|
|
#4351 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lutowe - część II
Cytat:
Co do ubran do spzitala dla dziecka - warto si dopytac co oeruje spzital, bo jak zapewniaja to nie ma co wozic calej paki tylko wziac ubranka na wyjscie ze szpitala. Masc sudocrem na odparzenia dla dziecka? Dziwne Ja takiemu maluchowi bym nie serwowala sudocremu wzielabym cos mega naturalnego, to taka mlodziutka skórka.. A dziecko takie male to nie wiem naet czy od razu moze sie odpoarzyc tak szybko? Jesli skora ladna to nie ma co smarowac na wszelki wyapedekTak samo polecam używać jedynie wody do pupy dziecka na poczatek - chusteczki warto miec na wyjscia czy w awaryjnej sytuajci, ale dla takiej mlodziutkiej skóry najlepsza jednak sama woda. Ewentualnie dla fanek chusteczek polecam poczytac sklady i zaopatrzyc sie w jakies "zdrowe" bo w niektorych siedzi straszny syf Maść na sutki - ja nie mialam z tym raczej problemu ale mialam maść Lansinoh HPA na bazie lanoliny i wszyscy i polozne i lekarze i kolezanki mi ja polecali (chodzi ze to jest szysta lanolina bez dodatkow, ponoc najbardziej kojaca na obolale sutki) Wkładki laktacyjne - nie przeadzac z ilosci bo nie wszystkim sa potrzebne. Ja mleko mialam dopiero po 5-6 dniach, wczesniej zero nic mi nie cieklo, a nawet jak juz pojawily sie cale hektolitry mleka to cieklo tylko podczas karmienia i to odrobinke (z drugiej piersi) wiec wkladki niekoniecznie sa potrzebne (ja sie obkupilam w cale mnostwo i mam po dzis dzien nie tkniete ).Odradzam ochraniacze - na poczatku zbedny wydatek i odradzane ze wzgledu na nagla smierc łóżeczkową. Dziecko na poczatku nawet jak jest ruchliwe to co najwyzej macha rekami i nogami, nie poobija sie ![]() A różnica miedzy spiochami i pajacem jest duza, kolosalna wrecz Ja nie cierpie spiochow (nie mylic z polspiochami ktore uwielbiam ) a kocham pajace wygooglaj, ciezko opisac, najlepiej po obrazku ![]() ---------- Dopisano o 09:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:12 ---------- Cytat:
wzielabym 2 cieplejsze wiązane na spacery bo to jednak luty i do domu 1 maks dwie (jak w domu chlodno, zeby np po myciu glowki zalozyc)Poduszeczki tez nie wiem po co Pola w sumie do teraz nie uzywala, ostatnio polubila malego plaskiego jaśka, zeby sie przytulic bardziej. I ogolnie ja odradzam wszelakie posciele a polecam najprotsze w uzyciu i najbezpieczniejsze śpiworki do spania ---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ---------- Cytat:
jedynie dyskutuje za zakupy zabieram sie pewnie po nowym roku---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 09:16 ---------- Dzień dobry ![]() Kurde, znowu nie mam co robic w pracy To siedze i czytam Wasze listy wyprawkowe Nazarlam sie jak kretyn rano cebuli i teraz chyba nikt mnie nie lubi w biurze No ale co zrobic, przynajmniej zdrowo ![]() Paula, miłej kolacji! ![]() ---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- Cytat:
nooooo way!Ja przy SN tez mialam slabiutkie krwawienie. To pewnie bardziej kwestia urody |
||||
|
|
|
#4352 | ||
|
Rozeznanie
|
Melduje się znad śniadania- kanapki ze wszystkim co znalazłam w lodówce
Nie mogłam się zdecydować co bym zjadła ![]() Cytat:
![]() A ta kurtka tylko tak wygląda, bo ma gumkę regulującą pod biustem i na dole... Z tego co zmierzyłam w brzuchu max do 140 cm, a w biuście do 120 cm Mogę rosnąć spokojnie....Ja tez taki chcę... Tymczasem mogłabym na porodówkę pojechać i myślę że nikt by się nie zdziwił Cytat:
Mierzyłam rozmiar 44 i okazywało się że w brzuchu jest ledwo ledwo. Polowałam na typową ciążówkę na allegro i się udało. I rozmiar 40 jest jak najbardziej ok ![]() Lista wyprawkowa jak najbardziej ok. Od siebie dodam że wanienka najwygodniejsza taka ze stojakiem I po co aż 10 czapeczek Rodziłam w marcu i tych cienkich praktycznie nie używałam. Mialam 2 cieplejsze na wyjścia z domu, po domu nie zakładałam w ogóle- nawet po kąpieli... Zimny chów od samego początku - babcie to nieraz się mnie pytały czy ja próbuje małego zamrozić Edytowane przez lamia12344 Czas edycji: 2015-10-21 o 09:31 |
||
|
|
|
#4353 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja miałam chyba tylko 1 śpiochy. U nas rządziły pajace.Do szpitala to jeszcze polecam butelkę po wodzie z dziubkiem i tantum rosa- do podmywania krocza. Naciskasz na butelkę i samo leci gdzie trzeba To oczywiście po porodzie naturalnym.---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ---------- Cytat:
Z tymi majtkami to serio...nie wiem jak można dojść do łazienki np. ale podobno się da ![]() Cytat:
Choć pamiętam, że jak mama kąpała brata to stawiała wanienkę na 2 krzesłach
|
|||
|
|
|
#4354 |
|
Raczkowanie
|
Bez majtek ????!!!!!! Jak to ????!!!!!!
---------- Dopisano o 07:57 ---------- Poprzedni post napisano o 07:56 ---------- Ja tez nielubie śpiochów same pajace. I nie kaftaniki tylko bodziaki górują ---------- Dopisano o 07:57 ---------- Poprzedni post napisano o 07:57 ---------- Acha jem sniadanko toscik z serem i szynka mniam..... Ok śmigam do pracy |
|
|
|
#4355 |
|
Zakorzenienie
|
Fajna wyprawka.moze da sie ja wrzucic na 1.strone? Paula??
Tak.wiem ze karmi nie ma 0.00. Lakier do paznokci tez nie dobrze wdychac ale z niczym nie przesadzam
|
#4356 |
|
Wtajemniczenie
|
Poproszę o wrzucenie list na 1 stronę
![]() Nie będę za 3 tygodnie pamiętała, że znajdują się w 2 części na 142 stronie ![]() Witam, znów pada i czeka nas kiblowanie w domu. U mnie TŻ na szczęście wszystko je i w ogóle nawet woli moje jedzenie niż kebaby/chińczyki z czego jestem bardzo dumna. Chociaż też skomentuje, że jak będzie obiad bez mięsa to będzie jadł "jak zwierzę". A jak nie ma herbaty czy soku tylko woda to też mówi, że pije "jak zwierzę".
|
|
#4357 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie tz tez wszystkozerny nie ma z nim klopotu. Co nie zrobie to zje i jeszcze zawsze pochwali :-D padam dzis przez tea pogode a ciezki i dluuugo dzien jutro nie lepszy. Ogolnie ciezkie 2 tyg siez zapowiadaja
|
#4358 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja w sumie do Auchan rzadko jeżdżę i też najczęściej zakupy w Gemini robię, bo lubię też do Rossmana wejść, a w Auchanie nie ma takich fajnych butików. Ale nawet nie wiedziałam, że w Gemini jest jakiś Rondel z jedzeniem na wagę Dziewczyny wstrzymajcie się z wrzucaniem listy na 1 stronę... za chwilkę narzucę na nią poprawki na podstawie tego, co napisałyście
|
|
|
|
|
#4359 |
|
MamaKarolci28
|
Ja juz po glukozie, jak zwykle po tym zbierało mnie na wymioty. Wróciłam wygłodniała
u mnie pada od rana
|
|
|
|
#4360 | |
|
MamaKarolci28
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4361 | |
|
MamaKarolci28
|
Cytat:
Juz postanowiłas ktory szpital wybierzesz? Czy zostaje jednak Solec? Mamy podobne terminy wiec kto wie byc moze by sie przypadkiem spotkał js na 10 mam
|
|
|
|
|
#4362 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja tez jeszcze nie szaleje. Kupilam trzy pary bodziakow z dlugim rekawem I czapeczke przypadkiem. Mam jakies ciuchy po M ale nawet nie zaczynam zciagac tego ze srtychu. Mam tez jakies podpaski, itp z poprzedniego porodu wiec tez narazie nic nie kupuje. My jeszcze musimy zamowic komode do sypialni I meble do salonu zanim zaczne nawet myslec o porzadnym urzadzaniu dla dzidzi ![]() Cytat:
Potwierdzam krem z czystej lanoliny jest najlepszy I nie szkodzi dziecku jesli zapomni sie wytrzec przed karmieniem. Mnie M nie pogryzla ale bardzo czesto ja karmilam az mnie sutki piekly I ten krem byl super. Wkladki laktacyjne szly mi czesto gesto bo jak tylko mialam pelne piersi to cieklo. Ale w szpitalu wcale sie nie przydaly bo nie mialam mleka przez jakies 2-3 dni. Innym dziewczynom widzialam ze cieklo a mi nic. Ochraniacze tez sie zgadzam sa beeee. W UK odradzaja. Za to podobno smoczki sa zalecane w zapobieganiu smierci lozeczkowej. Aczkolwiek, nadal nikt nie udowodnil dlaczego I jak ta smierc luzeczkwa wystepuje wiec to wszystko sa takie dobre rady w ciemno ![]() Spiochy sa okropne Z poduszka tez sie zgadzam. Poduszka to zlooo Sama spie prawie na plaskiej od kiedy mi odebrano poduszke w wieku 3 lat bo mialam krzywy zgryz. Moja M ma poduszke ale bardziej dla ozdoby lozka bo na niej nie spi. Jak byla bejbisiem to absolutnie zadnych poduszek. Odradzam za wzgledow zdrowotnych. Jesli chodzi o posciel to moja M do roku miala spiworki I druga corka tez bedzie miala spiworki bo sa najlepsze I nie ma ryzyka zaplatania sie w posciel. Bez majtek????? W UK nie maja takich glupich pomyslow na szczscie. Po porodzie moge sobie majtki zalozyc kiedy mi sie zechce I jakie mi sie zechce, ale zalecaja siatkowe lub czysta bawelna. Uwaga bede marudzic ![]() Jestem wsciekla na Tz. Corka do nas przychodzi w nocy a on ja mial odnosic ale coraz czesciej pozwala jej zostac coraz dluzej. Dzisiaj spala od 3 do rana. Ja spalam na 15cm lozka. Jestem niewyspana, skopana I zmarznieta. Zle sie czuje. Obudzilam sie z bolem gardla I boje sie, ze to angina bo mnie nigdy nie boli gardlo. Ostatni raz jak mnie bolalo jakies 3 lata temu to byla angina wlasnie. Kocham moje dziecko nad zycie I uwielbiam jej male nozki jak na mnie w nocy zaklada ale jestem w ciazy I nie daje rady!!! Dobra poskarzylam sie.
|
||
|
|
|
#4363 |
|
Zakorzenienie
|
lista po korekcie
Ostatnia korekta uwzględnia wpis butterfly20 z 12:21 DLA MAMY DO SZPITALA Niezbędne dokumenty: 1. dowód tożsamości 2. karta przebiegu ciąży 3. oryginały wyników badań z okresu ciąży - najlepiej sprawdzić jakie dokumenty wymaga szpital, w którym planujemy rodzić (np. grupa krwi i Rh, morfologia i badanie moczu, HBS, WR, wyniki badań USG, inne istotne wyniki badań czy konsultacji) Na czas porodu: 1. koszula nocna, której nie będzie ci żal ubrudzić - np. t-shirt po tż 2. jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia - jeśli chcesz, aby wykonano lewatywę i golenie krocza, i jeśli nie zapewnia ich szpital 3. pomadka ochronna do ust - wysuszają się podczas oddychania 4. woda mineralna niegazowana - mała z dziubkiem i 1,5l 5. "coś" miętowego gumy do żucia, mentosy, tik-taki - po wielu godzinach oddychania ten oddech robi się strasznie nieprzyjemny i fajnie jest móc go odświeżyć6. zegarek do określania czasu skurczów 7. aparat ? ![]() Na okres poporodowy: 1. podkłady na łóżko o wymiarach 60x90 cm - jeżeli szpital ich nie zapewnia. Można kupić od razu 20 szt. - do szpitala zabrać 5-6 szt. a resztę wykorzystać później jako podkład przy przewijaniu dziecka. 2. pieluchy w kształcie podpasek (2 opakowania) 3. podpaski (2-3 opakowania) 4. majtki (5-6 szt.) lub siateczkowe - uwaga na rozmiary jednorazowych - są strasznie małe 5. koszule nocne do karmienia (2 szt., najlepiej rozpinane z przodu) + 1 sexi ![]() 6. szlafrok - nie kupować grubego, lepszy materiałowy, bo na porodówce ciepło ![]() 7. klapki pod prysznic 8. biustonosz do karmienia 9. maść na obolałe brodawki - np. Bepanthen, a najlepiej maść HPA na bazie lanoliny 10. butelkę po wodzie z dziubkiem i tantum rosa- do podmywania krocza. Naciskasz na butelkę i samo leci gdzie trzeba. To oczywiście po porodzie naturalnym. 11. wkładki laktacyjne - nie przesadzać z ilością, bo nie wszystkim są potrzebne 12. przybory toaletowe (żel pod prysznic, żel do higieny intymnej, szampon, szczoteczka i pasta do zębów, szczotka do włosów, gumka do włosów, antyperspirant, pomadka nawilżająca do ust, maszynka do golenia, papier toaletowy) 13. ręczniki 14. sztućce, kubek 15. telefon i ładowarka 16. pieniądze na nieprzewidziane wydatki DLA NOWORODKA DO SZPITALA Co do ubrań do szpitala dla dziecka - warto się dopytać co oferuje szpital, bo jak zapewniają to nie ma co wozić całej paki tylko wziąć ubranka na wyjście ze szpitala. 1. Pieluszki 2. Pieluchy tetrowe (4 szt.) 3. Ręcznik 4. Pajacyk, śpioszki, półśpioszki, czy też body (6 szt.) 5. Rękawiczki niedrapki 6. Skarpetki 7. Ubranka na wyjście ze szpitala (w tym kombinezon) 8. Chusteczki nawilżające - można używać jedynie wody do pupy dziecka na początek, a chusteczki warto mieć na wyjścia, czy w awaryjnej sytuacji, ale dla takiej młodziutkiej skóry najlepsza jednak sama woda. Ewentualnie dla fanek chusteczek polecam poczytać składy i zaopatrzyć się w jakieś "zdrowe" bo w niektórych jest straszny syf. Pomocny blog Srokao. Tam są składy chusteczek, większość ma lipny skład np. popularne z Pampersa. Koniecznie unikaj fenyloetanolu w składzie. 9. Sól fizjologiczna i waciki 10. Krem na odparzenia - w zależności od preferencji: bepanthen, linomag (biało-zielona tubka, broń boże ten z różową, on jest z cynkiem), Babydream z Rossmana, sprawdza się też mąka ziemniaczana sudocrem- to jest maść " lecznicza" gdy się pojawią jakieś zmiany na skórze, a nie " profilaktyczna" do smarowania tak na wszelki wypadek. Najlepiej sprawdzić skład kilku produktów i wybrać coś najbardziej naturalnego11. Płyn do dezynfekcji pępka (np. Octenisept) 12. Fotelik samochodowy - zabrać dopiero przy wypisie ze szpitala ![]() UBRANKA Rozmiary na początek 56, 62 lub odpowiednik zagraniczny 0-3. Nie kupować tylko małego lub tylko dużego rozmiaru, lepiej trochę tego i trochę tego. Potrzeba co najmniej 8-10 kompletów do zmiany. Im więcej tym rzadziej będzie się prać. Każdemu pasuje trochę co innego. Możliwe kombinacje dla zimowego dziecka: 1. Body bawełniane zapinane w kroku z krótkim rękawem (10 szt.) 2. Body bawełniane z długim rękawem (10 szt.) 3. Pajacyki, śpioszki bawełniane (10 szt.) 4. Bawełniane bluzeczki zapinane z przodu (10 szt.) Poza tym z ubranek przydaje się: 1. Czapeczki osłaniające uszy i czoło (2 szt.) 2. Czapka ciepła (1-2 szt.) 3. Rękawiczki (niedrapki) (2-5 szt.) Jest obecnie teoria, że dziecko powinno czuć od razu wszystko, a nie mieć "blokowane" zmysły i nie są wskazane. Niektórzy jednak wolą założyć, żeby dziecko się nie drapało 4. Skarpetki (5-10 szt.) 5. Kombinezon zimowy na spacery (1 szt.) Najwygodniej jeżeli rozpina się po całości i obie nogawki się rozpinają. W DOMKU HIGIENA I PIELĘGNACJAWszystkie kosmetyki, pieluszki i chusteczki - nie należy kupować większych ilości, bo każde mogą dziecko podrażnić, uczulić. 1. Miejsce do spania - łóżeczko z odpowiednim materacem, ale może być też kołyska, wiklinowy koszyk (kosz Mojżesza). 2. Osłonka na łóżeczko - przyda się przy ruchliwym dziecku lub smoczkowym (żeby nie wypadał) - niekonieczne przy noworodku, często przeszkadza, bo zasłania malucha jak się leży obok. Uwaga: coraz częściej odradza się osłonki na łóżeczko 3. Pasujące bawełniane prześcieradła (2 szt.) 4. Coś do spania (2 szt.) - czyli rożek, śpiworek lub kołdra z płaską poduszeczką + poszewki - poduszka na początek nie jest potrzebna, ale z reguły jest w komplecie [I][COLOR="dimgray"] Na początek najlepsze śpiworki, ewentualnie opatulić w rożku. Kołdra może być niebezpieczna dla takiego malca, poduszka również.5. Kocyk cieńszy i grubszy (min 2 szt.)- nigdy ich za wiele 6. Pieluszki tetrowe (5-10 szt.) 7. Pieluszki flanelowe (2-3 szt.) 8. Pieluszki - na początek warto mieć jedno opakowanie "1" i jedno "2" 9. Przewijak, nakładka na przewijak, podkłady do przewijania (jednorazowe) - np. przewijak sztywny kładziony na komodzie. W pierwszym okresie należy nastawić się na to, że jeżeli powierzchnia będzie materiałowa to będzie przez większość czasu wybrudzona. By nie było źle można się wspomagać podkładami jednorazowymi. 10. Chusteczki nawilżone - można używać jedynie wody do pupy dziecka na początek, a chusteczki warto mieć na wyjścia, czy w awaryjnej sytuacji, ale dla takiej młodziutkiej skóry najlepsza jednak sama woda. Ewentualnie dla fanek chusteczek polecam poczytać składy i zaopatrzyć się w jakieś "zdrowe" bo w niektórych jest straszny syf. Pomocny blog Srokao. Tam są składy chusteczek, większość ma lipny skład np. popularne z Pampersa. Koniecznie unikaj fenyloetanolu w składzie. 11. Płatki kosmetyczne - takie kosmetyczne do przemywania pupy w domu wodą.. Nie muszą być specjalne dla niemowląt. Mogą być takie duże kosmetyczne. 12. Octenisept lub inny środek tego typu - do przemywania kikuta pępowinowego i rozciętego krocza 13. Gaziki jałowe - do przemywania kikuta i do mycia oczek 14. Krem przeciw odparzeniom - w zależności od preferencji: bepanthen, linomag (biało-zielona tubka, broń boże ten z różową, on jest z cynkiem), Babydream z Rossmana, sprawdza się też mąka ziemniaczana sudocrem- to jest maść " lecznicza" gdy się pojawią jakieś zmiany na skórze, a nie " profilaktyczna" do smarowania tak na wszelki wypadek. Najlepiej sprawdzić skład kilku produktów i wybrać coś najbardziej naturalnego15. Płyn do kąpieli i mycia włosków - z tym też ostrożnie. Na początku najlepiej kąpać w wodzie, czasem można dolać olejek migdałowy, coś naturalnego. W przypadku jak skórka była naprawdę sucha, to wtedy dopiero emolienty. Do włosków żel z Hippa. Pomocny blok srokao. 16. Coś do smarowania malucha: oliwka, balsam - nie jest konieczne 17. Małe nożyczki z zaokrąglonymi końcami lub obcinacz mały - te nożyczki, które możesz kupić specjalnie dla niemowląt są mega lipne i w ogóle nie obcinają tych lichych pazurków. Najlepsze są zwykłe, zaokrąglone. 18. Miękka szczotka do włosów - nawet jak dziecko nie ma włosków to często ma ciemieniuchę i trzeba wyczesywać. Naturalne potrafią uczulić, ale są delikatniejsze. 19. Odpowiedni krem na mróz lub słońce - dobry skład ma o dziwo! z Nivei taka niebieska mała tubka. 20. Delikatny proszek do prania + płyn do płukania - np. Lovela. Niektórzy od razu korzystają z "normalnych" 21. Aspirator do nosa - najlepszy, to katarek , frida lub inny. Gruszki nie są zalecane bo ciągną nierównomiernie.22. Sól fizjologiczna- do przemywania oczek, noska itp. Warto w jakiejś internetowej aptece kupować, tak samo jak gaziki jałowe 23. Patyczki do uszu - należy korzystać "rozsądnie". Niektóre szkoły mówią, że lepiej użyć gazika, a najlepiej palca. 24. Wanienka - dobra na stojaku. 25. Ręczniki (2 szt.) - bardzo fajne są te z "kapturkiem" w rogu. Nie warto kupować ze sztucznych materiałów bo nie wchłaniają wody 26. Smoczek (2 szt.) - nie kupujcie dużo, bo nie wiadomo czy taki i czy w ogóle dziecku przypasuje 27. Pojemniki na wszystkie potrzebne akcesoria - wiszący lub stojący blisko przewijaka 28. Termometr - np. bezdotykowy np. Microlife NC100 29. Ziołowe herbatki- (koper, rumianek) na kolkę. Można dokupić w razie potrzeby. Dzieci karmione piersią nie zawsze chcą herbatkę. KARMIENIE 1. Wkładki laktacyjne dla mamy - nie przesadzać z ilością, bo nie wszystkim są potrzebne 2. Laktator - są ręczne i eletryczne. To jaki będzie potrzebny okaże się dopiero po porodzie. Jeżeli więc mieszka się w miejscu gdzie można takie rzeczy zdobyć od ręki to warto poczekać z zakupem. Przed tylko wybrać konkretne modele dla obu typów. np. Medela Mini Electric lub droższy Swing. 3. Krem na popękane brodawki -np. Bepanthen, a najlepiej maść HPA na bazie lanoliny 4. Poduszka do karmienia - niektórzy cenią, niektórzy nie lubią. np. rogal z Motherhood ten sam, co do spania w ciąży 5. Butelka o pojemności 125 ml ze smoczkami o najmniejszym przepływie 0+ - nie warto kupować dużo bo nie wiadomo czy będzie potrzebne, a jeżeli tak to czy przypasuje akurat taki dziecku. 6. Szczotka do mycia butelek i smoczków 7. Biustonosz do karmienia - uwaga, rozmiar biustu może się znacząco zmienić po porodzie (kilka dni) 8. Podgrzewacz do butelek - podobnie jak z laktatorem warto poczekać z zakupem do momentu gdy będzie potrzebny 9. Śliniaki 10. Woreczki/pojemniki do przechowywania i zamrażania pokarmu - To jaki będzie potrzebny okaże się dopiero po porodzie. Jeżeli więc mieszka się w miejscu gdzie można takie rzeczy zdobyć od ręki to warto poczekać z zakupem. PODRÓŻE 1. Głęboki wózek 2. Prześcieradła do wózka - może być kocyk, a latem flanelowa pieluszka. 3. Śpiworek do wózka lub kocyk - na zimę na pewno ciepły śpiworek 4. Fotelik samochodowy 5. Folia przeciwdeszczowa do wózka i moskitiera 6. Torba na wszystkie potrzebne akcesoria, taka z możliwością przypięcia do wózka. I trafiłam jeszcze na takie 2 gotowe listy - może taki podział jest lepszy... hmmm [URL="] [URL="] Edytowane przez Aninis Czas edycji: 2015-10-21 o 13:31 |
|
|
|
#4364 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Teraz z tego co orientuje się jest" modny" Bepanthen do smarowania pupki... ja mam prawie całą dużą tubę bo kupiłam sobie kilka miesięcy temu kiedy robiłam tatuaże sobie- tatuażysta kazał mi je później tym smarować i dla mnie to jest mega tłusta, ciężka maść, ciężka do zmycia, także nie wiem sama czy będę tego używać dla dziecka... Ogólnie jestem zwolenniczką minimalizmu w nakładaniu dziecku kosmetyków na skórę, jak sie przesadzi można więcej szkody niż pożytku zrobić. Laski a co do wszelkich form ozdabiania paznokci- wiem że lepiej mieć" gołe", w razie konieczności CC podłączany jest do palca pulsoksymetr, który mierzy saturację i jeśli coś będzie na paznokciu nie będzie działał jak należy. Nie wiem jak przy porodzie SN, w niektórych szpitalach też podłączają od czasu do czasu pulsoksymetr rodzącej ale to już zależy od szpitala... To tylko te paznokcie są ważne, bo makijaż żaden czy doczepiane rzęsy itp. nie ma wpływu na funkcjonowanie żadnej aparatury medycznej
|
|
#4365 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
No to dopisałam jeszcze coś
|
|
#4366 |
|
Zakorzenienie
|
Hej u mnie już 22t3d ciąży- w poniedziałek odstawiłam luteinę i zobaczymy Mam jeszcze obawy czy robić zakupy dla maleństwa, nie wiem czy nie powinnam jeszcze poczekać do 30 tygodnia na to ostatnie usg które sprawdza czy wszystko jest ok. Chyba jestem trochę dziwna :P
|
|
|
|
#4367 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja myślę, że faceci są poprostu wygodni. Mojemu też się nie chce do Małej wstać w nocy jak wyje. Ja tyłek na odparzenia sparowałam Bepanthenem. Ale tylko gdy było czerwono. Na wyżarte placki po kwaśnych kupach szedł tormentiol, który dostałam w szpitalu. A teraz najlepszym przyjacielem czerwonej pupy jest mąka ziemniaczana Śmiać mi się chce jak moje dziecko(widzę, że trochę cierpi) krzyczy "Mama posól dupkę".
|
|
|
#4368 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba czym innym jest to, co pijesz i zjadasz, bo składniki odżywcze przedostają się do łożyska a czym innym jest chwilowe wdychanie lakieru ech ja ostatnio kupiłam maseczkę z kwasem mlekowym 4%, ale ciągle mam rozkminę czy go użyć. Szukam po netach i nic o tym nie ma ![]() Cytat:
![]() Ja myślę,że z tym makijażem to bardziej im chodzi o to,że niektózy patrzą na takie wytapetowane jak na pańcie dziumdzie Osobiście mam to gdzieś, natomiast na pewno nie jest fajnie jak się pocisz i rodzisz naturalnie, a tusz CI spływa i wyglądasz jak panda więc w takiej sytuacji wolałabym tylko delikatnie podmalować
|
|
#4369 | |
|
MamaKarolci28
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4370 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak im się wprost nie powie to czasem nie zakumają o co chodzi
|
|
#4371 |
|
MamaKarolci28
|
Marta Karmi ma troszkę alkoholu, jeśli masz ochotę na piwko to z czystym sumieniem polecam BAVARIA sa i smakowe i maja 0,0%
|
|
|
|
#4372 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wiem jak jest z położnymi na porodówkach, mam sporo koleżanek położnych ale pracują na innych oddziałach niż porodowe jednak wydaje mi się, że personel naprawdę ma wiele ważniejszych spraw na głowie, niż ocena wyglądu pacjentek... także bym się tym nie przejmowała. A już jakieś inne traktowanie pacjentki/ rodzącej bo jest" wymalowana" czy ma coś specyficznego w wyglądzie to jest dla mnie niewyobrażalne, nie mieści mi się w głowie że takie coś może mieć miejsce. Mi zawsze wpajano, że każdego pacjenta traktuje się tak samo profesjonalnie bez względu na to, jaką jest osobą. Wydaje mi się,że położne uczą tego samego. No ale jeszcze na porodówce nie byłam jako pacjentka, nie wiem, okaże się, może jest inaczej niż myślę...
|
|
#4373 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze Warka Radler jest 0, aczkolwiek to typowa oranżadka
|
|
#4374 |
|
Zakorzenienie
|
Noe ma nigdzoe bavarii bylam w 5 sklepach.. Na karmi pozwalam sobie bardzo rzadko. Nawet bardoz bardzo bardzo. Przez was mam.wyrzuty sumienia :-P
|
#4375 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4376 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No niestety chłopy durne sa!!! To prawda!!!! Ciekawe jakby oni sie zachowywali gdyby byli w naszym stanie |
|
|
|
|
#4377 |
|
Zakorzenienie
|
To ja chyba muszę szkła w binoklach zmienić, że tego nigdy nie widziałam
Ale nie lubię KFC i zawsze szybko go mijam, więc może to przez to. A najczęściej w Gemini jadam w Dominium - mają świetne pizze i uwielbiam ich sos barbecueUwzględniłam Twoje uwagi
|
|
|
|
#4378 |
|
Raczkowanie
|
Aninis zaszalałaś, ale własnie taka lista pomoże nam chociaż w części ogarnąć ten temat
![]() piszecie już o kremach i maściach ... a co myślicie o linomag ? dokładnie chodzi mi o taką : http://aptekazawiszy.pl/linomagboboa...l-p-25086.html |
|
|
|
#4379 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nie jadłam tam pizzy, zawsze kupujemy w Marghericie bo to knajpa znajomych i robią cienkie ciasto, takie lubimy najbardziej ![]() Ale sos barbecue uwielbiam, także narobiłaś mi smaka ![]() Jejuuuu zjadłabym Pringlesy o smaku bbq ![]() ---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- Cytat:
Najlepszy jest ten http://aptekazawiszy.pl/linomagmasc30g-p-25087.htmldo tej pory używamy, bo nawet jak skórka się zrobi na buźce szorstka czy łuszcząca, to naprawdę daje radę. Ogólnie ma dużo zastosowań. Fajna jest ten Alantan maść też biało-zielona, mniej tłusta jest.http://www.aptekagemini.pl/alantan-plus-masc-30g.html
Edytowane przez butterfly20 Czas edycji: 2015-10-21 o 12:56 |
|||
|
|
|
#4380 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nooo nie mogłam wczoraj zasnąć i szpiegowałam na innych wątkach a poza tym tak już mam, że lubię mieć wszystko zaplanowane. Wczoraj mnie tak naszło, że o 1:30 latałam z metrówką po pokoju i mierzyłam jak tu meble poprzestawiać, żeby łóżeczko wcisnąć Jakoś taki mam charakter, że muszę sobie pewne sprawy choćby w głowie poukładać, zaplanować - to wtedy jestem spokojniejsza. Ale nadal nie ogarniam tej części Na okres poporodowy: 1. podkłady na łóżko - jeżeli szpital ich nie zapewnia 2. pieluchy w kształcie podpasek (paczka) 3. podpaski (2-3 opakowania) Ile tego kupić? I czy te pieluchy w kształcie podpasek, to te podkłady poporodowe z firmy Hartmann, o których pisałyście wczoraj? Bo zgłupiałam. A jeżeli tak, to 1 paczka, to mało, z tego co pisałyście. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:52.

głupol jeden 
Ja takiemu maluchowi bym nie serwowala sudocremu wzielabym cos mega naturalnego, to taka mlodziutka skórka.. A dziecko takie male to nie wiem naet czy od razu moze sie odpoarzyc tak szybko? Jesli skora ladna to nie ma co smarowac na wszelki wyapedek
).

Rodziłam w marcu i tych cienkich praktycznie nie używałam. Mialam 2 cieplejsze na wyjścia z domu, po domu nie zakładałam w ogóle- nawet po kąpieli... Zimny chów od samego początku - babcie to nieraz się mnie pytały czy ja próbuje małego zamrozić