|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4231 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II
Ja o niedoczynności tarczycy dowiedziałam się 3 lata temu. Właściwie dzięki mamie, która zauważyła, że non stop spałam wracając ze szkoły praktycznie do rana. TSH miałam wtedy na poziomie 70, a mój lekarz rodzinny powiedział, że w całej swojej karierze tak wysokiego wyniku nie widział. Przez cały czas TSH bardzo mi skacze, musiałam mieć już odstawione leki (Euthyrox), a później okazało się, że znowu mam 30. Ostatnio robiłam wyniki i mam 0,005. Czy któraś z Was też ma/miała podobny problem? Nie wiem czy powinnam wprowadzić specjalną dietę..?
|
|
|
|
#4232 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
|
#4233 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć, ja na badania hormonów trafiłam, wysłała mnie moja gin, bo od roku staram się o dziecko. Dzisiaj odebrałam wyniki badań. Rozumiem, że następny krok to opieka lekarza endo-gin, tak?
|
|
|
|
#4234 |
|
czasem troszkę winny
|
Co prawda nie ma podanych norm ale TSH jest ok, bardziej mnie martwi dość wysoki cholesterol tym bardziej, że to frakcja LDL jest wysoka, a HDL niziutko.
|
#4235 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4236 |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie,
pierwszy raz udziele sie w tym watku. Postaram sie krociutko napisac. Od kilku lat (ok4-5) cierpie na bole glowy. Od ponad miesiaca mam zawroty glowy, glownie lezac i przekrecajac glowe w prawa strone. Neurolog wyslal mnie na badanie Doplera - usg tetnic szyjnych. Z tetnicami jest ok, ale lekarz powiedzial, ze mam jakies "zmiany na tarczycy". Wyniki TSH z badania krwi mam w normie. Natomiast cholesterol mam ponizej normy, krwinki czerwone w dolnych granicach.Od ok miesiaca mocniej wypadaja mi wlosy (myslalam, ze to okresowe wypadanie wlosow).Nad ustami pojawily sie ciemne przebarwienia i wygladam jakbym miala "wasika",wybielam kremami i troche schodzi. Nie tyje, nawet troche schudlam (bralam pod uwage silny stres,ktory niestety mam).Miesiaczka w normie,regularna.Z wynikami do neurologa ide w nastepnym tygodniu.Wiem,ze pewnie skieruje mnie do endokrynologa. I teraz pytanie, skoro TSH jest w normie a sa zmiany na tarczycy i takie objawy to co sie moze dziac? Edytowane przez karola11 Czas edycji: 2015-11-13 o 23:34 |
|
|
|
#4237 |
|
czasem troszkę winny
|
Jeżeli chodzi o ten cholesterol to po prostu hipercholesterolemia i zapewne hiperglicerydemia, a więc trzeba będzie wprowadzić dietę niskocholesterolową, być może jakieś leki na obniżenie jego poziomu. Masz mało ruchu albo źle się odżywiasz? Jadasz dużo tłustego? To może wynikać ze złych nawyków żywieniowych i stylu życia ale może też być objawem innych schorzeń. Warto wybrać się z tym do lekarza, wysoki cholesterol jest niebezpieczny, a dużo ludzi go lekceważy. On podwyższa ryzyko miażdżycy, chorób niedokrwiennych serca, udarów mózgu etc.
|
#4238 |
|
Zakorzenienie
|
Ja lecze sie na niedoczynnosc od roku, narazie co jakis czas zmieniam dawke bo ciagle nie mozemy z lekarzem ustabilizowac poziomu tsh, ostatnio spadlo do 0.09 przy letrox 100, zmienilam dawke na 75 i w 6 tygodni wzroslo do 1.6,od razu zaczelam tyc, teraz dorzucilam 100 w weekendy, zobaczymy czy zadziala... O dziwo alergolog i endo maja odmienne zdanie na temat odczulania alergicznego podczas niedoczynnosci tarczycy i na rok zarzucilam odczulanie, a teraz endo mowi ze jednak moge, alergolog ma watpliwosci poki nie zostanie stwierdzone jakiego typu mam niedoczynosc.. Ehh
|
|
#4239 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Doradźcie mi coś, bo zwariuję. Na 100 TSH poniżej normy, hormony tarczycy powyżej i objawy nadczynności. Na 88 jestem nie do życia (aktualnie TSH wzrosło z poniżej normy na 4!!!) Czy można brać co drugi dzień inną dawkę? Czy można brać w weekendy inną? |
|
|
|
|
#4240 |
|
Zakorzenienie
|
Hej,
Możecie mi dziewczyny powiedzieć coś nt tych wyników, bo wg mnie są dobre. TSH (s) 1,6 uIU/ml norma 0,270 - 4,200 fT3 5,17 pmol/l norma 3,10 - 6,80 fT4 15,69 pmol/l norma 12,00 - 22,00
|
#4241 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4242 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak się czułaś na takich dawkach - nie miałaś tak, że np w weekend mniej siły, na tygodniu, gdy brałaś wyższe dawki więcej? (taka huśtawka?) Zastanawiam się, bo wiem, że sporo osób tak bierze (albo naprzemiennie, albo inaczej w weekendy) ale dużo osób tutaj to krytykuje. Sama nie wiem. Napisz jesli możesz jak się czułaś. ---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:50 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4243 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4244 |
|
Zakorzenienie
|
Generalnie wyniki masz dobre (prócz tego nieszczęsnego cholesterolu), ale na jakiejś podstawie lekarz musiał rozpoznać tarczycę. Źle się czujesz? Masz typowo tarczycowe objawy? Miałaś usg robione? Sam cholesterol lubi się podnosić właśnie przy niedoczynności.
Nie wydaję pieniędzy na głupoty (tysięczna para butów NIE JEST głupotą )Miłośniczka butów wszelakich Podskakuję z Mel B. Joga Jem czekoladę aż uszy mi się trzęsą. ---------------------------- Używasz poprawnie? 'Szlak prowadzi na wschód.' 'Szlag mnie trafia.' |
|
|
|
#4245 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gdybym czesciej brala wyzsza dawke to mogloby byc za duzo dla mnie. ja jestem raczej w podobnej opinii jak kilka postow wyzej sie ktos wypowiadal- ze poziom hormonu w organizmie sie utrzymuje sie na tyle dlugo, ze zmienianie dawki na weekend nie jest szkodliwe.
|
|
|
#4246 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4247 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz wyjdzie mi dawka 82 (100 w weekendy, 75 na co dzien), zobacze co wyjdzie przy takiej dawce
|
|
|
#4248 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4249 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja napisalam ze mi dzielilo sie zle
|
|
|
#4250 |
|
Raczkowanie
|
a można dzielić tabletki na cztery, czy nie?
|
|
|
|
#4251 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4252 |
|
dead & alive
|
Można kupić przecinarkę do tabletek, która dzieli tabletkę na dwie równe części
Nie jest droga, kosztuje około 5 zł, ostatnio nawet dostałam jedną w aptece za darmo jako gadżet reklamowy, ale widziałam je kiedyś też chyba w Biedronce
|
|
|
|
#4253 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4254 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4255 |
|
Zakorzenienie
|
Ja przecinam nozykiem tabletke.
Wysłane z mojego NEXT przy użyciu Tapatalka
|
#4256 |
|
dead & alive
|
Tak też można, bo Letrox/ Euthyrox mają podziałkę, podałam najprostsze rozwiązanie dla osób które mają problem z przełamywaniem ;-)
Wysłane z Tapatalka |
|
|
|
#4257 |
|
Raczkowanie
|
Witam serdecznie
Szukam pomocy ![]() Od miesiąca Man zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy. Lekarz rodzinny dał mi skierowanie do endokrynologa. Niestety nie ma w tym roku terminów . W grudniu mam się dowiadywać na kiedy wizyta. Do tego czasu mam zażywać 25 mg Euthyrox. Już od dawna leciały mi włosy i ostatnio przytyłam 3 kg. Mój wynik TSH wynosi 9,259. Lekarz mówi,że to mała niedoczynnośc, a moja mama mówi,ze to sporo ponad normę . Czy ktoś z Was może mnie uspokoić do czasu wizyty u specjalisty? |
|
|
|
#4258 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
co do TSH, jest wysoki, nie ma co ukrywać, ale żeby stwierdzić czy to mała czy to duża niedoczynność (nie wiem, czy w ogóle można tak mówić o niedoczynności tarczycy ) warto by było zrobić jeszcze ft4 i ft3, no i oczywiście trzeba koniecznie zrobić usg tarczycy |
|
|
|
|
#4259 |
|
Raczkowanie
|
Powoli rozważam leczenie prywatne .
Martwię sie coraz bardziej, nie chcę tyć.Wczoraj poczytałam o tej chorobie i nie wiedziałam ,że jest taka poważna ![]() Mam też wynik FT4 to 0,81 przy przedziale 0,70-1,48 Czy rano po zażyciu tabletki mogę wypić kawę? Inaczej nie mogę sie obudzić
|
|
|
|
#4260 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:24.

)

co do TSH, jest wysoki, nie ma co ukrywać, ale żeby stwierdzić czy to mała czy to duża niedoczynność (nie wiem, czy w ogóle można tak mówić o niedoczynności tarczycy
) warto by było zrobić jeszcze ft4 i ft3, no i oczywiście trzeba koniecznie zrobić usg tarczycy