|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2881 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie październikowe 2015, część 9 :) !
Mala ..przepraszam nie zauwazylam Twojego pytania😚..
Mala..oczywiście fasola nie jest zła..i żaden inny straczkowy ani kapusciany pokarm dla matki karmiącej pożywieniem..no chyba ze mama ma problemy z ich trawieniem😉..dieta mamy to tylko i wyłącznie DIETA IDEALNA..BOGATA I ZDROWA..NAJLEPSZA !! bo zróżnicowana..jemy wszystko ..oczywiście z umiarem..pijemy tez dużo czystej wody bo mleko w ponad 80% tworzy się z wody.. I tak dla podsumowania kopia z DSW (dzieci są ważne)........ Diety olbrzymiej większości kobiet karmiących na całym świecie są dalekie od ideału, a jego definicja różni się w zależności od rodziny, kultury, sytuacji ekonomicznej, religii czy pory roku. Mimo to na całym świecie i od zawsze matki produkują mleko, które pozwala dzieciom rosnąć. Dieta zdrowa dla matki karmiącej to dieta zróżnicowana, zrównoważona i naturalna.. Powinna zawierać produkty z różnych grup i nie wykluczać żadnej z nich. Nawet przy alergii lub nietolerancji żywieniowej warto, by dieta była urozmaicona (zmieniająca się w zależności od posiłku, dnia, pory roku itd.); może ona pomóc zmniejszyć reakcje spowodowane powtarzającym się spożyciem dużej ilości danego produktu. Dieta karmiącej piersią – składniki codziennej diety •świeże warzywa i owoce (najlepiej sezonowe) wszystkich typów, surowe lub gotowane •różne zboża (zboża klasyczne, ryż, jęczmień, proso), najlepiej nieprzetworzone, pod rożnymi postaciami, pełnoziarniste, kasze, mąki i to, co z nich przygotowujemy – makarony, chleb itd. •białka zwierzęce (produkty mleczne, jaja, mięso, ryby) oraz roślinne (soczewica, fasola, soja) •niewielkie ilości tłuszczów, najlepiej oleje roślinne, tłoczone na zimno i niepodgrzewane. Zbilansowana dieta obejmuje spożywanie produktów z każdej z grup w różnych formach, wszelkie odmiany owoców i warzyw, przygotowane na wiele sposobów. ---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:28 ---------- I jeszcze to..pieknie i mądrze napisane..logicznie dosc😊 Ile dodatkowych kalorii? Ilość kalorii, których potrzebuje kobieta zależna jest od jej masy tłuszczowej oraz stopnia aktywności. Doradza się matkom karmiącym, żeby spożywały około 500 dodatkowych kalorii dziennie (o 500 więcej niż przed ciążą). Niedawne badania wskazują, że dla niektórych może to być zbyt wiele, dla innych za mało. Wiele matek potrzebuje nie tylko więcej kalorii, ale po prostu więcej pożywienia, aby ich ciało mogło prawidłowo odpowiedzieć na potrzeby laktacyjne dziecka, nawet jeśli dla niektórych będzie to dodatek minimalny. Większości z nas pozostaje po ciąży kilka zbędnych kilogramów. Zostaną one zużyte w ciągu kilku miesięcy karmienia piersią. Dzięki temu codzienna dieta nie musi pokrywać 100% potrzeb żywieniowych. Nawet jeśli proces produkcji mleka nie został jeszcze dokładnie poznany wiadomo, że nie potrzeba do niego ogromnych pokładów energii. Dowiedziono, że podczas karmienia piersią metabolizm matki jest szybszy nie tylko jeśli chodzi o tłuszcze, ale również minerały. Czy trzeba koniecznie jeść pewne produkty? Matka karmiąca nie potrzebuje specjalnych produktów aby zapewnić lub zwiększyć laktację. To ssanie dziecka decyduje o jej poziomie. Organizm matki wykorzystuje wszystkie spożyte produkty oraz rezerwy własne aby wyprodukować mleko. Oznacza to, że jest ono za każdym razem produkowane w ten sam sposób i ma praktycznie ten sam skład. Jeśli dieta matki stanie się niewystarczająca, zostanie to zrekompensowane przez organizm, poprzez dostarczenie z niego brakujących elementów, potrzebnych do produkcji pokarmu. Dowiedziono, że nawet mleko matki bardzo źle odżywionej, żyjącej w złych warunkach socjalnych jest wystarczające do pokrycia zapotrzebowania dziecka, jeśli jest ono karmione na żądanie. W praktyce nie istnieje żaden składnik spożywczy, który matka karmiąca powinna specjalnie wprowadzić do swej diety. Zwłaszcza, jeśli nie jest do niego przyzwyczajona lub go po prostu nie lubi. Każdy składnik zawarty w jakimś jedzeniu może być zrekompensowany przez inny produkt. Jeśli nie chcesz jeść owocu czy warzywa zawierającego pewne ważne budulce, odnajdź te składniki w innych produktach. Czy skład mleka zależny jest od diety matki? Niektóre składniki mleka są stałe niezależnie od diety lub osoby. Inne mogą zmieniać się w zależności od spożywanych przez matkę pokarmów. Wiemy na przykład, że obecność tłuszczu w mleku ściśle związana jest z tłuszczami spożywanymi przez matkę. Jego zawartość w pokarmie może się zmieniać, ale dziecko zawsze dostanie taką ilość kalorii, która jest mu potrzebna. Matki, których mleko jest tłuste produkują zwykle mniej pokarmu niż te, których mleko zawiera mniej tłuszczu. Karmienie na żądanie zapewnia dziecku optymalną ilość składników, pozwala rosnąć i być zdrowym. Dzieci stopniowo przyzwyczajają się do rodzinnych preferencji żywieniowych. Maleństwa zaczynają ten proces już w okresie życia płodowego, poprzez płyn owodniowy, następnie poprzez mleko mamy. Nasze podejście do jedzenia determinuje w dużej mierze kultura, z której pochodzimy. Jedzenie, które w niektórych cywilizacjach uznawane jest za szkodliwe lub nieczyste dla matki karmiącej, jest normalną częścią diety w innych. |
|
|
|
#2882 | ||
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Cytat:
Nakładki mam, nie niwelują bólu, ale go trochę zmniejszają, niestety córę ciężko do nich przekonać, zaczyna, pociumka i się odstawia po 2-3 minutach i muszę ją do przystawienia namawiać. A tylko zdejmę nakładki to się rzuca jak wygłodniały jaskiniowiec ![]() Ja już się pogodziłam z tym, że przejście na całkowite kp to nie w moim przypadku, zastanawiam się tylko dlaczego ona się raptem, z dnia na dzień przestała najadać moim pokarmem...kryzys laktacyjny? Skok rozwojowy? to jest jedyna wada zwierząt - żyją tak bardzo krótko w stosunku do długości naszego życia...No ale zrezygnowanie z ich towarzystwa żeby sobie oszczędzić bólu rozstania, jest bardzo trudne.
|
|
|
#2883 |
|
Wtajemniczenie
|
Niud kochanie..smarowanie oliwką cialka "idealnego" bo zupełnie "nowego"..jest zupełnie nie potrzebne..oliwka wbrew pozorom wysusza skórkę a wszelkie smarowidla jesli juz muszą być nakladane to raz dwa razy na tydzień..po co "zalepiac" i pozbawiac skórkę powietrza i naturalnych barier ochronnych..w ten sposób pozbędziemy maleństwa szansy na wytworzenie własnej warstwy ochronnej przed otoczeniem i bakteriami..nie potrzebnie przyzwyczajać do mazideł wszelkich bo potem bez tej " sztucznej" ochrony ani rusz..😉
A jesli chcesz czasami nawilzyc nie natłuścić skórkę maluszka to lepsze juz by byly mleczka ..balsamiki lekkie i nawilżające..ale nie codziennie... Jak również kąpiele codzienne tak małego dziecka są zupełnie nie potrzebne..zmywamy naturalną ochronę skory ktora jest tak wazna przy adaptacji młodego ciałka z otoczeniem...co drugi dzień a nawet trzeci wystarczyłoby 😉 Dla dobra skóry... No a matkom kp proponuje dolewać do wanienki mleczka dla superasnego nawilżenia i zabezpieczenia skorki...😊 Przy katarku ..pare kropli co kilka godzin do noska..nawilzy sluzowke i działa przeciwbakteryjnie w efekcie łatwiej sie oddycha..itd Czytalyscie stronę ktora polecalam?😊 100 i więcej zastosowań mleka kobiecego""...oczywiście należy do tego podejść indywidualnie .według własnych granic i poglądów...😚 ---------- Dopisano o 09:04 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ---------- Tak Elve..mysle jednak ze to kryzys..skok..😏 Powalczyc chce o większą ilość mleka ..kilka dni i przejdzie..jesli wytrzymasz i przystawisz wedle jej potrzeb to nadprodukujesz braki właśnie w tym czasie... Szkoda ze nakladek nie lubi😚..ech wspolczuje Ci tego bólu..kp powinno być przyjemne dla wszystkich mam😊 |
|
|
|
#2884 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2885 | |
|
Wtajemniczenie
|
Ja biorę femibion. Małej podaję K+D. Sama D nie łykam, ale pewnie powinnam.
Cytat:
Ada odnośnie mleczka to ja przechodziłam przeziębienie teraz i wypiłam sobie moje mleko, ból gardła jak ręką odjął. Moja Ninka przez tydzień miała katar i kaszel, do noska kropiłam mleko. Moja lekarka mówi że gdyby nie KP to na 200% z takim przeziębieniem u 4 tygodniowego dziecka byliśmy w szpitalu na antybiotyku. A tak tylko codziennie na osłuchanie do lekarza chodziliśmy żeby trzymać rękę na plusie. Niunia sobie poradziła. Jeszcze do dziewczyn które KP, ja mocno wierzę że moje mleko jest najlepsze na świecie, nie ma opcji żeby dziecku nie wystarczało czy żeby się nie najadało. Karmię na żądanie, jak trzeba to i co godzinę. Dziecko ma różne potrzeby, czasem chce więcej, czasem mniej, trzeba tylko te potrzeby zaspokajać. Czasem po prostu potrzebuje bliskości piersi bo np przechodzi skok czy jest mu źle. Nie dopuszczam do siebie myśli że "już nie najada się moim mlekiem" , w ogóle o tym nie myślę, karmię i już. Mam w domu 2- latka i czasem to nie jest proste jak młodsza znowu chce na pierś ale da się zrobić, trzeba tylko chcieć. Moje mleko to jedna z najlepszych rzeczy jakie mogę dać swojemu dziecku. Nikogo nie oceniam, nikogo nie krytykuję, piszę tylko o tym jakie ja mam myślenie na temat kp
|
|
#2886 |
|
Zakorzenienie
|
Ada dziękuję za odpowiedź co do pokarmów prz KP
Co do smarowania malucha to zagadzam się z Tobą w 100 %. Nie potrzebne żadne smarowanie. Gabrysia ani razu nie była smarowana od początku, buźki też niczym. Jedynie główkę Jej smarowałam olejem kokosowym. Z Tym tez olejem będziemy masowanko robić od 6 tygodnia Olej przynajmniej jest w 100 % naturalny i nie zatyka porów. Sama się nim smaruję![]() Kapiemy też co 2 dni teraz. JAk nie ma kąpieli to tylko obmywam wodą przegotowaną buźkę, szyjkę, za uszami i raczki bo wiecznie w dziobie trzyma i oblizuje
|
#2887 |
|
po drugiej stronie szafy
|
No u mnie jest jednak inna sytuacja...zazdroszczę, ale nie porównuję, bo się nie da.
|
|
#2888 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
duzo majeranku Nacinam skóre kaczki (robie kratke). Przyprawiam i zostawiam na kilka h czasami na noc czasami od razu samaze :P Smaze normalnie napatelni , kłade jeszcze na zimna patelnie skóra do dolu na malym ogniu i sie smazy 10-15min z jednej strony , nie ruszam jej , dopiero jak obracam. I z drugiej strony z 10 minut i gotowe tez nie ruszam , lezy sobie spokojnie na patelni ze skory wytopi sie tluszczyk ladny wiec sie nie przypali. Czasami jak duza pierś to na koniec kroje w paski i wrzucam jeszcze na patelnie aby doszla. Cytat:
A i jestem ciekawa czy moja Inga by sie mleka napila mojego jak chcialam dac jej cycka to uciekala i sie smiala
|
|
#2889 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
)Od kiedy wg. Was kąpać codziennie ? Oczywiście położna tak zalecała i mi się to nawet fajnie sprawdza. Kapiel cycek i dluuugi sen od jakiegoś czasu. Ale może to przypadek. |
||
|
|
|
#2890 |
|
Zakorzenienie
|
Spuscilam na lyzke troche mleka i mowie do Alicji ze to syropek a ona sprobowala i mowi ze ble niedobre i nie chce pic hehe
![]() ---------- Dopisano o 09:19 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ---------- Wczoraj przez 2h Maly tak przesikal pampka 1 z babydream ze caly byl mokry i przeszlismy na 2 ... |
|
|
|
#2891 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Jak zauważyłaś, że to się u CIebie sprawdza to kąp codziennie ale nie ma potrzeby smarowania oliwką. Jak już to ze 2 razy w tygodniu właśnie olejem kokosowym ale to tez później, bo teraz skórka sama się uczy nawilżać. W ogóle nie kąp jeden dzień i zobacz czy Ona po prostu się już nie nauczyła o tej godzinie cycusia i spać. W czasie gdy była kąpiel umyj Jej po prostu buźkę, za uszkami, szyjkę, oczka przemyj itd i później cycuś. Może efekt będzie ten sam, że dostanie cycusia później i spać![]() A moja całą noc coś jęczała przez sen. Chyba Jej przeszkadzały gilki. Wzięłam Ją i przeczyściłam nosek, cycusia dosła i lula od 6 godziny. Nie wiem czy Ona ma katar czy po prostu się takie gilki zbierają Wczoraj też Jej czyściłam rano i wieczorem:/ i coś tam było wieczorem, bo rano tez duże kozy wyciągnęłam eh... CIekawe kiedy lekarka przyjdzie w końcu. Niby ma do 4 tygodni przyjść czyli do tego piątku. Niech Ją obada, bo miałam wrażenie, że Jej rzęzi w płuckach jak Ją nosiłam do odbijania, ale się zakrztusiła mlekczkiem i może nie odkaszlnęła tego dobrzeAgatka dziękuję
|
|
#2892 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Od rana Nel ciagle na cycku , chyba lupie mm i bede jej czasami troche dawac, ja na nic nie mam czasu przydaloby sie chociaz 2h spokoju. Gdyby tylko Nel miala drzemke w tym czasie co Inga to by bylo cudownie zrobilabym szybko obiad posprzatala a tak odkladam Nel i placze to zaraz Inga do niej leci abu ja przytulac i jak nie bede pilnowac to zgniecie w bujaczku nie lubi lezec placze, czasami zawijam w rozek i klade na blat w kuchni ale to tez 5 minut i placz.Tz wczorak stwierdzil ze jestesmy jak wielboryby male ssaki przyssa sie do cyca matki i tak plywaja caly dzien nawet sie nie odczepia
|
|
#2893 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2894 |
|
Zakorzenienie
|
to co rzuciło mi się w oczy :
od kiedy wyszłam ze szpitala to codziennie kąpie agatka- u nas też lekko krwawił ale się wygoiło, czasem jeszcze lekko się brudzi więc psikam i przemywam ![]() my kończymy ostatnią paczkę pampersów 1 i przechodzimy na 2 bo zaczęły się na nóżkach odgniatać ![]() ale mieliśmy wieczorem histerie... jak to jest że moje dziecko wieczorem przy cycu ryczy , nie umie sobie pojeść, dopiero jak dostanie mm to pochłania całą butle .. a przez całą noc jest na cycku, pojada sobie i śpi dalej? może czasami brakuje mi pokarmu ? ale z drugiej strony jak nacisnę to pojawia się mleczko... |
|
|
|
#2895 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
My od 5.30 nie śpimy ale przynajmniej też bardzo nie płaczemy tylko czuwamy. Poszedł by spać to bym prysznic wzięła bo ja nadal lubię się kąpać codziennie W przeciwnym przypadku pójdziemy na spacer na brudasa =)
|
|
|
|
|
#2896 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny ja tylko na chwilę.
Niedługo mam cesarkę. Trzymajcie kciuki. Dziecko duże, od wczoraj sacza mi się wody i w dodatku nie chce się wstawić w kanał a szyjka długa i zero postępów. Trzymajcie kciuki.
|
|
#2897 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2898 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2899 | |
|
Rozeznanie
|
współczuję. .. ja 3 lata temu straciłam kotka, taki byl kochany, do dzisiaj za nim placze. Teraz mam pieska, tez kochany ale chciałabym zeby moj kocio zyl ![]() Ja myślę ze od 4 mca bede kąpać codziennie. Teraz przemywam wacikiem cale ciałko a na drugi dzień wanienka. Kusi mnie kąpać codziennie bo lila UWIELBIA się pluskac ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#2900 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie cierpi kot juz.Cytat:
Ja przez cala ciaze mam wrazenie ze wody mi sie sacza bo ciagle mam mokro ale nikt tego nie sprawdzil. Mialas probe wywolania dzis???? Ja sie spoznie o godzine do szpitala. Nosz kurde :/ Sent from my Samsung Galaxy Note 4 using Tapatalk |
||
|
|
|
#2901 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2902 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale ponoc tak kaczke trzeba robic na zimnej![]() Cytat:
Dzisiaj juz nie leci ale fakt boje sie odchylac ze znowu poleci :/ widze ze jest zaschnieta krew ... Cytat:
bedzie dobrze , czekamy na bobo i trzymamy kciuki ![]() ---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ---------- Ale mam ochote poćwiczyć... juz sie doczekac nie moge Jak mysliscie na basen kiedy bym mogla? bo tak mnie bola plecy od tego lezenia ...
16.01.2014r. Inga 14.10.2015r. Nel <3 02.2017r. maleństwo <3 Edytowane przez AgatkaSz Czas edycji: 2015-11-02 o 10:13 |
|||
|
|
|
#2903 |
|
Zakorzenienie
|
Maggie no nareszcie, ile sie musialas wyczekac i nacierpiec. Czekamy na wiesci
|
|
|
|
#2904 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Maggie
Olibar, do roboty
|
|
#2905 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kciuki . Ja tez kapie co drugi dzień. Jak sie nie kapiemy, to przemywam ciałko wacikiem. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#2906 |
|
Zadomowienie
|
Ado chciałam Ci podziękować. Mój mały jadł z nakładek ładnie, a teraz już sie przyzwyczaja do jedzenia z piersi. Z jednej już mu ładnie to wychodzi. Ale druga chyba jest jakaś bardziej płaska bo sobie z nią nie radzi. Ale licze na to że też przez nakładke ją wyciagnie i nie będę już ich potrzebować. Bo jedną już gdzieś zgubiłam.
Maggie kciuki. |
|
|
|
#2907 | |||
|
Zakorzenienie
|
A ja już nie wiem jakie pampki. Jedynki się odciskają, a dwójki przeciekają i nie wiem w końcu jakie. Dupkę ma małą ale kurka te odciski na nóżkach
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2908 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A propo odprzeń to już Maksowi przeszło. Odstawiliśmy mokre chusteczki i smarowałam kremem Musteli. I bardzo ładnie się mu wygoił tyłeczek. |
|
|
|
|
#2909 |
|
Wtajemniczenie
|
Maggie kciuki ogromne!!!!
|
|
#2910 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Hihi, zawsze jak patrzę jak młoda walczy z butlą, jak widzę jak się męczy, łapie oddech itd, to się zastanawiam gdzie jest to lenistwo i ekspresowe nakarmienie przy butli
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:43.

to jest jedyna wada zwierząt - żyją tak bardzo krótko w stosunku do długości naszego życia...

((((((

Wczoraj też Jej czyściłam rano i wieczorem:/ i coś tam było wieczorem, bo rano tez duże kozy wyciągnęłam eh... CIekawe kiedy lekarka przyjdzie w końcu. Niby ma do 4 tygodni przyjść czyli do tego piątku. Niech Ją obada, bo miałam wrażenie, że Jej rzęzi w płuckach jak Ją nosiłam do odbijania, ale się zakrztusiła mlekczkiem i może nie odkaszlnęła tego dobrze
05.07.2008 
bedzie dobrze , czekamy na bobo i trzymamy kciuki