Mamusie styczniowe 2016, cz. V - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-21, 13:06   #181
kogielmogiel
Rozeznanie

Dot.: Mamusie styczniowe 2016, cz. V

Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość

A dzisiaj w końcu zamówiliśmy łóżko
Do tej pory spaliśmy ekskluzywnie na materacu

A i zaraz się zbieramy na grzyby
Pokaż łóżko tez spimy na samym materacu, ale nie mozemy sie zdecydowac na żadną ramę.

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Morfologię, mocz i CRP powinno się robić raz na miesiąc.

Moj lekarz twierdzi ze tylko mocz co miesiac a morfologia co dwa miesiace jesli jest wszystko w porządku. CRP jeszcze wcale nie robiłam

Cytat:
Napisane przez ruda3d Pokaż wiadomość
A co do gadania ludzi - mamy takiego znajomego, co za każdym razem przy okazji spotkania wypominał nam "a wy kiedy dziecko będziecie mieć? tylko wam ma być tak dobrze?", doopę truł za każdym razem. A jak się dowiedział o ciąży to oczywiście teksty typu "no, to teraz zobaczycie". Bez sensu...
Tez mnie to denerwuje, takie glupie gadanie a teraz to zobaczycie, nie będzie Wam juz tak fajnie. Już to od kilku ciotek usłyszałam, no strasznie sie teraz boje
Stary 2015-10-21, 13:12   #182
kinga1701
Zakorzenienie

W Polsce na pewno bym zabrała tylko koszule, ale tutaj jest tak to biorę to co tutaj biorą. Ja tutaj leżałam sama na sali, ale jak wyszłam się przejść to nikogo w koszuli ani pidżamie nie widziałam, mąż leżała z jednym panem na sali i ten Pan mało co chodził, ale zawsze też był przebrany, pielęgniarki rano przychodziły i mu pomagały. A wiem, że na pewno bym się czuła jak odludek latając w koszuli, a inne mamy normalnie ubrane. Śniadania i kolacje są w formie bufetu (no chyba, że ktoś nie może chodzić to oczywiście przynoszą do sali) w takim specjalnym pokoju więc tam będzie się spotykać inne mamy.

Baby a jak to wygląda na wyspach?
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 13:12   #183
niunia_leyla
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
Niunia a teraz musisz gdzieś to wszystko pomieścić , a jakie naklejki zamawiałaś?

niepozorna super, nie musicie długo czekać

kamilka Ty nie patrz co powiedzą inni, pogadają i zapomną.

I co do naklejek, czy któraś planuje imię nad łóżeczkiem powiesić? Jeżeli tak materiałowe czy te niby drewno?

---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ----------

Kamilka czyżby teściowa u Ciebie była, i trochę po swojemu zrobiła?
Oj ciężko narazie zmieścić bo dzieiecy nadal w rozsypce a na szafę będę czekać do połowy listopada.
Naklejki to brązowa gałąź z zielonymi listkami i 3 małpkami, miałam drzewo malować ale boję się że mi się nie spodoba albo znudzi z naklejka nie ma problemu poprostu odkleje.
Co do literek planuje drewniane imię, znajoma koleżanki się tym zajmuje i bierze po 7zl od literki (pięknie je zdobi) ale to zamówię po porodzie bo boje się że nam się jeszcze z imieniem odmieni
Stary 2015-10-21, 13:13   #184
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

No ja się już naimprezowałam i już pobylismy wygodnie we dwoje, a teraz może właśnie czas na dziecko. A jak będzie tak będzie.

Jeśli chodzi o ciuchy w szpitalu to mi się wydaje, że przebierać się w dresy to może ktoś kto leży na obserwacji. A po porodzie to już chyba się nie będzie chciało takich szopek odstawiać. Jak byłam po operacji to tez juz na dzień zostawałam w koszuli, bo i sił nie było i rany bolały, i i tak dużo leżałam. Nienawidzę koszul, podobnie jak większość, ale parę dni się przemęczę. Byle szlafrok sobie wziąć. No ale to tak na podstawie obserwacji z polskich szpitali.

Edytowane przez ruda3d
Czas edycji: 2015-10-21 o 13:15
ruda3d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 13:15   #185
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
W Polsce na pewno bym zabrała tylko koszule, ale tutaj jest tak to biorę to co tutaj biorą. Ja tutaj leżałam sama na sali, ale jak wyszłam się przejść to nikogo w koszuli ani pidżamie nie widziałam, mąż leżała z jednym panem na sali i ten Pan mało co chodził, ale zawsze też był przebrany, pielęgniarki rano przychodziły i mu pomagały. A wiem, że na pewno bym się czuła jak odludek latając w koszuli, a inne mamy normalnie ubrane. Śniadania i kolacje są w formie bufetu (no chyba, że ktoś nie może chodzić to oczywiście przynoszą do sali) w takim specjalnym pokoju więc tam będzie się spotykać inne mamy.

Nie mam pojecia,dowiem sie jak zaczne rodzic :-D tu nikt o takich rzeczach nie informuje niestety. Jakbym rodzila prywatnie to co innego,w prywatnych szpitalach mozna obejrzec oddzial,informuja co jest potrzebne itd,zobaczymy czy Olivia zdecyduje sie poczekać do 1.02 zebym mogla prywatnie rodzic :-D jesli nie,to na zadanie wypisze sie na drugi Dzien,nie spedze w szpitalu wiecej niz 24h jesli wszystko bedzie ok

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 13:16   #186
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kogielmogiel Pokaż wiadomość
Pokaż łóżko tez spimy na samym materacu, ale nie mozemy sie zdecydowac na żadną ramę.
a zwykłe palety?

Cytat:

Jak widać w każdym szpitalu inaczej. U mnie śniadania, obiady i kolacje przynoszą do sali i nie ma żadnego bufetu.

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
uaoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 13:20   #187
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MallaMi Pokaż wiadomość
Dotka az niemożliwe bo Ty to zawsze coś gdzieś robisz
Dzisiaj nie aż mi dziwnie

Cytat:
Napisane przez Casaa Pokaż wiadomość
Bardzo dobrze jestes uprzywilejowana teraz wiec odpoczywaj ile sie da, a uwierz mi ze nawet jak w chalpie kilka dni nie posprzatasz to nic sie nie stanie
Nieee? Nie no, denerwują mnie gary w zlewie niemiłosiernie, serio Ale mąż się zobowiązał, że umyje jak wróci, więc olewam.

Mieliśmy dzisiaj po wózek jechać, bo znalazłam stacjonarnie, ale mama mi przegadała żeby to odłożyć na listopad na spokojnie. Wyleżę się cały dzien, tz wróci i wtedy mozna jechać.

14:19, nadal leżę
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 13:25   #188
kinga1701
Zakorzenienie

Baby ja mam wykaz na stronie szpitala i na youtube oglądałam filmiki mam z Niemiec może i Ty poszukaj takie czegoś.

Cytat:
Napisane przez uaoo Pokaż wiadomość
Jak widać w każdym szpitalu inaczej. U mnie śniadania, obiady i kolacje przynoszą do sali i nie ma żadnego bufetu.
Przede wszystkim co kraj to zwyczaj A co do posiłków w Polskich szpitalach, to nie wiem czy widziałyście taki profil na fb "Posiłki w szpitalach" Katastrofa co w niektórych dają. Na porodówce 3 kromki suchego chleba i kawałek pasztetu, albo ten mały serek topiony i plasterek ogórka.

Cytat:
Nie poznaję Cię dzisiaj Ale bardzo dobrze, chociaż jeden dzień odpoczynku ci się należny.
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 13:26   #189
kogielmogiel
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez uaoo Pokaż wiadomość
a zwykłe palety?

Chciałam koniecznie cos z pojemnikami bo jestem chomik i musze miec miejsce do skladowania rzeczy wiec palety odpadaja, zreszta mowili nam w sklepie ze warto wziac lepszy stelaż pod materac bo sie lepiej spi i materac się lepiej sprawdza a w planetach to raczej niemozliwe montowac stelaz?
Stary 2015-10-21, 13:32   #190
czarnulax
Zakorzenienie

Cytat:
Przede wszystkim co kraj to zwyczaj A co do posiłków w Polskich szpitalach, to nie wiem czy widziałyście taki profil na fb "Posiłki w szpitalach" Katastrofa co w niektórych dają. Na porodówce 3 kromki suchego chleba i kawałek pasztetu, albo ten mały serek topiony i plasterek ogórka.
Taa widziałam go. Tragedia. Za to jak się poogląda posiłki na porodówkach w szpitalach w Szwecji, to niejedna restauracja może pozazdrościć
Stary 2015-10-21, 13:35   #191
86ewula
Rozeznanie

Cytat:
A co do gadania ludzi - mamy takiego znajomego, co za każdym razem przy okazji spotkania wypominał nam "a wy kiedy dziecko będziecie mieć? tylko wam ma być tak dobrze?", doopę truł za każdym razem. A jak się dowiedział o ciąży to oczywiście teksty typu "no, to teraz zobaczycie". Bez sensu...
Mój brat kiedyś jak sobie wypił to pół wieczoru truł du#e że mieszkamy razem ponad 6 lat i że czas na dziecko. (nie wiedział że staramy się już rok) i jego puenta na koniec że tchórzymy....
Najgorsze że siostra i drugi brat z rodzicami wiedzieli, wszystkim było przykro, ale wyszłam z pokoju... Z pijanymi się nie dyskutuje... Bolało go że my sobie żyjemy bez zobowiązań, mamy chatę a on wynajmuje z 3 dzieci.... ;/
86ewula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 13:36   #192
niunia_leyla
Rozeznanie

też widziąłam ten profil na fb, mam nadzieję że będą mi z domu posiłki przynosić
Stary 2015-10-21, 13:41   #193
kamilka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez baby montana Pokaż wiadomość
torba do szpitala mówisz....ja nawet nie mam jej w planach póki co, nie mam pojęcia gdzie mam wszystkie rzeczy
Ja mam na to najbliższe 2 tyg... Jak pojadę kolejny raz do szpitala żeby wszystko zabrać już ze sobą... bo mi nikt w ciągu jednego dnia nie dowiezie w razie "w"
Cytat:
Napisane przez czarnulax Pokaż wiadomość
kamilka a kto Ci takie "przemeblowania" porobił?
Cytat:

kamilka Ty nie patrz co powiedzą inni, pogadają i zapomną.

Kamilka czyżby teściowa u Ciebie była, i trochę po swojemu zrobiła?
bingo i szwagierki...
No bo przeciez mój TZ to sobie z niczym nie poradzi...
Jak stoi talerz i 2 szklanki w zlewie, to komentarz "boże jak tu brudno
Chciała bym widziec taki idealny porządek u nich w domu...

W sumie to się dziwię że ich nie "wywalił" z domu tak jak po urodzeniu pierworodnego.... Wtedy oczywiście on sam nie był w stanie nas sam przywieźć ze szpitala... Musiał obstawę mieć... Przyszły, zaczeły latać po domu, sprzatać, szklanki które na zlewie stały- umyte myły jeszcze raz, pranie mi wstawiały, i tylko pytały co mi zrobić i w czym pomóc To im mówię że nie wiem bo ja 5 dni w domu nie byłam i poszłam leżeć z dzieckiem Skończyło się na kilku niecenzuralnych słowach. Potem koniecznie musiały szwagierki zostawać na noc- bo ja sobie sama nie poradzę... Ciekawe jak by one poradziły jak noworodka na oczy wcześniej nie widziały... Po 2 nocach im grzecznie podziękowałam i powiedziałam że cycka za mnie nie dadzą dziecku więc nie mam sensu żeby u mnie siedzieć

Cytat:
taaa.. a on na pewno tak się poświęcał pomagając przy dziecku.... Sądzę że głównym ograniczeniem było dla niego brak czasu i sił na sex
Cytat:
wow...
tu przynoszą jedzenie do sali... I wszystkie kobiety w piżamach... nie ma sił się przebierać... Na innych oddziałach to można... Zresztą po cc nawet trudno spodnie ubrać...
Cytat:
no i solidaryzuję się z tobą...
Byłam z młodym na kontroli u pediatry... samochodem- rany- wyprawa życia... Do apteki już wysłałam TZ bo już brak sił...
kamilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 13:43   #194
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kogielmogiel Pokaż wiadomość
Chciałam koniecznie cos z pojemnikami bo jestem chomik i musze miec miejsce do skladowania rzeczy wiec palety odpadaja, zreszta mowili nam w sklepie ze warto wziac lepszy stelaż pod materac bo sie lepiej spi i materac się lepiej sprawdza a w planetach to raczej niemozliwe montowac stelaz?
Nie wiem dokładnie jak to jest z tym stelażem itp., ale ja wiem, że na pewno będę miała w sypialni palety a tyle fajnych rzeczy można zrobić, więc i na pojemniki miejsce by się zrobiło.

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
Stary 2015-10-21, 13:45   #195
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

Malla, Kamilka, dziękuję za odpowiedzi Muszę wszystko rozważyć Nie wiem co będzie po porodzie, mam zamiar jak najkrócej karmić... A nie wiem też co teraz z tą mini laktacją, która jednak brudzi, a trochę nie uśmiecha mi się produkować tyle śmietków przez 2 miesiące
najwyżej kupię sobie na próbę teraz, a po porodzie to już na bieząco wg potrzeb, hm...

Dotka, tak trzymać

Uaoo, u mnie szpital ma informację, że trzyma 2 doby po SN, a 3 po CC, czyli dalej jest to wszystko zależne od decyzji ordynatora.

Również boję się szpitalnego pseudojedzenia. Pewnie mąz będzie mi płatki jaglane woził

Przyszedł materac Dla odmiany wzięłam z żółtym pokrowcem, ciekawe, jak będzie się sprawował.

Też nie lubię tego gadania ludzi. Najbardziej dobija mnie stwierdzenie: " jak patrzę na Was, to nie chcę mieć dzieci " albo "(...)cieszę się, że nie zachodzę jeszcze w ciążę", mimo, że nikomu raczej nie narzekam, a odpowiedź taka padła, gdy pytali o koszty wyprawki, jeśli wszystko jest nowe. Niby ciekawość, a potem , kurczę, szpila. Aż nie wiem czy ja mam płakać z rozpaczy, czy co raz już odpowiedziałam, że jakby teraz szanowna osoba przytyła 40kg i musiała całą garderobę skompletować od nowa + od zera urządzić swój pokój, to jej rodzice pewnie też by nie chcieli

30.12.2012
26.04.2014
medeline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 13:45   #196
niunia_leyla
Rozeznanie

Dziewczyny zastanawiam się czy termometr mi przyszeł uszkodzony czy ja mam takią niską temperaturę mierzyłam kilka razy i za każdym razem 35,8 mi wychodzi no nie czyję się najlepiej jakby osłabiona jak mąż wróci to go po rtęciowy do teściowej wyśle chyba
Stary 2015-10-21, 13:48   #197
kamilka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez medeline Pokaż wiadomość
Malla, Kamilka, dziękuję za odpowiedzi Muszę wszystko rozważyć Nie wiem co będzie po porodzie, mam zamiar jak najkrócej karmić... A nie wiem też co teraz z tą mini laktacją, która jednak brudzi, a trochę nie uśmiecha mi się produkować tyle śmietków przez 2 miesiące
najwyżej kupię sobie na próbę teraz, a po porodzie to już na bieząco wg potrzeb, hm...
Zawsze możesz kupic 1-2 pary... i przetestować... A nuż się uda i ci spasują... Teraz przecież ci dużo nie leci...
Stary 2015-10-21, 13:55   #198
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

Niunia, doprowadziłaś termometr do temperatury otoczenia?

Widziałyście? Czad

30.12.2012
26.04.2014
Stary 2015-10-21, 13:59   #199
niunia_leyla
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez medeline Pokaż wiadomość
Niunia, doprowadziłaś termometr do temperatury otoczenia?

Widziałyście? Czad
chyba tak, godzinę już jest w domu, za godzinę zrobię pomiar nowym i rtęciowym i zobaczę czy wyjdzie tak samo

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-10-21, 13:59   #200
Dotka90
Zakorzenienie

Aaa kupilismy wczoraj w smyku:
http://www.smyk.com/cool-club-rekawi...a-dla-dzieci-p
http://www.smyk.com/cool-club-skarpe...a-dla-dzieci-p
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 14:05   #201
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Cytat:

Widziałam ten profil i dokladnie tak jest Bez kitu, za kazdym razem w szpitalu tak mialam, np 4 kromki bułki paryskiej i jedno jajo na twardo na śniadanie, albo 4 kromki plus 2 plasterki szynki mielonki. Na obiad ta sama zupa, tylko z inną wkładką codziennie - jakieś kluski zacierane, kaszka manna, jeczmienna, ale ogolnie smak ten sam. Ale czasem jak byłam głodna to i to zjadłam z apetytem hehehehe.
Ale niektore babki to tylko na swoim zarciu były, nic szpitalnego nie jadły.

Cytat:
Napisane przez 86ewula Pokaż wiadomość
Mój brat kiedyś jak sobie wypił to pół wieczoru truł du#e że mieszkamy razem ponad 6 lat i że czas na dziecko. (nie wiedział że staramy się już rok) i jego puenta na koniec że tchórzymy....
Najgorsze że siostra i drugi brat z rodzicami wiedzieli, wszystkim było przykro, ale wyszłam z pokoju... Z pijanymi się nie dyskutuje... Bolało go że my sobie żyjemy bez zobowiązań, mamy chatę a on wynajmuje z 3 dzieci.... ;/
Najgorsze jest, jak ktoś ma problemy a wszyscy w koło sie dopierdzielają, jakby to ich sprawa była. I jeszcze tacy mądrzy "wyluzujecie i wam się na pewno uda"... Taaaaa... A tu niedrożne jajowody na.przykład - wyluzowanie dużo pomoże...
A u tego kolegi to i tak najwięcej obowiązków zwiazanych z dziećmi zona ma.

Stary 2015-10-21, 14:07   #202
uaoo
Zakorzenienie

3-pack 16.99 o jezusiu! ja kupowałam po 2,99 za sztukę!

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
Stary 2015-10-21, 14:07   #203
iola14
Rozeznanie

Jeśli chodzi o ludzi to mnie też denerwuje takie gadanie. Nie tylko tych starających się to dotyka eh... Świadomie z mężem zdecydowaliśmy się na trzecie dziecko i nagle informując kogokolwiek, że będziemy mieć dzidziusia większość jakoś dziwnie się zachowywała. Potem co nie którzy zaczęli przebąkiwać coś o patologii i nieodpowiedzialności Teściowa za to zrobiła nam pogadankę o antykoncepcji i przez miesiąc się nie odzywała

niunia też mam taką temperaturę, przy 37 umieram
iola14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 14:08   #204
kamilka
Zadomowienie

medeline wygląda pięknie... tyle że to tak nigdy nie wygląda... :-P
Dotka te w gwiazdeczki są piękne
Stary 2015-10-21, 14:09   #205
uaoo
Zakorzenienie

A i nie wiem czy widziałyście ale w rosmanie od wczoraj są fajne promocję typu: kup jeden, drugi weź za gr. A Emulsja Oilatum baby kup jeden drugi kup za 5 zł.

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
Stary 2015-10-21, 14:12   #206
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Iola 14 To też chamstwo, co to kogo obchodzi ile ktoś chce miec dzieci. Żadnego - źle, jedno - za mało, trzy - za dużo... Masakra.
Mam koleżankę który ma czwórkę - jedna z lepiej ogarniętych rodzin, jakie znam, dzieci bystre i samodzielne, niejedna mniejsza rodzina mogłaby przykład brać.

Edytowane przez ruda3d
Czas edycji: 2015-10-21 o 14:14
Stary 2015-10-21, 14:12   #207
pietrusiowata
Rozeznanie

Też mam te niedrapki ze smyka. Kiedyś trafiłam na promocję i kupiłam 3 opakowania

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-10-21, 14:14   #208
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Jestem i ja
Najpierw ogarne pierwszy post pozniej Was nadrobie a na koncu napisze co i jak

Serduszko malutkie

Magdusiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 14:14   #209
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
Baby ja mam wykaz na stronie szpitala i na youtube oglądałam filmiki mam z Niemiec może i Ty poszukaj takie czegoś.

szpitale nie mają stron, bo tutaj szpitale są całkowicie publiczne a nie tak jak w Polsce na zasadzie kontraktów, więc strona szpitala to np. strona urzędu miasta z informacją kontaktową nt. szpitala. a że każda comunidad autonoma (tak jak land) ma swoją własną służbę zdrowia, to bez sensu byłoby dla mnie oglądać filmiki z innych comunidades bo zupełnie inne wymagania mogą mieć podobno w szpitalach publicznych daja wiekszosc rzeczy, w prywatnych trzeba miec swoje, wiec spoko.

no i nie oszukujmy się...spójrzcie tutaj https://www.youtube.com/watch?v=8lJJhYUYKOc jakbym miała taką wielgachną torbę dźwigać jak ta czerwona to bym zwariowała

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce

Edytowane przez baby montana
Czas edycji: 2015-10-21 o 14:19
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 14:18   #210
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

Cytat:
Napisane przez kamilka Pokaż wiadomość
medeline wygląda pięknie... tyle że to tak nigdy nie wygląda... :-P
Dotka te w gwiazdeczki są piękne
No właśnie wiem ale jestem w szoku, że komuś tak się udało

Dotka, fajne skarpetki

30.12.2012
26.04.2014
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości