niestety na moje nerwy za dobrze to nie wpływa, więc trochę schizuję Mąż w pracy a ja na zwolnieniu, prawie ciągle sama - za dużo czasu na myślenie

ruda3d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-19, 12:40   #4626
niunia_leyla
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hariett Pokaż wiadomość
Iola witaj

Dopiero teraz zorientowałam się, że do mojego wózka są adaptery do fotelika Recaro który mam Teraz się zastanawiam czy kupować...
Ja bym kupiła adaptery, nie żebym jakoś specjalnie zamierzała dużo chodzić z fotelikiem na stelażu ale może się przydać na szybkie wizyty gdzieś żeby nie taszczyć za każdym razem godoli
Stary 2015-10-19, 12:43   #4627
niepozorna
Zakorzenienie

Ruda witaj Mnie też wszelkie twardnienia wpędzają od razu w panikę. Niby wiem, że wszystko okej ale i tak czasem sobie potrafię nieźle nawkręcać

Prostujemy zą
bki
niepozorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-19, 12:47   #4628
candyyfloss
Zadomowienie

Witam nową mamusię

Jak kupiłam rożek, ale miękki i będzie robił potem za mały kocyk albo coś w ten deseń.

Ja też bym kupiła adaptery. Na szczęście u mnie nie ma takiej potrzeby.
candyyfloss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-19, 12:47   #4629
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Dopiero teraz zorientowałam się, że do mojego wózka są adaptery do fotelika Recaro który mam Teraz się zastanawiam czy kupować...
Ja tez był kupiła adaptery to raptem kilkanaście zł, a czasami mogą być zbawienne na szybkie zakupy i tak dziecko w fotelik, a później zamiast nosić wsadzasz na stelaż i jedziesz czy nawet do lekarza jak nie masz gdzie stanąć pod przychodnią.

Cytat:
Napisane przez ruda3d Pokaż wiadomość
I ja się chciałam przywitać, jeśli przyjmiecie mnie do grona
Jestem w trakcie 28 tc, spodziewam się córeczki. Tp mam na 16.01. OM, 08.01. USG. Do niedawna jakoś dawałam radę, a teraz mam coraz większego stracha, tym bardziej, że jakieś. 2 tyg temu zaczęły mi się już twardnienia brzucha. Wszystko sprawdzone w szpitalu, i jest ok, ale niestety na moje nerwy za dobrze to nie wpływa, więc trochę schizuję Mąż w pracy a ja na zwolnieniu, prawie ciągle sama - za dużo czasu na myślenie
Witaj, zapraszamy. Twardnienia są straszne niby wiesz że nic groźnego, długo nie trwają a i tak się zamartwiasz- rozumiem . Za dużo czasu mówisz, to dobrze trafiłaś czasami forum potrafi zająć dobre pół dnia.
Stary 2015-10-19, 12:50   #4630
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Ja na poczatku tych twardnien zadzwoniłam do mojego lekarza o 4 rano biedny... Ale sam mi kazał dzwonić o każdej porze. No i wtedy wylądowałam w szpitalu - podtrzymli 3 dni, zrobili ktg, dwa razu usg, stwierdzili, że szyjka ok, dluga i twarda. No i wróciłam do domu, nawet nie muszę już leżeć. No i co z tego, jak mi sie trafi kilka takich twardnien dziennie czasem, to zaczynam jakąś nerwicę obstawiać - normalnie kolatanie serca mi się włącza. Taaaaa, wiem, stara histeryczka

Stary 2015-10-19, 12:55   #4631
kinga1701
Zakorzenienie

ruda histeryczka mówisz, ja bym powiedziała matka, która martwi się o swoje dziecko i chce dla niego jak najlepiej. Nie jedna z nas już była na ip, jak się później okazało z niczym. Ale jak to dziewczyny mówią lepiej o raz za dużo, niż o raz za mało.
Stary 2015-10-19, 12:55   #4632
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Hej dziewczyny. Ja dziś rzuciłam wszystko w gromy i pojechałam do przyjaciółki... Nie wiem kiedy wrócę do domu. Pozniej Was nadrobie bo póki co to nie mam głowy. A brzuch jak skala z nerwów...

Serduszko malutkie

Magdusiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-19, 12:56   #4633
czarnulax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magdusiaaa Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny. Ja dziś rzuciłam wszystko w gromy i pojechałam do przyjaciółki... Nie wiem kiedy wrócę do domu. Pozniej Was nadrobie bo póki co to nie mam głowy. A brzuch jak skala z nerwów...
Tż?? Odpocznij u przyjaciółki, by brzuch się uspokoił.

witam kolejną mamusię ale mamy dzisiaj "urodzaj"
Stary 2015-10-19, 12:58   #4634
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magdusiaaa Pokaż wiadomość
Czyżby Tż ? Jedz, odpocznij, wygadaj się i spróbuj choć trochę zrelaksować. Poleż trochę, żeby brzuch puścił.
Stary 2015-10-19, 13:00   #4635
hariett
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
Ja tez był kupiła adaptery to raptem kilkanaście zł, a czasami mogą być zbawienne na szybkie zakupy i tak dziecko w fotelik, a później zamiast nosić wsadzasz na stelaż i jedziesz czy nawet do lekarza jak nie masz gdzie stanąć pod przychodnią.
Skoro tak mówicie to chyba zainwestujemy To znaczy nasze z tego co widziałam używane chodzą tak po 50 zł, ale kto wie, może się przydadzą. Tylko pytanie: czy adaptery do Jedo Fyn będą pasować do jedo Vedi Wyglądają na pasujące (sposób mocowania). Chyba aż napiszę do Jedo w tej sprawie

Witaj Ruda

hariett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-19, 13:05   #4636
kinga1701
Zakorzenienie

hariett tak jak mówisz, najlepiej napisz do producenta, lub w sklepie zapytaj, mocowanie będzie takie samo, a w środku może być jakiś ząbek inny i już się nie wkliknie.

---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ----------

Dziewczyny niecałe 400 postów nam zostało do następnego wątku, przecież ledwo co ten zaczęłyśmy
Stary 2015-10-19, 13:09   #4637
niepozorna
Zakorzenienie

Magdusia jedź i odpocznij

Prostujemy zą
bki
niepozorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-19, 13:10   #4638
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Czyżby Tż ? Jedz, odpocznij, wygadaj się i spróbuj choć trochę zrelaksować. Poleż trochę, żeby brzuch puścił.
Cytat:
Napisane przez czarnulax Pokaż wiadomość
Tż?? Odpocznij u przyjaciółki, by brzuch się uspokoił.
Oczywiście że TŻ. A jakby inaczej. Od razu jak tylko zajade to się położę. Mówię ja to pół biedy ale koniec pozwalania żeby mała przez takie coś cierpiała. Niby mu powiedziałam że jak wróci to mnie już nie będzie. Ale raczej nie uwierzył. To się zdziwi. Boję się że będzie wydzwanial i dalej mnie denerwował przez tel...

Serduszko malutkie

Edytowane przez Magdusiaaa
Czas edycji: 2015-10-19 o 13:12
Magdusiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-19, 13:19   #4639
mojakaren
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
Ja mam 26.01 i mam nadzieje że przed styczniem nie będzie, bo urodziny w okresie bożonarodzeniowo-sylwestrowym to trochę kicha
ja czuję, że Młody powita nas w lutym

iola14, ruda witajcie

Magdusiaaa
ehh szkoda Twoich nerwów...

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-19, 13:28   #4640
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Cytat:
Skoro tak mówicie to chyba zainwestujemy To znaczy nasze z tego co widziałam używane chodzą tak po 50 zł, ale kto wie, może się przydadzą. Tylko pytanie: czy adaptery do Jedo Fyn będą pasować do jedo Vedi Wyglądają na pasujące (sposób mocowania). Chyba aż napiszę do Jedo w tej sprawie

Witaj Ruda
Z teco co powiedział nam sprzedawca w sklepie, Jedo mają dwa rodzaje adapterów, do starszych modeli jeden i do nowszych inny. Nie wiem czy to dotyczy ich wszystkich wózków - na pewno tak mówił w kontekscie Bratatiny. Jeden kosztowal ok 40 zl, drugi 80 zl. Także trzeba się dowiedzieć albo u producenta albo u dystrybutora, bo oni zmieniali jakoś te mocowania (my się zdecydujemy chyba na Bratatinę).

Stary 2015-10-19, 13:33   #4641
mojakaren
Zakorzenienie

Aaaa dziewczyny zapomniałam Wam napisać o ważnej rzeczy, o której mówił ratownik medyczny na tym Bezpiecznym Maluchu.
Ponoć polecają teraz czujniki oddechu firmy Baby Sense (tu akurat pewnie robili reklamę), ale co ważniejsze, podobno Angelcare są chwilowo wycofane ze sprzedaży bo nie spełniają wszystkich norm.
Także jakbyście były na kupnie to warto dopytać sprzedawcę

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-19, 13:41   #4642
kogielmogiel
Rozeznanie

Witam nowe mamusie
Mam pytanie, czy czujecie ze Wam twardnieje brzuch ?
Bo ja czuje sie normalnie, a jak dotkne brzucha to jest twardy i zastanawiam sie czy powinnam sie martwic ?
Stary 2015-10-19, 13:43   #4643
czarnulax
Zakorzenienie

Z tym wycofaniem angelcare to chodzi o jakieś badania, bo oni nie sygnują swoich sprzętów jako urządzenie medyczne, a jeśli mówimy o monitorze oddechu (nie ruchu), to powinno to być jako medyczne. I do czasu przeprowadzenia tych badań one zostały wycofane. Trafiłam gdzieś nawet na artykuł na ten temat i pani w hurtowni dziecięcej też nam o tym mówiła.
Stary 2015-10-19, 13:43   #4644
hariett
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ruda3d Pokaż wiadomość
Z teco co powiedział nam sprzedawca w sklepie, Jedo mają dwa rodzaje adapterów, do starszych modeli jeden i do nowszych inny. Nie wiem czy to dotyczy ich wszystkich wózków - na pewno tak mówił w kontekscie Bratatiny. Jeden kosztowal ok 40 zl, drugi 80 zl. Także trzeba się dowiedzieć albo u producenta albo u dystrybutora, bo oni zmieniali jakoś te mocowania (my się zdecydujemy chyba na Bratatinę).
Dziękuję Ci bardzo za pomoc Już napisałam do producenta w tej sprawie, może mi coś podpowiedzą.
Bratatinę bierzecie używaną? My mamy Vedi, to na bank będą te starsze adaptery, bo jego już nawet na stronie Jedo nie podają

hariett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-19, 13:53   #4645
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

Cytat:
Napisane przez czarnulax Pokaż wiadomość
Z tym wycofaniem angelcare to chodzi o jakieś badania, bo oni nie sygnują swoich sprzętów jako urządzenie medyczne, a jeśli mówimy o monitorze oddechu (nie ruchu), to powinno to być jako medyczne. I do czasu przeprowadzenia tych badań one zostały wycofane. Trafiłam gdzieś nawet na artykuł na ten temat i pani w hurtowni dziecięcej też nam o tym mówiła.
Tak, nie mają badań zrobionych wymaganych do urządzeń medycznych, a UE ma teraz rozporządzenia że tylko takie urządzenia jako medyczne mogą być w obrocie. No i nam odradzali te do pieluszki, że jest za duża ingerencja dziecka. Że bardziej wiarygodnie działają te pod materac. I nie używa się ich w innych sytuacjach jak do spania, nie może być drgań w wózku, foteliku a nawet chodzace zwierzęta przy łóżeczku mogą zakłócać. Bo niestety urządzenia do monitorowania oddechu wymagają pewnych warunków i już

---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ----------

KOGIEL, ja czuję dyskomfort i/lub ciężkość brzucha.

30.12.2012
26.04.2014
Stary 2015-10-19, 13:56   #4646
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Hariett ja myślałam o uzywanym, ale teściowa zaoferowała się że kupi wózek, i tż mówi, zeby może w takim razie wziąć nowy, jeśli mama chce dać kasę. Ja nie mam nic przeciwko uzywkom, ale jak babcia sponsoruje, to może i nowy weźmiemy. My tylko fotelik dokupimy.

kogielmogiel ja czuję to twardnienie, to znaczy normalnie też wydaje mi się, że jest dość twardy i sprężysty (ja wcześniej dość intensywnie cwiczylam przed ciążą na siłowni). Ale w takim normalnym stanie to powiedzieli mi w szpitalu, że to jest normalna praca mięśnia, na ktg nie przekraczała wartosci 20. Natomiast jak trawdnieje, to czuję skurcz mięśnia, tylko bezbolesny i mijający po kilku sekundach. Brzuch się robi taki bardziej jak piłka, i czuję ten skurcz glownie na górze, nie w podbrzuszu (tutaj to tylko ciagniecie czasem pod koniec dnia, albo uczucie jak na sisiu, ale to chyba normalne). Zresztą tw skurcze czasem zdarza mi się mylić z rozpychaniem się dziecka - tylko wtedy zazwyczaj twardnieje po jednej stronie. Macać czy jest twardy to trzeba na leżąco, bo na stojąco to nawet przecież mięśnie brzucha na wierzchu pracują.

Stary 2015-10-19, 13:57   #4647
czarnulax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez medeline Pokaż wiadomość
Tak, nie mają badań zrobionych wymaganych do urządzeń medycznych, a UE ma teraz rozporządzenia że tylko takie urządzenia jako medyczne mogą być w obrocie. No i nam odradzali te do pieluszki, że jest za duża ingerencja dziecka. Że bardziej wiarygodnie działają te pod materac. I nie używa się ich w innych sytuacjach jak do spania, nie może być drgań w wózku, foteliku a nawet chodzace zwierzęta przy łóżeczku mogą zakłócać. Bo niestety urządzenia do monitorowania oddechu wymagają pewnych warunków i już
o, dokładnie o tym nam mówiła!
Stary 2015-10-19, 13:58   #4648
niunia_leyla
Rozeznanie

Oj ja kupiłam Angelcere no ale trudno, myślę że jakoś to będzie dobrze że chociaż ten z nianią kupiłam to przynajmniej jedna funkcja będzie na pewno przydatna.

A i właśnie przyoszczędziłam na łóżeczku, kupiłam za 200zł już z przesyłką takie 140/70 zmieniające się w tapczanik tylko że z wadą(jakby uszczerbione widziałam na zdjęciu), wypytałam sprzedawce podobno to jest od spodu w niewidocznym miejscu (pod materacem)wg zdjęcia też tak wnioskowałam, mam nadzieję że nie pożałuję jak przyjdzie
Stary 2015-10-19, 14:00   #4649
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kogielmogiel Pokaż wiadomość
Witam nowe mamusie
Mam pytanie, czy czujecie ze Wam twardnieje brzuch ?
Bo ja czuje sie normalnie, a jak dotkne brzucha to jest twardy i zastanawiam sie czy powinnam sie martwic ?
Jak mi twardniał to bez dotykania czułam, że coś jest nie tak, cały jest napięty, aż skóra boli. A pod dotykiem to nic nie dało się nacisnąć.

---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ----------

Też słyszałam, o tym że angelcare nie ma badan jako sprzęt medyczny, ale to w żaden sposób nie wpływa na jego działanie. Ja też planuję jego zakup.
Stary 2015-10-19, 14:03   #4650
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

Cytat:

[/COLOR]Też słyszałam, o tym że angelcare nie ma badan jako sprzęt medyczny, ale to w żaden sposób nie wpływa na jego działanie. Ja też planuję jego zakup.
Mi się wydaje, że to był niezły lobbing jak z żarówkami. Dziwnym trafem tylko jedna firma ma te badania

30.12.2012
26.04.2014
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości