Mamusie grudniowe 2015 cz.8 - Strona 126 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-11-01, 19:33   #3751
sylwoha
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie grudniowe 2015 cz.8

Kurde, to od czego mi ten cholerny cukier skacze?
Na siadanie jem 2 kromki prawidznwego. Razowca, pol awokado. Pol ogorka i wedliny 2 plasterkki drobiowej

I cukier po sniadanou 140 :/
A na czco 115
W domu mialan lepszy ;(
To chuba z braku ruchu

---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ----------

Adka nie widze zdjecia
sylwoha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-01, 19:34   #3752
czubasek20
Zakorzenienie

adka juz wszystko gotowane na przyjecie malego ?

Jezuuu w bozenie mnie masakrycznie kluje. Ale juz nawet nie zglaszam bo nie puszcza mnie jutro.

Zdrowka dla wszystkich chorowitkow.

sylwuska sweet dajcie znac co u Was.

fionka Twoja mala moze nadrobic teraz moja Hania w 35 tyg miala 2,5 a urodzila sie 3,9

Nie ma stópki zbył małej, by nie mogła pozostawić śladu. Z
czubasek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-01, 19:38   #3753
andriuszka77
Zadomowienie

Witam się po dłuższej przerwie, jakoś nie miałam siły Was śledzić, kiepsko się czuję, dopiero dziś zaglądam na forum. A coś mi sie przewinęło, że kilka z Was w szpitalu kurcze, mam nadzieję, że wszystko w porządku u Was i trzymacie się zdrowo w dwupakach jeszcze. Trzymam za Was kciuki i mentalnie wspieram!

Czubasek biedulko Ty znowu w szpitalu

Adka śliczna sypialnia, bardzo ładna komoda i kołyska. Przytulnie.

Spróbuję Wam trochę nadrobić wstecz, choć chyba nie ogarnę wszystkiego.

Żaneta coś pisała o swojej Julce? Jak tam ten okruszek? Wiecie coś?

Brzuch mam duży i to już zrobiło się mega ograniczające ehh najbardziej wkurza mnie chyba fakt, że czuję się jak wieloryb dosłownie: wielka, pękata, nic się nie dopina na brzuchu, schylanie to męka, a w nocy jak się przekręcam na łóżku to boli mnie podbrzusze. Trochę się podłamałam już ta swoją niedołężnością, bo dziś zbierając się rano na cmentarz w panice szukałam czegoś ciepłego w czym się dopnę, prawie się popłakałam ;/ Takie pierdoły potrafią mnie wyprowadzić z równowagi i doprowadzić do płaczu

Ehh, nie sądziłam, że ta końcówka będzie taka... psychicznie ciężka. A może mnie emocje i hormony ponoszą.

Ehh rano idę porobić badania bo w środę mam wizytę u gina znowu. Jakoś wybitnie dużo mam tych badań, krew, mocz i coś tam jeszcze na tym etapie trzeba powtórzyć.

Brzuch mnie swędzi ;/ smarowanie nie pomaga. Macie jakiś sposób na to swędzenie? Czuję, że skórę mam tak napiętą, że pępek aż boli.

Mąż mi polecił przpomnieć 8 sezon Przyjaciół, fajne są tam sytuacje jak Rachel rodziła. Faktycznie, niektóre sceny to aż się popłakałam ze śmiechu jak włączyłam. Np. jak Rachel nie mogła urodzić, a już był dzień terminu. Lekarka poleciła jej seks. To ona chcąc zachęcić Rosa do seksu zrzuca jakiś widelec i chciała się seksownie pochylić hehe tylko ze z brzuchem jej nie wyszlo hehe dobry serial.

Edytowane przez andriuszka77
Czas edycji: 2015-11-01 o 19:43
andriuszka77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-01, 19:42   #3754
Fionka_31
Zakorzenienie

Czubasek dzieki za pocieszenie ja wazylam 4kg ale tz 3,3 maluszek wiec liczę ze mala bedzie wazyla gdzies po środku

---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ----------

Sylwoha a ty sie przypadkiem za bardzo nie stresujesz?

Fionka_31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-01, 19:43   #3755
czubasek20
Zakorzenienie

fionka takie duze dzieci da sie latwo urodzic
No i jak fajnie juz takiego konkretnego bobasa trzymac

Nie ma stópki zbył małej, by nie mogła pozostawić śladu. Z
czubasek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-01, 19:46   #3756
Fionka_31
Zakorzenienie

Andruszka nawilzaj natluszczaj brzuch tylko nie drap

Stary 2015-11-01, 19:54   #3757
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rudaska Pokaż wiadomość
Dziewczyny jestem załamana. Niecały rok temu robiliśmy kapitalny remont łazienki. Okazało się że od dwóch dni nas ktoś z sąsiadów zalewa. Mamy podwieszany sufit i od wczoraj wieczora wychodzi co chwila nowa plama. Najgorsze że babka nad nami jest zalana jeszcze bardziej i też na suficie, ale nie zgłosiła tego do spółdzielni za co dostała konkretny o☠☠☠☠☠☠☠. Stwierdziła że jak jej lampki w łazience dziś zaczęły mrygać to się trochę zmartwiła. Na nasze zgłoszenie dzisiaj spółdzielnia przyjechała po 15 minutach. Do sąsiadów jeszcze wyżej nie można się dostać. powiedzieli że jeśli w ciągu kilku godzin sąsiedzi nie znajdą wycieku to nas odłączają od wody bo nie mogą tego tak zostawić Sufit cały będzie do rwania. I qrwa teraz jeszcze taki remont nam na głowę spada i nie wiem czy robić to jeszcze przed świętami czy zostawiać taki syf i robić to na wiosnę ale przy takim maleństwie remont...

Kolejne wieści to takie, że prawdopodobnie tż wyjedzie w następną niedzielę i wróci dopiero za miesiąc, bo chce wziąć wolne od 7.12 do 10.01 żeby być ze mną przed porodem. Ale po nowym roku 10.01 już wyjeżdża, teściowej też nie będzie bo leci 6.11 znów do Anglii, wraca na święta i leci znów, więc jak mi z bąblem będzie ciężko to poproszę mamę żeby wzięła urlop i do mnie przyleciała.
Współczuję Ci tego zalania łazienki ;/ jak się chrzani to zawsze w złej chwili;/

Co do wyjazdów i opieki, to współczuję
Ja się stresuję,bo moja mama będzie mieć operację pod koniec listopada, ehh i nawet nie dam rady chyba do niej pojechać do szpitala. Położna mi mówiła, że to glupi pomysl, bo po pierwsze daleko, po drugie mam unikać potencjalnych dróg zakażeń bo w moim stanie to nierozsądne, po trzecie stres może wywołać szybszy poród. Jakoś tak wszystko na raz sie zebrało

---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ----------

Cytat:
Napisane przez czubasek20 Pokaż wiadomość
A co do twardzieli facetow...
Mam blok porodowy obok oddzialu. Szlysze jak sie dzieci rodza. A wczoraj z bloku wypada chlop. 2 m napakowany, tatuaze na rekach - wypadl z tej sali porodowej caly zaryczany, czerwony, nabuzowany z tekstem ,, jezuuu mam syna " dzwoni do swojej matki chyba i mowi ,, urodzilo sie i co ja mam teraz zrobic... " i znow lzy. A potem latal jak pokrecony po torbe dla malucha.
słodko
Stary 2015-11-01, 19:55   #3758
sylwoha
Zakorzenienie

Fionka niee :p ale chhce wyjsc :p
To wiesz

Ja Was czytam ale jakos nie bardzo z odpisywaniem
Sylwuska lezy ma sie lepiej, przynajmniej rano.
sylwoha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-01, 19:56   #3759
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Fionka_31 Pokaż wiadomość
Andruszka nawilzaj natluszczaj brzuch tylko nie drap
No właśnie codziennie nawilżam, ale czasami to nie pomaga. Taką cieniutką skórę mam na brzuchu i napiętą ;/ wrrrr, wścieklizny można dostać od tego swędzenia
Stary 2015-11-01, 20:03   #3760
limonka_86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez andriuszka77 Pokaż wiadomość
No właśnie codziennie nawilżam, ale czasami to nie pomaga. Taką cieniutką skórę mam na brzuchu i napiętą ;/ wrrrr, wścieklizny można dostać od tego swędzenia
Ja brzuch balsamuje 2razy dziennie a do tego w ciągu dnia jak tylko zaczyna mnie swedziec i tez zawsze kolo pepka to smaruje co mam pod ręką najczęściej krem do rąk i nawet mi to pomaga.
Eh ja też mam już powoli dość tego 9tego miesiąca i tego jak bardzo jestem ograniczona ale porodu jeszcze nie chce bo się boje;-)

---------- Dopisano o 19:03 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ----------

Cytat:
Napisane przez czubasek20 Pokaż wiadomość
fionka takie duze dzieci da sie latwo urodzic
No i jak fajnie juz takiego konkretnego bobasa trzymac
Oby tak było faktycznie bo coś czuje ze moja to mały kolos jednak będzie a na początku wydawało się że będzie maluszek;-)
limonka_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-01, 20:10   #3761
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rudaska Pokaż wiadomość
Czubasek chyba tu emocje i hormony biorą górę. U mnie od kilku tygodni nic.

Siedzę teraz u znajomej i słyszymy walenie do drzwi. Wyglądamy przez wizjer a tam stoi dwóch facetów w mundurach i kominiarach z pistoletami. Nie otworzyłyśmy, postali chwilę i poszli. Jak już byli na półpiętrze to wyszłam do nich i poleciała wiącha. Starym koniom (jakaś gimbaza chyba) Halloween się zachciało a mi przez ten stres dzisiejszy Igor zaraz między żebrami wyjdzie. Chyba się to na nim wszystko odbiło

yyy, że co? haloween, przebrania ??? yyyy heh dobrze że u mnie na końcu świata u rodziców tylko wiatr może pohulać i postraszyć

---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ----------

Cytat:
Napisane przez limonka_86 Pokaż wiadomość
Ja brzuch balsamuje 2razy dziennie a do tego w ciągu dnia jak tylko zaczyna mnie swedziec i tez zawsze kolo pepka to smaruje co mam pod ręką najczęściej krem do rąk i nawet mi to pomaga.
Eh ja też mam już powoli dość tego 9tego miesiąca i tego jak bardzo jestem ograniczona ale porodu jeszcze nie chce bo się boje;-)[COLOR="Silver"]

Oby tak było faktycznie bo coś czuje ze moja to mały kolos jednak będzie a na początku wydawało się że będzie maluszek;-)
Nooo, chyba każda ma powoli dość... tzn. zmęczenie takie już bierze tym wszystkim.

A też Wam puchną nogi? Bo mi okropnie, wogóle czuję się taka spuchnięta i ociężała

I jak patrzę na mojego męża i jego minę gdy mówię mu że:
- zatrzymaj auto, chce siku, znowu chce siku...
- dopiero sikałaś kochanie, znowu chcesz?
- to co mam zrobić, jak skacze mi po pęcherzu i na dołach czuję ból normalnie że prawie się posikam zaraz...

...to wydaje mi się, że on myśli że ja go... oszukuję, albo coś
A jak młoda mi wsadziła dziś nogę albo coś w żołądek czy płuca, tak że tchu nie mogłam złapać, to on tak popatrzył na mnie z przejętą miną i mówi mi dziś:
- kochanie, więcej Ci tego nie zrobię... hehe

Edytowane przez andriuszka77
Czas edycji: 2015-11-01 o 20:11
Stary 2015-11-01, 20:12   #3762
adka_19
Wtajemniczenie

Limonką halwaya cienwiatru Fionka Andriuszka dziękuję! *

Czubasek tak tak gotowe ! )
Pościel założyć i moja torbę spakować bo mały spakowany już w aucie torba !

Andriuszka kochana nie łam sir
Ale tak niestety końcówka będzie ciężka. ..

Cienwiatru trzymaj się ja też myślę ad telefonem do poloznej o pachwinaaa tak boli że nie umiem chodzić..

Jestem Ruda, projektuje cuda ! SKLEP
adka_19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-01, 20:16   #3763
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez adka_19 Pokaż wiadomość
[/COLOR]Uspokojcie mnie proszę.
Uczucie klucia w całym brzuchu od Krzyża promoeniujace?? Wstać nie mogłam. ...
Uspokoje Cie, takie kłucia też mam już od jakiegoś czasu. Jak czasami złapie to wyprostować się nie mogę, muszę powoli, etapami wstawać, czasami na czworaka
Stary 2015-11-01, 20:16   #3764
adka_19
Wtajemniczenie

Cytat:
Uspokoje Cie, takie kłucia też mam już od jakiegoś czasu. Jak czasami złapie to wyprostować się nie mogę, muszę powoli, etapami wstawać, czasami na czworaka
Ja nie jestem w stanie chodzić normalnie... (
Dzwonić do poloznej czy poczekać? Mod przejdzie?

Stary 2015-11-01, 20:17   #3765
Fionka_31
Zakorzenienie

andriuszka ja jestem spuchnięta, nawet jak się rano obudzę to palce jak parówki, stopy jak płetwy i też mam dosyć, a najgorsze jest to, że 9 mc się dopiero zaczął

Stary 2015-11-01, 20:18   #3766
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wojniann Pokaż wiadomość
Ja znów zaliczam bezsenność. Mamy gości i czas szybko leci. Mój synek w 7 niebie bo ma kuzynów do zabawy cały dzień.
Wczoraj byliśmy na.jednym cmentarzu i śmiałam się mąż szukał grobów a ja tylko rozglądalam się za lawkami coby usiąść hehe.
Jestem przeziębiona kaszel mnie dusi. Myślę nad antybiotykiem bo mam ale.go nie brałam jeszcze. Jasny gwint syrop na.kaszel dostałam ale przecież to sam cukier a dla mnie to zabójstwo. I sama nie wiem. Ani gorączki tylko ten duszacy kaszel krtaniowy i ból gardła. Mały mi sprzedał i się ogarnąć nie mogę. A znów nie koniecznie chce antybiotyk bo kilka razy już brałam w ciąży. Aj mam rozterki i nie.wiem co mnie bardziej meczy choroba czy brak zdecydowania.
Zdrówka Ci życzę kochana, nie dawaj się!
Stary 2015-11-01, 20:18   #3767
Fionka_31
Zakorzenienie

Cytat:
znowu masz?

Stary 2015-11-01, 20:22   #3768
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:

Uhmmmm, mi to po czasie przechodzi, łapie ale mija.
Jak odczuwasz to bardzo silnie i nie przestaje, to dopytaj położonej przez telefon, pewnie. Lepiej dmuchać na zimne na typ etapie. Przekręć do niej, moja zawsze mnie uspokaja.

Ostatnio mała tak się wierciła, i ja sie balam czy to moja wina, może jak siedzę to ją tam coś ciśnie? To pytałam położonej a ona mówi, że to normalne, że dziecko ma już swój charakter i jak mocno się wierci no to taka będzie aktywistka
Stary 2015-11-01, 20:23   #3769
adka_19
Wtajemniczenie

Cytat:
znowu masz?
Cytat:
Uhmmmm, mi to po czasie przechodzi, łapie ale mija.
Jak odczuwasz to bardzo silnie i nie przestaje, to dopytaj położonej przez telefon, pewnie. Lepiej dmuchać na zimne na typ etapie. Przekręć do niej, moja zawsze mnie uspokaja.

Ostatnio mała tak się wierciła, i ja sie balam czy to moja wina, może jak siedzę to ją tam coś ciśnie? To pytałam położonej a ona mówi, że to normalne, że dziecko ma już swój charakter i jak mocno się wierci no to taka będzie aktywistka
Jak leżę to jest okej. Ale nie ma opcji żebym wstała sama i od razu stanęła na lewą nogę. Po ścianie szłam do łazienki i ala i kuwa co chwile. Tż pomagał mi z kanapy wgk się ruszyć... Jak chodziłam wcześniej to kustykalam ale teraz gorzej :/

Stary 2015-11-01, 20:24   #3770
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:
andriuszka ja jestem spuchnięta, nawet jak się rano obudzę to palce jak parówki, stopy jak płetwy i też mam dosyć, a najgorsze jest to, że 9 mc się dopiero zaczął
OOo Fionka ja też własnie nawet już teraz po nocy ta opuchlizna nie schodzi całkiem ;/ położna też mówiła, że to ,,normalne", ale taka napęczniała czuję się.

Na dodatek jak cokolwiek zjem to czuję że pękam, gdzieś w żołądek mnie ciśnie mloda i nie mam miejsca nawet na jedzenie. W sumie chyba też przez to przestałam tyć, dziś się ważyłam i ważę tyle samo co prawie 2 tyg. temu na wizycie. Tylko obwód brzucha się zwiększył o centymetr.
Stary 2015-11-01, 20:26   #3771
adka_19
Wtajemniczenie

Cytat:
OOo Fionka ja też własnie nawet już teraz po nocy ta opuchlizna nie schodzi całkiem ;/ położna też mówiła, że to ,,normalne", ale taka napęczniała czuję się.

Na dodatek jak cokolwiek zjem to czuję że pękam, gdzieś w żołądek mnie ciśnie mloda i nie mam miejsca nawet na jedzenie. W sumie chyba też przez to przestałam tyć, dziś się ważyłam i ważę tyle samo co prawie 2 tyg. temu na wizycie. Tylko obwód brzucha się zwiększył o centymetr.
Ja to samo.

Doszłam do kibla na czworaka.
Ale wstać na siusiu to była męka z krzykiem dosłownie...... :///

Stary 2015-11-01, 20:27   #3772
kalusia87
Zakorzenienie

Oświadczam, że do porodu nie wybieram się w trasę dłuższą niż pół h jazdy. W drodze powrotnej tak mnie bolały plecy i tyłek, że myślałam, że zejdę
Stary 2015-11-01, 20:30   #3773
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:
Jak leżę to jest okej. Ale nie ma opcji żebym wstała sama i od razu stanęła na lewą nogę. Po ścianie szłam do łazienki i ala i kuwa co chwile. Tż pomagał mi z kanapy wgk się ruszyć... Jak chodziłam wcześniej to kustykalam ale teraz gorzej :/
A jak rozchodzisz chwilkę to przechodzi?

Ja też czasami sama nie mogę wstać, bo tak boli w ledźwiowiom odcinku, aż promieniuje i kuśtykam. A jak pochodzisz też odczuwasz?

Ta piłka mi pomaga jak poćwiczę na niej. Ale to też zdradliwe, bo jak przedobrzyłam z ćwiczeniami to słabo mi sie robiło i ciemno przed oczami
Stary 2015-11-01, 20:31   #3774
adka_19
Wtajemniczenie

Cytat:
A jak rozchodzisz chwilkę to przechodzi?

Ja też czasami sama nie mogę wstać, bo tak boli w ledźwiowiom odcinku, aż promieniuje i kuśtykam. A jak pochodzisz też odczuwasz?

Ta piłka mi pomaga jak poćwiczę na niej. Ale to też zdradliwe, bo jak przedobrzyłam z ćwiczeniami to słabo mi sie robiło i ciemno przed oczami
Spróbuję. Jak złapie się czegoś i mogę się odbić jak o kulach to jest okej dopóki nie obciążenia lewej nogi jak chodzę

Stary 2015-11-01, 20:33   #3775
Fionka_31
Zakorzenienie

Adka no myślę, że na nerw ci jakiś naciska
zadzwoń może coś poradzi

dziewczyny, który sprzedawca ma pieluchy i śpiochy?
kurde jak znajdę jedno fajne to drugiego albo nie ma albo słabe wzory

Stary 2015-11-01, 20:33   #3776
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:
Dzień dobry. Wczoraj mala tak mi sie rozbrykała ze mnie rozbudzila. W nocy miałam strasznie ciezki brzuch. Juz sama nie wiem czy to stawianie macicy czy bejbi bo byla gula po stronie na której lezalam.

Mnie wciąż meczy spuchnięty nos, ale tak sobie mysle ze to chyba juz ciazowa przypadłość. Jak tak będzie do konca to nie wiem jak będę oddychala przy porodzie. Wczoraj z lekkim wyrzutem prysnelam sobie xylo ale tylko w jedna dziurkę i od razu ulga.
Tak, gule też mi sie pojawiają. Aż czasami śmieszne to, bo kładę się chwilę na wznak a ta widzę że na prawej stronie brzucha Tatry się wypiętrzają.

A na nos jakieś inhalacje robiłaś? może jakieś olejki eteryczne i spróbuj nawilżacza powietrza, może masz za suche powietrze i tak zatyka nosek?
Stary 2015-11-01, 20:34   #3777
adka_19
Wtajemniczenie

Cytat:
Adka no myślę, że na nerw ci jakiś naciska
zadzwoń może coś poradzi

dziewczyny, który sprzedawca ma pieluchy i śpiochy?
kurde jak znajdę jedno fajne to drugiego albo nie ma albo słabe wzory
Rozchodzi lam za namową andriuszki.
Lepiej mi ale kuśtykam. Ale ból do zniesienia. Hahaha
To idę spróbować wejść do wanny bo nie wiem czy podnióse nogę tak wysoko trzymajcie kciuki

Stary 2015-11-01, 20:36   #3778
Fionka_31
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, gule też mi sie pojawiają. Aż czasami śmieszne to, bo kładę się chwilę na wznak a ta widzę że na prawej stronie brzucha Tatry się wypiętrzają.

A na nos jakieś inhalacje robiłaś? może jakieś olejki eteryczne i spróbuj nawilżacza powietrza, może masz za suche powietrze i tak zatyka nosek?
sama nie wiem czy to nie przypadłość ciążowa
mam specjalne olejki eteryczne do nosa, wodę morską i 3 tygodnie się męczę

Stary 2015-11-01, 20:36   #3779
adka_19
Wtajemniczenie

Cytat:
sama nie wiem czy to nie przypadłość ciążowa
mam specjalne olejki eteryczne do nosa, wodę morską i 3 tygodnie się męczę
Coś słyszałam o katarze ciazowym... hmmmm

Stary 2015-11-01, 20:38   #3780
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:
Spróbuję. Jak złapie się czegoś i mogę się odbić jak o kulach to jest okej dopóki nie obciążenia lewej nogi jak chodzę
To tak jak Fionka pisze, uciska Ci jakiś nerw.

Nie chcę cie martwić, ale mam to samo. Jakiś ucisk jest, zwłaszcza jak leżę na wznak dużej to potem kaplica żeby wstać. Jak kaleka stękam i muszę na bok, potem na czworaka, potem się podeprzeć od dopiero wstaję.

Położna pokazywała na SR żeby mąż masował. Klęknij przy łożku, siądź na pupie a nogi szeroko, tak żeby brzusio był swobodnie, oprzyj ręce wyciągnięte do przodu na łóżku/piłce i niech mąż Ci pomasuje kręgosłup wyprostowanymi w łokciu rękoma i całą dłonią niech przesuwa wdłuż kręgoslupa. Pomaga jak się rozmasuje.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości