Wspólny cel mamy: od jesieni o dzidzię się staramy! staraczki 2015/2016 - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-11-08, 23:49   #2401
BajaderkowaBaba
Zakorzenienie

GG do BajaderkowaBaba
Dot.: Wspólny cel mamy: od jesieni o dzidzię się staramy! staraczki 2015/2016

Na pewno część osób nie wie co i jak czuje, wiem, że mi dobrze życzą, ale jak mi koleżanka, znająca moje obawy, podeslala zdjęcie swojej córki z tekstem "o, a tak my się postaralismy" ... Ręce mi opadly.
BajaderkowaBaba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-09, 00:08   #2402
VelaLuca
Wtajemniczenie

Tylko pogratulować koleżance tupetu i głupoty...
Stary 2015-11-09, 00:44   #2403
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fantasmagori Pokaż wiadomość
Hm? Chyba czegoś nie rozumiem Skoro doszło do zapłodnienia w listopadzie, to w grudniu nie mogło być miesiączki (poza bardzo sporadycznymi przypadkami)
Wygląda to tak jakbyś jednak zaszła w grudniu
No właśnie nie ma szans na ciążę w grudniu... A to powiedzcie mi w takim razie, czemu ciąża liczona jest od ostatniej @? Przecież wg Was nie może być @ i ciąży jednocześnie
Cytat:
Właśmie dlatego testuje się w dniu spodziewanej @ - jeżeli pojawi się @ to nie ma po co testować bo ciąży nie ma
Ja testowałam w styczniu, mając normalnie miesiączkę w grudniu. Cykle miałam regularne, @ taka sama jak zwykle, siedmiodniowa...

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

http://www.suwaczek.pl/cache/97014df637.png

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Panna Izabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-09, 01:44   #2404
VelaLuca
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Panna Izabela Pokaż wiadomość
No właśnie nie ma szans na ciążę w grudniu... A to powiedzcie mi w takim razie, czemu ciąża liczona jest od ostatniej @? Przecież wg Was nie może być @ i ciąży jednocześnie

Ja testowałam w styczniu, mając normalnie miesiączkę w grudniu. Cykle miałam regularne, @ taka sama jak zwykle, siedmiodniowa...

Kochana, tak na chłopski rozum: jeśli w listopadzie miałaś miesiączkę i ponownie miałaś ją w grudniu, to Wasze starania w listopadzie okazały się nieowocne ponieważ nie doszło do zapłodnienia. Co innego w grudniu, kiedy po miesiączce miałaś owulację, w jej trakcie już do zapłodnienia doszło, dlatego miesiączka w styczniu nie wystąpiła. Gdyby udało Wam się zaciążyć w listopadzie, to grudniowego okresu by nie było.
Logiczne jest, że testowałaś w styczniu, ponieważ dopiero w grudniu doszło do zapłodnienia.
A ciąża liczona jest od ostatniej miesiączki, ponieważ tak jest prościej. Często kobiety nie wiedzą kiedy dokładnie wystąpiła owulacja i trudno jest ustalić dokładny dzień zapłodnienia, dlatego termin porodu wylicza się wg OM. I jest to ta miesiączka przed zapłodnieniem, a nie termin następnej spodziewanej, ponieważ jej już nie ma, w przypadku ciąży.
Jeśli zaszłabyś w ciążę w listopadzie, to termin porodu miałabyś na sierpień, a jeśli w grudniu to na wrzesień.
Stary 2015-11-09, 01:57   #2405
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez VelaLuca Pokaż wiadomość
Kochana, tak na chłopski rozum: jeśli w listopadzie miałaś miesiączkę i ponownie miałaś ją w grudniu, to Wasze starania w listopadzie okazały się nieowocne ponieważ nie doszło do zapłodnienia. Co innego w grudniu, kiedy po miesiączce miałaś owulację, w jej trakcie już do zapłodnienia doszło, dlatego miesiączka w styczniu nie wystąpiła. Gdyby udało Wam się zaciążyć w listopadzie, to grudniowego okresu by nie było.
Logiczne jest, że testowałaś w styczniu, ponieważ dopiero w grudniu doszło do zapłodnienia.
A ciąża liczona jest od ostatniej miesiączki, ponieważ tak jest prościej. Często kobiety nie wiedzą kiedy dokładnie wystąpiła owulacja i trudno jest ustalić dokładny dzień zapłodnienia, dlatego termin porodu wylicza się wg OM. I jest to ta miesiączka przed zapłodnieniem, a nie termin następnej spodziewanej, ponieważ jej już nie ma, w przypadku ciąży.
Jeśli zaszłabyś w ciążę w listopadzie, to termin porodu miałabyś na sierpień, a jeśli w grudniu to na wrzesień.
To ja mam inny rozum, nie chłopski w każdym razie u mnie do zapłodnienia nie mogło dojść w grudniu, tzn musiałoby dojść do niego jakoś w połowie grudnia, a ja termin miałam na początek września...
No ale ja to w ogóle jestem jakąś anomalią, w dodatku nie kumatą, jak się okazuje
Na mój babski rozum dziwnie jest liczyć początek ciąży od 1 dnia @, skoro do zapłodnienia jeszcze miałoby nie dojść (to tak jakby być w ciąży przed zapłodnieniem), no ale tak lekarze liczą to co zrobić. Ja akurat wiem, kiedy uprawiam sex z mężem, zwłaszcza że zapisywał w aplikacji każdy jeden raz
No nic, nieważne, z ciekawości zapytałam, bo u mnie wyszło to inaczej jakoś, niż Wy tu piszecie. No ale skoro nie ma takiej możliwości, to ja nie wiem, skąd mam Córkę

http://www.suwaczek.pl/cache/97014df637.png

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Panna Izabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-09, 02:01   #2406
VelaLuca
Wtajemniczenie

Z miłości! To jest jedyny pewniak jeśli chodzi o kobiecy organizm
P.S. Widzę, że tylko my tak zawsze po nocach siedzimy
Stary 2015-11-09, 07:23   #2407
Panna_Hanna
Zadomowienie

Wspólny cel mamy: od jesieni o dzidzię się staramy! staraczki 2015/2016

Oj Iza chyba na wagary chodzilas jak byla anatomia czlowieka w szkole Dziewczyny dobrze Ci mowia. Dopytaj lekarza przy kolejnej wizycie to Ci wytlumaczy czemu sie tak liczy

Edytowane przez Panna_Hanna
Czas edycji: 2015-11-09 o 07:24
Panna_Hanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-09, 08:45   #2408
kasia_ruda
Zakorzenienie

Z listopadowych seksów rodzą się sierpniaki. Wiem, bo sama mam syna z sierpnia. Przy in vitro liczy się inaczej termin porodu, ale dziewczynyz wątku mojego pisały, że zaszły np 1.11. Jak ja miałam transfer (6.12), to już był założony wątek sierpniówek. Taka jest rozbieżność w obliczaniu własnie przez to, że liczy się termin z o.m. Izabela, być może miałaś źle obliczony termin porodu? Tzn żeby się o tym przekonać, trzebaby czekać na rozpoczęcie akcji samoistne. Moja przyjaciółka miała o 10 dni za wcześnie wyznaczony, lekarz się upierał przy swoim, ona przy swoim i urodziła wg jej obliczeń dzień po terminie.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-09, 09:07   #2409
confused women
Zakorzenienie

Witajcie Dziewczyny po weekendzie
Byłam dziś na becie, ale wynik dopiero w czwartek przez to święto Jakbym wiedziała to chyba bym nie robiła... Ale trudno, jeszcze sobie w czwartek powtórzę i sprawdzę przyrost

Miłego dnia życzę
Stary 2015-11-09, 09:28   #2410
chudziaszek11
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez BajaderkowaBaba Pokaż wiadomość
Na pewno część osób nie wie co i jak czuje, wiem, że mi dobrze życzą, ale jak mi koleżanka, znająca moje obawy, podeslala zdjęcie swojej córki z tekstem "o, a tak my się postaralismy" ... Ręce mi opadly.
No nie fajnie, ale nie wydaję mi się żeby koleżanka Ci specjalnie na złość zrobiła. Myślę, że chciała się podzielić swoim szczęściem a że nie staracie się jakoś długo to do głowy by jej nie przyszło, że możesz aż tak to przeżywać. Raczej nikt nie jest tak okrutny celowo, zwłaszcza że jak piszesz to twoja koleżanka nie wróg.

Cytat:
Napisane przez mysza93 Pokaż wiadomość
Mam załamania, często. Ale wiem że to nic nie zmieni. Czy będę płakać, wściekać się, czy chodzić smutna załamana - to nic nie zmieni niestety Zazdroszczę (pozytywnie) mojej przyjaciółce która ma już 2 dzieci, synków. Często od niej wracam ze łzami w oczach
No ale nie ma co się smucić. Trzeba chodzić po lekarzach aż się 'coś' wychodzi

Wyniki dopiero za 2 tygodnie tzn część w poniedziałek, jutro. Ale 2 (progesteron i prolaktyna) aż za 2 tygodnie więc z wizytą muszę czekać aż będę miała komplet badań i dopiero mogę do niej iść i cokolwiek ustalać

No widzisz jak fajnie się układa
Lubie takie mocne i rozsądne dziewczyny to ja poczekam w napięciu i z kciukami razem z Tobą na wyniki Jak tylko masz rozgarniętego lekarza to na 100% jakiś ktoś z tego będzie

Cytat:
Napisane przez confused women Pokaż wiadomość
Witajcie Dziewczyny po weekendzie
Byłam dziś na becie, ale wynik dopiero w czwartek przez to święto Jakbym wiedziała to chyba bym nie robiła... Ale trudno, jeszcze sobie w czwartek powtórzę i sprawdzę przyrost

Miłego dnia życzę
Confused nie idź tą drogą... będziesz tylko się stresować tymi betami jak ja - a bo za dużo, a bo za mało. Mi lekarz powiedział, że dwie żeby sprawdzić czy jest ciąża oraz żeby sprawdzić przyrost wystarczą. Ile Ci zostało do wizyty?

Miłego dnia życzę
Stary 2015-11-09, 09:35   #2411
confused women
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chudziaszek11 Pokaż wiadomość
Confused nie idź tą drogą... będziesz tylko się stresować tymi betami jak ja - a bo za dużo, a bo za mało. Mi lekarz powiedział, że dwie żeby sprawdzić czy jest ciąża oraz żeby sprawdzić przyrost wystarczą. Ile Ci zostało do wizyty?
Do tej pory robiłam 2x betę, zaraz po pozytywnym teście i sprawdziłam przyrost po 72h. No i dziś poszłam trzeci raz, to jest tydzień po ostatniej becie. Myślisz, że w czwartek nie powtarzać bety? Chciałabym wiedzieć czy cały czas ładnie przyrasta.... Tak to mam cały czas niepokój ale Ty też coś o tym wiesz Kochana...
Wizytę mam 18. listopada, ale dłuży mi się.....
Stary 2015-11-09, 10:05   #2412
chudziaszek11
Wtajemniczenie

Cytat:
Do tej pory robiłam 2x betę, zaraz po pozytywnym teście i sprawdziłam przyrost po 72h. No i dziś poszłam trzeci raz, to jest tydzień po ostatniej becie. Myślisz, że w czwartek nie powtarzać bety? Chciałabym wiedzieć czy cały czas ładnie przyrasta.... Tak to mam cały czas niepokój ale Ty też coś o tym wiesz Kochana...
Wizytę mam 18. listopada, ale dłuży mi się.....
Ja Cię doskonalę rozumiem, bo sama mam ochotę zrobić bete i sprawdzić czy po tym niskim wyniku poszła do góry... ale nie zrobię tego bo tylko nerwy stracę a co ma być to będzie - na tym etapie nic nie przyspieszysz ani nic nie pomożesz znając wartość bety. Jeśli ta będzie ok to nie rób już więcej. Potem przyrost spada i jeśli pędzi na początku tak jak u mnie (po 190% przyrostu) to jest ładny szok. Ja to byłam pewna że dziecka już nie ma, dopóki go na ekranie nie zobaczyłam Ja to teraz bym na USG codziennie chodziła, żeby zobaczyć serduszko - ale wiadomo to jest bez sensu. Teraz obie musimy się wspierać, żeby się nie nakręcać i nie mieć czarnych myśli bo nikomu to nie potrzebne. Do 18.11 już nie daleko a jak samopoczucie?

PS i gdzie nasza pierwsza mamuśka? ewakuowała się jak sussam ?
Stary 2015-11-09, 10:17   #2413
Milagr0s
Raczkowanie

Wspólny cel mamy: od jesieni o dzidzię się staramy! staraczki 2015/2016

Cytat:
Ja Cię doskonalę rozumiem, bo sama mam ochotę zrobić bete i sprawdzić czy po tym niskim wyniku poszła do góry... ale nie zrobię tego bo tylko nerwy stracę a co ma być to będzie - na tym etapie nic nie przyspieszysz ani nic nie pomożesz znając wartość bety. Jeśli ta będzie ok to nie rób już więcej. Potem przyrost spada i jeśli pędzi na początku tak jak u mnie (po 190% przyrostu) to jest ładny szok. Ja to byłam pewna że dziecka już nie ma, dopóki go na ekranie nie zobaczyłam Ja to teraz bym na USG codziennie chodziła, żeby zobaczyć serduszko - ale wiadomo to jest bez sensu. Teraz obie musimy się wspierać, żeby się nie nakręcać i nie mieć czarnych myśli bo nikomu to nie potrzebne. Do 18.11 już nie daleko a jak samopoczucie?

PS i gdzie nasza pierwsza mamuśka? ewakuowała się jak sussam ?

Wiem ze są takie domowe urządzenia do ciężarnych pozwalające sprawdzać jak serduszko bije, może nie w tak wczesnym okresie ale od ok 10 tyg Wygooglujcie Fetal Doppler albo Prenatal Heart Monitor, są tez z funkcja USG. Na ebay.com są w bardzo rozsądnych cenach nawet.
Może to by rozwiązało problem??

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edytowane przez Milagr0s
Czas edycji: 2015-11-09 o 10:26
Milagr0s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-09, 10:28   #2414
Fantasmagori
Zakorzenienie

Panna Izabela dziewczyny Ci już napisały odpowiedź więc nie będę się powtarzać Powiem tylko tak że skoro miałaś termin na początek września to się zgadza że musiało być zapłodnienie w środku grudnia - ciąża trwa pełne 9 miesięcy, czyli grudzień, styczeń, luty, marzec, kwiecień, maj, czerwiec, lipiec, sierpień cały to jest 9 miesiąc i na początku września termin
Zresztą zobacz sobie pierwszy lepszy kalkulator terminu porodu: http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod...3.html?fresh=1

No u mnie temperatura na razie ciut urosła Fajnie by było jakby nam się już teraz udało, w dodatku przydałoby by mi się iść na L4 w grudniu, tyle mamy z TŻ planowanych ważnych wyjść, no i egzaminy w szkole...A u mnie w grudniu nie ma szans na wolne Więc ciąża wskazana również dlatego

Edytowane przez Fantasmagori
Czas edycji: 2015-11-09 o 10:33
Fantasmagori jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-09, 10:30   #2415
confused women
Zakorzenienie

Cytat:
To jest wszystko tak racjonalne i sensowne co piszesz..ale w praktyce nieraz nie wychodzi, zwłaszcza, gdy to pierwsza ciążą, chyba najchętniej codziennie sprawdzałoby się betę/chodziło do gina na USG. Ale postaram się powstrzymać w czwartek, pójdę tylko po wynik A orientujesz się ile powinna wynosić beta, jeśli dokładnie tydzień temu w poniedziałek miałam betę 489? Ile powinna dziś wynosić tak mniej więcej? Chyba co najmniej 3000, dobrze myślę?
Ale tak jak piszesz Kochana, co ma być to będzie, musimy cierpliwie czekać
U mnie chyba pojawiają się pierwsze nudności, czuję się niezbyt dobrze...Poza tym szybko się męczę i chyba piersi delikatnie urosły i pobolewają. A jak u Ciebie?
Stary 2015-11-09, 10:52   #2416
Wyczekujaca
Raczkowanie

Witajcie dziewczyny. Jestem już po wizycie u gina. Usłyszałam że pierwsze poronienie to przypadek i na jakieś badania skieruje mnie ewentualnie po drugim. Ale ja nie chce ryzykować drugiego ! To okropne uczucie pustki i straty. Trzymam się myśli że zajdę w ciążę równie szybko jak za pierwszym razem. Lekarz nie widzi przeciwwskazań do starania już w tym cyklu. Pewnie wszystko mi się teraz rozreguluje więc nie wiem jak to będzie z owulacją. Obecnie 9 dc i nadal trochę krwawię.
Mam mieszane uczucia po tej wizycie. Chyba zapiszę się do innego lekarza.
Dobrze że jest ten watek, tyle cennych informacji i pozytywnych emocji.
Wyczekujaca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-09, 10:58   #2417
Fantasmagori
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyczekujaca Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny. Jestem już po wizycie u gina. Usłyszałam że pierwsze poronienie to przypadek i na jakieś badania skieruje mnie ewentualnie po drugim. Ale ja nie chce ryzykować drugiego ! To okropne uczucie pustki i straty. Trzymam się myśli że zajdę w ciążę równie szybko jak za pierwszym razem. Lekarz nie widzi przeciwwskazań do starania już w tym cyklu. Pewnie wszystko mi się teraz rozreguluje więc nie wiem jak to będzie z owulacją. Obecnie 9 dc i nadal trochę krwawię.
Oj jak ja Cię rozumiem To samo usłyszałam - że to przypadek A teraz minęło 3 miesiące i wierzę że rzeczywiście był to przypadek.
Ale wiesz co? Ja miałam strasznie nieregularne cykle przed zajściem w ciążę, a po stracie wszystko mi się póki co uregulowało. I dużo czytałam że właśnie po poronieniu się cykl reguluje wielu kobietom

Stary 2015-11-09, 11:07   #2418
Wyczekujaca
Raczkowanie

Cytat:
Oj jak ja Cię rozumiem To samo usłyszałam - że to przypadek A teraz minęło 3 miesiące i wierzę że rzeczywiście był to przypadek.
Ale wiesz co? Ja miałam strasznie nieregularne cykle przed zajściem w ciążę, a po stracie wszystko mi się póki co uregulowało. I dużo czytałam że właśnie po poronieniu się cykl reguluje wielu kobietom
U mnie wszystko było jak w zegarku to tej pory, i owulacja i nawet @ , mogłam przewidzieć co do godziny prawie . Pewnie dlatego skierowania nie dostałam na żadne badania. Chyba w następnym cyklu pójdę sama i zrobię TSH, LH, FSH, i prolaktynę. Będę spać spokojniej.
Stary 2015-11-09, 11:10   #2419
chudziaszek11
Wtajemniczenie

Cytat:
To jest wszystko tak racjonalne i sensowne co piszesz..ale w praktyce nieraz nie wychodzi, zwłaszcza, gdy to pierwsza ciążą, chyba najchętniej codziennie sprawdzałoby się betę/chodziło do gina na USG. Ale postaram się powstrzymać w czwartek, pójdę tylko po wynik A orientujesz się ile powinna wynosić beta, jeśli dokładnie tydzień temu w poniedziałek miałam betę 489? Ile powinna dziś wynosić tak mniej więcej? Chyba co najmniej 3000, dobrze myślę?
Ale tak jak piszesz Kochana, co ma być to będzie, musimy cierpliwie czekać
U mnie chyba pojawiają się pierwsze nudności, czuję się niezbyt dobrze...Poza tym szybko się męczę i chyba piersi delikatnie urosły i pobolewają. A jak u Ciebie?
Jak dostaniesz wynik w czwartek wpisz sobie "kalkulator beta hcg" w wujka Google i tam Ci wszystko wyskoczy. Wiem o czym piszesz i czego się boisz bo ja boję się tego samego, ale po tej akcji z niską betą i dwoma dniami nerwów i płaczów - powiedziałam sobie DOŚĆ. Nic się nie dzieję niepokojącego - nie mam ostrych bóli brzucha, nie plamię, dobrze się czuje- wrzucam na luz, bo inaczej oszaleję
Mnie już piersi męczą strasznie - bolą i wielkie się zrobiły, chyba zakup bielizny mi się szykuje bo ledwo mieszczę je w stanik TŻ był zachwycony, do kiedy nie zabroniłam dotykać bo bolą i teraz po łapach bić muszę Mnie nic nie mdli ani nic - miewam tylko tak, że mam na coś straszną ochotę, a jak już to dorwę to nie spełnia moich oczekiwań i już tego nie chcę. A teraz doszło do tego że źle spie - znowu wstałam o 4 w nocy i usnąć nie mogłam i dziś mam chyba wzdęcia dobrze że sama dziś w biurze jestem..

Cytat:
Witaj

---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

Cytat:

No u mnie temperatura na razie ciut urosła Fajnie by było jakby nam się już teraz udało, w dodatku przydałoby by mi się iść na L4 w grudniu, tyle mamy z TŻ planowanych ważnych wyjść, no i egzaminy w szkole...A u mnie w grudniu nie ma szans na wolne Więc ciąża wskazana również dlatego
Stary 2015-11-09, 11:11   #2420
Fantasmagori
Zakorzenienie

Dzięki

Ale mi się dłuuuży do testowania

Stary 2015-11-09, 11:13   #2421
tija93
Zakorzenienie

Hej

Odpuszczamy starania do stycznia kilka problemów teraz wyszło i wolimy je przeczekać.

Cytat:
Napisane przez Panna Izabela Pokaż wiadomość

A więc tak:
- od ostatniej miesiączki jest łatwiej, bo zazwyczaj ciężko jest ustalić ostatnią owulację. Ale oczywiście są metody by użyć ostatniej owulacji do obliczeń TP. Przy baardzo nieregularnych cyklach zazwyczaj lekarze opierają się na USG wykonanym do 10 tygodnia ciąży. Co więcej można liczyć TP od pierwszych ruchów płodu oraz od momentu obniżenia brzuszka.
- miałaś termin na wrzesień, prawda? ogólnie to regularnie miesiączkowałaś? Podaj datę OM i długość cykli
- generalnie czysto teoretycznie nie mogłaś zajść w ciążę w listopadzie skoro miałaś miesiączkę w grudniu.
- owszem są kobiety "miesiączkujące" w czasie ciąży. Zdarza się to. Taka kobieta dostaje krwawienia w dniu spodziewanej miesiączki. Tylko, że zazwyczaj te krwawienia są skąpe i krótkie. Kobieta na ogół miesiączkująca skąpo może je pomylić z normalną miesiączką.

Cytat:
Napisane przez Milagr0s Pokaż wiadomość
Wiem ze są takie domowe urządzenia do ciężarnych pozwalające sprawdzać jak serduszko bije, może nie w tak wczesnym okresie ale od ok 10 tyg Wygooglujcie Fetal Doppler albo Prenatal Heart Monitor, są tez z funkcja USG. Na ebay.com są w bardzo rozsądnych cenach nawet.
Może to by rozwiązało problem??

Sent from my iPhone using Tapatalk
Nie polecam domowych "słuchaczy" tętna. Czasem odnalezienie tętna przez położną/lekarza jest trudne ze względu na ułożenie dziecka, tkankę tłuszczową matki oraz tydzień ciąży. Taka matka zafiksuje, gdy nie wysłucha tętna w ciągu jakiegoś tam czasu. Nie raz nie dwa sama "bawię" się długo by wysłuchać tętna u dzieci u których się już słucha. Zaczyna się słuchać tętna po 28 tygodniu ciąży. Ja sobie jakoś poradzę, bo po pierwsze to ja trzymam urządzenie i trochę się na tym znam. A taka matka wpadnie w panikę. Ba, wysłucha swoje tętno i stwierdzi, że jej dziecko w brzuchu umiera.

Matka może się wsłuchiwać w ruchu płodu. To ona zna najlepiej swoje dziecko. Wie kiedy ma momenty aktywności, a kiedy zazwyczaj śpi. Jest kilka metod liczenia ruchów płodu. Każdy lekarz robi inaczej Ale sens jest ten sam i jest to bardzo potrzebne
Stary 2015-11-09, 11:16   #2422
natlem
Zadomowienie

Cytat:
Dzięki

Niech ten dzień już najdzie

natlem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-09, 11:17   #2423
Fantasmagori
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie wszystko było jak w zegarku to tej pory, i owulacja i nawet @ , mogłam przewidzieć co do godziny prawie . Pewnie dlatego skierowania nie dostałam na żadne badania. Chyba w następnym cyklu pójdę sama i zrobię TSH, LH, FSH, i prolaktynę. Będę spać spokojniej.
Pewnie, takie podstawowe zawsze można zrobić dla spokoju a może toksoplazmozę jeszcze zrób?
A to fajnie że miałaś regularne, wątpię żeby Ci się rozregulowały ale różnie może być Trzymam kciuki za szybkie zajście i zdrowego maluszka

Stary 2015-11-09, 11:17   #2424
Wyczekujaca
Raczkowanie

Cytat:
Mnie nic nie mdli ani nic - miewam tylko tak, że mam na coś straszną ochotę, a jak już to dorwę to nie spełnia moich oczekiwań i już tego nie chcę. -
Ja byłam zaskoczona jak szybko potrafią się zmieniać preferencje kulinarne Zanim zrobiłam test to mdliło mnie po każdym jedzeniu a swoich ulubionych potraw to nawet powąchać nie mogłam.
Stary 2015-11-09, 11:18   #2425
Fantasmagori
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natlem Pokaż wiadomość
Niech ten dzień już najdzie
Przynajmniej nie jestem sama z czekaniem

Stary 2015-11-09, 11:20   #2426
silver89
Rozeznanie

Cytat:
Dzięki

Mi też się strasznie dłuży...już bym chciała sobotę

Aaa i mam już wyniki z toksoplazmozy, różyczki i CMV wszystko jest ok

Edytowane przez silver89
Czas edycji: 2015-11-09 o 11:24
silver89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-09, 11:32   #2427
Fantasmagori
Zakorzenienie

Silver, to dobrze że wyniki ok

Ja nawet nie wiedziałam że poronienia są tak częste. Dopiero gdy nas to spotkało to znajomi zaczęli mówić że im/ kogoś z ich rodziny mieli taką sytuację. Wyszło na to że praktycznie każdy zna kogoś kto stracił ciążę. Więc faktycznie wychodzi na to że jest to niestety bardzo częste

Edytowane przez Fantasmagori
Czas edycji: 2015-11-09 o 11:58
Stary 2015-11-09, 11:34   #2428
Wyczekujaca
Raczkowanie

Cytat:
Pewnie, takie podstawowe zawsze można zrobić dla spokoju a może toksoplazmozę jeszcze zrób?
A to fajnie że miałaś regularne, wątpię żeby Ci się rozregulowały ale różnie może być Trzymam kciuki za szybkie zajście i zdrowego maluszka
Dziękuję bardzo Staram się pozytywnie myśleć. Dobrze że jesteście. Nie chcę ciągle truć TZ'owi bo on przeżywa to jeszcze bardziej niż ja, ma silny instynkt ojcowski ( jedna z jego dziewczyn usunęła ciążę bo jej nie chciała a druga była bezpłodna i żadne metody nie pomogły) mimo że mi mówi że się nie nastawia to widzę że jest zupełnie inaczej.
Stary 2015-11-09, 11:36   #2429
chudziaszek11
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tija93 Pokaż wiadomość
Hej

Odpuszczamy starania do stycznia kilka problemów teraz wyszło i wolimy je przeczekać.

A więc tak:
- od ostatniej miesiączki jest łatwiej, bo zazwyczaj ciężko jest ustalić ostatnią owulację. Ale oczywiście są metody by użyć ostatniej owulacji do obliczeń TP. Przy baardzo nieregularnych cyklach zazwyczaj lekarze opierają się na USG wykonanym do 10 tygodnia ciąży. Co więcej można liczyć TP od pierwszych ruchów płodu oraz od momentu obniżenia brzuszka.
- miałaś termin na wrzesień, prawda? ogólnie to regularnie miesiączkowałaś? Podaj datę OM i długość cykli
- generalnie czysto teoretycznie nie mogłaś zajść w ciążę w listopadzie skoro miałaś miesiączkę w grudniu.
- owszem są kobiety "miesiączkujące" w czasie ciąży. Zdarza się to. Taka kobieta dostaje krwawienia w dniu spodziewanej miesiączki. Tylko, że zazwyczaj te krwawienia są skąpe i krótkie. Kobieta na ogół miesiączkująca skąpo może je pomylić z normalną miesiączką.

Nie polecam domowych "słuchaczy" tętna. Czasem odnalezienie tętna przez położną/lekarza jest trudne ze względu na ułożenie dziecka, tkankę tłuszczową matki oraz tydzień ciąży. Taka matka zafiksuje, gdy nie wysłucha tętna w ciągu jakiegoś tam czasu. Nie raz nie dwa sama "bawię" się długo by wysłuchać tętna u dzieci u których się już słucha. Zaczyna się słuchać tętna po 28 tygodniu ciąży. Ja sobie jakoś poradzę, bo po pierwsze to ja trzymam urządzenie i trochę się na tym znam. A taka matka wpadnie w panikę. Ba, wysłucha swoje tętno i stwierdzi, że jej dziecko w brzuchu umiera.

Matka może się wsłuchiwać w ruchu płodu. To ona zna najlepiej swoje dziecko. Wie kiedy ma momenty aktywności, a kiedy zazwyczaj śpi. Jest kilka metod liczenia ruchów płodu. Każdy lekarz robi inaczej Ale sens jest ten sam i jest to bardzo potrzebne
Szkoda no ale jeśli są sprawy do uregulowania to lepiej poczekać i ze spokojną głową się starać . Dzięki Ci bo już zaczęłam przeglądać tego E-baya
Stary 2015-11-09, 11:40   #2430
Fantasmagori
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję bardzo Staram się pozytywnie myśleć. Dobrze że jesteście. Nie chcę ciągle truć TZ'owi bo on przeżywa to jeszcze bardziej niż ja, ma silny instynkt ojcowski ( jedna z jego dziewczyn usunęła ciążę bo jej nie chciała a druga była bezpłodna i żadne metody nie pomogły) mimo że mi mówi że się nie nastawia to widzę że jest zupełnie inaczej.
o kurczę to faktycznie Twój TŻ może mieć traumę

taka to jest złośliwość losu, jeden facet chce mieć dziecko, czuje instynkt jak Twój TŻ - nie ma, inny nie chce - od razu zaliczy wpadkę

Mój TŻ też chce być ojcem, już od dawna chciał ale jestem 6 lat młodsza od niego więc musiał poczekać No i teraz już mija rok odkąd zaczęliśmy się starać. Pierwsza ciąża po 7 miesiącach, zobaczymy kiedy teraz się uda...

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości