|
|
#4261 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lutowe - część II
Ograniczam się tez troche bo poszlo mi kilo do przodu od wizyty u gina...ale jakos nawet mi się nie chce tej salatki próbować...
|
|
|
|
#4262 | ||
|
Zakorzenienie
|
A ja właśnie skończyłam robić porządki w szafie i jestem z siebie dumna
Teraz mam w końcu miejsce na ciuszki dziecięce, więc mogę śmiało przywieźć od kuzynek, to co mi naszykowały.I robiąc porządki znalazłam u męża zachomikowane 4 zgrzewki po 5 sztuk każda nowiusieńkich skarpetek. A ostatnio coś przebąkiwał, że musi kupić, bo ma mało ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Jak ja tak czytam, co Wy za wyczyny w kuchni wyprawiacie, to normalnie chyba się rumienię ze wstydu przed monitorem. Ze mnie marna kucharka niestety ![]() W życiu żadnego ciasta nie upiekłam... noo przepraszam raz na lekcji techniki w podstawówce piekliśmy biszkopta A jak kiedyś pomagałam teściowej lepić pierogi, to połowa się później rozkleiła. Marna gospodyni ze mnie i już żal mi tego naszego dziecka... bo mąż to inna bajka... widziały gały co brały Mój ojciec po naszych zaręczynach powiedział mojemu tż, żeby się dobrze zastanowił nad tym co robi, bo on reklamacji nie uwzględnia
|
||
|
|
|
#4263 | |
|
MamaKarolci28
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4264 |
|
MamaKarolci28
|
[QUOTE=Aninis;53173767]
A w ile takich podkładów najlepiej się wyposażyć? I gdzie kupić? W aptece, czy zamówić gdzieś przez internet? Widzę, że piszesz, że już sobie je zamówiłaś. Krwawilam ponad 3 tygodnie. I przyznam ze dość obficie. Wtedy zamówiłam 4 paczki po 30 szt, czyli 120 szt, rożne rozmiary podkładów i chlonnosci i było mało ,pózniej juz maz mi kupywalam jak siedziałam w domu zwykle podpaski always night . Pierwsze dni bardzo duzo schodzi nawet po 25 dziennie. Wiadomo leci jak z kranu. Każda wizyta w toalecie =podmycie i zmianę podkładu. Zamówiłam na allegro tam najtaniej jest, bo hartmann nie zawsze jest dostępny w aptekach. Teraz zamówiłam 2x30 szt mini, 3x30 midi ( to sa średnie)i 1x30 szt maxi( sa duże ale w pierwszych dniach niezawodne ) . Dokupilam od nich gasili jałowe nasaczone spirytusem do pepuszka tez hartmann |
|
|
|
#4265 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z gotowaniem to wiesz ja wyprowadzając się na studia nie umiałam nic..poważnie może jajecznice dopiero tutaj nauczyłam się życia myślę, że trening czyni mistrza także na pewno się nauczysz małymi kroczkami każdy kiedyś zaczynał np zapiekanki makaronowe pyszne rzeczy są najprostsze a podkłady, majtasy siateczkowe plus inne gadżety na allegro będę zamawiać
|
|
#4266 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Szczerze- ja w kuchni uwielbiam przesiadywać, ale tylko dlatego, bo tam się najfajniej gada przy kawie a nie stać przy garach. Gotować gotuję, ale to nie moje ulubione zajęcie( za to zmywać lubię, tak- dobrze czytacie .Kiedyś w szkole na technice pani powiedziała, ze mam tak maślane łapy, że w życiu nie nauczę się robić naleśników, a to akurat takie danie, które teraz wychodzi mi popisowo. Jak byłam nastolatką, spytałam mamę, która robiła obiad- a to zupę się z wody gotuje?(dla mnie zupa to zawsze była zupa, no jakiś gotowy wywar a nie woda). Mama spojrzała na mnie dziwnie i odpowiedziała : czy ty jesteś tak głupia czy tylko udajesz? Nie muszę mówić, że dłuuugo do kuchni mnie nie ciągnęło ---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- [QUOTE=MamaKarolci28;53174 065] Cytat:
. Ojoj, aż trzy tygodnie?! Ja normalnie mam krótkie i słabe okresy i po porodzie nie miałam takich intensywnych krwawień, jak piszesz Ale super, że o tym piszesz, kupię na wszelki wypadek. Aha, miałam szwy po nacięciu ( na szczęście rozpuszczalne) i siadałam normalnie już tego samego dnia, słyszałam, że niektóre dziewczyny kupowały takie koła pompowane do pływania i na nich musiały siedzieć, bo tak bolało. W każdym razie okres połogu wspominam dobrze- mało krwawienia i bólu. Daj Boże i tym razem, żeby tak było. ---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ---------- Cytat:
Boże kochany, ja naprawdę jestem niezorganizowana, jak tak Was czytam, dopadł mnie wyjątkowo dokuczliwy kalafior ciążowy, do niczego nie mam głowy. A w gotowaniu też lubię prosto i szybko, no i smacznie przede wszystkim, nie umiem tylko i nie lubię stosować się do przepisów, dla mnie najlepszą miara jest "na oko"- jeśli chodzi o ilość i o składniki. Dobra, znowu robię się głodna .
|
|||
|
|
|
#4267 |
|
Zakorzenienie
|
Elena chyba nie wszędzie dają najlepiej mieć swoje chociaż paczkę na wszelki wypadek
średnio to 2 tyg chyba ten czas krwawienia jak zauważyłam ale zdarza się i dłużej chyba Moja Droga ja też nic nie mam póki co ubranka i gadżety dla malucha kompletuje ja później może do końca grudnia zrobimy sobie listę co potrzeba dla mamy, co dla dziecka do szpitala Mamusie kiedy zmieniamy czas?
Edytowane przez kaaasi Czas edycji: 2015-10-20 o 20:31 |
|
|
|
#4268 |
|
Rozeznanie
|
Ja krwawiłam jakieś 2 tyg. Do szpitala miałam zwykłe podkłady poporodowe z Belli- 2 opakowania, a po powrocie do domu używałam tych grubych, długich podpasek, też z Belli. Po tygodniu przeszłam już na normalne, cienkie
To chyba zależy od organizmu i podobno po CC, szybciej ustaje...Kaaasi czas zmieniamy w nocy z soboty na niedzielę. Przestawiamy z 3 w nocy na godzinkę wcześniej
Edytowane przez lamia12344 Czas edycji: 2015-10-20 o 20:33 |
|
|
|
#4269 |
|
Zakorzenienie
|
Czas zmieniamy w ta sobotę 😊
Ja używałam podkladow z belli. Miałam 3 paczki a potem podpasek femina night z biedronki 😉 Ja mam do końca ciąży utrzymać wagę z poprzedniej wizyty wiec się jedzeniowo oszczędzam 😉 Edytowane przez agaczilla21 Czas edycji: 2015-10-20 o 20:34 |
|
|
|
#4270 |
|
Zakorzenienie
|
lamia ale już w tą sobotę ? ja byłam pewna że za tydzień
|
#4271 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Albo cokolwiek dostać w szpitalu Nie wiem, kiedy zmiana czasu, może w ostatni weekend października? |
|
|
|
|
#4272 |
|
Zakorzenienie
|
Kasia w ta bo kolejna z soboty na niedziele to będzie juz przelom pazdziernik\listopad 😊
|
|
|
|
#4273 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja dopiero walnęłam- ostatnia sobota października
|
|
|
|
#4274 |
|
MamaKarolci28
|
---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ----------
[/COLOR][QUOTE=MamaKarolci28;53174 065] Kurka wodna, a tych mega podpasek to nie dają w szpitalu? Bo ja czegoś takiego na bank nie kupowałam, a po powrocie ze szpitala miałam zwykłe podpaski . Ojoj, aż trzy tygodnie?! Ja normalnie mam krótkie i słabe okresy i po porodzie nie miałam takich intensywnych krwawień, jak piszesz Ale super, że o tym piszesz, kupię na wszelki wypadek. Aha, miałam szwy po nacięciu ( na szczęście rozpuszczalne) i siadałam normalnie już tego samego dnia, słyszałam, że niektóre dziewczyny kupowały takie koła pompowane do pływania i na nich musiały siedzieć, bo tak bolało. W każdym razie okres połogu wspominam dobrze- mało krwawienia i bólu. Daj Boże i tym razem, żeby tak było. ---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ---------- O,majty siateczkowe, takie jednorazowe też miałam, ale tylko do szpitala, w domu już normalne. Boże kochany, ja naprawdę jestem niezorganizowana, jak tak Was czytam, dopadł mnie wyjątkowo dokuczliwy kalafior ciążowy, do niczego nie mam głowy. Może wejdź na stronę lub zadzwoń dopytaj czy moze w szpitalu jednak dają podkłady. U mnie wiem ze napewno nie. Tak aż 3 tygodnie, słyszałam ze kobiety nawet mogą 4 tyg sie oczyszczać. Ja koła nie używałam, mimo ze miałam pęknięcie 3 stopnia. Ale pewnie Twoje nacinanie było gorsze co? Majteczki tez miam tej firmy siateczkowe. Jeśli masz pytania proszę pytaj śmiało
|
|
|
|
#4275 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A Was lekarze pytają o wagę podczas wizyt? Lekarz tak ci kazał? Mi nic nie mówił. Sama sprawdzałam na jakimś wykresie, ile powinnam przytyć to mam wagę na granicy normy( tzn. mało przytyłam), ale nie wiem, czy wierzyć internetowym przelicznikom. W pierwszej ciąży co miesiąc przybywało mi po 3 kilo, na koniec miałam 27 na plusie, ale po pierwsze nie było tyle po mnie widać, a po drugie,spadło nie wiadomo kiedy. Ciężko jest opanować głód, jak się chce jeść, mi szybko spada poziom cukru, ręce mi drżą i czuję, że mdleję, nie mogę nie zjeść w takiej sytuacji. A takie sytuacje zdarzają się często, niestety. |
|
|
|
|
#4276 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Ja dzisiaj chciałam tak bardziej pode mnie i Tusię i zrobiłam takie kluchy z serkiem wiejskim, szczypiorkiem i czochem niedźwiedzim, do tego sosik jogurtowy z czochem i koperkiem i co?Mój małż się zajadał, a Tuśka odmówiła. dopiero jak jej posypałam CYNAMONEM to zjadła
Cytat:
![]() Cytat:
toś poszalała z tym rozmiarem ![]() Ja po prostu zawsze patrzę na podane wymiary i tak kupuję, bo rozmiar rozmiarowi nierówny ![]() Cytat:
Mnie poprzednio jak jechałam na salę operacyjną to pytały położne,czy umalowałam rzęsy czy to permanentne. Jakbym pomalowała to pewnie by kazały zmyć ))) A co ciekawe- paznokcie w rękach musiałam mieć zupełnie clear, nawet bez odżywki, ale w stopach miałam każdy w innym kolorze i było ok Cytat:
|
|
#4277 | |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=MamaKarolci28;53174 548]---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ----------
[/COLOR] Cytat:
A co to znaczy pęknięcie 3 stopnia? Pewnie ciężkie, tak? Ja nacinania nie czułam, pewnie położna zrobiła to w czasie skurczu, mąż mi potem opowiedział, ale tu nie opiszę, bo brzmi drastycznie, aż mną wstrząsa, jak sobie przypomnę jego relację. Szczerze, ja nawet nie wiem, czy to nacinanie było konieczne, czy zrobili to rutynowo, nie znam się na tym, a jak już się rodzi tyle godzin, to po pierwsze, było mi wszystko jedno, aby się wreszcie skończyło, a po drugie- ufałam położnym po prostu, w końcu one się na tym znają, ja nie. |
|
|
|
|
#4278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ważę się sama zwykle tego samego dnia w domu mi ok 5 kg przybyło, ale ja inaczej się odżywiałam przed ciążą i więcej ruchu miałam
|
|
#4279 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja się chyba bardziej boję połogu niż samego porodu
|
|
|
|
|
#4280 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to jecie tylko to co umiesz, czy mąż gotuje?czy zamawiacie gotowce? ![]() Ja tez nigdy nie lubiłam stać przy garach, za "panienki" rodzice mnie namówić nie mogli, zawsze mówiłam,że będę mieć neta to sobie poradzę. No i co?Radzę sobie Coraz bardziej wymyślnie, bo jednak jeść trzeba, dziecko chcę karmić zdrowo, więc muszę- nie ma innej rady
|
|
#4281 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój mąż po moich ostatnich wyczynach z piersiami z kurczaka i próbach zrobienia sosu... dał mi zakaz zbliżania się do kuchni a moje dzieło nazwał mazią z otchłani ja swoją porcję spuściłam w kibelku, bo wyszło rzeczywiście okropnie... a mąż jakoś ją zjadł |
|
|
|
|
#4282 |
|
Zakorzenienie
|
Elena tak ale ja mam spora nadwagę. W pierwszej ciąży przytylam 2 kg a w drugiej 6...do ostatniej wizyty miałam kg na minusie ale mi wrocilo...
|
|
|
|
#4283 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4284 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja się ważę na każdej wizycie i ona wpisuje to do karty i nigdy się nie czepia, ale w sumie chyba nie ma czego
|
|
#4285 |
|
Wtajemniczenie
|
W karcie ciąży też położna mi wpisuje wagę, ale nic nie mówi, ani ona ani lekarz. Ja teraz też mam około 5 kg na plusie,u mnie nic się nie zmieniło w kwestii odżywiania i ruchu (praca siedząca przy biurku+ jazda autem służbowym). A to ty tak sama chcesz się ograniczyć, tak? Żeby więcej nie przybyło do następnej wizyty?
|
|
|
|
#4286 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo zaczynam się gubić---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ---------- Cytat:
![]() czułam się jak narkoman na głodzie |
||
|
|
|
#4287 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Będzie dobrze! |
|
|
|
|
#4288 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wcześniej miałam manie zdrowego jedzenia zero masła, pieczywa, słodyczy....sam kurczak i ryż i warzywa można powiedzieć ale dużo ćwiczyłam i pracowałam nad wyglądem i lekkim zarysem mięśni takie miałam postanowienie noworoczne i udało się ale jak w lipcu dowiedziałam się o ciąży to zaprzestałam takiej dużej aktywności i zaczęłam jeść inne rzeczy bardziej urozmaicone więcej czerwonego mięsa jest taki wykres w necie ile powinno się przytyć dla swojej wagi ja wg tego patrzę
|
|
#4289 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak trochę w temacie, a trochę smutno- moja śp. Babcia zmarła śmiercią głodową, miała raka przełyku, i wtedy jakoś tak samo mi się przyjęło, żeby jeść, dopóki można. To chyba jakaś trauma, czy coś. Dlatego jem w miarę zdrowo (lub przynajmniej się staram), ale nie ograniczam się. Wychodzę z założenia, że mój organizm sam wie, ile potrzebuje. |
|
|
|
|
#4290 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Generalnie dobrze mu wychodzą takie dania makaronowe, więc jak mamy smaka na coś takiego, to on robi. Ale często zamawiamy gotowce... no i niestety króluje u nas pizza ![]() Chociaż w ciąży nie mogę na pizzę patrzeć. A czasem robimy też coś z takich gotowych półproduktów, np. frytki + gotowa sałatka + rybka (taka gotowa do piekarnika w metalowej tacce), albo pierogi kupne itp. Dobre jedzonko zamawiane w BB jest z Maximusa (zamawiamy przez portal pyszne.pl). Naprawdę fajne zestawy obiadowe. Lubimy też czasem sobie wyskoczyć na obiadek do Auchan... U Rokosza, czy jakoś tak - tam jest jedzenie na wagę bardzo smaczne i można fajne miksy robić.Ja przed ciążą pochłaniałam większe porcje niż teraz. I nie raz jak w Auchanie naładowałam sobie na talerz, to później widziałam jak mnie ukradkiem laski z obsługi obserwowały, czy zjem wszystko hahaha Edytowane przez Aninis Czas edycji: 2015-10-20 o 21:12 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:21.

Teraz mam w końcu miejsce na ciuszki dziecięce, więc mogę śmiało przywieźć od kuzynek, to co mi naszykowały.

.
.
.

To chyba zależy od organizmu i podobno po CC, szybciej ustaje...