|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4111 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamy marzec 2016. Część IV :)
Malinka 24+0 tak będzie w poniedziałek. I nie wiem teraz :-\
|
#4112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ja schodziłam z czarnego koloru do jasnego, więc do jasnego brązu bez problemu doszłam sama, a później to już niestety musiał wkroczyć fryzjer
|
|
|
|
|
#4113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i poszłabym z torbami ![]() Ależ moje dziecko żywe od 2-3 dni. Nie wiem czy to mój kaszel ją tak wkurza czy systematycznie podawana dawka słodkości - miodu i malin tak na nią działa. Ale dokazuje całymi dniami
|
|
|
|
|
#4114 | |
|
Zakorzenienie
|
teoretycznie dla lekarza to wciąż będzie 24 tydzień, ale z tego co czytałam w Polsce zaleca się miedzy 20 a 22 tygodniem zrobić to USG. Nie wiem na tym etapie jakie znaczenie może mieć lekkie opóźnienie w czasie zrobienia USG.
Dobrze byłoby zapytać jakiegoś lekarza albo w rejestracji po prostu czy nie będzie za późno.. Mi na szczęście ustalają sami, po tym jak podaję datę OM albo owulacji i oni sobie już wyliczają sami Cytat:
![]() moja w dzien raczej leniuchuje, ale wystarczy, że wieczorem położymy się z mężem do łóżka i już się dyskoteka zaczyna i co najważniejsze już na dotyk daty Malutka nie przestaje
|
|
#4115 |
|
Zakorzenienie
|
Ja moją czuję, ale jeszcze takich wielkich wariacji nie robi
popuka troszkę, poprzeciąga się i idzie w kimę leniuch mały
|
|
|
|
#4116 |
|
Rozeznanie
|
Gin mi mówił że najlepszy czas to między 21 a 24 tyg. A pani w rejestracji powiedział jakie są terminy i jak Zapytałam czy to nie, za późno to powiedziała ze w tym temacie mi nie pomoże. I bądź tu mądry. Wybrałam pierwszy wolny termin i wyszedł właśnie 24 tydz. Szukałam tego lekarza od usg gdzie indziej i jest jeszcze w klinice niepłodności. Ale tam za usg 4d.liczą sobie 360 zł. W mojej przychodzi 180 :-\
|
#4117 |
|
Zakorzenienie
|
W czwartek lekarz mi powiedział, że w przypadku drugiego badania- on je nazywa prenatalnym - nie ma to aż takiego znaczenia, bo jest to dokładne usg i co prawda sprawdza obecność narządów, ale te pomiary nie muszą być takie ściśłe wg. Normy jak jest to w pierwszym usg (genetycznym). Powiedział mi, że spokojnie mogę je zrobić nawet w 24 tygodniu.
|
#4118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie masz już gdzie indziej miejsca gdzie można się zapisać?Nie wiem, moim zdaniem w rejestracji powinni się znać i doradzać i szukać terminów najlepszych. W PL jak byłam i robiłam tam genetyczne to tez i doradziły panie w szpitalu w rejestracji kiedy zrobić Ja bym chyba zrobiła mimo wszystko tutaj gdzie się zapisałaś jakbym nigdzie nie znalazła, może to nie jest za późno. Czytałam teraz na necie, że kobiety i 24 +4/5 miały robione
|
|
#4119 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry. Witam się po dłuższej nieobecności.
Odkąd synuś rozbił moją zetkę o podłogę, nie jestem na bieżąco, bo nie mam aplikacji :/ Zaczynam dzisiaj 21 tydzień. Z tej okazji udało mi się nagrać filmik rozbrykanego w brzuszku bobasa Z każdej strony było go ( ją) widać
|
|
|
|
#4120 |
|
Zakorzenienie
|
darolka
Rób w tym 24tygodniu. Gdyby to był 25 czy 26 to można dumać, ale tak, 1 czy 2 dni różnicy nie zrobią. Dziecko i tak może być mniejsze/większe jak na swój wiek i wyglądac np.:na późniejszy tydzień. Nic dziwnego, że panie w rejestracji Ci nie pomogły, to nie lekarz ginekolog przecież
|
|
|
|
#4121 |
|
Rozeznanie
|
No właśnie teraz czytam też że różnie miały robione więc chyba poczekam. Wydaje mi się że ten jeden dzień różnicy aż tak sprawy nie przesadzi. Tym bardziej że dziecko waży 400 gram więc wielkie nie jest. :-D
|
#4122 |
|
Raczkowanie
|
Witam Mamuśki,
Ja od ponad tygodnia mam jakiś podły nastrój chyba pogoda i hormony tak na mnie wplywają😕Nic mi się nie chce w dodatku ciagle bym spała, a i mężowi obrywa się dosłownie za wszystko... Na szczęście zakupiliśmy już wózek, już miałam dosyć i w końcu mąż wkroczył do akcji i pomógł w wyborze bo sama to nuezdecydowałabym sie do lutego 😳 Dziewczyny niestety jeśli chodzi o wagę w ciąży to jest jak z rozstępami, możemy nieco zapobiegać ale każde ciało jest inne i rządzi sie swoimi prawami. W pierwszej ciąży przytyłam 25 kg i mimo ze startowalam z wagą 52 kg nie było po mnie widać ze przytyłam aż tyle 😳Zero rozstępów ! A po 4 miesiącach ważyłam tyle co przed ciążą! W drugiej ciąży pomimo tego ze nie jem za dwoje tez już mam +7 kg i liczę sie z tym ze wynik końcowy bedzie zbliżony do pierwszej ciąży taka moja uroda😐 Vacum z tego co sie orientuje w Polsce nie stosuje sie prędzej kleszcze ale to już chyba w wyjątkowych sytuacjach. |
|
|
|
#4123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co za różnica te kilka dni. Tak naprawdę to większość z nas nie urodzi w wyznaczonym terminie więc nie widzę sensu tak ściśle przyglądać się który to dzień ciąży . To liczenie tydzień na przód jest niepotrzebne, tak naprawdę to chyba tylko nam służy do tego żeby sobie "dodać" tygodni bo i tak dla lekarza najważniejsze są te ukończone, a nas to niepotrzebnie myli i daje później takie wątpliwości jak teraz.
|
|
#4124 |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie Dziewczyny
![]() Miłego weekendu!
|
#4125 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4126 |
|
Zakorzenienie
|
Michalinko, ja też od tygodnia jestem bez sił i jakichkolwiek chęci do życia. Nie wiem czy to przesilenie, czy brak witamin, czy trochę obniżone wartości krwi.. Dziecko dużo chyba ze mnie zabiera.
Masz rację z wagą, moja mama w każdej ciąży przytyła +25kg mimo, że nie jadła za dwóch. Taka uroda. A po ciąży szybko zrzucimy ;-)
|
#4127 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry!
Wczoraj miałam paskudny dzień, pół dnia przeryczałam i wieczorem mała mi nie dała spać, tak się wierciła. Wróciłam właśnie z zakupów, kupiłam sobie tusz w Rossmannie. Skusiłam się także na jagody goji, bo były akurat na promocji, a lubiłam je jeść do owsianki. I tu zonk, jedni piszą, że można je jeść w ciąży, inni, że nie. Dzisiaj pierwszy raz pani na kasie w Tesco zawołała mnie bez kolejki.
|
|
#4128 |
|
Zakorzenienie
|
Co do tego strasznego porodu to cóż.. Może i był traumatyczny ale tylko dzięki temu ma przy sobie dziecko. Mnie lekarz wypchnął z brzucha mamy bo mogłabym się udusić, spadało mi już tętno. Przez to mama popękała i okropnie się później goiło. W takich przypadkach kiedy kobieta już prze, a dziecko nie może się wydostać i spada mu tętno to trzeba chwycić się wszystkiego żeby uratować dziecko. Na cc jest wtedy za późno.
Mam nadzieję, że żadna z nas nie przejdzie przez coś takiego i porody będą się odbywały bez komplikacji
|
#4129 |
|
Wtajemniczenie
|
Darolka dokladnie jesli liczysz od om, to dla lekarza i tak bedzie to 23tydzien i tak Ci wpisze w kartę, ja poszłam z przekonaniem ze 21tydzien mam od om a w 2rubryczkach miałam wpisane ze to 20tydzien i z usg i z om takze smialo
![]() Ja sie wlasnie obudzillam Snilo mi sie ze miałam rodzic w takim szpitalu gdzie jest razem szkola... I tak położyli mnie na 'samolocie' a tam przez okna wszyscy zaglądają.. Masakra i tak szukalam sali z pielegniarka w końcu weszłam na lekcje do mojej klasy z liceum i o przepraszam i wyszłam szukac dalej masakra nie miałam skurczy to w końcu pojechalam do innego szpitala wg te sny
|
|
|
|
#4130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4131 |
|
Zadomowienie
|
Dzień Dobry wszystkim
Ale dzisiaj pospałam jak suseł obudził mnie dopiero telefon od mamy. Mąż wymienił opony i robi zakupy w Tesco na obiad, będzie dzisiaj u Nas spagetti. A ja mam chwilkę na wizaż ![]() Widziałam, że już lista wózkowa się zapełnia
|
|
#4132 |
|
Rozeznanie
|
Dorka Eeyesblue moja dzidzia też się cały czas zakrywa i śpi w najlepsze jak Twoja Moooniaaa i mój mąż też ma cały czas nadzieję że to będzie chłopczy jak u Ciebie Gosiaczek
![]() Darolka wydaję mi się że za późno nie będzie jak sam lekarz tak stwierdził także się nie martw Dziewczyny koktajle wyglądają przepysznie Emma kluseczki musiały być pyszne aż ślinka pociekła ![]() Nadia przykro z powodu sytuacji jaka jest teraz u Ciebie w rodzinie, trzeba nie tracić nadziei że wszystko się poprawi Co do ćwiczeń to do 23 sama prowdziłam zajęcia fitness muszę się przyznać że jestem uzależniona od fitnessu uwielbiam też biegać. Od listopada kiedy zakończyłam zajęcia muszę się przyznać że nic się nie ruszam przychodziłam z pracy padałam na twarz. I już czuję się ociążała tak więc od poniedziałku chce ruszyć z jakimiś ćwiczenoami ale spokojnymi jak Kalina poszperam po youtube dla poprawy krążenia. Jestem na zwolnieniu leżącym tak więc spacery odpadają Kiwi fajny słodziak ![]() Mira brawo za STOP słodyczom Moooniaaaa zdróweczka!!! Iza 24tydz ![]() Malinka ja też ostanio cały czas robię za kierowcę ![]() Zbieram się za odkurzanie i później do rodziców na herbatkę bo cały tydzień ich nie widziałam siostra na strychu trzyma ubranka po swojej 2-letniej córeczce czas je przejrzeć Miłego dnia!!!
|
|
|
|
#4134 |
|
Zakorzenienie
|
Stało się coś czy taki humor?
|
|
|
|
#4135 |
|
Zakorzenienie
|
Stało się, może później, jak się już wszystko wyjaśni, to opiszę to w klubie.
|
|
#4136 |
|
Zakorzenienie
|
mi w Polsce, gdzie znam drogi i nasze przepisy, ogólnie to nie przeszkadza jak kieruję, ale tutaj to za każdym razem jeden wielki stres
![]() 1/4 sprzątania za mną. Chwila przerwy i wracam dalej
|
#4137 |
|
Wtajemniczenie
|
No to to ja lubię, po wczorajszym zdrowym odżywianiu i wypiciu dużej ilości wody dzisiaj -1kg
jak sie będę pilnować to może troszkę spadnie mi waga do ciążowej a nie do z obżarstwa
|
|
|
|
#4138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4139 |
|
Wtajemniczenie
|
A co do porodu vacuum to ta dziewczyna rodzila w Holandii bo maly nie chcial wyjść wlasnie, moja kolezanka tez miala proznociag w szpitalu w ktorym pracowala ale tylko dlatego ze uparla sie na sn bo juz wczesniej chcieli jej cesarkę zrobic(miala bardzo chore dziecko i wiadomo bylo juz w 4miesiacu ze nie przezyje tyle miało wad)
|
|
|
|
#4140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:15.

Bo u mnie to zazwyczaj co 3-4 m-ce podcięcie, farbuje mi zawsze mama. Ale teraz pomyślałam, że szarpnę się, a co, należy mi się! 
ale ja schodziłam z czarnego koloru do jasnego, więc do jasnego brązu bez problemu doszłam sama, a później to już niestety musiał wkroczyć fryzjer
i poszłabym z torbami

za STOP słodyczom