|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1231 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspólny cel mamy: od jesieni o dzidzię się staramy! staraczki 2015/2016
Cytat:
A nie rok? Nie wiem, mogę to mylić z własną działalnością. Sprawdź po prostu dokładnie wszystko, rodzice też muszą się przygotować, być może będą przy kontroli wymagać papierów od nich, co robisz w firmie itd. Jak byłam w zusie w sprawie becikowego, to w okienku obok maglowali dziewczynę w tej sprawie. Jak przesłuchanie to wyglądało, laska była roztrzęsiona, miała z resztą już dziecko, a świadczenie wstrzymane już w ciąży. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ---------- A widzisz, nie wiedziałam, u mnie czekali... Może dlatego, że to było kwestia kilkunastu minut, bo krew pobrana na izbie. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1232 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1233 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1234 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ---------- Cytat:
Jeżeli ktoś jest zatrudniony na umowę o pracę to wystarczy miesiąc zatrudnienia, jeżeli ktoś ma działalność anie ma wcześniejszych okresów ubezpieczenia chorobowego (umowa o prace albo zlecenie, lub działalność) to musi opłacić zus za 3 pełne miesiace i dopiero można iść na zwolnienie. Jeżeli trzeba wam więcej informacjo to chętnię pomogę. Jestemna bieżąco bo pracuję w biurze rachunkowym |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1235 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() 1. Powiedzmy, że 1 grudnia zatrudnia mnie ktoś na umowę o pracę. Wiem, że już jestem w ciąży, ale tylko dlatego że zrobiłam test. Do lekarza idę za jakieś 4 tygodnie i wtedy niby oficjalnie się dowiaduję o ciąży i mówię o tym pracodawcy. Czy ZUS w takim wypadku może za uzasadnienie przyznać fakt, że pracodawca ani pracownik przy zatrudnianiu nie wiedzieli o ciąży? I czy to jakoś pomoże przy tej kontroli? Wiadomo, że nie pójdę od razu na L4, ale powiedzmy od 3-4 miesiąca. 2. Czy lepiej zatrudnić się wcześniej, np. teraz na miesiąc - dwa miesiące przed staraniami i wtedy to już nie ma bata i ZUS nie będzie się miał do czego przyczepić? Tu ponoszę tylko ryzyko ja, bo muszę sama opłacać wszystkie koszty pracodwacy i Zus i nie daj boże jak nie uda się szybko zajść w ciąże, to kasa pójdzie w błoto. Jezu jakie to okropne.... zazdroszcze Wam dziewczyny, że pracujecie na umowę o pracę i macie normalne świadczenia... A co do tego obniżenia pensji, to ja czytałam że mogą wstrzymać wypłatę nawet całkowicie....
![]() Edytowane przez VelaLuca Czas edycji: 2015-10-22 o 20:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1236 |
Raczkowanie
|
Wspólny cel mamy: od jesieni o dzidzię się staramy! staraczki 2015/2016
Ja pracuje w korporacji wiec cały dzień przed komputerem i mam zamiar przepracować pierwszy trymestr a pózniej delektować się swoim stanem w domku na wsi porzucając wreszcie wielkie miasto
![]() Ah marzenia marzenia ... Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#1237 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tez pracuje w korporacji i mysle tak jak Ty pierwszy trymestr i l4. Nie mam zamiaru w tym wariatkowie pracowac w ciazy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/klz99vvj5q3ffljn.png Edytowane przez Ewula88 Czas edycji: 2015-10-22 o 21:30 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1238 |
Raczkowanie
|
tez mi się wydaje ten pierwszy trymestr to tak optymalnie
|
![]() ![]() |
![]() |
#1239 |
Wtajemniczenie
|
Ale żeście naprodukowały babeczki, nieładnie 😉
Ja w ciąży pracowałam do 6 miesiąca, mimo że miałam stojącą pracę. czułam się super, wyniki wszystkie miałam ok, brzucha prawie w ogóle. Dopiero jak mi zaczął rosnąć i zaczęły się bóle pleców to wtedy dopiero był koniec i L4😀 ale ja nie mogę wysiedzieć, strasznie mnie nudziło siedzenie w domu, jeszcze to była zima i ciężko mi było gdziekolwiek się ruszyć w tych kurtałach i kozakach😉 Piszę z telefonu-pozdro szejset
#1240 |
Wtajemniczenie
|
A macierzynski rok? Co o tym myslicie?
#1241 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tez mam w planach negocjacje podwyżki ![]() I myśle ze wcale nie będę się nudzić na l4 - mam tyle planów i rzeczy na które obecnie nie mam czasu! Wreszcie zacząć normalnie gotować, czytać mnóstwo książek, regularnie ćwiczyć, zaplanować nasz przyszły dom i wiele wiele innych rzeczy... Co do macierzyńskiego to jak pójdzie dobrze to myślimy z mężem ze już nie powrócę do pracy. Chcemy mieć dużo dzieci (3-4) i to raczej w małym odstępie bo już nie jesteśmy aż tak młodzi. No i będę zajmować się nimi, domem który wybudujemy niedługo, pomagać w pracy mężu, zajmować się ogrodem - chcemy mieć swoje warzywa, owoce, wiec raczej nie będę się nudzić ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1242 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() sluchajcie a jak to jest jak jednego dnia dostaje wyplate po 2 tyg prowizje? prowizja wlicza sie na l4 w ciazy? sie naczytalam tyle i nie wiem w sumie jedni mówią tak inni nie bo nie jest razem z wypłatą i nie jest konkretnie ustalone w umowie :/ ---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() niestety mi raczej bida z nędzą. no moze nie az tak ale nawet póki co o swojej własnej kawalerce mogę pomarzyć.
Marzenia się nie spełniają... Marzenia się spełnia ! ![]() Edytowane przez AguŚ87 Czas edycji: 2015-10-22 o 21:48 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1243 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() W tej chwili jest wszystko odwrotnie czyli nie mamy gdzie mieszkac( mieszkamy pol tygodnia u mnie, pół u niego), pracuje w nielubianym zawodzie i nie jestem w ciąży! Taki jest plan i dążymy do niego więc po prostu warto mieć cel i myśleć jak do niego dojść ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk Edytowane przez Milagr0s Czas edycji: 2015-10-22 o 22:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1244 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1245 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1246 |
Wtajemniczenie
|
A ja chętnie do swojej teściowej bym się przeprowadziła
![]() Bo nie wytrzymuje ale z moją mamą ![]()
![]() |
#1247 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeżeli będziesz wiedziała o ciąży zatrudnisz się u kogoś to przecież pracodawca nie musiał wiedzieć o ciąży. Najlepiej żebyś w trakcie tego miesiąca zatrudnienia nawet " fikcyjnego " podpisała parę dokumentów i żebvście miały dokładnie określone co robiłaś, żeby później odpowiedzieć na pytania, które zus przysyła do Ciebie i Twojego pracodawcy. Ja sama też miałam kontrol z zusu bo założyłam działalność będąc w ciąży i po wizycie u lekarza ale tego nikt nie broni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1248 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, ale podwyżka o 10% to chyba nie za dużo da, bo L4 to średnie wynagrodzenie z ostatnich 12 miesięcy
![]() Nie wiem jak z prowizją, ale wiem (na własnym przykładzie się dowiadywałam), że kilometrówka wlicza się do wynagrodzenia, a delegacja już nie ![]() ![]() No i to mnie martwi, bo kilometrówek to ja mam na kilkadziesiąt złotych co miesiąc, natomiast delegacje mam na 600 - 900 zł ![]() ![]() Jak się czujecie? Ja właśnie wstałam i nie poszłam do pracy ![]() ![]()
![]() |
#1249 |
Wtajemniczenie
|
Hello 😊
Ja ledwo się zwlekłam z łóżka, córcia kiepsko spała w nocy a ja z pracy wróciłam o 23 więc w ogóle nie odpoczęłam😔 Pochrzanione jest w tym kraju z tymi zasilkami, według mnie kobieta w ciąży powinna dostawać bezwzględnie zasiłek i normalne pieniądze na dziecko do 3 roku życia przynajmniej, niezależnie od tego czy jest zatrudniona na śmieciówce czy umowie o pracę. Już pomijając to, że w ciąży często nie może pracować, niezależnie czy była wcześniej zatrudniona czy nie, no i po porodzie, po tym całym macierzyńskim już w ogóle nie jest kolorowo, bo ja na przykład nie wyobrażałam sobie zostawić rocznego malucha (gdzie i z kim?) i iść do pracy na pełen etat Piszę z telefonu-pozdro szejset
#1250 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1251 |
Raczkowanie
|
Dzień dobry dziewczyny
![]() Dziś czeka mnie bardzo miły dzień, kosmetyczka i fryzjer a na koniec spotkanie z przyjaciółkami ![]() ![]() ![]() ![]() Miłego dnia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1252 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Ale poszalałyście... Ja mam na szczęście taką sytuację w pracy, że nie martwię się niczym w zasadzie ![]() ![]() ![]() Pracuję w księgowości (a wcześniej w biurze rachunkowym przez 2 lata- to była masakra), więc też orientuję się troszkę w temacie... Zgadzam się z klaudus_2 ![]() My postanowiliśmy, że musimy się troszkę wyluzować i jedziemy na urlop w listopadzie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1253 | |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Od wczoraj mnie pobolewa podbrzusze, wcześniej bolał tylko jajnik. Dzisiaj doszedł ból brodawek sutkowych. Niech ten czas szybciej leci do tego testu, bo sobie nieźle wmówię ![]() Ja dopiero jutro do pracy na nockę ![]() Rok ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1254 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Trzymam kciuki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1255 |
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() Właśnie stoję w korku, to się przywitam ![]()
#1256 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1257 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jak samopoczucie kochana? Spanie, mdłości czy dobre? ![]() Ja dziś mam wolny dzień, za to weekend pracuję. Jeszcze mi chcieli zmienić zmianę na popołudnie ![]() Co do macierzyńskiego to ciężka sprawa bo z jednej strony nie wyobrażam sobie oddawać rocznego dziecka do żłobka ![]() No i kwestia kasy - nasze mieszkanie stoi w stanie surowym ![]() ![]() Sama nie wiem, ale będzie dzieciątko to będzie rada na wszystko ![]() ![]()
Żona 2013 ![]() Mama 2015 ![]() Mama 2016 ![]() Edytowane przez Fantasmagori Czas edycji: 2015-10-23 o 08:05 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1258 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ---------- PS. Od kiedy wiem, że jestem w ciąży to nagle wszyscy chcą ze mną na piwo/wino/wódkę iść !!! Albo suchi !! Teraz chyba wszystkim będę mówić, że na diecie jestem i nie pije.
Ubi tu, ibi ego 08.08.2015 Edytowane przez chudziaszek11 Czas edycji: 2015-10-23 o 09:09 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1259 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A jestes na zwolnieniu czy pracujesz normalnie? Zawsze sie zastanawiam jak to bedzie jak bede musiała co chwile do toalety biegać. Moja szefowa jest z tych, co prawie rodzą w pracy, wiec wczesne pójście na zwolnienie bedzie baaardzo zle widziane na pewno. Ja wczoraj wyciągnęłam testy ze skrzynki i zrobiłam jeden, na początku wyraźna jedna kreska i po paru minutach słabiutka druga, 13 dc. No to do dzieła ![]() Sprawa seksu "na siłę" to ciężki temat... Czuję się tą presję i nie wiadomo jak do tego podchodzić. Przynajmniej ja, bo moj TŻ jest wyluzowany w tym temacie. To moja gin powiedziała, zeby sie nie starać tylko intensywnie współżyć. I ma w tym na pewno dużo racji, tylko jak człowiek ma wiele stresów, jest zmęczony, to z ta intensywnością az tak różowo nie jest... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1260 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Za to moja sąsiadka niby pracę miała super, w korporacji, dobre zarobki, dziecko planowane, wróciła zaraz po macierzyńskim, a dwa tygodnie później dostała 2-miesięczne wymówienie. To się nazywa sk***syństwo 😬 Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wiesz co, ja miałam straszne obawy jak to będzie przed urodzeniem córci, mieliśmy dług, nie mieliśmy ślubu, ja w niewymarzonej pracy, ale tak się wszystko od jej narodzin układa, że już chcę następne dziecko😊 wszystkiego nie da się zaplanować i przewidzieć, najważniejsi są ludzie wokół nas i trochę pokory, że nie trzeba w życiu mięc Lexusa i apartamentu z tarasem, są rzeczy ważniejsze 😁 Cytat:
Trzymam kciuki żebyś czuła się na tyle dobrze , żebyś mogła przejść tą ciążę jak sobie wymarzysz 😉 Piszę z telefonu-pozdro szejset
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:21.