Mamusie październikowe 2015, część 9 :) ! - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-21, 14:46   #2041
88maggie88
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie październikowe 2015, część 9 :) !

Cytat:
Napisane przez Pasztetnik Pokaż wiadomość
Jakbym tak napisała to dopiero by plotka poszła i gorąca linia na tel. całodobowo
A tak serio to niektorzy pytaja jeszcze tak delikatnie to ok, ale czesc osob domaga sie informacji czy JUŻ jakbym jakiś obowiazek miała się tlumaczyc a chyba nie mam

Taa, spokój w brzuchu, chyba nie za bardzo, jak w ciagu 20min ktg, zapisało sie mi 21 ruchów, ruchliwe dziecię
Masz jeszcze combo wszystkich moich "skurczy" na ktg, już nawet gin się na mnie patrzy jak na cud natury, bo on rozumie że skurczy brak ale zeby az tak Nie zdziwie sie, jak będe jedną z tych osób, które nie zareagują nawet na oxy
Kochana dla mnie to świadczy o tym ze jak się zacznie to z pełną siła i niedługo będziesz miała z głowy.

A ja jestem pewnie przykładem osoby która wiecznie się męczy z tymi skurczybykami i nie chcą podwoić swojej siły

Z tego co pamiętał Elve miała podobnie tak jak Ty i popatrz jaki ekspres miała poród ;D

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ----------

Cytat:
Napisane przez olibar Pokaż wiadomość
Heh dziewczyny.. zadzwonilam do tego centrum porodow gdzie mam rodzic i mowie ze wydaje mi sie ze mam lekkie skurcze a mlody mi glowa wjezdzal ostro w kanal w nocy i mowie ze jutro jest niby termin i co jesli nie urodze plus zapytalam czy moge na ktg przyjechac. A ona do mnie ze ktg to robia w "zdrowej" ciazy tylko raz po 41 tygodniu wiec mozliwe ze wogole ktg miec nie bede i mowila zebym sie nie fatygowala teraz do szpitala jesli nie mam bolu. Mam sie zjawic po 41 tygodniu ciazy nawet jesli nic nie ruszy. Generalnie od 4 tygodni nie mialam zadnej wizyty. No coz pelen chillout w Anglii.

Sent from my Samsung Galaxy Note 4 using Tapatalk
A nie możesz posciemniac ze mega boli i podepna Ciebie pod ktg i wtedy sama zobaczysz co w trawie piszczy
Stary 2015-10-21, 14:49   #2042
olibar
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 88maggie88 Pokaż wiadomość
Kochana dla mnie to świadczy o tym ze jak się zacznie to z pełną siła i niedługo będziesz miała z głowy.

A ja jestem pewnie przykładem osoby która wiecznie się męczy z tymi skurczybykami i nie chcą podwoić swojej siły

Z tego co pamiętał Elve miała podobnie tak jak Ty i popatrz jaki ekspres miała poród ;D

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ----------

A nie możesz posciemniac ze mega boli i podepna Ciebie pod ktg i wtedy sama zobaczysz co w trawie piszczy
W sumie moge no zobacze jak dzisiejsza noc minie. Wogole glowa mnie boli. Musze lezec ciagle bo gdy chodze to boli.. ehhhhh
Ja juz chce miec z glowy ten porod i polog najlepiej

olibar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 14:50   #2043
88maggie88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Czekałam na tego posta

A my chyba zaczynamy mieć spory problem z naszą małą - zaczyna do mnie docierać, że ta mała cholera już się nauczyła wymuszać branie na ręce :/ i nie wiem co teraz zrobić, przecież jak ją zostawię w wózku/łóżeczku, to ona się zaryczy totalnie, jak ja mam to przetrzymać, znieść? :/
Moja siostra miała ten sam problem z córką niestety :/ i później musiała dźwigać takiego klocka...

Niestety nie pomogę bo moja siostra nie znalazła złotego środka na ta przypadłość. . Przy drugim dziecku nie wyjmowala syna z łóżeczka, lezaczka jak mały zaczął marudzić. Dopiero jak była mega histeria..
Ale większość uważa że duży wpływ na to ma dziecka charakter, to czy tego potrzebuje...

Ciężka sprawa ogólnie :/

---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ----------

Cytat:
Napisane przez Daisy 85 Pokaż wiadomość
rzeczywiście wykres obiecujący

cała Anglia, rozbraja mnie ten ich luz i wyj...ne na wszystko

ja tak mam w nocy i nie mam serca jej nie wziąść na łapki
Moja kuzynka jak miała małej histerie w nocy to do bujaka i przestawala po jakimś czasie. :
Stary 2015-10-21, 14:50   #2044
malinowa4
Zakorzenienie

melduję że u nas wszystko w porządku zostałam sama na całe dnie, mama wczoraj pojechała. ale dajemy radę. udało mi się ogarnąć w mieszkaniu i poprasować mały tak mocno śpi. i dobrze bo rano w dopke dawał. zaraz się wybudzi i na spacerek

z psychiką gorzej, czuję się strasznie samotna

i jeszcze zgubiła nam się teczka ze wszystkimi ważnymi dokumentami.. nasze akty urodzenia i ślubu, mój meldunek tu, Briana akt urodzenia wszystko musi się spieprzyć :/ przez to mama nie mogła wziąć jego aktu żeby dowód wyrobić.. eh i trzeba od nowa wszystko załatwiać. już brak mi sił... oczywiście wszyscy zwalają winę na mnie ...
malinowa4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 14:56   #2045
88maggie88
Wtajemniczenie

Cytat:
W sumie moge no zobacze jak dzisiejsza noc minie. Wogole glowa mnie boli. Musze lezec ciagle bo gdy chodze to boli.. ehhhhh
Ja juz chce miec z glowy ten porod i polog najlepiej

To zobacz jak minie Tobie dzisiejszy wieczór

Współczuję bólu głowy

Ja juz tez chce mieć to z głowy. Wolę mieć problemy z dzieckiem jak większość niż to ze ledwo chodzę, kolana wysiadaja, ręce puchna, coraz ciężej mi schodzić z łóżka, nie mówiąc o przewroceniu na bok bo jak się przewracam to aż jęcze w nocy :
I jeszcze narzekanie męża ze symfonie odwalam w nocy. Wczoraj tak mnie wyrwał ze snu ze darlam się na niego rozumiem jego, ale to nie moja wina ze chrapie teraz w ciąży :/

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ----------

Cytat:
Napisane przez malinowa4 Pokaż wiadomość
melduję że u nas wszystko w porządku zostałam sama na całe dnie, mama wczoraj pojechała. ale dajemy radę. udało mi się ogarnąć w mieszkaniu i poprasować mały tak mocno śpi. i dobrze bo rano w dopke dawał. zaraz się wybudzi i na spacerek

z psychiką gorzej, czuję się strasznie samotna

i jeszcze zgubiła nam się teczka ze wszystkimi ważnymi dokumentami.. nasze akty urodzenia i ślubu, mój meldunek tu, Briana akt urodzenia wszystko musi się spieprzyć :/ przez to mama nie mogła wziąć jego aktu żeby dowód wyrobić.. eh i trzeba od nowa wszystko załatwiać. już brak mi sił... oczywiście wszyscy zwalają winę na mnie ...
Głowa do góry. W końcu będzie dobrze

U mnie jak się wali to wszystko naraz i zawsze sobie tłumacze że w końcu to minie..
Stary 2015-10-21, 15:18   #2046
olibar
Raczkowanie

Cytat:
To zobacz jak minie Tobie dzisiejszy wieczór

Współczuję bólu głowy

Ja juz tez chce mieć to z głowy. Wolę mieć problemy z dzieckiem jak większość niż to ze ledwo chodzę, kolana wysiadaja, ręce puchna, coraz ciężej mi schodzić z łóżka, nie mówiąc o przewroceniu na bok bo jak się przewracam to aż jęcze w nocy :
I jeszcze narzekanie męża ze symfonie odwalam w nocy. Wczoraj tak mnie wyrwał ze snu ze darlam się na niego rozumiem jego, ale to nie moja wina ze chrapie teraz w ciąży :/

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ----------

Głowa do góry. W końcu będzie dobrze

U mnie jak się wali to wszystko naraz i zawsze sobie tłumacze że w końcu to minie..
O ja to samo mam moj mi mowi ze jecze jak kot lol i ze przez sen mrucze i ze chyba mnie boli hahaha.
No wlssnie z chrapaniem ten sam problem mam.
Przewrot z boku na bok to teraz czysta akrobacja godna medalu!

Malinowa, moze poszukajcie papierow w najmniej oczekiwanym miejscu? Czasami mozna sie niezle zlapac

Pamietam taka sytuacje ze szukalam portfela i co sie okazalo byl jakims cudem w zamrazarce..

Stary 2015-10-21, 15:25   #2047
Pasztetnik
Zadomowienie

Cytat:
Heh dziewczyny.. zadzwonilam do tego centrum porodow gdzie mam rodzic i mowie ze wydaje mi sie ze mam lekkie skurcze a mlody mi glowa wjezdzal ostro w kanal w nocy i mowie ze jutro jest niby termin i co jesli nie urodze plus zapytalam czy moge na ktg przyjechac. A ona do mnie ze ktg to robia w "zdrowej" ciazy tylko raz po 41 tygodniu wiec mozliwe ze wogole ktg miec nie bede i mowila zebym sie nie fatygowala teraz do szpitala jesli nie mam bolu. Mam sie zjawic po 41 tygodniu ciazy nawet jesli nic nie ruszy. Generalnie od 4 tygodni nie mialam zadnej wizyty. No coz pelen chillout w Anglii.

Ee, do bani :/ Mnie by cholera wziela jakbym tak dlugo nie miala żadnej wizyty Moze jedz tam i powiedz ze boli bardzo to Cie zbadaja, juz po terminie tymbardziej uwierzą

Cytat:

Obyśmy obie tak miały
No elve chyba miała jakies tam skurcze, słabe ale jednak, a moja macica to chyba obumarły mięsień

elve, ale Ci się charakterny egzemplarz trafił, chyba tylko przeszczep genów może pomóc
Maks 30.10.2015, 21:30

42 ->...->56,2->57,5->...70cm
Pasztetnik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 15:49   #2048
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
No elve chyba miała jakies tam skurcze, słabe ale jednak, a moja macica to chyba obumarły mięsień
U mnie się co któreś ktg jakieś pojedyncze skurczybyki pisały, natomiast ich nie czułam, pierwsze stawianie macicy poczułam dopiero kilka godzin przed rozkręceniem akcji
Cytat:
elve, ale Ci się charakterny egzemplarz trafił, chyba tylko przeszczep genów może pomóc
Nooo...tylko teraz jest problem, nie wiadomo co robić, z jednej strony nic dziwnego że dzidziol potrzebuje jak najwięcej przytulania i bujania, w końcu jeszcze nie tak dawno bujała się w moim brzuchu, naturalne że potrzebuje bliskości, ciepła, że chce się jak najwięcej przytulać i kurczę, nie powinno się tego dziecku odbierać przecież :/ a z drugiej strony jeśli to moje dziecko jest faktycznie aż tak bystre, to ani się obejrzę jak będę siedmiokilowego kloca tak bujać, przy dźwiękach pękającego kręgosłupa i stawów kolanowych :/
Stary 2015-10-21, 16:02   #2049
88maggie88
Wtajemniczenie

Cytat:
O ja to samo mam moj mi mowi ze jecze jak kot lol i ze przez sen mrucze i ze chyba mnie boli hahaha.

Malinowa, moze poszukajcie papierow w najmniej oczekiwanym miejscu? Czasami mozna sie niezle zlapac

Pamietam taka sytuacje ze szukalam portfela i co sie okazalo byl jakims cudem w zamrazarce..

Hehe. Kobieta drugą kobietę w ciąży tylko zrozumie

---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ----------

Cytat:
Ee, do bani :/ Mnie by cholera wziela jakbym tak dlugo nie miala żadnej wizyty Moze jedz tam i powiedz ze boli bardzo to Cie zbadaja, juz po terminie tymbardziej uwierzą

Obyśmy obie tak miały

Liczę na to )
Stary 2015-10-21, 16:05   #2050
ada32
Wtajemniczenie

Elve..nie mogę cytować bo na Tel.jestem ale napisałaś ze" czekałaś na tego posta"..mozesz napisać dlaczego😊..

Co do noszenia tulenia napisałaś wszystko co i ja bym napisała bo właśnie tak mysle..tylko ..wiesz...z tym siedmiokilowym to nie zawsze tak bo im dziecko tygodniowo starsze tym łatwiej znaleźć odpowiednie dla malucha przyjemności ..i będzie juz na tyle CI ufalo..ze dluzej da Ci odpocząć patrząc sie na karuzelę ktora ma muzyczke czy światełka..czy np grzechotka ktora szeleści..teraz malutka naprawde potrzebuje tego "ciepla" i bliskości słyszeć wasz oddech glos itp

W

G
ada32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 16:05   #2051
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Aaaaa jupiiiiiii udało mi się założyć obrączkę od razu z tej radości całe zmęczenie mi odeszło
Stary 2015-10-21, 16:06   #2052
toskaKrk
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez izabela596 Pokaż wiadomość
Że mną leży dziewczyna w takiej samej sytuacji i tego samego dnia urodziła także o tyle dobrze: )
To masz zdecydowanie lepszą sytuację niż ja :/ mam teraz na sali mamy z dziecmi z wczoraj i przedwczoraj. Ich maluchy śpią głównie a moją brzuszek męczy i niespokojna jest. A jak usypia to tamte dzieci się budzą i ona nie może zasnąć. Zwłaszcza ze przez ostatnie 4 dni byla na intensywnej terapii gdzie cały czas cisza i spokój była
toskaKrk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 16:07   #2053
olibar
Raczkowanie

Cytat:
U mnie się co któreś ktg jakieś pojedyncze skurczybyki pisały, natomiast ich nie czułam, pierwsze stawianie macicy poczułam dopiero kilka godzin przed rozkręceniem akcji

Nooo...tylko teraz jest problem, nie wiadomo co robić, z jednej strony nic dziwnego że dzidziol potrzebuje jak najwięcej przytulania i bujania, w końcu jeszcze nie tak dawno bujała się w moim brzuchu, naturalne że potrzebuje bliskości, ciepła, że chce się jak najwięcej przytulać i kurczę, nie powinno się tego dziecku odbierać przecież :/ a z drugiej strony jeśli to moje dziecko jest faktycznie aż tak bystre, to ani się obejrzę jak będę siedmiokilowego kloca tak bujać, przy dźwiękach pękającego kręgosłupa i stawów kolanowych :/
Hahahaha zeby tylko 7kilowego ;-)

Nie zycze zadnej z Was takich przebojow jakie miala moja kolezanka czyli spanie z otwartymi oczami i bujanie w nocy noga wozka w ktorym dziec spal.. MA SA KRA.

Pytanie:czemu brzuch boli w nocy czesciej niz w dzien. To takie robienie na zlosc teraz mogloby sie cos zadziac a tu dupa blada.

Stary 2015-10-21, 16:11   #2054
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez ada32 Pokaż wiadomość
Elve..nie mogę cytować bo na Tel.jestem ale napisałaś ze" czekałaś na tego posta"..mozesz napisać dlaczego😊..
Bo jesteś tutaj fachowcem, autorytetem w temacie kp i ciekawa byłam jakie jest Twoje stanowisko w tym temacie. Liczyłam że właśnie takie i że trochę nasze mamusie kp uspokoisz
Cytat:
Co do noszenia tulenia napisałaś wszystko co i ja bym napisała bo właśnie tak mysle..tylko ..wiesz...z tym siedmiokilowym to nie zawsze tak bo im dziecko tygodniowo starsze tym łatwiej znaleźć odpowiednie dla malucha przyjemności ..i będzie juz na tyle CI ufalo..ze dluzej da Ci odpocząć patrząc sie na karuzelę ktora ma muzyczke czy światełka..czy np grzechotka ktora szeleści..teraz malutka naprawde potrzebuje tego "ciepla" i bliskości słyszeć wasz oddech glos itp
Też właśnie tak myślę, ale zastanawiam się czy to jest etap, kiedy lepiej się na razie maluchowi podporządkować, czy jednak starać się być blisko, ale niekoniecznie non stop brać na ręce, a na płaczliwe wymuszenia reagować dopiero jak już jest konkretna, duża rozpacz :/
Stary 2015-10-21, 16:15   #2055
malinowa4
Zakorzenienie

Cytat:

szukałam wszedzie.. tz i mama tez..
raz tak zgubilam tel jeszcze w LO. tata podrzucal mnie autem do szkoly, w drodze pisalam sms.. wysiadlam, przeszlam 2m i skapnelam sie ze nie mam telefonu, wrocilam sie ale go nie bylo.. cale auto przetrzepane, droga 2m tez.. rozplynal sie do tej pory nie wiem co sie z nim stalo...

Cytat:
Aaaaa jupiiiiiii udało mi się założyć obrączkę od razu z tej radości całe zmęczenie mi odeszło
ja jeszcze nie dam rady..:/ a nie jestem opuchnieta.. mam wrazenie ze mi sie kosci w palcach rozeszly LOL
malinowa4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 16:27   #2056
rita_k
Zadomowienie

Dziewczyny, których tz bral urlop ojcowski to jeden wnosek to pracodawcy sklada, a pozniej do zusu musi sie telepac i złożyć wniosek o zasiłek?
rita_k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 16:32   #2057
ada32
Wtajemniczenie

Elve😊

Dokladnie tak jak piszesz..jak bardzo mocno sie tego domaga a jak tylko kwili..czy steka..mruczy to zwyczajnie podejść poglaskac ..dotknąć główki..policzka i pokazac malenstwu ze jest sie blisko..😊

W

G
Stary 2015-10-21, 16:37   #2058
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez malinowa4 Pokaż wiadomość
ja jeszcze nie dam rady..:/ a nie jestem opuchnieta.. mam wrazenie ze mi sie kosci w palcach rozeszly LOL
Ja jeszcze mam trochę kilo do zrzucenia i widzę po palcach, że to jeszcze nie to co być powinno, lekka buła mi się na palcu robi, ale jest nadzieja, że za tydzień już będzie dooooobrze
Parę dni temu też miałam ten efekt "grubej kości"

---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ----------

Cytat:
Elve😊

Dokladnie tak jak piszesz..jak bardzo mocno sie tego domaga a jak tylko kwili..czy steka..mruczy to zwyczajnie podejść poglaskac ..dotknąć główki..policzka i pokazac malenstwu ze jest sie blisko..😊
Uch...postaram się...
Kurde, pedagog z wykształcenia, a tak się daje zrobić trzytygodniowej wielkookiej drobince
Stary 2015-10-21, 16:37   #2059
88maggie88
Wtajemniczenie

Cytat:
Hehe
Stary 2015-10-21, 16:44   #2060
niud
Wtajemniczenie

Cytat:
Mala...jesli mala napada na pierś i radzi sobie z polykaniem ..i dobrze ma wypełnioną buzię sytkiem..a ty odprężona i spokojna..bez napięcia mięśniowego karmisz i nie wyrywasz jej cysia..tylko dlatego że pije łapczywie..to jest ok..Gabi wyjątkowo lubi Twoje mleczko ..jak juz zaspokoi pierwsze pragnienie /glód pewnie się uspokaja i dokańcza ssanie spokojniej..zwracaj uwagę jednak na prawidłowe ssanie malej..a to ze mleczko jest w kącikach ust to prawidłowe poczatki ssania..mala sama jeszcze uczy sie radzenia sobie z polykaniem i oddychaniem..

Co do diety..o tak mamusie karmiące bardzo są na tym punkcie zbyt mocno przewrażliwione 😉..zupełnie niepotrzebnie .. Niestety żadną dietą nie sprawią ze dzieciątko przestanie boleśnie trawic..tego się nie ominie..wrazliwsze dzieci dotkliwiej czują dyskomfort z zachodzącymi zmianami w brzuszku ..

Mimo tej wiedzy mamy i tak cudują z dietą twierdząc ze cos im na pewno zaszkodziło..czasami niestety szkodzą tylko samej sobie..wyczerpane..niedoz ywione mamy to problem dużo poważniejszy przy laktacji..

No ale ...jak juz trzeba i mame to uspokoi ..po części wpływ podejścia tez ma znaczenie..to odradzam ostrych przypraw..warzyw wzdymajacych typu kapusta cebula ..cytrusów ..i mocno aromatycznych np.czosnek..no i wysoko alergennych (orzechy czekolada..itp)..

Ale zapewniam nawet jesli będziecie jadly suchy chleb i popijać tylko wodą przez tydzień..sklad mleka sie nie zmieni..organizm i tak dla oseska zrobi mleko pelnowartosciowe bez zadnych mniejszych porcji witamin czy węglowodanów..zabierze Wam..a nie dziecku..a dziecko i tak trawic będzie..bedzie prukać..bedzie bekac..ulewac..bo to są fizjologiczne sprawy a dla dziecka calkiem nowe i zwyczajnie ma z tym problem..

Badali kiedys mleko mam z Europy i mleko mam w krajach bardzo ubogich i brudnych..kobiet białych i kolorowych..ku zdumieniu wszystkich mleko nie bylo gorsze ani lepsze..bylo pełnowartościowe😊..

Jesli dziecko objawia się w późniejszym wieku alergią typu krostki ..egzemy..jakimis zmianami kupkowymi..to ok ..wtedy szukamy alergenu..wykluczamy skaze białkową..odstawiamy produkty po których zauważymy uczulenia
Też mnie cieszy fakt iż piszesz że wszystko można, bo w kwestii diety matki kp istnieją dwa światy
Masz gdzieś link do tych badań ?
U mnie niezmiennie na bolący brzuszek najbardziej pomaga cycek Nosimy, zmieniamy pozycję, masujemy, robimy rowerek - to wszystko pomaga na kilka sekund. Pewnie chodzi o fakt, że Wiktor się przez chwilę zastanawia - 'o coś się zmieniło, ale nie jednak dalej mnie boli brzuszek' Przystawiam do cycka i się uspokaja, puszcza bączki robi kupkę, jakbym nowa porcja przepychała starą, albo jakbym w mleku miała środek przeciwbólowy

Cytat:
Bo jesteś tutaj fachowcem, autorytetem w temacie kp i ciekawa byłam jakie jest Twoje stanowisko w tym temacie. Liczyłam że właśnie takie i że trochę nasze mamusie kp uspokoisz
Też właśnie tak myślę, ale zastanawiam się czy to jest etap, kiedy lepiej się na razie maluchowi podporządkować, czy jednak starać się być blisko, ale niekoniecznie non stop brać na ręce, a na płaczliwe wymuszenia reagować dopiero jak już jest konkretna, duża rozpacz :/
Mój póki co płacze tylko jak coś jest nie tak i to w sumie tylko jak boli brzuszek. Bo jak jest głodny to reaguje zanim się rozpłacze, mokre pieluszki go nie ruszają.

Cytat:
No mi też i to w miarę szybko, tylko co z tego jak i tak trzeba ją zdejmować do pielęgnacji grzdyla

W ogóle to największy szok poporodowy to fakt, że mi schudły łydki i mam mniejsze niż przed ciążą Mam jeszcze 9kg do zrzucenia, ale to głównie z góry, brzuch też pomału schodzi i widzę szansę na brak flaczka bo się sukcesywnie dzień po dniu obkurcza No i z dnia na dzień waga leci.
niud jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 16:57   #2061
olibar
Raczkowanie

Chyba ja jedna chcialabym swoja wage zatrzymac. Przed ciaza kazdy kto to mnie spojrzal mowil ze powinnam duzo jesc. Mimo ze jadlam jak obzarlok to takie mam trawienie ze nic sie nie odklada.
Oczywiscie nie jest mozliwe zatrzymanie wagi bo w koncu musialabym z tym brzuchem chodzic hehe.

Mnie sie oczy kleja chyba w kimono pojde. Tz niech upichci cos dobrego lepiej

Stary 2015-10-21, 17:11   #2062
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez niud Pokaż wiadomość
No mi też i to w miarę szybko, tylko co z tego jak i tak trzeba ją zdejmować do pielęgnacji grzdyla
Ja nie zdejmuję

---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:09 ----------

Cytat:
Chyba ja jedna chcialabym swoja wage zatrzymac.
Ja w sumie do wagi też nic nie miałam, natomiast flak w miejscu brzucha mi się nie podoba i cieszy mnie że się zmniejsza Przeżyję rozstępy, ale niech się jeszcze wciągnie trochę
Stary 2015-10-21, 17:37   #2063
Oliath
Zakorzenienie

Cytat:
Hah, identycznie mam ;(
Teraz to już wszelkie pojęcie przechodzi - pan Sówka albo je albo kima przy piersi smacznie, odłożony po 5 minutach włącza syrenę, aż się zanosi
Dziewczyny o obiadach piszą - ha, dziś mój synek łaskawy, pozwolił mi zrobić w biegu 4 tosty z jajkiem na twardo na obiadek tak to mnie mąż żywi. Jedyne kilkugodzinne spanie jest po spacerze, w nocy dajemy radę nie umrzeć z braku snu tylko dzięki temu, że mały terror śpi ze mną...
Nie piszę z Wami, bo jak już zdarzy się kilka minut spokoju, to w dzikim pędzie piorę/ wieszam/ ogarniam/ odrabiam z dzieckiem lekcje/ kąpię Lilo... ech. Mąż i bardzo pomaga, ale cóż skoro nie ma go po 10 h dziennie, bo pracuje....
Myślałam, że brzuszek boli - podawałam kropelki, ale Kuba nie pręży się, nie płacze z bólu, uspokaja się natychmiast na rękach/ przy cycu...
Myślałam, że się nie najada - no ale przybiera przecież, nieraz zasypia przy odbijaniu, łapek nie gryzie, karmię go do pustej piersi plus nieraz dokładka z drugiej, nie złości się przy jedzeniu, słyszę jak przełyka, nieraz tyle leci, że aż się krztusi w trakcie lub ulewa troszkę po... no i JEŚLI cudem uśnie to kilka godzin potrafi smacznie spać i nie da rady go wybudzić niemal - więc tylko wybudzam jak muszę... a wzięty do piersi gdy się drze - pociągnie kilka łyków i w kimę znów...
Nieraz nie tak kusi, żeby sprawdzić czy po butli mm by spał te 2-3 h w kołysce, tak się tego nienajadania boję strasznie, sama sobie już nie wierzę i nie ufam, a komentarze (np. ciotki) czy nawet nieśmiałe sugestie (mąż), że MOŻE GŁODNY -- wcale w budowaniu pewności co do swojego kp nie pomagają...
Nie dokarmiam oczywiście, nie po to walczyłam i walczę o każdy ml mleka -- ale co jeśli on jednak z "lenistwa" np. się nie najada?... albo tylko tak minimalnie, nie do pełnej sytości?...
Kubulek
Oliath jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 17:46   #2064
88maggie88
Wtajemniczenie

Oliath współczuję tego terroru ja nie wiem czy bym tak dała rade i pewnie prędko bym spr mm.
Mam nadzieje ze mały się uspokoi niedługo i da matce odpocząć
Stary 2015-10-21, 17:54   #2065
gosiek0388
Zadomowienie

Oliath Boshe współczuje ja bym sobie chyba już dawno w łeb strzeliła no Kuba ewidentnie chyba cie już wykorzystuje , potrzeba bliskości potrzebą bliskości ale to jest przegięcie, przecież masz jeszcze właśnie resztę rodziny do ogarnięcia... może musisz kogoś zapytac o radę jak go od tego odzwyczaić??!!
Stary 2015-10-21, 18:23   #2066
ada32
Wtajemniczenie

Och Niud..w zyciu ja tego linka teraz nie znajdę..wybacz..

Dużo czytam..ale linków niestety nie chomikuję ..wydaje mi sie tez ..ze ten "niusik" pochodził z niemieckich stron😊

Z drugiej strony mysle ze każda mama wszystko co czyta ..przemyśla..logistycznie sobie tłumaczy i rozsądnie podejmuje decyzje w kwesti własnego dziecka😊

Ja po prostu pisze co myślę..czuje..z doświadczenia czy..skądś tam wiem..i sie tym dzielę..pamietajcie jednak ze kazda z Was ma inne dziecko i nie na każde zadziała to samo..ale wierze ze kazda podjęta proba jest krokiem do przodu 😚 a z czasem będziecie perfekcyjnie "obsługiwać"własne dziecko i znać jako jedyni potrzeby i mowę swoich dzieci

---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ----------

Oli po Twoim opisie można wykluczyc GLÓD ..raczej przyczyny zachowania Kubulka szukaj w skoku rozwojowym 5tygodnia..no i wiesz ze dzieci urodzone wczesniej przechodzą skoki troszkę później i dluzej😉..a urodzone po terminie wcześniej i krócej..

Nie będę Ci pisała ze maly sie najadą ..bo Ty to wiesz..sama pisalas ze mleka tyle ze aż sie dlawi ..nie nadąża polykac😉..

Tak mu dobrze u mamy i bezpiecznie ze ma gdzies spanie samemu..pociesze Cie Gabrielo spi z nami w łóżku do tej pory..i przeważnie podłączony..w łóżeczku śpi do 1-2potem z nami..ale nam to nie przeszkadza..lubimy to..😉

W

G
Stary 2015-10-21, 18:28   #2067
kasia_aa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mala29lll Pokaż wiadomość
A np rosół to dodajecie przypieczoną cebulkę i por? No przecież jak nie dodam i jeszcze prawie bez przypraw to to woda będzie ble
nie no myśle że do zupy to bez problemu można dać to co trzeba, zresztą Ada juz obaliła wszytkie mity

Cytat:
Napisane przez EMI2014 Pokaż wiadomość

Śmiać mi się chce z m bo nie chce zeby mi bylo przykro i się zachwyca tym jedzeniem tylko u niego na talerzu jest całe czarne od pieprzu zeby mialo jakis smak he he
hehe ale widzisz wspiera Cie przynajmniej wzruszające nie?

Cytat:

Trzeba jakis patent na przesypianie porodu wymyslec
Dobrze wiedziec ze nie jestem sama z "dolami" to troche jednak wspiera

Maly znow sie rozpycha ale to nie skurcze po prostu sie rusza.. ja autentycznie chodzic nie moge. Jak na prawa noge staje to mam bol w prawej czesci macicy taki dosc mocny.

a mały pewnie tak sie jakoś niefortunnie ułożył:/ i Ci uciska tam coś:/

Cytat:
mala, to może cos z potraw vege?
U mnie dzis na obiad bakłażan gotowany na parze z oliwkami i pesto bazyliowym, poprószony parmezanem i podany na brązowym ryżu. Mąz do tego dostanie jeszcze łososia wędzonego
mmmm...brzmi pysznie wiecie że ja nigdy nie jadłam bakłażana? jakoś nie wiem czy umiałabym go przyrządzić..

Cytat:
Pycha rosół na kaczce. Raz robiłam i pycha smak wychodzi
rany ale narobiłyście mi smaka na takie pyszności, nigdy nie robiłam rosołu na kaczce. A na czym konkretnie? można na udku?

Cytat:
Napisane przez emylka86 Pokaż wiadomość
nie słyszałam za dobrych opinii o tym leku. ja bym go nie brała. mi przy nawale położna kazała masować, a przed podaniem piersi młodemu spuścić trochę by było mu łatwiej chwycić.

Mała rosół bym robiła tak jak zawsze, daj i cebule i por, myślę, że nie powinno się małej nic dziać.

ja dziś zrobię jajka w sosie musztardowym , bo nie mam pomysłu co by tu zjeść
też uwielbiam!!!

Cytat:

Mi najbardziej odpowiada właśnie z niej rosół. I rosół jest nawet o niebo lepszy niż z kurczaka. Super smak i prawie w ogóle nie trzeba doprawiac

Mi położna tez mówiła żeby na początku właśnie z jogurtami tez nie przesadzać bo przecież mają nabiał.
musze spróbować takiego rosołku, narobiłyście mi smaka
co do jogurtu to racja racja...

Cytat:
Napisane przez Daisy 85 Pokaż wiadomość
ja go brałam przed ciążą, bo miałam za wysoką prolaktynę i stąd nawał pokarmu, też na początku odciągałam, przed podaniem ze 30ml ale piersi nadal były twarde a mała protestowała, teraz odciągam 100ml i 80ml daję małej, ale pierś nadal jest nie opróżniona, zobaczymy czy się coś zmieni po tej połówce bromergonu... idę nakarmić kruszynę
co do bromergonu....to ja mam doświadczenia jak najgorsze, brałam w młodości z powodu jakichs zaburzeń prolaktyny i mialam niefajne skutki uboczne, nawet bardzo niefajne. Ze swojej strony nie polecam, brałam potem jakis droższy odpowiednik i po tym bylo juz ok

matko próbuje napisać tego posta od 1,5 godz....
zrobiłam w międzyczasie ciasteczka owsiane ja i mój starszak uwielbiamy
kasia_aa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 18:40   #2068
olibar
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasia_aa Pokaż wiadomość
nie no myśle że do zupy to bez problemu można dać to co trzeba, zresztą Ada juz obaliła wszytkie mity

hehe ale widzisz wspiera Cie przynajmniej wzruszające nie?

rzytul:
a mały pewnie tak sie jakoś niefortunnie ułożył:/ i Ci uciska tam coś:/

mmmm...brzmi pysznie wiecie że ja nigdy nie jadłam bakłażana? jakoś nie wiem czy umiałabym go przyrządzić..

rany ale narobiłyście mi smaka na takie pyszności, nigdy nie robiłam rosołu na kaczce. A na czym konkretnie? można na udku?

też uwielbiam!!!

musze spróbować takiego rosołku, narobiłyście mi smaka
co do jogurtu to racja racja...

co do bromergonu....to ja mam doświadczenia jak najgorsze, brałam w młodości z powodu jakichs zaburzeń prolaktyny i mialam niefajne skutki uboczne, nawet bardzo niefajne. Ze swojej strony nie polecam, brałam potem jakis droższy odpowiednik i po tym bylo juz ok

matko próbuje napisać tego posta od 1,5 godz....
zrobiłam w międzyczasie ciasteczka owsiane ja i mój starszak uwielbiamy
Jeny przeczytalam ze zrobilas ciasteczka owlosione. Padam z wlasnej glupoty. Chyba dziecko mi mozg uciska

A co do rosolku to ja no robilam na kurczaku a dodawalam jedna porcje kaczki. Czy to skrzydlo czy nozka. Nie robilam z samej kaczki.

To sobie pospalam.. czas na skurcze. Znow wypychanko. Skora na brzuchu mi peknie :/

---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ----------

Cytat:

z czasem będziecie perfekcyjnie "obsługiwać"własne dziecko i znać jako jedyni potrzeby i mowę swoich dzieci[COLOR="Silver"]
..😉
O wlasnie! Kiedys odwiedzilam znajoma i na jej lodowce byly zapiski "jekniec" dziecka.. nie wiem jak to wytlumaczyc i tak siedzimy i nagle dziecko zaczelo mruczec, jekac.. a kolezanka do mnie: "o! Glodna jest!". Nastepne mruczenie: "o! Zrobila siku" etc. Wiec pytam skad wie a ona ze obserwuje dziecko non stop i zapisala sobie ze np dwa jakniecia to to czy tamto i potrafi rozroznic

Powalila mnie tym pozytywnie haha

Stary 2015-10-21, 18:51   #2069
mala29lll
Zakorzenienie

ile ml odciagnietego mleczka powinien zjesc maly ssak majacy dwa tygodnie?
Stary 2015-10-21, 19:05   #2070
Oliath
Zakorzenienie

Cytat:
Oli po Twoim opisie można wykluczyc GLÓD ..raczej przyczyny zachowania Kubulka szukaj w skoku rozwojowym 5tygodnia..no i wiesz ze dzieci urodzone wczesniej przechodzą skoki troszkę później i dluzej😉..a urodzone po terminie wcześniej i krócej..

Nie będę Ci pisała ze maly sie najadą ..bo Ty to wiesz..sama pisalas ze mleka tyle ze aż sie dlawi ..nie nadąża polykac😉..

Tak mu dobrze u mamy i bezpiecznie ze ma gdzies spanie samemu..pociesze Cie Gabrielo spi z nami w łóżku do tej pory..i przeważnie podłączony..w łóżeczku śpi do 1-2potem z nami..ale nam to nie przeszkadza..lubimy to..😉
Czasem wiem, że się najadł, kochana tzn. bez wątpliwości, jak teraz - po długim efektywnym ssaniu, sam puścił pierś, odbił i zasnął mi na ramieniu, nawet całowany sto razy się nie obudził - i leży w kołysce teraz, oczy jak 5 zł, ale spokojny. A czasem kiedy tak non stop wisi na mnie to myślę, że głodny może - bo tu dwa łyczki, tam 5 czy 10, i tak np. od świtu do 12 w południe, a w międzyczasie przysypianie i ryk w łóżeczku, znowu dwa łyczki, drzemka i ryk - jakieś czasem ma "rozdrobnione" te porcje na kilka godzin i nic w międzyczasie KONKRETNIE nie pocyca... właśnie głównie rano, po całej nocy z cycem w paszczy... a ja mam piersi miękkie raczej, nie miewam już "nabranych", nie mam raczej dużej nadprodukcji, raczej tyle ile trzeba -- lub właśnie za mało nawet???
Kubulek
Oliath jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości