Mamusie styczniowe 2016, cz. V - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-27, 15:14   #1561
Jerzyczka
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie styczniowe 2016, cz. V

Cytat:
Napisane przez esor Pokaż wiadomość
Cześć Mamusie!

Ja tak po sąsiedzku wpadam do Was z pytaniem, bo jednak jesteście o ten miesiąc bardziej doświadczone - Jestem mamusią lutową (2016 w sensie ), dziś niby zaczynam 24 tydzień ciąży (23 t+ 1d) wg OM, wg USG jest ciut mniej (22t + 3 d) i ciągle nie czuję kopniaków nic a nic Czy któraś z Was też tak miała i poczuła je w końcu w 25-27 tygodniu czy coś?

Martwie się, mam dopplera do słuchania serduszka i słyszę, że bije, ale boje sie, ze mala jest jakas slaba, czy chora czy cos... Gin mowi, ze wyglada na USG ok, ale wiecie, ze stres i tak jest

Przepraszam, ze tak sie tu Wam wtraciłam Spokojnych dalszych tygodni życzę

Aha i tak to moja pierwsza ciąza i nie wiem, jak mam usadowione łożysko, ale nie jest przodujące. Generalnie "ginekologicznie" wszystko jest ok. Nie jestem tez chudzinka, ale bardzo gruba też nie, kobieca, o 65 kg / 158 cm.

No

A jakiekolwiek ruchy czujesz? Takie przelewanie, bulgotanie coś?
Jeśli gin mowi, ze ok to mysle, ze nie powinnas sie denerwowac, chociaz wiem,ze to pewnie niemozliwe..
Ja ruchy poczulam bardzo szybko mimo,ze to moja pierwsza ciaza, ale takie porzadne kopniaki w okolicach 25-26 tygodnia, więc moze wystarczy poczekac cierpliwie. Nie martw sie

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Jerzyczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 15:15   #1562
hariett
Zadomowienie

Cytat:
Cześć Mamusie!

Ja tak po sąsiedzku wpadam do Was z pytaniem, bo jednak jesteście o ten miesiąc bardziej doświadczone - Jestem mamusią lutową (2016 w sensie ), dziś niby zaczynam 24 tydzień ciąży (23 t+ 1d) wg OM, wg USG jest ciut mniej (22t + 3 d) i ciągle nie czuję kopniaków nic a nic Czy któraś z Was też tak miała i poczuła je w końcu w 25-27 tygodniu czy coś?

Martwie się, mam dopplera do słuchania serduszka i słyszę, że bije, ale boje sie, ze mala jest jakas slaba, czy chora czy cos... Gin mowi, ze wyglada na USG ok, ale wiecie, ze stres i tak jest

A gdzie masz łożysko? Ponoć jak jest na przedniej ścianie lubi "wyciszać" dla nas kopniaki. Baby, Ty chyba długo nie czułaś kopniaków, prawda?
Myślę że nie masz powodów do obaw, skoro serduszko da się wychwycić, na USG wszystko ok... Jaki prowadzisz tryb życia? Jeśli dużo chodzisz przez dzień to Maluszka usypiasz, możliwe że rusza się dopiero w nocy. No i to, że powinno się czuć Dziecko do 22tc to pewne uogólnienie, niektórzy czują później.
No i możliwe też, że jeszcze ruchów nie rozróżniasz od innych żołądkowych sensacji Na początku nie są one tak oczywiste

Edytowane przez hariett
Czas edycji: 2015-10-27 o 15:17
hariett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 15:17   #1563
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Kinga - próbuj może się obudzi

Co do słodyczy i ruszania się po nich - moje po owocach bardziej się rusza, a jak zjem mietusa albo batonika to cisza i spokój

Esor - cierpliwości skoro słyszysz że serduszko bije to musi być dobrze
magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 15:18   #1564
kinga1701
Zakorzenienie

Cześć esor nie masz czym się martwić, to że dzidzia jest z USG młodsza, to norma to się cały czas zmienia, ja tez miałam wahania raz straszy raz młodszy. To są milimetry, wystarczy że gin troszkę ręką ruszy i już inny pomiar wychodzi.
Ruchy to tez bardzo indywidualna sprawa, jedne mamy czują w okolicach nawet w okolicach 13 tc, a inne 30.

Wiem, że się martwisz jak każda z nas Ale skoro gin nic nie mówi, masz dopplera serduszko słuchać. To wszystko jest ok.

Zobaczysz niedługo i Ty poczujesz maluszka.
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 15:21   #1565
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

No i na początku te ruchy są bardzo nieregularne.. Raz może być kopniak i nawet się nie zorientujesz a drugi raz może kopnąc dopiero po tygodniu albo trafił ci się spokojny egzemplarz który śpi cały czas w dzień a w nocy daje czadu
Stary 2015-10-27, 15:28   #1566
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niepozorna Pokaż wiadomość
Zresztą to już nie jest "tak szybko" bo zostały nam mniej więcej dwa miesiące
Daj spokój, najpierw jak coś kupowałam (pojedyncze ciuszki), to słyszałam CO TAK WCZEŚNIE. Teraz dla odmiany ktoś pyta o wyprawkę, ja odpowiadam zgodnie z prawdą, że praktycznie nic nie mam, to jest 'no przecież to już czas'. Także nie dogodzisz

Mojakaren, u Ciebie też miło dzisiaj

MallaMi - mi po glukozie paradoksalnie bardzo się słodkiego chciało. Zjadłam drożdżówkę i jakiegoś wafelka.

Ja też bym jako fryzjerka poszła od razu na L4.. Tak samo mama ma znajomą rehabilitantkę i ona pracuje (teraz 4 m-c), a to też słaba praca dla kobiety w ciąży..

Baby, super,że coś ruszylo

Med, nie bierz NaCl aż 100 ampułek, bo tego się tak dużo nie używa Też miałam brać 100, a w końcu stwierdziłam, że 25 wystarczy.

Ja kupiłam sporo jak miałam zapalenie spojówek i wszystkiego nie wykorzystałam, a co dopiero przy noworodku

Patyczków ja nie biorę wcale - nie są zalecane.

Termometr do kąpieli - a masz normalny termometr? Bo jak tak, to np. Microlife Ci zmierzy temp. dziecka, wody, powietrza, to nie potrzebujesz do kąpieli.

Ja jeszcze biorę cążki, szczotkę + grzebyk.

Viki, mnie też odmówili badania glukozy, bo nie miałam pieczątki. Pojechałam do innego labu

Niunia, zjedz coś słodkiego i połóż się na lewym boku.

Esor nic się nie martw! Niektóre kobiety czują ruchy bardzo późno, kiedyś właśnie czytałam o ok. 24-26tc. Kopniaczków nie czujesz, a jakiekolwiek ruchy? Np. bąbelki w brzuchu? Albo taką 'rybkę' lub motylki? Może czujesz ruchy, a nie odróżniasz od jelit, czasem tak bywa

To, że mała jest minimalnie (!) mniejsza na USG to o niczym nie świadczy. Powodem do zmartwienia jest, jak wymiary różnią się 2 tygodnie i więcej.

Dzieci są też baaardzo różne, u nas na wątku to widać, np. Baby czuje małą średnio raz na 1-3 dni. Ja z kolei jakbym nie czuła przez 2h to już bym się zmartwiła, ale mój mały jest jakimś szaleńcem i rusza się ciągle

Także bez stresu, na pewno wszystko okej

Czarnula, o której wizyta?

Idę ogarniać obiad, dzisiaj spaghetti ze świeżym szpinakiem, kurczakiem i parmezanem
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 15:35   #1567
baby montana
Zakorzenienie

W 22-23 tyg czulam tylko takie przelewanie,bulgotanie ale latwe do pomylenia z jelitami :-D Mala ruszyla z kopyta jakids 2-3tyg temu jak przestalam pracowac i dużo sie ruszac,ale też rusza sie raczej seriami,2-3 razy dziennie i delikatnie,jeszcze ani razu nie czulam nic bolesnego w sumie. Ja bym sie nie przejmowala,tym bardziej ze masz dopplera wiec slyszysz serducho

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 15:38   #1568
esor
Mamusia Luty 2016

Cześć Dziewczyny

Dzieki za uspokajające słowa

Własnie z tym lozyskiem slyszalam, ale nie wiem gdzie mam umiejscowione... Ostatnio gin mi mowila, ze faktycznie jest pozno, ale, ze niektorzy tak maja i niedlugo powinnam poczuc. Dzis mija tydzien od wizyty i nic sie nie zmienilo

COŚ czuję, ale tak jak piszecie to sa blizej nieokreslone rzeczy, wlasnie nie te typowe kopniaki, jak to dziewczyny opisywaly u mnie na wątku takie "puk puk". Zadnego puk puk nie bylo Bardziej tak, ze czuje, ze cos mi sie rusza na zasadzie ze czuje lekki dyskomfort (bo wiadomo "cialo obce" sie rusza), jakiej przelewanie, rozciaganie, rozpychanie. Ale wlasnie tego "puk" kopniaka ani raz

---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ----------

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Daj spokój, najpierw jak coś kupowałam (pojedyncze ciuszki), to słyszałam CO TAK WCZEŚNIE. Teraz dla odmiany ktoś pyta o wyprawkę, ja odpowiadam zgodnie z prawdą, że praktycznie nic nie mam, to jest 'no przecież to już czas'. Także nie dogodzisz

Mojakaren, u Ciebie też miło dzisiaj

MallaMi - mi po glukozie paradoksalnie bardzo się słodkiego chciało. Zjadłam drożdżówkę i jakiegoś wafelka.

Ja też bym jako fryzjerka poszła od razu na L4.. Tak samo mama ma znajomą rehabilitantkę i ona pracuje (teraz 4 m-c), a to też słaba praca dla kobiety w ciąży..

Baby, super,że coś ruszylo

Med, nie bierz NaCl aż 100 ampułek, bo tego się tak dużo nie używa Też miałam brać 100, a w końcu stwierdziłam, że 25 wystarczy.

Ja kupiłam sporo jak miałam zapalenie spojówek i wszystkiego nie wykorzystałam, a co dopiero przy noworodku

Patyczków ja nie biorę wcale - nie są zalecane.

Termometr do kąpieli - a masz normalny termometr? Bo jak tak, to np. Microlife Ci zmierzy temp. dziecka, wody, powietrza, to nie potrzebujesz do kąpieli.

Ja jeszcze biorę cążki, szczotkę + grzebyk.

Viki, mnie też odmówili badania glukozy, bo nie miałam pieczątki. Pojechałam do innego labu

Niunia, zjedz coś słodkiego i połóż się na lewym boku.

Esor nic się nie martw! Niektóre kobiety czują ruchy bardzo późno, kiedyś właśnie czytałam o ok. 24-26tc. Kopniaczków nie czujesz, a jakiekolwiek ruchy? Np. bąbelki w brzuchu? Albo taką 'rybkę' lub motylki? Może czujesz ruchy, a nie odróżniasz od jelit, czasem tak bywa

To, że mała jest minimalnie (!) mniejsza na USG to o niczym nie świadczy. Powodem do zmartwienia jest, jak wymiary różnią się 2 tygodnie i więcej.

Dzieci są też baaardzo różne, u nas na wątku to widać, np. Baby czuje małą średnio raz na 1-3 dni. Ja z kolei jakbym nie czuła przez 2h to już bym się zmartwiła, ale mój mały jest jakimś szaleńcem i rusza się ciągle

Także bez stresu, na pewno wszystko okej

Czarnula, o której wizyta?

Idę ogarniać obiad, dzisiaj spaghetti ze świeżym szpinakiem, kurczakiem i parmezanem

Oooo określenie "rybki" pasuje

Dzieki jeszcze raz, uspokoilyscie mnie
Ale jak jeszcze mina kolejne 2 tyg i nic to serio... Ale slyszalam nawet juz od 2 osob opowiesci o kobietach ktore cala ciaze nie czuly kopniaczkow. Tylko to rozciaganie itp.

03.10.2015 żona

22.02.2016 Hania
19.04.2017 Agatka
esor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 15:39   #1569
Dotka90
Zakorzenienie

Esor, ale na tym etapie dzieci mają jeszcze sporo miejsca, więc też stąd moze nie byc czuc kopniaczków, a tylko ruchy.
Ja ruchy czuję od 18-19tc, ale takie regularne kopniaczki to nie wiem, z 2 tyg?

A np. czkawkę tu dziewczyny czują już dawno, a ja dopiero 2 razy poczułam, także też to nie jest wyznacznik
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 15:40   #1570
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

DOTKA, biorę setkę aż, bo jeszcze do nebulizatora używam

30.12.2012
26.04.2014
medeline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 15:44   #1571
Jerzyczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Esor, ale na tym etapie dzieci mają jeszcze sporo miejsca, więc też stąd moze nie byc czuc kopniaczków, a tylko ruchy.
Ja ruchy czuję od 18-19tc, ale takie regularne kopniaczki to nie wiem, z 2 tyg?

A np. czkawkę tu dziewczyny czują już dawno, a ja dopiero 2 razy poczułam, także też to nie jest wyznacznik
ja czkawkę też kilka razy i to dopiero od 31 tygodnia właśnie

a mały teraz głównie się przeciąga i rozciąga i rozpycha, wcześniej kopał :P
Stary 2015-10-27, 15:45   #1572
kamilka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez uaoo Pokaż wiadomość

Wcześniak to już inna sprawa, ale mniejmy nadzieje, że będzie wszystko dobrze. Ja się boję, że córka ją będzie chciała wyciągać z kołyski, że będzie się chciała z nią bawić itp. że w złość rzuci w nią jakąś zabawką czy coś. Takie czarne scenariusze mam
Ja podobno chciała brata z wózka wyciągnąc podczas nieobecności mamy (różnica 3 lata) młody w gondoli był, więc podjechałam nia do łóżka, oparłam rączke do trzymania o łóżko. Pech chiał że budka rozłożona byla i uderzył czołem o nią... Jak mama dotarła to leżał na łóżku i płakał przestraszony a ja w koncie w pokoju
Myślę że jak się wytłumaczy że samemu nie można a zarazem pozwoli potrzymać pod opieką to powinno być ok. Gorzej z tym rzucaniem zabawek- ale to kwestia starania się nie dopuścić do złości starszaka
Cytat:
Napisane przez iola14 Pokaż wiadomość
A tak na marginesie, macie może jakiś pomysł jak przenieść syna do większego łóżka? Na razie śpi w łóżeczku, ale docelowa ma tam spać malutka a wolę kupić mu większe łóżko niż kolejne łóżeczko. Problem jest taki, że on śpi w łóżeczku bo nie umie z niego wyjść a z łóżka to mi ucieka
Łóżka maja fajne barierki żeby dziecko nie spadło- ale sam przez nie przejdzie... Wydaje mi się że ważniejsze tu jest kupienie mu wcześniej większego- i schowanie małego łóżeczka- żeby nie było potem że dzidziuś mu coś odebrał...

Cytat:
Cześć Mamusie!

jak słyszysz serduszko to bym się specjalnie nie martwiłam... Przy drugim dziecku też późno poczułam ruchy...
kamilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 15:45   #1573
hariett
Zadomowienie

Cytat:

Dobre sa tez teksty od znajomych "Nie kupuj, ja Ci dam! A po co Ci tyle tego? Wszystko dostaniecie!" A później latasz jak kot z pęcherzem, bo koleżanka zapomniała, że co miała to oddała biednym, a ludzie z prezentami przyszli miesiąc po narodzinach i przynieśli grzechotki oraz sukienki/garnitur

Nam babka na warsztatach mówiła że te termometry do wody są takie super, że każdy pokazuje inna temperaturę i najlepiej sprawdzać łokciem

A co do pracy to dziwie się, że ginekolog tym kobietom nic nie powiedział, mój na początku pytał o pracę moją i czynniki szkodliwe, a teraz co wizytę dostaję propozycję L4

Stary 2015-10-27, 15:47   #1574
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jerzyczka Pokaż wiadomość

Czkawi to ja jeszcze nie czułam i kopniaków też już mało, bardziej wypychanie.

Właśnie śledź trochę pomógł, mały się ruszył, też nie za wiele, ale zawsze to jakiś znak od niego i już jestem spokojniejsza.
Stary 2015-10-27, 15:47   #1575
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Ja mam łożysko na przedniej ścianie i ruchy poczułam ok 20-21 tc i właśnie nie były takie oczywiste, bo miałam też od początku ciąży mocno "aktywne" jelita - wzdęcia, przelewania - łatwo to pomylić. Te pierwsze to były takie sporadyczne pukniecia, zwłaszcza po posiłkach - i tak się akurat złożyło, że to było na urlopie, jak miałam okazję dużo się wylegiwać nad morzem, bo w domu to bym się krzatała, coś robiła i pewnie jeszcze później bym ją poczuła. Esor jak masz okazję trochę poleżeć spokojnie jakoś chwilę po posiłku to właśnie wtedy chyba latwiej coś poczuć.
Ale u mnie też do dzisiaj te ruchy nie są bolesne, na pewno bardziej wyczuwalne, ale zadnych szalonych kopniaków. Także kazde dziecko jest inne i ma inny temperament.

ruda3d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 15:50   #1576
hariett
Zadomowienie

Esor aaa, to coś czujesz Typowe kopniaki to u mnie też niedawno, podobnie jak Dotka, może z 2 tygodnie czuję? Szczególnie jak młody ułożył się główką do góry i zaatakował mi szyjkę
Nie przejmuj się, wszystko ok

Stary 2015-10-27, 15:52   #1577
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
Napisane przez Jerzyczka Pokaż wiadomość

Ja czkawkę czułam parę razy, ostatnio w sobotę po jabłku na wykładzie aż mi się ziac chciało wczoraj wieczorem na sen zjadłam banana i też chyba miał, bo kopal strasznie

W ogóle zauważyłam mile nastawienie do mnie na uczelni póki co Ostatnio był wykład z taką dość wymagająca babka i ona się pyta czy chcemy przerwę, ja już ręką do torebki i rozwiązuje worek z bułka a dziewczyny że nie chcą przerwy. A babka widząc, że szeleszcze w torebce mówi do mnie żebym zjadła, bo dzidziuś musi rosnąć i mieć siłę pół godziny wcześniej przedstawiałam referat więc widziała że mam brzuch i że się nie obijam w ciąży tylko staram czasem to plusuje

---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ----------

A co do ruchów to nie wiem co gorsze.. Czy te mocne kopniaki znienacka czy takie przeciąganie się że nie wiem czy to skurcz czy dzidziuś, bo aż boli i ciężko mi wtedy
Stary 2015-10-27, 15:53   #1578
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hariett Pokaż wiadomość

Nam babka na warsztatach mówiła że te termometry do wody są takie super, że każdy pokazuje inna temperaturę i najlepiej sprawdzać łokciem
U mnie by się łokieć nie sprawdził, kupiłam sobie niedawno właśnie termometr do wody bo chciałam wsiąść kąpiel, ale żeby nie było za ciepło bo nie wolno, a ja uwielbiam ciepełko. Mąż nalewał wody do temperatury właśnie dla maluszków, pytam czy ciepła mówi, że tak, więc idę wchodzę, a tam prawie, że lodowata ta woda dla mnie, wzięłam jeszcze termometr ten microlife żeby sprawdzić pokazał to samo więc w rezultacie mąż wziął kąpiel, a ja szybki prysznic. I zastanawiam się jak dzieci w takiej zimnej wodzie kąpać.
Stary 2015-10-27, 16:09   #1579
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarnulax Pokaż wiadomość
uao śliczny ten domek mnie mama taki zrobiła ... sama i pamiętam, że dostałam taki wielki prezent pod choinkę wszystkie koleżanki przychodziły się do mnie bawić
Ja też chciałam, ale mój stan już mi na to nie pozwala i nie skończyłabym go do końca ciąży, a później już po prostu by nie było czasu. A wiem jak bardzo chciałam domek (koniecznie z garażem ) więc to niech będzie spóźniony prezent.

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość
marzyłam o takim jak byłam mała
ja też i nigdy nie miałam żadnego domu dla lalek

Cytat:
Napisane przez kamilka Pokaż wiadomość
Ja podobno chciała brata z wózka wyciągnąc podczas nieobecności mamy (różnica 3 lata) młody w gondoli był, więc podjechałam nia do łóżka, oparłam rączke do trzymania o łóżko. Pech chiał że budka rozłożona byla i uderzył czołem o nią... Jak mama dotarła to leżał na łóżku i płakał przestraszony a ja w koncie w pokoju
Myślę że jak się wytłumaczy że samemu nie można a zarazem pozwoli potrzymać pod opieką to powinno być ok. Gorzej z tym rzucaniem zabawek- ale to kwestia starania się nie dopuścić do złości starszaka

Może polecasz jakieś książki o wychowaniu bądź podobne? Wiem, że to może być głupie, że matka szuka odpowiedzi w książkach, ale ja mam wrażenie, że czasami sobie po prostu nie radzę.

DOSTAŁAM PIĘNIĄDZE!
Tylko czemu za 1,5 miesiąca, a nie za miesiąc?

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
uaoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 16:14   #1580
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Ja żadnemu z moich braci nie chciałam zrobić krzywdy jak byłam mała jedyne co to chciałam siostrzyczke i przebieralam młodego w sukienki a moja koleżanka ma teraz noworodka i 2latka to angażuje go w czynności wokół.małej typu przynieś pampersa, podaj coś tam i mimo tego, że mały jest typowym synkiem mamusi to znosi pojawienie się siostrzyczki super
Stary 2015-10-27, 16:17   #1581
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niunia_leyla Pokaż wiadomość
Ja na zapas też nie kupiłam moje zakupy ograniczały się na rozmiarach 56-62 te większe to od kuzynki mam (jest jeszcze torba przedział 7-12 w tym kombinezon ale tego to nawet nie piorę i nie segreguję zajmę się tym w lecie)
Wiem, wiem że dostałaś ale ilość naprawdę imponująca nawet nie wiem czy użyć wszystkiego zdążysz no ale jak dają to trzeba brać
Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
Ja rozumiem, że profesjonalista się ceni, ale mimio wszystko za 1h czy max 2 i 10 czy 15 zdjęć to mi się drogo wydaje, w porównaniu np ze ślubami, gdzie fotograf jest całą noc i później jeszcze plener i zdjęć jest mnóstwo. Wtedy dajmy na to 1800 zł, ale ile więcej pracy ten człowiek ma.

Na sesję noworodkową, też na pewno pójdziemy do profesjonalisty, a ceny są takie same jak brzuszkowej i trzeba się z tym liczyć
No jak ktoś za ślub bierze 1800 a za sesje brzuszkowa 700 to faktycznie coś mu się w obliczeniach nie zgadza
Ja za ślub dawałam duuuuzo więcej więc u moich ślubnych fotografów by mnie taka cena nie zdziwiła. No ale zawsze można wziąć kogoś początkującego i wtedy cena pewnie niższa...

No ale na sesji noworodkowej już lepiej nie oszczędzać
Cytat:
Napisane przez niunia_leyla Pokaż wiadomość
dziewczyny zaczynam się martwić bo moje maleństwo od rana się prawie nie rusza przespałam ruchy z rana więc też nie wiem czy coś było. na dodatek czuję jakby pobolewanie nad pępkiem ale niewielkie i nie cały czas raczej jak się tam dotknę i jest dosyć twardo w tym miejscu ale wydaję mi się że to macica

---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ----------

dobrze że jutro mam wizytę
Spróbuj go rozruszać

Pewnie ma dzień leniuszka
Cytat:
Cześć Mamusie!

Aha i tak to moja pierwsza ciąza i nie wiem, jak mam usadowione łożysko, ale nie jest przodujące. Generalnie "ginekologicznie" wszystko jest ok. Nie jestem tez chudzinka, ale bardzo gruba też nie, kobieca, o 65 kg / 158 cm.

No
Skoro lekarz mówi że jest ok to na pewno tak jest, w końcu się doczekasz
Ja szybko czułam wyraźne ruchy więc nie doradze

Zbieram się do szkoły rodzenia

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 16:17   #1582
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
Ja żadnemu z moich braci nie chciałam zrobić krzywdy jak byłam mała jedyne co to chciałam siostrzyczke i przebieralam młodego w sukienki a moja koleżanka ma teraz noworodka i 2latka to angażuje go w czynności wokół.małej typu przynieś pampersa, podaj coś tam i mimo tego, że mały jest typowym synkiem mamusi to znosi pojawienie się siostrzyczki super
2 latka a 4 latka to jednak bardzo duża różnica
moja wie tak dużo, że czasem zastanawiam się skąd ona to wszystko wie

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
Stary 2015-10-27, 16:20   #1583
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
2 latka a 4 latka to jednak bardzo duża różnica
moja wie tak dużo, że czasem zastanawiam się skąd ona to wszystko wie
To tym bardziej zrozumie że jesteś potrzebna dzidziusiowi teraz bardziej o 4 latkę bym się nie martwiła tak jak o 2latka
Stary 2015-10-27, 16:23   #1584
Jerzyczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez hariett Pokaż wiadomość
Dobre sa tez teksty od znajomych "Nie kupuj, ja Ci dam! A po co Ci tyle tego? Wszystko dostaniecie!" A później latasz jak kot z pęcherzem, bo koleżanka zapomniała, że co miała to oddała biednym, a ludzie z prezentami przyszli miesiąc po narodzinach i przynieśli grzechotki oraz sukienki/garnitur

A co do pracy to dziwie się, że ginekolog tym kobietom nic nie powiedział, mój na początku pytał o pracę moją i czynniki szkodliwe, a teraz co wizytę dostaję propozycję L4
z tym dostawaniem od znajomych i "tego masz już za dużo" to też jest urocze koleżanka się chwaliła, że po swoim małym da mi pół szafy w rozmiarze 56, bo mały urodził się 60 cm i że mi wyśle super płaszcz na jesień. Dostałam paczkę, a tam: koszula ciążowa do spania i jedno poniszczone body siostra TŻta też jak daje to chyba wybiera najbrzydsze, ale ja naprawdę jestem wdzięczna mimo wszystko. Tylko po co ludzie mówią ile to dadzą, skoro w rezultacie wychodzi zupełnie inaczej
Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
Czkawi to ja jeszcze nie czułam i kopniaków też już mało, bardziej wypychanie.

Właśnie śledź trochę pomógł, mały się ruszył, też nie za wiele, ale zawsze to jakiś znak od niego i już jestem spokojniejsza.
super, że się ruszył
Cytat:
Ja też chciałam, ale mój stan już mi na to nie pozwala i nie skończyłabym go do końca ciąży, a później już po prostu by nie było czasu. A wiem jak bardzo chciałam domek (koniecznie z garażem ) więc to niech będzie spóźniony prezent.

ja też i nigdy nie miałam żadnego domu dla lalek

Może polecasz jakieś książki o wychowaniu bądź podobne? Wiem, że to może być głupie, że matka szuka odpowiedzi w książkach, ale ja mam wrażenie, że czasami sobie po prostu nie radzę.

DOSTAŁAM PIĘNIĄDZE!
Tylko czemu za 1,5 miesiąca, a nie za miesiąc?
ja dziś też wypłata
Stary 2015-10-27, 16:25   #1585
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

To ja dostałam od babci wszystkie ciuszki zanim skończyłam pierwszy trymestr tak jak obiecała Teraz czekamy na szafę od mojej ciotki ale chyba się nie doczekamy
Stary 2015-10-27, 16:50   #1586
Casaa
Zakorzenienie

Witam sie i ja.

Nadrobilam Was ale nie odpisze bo juz mi sie poplatalo co, kto i z czym

Dzis dostalam sie do lekarza, mam stosowac inhalacje z soli przez 3 dni, jesli nic sie nie zmieni to od piatku antybiotyk, osluchowo bylo ok.... O dziwo cisnienie mi sie unormowalo, za to cukry to rewelacyjnych nie naleza. To tyle u mnie, ide dalej lezec i podczytywac Was z doskoku

Wyslane z Lumia920.
Casaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 17:06   #1587
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
Napisane przez Casaa Pokaż wiadomość
Dzis dostalam sie do lekarza, mam stosowac inhalacje z soli przez 3 dni, jesli nic sie nie zmieni to od piatku antybiotyk, osluchowo bylo ok.... O dziwo cisnienie mi sie unormowalo, za to cukry to rewelacyjnych nie naleza. To tyle u mnie, ide dalej lezec i podczytywac Was z doskoku
dobrze że się dostałaś do lekarza odpoczywaj
Stary 2015-10-27, 17:12   #1588
uaoo
Zakorzenienie

octenisept czy tantum rosa do przemywania krocza po porodzie? jak myślicie?

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
Stary 2015-10-27, 17:20   #1589
niepozorna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
oj biedna

Widzę że będzie wątkowa czapeczka

O super gratulacje
Ja też dzisiaj tą czapeczkę wrzuciłam w zakładki

Cytat:
Dokładnie! Nie dogodzisz

niunia_leyla zakupki śliczne a dzieciaczek ma pewnie lenia dzisiaj

Casaa odpoczywaj

---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ----------

Cytat:
octenisept czy tantum rosa do przemywania krocza po porodzie? jak myślicie?
Ja mam w planach octenisept stosować

Prostujemy zą
bki
niepozorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 17:25   #1590
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niepozorna Pokaż wiadomość
Ja mam w planach octenisept stosować
W pierwszej ciąży używałam tantum rosa to teraz wtedy wezmę ten octenisept. Zobaczymy

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości