Mamusie grudniowe 2015 cz.8 - Strona 96 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-28, 11:03   #2851
kalwinka
Zadomowienie

Dot.: Mamusie grudniowe 2015 cz.8

Bylam rano w labie zoastawilam probke na gbs. Dobrze, ze poprosilam i ludzie mnie przepuscili bo z sama probka gdybym tam miala stac godzine chyba bym sie zaplakala.

Aplikacja mi powiedziala rano, ze wlasnie zaczynam 35 tc czyli 9 miesiac. Chyba wlasnie zaczynam sie stresowac
kalwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 11:04   #2852
rudaska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwoha Pokaż wiadomość
Aniqa napisalam na naszym forum ze szukam endokrynologa i ona mi zdiagnozowala borelioze o boze
ale to jakas wariatka

Dziewczyny, czy sadzicie ze laboratoriacserio roznia sie jakoscia uslug? Jak znalezc dobre i wiarygodne? Ja zawsze robie badania w luxmedzie ale czytam srednie ipinie i zdurnialam

Fionka obawiam sie ze juz soe zaczyna czas kiedy dzieci maja coraz mniej miejsca i przez to mniej sie ruszaja
W labo zawsze mogą się pomylić. Ale najlepiej robić badania tam, gdzie punkt pobrań i labo jest w jednym miejscu, bo przy transportach latwiej o pomyłkę
Cytat:
Napisane przez limonka_86 Pokaż wiadomość
W nocy mnie tak kregoslup bolal ze masakra i to w dziwnym miejscu bo nie ledzwie tylko mniej wiecej miedzy lopatkami i to juz drugi dzien z rzedu !! :/

Jak piszecie o porodach w nocy to u mnie chyba bedzie podobnie bo caly dzien ok a wieczorem i w nocy czuje brzuch jak mnie ciagnie boli i tez mam problem z przewracaniem sie z boku na bok a w ciagu dnia calkiem spoko jest

Wczoraj moj TZ dopiero zdal sobie sprawe ze juz blisko i zaczal mi panikowac ze nic nie wiem jak dziecko trzymac jak kapac jak przebierac/ubierac a jak cala ciaze tluklam chodzmy na sr to nie bo jemu niepotrzeba. tez mam cykora ale ostatnie czego mi teraz potrzeba to jeszcze jego paniki. A najlepsze ze wczoraj mi powiedzial ze chyba sie pospieszylismy z tym dzieckiem !! nosz kurde ja 29lat on 30 to chyba az tak spieszno nam nie bylo :/
ee ja bym się nie przejęła takim tekstem, bez przesady faceci też panikują, strach go obleciał, pewnie nie pierwszy i nie ostatni raz
Trzymam kciuki za wizyty i za badania, dla chorujących duzo zdrówka a dla obolałych lepszego samopoczucia. Biorę się za sprzątanie w pudłach. Jutro wraca tż

Edytowane przez rudaska
Czas edycji: 2015-10-28 o 11:05
rudaska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 11:09   #2853
_karmazynova_
Zadomowienie

Sylwoha rzeczywiście trafiła Ci się jakaś wariatka

Sylwuska
współczuje takiej kumulacji bólowej może lepiej idź do lekarza? Może on coś poradzi, bo strasznie się męczysz

Limonka niepotrzebnie Ci to powiedział, ale wątpię, żeby tak na serio myślał.. Im bliżej terminu tym faceci bardziej panikują ...

Czubasek żeby tylko do piątku Ci się nie pogorszyło bez antybiotyku

Andriuszka czuj się wywołana do tablicy

Grudniowa mama 01.12.2015
Wrześniowa mama 18.09.2020

_karmazynova_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 11:11   #2854
sylwoha
Zakorzenienie

Ide do szpitala lekarz dmucha na zimne i ten cuker chce spr
Ale przed weekendem wyjde.
Malego nie widzialam, ale serce jak dzwun
Ahh patologio witaj :p
sylwoha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 11:14   #2855
_karmazynova_
Zadomowienie

Cytat:
Dobra decyzja Najważniejsze, że nie przytrzymają Cię przez weekend, a przynajmniej zrobią wszystkie potrzebne badania i obserwacje
Trzymaj się tam

Stary 2015-10-28, 11:16   #2856
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Współczuję pobytu w szpitalu... no ale, lekarz pewnie wie co robi. Obyś szybko wyszła!
Stary 2015-10-28, 11:16   #2857
_karmazynova_
Zadomowienie

Idę od Was -> wezmę się za coś konkretnego do roboty miłego dzionka

Stary 2015-10-28, 11:16   #2858
sylwoha
Zakorzenienie

Ale to jutro jeszcze dzis w domku.
Dla mojego podejscia to rozwiazanie bardzo dobre :p bo bym sie srala z tym cukrem
A tak sobie obadam patologiczne pielegniarki :p
Stary 2015-10-28, 11:17   #2859
dorosea
Rozeznanie

Cytat:
Oby doszli co masz z tym cukrrm nie tak, powodzenia
dorosea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 11:19   #2860
syylwuska
Zakorzenienie

ANI_QA no kumulacja mega, ale dzisiaj czuje lekką,ulgę, więc myślę, że powoli mi przechodzi i bez lekarza się obejdzie, zobaczymy, najbardziej mnie ten ból głowy wymeczyl, zawsze to on jest dla mnie najgorszy, w 1 trymestrze tak samo, mogłam nawet po kilka razy dziennie wymiotowalam byle by tylko głowa mnie nie bolała ;/
Ale liczę na poprawę...

KARMAZYNOWA dzisiaj jestem zdolna do jakiejkolwiek czynności, np pozmywalam w kuchni, pozamiatalam i nastawialam pranie, więc chyba będę zyc

SYLWOHA to dobrze, ze chce to sprawdzić, cały czas coś jest nie tak, więc lepiej, żeby porobili Ci jakieś dokładniejsze badania. A do weekendu niedaleko, wytrzymasz
Odzywaj się co i jak

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
syylwuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 11:21   #2861
adka_19
Wtajemniczenie

Dzień dobry powodzenia na wizytach

Z tego co wiem czasami dzieciaki w ostatniej chwili się obracają dupka do dolu.. oby nas to nie spotkało.

Ogólnie tak też tak mam z tym lezeniem. Jak leżę na prawym boku to wgk mam zgage na lewym spoko.
Biedne autko! Mój tz się śmieję jak coś zrobię z autem. Mnie głupio zła jestem a on się śmieje.

Sylwoha co ci ludzie mają w głowach?

Sylwuska trzymają ie słońce
Najgorszy okres na chorobowe. Też coś smarkac za zaczelam..

Dorosea kochana nie tylko ty nie w formie.

Uciekam pracować kobietki
Trzymajcie cie ciepło wszystkie &&

Jestem Ruda, projektuje cuda ! SKLEP
adka_19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 11:29   #2862
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _karmazynova_ Pokaż wiadomość
Idę od Was -> wezmę się za coś konkretnego do roboty miłego dzionka
Też muszę się wziąć za coś pożytecznego Miłego dnia!

Cytat:
Napisane przez syylwuska Pokaż wiadomość
ANI_QA no kumulacja mega, ale dzisiaj czuje lekką,ulgę, więc myślę, że powoli mi przechodzi i bez lekarza się obejdzie, zobaczymy, najbardziej mnie ten ból głowy wymeczyl, zawsze to on jest dla mnie najgorszy, w 1 trymestrze tak samo, mogłam nawet po kilka razy dziennie wymiotowalam byle by tylko głowa mnie nie bolała ;/
Ale liczę na poprawę...
Oby było tak jak piszesz, bo ile można się męczyć...

---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ----------

Cytat:
Napisane przez adka_19 Pokaż wiadomość
Biedne autko! Mój tz się śmieję jak coś zrobię z autem. Mnie głupio zła jestem a on się śmieje.
Mój też by mi złego słowa pewnie nie powiedział pewnie ja jemu bym awanturę zrobiła, taka niedobra jestem
Stary 2015-10-28, 11:31   #2863
syylwuska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ani_qa Pokaż wiadomość
Oby było tak jak piszesz, bo ile można się męczyć...
Dokladnie, wiem, że robię to dla Małej i Ona potem mi wszystko wynagrodzi, ze muszę się starać, żeby to Ona była zdrowa, ale jak dwie doby trzyma Cię taki chole.rny ból to się odechciewa juz nawet zyc i niczym nie potrafisz się pocieszyc ;/

A jeszcze dzisiaj mieliśmy mieć tą imprezę, no ale ja jestem tak wymeczona, że mimo że lepiej się czuje, nie mam zamiaru dzisiaj cały dzień sprzątać i stać przy garach, tylko muszę odpoczac, więc jeśli będzie poprawa, to przekładamy to na jutro albo na wcale.

---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ----------

ADKA dzięki nie dam się chorobie, najadla się czosnku i cebuli i piłam mleko z miodem, poza tym to chyba nie choroba, ale ten ból głowy działał wieloobszarowo juz ;/

Miłego i spokojnego dnia ;*

Stary 2015-10-28, 11:32   #2864
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:
Mój też by mi złego słowa pewnie nie powiedział pewnie ja jemu bym awanturę zrobiła, taka niedobra jestem
No to u nas jest odwrotnie. TŻ się na mnie wkurza a ja na niego nie bo nie lubię się kłócić. TŻ ma ciężki charakter ale na mnie nie umie się długo gniewać
Stary 2015-10-28, 11:42   #2865
dorosea
Rozeznanie

Dziewczyny, co mozna na zatoki w ciazy? Moj sezon na choroby i juz mam oznaki zapalenua zatok
Stary 2015-10-28, 11:48   #2866
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorosea Pokaż wiadomość
Dziewczyny, co mozna na zatoki w ciazy? Moj sezon na choroby i juz mam oznaki zapalenua zatok
Któraś dziewczyna pisała, że można Sinupret
Stary 2015-10-28, 11:50   #2867
mujer
Zadomowienie

Cytat:
Jak to w necie :p
Jasne wiem o boreli ale to wariatka jakas :p
Trza sie wypisac z netu haha :p

Czubasek a co ty tak dokumentu gubisz?
Ja to tez durna bo wsio nosze w portfleu :p ale ja malo w gaszczach ludzkich sie poruszam. Glownie samochod bo jednak mieszkam na wsi a do miasta samochodem
Ale jeszcze nie zdarzylo mi sie zgubic :p

Aniqa to masz pewnosc ze wszystko masz dobrze taka mama to skarb

Mijer seriooo? O jaaacie :p sie czlowiek uczy, narazie szukam dobrego endokrynologa. Jak mi wykluczy to bede pewna ze to moje zaniedbanie a nie jakas choroba.

---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

Mujer a powiedz- powinnam odstawic chleb zytni? Bo tak dzd zjadlam 3 cienkie kromki chleba z polowka awokado, pomidorem i polowa ogorka- co spowodowalo biegunke?
Trudno powiedzieć co, bo może masz wrażliwość na błonnik i to Cię podrażniło, a może to coś typu FODMAP (możliwe, bo owoce słabo Ci wchodzą), a może masz dziś taki dzionek, że jelito jest wrażliwe, bo już wczoraj je podrazniłaś.
Ja przy jelicie tego typu uważam, że trzeba naprawdę bardzo ostrożnie z pełnym ziarnem i płatkami owsianymi. Może tez pomidor Ci wadzi... Bardzo ciężko określić. Spróbuj sobie choć dzień dwa nie jeść pełnego ziarna, czasem już wtedy widać, czy jelito to lubi
mujer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 11:52   #2868
cienwiatru
Wtajemniczenie

Cytat:
Przynajmniej będzie na 100 procent wiadomo co z tym twoim cukrem

Moje serca dwa:
J. 02.07.2011 r. (53 cm; 3000g)
I. 20.12.2015 r. (53 cm; 3250g)
cienwiatru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 11:54   #2869
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syylwuska Pokaż wiadomość
Dokladnie, wiem, że robię to dla Małej i Ona potem mi wszystko wynagrodzi, ze muszę się starać, żeby to Ona była zdrowa, ale jak dwie doby trzyma Cię taki chole.rny ból to się odechciewa juz nawet zyc i niczym nie potrafisz się pocieszyc ;/

A jeszcze dzisiaj mieliśmy mieć tą imprezę, no ale ja jestem tak wymeczona, że mimo że lepiej się czuje, nie mam zamiaru dzisiaj cały dzień sprzątać i stać przy garach, tylko muszę odpoczac, więc jeśli będzie poprawa, to przekładamy to na jutro albo na wcale.
Przy Twoim samopoczuciu to dziwię się, że w ogóle bierzesz pod uwagę jeszcze przyjmowanie gości. Powinnaś odpuścić, a mąż powinien stanąć po Twojej stronie i odwołać gości... Chyba każdy potrafi zrozumieć, że możesz się źle poczuć.

A jeśli chodzi o samopoczucie to doskonale Cię rozumiem... sama jeszcze przed chwilą płakałam jak mi źle... najgorsze jest to, że możemy jedynie wytrzymać, bo nie zawsze da się coś poradzić...

Cytat:
Napisane przez kalusia87 Pokaż wiadomość
No to u nas jest odwrotnie. TŻ się na mnie wkurza a ja na niego nie bo nie lubię się kłócić. TŻ ma ciężki charakter ale na mnie nie umie się długo gniewać
Ech no właśnie, a u nas to ja mam ciężki charakter... Chociaż i tak trochę spokojniejsza się zrobiłam od jakiegoś czasu. Ale ja po tacie taka uparta jestem itd. Mąż znowu jest bardzo bezproblemowy, zresztą jest dobrym człowiekiem, czasem mu mówię, że jest aż za dobry
Stary 2015-10-28, 11:54   #2870
mujer
Zadomowienie

Cytat:
Dziewcznty z ktora z Was ma juz i bedzie uzywala wielorazowek?

Ja tez piprasuje pieluchy
Ja mam gotowe wielorazówki, wyprasowane, leżą se w szafie Mam też różne otulacze, ale nie wiem, czy wystarczy, możę dokupię. Otulaczy trochę kupiłam, trochę dostałam, pieluch kupiłam tylko 10, reszta w spadku (jak przeliczyłyśmy, to tetry z 40, a do tego kilka bambusów, flaneli oraz wkłądy do otulaczy).

Do szpitala biorę pampersiaki, potem też na początku możliwe, że pampersy (konkretniej babydream), a jak tylko trochę ochłonę, to zabieram się za wielorazowe. Możliwe, że zaraz po powrocie do domu, jeszcze nie wiem, ale gotowe są
Stary 2015-10-28, 11:56   #2871
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Któraś dziewczyna pisała, że można Sinupret
Nie wiem czy Sinupret jest na zatoki, ale że wolno w ciąży to potwierdzam. Gin mi ostatnio to kazała kupić przy moim przeziębieniu, ale tylko jeden listek i w sumie obyło się bez jakiegoś większego kataru i zatkanego nosa
Stary 2015-10-28, 11:59   #2872
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem czy Sinupret jest na zatoki, ale że wolno w ciąży to potwierdzam. Gin mi ostatnio to kazała kupić przy moim przeziębieniu, ale tylko jeden listek i w sumie obyło się bez jakiegoś większego kataru i zatkanego nosa
Właśnie o nim czytałam i jest na rozrzedzanie wydzieliny
Stary 2015-10-28, 12:00   #2873
mujer
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez NightButterflyVIP Pokaż wiadomość
Jaaa cięęęęęęę ale naklikałyście

Spryciulaaa ja niestety się męczę

No masz! To na kiedy masz termin??? Na 18.12???

Ja to jestem mega zadowolona z tego, że zainwestowaliśmy w fotel do karmienia on jest bujany i ma podnóżek, który też jest bujany siedze na nim już teraz tak często jak się da, żeby właśnie nogi mieć wyżej bo w pracy non stop ślęczę przy biurku.... Polecam tym, które się wahają

http://merlin.pl/Childhome-Plywajacy...6,1335962.html

Oooo a po co ta siara??? No z tym porodem większych dzieci to akurat pocieszające choć jak pomyślę o naderwaniach tu i tam...to o Matko.... tego się boję...

A o lewatywach dziewczyny wiecie? Czy w waszych szpitalach są praktykowane czy nie przed porodem? W Irlandii nie są, bo się wierzy, że taka lewatywa, a właściwie jej następstwa bardziej osłabiają organizm matki, przez co także i dziecka, a przy porodzie ważne jest by być w pełni sił.

No to super Nasza mała gwiazda też się nie zakrywa i nie chowa jest bardzo kontaktowa pierożka pokazuje stópką się bawi pije niczym kotek ahhh takie słodziaki są te nasze skarby
Co do lewatyw, to z tego, co czytałam mam kilka wątpliwości... Po pierwsze - czy nie można zrobić lewatywy czymś innym, a nie tym, co jest w aptekach. Nie wiem, co to za substancja do końca, ale nie przekonuje mnie (jestę świrę ) Muszę to wybadać.
Dwa - kiedy w sumie się ją robi?
Trzy - nie wiem, czy sama lewatywa czy to ta substancja z lewatywy pobudza skurcze.

Wydaje mi się, że skurcze jelit faktycznie pobudzają skurcze macicy, więc stąd często po lewatywie akcja przyspiesza... Ale jest też inne spojrzenie na tę sprawę, bo nie u każdego dobrze jest przyspieszać cokolwiek. Szybszy poród wbrew pozorom nie musi oznaczać lepszego porodu, bo czasami za szybko oznacza duży stres dla dziecka, matki, komplikacja, albo właśnie przykładowe pęknięcia czy cos. To tak w teorii gdzieś czytałam, choć nie mam pewności, czy to rzetelne teorie.
Anyway, ja dla komfortu pewnie się skłonię ku lewatywie, choć wolałabym z czegoś nie wiem... może ziołowego. Na razie jednak nie wiem, co wykorzystać.
Ach, bo właśnie też mi się nie podoba, że lewatywa apteczna na pewno psuje florę jelit, a ja mam obsesję na tym punkcie Chętnie bym kogoś podpytała właśnie o to, ale jakoś nie miałam okazji, albo zapomniałam
Stary 2015-10-28, 12:02   #2874
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie o nim czytałam i jest na rozrzedzanie wydzieliny
Ja czytałam jak kupiłam co to jest, ale nie pamiętałam. Czyli może pomóc na zatoki, przynajmniej warto spróbować.
Chyba, że w aptece farmaceutka poleci coś jeszcze innego.
Stary 2015-10-28, 12:10   #2875
dorosea
Rozeznanie

Cytat:
Ja czytałam jak kupiłam co to jest, ale nie pamiętałam. Czyli może pomóc na zatoki, przynajmniej warto spróbować.
Chyba, że w aptece farmaceutka poleci coś jeszcze innego.

W przyszlym tygodniu mam wizyte, to moze gin mi cos doradzi

Najlepiej w takich poczatkowych stanach dziala na mnie ibuprom zatoki, ale to odpada niestety

Edytowane przez dorosea
Czas edycji: 2015-10-28 o 12:11
Stary 2015-10-28, 12:12   #2876
sylwoha
Zakorzenienie

Sylwuska tez bym odpuscila gosci.
Dlaczego nie chcesz zadzownic do gina? Bo cos ewidentnie Ci doskwiera
Upartas :p

Mujer no mnie kusza wielorazowki ale poczekam az wy ogarniecie temat :p

Sporobuie bez zboz ogolniei i sobie popatrze co i jak

Ahaa i te nocne bole jak na miesiaczke to sa skurcze jak nic
Stary 2015-10-28, 12:14   #2877
limonka_86
Zadomowienie

Cytat:
Potwierdzam sinupret jest super !! przed ciaza zawsze go bralam na zatoki obok oczywisci jakiegos ibupromu zatoki no ale bioraca pod uwage ze my niewiele mozemy brac to moze sam sinupret Ci pomoze
limonka_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 12:20   #2878
dorosea
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez limonka_86 Pokaż wiadomość
Potwierdzam sinupret jest super !! przed ciaza zawsze go bralam na zatoki obok oczywisci jakiegos ibupromu zatoki no ale bioraca pod uwage ze my niewiele mozemy brac to moze sam sinupret Ci pomoze

Chyba wysle tz do apteki w takim razie, dzieki
Stary 2015-10-28, 12:20   #2879
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:

Ech no właśnie, a u nas to ja mam ciężki charakter... Chociaż i tak trochę spokojniejsza się zrobiłam od jakiegoś czasu. Ale ja po tacie taka uparta jestem itd. Mąż znowu jest bardzo bezproblemowy, zresztą jest dobrym człowiekiem, czasem mu mówię, że jest aż za dobry
TŻ też się przy mnie spokojniejszy zrobił i mówi, że mam dobry wpływ na niego, to może Twój TŻ ma dobry wpływ na Ciebie?
Stary 2015-10-28, 12:27   #2880
syylwuska
Zakorzenienie

Cytat:
Przy Twoim samopoczuciu to dziwię się, że w ogóle bierzesz pod uwagę jeszcze przyjmowanie gości. Powinnaś odpuścić, a mąż powinien stanąć po Twojej stronie i odwołać gości... Chyba każdy potrafi zrozumieć, że możesz się źle poczuć.

A jeśli chodzi o samopoczucie to doskonale Cię rozumiem... sama jeszcze przed chwilą płakałam jak mi źle... najgorsze jest to, że możemy jedynie wytrzymać, bo nie zawsze da się coś poradzić...

Widzę po prostu, ze dzisiaj mi lepiej, a jeśli jutro całkiem by mi przeszło, to moglibyśmy ich zaprosić, chociaż szczerze to już sama nie wiem co z nimi robic. No wydaje mi się, ze jak będę się dobrze czuła, to głupio tak, że odwolalismy ;/
Cytat:
Sylwuska tez bym odpuscila gosci.
Dlaczego nie chcesz zadzownic do gina? Bo cos ewidentnie Ci doskwiera
Upartas

Mujer no mnie kusza wielorazowki ale poczekam az wy ogarniecie temat

Sporobuie bez zboz ogolniei i sobie popatrze co i jak

Ahaa i te nocne bole jak na miesiaczke to sa skurcze jak nic
No uparta to jestem, wiesz nie dzwonię do niego bo ja w sumie nie wiem co mu powiedziec, moje dolegliwości są tak złożone, ze sama nie wiem co mi jest?
Zaczęło się wtedy w nocy od tych nerek, potem dwa dni lepiej i całkiem inny ból między lopatkami i potem głowa, a jak już glowa to posypala się lawina. Z głową zawsze mam najwiekszy problem i jak ona już odpuści to dużo lepiej się czuje.
Wieczorem będę miała wyniki moczu i zobaczę w jakim jutro będę stanie.

Lila ma czkawke, ostatnio dość często, raz dziennie nawet u Was też tak jest?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości