|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1921 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspólny cel mamy: od jesieni o dzidzię się staramy! staraczki 2015/2016
Cytat:
|
|
#1922 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1923 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Uprzedziłam go, że pierwsze USG jest dopochwowo, ale mówi że jakoś to zniesie. Z resztą teraz w stresie żyje, że bliźniaki więc musi od lekarza werdykt usłyszeć ![]() Cytat:
Witamy w naszym gronie
|
|
#1924 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem ile dokładnie mam ale około 35 ![]() Najlepsze jest to że do ślubu byłam wrogiem malowania paznokci, malowałam rzadko i tylko na czarno A po ślubie jakoś nabrałam pewności siebie i zaczęłam szaleć z kolorami
Żona 2013 Mama 2015 Mama 2016 Edytowane przez Fantasmagori Czas edycji: 2015-11-02 o 13:38 |
|
|
|
|
#1925 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawe co tam u Ciebie wyjdzie
|
|
#1926 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale lekarzem nie jestem, mogła to być również taka spóźniona @
|
|
#1927 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=tija93;53315914]hej
---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- Dzięki, wizytę u ginekologa mam umówioną. Czytałam że beta na tym etapie wraca do normalnej wartości w ciągu 3-4 dni. To że teraz w ciąży nie jestem to wiem, zastanawia mnie czy w niej w ogóle byłam czy tylko testy mogły oszukiwać z powodu leku i zapalenia pęcherza, bo teoretycznie jest taka szansa. No trudno, kolejny cykl, kolejna szansa
|
|
|
|
#1928 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co tam wyjdzie też jestem ciekawa, bo jak bliźniaki to kurka muszę szybko mieszkanie zmienić, bo jak przyjdą na świat to będziemy mieli zrujnowaną zdolność kredytową
Ubi tu, ibi ego 08.08.2015 Edytowane przez chudziaszek11 Czas edycji: 2015-11-02 o 13:47 |
|
|
|
|
#1929 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja się strasznie nie nastawiałam, za to mój TŻ już emeryturę dziecku planował, nowy samochód chciał kupować, i robić przebudowę domu ![]() nic mu już nie powiem, będzie trudno bo zna mój cykl lepiej niż ja
|
|
|
|
|
#1930 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1931 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1932 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja jedną z 9 na roku na studiach. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ---------- Cytat:
Masz trochę czasu, żeby się przygotować ja mogę napisać w ramach pocieszenia, że miałam super poród, wcale nie bolało jakoś koszmarnie, po tygodniu w ogóle już nie czułam, że rodziłam. Natomiast po operacji ciązt pozamacicznej (którą na własne potrzeby porównuję do cc) bardzo długo dochodziłam do siebie. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#1933 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1934 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naprawdę wspominam go przegenialnie w piatek wieczorkiem w dniu twrminu urodziłam, w poniedziałek rano byliśmy już w domu, w czwartek zdjęli mi szwy i potem to już latałam jak fryga.Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#1935 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1936 |
|
Zakorzenienie
|
Co do Kaś to jeden z naszych kotów ma tak na imię
nasza Kasia bez urazy dziewczyny, po prostu nam się tak ją nazwało
|
#1937 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałam okazje poznać kota Kasie. Znalazłam kiedyś na podwórku kota z identyfikatorem, zadzwoniłam do właściciela. Przyszedł i od progu woła "Kaaasia", oczywiście do kota, nie do mnie
|
|
#1938 |
|
Zakorzenienie
|
Widać fajne imię, skoro jest więcej kotów Kasi
|
#1939 |
|
Zakorzenienie
|
Na praktykach na studiach odbierałam poród pacjentki, która nie wiedziała jak nazwać córkę. Z mężem po stwierdzili, że będzie Kasia
|
#1940 |
|
Wtajemniczenie
|
"Tija mój TŻ to się ustawił i wie że nie musi się szykować do rodzinnego rodzenia - mam dużą wadę wzroku powyżej - 7 dioptrii i wtedy zalecenie jest do CC.  Co tam wyjdzie też jestem ciekawa, bo jak bliźniaki to kurka muszę szybko mieszkanie zmienić, bo jak przyjdą na świat to będziemy mieli zrujnowaną zdolność kredytową "
Jakie sa dokladne wytyczne do cc przy wysokiej wadzie wzroku?? Ja mam -4.5 i ostatnio zaczelam sie zastanawiac czy ciaza moze mo te wade jakos pogorszyc??
|
#1941 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
eh zawsze coś pozmieniają na moją niekorzyść.Cudownie Kasia, że miło poród wspominasz. To też ważne - moja koleżanka miała koszmarny - stąd nad drugim myśleli 10 lat ![]() A są jakieś dobre wieści u Ciebie? ja dziś słuchałam, że mają przyznawać te certyfikaty klinikom już na dniach. Wiecie już coś czy dalej czekacie? ---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ---------- [QUOTE=kasia_ruda;53316289]Ja jedną z 9 na roku na studiach. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ---------- Cytat:
|
|
#1942 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. Retinopatia cukrzycowa: a. nawracające krwotoki do ciała szklistego b. neowaskularyzacja siatkówkowa lub na tarczy nerwu wzrokowego, która przypuszczalnie nie ulegnie zanikowi (po leczeniu lub samoistnie) do momentu rozwiązania c. trakcyjne odwarstwienie siatkówki rozwijające się i postępujące w ciąży 2. Nagłe stany okulistyczne, które mogą ulec pogorszeniu w trakcie porodu, których leczenie nie może być przeprowadzone lub zakończone przed rozwiązaniem (np. odwarstwienie siatkówki operowane w okresie 1 miesiąca przed rozwiązaniem - przed zakończeniem procesu tworzenia blizn siatkówkowo-naczyniówkowych, zranienia gałki ocznej operowane w okresie 1 miesiąca przed rozwiązaniem) 3. Krótkowzroczność z neowaskularyzacją podsiatkówkową (plamą Fuchsa) 4. Stany pooperacyjne: a. Stan po witrektomii z powodu krwotoku do ciała szklistego po urazie, w retinopatii cukrzycowej lub w nowotwórstwie naczyń siatkówki po zakrzepie żyły siatkówkowej b. Stan po laserowej korekcji wady refrakcji jeżeli grubość rogówki po zabiegu jest mniejsza niż 350 µm 5. Zaawansowana jaskra z dużymi zmianami w polu widzenia 6. Zaawansowany lub ostry stożek rogówki 7. Stany rzucawkowe (wspólna decyzja lekarza położnika i okulisty w zależności od stanu ogólnego i oczu): a. retinopatia b. surowicze odwarstwienie siatkówki c. neuropatia d. ślepota korowa Wskazaniami do wykonania cięcia cesarskiego nie są następujące choroby narządu wzroku: 1. Krótkowzroczność bez zmian plamce 2. Jaskra bez zmian lub z małymi zmianami w polu widzenia 3. Odwarstwienie siatkówki operowane w okresie więcej niż 1 miesiące przed rozwiązaniem z całkowitym przyłożeniem siatkówki 4. Zmiany degeneracyjne obwodu oka. Zwyrodnienia, które mogą predysponować do odwarstwienia siatkówki powinny być zabezpieczone przy pomocy fotokoagulacji laserowej w okresie 1 miesiąca przed rozwiązaniem. Najczęstszymi pozapołożniczymi wskazaniami do cię- cia cesarskiego, często nadużywanymi, są wskazania okulistyczne, których odsetek w ostatnich latach wzrósł z 39,7% vs 47,6% [15]. W przypadkach wątpliwych należy weryfikować tego typu wskazania podczas pobytu pacjentki na oddziale. Wskazania do operacji cięcia cesarskiego w przypadku niektórych schorzeń mających wpływ na stan narządu wzroku obejmują obecnie wyłącznie zaawansowane retinopatie oraz odwarstwienie siatkówki. Według Romaniuk i wsp. [16] dotychczas nie udowodniono wpływu porodu siłami natury na postęp retinopatii cukrzycowej. Autorzy prezentują pogląd, iż w nadciśnieniu tętniczym stan naczyń siatkówki odpowiada stanowi naczyń łożyska. Po kilku miesiącach od porodu siatkówka oraz ciałko szkliste odzyskują stan sprzed ciąży [16]. Wzrost ciśnienia w górnej połowie ciała przenosi się również na gałki oczne podczas parcia, zapobiegając odklejeniu się siatkówki. ---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ---------- To są wytyczne polskiego towarzystwa okulistycznego i polskiego towarzystwa ginekologicznego.
|
|
#1943 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1944 |
|
Wtajemniczenie
|
Tija jesteś nieocenioną pomocą
|
#1945 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Witajcie!
Jutro jadę na badania, strasznie się boję co wyjdzie, ale najbardziej póki co obawiam się o to, że nie pozwolą nam się z tż starać, że trzeba będzie powtarzać badanie no i że nie dostaniemy wyników tego samego dnia, a z następną wizytą w Wawie nie wiem, kiedy będziemy ![]() Znów głupi wizaż uciął mi połowę cytowania Cytat:
Cytat:
Za to mamy chyba mamy takie same Cytat:
Ciesz się ![]() Cytat:
Cytat:
![]() No i Staś chyba lepiej brzmi niż Zbych ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Zazdroszczę... Ja nie mogę używać takich lakierów, bo na mnie się w ogóle nie trzymają... W ogóle kosmetyki drogeryjne na mnie nie działają, ani lakiery, ani podkłady - podkładów nie używam żadnych drogeryjnych, lakiery z Essie (i mają skład taki, że bez obaw można malować nimi paznokcie w ciąży ), a szminki z Kobo. Jedynie tusze do rzęs czy kredki do oczu. A szkoda, bo szał by był w takie promocje ![]() A ja byłam jedyną Izabelą w szkole, nawet w liceum żadnej nie znałam Cytat:
Na moje oko byłaś w ciąży i poroniłaś - przynajmniej tak to wygląda z opisu. Ale musiałabyś się udać do lekarza... Któraś z Was pisała odnośnie obiadów u teściowej, że nie ma - niestety mając dziecko lepiej przywozić coś swojego w takiej sytuacji... Ja sama nie wiem, czy bym sobie wyobrażała coś takiego, wiem jednak, że jak ktoś przychodzi do mnie z małym, np rocznym dzieckiem, które nie wszystko je - trudno mi się dostosować i wolałabym, żeby mama wzięła coś dla dziecka. Sama zresztą bym tak robiła wiedząc, co dziecko lubi, a co nie. Ze starszym, które już je więcej i babcie wiedzą, co lubi, trochę mnie to dziwi. Sama jeździłam do babci jednej i drugiej i zawsze coś było do jedzenia, najwyżej się jadło np jedno danie, jeśli drugie nie smakowało, choć nie pamiętam takich sytuacji ![]() Któraś pisała też o podejrzeniu endometriozy - trzymam , żeby to jednak nie było to...
|
|
#1946 |
|
Zakorzenienie
|
Powinna, ja pisałam o TSH
|
#1947 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry kochane
![]() Wyczekująca Ale miałam wczoraj dziwną sytuację - w trakcie skorzystania z toalety zaczęła mi lecieć krew, najpierw taki brązowy śluz a potem żywo czerwona krew, pokapała tak kilkanaście sekund i przestało ![]() Wczoraj przykleiłam również swój ostatni plaster Czekam teraz do niedzieli, a później do środy na okres i zbieram się za robienie badań Cytat:
![]() Cytat:
Fancie chodziło o spadek TSH Co do pazurków to ja jestem od roku na hybrydach Lubiłam bardzo malować paznokcie ale z racji mojej pracy paznokcie stały się niejako moją wizytówką i muszę je mieć na tip - top ![]() U mnie całą podstawówkę i gimnazjum byłam jedyną Dominiką, a w liceum w jednej klasie było nas aż 3 A na studiach na całym roku było nas tylko dwie Ja i dokładnie ta sama druga Dominika z liceum
|
|
|
#1948 |
|
Zakorzenienie
|
A ja znam kilka Dominik
miałam w klasie w podstawówce, w liceum, teraz w pracy mam 2 Izabeli też - z podstawówki, z gimnazjum, + kilka w pracy mam A Kaś nie zliczę
|
#1949 | |
|
Zakorzenienie
|
Widocznie źle przeczytałam
![]() Cytat:
Ja bym chętnie zrobiła teraz hybrydę, ale niestety zanim ja się wybiorę do kosmetyczki, to będzie sroga zima. Tutaj mam do każdej 10 km i przyjmują do 17, a do 17 to pracuje mój mąż. Musiałabym więc wybrać się tam na piechotę. Skazana więc jestem na dbanie o siebie w zaciszu własnej łazienki ![]() Mega mnie głowa boli, nie do wytrzymania normalnie i dopiero teraz doszło do mnie, że mogę przecież tabletkę wziąć... 7 miesięcy w ciąży i trudno wrócić do życia bez brzucha, ciągle sobie przypominam, że wolno mi coś, czego wcześniej nie mogłam... Cały dzień męczę się z mega bólem głowy, próbowałam się zdrzemnąć, nic to nie dało oprócz większego bólu i rozespania, i 16:45 pomyślałam "czemu nie wzięłam tabletki? przecież nie jestem już w ciąży i mogę je brać"... Jeszcze mi się przypomniało odnośnie porodu i śluzu. Co do porodu sn - boli jak cholera, ale nie jest taki zły, nie wspominam go najgorzej. Chociaż skurcze były nie do zniesienia, dopóki nie dostałam gazu to myślałam, że nie wytrzymam. Potem miałam znieczulenie, więc luzik, dopiero przy parciu bolało. Miałam wrażenie, że parłam 5 minut (w rzeczywistości 15-20), nie bolało a piekło. Pękłam, nie poczułam tego, szycia nie czułam, parę minut po porodzie chyba trzymała mnie adrenalina, bo niewiele czułam i w ogóle nie byłam zmęczona. Miałam wywoływany poród i trwał 6 godzin. I mimo bólu, to najgorzej wspominam chyba skurcze, bo parcie trwało krócej i zwiastowało koniec Ale mimo wszystko chciałabym rodzić za każdym razem sn, nawet mi się podobało ![]() Odnośnie śluzu - musiałabym mieć naprawdę długo owulację, bo często miałam śluz jak białko, nie jeden dzień, a np 4-5 dni. Możliwe, że miałam taki śluz wtedy, gdy miałam płodne?
|
|
#1950 |
|
Zakorzenienie
|
Ha! Właśnie zrobiłam owutest, tak od niechcenia no bo ciągle negatywy w tym cyklu a tu pozytyw
Fajnie
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:30.

Z resztą teraz w stresie żyje, że bliźniaki więc musi od lekarza werdykt usłyszeć 

ale lekarzem nie jestem, mogła to być również taka spóźniona @