Mamusie styczniowe 2016, cz. VI - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-11-13, 20:16   #931
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline
Dot.: Mamusie styczniowe 2016, cz. VI

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
med fajny sprzęcik, już można pokombinować ze zdjęciami
Ja to poza automat pewnie nie wyjdę, ale mąż już tak. To jego pierwsza cyfrowa lustrzanka, tak to ma starego wielkiego analoga Canona z obiektywem co najmniej klasę wyżej, ale ja tego już nie tykam. Ciężkie, trudne i w ogóle zdjęcia są najwcześniej wywołane za pół roku

RUSSIAN, witaj!

30.12.2012
26.04.2014
medeline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-13, 20:16   #932
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
Napisane przez TheFall Pokaż wiadomość
Ja osobiście wybrałam skojarzoną i nie żałuję z tego względu, że jak dziecko było małe to jakoś dało się je przytrzymać i uspokoić, im większe dziecko tym trudniej nad nim zapanować. Ciężko mi sobie wyobrazić trzymanie roczniaka przy trzech zastrzykach na raz.
Małemu dasz cycka i się uspokoi w końcu... a takiemu starszemu to nie wiem.. Olka by przeżywała cały czas tak jak dentystę
magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-13, 20:23   #933
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez russiandoll Pokaż wiadomość
Puk, puk… Można dołączyć? Czytam z wypiekami na policzkach od samego początku, ale strach i dotychczasowe doświadczenia nie pozwalały mi się odezwać.
Mam termin na ostatnią niedzielę stycznia i cały czas wmawiam sobie, że została masa czasu Czekamy na synka . W kupie siła dlatego proszę o przygarnięcie chyba ostatniej już zbłąkanej mamuśki.

Więc witam się z Wami serdecznie, co prawda niepoprana, nieuprasowana i nie do końca obkupiona ale z zamiarem ogarnięcia się.
Witamy witamy

Serduszko malutkie

Magdusiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-13, 20:35   #934
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
Baby co to ?
moje mieszkanie, tak żeby pocieszyć te z was które nie czują się gotowe na poród

ja szczepić będę tym co tutaj szczepią i wszystko co tylko można. powinnam się też przed 36 tygodniem zaszczepić DiTePe ale nie wiem co robić bo mi się padaczka po tej szczepionce aktywowała lata temu. mam jeszcze 6 tygodni żeby to przemyśleć.

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-13, 20:36   #935
iola14
Rozeznanie

Cytat:
Puk, puk… Można dołączyć? Czytam z wypiekami na policzkach od samego początku, ale strach i dotychczasowe doświadczenia nie pozwalały mi się odezwać.
Mam termin na ostatnią niedzielę stycznia i cały czas wmawiam sobie, że została masa czasu Czekamy na synka . W kupie siła dlatego proszę o przygarnięcie chyba ostatniej już zbłąkanej mamuśki.

Więc witam się z Wami serdecznie, co prawda niepoprana, nieuprasowana i nie do końca obkupiona ale z zamiarem ogarnięcia się.
Witaj
iola14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-13, 20:36   #936
Jerzyczka
Wtajemniczenie

Mamusie styczniowe 2016, cz. VI

Cytat:
Napisane przez Nebula Pokaż wiadomość
Malwi!!!! Trzymam za Ciebie i za maleństwo kciuki leżenie tam samej musi być szalenie trudne, ale bądź silna na pewno o Ciebie dobrze dbają i gdyby nie było ryzyka, wypuściliby CIę do domu. Lepiej nie ryzykować życia maleństwa w takim stadium. Bo to podnosi też ryzyko Twojego zdrowia. Chętnie bym Cię odwiedziła, gdybyś leżała w Warszawie, chociaż ja sama raczej łóżkowo-kanapowa, ale nie wiem gdzie leżysz.

A co do mnie - to właśnie jestem po wizycie u mojego prywatnego gina. Jest ok. tzn szyjka się dalej nie skraca. zatrzymała się na 23mm i tak sobie stoi. raz jest 26, raz 23, raz znów 26. zalezy od pomiaru. ALe grunt, że stały zasięg, a nie znów skrócona o nie wiadomo ile.
Dobrze, ze szyjka ok

Cytat:
Napisane przez niepozorna Pokaż wiadomość
Lune ja bym wynajęła coś lepiej na chrzciny

Ja o tych szczepieniach muszę jeszcze zgłębić temat i wtedy zdecyduję Ale pewnie wezmę te obowiązkowo + jakieś pojedyncze dodatkowe.

Jerzyczka a skąd ta pieluszka w kotwice?

Co do miodku to koło moich rodziców mamy pszczelarza i od niego bierzemy zawsze. Mam pewność, że jest prawdziwy. Płacimy około 30zł za litrowy słoik. Pycha
Pieluszke kupilam w stacjonarnym sklepie Pati i Maks w Poznaniu ale zobacz, moze na stronie internetowej bedzie to pieluszka bambusowa

Cytat:

Hej
Cytat:
Napisane przez medeline Pokaż wiadomość
Ja to poza automat pewnie nie wyjdę, ale mąż już tak. To jego pierwsza cyfrowa lustrzanka, tak to ma starego wielkiego analoga Canona z obiektywem co najmniej klasę wyżej, ale ja tego już nie tykam. Ciężkie, trudne i w ogóle zdjęcia są najwcześniej wywołane za pół roku

RUSSIAN, witaj!

Ja tez nie wychodze poza automat w mojej lustrzance ale moze sie w to jakos bardziej zaglebie kiedys

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Jerzyczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-13, 20:38   #937
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Cytat:
Napisane przez Nebula Pokaż wiadomość
Malwi!!!! Trzymam za Ciebie i za maleństwo kciuki leżenie tam samej musi być szalenie trudne, ale bądź silna na pewno o Ciebie dobrze dbają i gdyby nie było ryzyka, wypuściliby CIę do domu. Lepiej nie ryzykować życia maleństwa w takim stadium. Bo to podnosi też ryzyko Twojego zdrowia. Chętnie bym Cię odwiedziła, gdybyś leżała w Warszawie, chociaż ja sama raczej łóżkowo-kanapowa, ale nie wiem gdzie leżysz.

A co do mnie - to właśnie jestem po wizycie u mojego prywatnego gina. Jest ok. tzn szyjka się dalej nie skraca. zatrzymała się na 23mm i tak sobie stoi. raz jest 26, raz 23, raz znów 26. zalezy od pomiaru. ALe grunt, że stały zasięg, a nie znów skrócona o nie wiadomo ile.
Dzieki aktualnie to jestem w swietokrzyskim

Jak trzyma to najwazniejsze

Cytat:

Witaj nie powiem spiesz sie, spiesz, ale im wczesniej to zrobisz, to bedziesz miala z glowy. A co jesli sie zdarzy tak jak w moim przypadku, ze bedziesz uziemiona w szpitalu na ostatni czas. Ja zaluje, ze sie za niektore rzeczy nie wzielam wczesniej, bo wlasnie myslalam, ze jeszcze mam duzo czasu. Teraz musze prosic tesciowa o pomoc

Dziewczyny kuuurcze moze spojrzycie na to z innej strony. Leze w szpitalu, nastepne badanie pewnie bede miec w przyszly pt i teraz taaak. Szyja mi sie skraca, wiecie, ze nie chce rodzic w tym szpitalu, w ktorym aktualnie przebywam, tylko u mamy 160 km od mojego obecnego pobytu. Jesli zacznie sie akcja wczesniej (dzisiejsze ktg wyszlo kiepsko, skurcze co 18 minut), caly czas sa bole i tak mysle, ze jesli dotrwam do pn to chcialam z oddzialowa pogadac (ona tu wszystkim rzadzi, poza tym to kolezanka mojej mamy) co ze mna bedzie. Czy zalatwiac sobie miejsce u mamy w szpitalu i wypisywac sie na wlasne zyczenie i predziutko jechac do mamy na oddzial. Moj obecny szpital nie jest w ogole przygotowany na porody wczesniakow, nie chce, zeby nam zrobili krzywde, bo podejda do tego ambicjonalnie. Ech nie wiem robic cos czy czekac. Tz mowi, ze bedzie spokojniejszy jak bede u mamy, ja tez bede spokojniejsza. W koncu to sa lekarze, ktorych moja mama zna, jej ufam. Doradzcie cos. Ja juz zielona jestem :-( chce jak najlepiej, ale boje sie, zeby nie przedobrzyc.

"MOTOR" masz pod maską np. samochodu
"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.

Edytowane przez malwi89
Czas edycji: 2015-11-13 o 20:39
malwi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-13, 20:41   #938
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

MALWI, jeśli byłaby możliwość przejścia do szpitala mamy, byłoby super

30.12.2012
26.04.2014
Stary 2015-11-13, 20:42   #939
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
Napisane przez baby montana Pokaż wiadomość
moje mieszkanie, tak żeby pocieszyć te z was które nie czują się gotowe na poród
ale to schody, balkon i po co tam okno jeśli to nie balkon (bo widzę zadaszenie

Malwi - ja bym pogadała z tą babką i jechała do mamy tylko pytanie czy u mamy zajmą się tobą tak jak tu?
Stary 2015-11-13, 20:43   #940
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Malwi ja również myślę że jeżeli byłaby taka możliwość żeby położyli Cię w szpitalu u mamy było by najlepiej. W każdym razie ja bym się raczej długo nie zastanawiala... Bylabys dużo spokojniejsza przede wszystkim wszystko wiedziała co i jak no i miałabym pod ręką zaufana osobę

Serduszko malutkie

Edytowane przez Magdusiaaa
Czas edycji: 2015-11-13 o 20:45
Magdusiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-13, 20:46   #941
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Cytat:
ale to schody, balkon i po co tam okno jeśli to nie balkon (bo widzę zadaszenie

Malwi - ja bym pogadała z tą babką i jechała do mamy tylko pytanie czy u mamy zajmą się tobą tak jak tu?
U mamy jest szpital o III stopniu referencyjnosci, czyli jesli zacznie sie porod, to nie musza mnie przewozic tylko bede miec najlepsza opieke na miejscu. U nich sa zbierane najciezsze przypadki z calego Slaska.

Jutro bede z mama o tym gadac, jak ona to widzi, bo wiem, ze musi tez tam mi zalatwic miejsce.

"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
Stary 2015-11-13, 20:49   #942
koktajlowa7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
fajnie, zamiast się zająć np. tym żeby znieczulenie na żądanie do porodu było powszechnie dostępne to zajmują się problemem który nie istnieje- bo przecież oficjalnie nie ma możliwości cc "na żądanie"

no tekst bardzo na poziomie - poziomie szkoły podstawowej

Dziewczyny jak zamierzcie robić ze szczepieniami dziecka? Płacicie za skojarzone? szczepicie dodatkowo na rotawirusy/pneumokoki/meningokoki?
Ciężka sprawa. Ostatnio zaczęłam o tym czytać i zgłupiałam. Na razie zostaję przy tym co na początku, że tylko obowiązkowe i nie skojarzone.

Cytat:

Witaj
koktajlowa7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-13, 20:56   #943
kinga1701
Zakorzenienie

Malwi ja też bym próbowała jechać tam gdzie chcesz rodzic. Jak tylko mama powie, że jest miejsce to pakuj się i jedz ostrożnie.
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-13, 20:58   #944
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Teraz mam szyjke 1.5 cm wiec jakis tam zapas jest, bo jak bedzie 0.5 cm to moze byc za malo, przede wszystkim za pozno na takie podroze.

Stary 2015-11-13, 20:58   #945
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez medeline Pokaż wiadomość
To też nie jest bezpieczniejsze za pzh

Dlaczego szczepimy noworodki w 1 dobie życia?

Polska należy do nielicznych krajów w Europie, w których obowiązują jeszcze szczepienia przeciw gruźlicy noworodków w pierwszej dobie życia.☠ Małe dzieci stanowią grupę ryzyka zachorowania na gruźlicę o ciężkim przebiegu pod postacią gruźlicy rozsianej, gruźliczego zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych i mózgu lub zgonu w przebiegu gruźlicy. Obecnie stosowana, tzw. szczepionka BCG podana po urodzeniu znamiennie zmniejsza ryzyko zachorowania na gruźlicę o ciężkim przebiegu, nie chroni przed tzw. płucną postacią gruźlicy.

Szczepionka BCG podawana jest śródskórnie w postaci 1 dawki (nie ma dawek przypominających) ani próby tuberkulinowej. Podanie jednej dawki szczepionki BCG w ciągu pierwszych 12 godzin po urodzeniu jest zgodne z☠zaleceniami WHO.☠
Szkoda nie zlinkowali tych zaleceń WHO, na ich (tzn.WHO)stronie w ogóle nie mogę za bardzo naleźć cokolwiek na temat kalendarza szczepień
Cytat:
Napisane przez TheFall Pokaż wiadomość
Z tym porównywaniem do innych krajów to bym nie przesadzała. Gdyby tak np. porównać opiekę nad ciężarnymi w PL i UK to wypadamy o niebo lepiej przecież.
Nie wiem czy lepiej, w UK co do samego porodu i pozycji masz znacznie więcej możliwości i lepiej wyposażone szpitale niż w Polsce, gdzie nadal królują fotele ginekologiczne, ale fakt ze tam chyba trochę mniej się "cackają" czasem niesłusznie z ciężarnymi
Cytat:
Napisane przez koktajlowa7 Pokaż wiadomość
Ciężka sprawa. Ostatnio zaczęłam o tym czytać i zgłupiałam. Na razie zostaję przy tym co na początku, że tylko obowiązkowe i nie skojarzone.
Fakt , informacji jest dużo tak koniec końców to chyba każdy rodzic musi po prostu sam sie doedukowac i podjąć decyzję, bo przypuszczam że pediatrzy też nie będą skorzy do dawania jednoznacznych rozwiązań
Cytat:
Napisane przez malwi89 Pokaż wiadomość
U mamy jest szpital o III stopniu referencyjnosci, czyli jesli zacznie sie porod, to nie musza mnie przewozic tylko bede miec najlepsza opieke na miejscu. U nich sa zbierane najciezsze przypadki z calego Slaska.

Jutro bede z mama o tym gadac, jak ona to widzi, bo wiem, ze musi tez tam mi zalatwic miejsce.
żeby się udało, na pewno będa mieli inne podejście do Ciebie w szpitalu w którym Twoja mama pracuje
Stary 2015-11-13, 20:59   #946
niepozorna
Zakorzenienie

Russiandoll witaj Im nas więcej tym lepiej
Napisz coś więcej o sobie

Jerzyczka muszę poszukać tej pieluszki. Jest urocza

Malwi ja bym spróbowała się przenieść do mamy

Prostujemy zą
bki
niepozorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-13, 21:05   #947
czarnulax
Zakorzenienie

malwi jeśli by była taka możliwość, to w takiej sytuacji ja bym się chciała przenieść
Stary 2015-11-13, 21:05   #948
iola14
Rozeznanie

Cytat:

To tym bardziej bym się nie zastanawiała, jeśli tylko jest taka możliwość to się przenoś
iola14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-13, 21:06   #949
russiandoll
Raczkowanie

Dziękuję za ciepłe przyjęcie
Malwi ja także (oczywiście po konsultacji) radziłabym pojechać do szpitala z III. Wiadomo, sprzęt, specjaliści ale tez Twoje poczucie bezpieczeństwa . 3mam kciuki
russiandoll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-13, 21:06   #950
czarnulax
Zakorzenienie

Jakaś paczka czeka w paczkomacie, przypuszczam, że od milutkiej jutro odbierzemy, już sie nie mogę doczekać
Stary 2015-11-13, 21:06   #951
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Malwi, dobrze, żeby jakiś lekarz wypowiedział się co do ryzyka związanego z podróżą. Pewnie że lepiej w lepszym szpitalu, 160 km też niby nie tak dużo, ale żeby sobie tą podróżą nie przyspieszyć tego porodu :-(

ruda3d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-13, 21:09   #952
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Jutro pogadam z mama, bo to ze ja tak z Tz wymyslilismy jeszcze nie oznacza, ze ona sie na to zgodzi. Baa najwazniejsze musi mi tam miejsce zalatwic.

Stary 2015-11-13, 21:10   #953
kasia01987
Wtajemniczenie

Cytat:

Witamy witamy Prosze się nam ładnie przedstawić^^

Znów prasowanie...nie kupie już ciuszków dla młodego!!! przynajmniej do porodu^^
kasia01987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-13, 21:11   #954
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

MALWI będą kciuki

30.12.2012
26.04.2014
Stary 2015-11-13, 21:13   #955
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
Nie wiem czy lepiej, w UK co do samego porodu i pozycji masz znacznie więcej możliwości i lepiej wyposażone szpitale niż w Polsce, gdzie nadal królują fotele ginekologiczne, ale fakt ze tam chyba trochę mniej się "cackają" czasem niesłusznie z ciężarnymi
nie chcę nic mówić, ale znam dziewczyny, które rodziły w uk i wspominają to jako: "rzeź, tortura i bagno" nigdzie nie ma kolorowo...
Stary 2015-11-13, 21:22   #956
Jerzyczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzieki aktualnie to jestem w swietokrzyskim

Jak trzyma to najwazniejsze

Witaj nie powiem spiesz sie, spiesz, ale im wczesniej to zrobisz, to bedziesz miala z glowy. A co jesli sie zdarzy tak jak w moim przypadku, ze bedziesz uziemiona w szpitalu na ostatni czas. Ja zaluje, ze sie za niektore rzeczy nie wzielam wczesniej, bo wlasnie myslalam, ze jeszcze mam duzo czasu. Teraz musze prosic tesciowa o pomoc

Dziewczyny kuuurcze moze spojrzycie na to z innej strony. Leze w szpitalu, nastepne badanie pewnie bede miec w przyszly pt i teraz taaak. Szyja mi sie skraca, wiecie, ze nie chce rodzic w tym szpitalu, w ktorym aktualnie przebywam, tylko u mamy 160 km od mojego obecnego pobytu. Jesli zacznie sie akcja wczesniej (dzisiejsze ktg wyszlo kiepsko, skurcze co 18 minut), caly czas sa bole i tak mysle, ze jesli dotrwam do pn to chcialam z oddzialowa pogadac (ona tu wszystkim rzadzi, poza tym to kolezanka mojej mamy) co ze mna bedzie. Czy zalatwiac sobie miejsce u mamy w szpitalu i wypisywac sie na wlasne zyczenie i predziutko jechac do mamy na oddzial. Moj obecny szpital nie jest w ogole przygotowany na porody wczesniakow, nie chce, zeby nam zrobili krzywde, bo podejda do tego ambicjonalnie. Ech nie wiem robic cos czy czekac. Tz mowi, ze bedzie spokojniejszy jak bede u mamy, ja tez bede spokojniejsza. W koncu to sa lekarze, ktorych moja mama zna, jej ufam. Doradzcie cos. Ja juz zielona jestem :-( chce jak najlepiej, ale boje sie, zeby nie przedobrzyc.
Ja bym sie doradzila lekarzy wszelkich czy taka podroz niczego nie przyspieszy. Jesli przejazd do mamy, to pewnie jak najszybciej. Ale tez bym sie chciala przeniesc.. A w ktorym tc jestes przypomnij?

Cytat:
Napisane przez niepozorna Pokaż wiadomość
Russiandoll witaj Im nas więcej tym lepiej
Napisz coś więcej o sobie

Jerzyczka muszę poszukać tej pieluszki. Jest urocza

Malwi ja bym spróbowała się przenieść do mamy

Cytat:
Napisane przez czarnulax Pokaż wiadomość
Jakaś paczka czeka w paczkomacie, przypuszczam, że od milutkiej jutro odbierzemy, już sie nie mogę doczekać

uu kolejne dostawy

Ja jutro do tego Wroclawia na zakupy, ciekawe ile $ strace az sie boje bo tam w jednym sklepie sa ubranka niemowlece z firmy Mayoral, a oni maja takie piekne te rzeczy

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Jerzyczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-13, 21:23   #957
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
nie chcę nic mówić, ale znam dziewczyny, które rodziły w uk i wspominają to jako: "rzeź, tortura i bagno" nigdzie nie ma kolorowo...
Nie ma reguły wszędzie możemy trafić lepiej i gorzej. Niemiecką służbę zdrowia i szpitale tak zachwalaja, a znam ludzi którzy uważają, że jest strasznie, że higieny nie przestrzegają itp.
Stary 2015-11-13, 21:24   #958
russiandoll
Raczkowanie

Niepozorna Mam 27 lat i to moja druga ciąża, pierwsze maleństwo straciłam na początku tego roku. Od tygodnia jestem juz na zwolnieniu wiec powoli ogarniam kartony w ktorych poupychane są rzeczy naszego Skarba. I tak jakoś im dalej w las tym wiecej we mnie spokoju

Czarnulax super, że jest paczka
paczka = zdjecia
russiandoll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-13, 21:24   #959
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Jerzyczka 33t2d

Stary 2015-11-13, 21:29   #960
kinga1701
Zakorzenienie

russiandoll współczuję straty pierwszego maleństwa wiadomo jaki powód ? Popiszesz z nami to i szybko zakupy dalsze zrobisz. Jedna coś kupi, druga coś pokaże to i samemu chce się coś kupić. Wózek już macie ?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości