Mamusie styczniowe 2016, cz. V - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-21, 12:02   #151
kinga1701
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie styczniowe 2016, cz. V

Small super, że z mała wszystko dobrze, co do ułożenia to dziwię się ze jej tak wygodnie, ale skoro lubi Co do komentarza teściowej to zostawię bez komentarza.

Ja już wolę teraz poprasować, spakować i niech stoi i czeka, jakoś mnie męczyło to, że wszystko w szafie leży z metkami, a w razie gdyby odpukać coś, to ja nie mam w czym. I znowu mąż by latał i nie wiedział co mi zabrać, czy to z ubrania czy z kosmetyków.

Uprasowałam, poskładałam teraz idę do kosmetyków, później spiszę wszystko i zobaczę czy mi czegoś brakuje.
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 12:02   #152
Casaa
Zakorzenienie

13:00 szklaneczki w gore

Wyslane z Lumia920.
Casaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 12:07   #153
mojakaren
Zakorzenienie

czarnulax, uaoo gratki za 30tc

Cytat:
Napisane przez uaoo Pokaż wiadomość
Ja do kąpieli będę dodawać Oillan - polecany przez moją położną. Dosyć drogi ale wydajny.
też o nim myślałam

Co do skurczów to tak jak dziewczyny pisały ewidentny brak magnezu, ale na własną rękę nic nie bierz.
Daj znać jak po wizycie u lekarza

kamilka super, że jestescie w domu! zawsze to naładowanie akumulatorów! I nie bierz sobie za dużo obowiązków, ciesz się obecnością bliskich

Cytat:
Napisane przez MallaMi Pokaż wiadomość
a jak rozpoznajesz że ma czkawkę? ja chyba nic takiego nie zaobserwowałam. albo dostaje mocne kopniaki albo się przesuwa pod skórą i wtedy to tak fajnie widać
u mnie czkawka to takie jakby rówomierne pukanie "puk, puk, puk" w takich samych odstępach czasu, aż na początku myślałam, ze to bicie serduszka

iwonai
ja mam wypatrzony rożek z minky i oni chyba nie mają usztywnianych

small_ ale fajna pozycja dziecia na USG
U nas też po 4d wszyscy orzekli, że Młody mega do TŻ podobny

Dzisiaj się smiałam, bo rano Młody nie dawaj się rozbudzić, coś tam się ruszał, ale taaaaki zaspany
I TŻ mówił, ze co ja się dziwię, że jak on się położył w nocy, a ja już spała i przytuliłam się do jego pleców to czuł na plecach jak mi cały brzuch skacze

A dzisiaj w końcu zamówiliśmy łóżko
Do tej pory spaliśmy ekskluzywnie na materacu

A i zaraz się zbieramy na grzyby

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3

Edytowane przez mojakaren
Czas edycji: 2015-10-21 o 12:09
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 12:10   #154
niepozorna
Zakorzenienie

O matko Baby trochę tego masz

Prostujemy zą
bki
niepozorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 12:11   #155
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez baby montana Pokaż wiadomość
ale dwa to chyba normalne, tzn. morfologia na trymestr....
Morfologię, mocz i CRP powinno się robić raz na miesiąc.

Cytat:
Napisane przez small_ Pokaż wiadomość
Witam sie w nowym watku
Wczoraj Tz zabral mnie na Usg 4d Z malutka wszystko ksiazkowo, wazy 1110 g i jest ulozona glowka do gory. Wiekowo wychodzi tydzien starsza niz z OM. Co najlepsze obok glowy ma nogę i tak sobie siedzi w takim szpagacie bo druga noga u dołu. Buzie jak zwykle starala sie zasłonić wszystkim co sie dalo rękami, noga, pepowina ale w koncu udalo sie podejrzeć Tesciowa stwierdziła jak zobaczyla nagranie ze identyczna jest jak Tz, jego babcia i ona sama -ehhh bez komentarza.. :/
Bylam dzis w labie i czekam na wyniki - mam nadzieję ze beda ok
Pozycja zawsze spoko

a co do podobieństwa, no z pewnością

Melduję posłusznie, że NAPRAWDĘ dzisiaj leżę i nic nie robię! Jest 13, a ja jestem w piżamie pod kołdrą!
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 12:12   #156
small_
Raczkowanie

Baby termin mam wg OM na 18.01
Kinga tez sie dziwie ze jej tak wygodnie, ale skoro tak lubi
Tesciowa szczerze powiedziawszy troche mnie wkurzyla- niby jestem przygotowana na tego typu gadki, zwłaszcza ze przy każdej mozliwej okazji opowiada jak to bylo jak sie Tz urodzil i jak to ja zobacze ze rzeczywistosc zwryfikuje moje plany co do dziecka, ale mimo wszystko jakos mnie to ruszylo. Ehhh... no nic, trzeba olac

Czekamy Na Naszą Małą Księżniczkę
small_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 12:12   #157
niepozorna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Casaa Pokaż wiadomość

Wyslane z Lumia920.
Wypite

Prostujemy zą
bki

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-10-21, 12:14   #158
MallaMi
Rozeznanie

Dotka az niemożliwe bo Ty to zawsze coś gdzieś robisz
MallaMi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 12:15   #159
Casaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość

Melduję posłusznie, że NAPRAWDĘ dzisiaj leżę i nic nie robię! Jest 13, a ja jestem w piżamie pod kołdrą!

Bardzo dobrze jestes uprzywilejowana teraz wiec odpoczywaj ile sie da, a uwierz mi ze nawet jak w chalpie kilka dni nie posprzatasz to nic sie nie stanie
Casaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 12:15   #160
mojakaren
Zakorzenienie

Cytat:
Tesciowa szczerze powiedziawszy troche mnie wkurzyla- niby jestem przygotowana na tego typu gadki, zwłaszcza ze przy każdej mozliwej okazji opowiada jak to bylo jak sie Tz urodzil i jak to ja zobacze ze rzeczywistosc zwryfikuje moje plany co do dziecka, ale mimo wszystko jakos mnie to ruszylo. Ehhh... no nic, trzeba olac
nie ma nic gorszego niż takie gadanie :/ każda na własnej skórze przekona się czym jest macierzyństwo...

U mnie z kolei teściowie mówia, żeby Młody nie był taki jak TZ, który za dziecka wiecznie wył

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 12:15   #161
niepozorna
Zakorzenienie

Cytat:
I słusznie!

Prostujemy zą
bki
Stary 2015-10-21, 12:16   #162
czarnulax
Zakorzenienie

Cytat:
Witam sie w nowym watku
Wczoraj Tz zabral mnie na Usg 4d Z malutka wszystko ksiazkowo, wazy 1110 g i jest ulozona glowka do gory. Wiekowo wychodzi tydzien starsza niz z OM. Co najlepsze obok glowy ma nogę i tak sobie siedzi w takim szpagacie bo druga noga u dołu. Buzie jak zwykle starala sie zasłonić wszystkim co sie dalo rękami, noga, pepowina ale w koncu udalo sie podejrzeć Tesciowa stwierdziła jak zobaczyla nagranie ze identyczna jest jak Tz, jego babcia i ona sama -ehhh bez komentarza.. :/
pozycja idealna może wam akrobatka rośnie

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
Ja już wolę teraz poprasować, spakować i niech stoi i czeka, jakoś mnie męczyło to, że wszystko w szafie leży z metkami, a w razie gdyby odpukać coś, to ja nie mam w czym. I znowu mąż by latał i nie wiedział co mi zabrać, czy to z ubrania czy z kosmetyków.
Ja tak samo myślę + to co się dzieje dało mi za dużo do myślenia Jeszcze te koszule muszę na początku listopada ogarnąć, do końca te higieniczne rzeczy i spakuję, niech leży i straszy. I mam nadzieje, że nie będzie potrzebna do grudnia/stycznia.

mojakaren duże?

Mój mąż po ostatnim usg stwierdził, że mała będzie miała bródkę wiedźmy jak ja
Stary 2015-10-21, 12:16   #163
kasia01987
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pietrusiowata Pokaż wiadomość
Kinga jaka ty już przygotowana jesteś

Ja wczoraj zrobiłam zamówienie na allegro u tego polecanego sprzedawcy r77 czy jakoś tam i teraz czekam. Muszę jeszcze ogarnąć temat koszul, coś poszukam dzisiaj na allegro.
Daj znać jak znajdziesz fajne koszule bo tez na dniach muszę się tym zająć, bo moja torba do szpitala jest PUSTA
kasia01987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 12:17   #164
czarnulax
Zakorzenienie

Cytat:
nienawidzę takiego gadania
Stary 2015-10-21, 12:18   #165
niunia_leyla
Rozeznanie

Cytat:
no nie wierzę

Cytat:
Napisane przez Casaa Pokaż wiadomość
wykonane.

a ja dzisiaj cieszę się jak w święta, bo dzień paczek mam, przyszło mi już zamówienie z gemini, teraz Angelcare, i jeszcze dzisiaj lub jutro zawita łóżeczko i naklejka na ścianę. Niania już rozpakowana, a pudło z apteki czeka aż ktoś mi je wniesie do mieszkania bo ciężkie jest i duże.
Stary 2015-10-21, 12:19   #166
niepozorna
Zakorzenienie

Yaaay dzwonił właśnie Pan ze sklepu z wózkami, że już wszystko zamówił u producenta i te kolory co wybrałam mają na stanie w polskich magazynach i jutro mu wyślą, więc może do piątku dojdzie i w weekend będziemy mogli sobie wszystko odebrać

Prostujemy zą
bki
Stary 2015-10-21, 12:20   #167
czarnulax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niunia_leyla Pokaż wiadomość
a ja dzisiaj cieszę się jak w święta, bo dzień paczek mam, przyszło mi już zamówienie z gemini, teraz Angelcare, i jeszcze dzisiaj lub jutro zawita łóżeczko i naklejka na ścianę. Niania już rozpakowana, a pudło z apteki czeka aż ktoś mi je wniesie do mieszkania bo ciężkie jest i duże.
lubię takie dni
Stary 2015-10-21, 12:23   #168
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niepozorna Pokaż wiadomość
O matko Baby trochę tego masz
a to jeszcze nie wszystko....jeszcze sporo rzeczy w kuchni jest ;( najlepsze jest to że będziemy to po rodzinie upychać, bo mieszkanie minimum do końca listopada w remoncie....

Cytat:
Napisane przez kasia01987 Pokaż wiadomość
Daj znać jak znajdziesz fajne koszule bo tez na dniach muszę się tym zająć, bo moja torba do szpitala jest PUSTA
torba do szpitala mówisz....ja nawet nie mam jej w planach póki co, nie mam pojęcia gdzie mam wszystkie rzeczy

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 12:23   #169
kamilka
Zadomowienie

Cytat:
kamilka super, że już w domku! Ale czekaj, czekaj bo ja nie ogrnełam tego co napisałaś. Czy Ty już urodziłaś?
na szczęście jeszcze nie- lekarze mają nadzięję że uda się choć do 30-33tc dotrwać bo wtedy będzie szansa na dalsze leczenie. A na razie zaczynam 28tc
A o Leko i Tantum Rosa pisałam bo juz mam 2 synów... I wtedy to było polecane do pępuszka i do podmywania się

Cytat:
Napisane przez MallaMi Pokaż wiadomość
a jak rozpoznajesz że ma czkawkę? ja chyba nic takiego nie zaobserwowałam. albo dostaje mocne kopniaki albo się przesuwa pod skórą i wtedy to tak fajnie widać
takie rytmiczne "pukniecia" - nie czuć kopniaka tylko regularne "puknięcie" i ciężko stwierdzić w którym to dokładnie miejscu. Mój pierworodny miał czkawkę kilka razy dziennie

Cytat:
Napisane przez medeline Pokaż wiadomość

Co myślicie o wkladkach laktacyjnych wielo? Bo zastanawiam się, czy nie zainwestować w 2 pary, kosztują po 11zł. Nie mam nawału siary, ale ciągle mam brudny biustonosz przy jednej piersi... pranie mi nie przeszkadza, bo rajstopy przeciwżylakowe też piorę co drugi dzień ręcznie
Kiedyś się zastanawiałam... Ale... Jednorazówki maja brzegi coraz cieńsze i dzięki temu nie odznaczają się pod bluzką. Do tego są podfoliowane i nic nie przecieka...
No ekologicznie i ekonomicznie to to nie jest... Ale jak mamy miękki stanik a nie usztywniany to nie wyobrażam sobie chodzić z odbitym kółkiem na cycu... A usztywniane staniki dla mnie w czasie karmienia wygodne nie były...
Dodatkowo jest jeszcze taka opcja... idziemy na spacer... dziecię śpi... Jak się przebudzi to wypije tylko z jednego cyca... Drugi pełny że zaraz eksploduje... Hmmm nie należałam do kobiet które miały nadstan pokarmu ale w takich sytuacjach jak wymieniałam wkładkę to była koszmarnie ciężka
Wiem że dziewczyny radziły sobie też wklejając do stanika przeciętą na pół wkładkę higieniczną tym przeciętym do góry
Potrzeba matką wynalazków

Cytat:
Witam sie w nowym watku
Takie usg jest cudowne
Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość

kamilka super, że jestescie w domu! zawsze to naładowanie akumulatorów! I nie bierz sobie za dużo obowiązków, ciesz się obecnością bliskich

A i zaraz się zbieramy na grzyby
Dokładnie taki mam plan

Już zapowiedziałam TZ że kogoś zatrudnię do tego... Cóż... będzie foch w rodzinie męża- boo oni przecież przyjdą i pomogą- ale nie mam ochoty słuchać ich teorii
W domu- tak jak mówił TZ - wszystko poprzestawiane, środki czystości jakieś pokupione- mimo że u mnie stoi zapas w "grajdolniku", nic znaleźć nie mogę, kwiatki przesadzone do innych doniczek... jeden storczyk w ogóle zaginął w akcji...
kamilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 12:26   #170
czarnulax
Zakorzenienie

kamilka a kto Ci takie "przemeblowania" porobił?
Stary 2015-10-21, 12:31   #171
kinga1701
Zakorzenienie

Niunia a teraz musisz gdzieś to wszystko pomieścić , a jakie naklejki zamawiałaś?

niepozorna super, nie musicie długo czekać

kamilka Ty nie patrz co powiedzą inni, pogadają i zapomną.

I co do naklejek, czy któraś planuje imię nad łóżeczkiem powiesić? Jeżeli tak materiałowe czy te niby drewno?

---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ----------

Kamilka czyżby teściowa u Ciebie była, i trochę po swojemu zrobiła?
Stary 2015-10-21, 12:36   #172
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

A co do gadania ludzi - mamy takiego znajomego, co za każdym razem przy okazji spotkania wypominał nam "a wy kiedy dziecko będziecie mieć? tylko wam ma być tak dobrze?", doopę truł za każdym razem. A jak się dowiedział o ciąży to oczywiście teksty typu "no, to teraz zobaczycie". Bez sensu...

ruda3d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 12:39   #173
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
Niunia a teraz musisz gdzieś to wszystko pomieścić , a jakie naklejki zamawiałaś?

niepozorna super, nie musicie długo czekać

kamilka Ty nie patrz co powiedzą inni, pogadają i zapomną.

I co do naklejek, czy któraś planuje imię nad łóżeczkiem powiesić? Jeżeli tak materiałowe czy te niby drewno?

---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ----------

Kamilka czyżby teściowa u Ciebie była, i trochę po swojemu zrobiła?
ja planuję ale dalej nie wiem czy materiałowe czy drewniane, zastanowię się jak pokój będzie zrobiony.

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 12:41   #174
kinga1701
Zakorzenienie

Mam tak:

Torba:
Spodnie od pidżamy długie x 2 , spodnie na 3/4 razy jeden
Bluzka z krótkim rozpinana
Bluzka na ramiączkach rozpinana
Bluzka z długim rozpinana
Koszula z krótkim
Szlafrok
Dresy + spodnie cienkie materiałowe
Ręcznik duży
Ręcznik mniejszy
Biustonosz do karmienia x 1
5x majtki bawełniane
4x skarpetki
1 x ciepłe skarpetki na porodówkę

Kosmetyki:
Szampon
Płyn do chigieny
Żel pod pryśnic
Krem do włosów
Antyperspirant
Tonik do twarzy

Z kosmetyków brakuje szczoteczki do zębów i pasty i jakiś krem do twarzy dorzucę i waciki.
Z ubrań to chyba tyle, zapomniałam o klapkach.
Jak myślicie?

Edytowane przez kinga1701
Czas edycji: 2015-10-21 o 12:57
Stary 2015-10-21, 12:48   #175
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwonai Pokaż wiadomość
mi jeszcze nie przyszly te koszule wiec nie wiem. Na zdjeciu ta niebieska ladnie wygladala i wzielam.. ehh no trudno, moze ta brzoskwiniowa bedzie lepsza
na zdjęciu one są ładne, ale w realu coś mi nie pod pasowała, ale trudno.

Cytat:
Mam tak:

Torba:
Spodnie od pidżamy długie x 2 , ¾ razy jeden
Bluzka z krótkim rozpinana
Bluzka na ramiączkach rozpinana
Bluzka z długim rozpinana
Koszula z krótkim
Szlafrok
Dresy + spodnie cienkie materiałowe
Ręcznik duży
Ręcznik mniejszy
Biustonosz do karmienia x 1
5x majtki
4x skarpetki
1 x ciepłe skarpetki na porodówkę

Kosmetyki:
Szampon
Płyn do chigieny
Żel pod pryśnic
Krem do włosów
Antyperspirant
Tonik do twarzy

Z kosmetyków brakuje szczoteczki do zębów i pasty i jakiś krem do twarzy dorzucę.
Z ubrań to chyba tyle
Jak myślicie?

Po co Ci tyle ubrań? Ciepłe skarpetki na porodówkę? Nawet nie pomyślisz o zmianie skarpetek, tylko będziesz rodziła w tych, w których przyjedziesz do szpitala.

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
uaoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 12:50   #176
iola14
Rozeznanie

Cytat:
Witam sie w nowym watku
No pozycja świetna Fajnie że udało wam się tak malutką pooglądać. Teściową nie ma co się przejmować, jeszcze nie raz coś skomentuje.

kinga1701 Zastanawiam się nad wersją materiałową, taka 'przytulniejsza' mi się wydaje.

uaoo Ja jak rodziłam to prosiłam męża żeby mi założył dodatkową parę bo strasznie zmarznięte stopy miałam Zastanowiła bym się nad dodatkowym ręcznikiem, idąc na porodówce pod prysznic ręcznik mi się już nie nadawał do dalszego użytku...

Edytowane przez iola14
Czas edycji: 2015-10-21 o 12:55
iola14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 12:55   #177
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Po co Ci tyle ubrań? Ciepłe skarpetki na porodówkę? Nawet nie pomyślisz o zmianie skarpetek, tylko będziesz rodziła w tych, w których przyjedziesz do szpitala.
Wszyscy tutaj mówią, żeby wziąć ciepłe skarpety na porodówkę bo zimno w nogi a przecież i tak się trzeba przebrać w koszulę. Nie wiem wsadziłam
Ubrań dlatego więcej, bo tutaj nikt nie chodzi w szpitalu w tym co śpi więc jest ubranie dziennie i nocne. W dzień normalnie w dresach, a nie w pidżamie czy koszuli. Zakładając, że będę tam dwie doby więc mam dwie pary spodni na noc + jedne w razie gdyby tamte się ubrudziły i jedną koszulę jakby się w spodniach nie dało czy coś.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-10-21, 12:56   #178
small_
Raczkowanie

Kinga ja planuję literki z imieniem nad łóżeczko - materiałowe.

Co do torby- wow, chociaz wydaje mi się że jakoś dużo ciuchów.

Czekamy Na Naszą Małą Księżniczkę
small_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 12:59   #179
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

U nas na SR mówili żeby brać ciepłe skarpetki, bo przy zimnych stopach oksytocyna się gorzej wydziela i akcja skurczowa gorzej idzie.

ruda3d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 13:03   #180
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:
Wszyscy tutaj mówią, żeby wziąć ciepłe skarpety na porodówkę bo zimno w nogi a przecież i tak się trzeba przebrać w koszulę. Nie wiem wsadziłam
Ubrań dlatego więcej, bo tutaj nikt nie chodzi w szpitalu w tym co śpi więc jest ubranie dziennie i nocne. W dzień normalnie w dresach, a nie w pidżamie czy koszuli. Zakładając, że będę tam dwie doby więc mam dwie pary spodni na noc + jedne w razie gdyby tamte się ubrudziły i jedną koszulę jakby się w spodniach nie dało czy coś.
Mi było strasznie gorąco, gdzie zmarźlak ze mnie straszny. Ja sobie nie wyobrażam zaraz po porodzie się przebierać po sto razy w pidżamę, w dresy itp. Ja się schylić nie mogłam, chodzić, a co dopiero siedzieć. Tym bardziej, że są obchody i oni za każdym razem patrzą na krocze, więc codziennie z 5 razy w ciągu dnia musiałabym ściągać dresy. Niee, to nie dla mnie :P W koszuli o tyle dobrze, że podciągam ją do góry lekko majty w dół i lekarz patrzy i wstawać z łóżka nie muszę. W każdym szpitalu inaczej widać.
A i teraz się leży już 3 doby, nie 2

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
uaoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości