|
|
#151 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Yasmin/Midiana/Asubtela/Lesine/Vibin - wątek zbiorczy! cz. 2
Cześć dziewczyny,
Piszę z prośbą o ocenę sytuacji, ponieważ żaden ginekolog nie raczy odebrać telefonu -,- Jestem obecnie na drugim opakowaniu Yasmin. Pierwsze zaczęłam brać w środku cyklu, pomyliłam krwawienie po Escapelle z okresem, wiem, mój błąd. Byłam świadoma tego, że pigułki najprawdopodobniej nie działają, więc z partnerem zabezpieczaliśmy się prezerwatywami. Wybrałam całe opakowanie, 7 dni przerwy, krwawienie książkowo. Od czwartku zażywam pigułki z nowego blistra. I tu pojawia się pytanie. Czy biorąc tabletki teraz, już po przerwie i krwawieniu, jestem zabezpieczona przed ciążą? Boję się, że fakt, że zaczęłam brać pierwsze opakowanie w nieodpowiednim momencie ma wpływ na działanie drugiego opakowania, i że niestety zdarzy się wpadka, a chcielibyśmy z partnerem jeszcze zażyć trochę młodego życia... ![]() Druga sprawa - same tabletki. Pierwsze opakowanie to był koszmar. Niesamowite migreny, senność w ciągu dnia, bezsenność w nocy, stany depresyjne, wahania nastrojów, wręcz psychoza, bóle wszystkich możliwych kończyn, bóle brzucha... Byłam wręcz na granicy przerwania brania tabletek w środku opakowania, ale dotrwałam do końca. Narazie nie jest źle, pobolewa głowa, ale da się przeżyć. Pierwsze opakowanie najczęściej jest najgorsze, bo organizm przystosowuje się do zewnętrznego sterowania hormonami, dosłownie burza hormonów Może te skutki to była jeszcze końska dawka hormonów, którą przyjęłam w Escapelle... Sama nie wiem. Cieszę się, że to przeszłam, bo teraz jest nadzieja na to, że będzie łatwiej
|
|
|
|
|
#152 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny być może wątek się powtarza, ale potrzebuję szybkiej odpowiedzi, mianowicie w piątek wyjechałam daleko od domu i zapomniałam wziąć ze sobą tabletek no i w sobotę oraz dzisiaj nie przyjęłam tabletki na czas. Dziś wróciłam do domu ok. godziny 18 i wzięłam tabletkę z soboty, ale nie wiem czy powinnam również przyjąć drugą? (tę z niedzieli).
W ulotce Vibinu mini nic nie ma na ten temat, jak postępować w przypadku pominiętych dwóch lub więcej tabletek. Nie ma też informacji o tym, czy antykoncepcja zostanie zachowana
|
|
#153 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#154 |
|
Raczkowanie
|
To były dwie pierwsze tabletki w trzecim-czyli ostatnim tygodniu. Wzięłam wczoraj na wszelki wypadek i drugą, ale nie wiem co z tą antykoncepcją, kiedyś gdzieś czytałam, że w ostatnim tygodniu brania tabl. tak czy siak jestem bezpieczna, ale nie chcę ryzykować
Swoją drogą dziwne, że w ulotce nie ma takich informacji
|
|
#155 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Teraz nie rób przerwy tylko połącz opakowania. |
|
|
|
|
|
#156 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny,
Czy w trakcie pierwszych opakowań Yasmin także miałyście problemy z wypryskami na twarzy i plecach? Wiem, że gdy organizm się przyzwyczaja, to mogą występować przeróżne skutki uboczne, ale zastanawiam się, czy któraś z was też tak miała, czy (znów) jestem wyjątkowa? |
|
|
|
|
#157 |
|
Przyczajenie
|
Cześć nie wiem już gdzie pisać o moim problemie ale może tutaj mi udzielicie pomocy. No więc po chorobie stresznie schudłam i okres mi zanikl, lekarz mi przepisał yasmin po nim okres miałam ale jak przestawałam brać okresu nie było. Wyniki hormonów mam w normie, testosteron tez ale mam problem bo odstawiłam tabletki juz bo teraz dostane jakieś na przysadke mózgowa żeby współpracowała z jajnikami tak to tłumaczył mi doktor ale po 3 miesiącach po odstawieniu yasmin na twarzy mi się pojawiły włoski na policzkach, brodzie, na wadze miałam lekkie ale zrobiły się dłuższe. Byłam u niego i mówię mu to to on mi dał spironol żeby te włoski jakoś ogarnąć.. Ale pytanie do was czy jak będę je brać to czy później po ich odstawieniu nie wrócą znowu? Czy może te włoski same znikną jak dostane okres? .. Bo niby do pół roku ma być. Jak myślicie?
|
|
|
|
|
#158 |
|
Raczkowanie
|
Hej, mam pewien problem. Od 3 miesięcy biore tabletki Lesine. Tak jak w ciągu pierwszych 2 miesięcy było ok z krwawieniem, które co prawda występowało późno bo aż 4dni po ostatniej tabletce. To teraz rano po 2 dniach już niby dostałam no i obudziłam się z takim no konkretnym bólem ppo prawej stronie w dole brzucha. Podejrzewam że to jajnik. Miała może któraś też coś takiego? Nie bardzo wiem dlaczego tak się dzieje... dzięki za wszelkie odpowiedzi.
|
|
|
|
|
#159 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tez tak miałam, a krwawienie może wystąpić każdego dnia, nawet 7 i to nie jest nic złego. Może nawet jednorazowo w ogóle nie wystąpić. Także 4 dzień to nie jest późno.
|
|
|
|
|
|
#160 |
|
~*~Szalona Narzeczona~*~
|
Cześć dziewczyny,
Ja biorę Vibin tyle, że Vibin mini - w aptekach sieci słoneczna nie wiem czy wiecie jedno opakowanie jest o 9.95 zł. Co do tabletek biorę z 8 opakowanie (Albo było ich więcej 0 nie pamiętam już) I tragedia... To jest chyba 5 rodzaj tabletek jaki biorę i już myślałam, że będzie w porządku aż tu od 3 opakowań: Bóle brzucha, straszne bóle piersi, wahania nastrojów.. Sama ze sobą czasem nie mogę wytrzymać ze sobą. Jak mówię do lekarza, że chce badania w końcu to mnie zbywa i przepisuje coraz to inne tabletki. ![]() |
|
|
|
|
#161 |
|
Raczkowanie
|
vibin-antykoncepcja
Witam. Mam 21 lat i walcze z tradzikiem. Dermatolog przepisal mi tabletki anty..i moje pytanie. Bo nie za bardzo lekarza zrozumialam bo za szybko tlumaczyl jak na pierwszy raz.;( biore te tabletki od srody czyli 1 dzien PO OKRESIE. (7dzien.) czy te tabletki dzialaja od pierwszego dnia krwawienia? Czy jak wzielam je jeden dzien po to czy one beda dzialac?? I po jakim czasie. Nigdy nie mialam stycznosci z tabletkami anty.;( podpowiedzcie co kolwiek jak to dziala..
|
|
|
|
|
#162 | |
|
BAN stały
|
Dot.: vibin-antykoncepcja
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#163 |
|
Raczkowanie
|
Pytam czy wgl to zadziala. Bo czytalam na innych forach ze powinno sie to stosowac od pierwszego dnia cyklu
|
|
|
|
|
#164 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
ULOTKĘ masz to po pierwsze. Na trądzik nie musi zadziałać, to loteria. Antykoncepcyjnie tak jak mówi ulotka. Oczy by wypaliło jak byś przeczytała? a internet jak by odcięli to byś samobójstwo popełniła?
|
|
|
|
|
|
#165 |
|
Raczkowanie
|
Ciebie bym znalazla i za☠☠☠ala
|
|
|
|
|
#166 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#167 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej,
Mam do Was pytanie w związku z tabletkami, które przepisał mi wczoraj ginekolog. Jak się domyślacie za bardzo jeszcze się nie orientuję w temacie Ale do rzeczy: Mój cykl zaczął się w sierpniu :/. Na początku października dostałam cyclonamine by spróbować zatrzymać krwawienie - częściowo się to udało bo zamiast pełnego okresu miałam od 2 tygodni "jedynie" plamienie. W związku z tak długim okresem mam pytanie: Czy jeśli w trakcie cyklu zaczęłam łykać Vibin (spytałam się gina czy już łykać czy czekać na koniec krwawień - powiedział, że mogę od razu) to czy ochrona antykoncepcyjna działa od razu czy po 7 dniach, czy dopiero przy następnym cyklu mogę się czuć w pełni bezpieczna? A także pytanie poniekąd związane z tym: Czy przy pierwszym w życiu łykaniu tabletek antykoncepcyjnych można łykać np. Asequrelle czy poczekać i zobaczyć czy bedą objawy? Mam nadzieje, że za bardzo chaotycznie nie napisałam |
|
|
|
|
#168 |
|
Raczkowanie
|
Hehehe
|
|
|
|
|
#169 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#170 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam pytanie. Bo stosuję vibin mini od 5 miesięcy i zawsze krwawienie z odstawienia pojawiało się 4 dnia brania tabletek, zawsze rano, a teraz się spóźnia. Parę godzin, wiem że to głupota i pewnie nie mam się czym stresować, no ale jednak się boję. Podczas ostatniego krwawienia miałam infekcję - zapalenie zatok i przyjnowałam antybiotyk, moze to miało wpływ. Czytałam, że czasem krwawienie się nie pojawia.
|
|
|
|
|
#171 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() weź gorącą kąpiel, nie myśl o tym i się nie stresuj na zapas. |
|
|
|
|
|
#172 |
|
Przyczajenie
|
Cześć,
zdaję sobie sprawę z tego, że moje pytanie musiało być już zadane wiele razy ale od kilku dni szukam, szukam i nie mogę znaleźć odpowiedzi, w ulotce też nic nie znalazłam, nie mogę skontaktować się z lekarzem. Jestem w trakcie pierwszego opakowania Yasmin, okres nigdy nie był u mnie regularny i od przepisania aż do grudnia czekałam 4 miesiące żeby zacząć brać. Byłam już tak zamotana że... pomyliłam okres z plamieniem i wzięłam pierwszą trochę po 24 godzinach od pierwszego krwawienia jak już dotarło do mnie że się pomyliłam. Przy innych tabletkach wyczytałam że w takim przypadku przez 7 kolejnych dni trzeba się dodatkowo zabezpieczać, ale czy ta reguła działa także w przypadku yasmin? Z chłopakiem będę widzieć się dopiero w środę, czyli w 10 dniu brania tabletek - czy musimy się dodatkowo zabezpieczyć? Jeśli tak to jak długo? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź |
|
|
|
|
#173 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do zabezpieczenia przy wzięciu tabletki później niż 5 dnia cyklu lekarze twierdzą różnie ja ufam tylko ulotce i jak czegoś nie ma to wolę dmuchać na zimne i bym poczekała miesiąc.
|
|
|
|
|
|
#174 |
|
Przyczajenie
|
[1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;53906111]Dlaczego sądzisz, że to było plamienie, a nie początek okresu?
Co do zabezpieczenia przy wzięciu tabletki później niż 5 dnia cyklu lekarze twierdzą różnie ja ufam tylko ulotce i jak czegoś nie ma to wolę dmuchać na zimne i bym poczekała miesiąc.[/QUOTE]Dziękuję za odpowiedź ![]() Wydawało mi się zbyt skąpe na początek. Pierwszą tabletkę wzięłam po ok 24 godzinach czyli drugiego dnia a nie piątego i dalej nie wiem co w tym wypadku :/ |
|
|
|
|
#175 | |
|
Are you talking to me?!
|
Cytat:
|
|
|
#176 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny! Od prawie 10 miesięcy biorę Vibin mini. Wszystko wporzo, dwa tygodnie temu byłam u ginekologa, wykrył małą nadżerkę i cos na jajniku - ze względu na rozmiar nie mógł lekarz jednoznacznie określić co to jest. Rozmiar pasował do pęcherzyka owulacyjnego (całkiem mozliwe, bo raz zapomniałam wziąć tabletkę na czas), ale równie dobrze może to być torbiel. Dał mi receptę na 3 miesiące i jakoś na początku 3 opakowania mam wrócić na cytologię i sprawdzić co i jak z tym jajnikiem. Ale do rzeczy - od wczoraj doskwiera mi ból w dole brzucha. Dodam, że jestem w połowie opakowania. Ból jest tępy, raz wydaje mi się, że to brzuch, raz że rwanie w pachwinach. Do tego co trochę ból w krzyżach, jestem ospała. Chciałam zapytać was czy powinnam się martwić tym bólem? Może to być efekt jakiś uboczny brania tabletek? Może ma to związek z nadżerką? Torbielem na jajniku?
|
|
|
|
|
#177 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie po przerwie
ja miałam prawie roczną przerwę w Vibinie, ale widzę,że i tutaj jakaś cisza od dłuższego czasu ![]() A przerwa moja wynikła z tego, że moje Libido spadło do zera, więc postanowiłam z partnerem,że będziemy stosowali prezerwatywy póki co. Teraz zaczęłam brać Vibin mini, z nadzieją, że mniejsza dawka i może coś będzie lepiej No i mam od razu pytanie do Was biorę je od soboty a dziś sobie przypomniałam,że miałam zrobić badania na hormony przed zaczęciem brania tabletek i zapomniałam kompletnie skierowania, wszystko mam, tylko teraz pytanie, czy przestać nagle brać czy poczkać do końca opakowania? no i po jakim czasie mogę takie badania wykonać od odstawienia tabletek? może się któraś miła duszyczka orientuje i pomoże?
|
|
#178 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny pomóżcie! W piątek miałam rozpocząć nowe opakowanie tabletek, ale nie wiem jak to się stało, że zapomniałam. Teraz uzmysłowiłam to sobie i chciałam się zapytać, co mam zrobić w takiej sytuacji aby za bardzo nie rozregulować sobie cyklu i wogóle. Jakby nie patrzeć nie wzięłam 2 pierwszych tabletek.
Dodam, że tabletki biorę z powodu kłopotów z cerą i dla regularności okresów, ochrona antykoncepcyjna w moim przypadku niepotrzebna, bo nie współżyję. I zależy mi na tym aby cykl nie był zaburzony. Edytowane przez Cioccolatina Czas edycji: 2016-05-15 o 11:12 |
|
|
|
|
#179 |
|
Raczkowanie
|
A na problemy z cerą nie bierzesz przypadkiem Vixpo?
Pewnie już sobie dałaś radę z tym problemem, ale ja na Twoim miejscu przedzwoniłabym do lekarza, albo wzięłabym kolejną tabletkę (czyli trzecią) z blistra. Nie wiem czy to dobrze, ale w sumie lepiej wziąć niż nie brać i czekać
|
|
|
|
|
#180 |
|
Raczkowanie
|
Biorę Vibin mini. Żebym ja miała nr do mojej pani doktor to też bym zadzwoniła, ale nie mam. Poza tym to była niedziela, więc nie miałam możliwości wybrać się do przychodni, a tam też są jakieś dziwne zasady, że jak się wcześniej nie zarejestrujesz to Cię nie przyjmą.
W innym wątku jedna dziewczyna poradziła mi abym brała normalnie od początku, skoro ochrona antykoncepcyjna nie jest mi potrzebna. Dziewczyna ta ogólnie daje bardzo dużo porad odnośnie antykoncepcji, więc pewnie wie co mówi. Teraz zobaczę jak to wszystko wypadnie, czy mi się cykl nie rozreguluje itd., bo problemy z cerą na szczęście nie wróciły. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:39.

Swoją drogą dziwne, że w ulotce nie ma takich informacji 

ULOTKĘ masz to po pierwsze. Na trądzik nie musi zadziałać, to loteria. Antykoncepcyjnie tak jak mówi ulotka. Oczy by wypaliło jak byś przeczytała? a internet jak by odcięli to byś samobójstwo popełniła?

skierowania, wszystko mam, tylko teraz pytanie, czy przestać nagle brać czy poczkać do końca opakowania? no i po jakim czasie mogę takie badania wykonać od odstawienia tabletek? może się któraś miła duszyczka orientuje i pomoże?