|
|
#1501 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie styczniowe 2016, cz. V
Moja mama jest zachwycona nowymi opcjami w ubieraniu dziecka i w ogóle
a pieluchami wielo to już totalnie a moja babcia - no jak to babcia, po swojemu mówi, ale jak mówię, że teraz jest inaczej to tylko kiwa głową |
|
|
|
#1502 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I dziękuje, że tylko jedną ma taką obsesje. ---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ---------- Od paru dni jej nie widziałam. |
|
|
|
|
#1504 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tego drugiego zdania kompletnie nie rozumiem jak ktoś coś takiego może komuś powiedzieć... :c onfused:Choć dotarło do mnie jego znaczenie, jak się sama dowiedziałam że nie wiadomo co będzie u nas.. Wszystko co przygotowałam po chłopcach i kupiłam typowo dla dziewczynki- wylądowało spowrotem w pudle... ![]() OK, idziemy do szkoły- do popołudnia
|
|
|
|
|
#1505 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1506 |
|
Zakorzenienie
|
Myślę, że to ostatnie zdanie to jest trochę źle wyrażona troska, nie chęć jakiegoś czarnowidztwa. Za czasów naszych matek czy babć zwlekało się z kompletowaniem wyprawki co najmniej do 7 mca. Nie było tak rozbudowanej diagnostyki, usg, dlatego do ostatniej chwili one nie miały pewności czy będzie ok. A inna rzecz, że mniej rzeczy się gromadziło dla dziecka, więc szybciej to szło czy mniej kosztowało, poza tym mało co w sklepach było.
Takie też przyzwyczajenie, żeby "nie zapeszać".
Edytowane przez ruda3d Czas edycji: 2015-10-27 o 12:42 |
|
|
|
#1507 | |
|
Zakorzenienie
|
ja też
Cytat:
|
|
#1508 | ||||
|
Zadomowienie
|
Super! Widać że robota wre
![]() U nas na środku "pobijowiska" stoi smętnie krzesełko do karmienia Cytat:
![]() Swoją drogą, wczoraj tż przyszedł z kawałkiem paneli (innym niż wybraliśmy) i "mama mówi że może nam takie kupić". Ale był już tak zmęczony, że wolałam nie dopytywać o co chodzi ![]() Cytat:
Tyle ze nie bierze pod uwagę tego, że ja urodziłam się w środku lata, a młody będzie w środku zimy ![]() U nas w szpitalu dają swoje, ale myślę że body+śpioszki będą ok w szpitalu, a później (zależy też jaką temp masz w domu) zamiast śpioszków pajace. Cytat:
![]() Cytat:
![]() W ogóle zauważyłam, że moja mama chociaż normalnie ma zapędy do "doradzania" i lubi, jak jest po jej, to co do dziecka mi się nie wtrąca Mam nadzieję że po urodzeniu też tak będzie. Z reszta ją i tak mam setki kilometrów dalej niestety, gorzej z teściową z niezaspokojonym instynktem macierzyńskim
|
|
#1509 |
|
Rozeznanie
|
Moja bratowa rodziła w zeszłym roku, to jak byłam dzień później ja odwiedzić to maluszek miał tylko pieluszkę i zawinięty był w wielki bawełniany materiał plus rożek. Fakt to był czerwiec i było ciepło, a na sali myślałam że się ugotuje tak gorąco. Lepiej wziąć, a nie założyć jak wziąć za mało.
Ja planuje bodziak plus pajac, lub śpioch a na wyjście pajac polarowy plus kombinezon oczywiście. |
|
|
|
#1510 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A drugie to w ogole przegiecie,chociaż z drugiej strony pewnie chodzi o to kiedys byl inny poziom opieki i w przypadku problemów malo mozna bylo zrobic
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce |
||
|
|
|
#1511 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1512 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() przepaść pokoleniowa to jednak namacalna sprawa, szczególnie w kwestii wychowywania dzieci
Edytowane przez Jerzyczka Czas edycji: 2015-10-27 o 13:02 Powód: l) |
|||
|
|
|
#1513 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1514 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No ale damy radę A tak na marginesie, macie może jakiś pomysł jak przenieść syna do większego łóżka? Na razie śpi w łóżeczku, ale docelowa ma tam spać malutka a wolę kupić mu większe łóżko niż kolejne łóżeczko. Problem jest taki, że on śpi w łóżeczku bo nie umie z niego wyjść a z łóżka to mi ucieka |
|
|
|
|
#1515 |
|
Zakorzenienie
|
iola - to może łóżeczko-tapczanik na 140 cm mu kupcie z opuszczonym bokiem albo wyjmowanymi szczebelkami?
Znowu uśpiłam Olkę w mój cudowny sposób |
|
|
|
#1516 |
|
Zakorzenienie
|
iola14 może coś takiego http://allegro.pl/lozeczko-tapczanik...754174045.html
|
|
|
|
#1517 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1518 |
|
Zadomowienie
|
No własnie jak ja kupowałam wózek i łóżeczko to wszyscy mówili ze to za wczesnie ze to po porodzie sie kupuje. No na pewno bym w styczniu w zime z dzieckiem na rękach wybierała wózek. Po co ci łóżeczko jak i tak na razie to bedziesz spała z dzieckiem? po porodzie kupisz. Ja sie ciesze ze juz wszystko mam, teraz z rwą kulszową nie za bardzo moge, dobrze ze nikogo nie słuchałam
|
|
|
|
#1519 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1520 |
|
Zakorzenienie
|
Jasne, że różnie może być. Przecież zdarzają się nawet donoszone ciąże, 40 tydzień, a tu dziecko nagle zapętla pępowinę
Ale to wcale nie oznacza, że trzeba tak do końca zakładać najgorsze... W końcu można już w 8 miesiącu urodzić, ja tam nie chcę się obudzić z ręką w nocniku, więc do końca tego tygodnia ogarniam wszystko i zostanie mi do porodu kupno pampersów, wanienki (ewentualnie), kremu do buzi na niepogodę. Mleka modyfikowanego nie kupuję jednak, bo nie wiemy czy będzie alergikiem, czy nie - jak będziemy w szpitalu, to się okaże i stosowne zakupimy Moja lista na gemini mnie przeraża
|
|
#1521 |
|
Zakorzenienie
|
Lune bardzo dobrze że nie słuchałaś !
Mi tez mówili, że kupowanie wózka w lipcu to przesada i odpuściłam.. Ale w sierpniu już łóżeczka nie dałam sobie wyperswadować - i dobrze bo do tej pory nie pojawiła się żadna dobra oferta Załatwiam dziewczynę na sesję brzuszkową ---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- Taki tapczanik na 140 cm wystarczy moim zdaniem na długo
|
|
|
|
#1522 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1523 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Studentka, dopiero się uczy, notabene moja koleżanka z oazy
|
|
|
|
|
#1524 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() też myśleliśmy na tą sesją, ale mało które zdjecia mi się podobały fotografów w okolicy i cena 700 zł też powalała na kolana. ![]() ostatnio wybraliśmy się na spacer do jesiennego lasu i muszę przyznać, że zdjęcia wyszły niczego sobie, a TŻ mistrzem fotografii nie jest, więc w szoku byłam
|
|
|
|
|
#1525 |
|
Zakorzenienie
|
Ok, rzućcie świezym okiem na listę, co byście dopisały?
Majtki poporodowe siateczkowe Baby Ono (2szt) - 2 opakowania Podkłady poporodowe wysokochłonne Canpol (10szt) - 3 opakowania Canpol majtki pod brzuch - 2 sztuki (żeby nie urazać blizny po CC w domu) Linoderm do pielęgnacji brodawek Mydło do ciała z olejkiem migdałowym Biolane HIPP krem do twarzy i ciała Olejek ze słodkich migdałów Bepanthen extra 100g+30g Marimer Baby woda morska NaCl 0,9% (5ml) - 100 ampułek Esputicon Paracetamol Hasco, zawiesina doustna Czopki glicerynowe Octenisept 50ml Kompresy niejałowe 5x5 - 100 sztuk Kompresy jałowe 5x5 - 50 sztuk Spirytus salicylowy Krem na blizny No-Scar Katarek Plus Płatki kosmetyczne dla niemowląt (60szt) - 2 opakowania Jednorazowe podkłady higieniczne Sopelek - 20 szt Podkłady higieniczne 90x60 Seni - 5 sztuk Ceratka higieniczna Pojemnik do smoczków patyczki z ogranicznikiem Termometr do kąpieli Spray dezynfekujący do zabawek (jak dla mnie do przewijaka - zboczenie zawodowe )Płyn do usuwania plam - spryskiwacz NUK
Edytowane przez medeline Czas edycji: 2015-10-27 o 13:36 |
|
|
|
#1526 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niech się dziewczyna uczy a ja będę mieć pamiątkę (nic za to nie chce, ale kupię jej mały prezent jakieś słodkości czy coś )
|
|
|
|
|
#1527 | |
|
Zakorzenienie
|
uao śliczny ten domek
i pamiętam, że dostałam taki wielki prezent pod choinkę wszystkie koleżanki przychodziły się do mnie bawić ![]() Cytat:
To najwidoczniej był taki standard w tych czasach. Ja się cieszę, że nie słuchałam nikogo w kompletowaniu wyprawki, bo teraz to przede wszystkim nie dałabym rady już tyle latać po sklepach. I kupienie wszystkiego w jednym miesiącu finansowo by mnie chyba w serce mocno zakuło
|
|
|
|
|
#1528 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
a takie łóżeczko zmienia postać rzeczy Muszę teraz pomarudzić mężowi żebyśmy w końcu zaczęli działać Cytat:
A co do wcześniejszych zakupów to jak najbardziej ma to sens. Dla syna zamawialiśmy wózek dwa miesiące wcześniej z hurtowni bo koniecznie chcieliśmy szary i efekt był taki, że się urodził, piękna pogoda była a my bez wózka
|
|||
|
|
|
#1529 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak to super i ze znajomą to zawsze jakoś swobodniej. Edytowane przez kinga1701 Czas edycji: 2015-10-27 o 13:45 |
|
|
|
|
#1530 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:37.

a pieluchami wielo to już totalnie
a moja babcia - no jak to babcia, po swojemu mówi, ale jak mówię, że teraz jest inaczej to tylko kiwa głową 

gdzie się ona podziewa

Wolę kupić wcześniej, bo po pierwsze będę spokojniejsza jak będę wiedziała, że już mam wszystko co mi się może przydać i mogę sobie na spokojnie wybrać, a nie później biegać od sklepu do sklepu i brać pierwsze co mi wpadnie w ręce, bo się okaże nagle potrzebne. Poza tym jak zamawiamy hurtem kilka rzeczy ze sklepu czy z apteki to jest też po prostu taniej. Zresztą to już nie jest "tak szybko" bo zostały nam mniej więcej dwa miesiące
a ja będę mieć pamiątkę (nic za to nie chce, ale kupię jej mały prezent jakieś słodkości czy coś