Mamusie styczniowe 2016, cz. V - Strona 46 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-26, 20:53   #1351
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline
Dot.: Mamusie styczniowe 2016, cz. V

Cytat:
Napisane przez uaoo Pokaż wiadomość
ma dokładnie tak samo

Mi pewnie gin i tak teraz by nie dał zwolnienia, więc w "samą porę" się prywatnie wybrałam.
To super, że w ogóle do niego trafiłaś! Bo patrząc po opisie przynajmniej za kasę Masz dobrą obsługę!

30.12.2012
26.04.2014
medeline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-26, 20:54   #1352
Jerzyczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Co do staników to ja z kolei nienawidzę utwardzanych miseczek, bo mi się górą zawsze wylewa i są jakieś niewygodne i w ogóle nie
Ja mam albo miękkie, albo półutwardzane

Jerzyczko, doczytałam o pracy, czemu jej nie znosisz? Ja pokrewna branża - kadry i płace
Finanse to skończony przeze mnie drugi kierunek studiów i akurat w księgowości dostałam pierwszą pracę po nich. Ja prowadzę księgi rachunkowe całego urzędu (zajmuję się jego dochodami) i po prostu nie czuję tego klimatu. Studia były bardzo ciekawe, ale jednak moje powołanie to nauczycielstwo Skończyłam anglistykę, kocham uczyć i księgowość to jednak nie moja para kaloszy. Spróbowałam i niestety nie polubiliśmy się także po macierzyńskim na 90% wracam do nauczania. Nie żałuję tej pracy, bo spróbowałam i po prostu wiem, że to nie jest dla mnie na całe życie. Za to kocham uczyć i przynamniej wiem, że jest to chyba jedyna praca dająca mi 100% satysfakcji
Jerzyczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-26, 20:55   #1353
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez medeline Pokaż wiadomość
To super, że w ogóle do niego trafiłaś! Bo patrząc po opisie przynajmniej za kasę Masz dobrą obsługę!
Tłumaczył bardzo dużo i cały czas. Dziwnie się, aż czułam, bo mój gin nigdy nic nie mówił No ale co się dziwić 200 zł u niego zostawiłam.

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
uaoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-26, 20:57   #1354
iola14
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hariett Pokaż wiadomość
Ja bez utwardzanych miseczek wyglądam jak pulchne babiszcze bez cycków... A wcale one takie małe nie są, tylko bez formy rozjeżdżają się po całej klacie, chamy
Mam to samo sportowy stanik w moim przypadku odpada, ale w stanik zamierzam zainwestować tak ok. 8 msc. Teraz widzę, że moje piersi zmieniają się, więc poczekam jeszcze chwilkę.

Cytat:
Napisane przez 86ewula
ja od początku ciąży nie miałam zmierzonej szyjki. Co miesiąc mam badanie na fotelu i zawsze mówi że długa, twarda, zamknięta.także nawet nie wiem ile ma cm. Zresztą ostatnie usg miałam w 21 tyg a następne w 32
Staram się nie nakręcać, wyluzować, nie analizować za dużo, bo widzę że czym bardziej się w psychice spinam tym więcej się dzieje z brzuchem.
Też nie miałam mierzonej, ale po samym badaniu powiedział mi, że krótka, miękka na szczęście zamknięta.
Masz rację i nie przejmuj się tak bardzo. Jeśli lekarz mówi, że jest dobrze to trzeba w to wierzyć a nie nakręcać się nie potrzebnie
iola14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-26, 20:58   #1355
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Co do staników to ja z kolei nienawidzę utwardzanych miseczek, bo mi się górą zawsze wylewa i są jakieś niewygodne i w ogóle nie
Ja mam albo miękkie, albo półutwardzane
Jak ci wypływają górą to masz za małą miseczkę Mojej mamie też się tak robiło dopóki nie dobrała dobrze biustonosza

Cytat:
Napisane przez Jerzyczka Pokaż wiadomość
ja kupiłam rajstopy ciążowe z Marilyn i niby ok, ale jednak brzuch się jakby męczy w nich i po ściągnięciu ich odczuwam niezłą ulgę. Także noszę je od święta, czyli jak na razie dwa razy je miałam na sobie
No właśnie ja bym chciała na uczelnię np... i nie wiem

Cytat:
Napisane przez kasia01987 Pokaż wiadomość
Madzia ja też tylko 6 kg do przodu..zobaczymy ile jeszcze
Mam nadzieję że mało
magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-26, 21:02   #1356
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Ewula, mam dokładnie tak samo - zawsze szyjkę bada na wizycie i mówi że ok. Dopiero w szpitalu mi zmierzyli ja na usg i wyszło że ok 4 cm (mówili że poniżej 2,5 cm uznaje się ze może być problem). A ja i tak jak mam dzień że mam więcej skurczy to sobie coś wkręcam, a im więcej myślę tym gorzej :-(

ruda3d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-26, 21:02   #1357
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Hej dziewczyny
Chyba nadszedł czas się z Wami przywitać
witaj
Cytat:
Napisane przez candyyfloss Pokaż wiadomość
Ewusia - super, że wszystko dobrze A masz gdzieś spis tego, co jesz i jakie masz po tym wyniki? Bo jestem ciekawa

I dziękuję wszystkim za miłe słowa

nie notuję tego na początku, przez pierwsze 3-4 dni notowałam, ale jak się okazało ze po większości rzeczy, stosując się do zaleceń, mam cukry ok to mi się znudziło zapisywanie 0 teraz notuję tylko jak mam przekroczony cukier żeby wiedzieć czego powinnam unikać
Cytat:
Napisane przez Casaa Pokaż wiadomość
Ja sie do lekarza nie dostalam, bo musial zostac w szpitalu dluzej..... Jak mnie pielegniarki zobaczyly to sie za glowe zlapaly, ze tak slabo wygladam :-/ ide dalej spac.
oj
Cytat:

w H&M normalnie mam rozmiar 38, ale stwierdziłam, że w ciąży kupię sobie spodnie ciążowe te jeansy skinny rozmiar 40, bo pewnie będą na ostatnie miesiące. Do tej pory spadają mi z tyłka
mam tak samo dostałam spodnie z H&M w rozmiarze 40 i myślałam ze na jesień spokojnie będą ok, a cały czas mi lecą.... no ale chodzę w nich mimo wszystko, bo szkoda mi kupować dla siebie ubrań na chwilę, wolę coś kupić dla Malucha
Cytat:
Napisane przez niunia_leyla Pokaż wiadomość
Casaa kciuki żeby lepiej ci było.
Ja właśnie wróciłam od babci z łupami od kuzynki i zamierzam wziąść się za inwentaryzacje cobjuz mam z ubranek a czego jeszcze potrzebuje. Narazie otworzyłam pierwszy worek i śliczne kombinezony dostałam azalie chwale odrazu
śliczne
Cytat:
Dzięki wam dziewczyny! Wasze kciuki na pewno bardzo pomogły
Cieszę się, że poszłam do tego gina. Dowiedziałam się dużo rzeczy o których nie miałam pojęcia.
super ze jesteś zadowolona i ze jest wszystko ok

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
Myślę czy brać rajtki ciążowe 100den KLIK czy pończochy 60den KLIK
Bo nie mogę sobie ubrać normalnie sukienki ani nic, bo w zwykłych rajtkach dostanę pitolca a tak to mi zimno a sukienki byłyby super, bo są rozciągliwe... Chyba w rajstopach będzie mi cieplej nie?
w pończochach zamarznie Ci tyłek
ja do sukienek (a raczej sukienki, bo na teraz mam talko jedną ) noszę rajstopy ciążowe
Cytat:
Nie umówiłam się do niego, ale jak będą wyniki z laboratorium to on chce je koniecznie zobaczyć, więc w czwartek do niego pójdę i się umówię na wizytę. Zobaczymy co powie. A jak to jest ze zwolnieniem gdy zmieniam lekarza? Ważna jest tylko ciągłość, a nie od jakich lekarzy?
nie ma znaczenia jak mojego gina nie było to inny mi wypisał L4

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-26, 21:04   #1358
lune1992
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 86ewula Pokaż wiadomość
z domowych sposobów na zgagę próbowałam wszystko, od mleka, wody z cytryną, miodem, migdałów, siemienia lnianego i nic nie pomagało. Mam dni że co nie zjem, to zgaga, aż mi się prawie ulewa ten kwas. I nie pali a boli już wręcz klatka i gardło. Czasami nie mam tydzień a czasami dwa dni z rzędu od śniadania po kolacje i spanie na dwóch poduszkach, na pół siedząco.... :banghead:

Zrobiłam zamówienie w aptece gemini. 340zł .... Masakra

ja od początku ciąży nie miałam zmierzonej szyjki. Co miesiąc mam badanie na fotelu i zawsze mówi że długa, twarda, zamknięta.także nawet nie wiem ile ma cm. Zresztą ostatnie usg miałam w 21 tyg a następne w 32
Staram się nie nakręcać, wyluzować, nie analizować za dużo, bo widzę że czym bardziej się w psychice spinam tym więcej się dzieje z brzuchem.

Też chce zamowic a aptece online bo nie ruszam sie z domu przez plecy. Ile płaci sie tam za przesyłke??
lune1992 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-26, 21:05   #1359
koktajlowa7
Rozeznanie

Ja dzisiaj chyba pierwszy raz poczułam co to są skurcze.. Obudził mnie bardzo nieprzyjemny ból brzucha w nocy, wydaje mi się, że minimalnie ustawał i się nasilał, i tak na zmianę. Minęło po chwilii w sumie nie wiem dokładnie kiedy bo zasnęłam. Przez dzień też się raz pojawiło na krótko.
Po za tym ulga, że poniedziałek się już kończy.

Cytat:
Hej dziewczyny
Chyba nadszedł czas się z Wami przywitać
Pisałam w pierwszym wątku jakieś dwie wiadomości, potem miałam takie mdłości, że z komputerem było mi totalnie nie po drodze
Od dawna Was już czytam i stwierdziłam, że chamsko tak się nie przywitać tylko robić za jakiegoś szpiega
TP wg OM to 4 stycznia, a wg USG 6 stycznia
Będzie chłopiec
Jesteśmy w 31 tygodniu i czujemy się całkiem nieźle.

Muszę przyznać, że podczytywanie Was poprawiało mi nastrój w momencie kiedy każdy z mojego otoczenia wie lepiej, przeżył lepiej ciążę, mam ciągle dla kogoś za mały albo za duży brzuch i generalnie wszystko przeżywam za bardzo

Mam nadzieję, że uda mi się jeszcze z Wami zgrać i nie jest jeszcze za późno?
Witaj

Cytat:
Napisane przez MallaMi Pokaż wiadomość
dziewczyny powiedzcie mi bo Wy już wszystkie na glukozie byłyście ( ja ide jutro) - ile godz przed badaniem trzeba być na czczo? 8 czy 12?
Wystarczy 8 godzin

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
Wiesz dobry stanik to jak by nie patrzeć inwestycja w stan biustu jak dla mnie 2,5 mies to dość dlatego, poza tym przecież wystarczy jeden ale może mam takie poglądy bo rozmiar mam słuszny i nie chce doprowadzić do jakiejś ogólnej kichy po ciąży

---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ----------

U mnei w karcie w ogóle nie ma żadnej oceny szyjki
W mojej karcie też nic takiego nie ma.
koktajlowa7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-26, 21:07   #1360
Dotka90
Zakorzenienie

Magda, nie mam za małej miseczki
Dobrze dobrany stanik mam od daaawna. Po prostu usztywniane staniki nie są dla mnie, wiele zależy też od budowy piersi, nie każde się nadają do sztywnych staników.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-26, 21:17   #1361
86ewula
Rozeznanie

Lune 1992 przy zamówieniu powyżej 150zł przesyłka kurierem jest darmowa. Dopłaca się tylko 5 zł jak się bierze za pobraniem.
Ja zamawiam przez telefon ale ich aplikacji mobilnej nie polecam, musiałam się przełączać na zwykłą wersje bo mnie szlag trafiał. :banghead:
86ewula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-26, 21:19   #1362
czarnulax
Zakorzenienie

Cytat:
Lune 1992 przy zamówieniu powyżej 150zł przesyłka kurierem jest darmowa. Dopłaca się tylko 5 zł jak się bierze za pobraniem.
Ja zamawiam przez telefon ale ich aplikacji mobilnej nie polecam, musiałam się przełączać na zwykłą wersje bo mnie szlag trafiał. :banghead:
a nie przy zamówieniu powyżej 299? Przynajmniej tak jeszcze było tydzień temu.
Stary 2015-10-26, 21:23   #1363
86ewula
Rozeznanie

Kurcze możliwe, bo miałam zamiar odebrać w najbliższej aptece gemini i tam było że od 150zł ale termin odległy był, a dojrzałam że kurier gratis i nie zwróciłam uwagi szczególnie od jakiej kwoty. Zresztą jak zaczęłam wrzucać do koszyka to nawet nie wiem kiedy pękło 300zł
Stary 2015-10-26, 21:27   #1364
niunia_leyla
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez czarnulax Pokaż wiadomość
a nie przy zamówieniu powyżej 299? Przynajmniej tak jeszcze było tydzień temu.
Mi też się wydaje że przy 299.

Przebrałam już rozmiary ubranek najwięcej mam tak do 6 miesiąca wiem już że muszę dokupić pajace i śpiochy bo tego prawie nie ma, kuzynka lubowala się widzę w bodziakach, dresikach i jeansach a ilu mnie to nie przejdzie, ale brodziaków to mam mnóstwo. Więc już nie kupuje. Pochwalę się dzisiaj jeszcze bucikami bo są przeslodkie.

Coś widziałam że ranigast jest ok jesteście pewne? Bo nic mi nie pomaga 3 razy próbowałam gavisconu ale utrzymuje go tylko chwile i wymiotuje nienawidzę zawiesin chociaż po wymiotuje zgaga mi przechodzi
Stary 2015-10-26, 21:27   #1365
niunia_leyla
Rozeznanie

I znowu o zdjęciu zapomniałam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1445891264893.jpg (29,4 KB, 26 załadowań)
Stary 2015-10-26, 21:30   #1366
86ewula
Rozeznanie

Rzeczywiście buciki przeslodkie <3

Sprawdziłam te przesyłki, macie rację, powyżej 150zł odbiór w dowolnej aptece gemini gratis a powyżej 299zł kurier gratis.
Stary 2015-10-26, 21:34   #1367
kinga1701
Zakorzenienie

lune tez mam ten mąły kombinezon bez rączek i bucików i kupiłam takie:
http://allegro.pl/cieple-buciki-niem...358724012.html tylko te co są wyższe, na dole aukcji są.
http://www.ernstings-family.de/mode/...963553,,1.html

uaoo super, że wszystko dobrze, niepotrzebnie się stresowałaś, z głaskaniem brzucha mi gin tez mówił żeby nie przesadzać, położyć ręke i tyle. Gdy jest ciąża zagrożona to ma bardzo duży wpływ podobno.

---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ----------

Cytat:
I znowu o zdjęciu zapomniałam
Śliczne
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-26, 21:35   #1368
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Niunia fajne!
magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-26, 21:36   #1369
mojakaren
Zakorzenienie

Wróciliśmy z pierwszych zajęć w szkole rodzenia
dzisiaj bylo dużo teorii i spotkanie z psychologiem, dostaliśmy tez siatkę z gadżetami, w tym widzę, że jest butelka i smoczek Aventu więc na początek ten zakup z głowy

lune pewnie tak jak pisza dziewczyny do swojego kombinezonu bez problemu dokupisz małe rękawiczki
Ja mam kombinezon, gdzie na metce pisze 0-3, ale na oko jest większy, nie zamierzam w inny inwestować, bo ten jest piękny, ciepły i będzie wygodny dla Młodego. Plus do zakupu wózka dostaliśmy gratiś śpiworek polarowy dopasowny do tego modelu więc na spacery będzie idealnie

Co do rozbierania malucha do auta to ja jednak się nie zdecyduję zwłaszcza, że np. ze szpitala do domu mamy autem dosłownie 2 min. Tak samo do przychodni czy do rodziców.

uaoo czyli głównie dobre wieści, a co najwazniejsze precyzyjnie

86ewula
mój gin też nie mierzy szyjki tylko robi badanie i mówi, że szyjka długa, zamknieta, macica taka a taka i mi to wystarcza

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-26, 21:37   #1370
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
będzie dobrze! wszyscy mnie straszyli, a mnie nawet nie zemdliło, wręcz na początku za dużo cytryny wkropiłam i było kwaśne
No zobaczymy z tego co wiem tam gdzie będę robić nie pozwalają wkrapiać cytryny ale idę z koleżanką to będziemy się wspierać w złym samopoczuciu najwyżej

Cytat:
Tłumaczył bardzo dużo i cały czas. Dziwnie się, aż czułam, bo mój gin nigdy nic nie mówił No ale co się dziwić 200 zł u niego zostawiłam.
za samą wizytę czy wizyte+usg? Bo jak za samą wizytę to faktycznie sporo
Stary 2015-10-26, 21:37   #1371
Jerzyczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Rzeczywiście buciki przeslodkie <3

Sprawdziłam te przesyłki, macie rację, powyżej 150zł odbiór w dowolnej aptece gemini gratis a powyżej 299zł kurier gratis.
też muszę w końcu zrobić zamówienie z Gemini.. chociaż co jestem w jakimś sklepie dzieciowym to skuszę się a to na smoczek, a to na butelkę i sporo rzeczy kupiłam własnie sobie pojedynczo ale mnie cieszy kupno nawet majtek poporodowych jednorazowych, więc no
Jerzyczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-26, 21:38   #1372
niunia_leyla
Rozeznanie

Dzięki, sama raczej takich butów bym nie kupiła bo uważam za zbędne ale jak dostałam to użyje a co
Stary 2015-10-26, 21:42   #1373
kasia01987
Wtajemniczenie

Nie wiem na ile w tym prawdy ale wyczytałam że dzieciaczkom póki jeszcze nie chodzą nie powinno się zakładać bucików , bo to im szkodzi... i chyba tego będę się trzymać..ale jak tu nie skusić się na takie śliczne malutkie...
kasia01987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-26, 21:49   #1374
86ewula
Rozeznanie

Cytat:
No zobaczymy z tego co wiem tam gdzie będę robić nie pozwalają wkrapiać cytryny ale idę z koleżanką to będziemy się wspierać w złym samopoczuciu najwyżej
spróbuj wziąć chociaż plasterek cytryny i po każdym łyku moczyć zęby mi to bardziej pomagało jak cytryna wciśnięta do środka.
życzę powodzenia, ja dobrze zniosłam, a myślałam że będzie gorzej.
Stary 2015-10-26, 21:57   #1375
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:
Coś widziałam że ranigast jest ok jesteście pewne? Bo nic mi nie pomaga 3 razy próbowałam gavisconu ale utrzymuje go tylko chwile i wymiotuje nienawidzę zawiesin chociaż po wymiotuje zgaga mi przechodzi
Ja jestem Temu ginowi ufam, a skoro mówił, że mam się go nie bać to nie będę

Cytat:
za samą wizytę czy wizyte+usg? Bo jak za samą wizytę to faktycznie sporo
Za wizytę razem z usg 150 zł + wymaz do laboratorium 50 zł

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
uaoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-26, 22:05   #1376
niunia_leyla
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasia01987 Pokaż wiadomość
Nie wiem na ile w tym prawdy ale wyczytałam że dzieciaczkom póki jeszcze nie chodzą nie powinno się zakładać bucików , bo to im szkodzi... i chyba tego będę się trzymać..ale jak tu nie skusić się na takie śliczne malutkie...
Też kiedyś coś o bucikach czytałam chyba o tym żeby nie kupować byle czego tylko zwracać uwagę na wyprofilowane, buty które mam tylko wyglądają jak buty są raczej miękkie i zamierzam zakładać je tylko na większe okazję
Stary 2015-10-26, 22:48   #1377
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

To chyba Zawitkowski pisał o tych butach, że na początku najlepiej na bosaka a jak zimno to w skarpetach antypoślizgowych, w butach jak najpóźniej. A jak już buty to jak najbardziej elastyczne. To dla prawidłowego rozwoju.

Wyszły mi "dość liczne bakterie" w moczu - oprócz tego nie czuje nic że strony pęcherza, ciekawe... :-(

ruda3d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-26, 23:05   #1378
MallaMi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez niepozorna Pokaż wiadomość
Ja normalnie wieczorem zjadłam kolację przed glukozą więc jakieś 10 godzin byłam na czczo.
Cytat:
Napisane przez koktajlowa7 Pokaż wiadomość
Wystarczy 8 godzin
dzięki, mam nadzieje ze wytrzymam, bo ostatnio szybko robie się głodna

Cytat:
Też idę jutro się wymęczyć na glukozie, jak znam siebie pewnie będzie rzyganie
to powodzenia
MallaMi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-26, 23:12   #1379
kinga1701
Zakorzenienie

MallaMi weź ze sobą coś do jedzenia, albo znajdź do piekarni coś zjeść zaraz po badaniu. To Cię postawi na nogi.

Wiedziałyście , że istnieje coś takiego jak brzusio box to jest na takiej samej zasadzie co są te boxy z kosmetykami. Tylko drogo trochę bo 69 zł kosztuje.
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 07:01   #1380
candyyfloss
Zadomowienie

Witam się po długim dniu pracy

Uaoo - a widzisz, wszystko jest dobrze, a tak się martwiłaś

Magda - bardzo ładnie wyglądasz, tak promiennie

Śliczne te Wasze zakupy ubraniowe. Ja już na ten moment nic nie kupuję. Poczekam na internetowe wyprzedaże, bo i tak niewiele mi już brakuje, tzn. kilka bodziaków z krótkim rękawem.
candyyfloss jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości