Mamy marzec 2016:) Część V - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-11-16, 23:40   #1591
Bonku
Wtajemniczenie

Dot.: Mamy marzec 2016:) Część V

Badan na samolocie nie lubię ale od lipca nie zaglądał wiec pasowałoby

---------- Dopisano o 00:39 ---------- Poprzedni post napisano o 00:25 ----------

Monikmi ten gruczol to bartoliniego? Bo jesli tak to można go tylko naciąć zeby ropa splynela i nie trzeba operacyjnie ja miałam pare lat temu ale mi gula urosla goraczka strasznie to bolalo.. Ale szybki zabieg i bylo po sprawie

---------- Dopisano o 00:40 ---------- Poprzedni post napisano o 00:39 ----------

ALe fakt w ciąży tego nie można robic bo to na narkozie lub znieczuleniu trzeba
Bonku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-17, 04:38   #1592
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Dziewczyny to już przesada.. Ja nawet jak śpię to mi się śni, że z Wami gadam Obudziłam się i dalej sobie w myślach z Wami dyskutowałam, bo miałyśmy inną wizję na rozwój obrzędów w średniowiecznych wsiach i miastach
Stary 2015-11-17, 06:06   #1593
_polly_
Zakorzenienie

Bry! U mnie dzisiaj znowu pobudka o 5.:/

---------- Dopisano o 07:06 ---------- Poprzedni post napisano o 06:03 ----------

Ale się wkurzyłam. Wieczorem przeglądałam sobie sklep 5.10.15 i w osobnych kartach zostawiłam sobie to co chcę zamówić. Akurat kaftaniki i rajty były na promocji. Dzisiaj chcę złożyć zamówienie i coś za duża kwota mi wychodzi. Patrzę, a tu wszystko już po starych cenach.

Mam dobrą figurę. Koło to też figura.
_polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-17, 06:09   #1594
nieznajoma0
przyczajony tygrys

Cytat:
Napisane przez fasolka1987 Pokaż wiadomość
mój teraz popatrzyłam waży 385g, troszkę mniejszy
Super! Ciekawe jak tam moja dama rośnie
Cytat:
Napisane przez Szczeperka Pokaż wiadomość
Płeć potwierdzona w 100% że chłopak. Waga 490g, tp wychodzi idealnie na 18.03.
supcio!
Cytat:
Napisane przez m_moni Pokaż wiadomość
moje zwiększyły się o jeden rozmiar
to by mi pasowało
Cytat:
Napisane przez Darkanddark Pokaż wiadomość
Panna jest mała, ale zdrowa.
.
Cytat:
Napisane przez _polly_ Pokaż wiadomość
U mnie z 70E/F przeskoczyło teraz według kalkulatora na 75G.
ciekawe jak tam u mnie. Pasuje się pomierzyć
Cytat:
Napisane przez Kiinga26 Pokaż wiadomość
Moja kuzynka tydzień po terminie urodziła córeczkę o wadze 2300, a malutka była całkowicie zdrowa.
Mi wcześniej teściowa i siostra męża ciągle dogryzały, że mam mały brzuch/ mało jem i jakie ja to dziecko urodzę . Nie pomagały stwierdzenia, że mała rozwija się prawidłowo, itp. W końcu się wkurzyłam i stwierdziłam, że to moje dziecko i jakie będzie to będę je kochać i małe jest piękne. I się odczepiły. Co za baby
Cytat:
Napisane przez Bonku Pokaż wiadomość
mały waży 637g ale jestem zawiedziona bo mimo ze wspomnialam i przygotowałam bożene to nie zaglądnał mi do szyjki.. pytał czy cos boli czy sa plamienia upławy? ja nie, a no to jak sie nic nie dzieje to nie trzeba a jak by sie cokolwiek dzialo to zbada.
Super waga! . Co do pogrubionego to u mnie dokładnie to samo! I też myślę, że jednak od lipca przydałoby się zajrzeć

Cytat:
Napisane przez _emma Pokaż wiadomość
Są ciut większe ale za to mniej jędrne jednak nie przeszkadza mi to bo mąż je uwielbia
A z czym jadacie pampuchy? U nas babcia przeważnie robiła z taką twardą marmoladą wieloowocową. Raz zrobiła z serem i to już nie to samo . Oo, jeszcze raz na weselu jadłam z sosem mięsnym. Też dobre . W rodzinnych stronach na to mówimy parzaki. Tu, na śląsku- parowce.
Długo wcześniej kp?
Cytat:
Napisane przez gosza82 Pokaż wiadomość
Nienzajoma dużo zdróweczka!!!
dziękuję Ci Kochana!

Cytat:
Bry! U mnie dzisiaj znowu pobudka o 5.:/
hi five!

+ =
nieznajoma0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-17, 06:20   #1595
magda16262
Zadomowienie

Przyszedł i czas na mnie. Przychodnia i krzywa. Jade ;(
magda16262 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-17, 06:25   #1596
_polly_
Zakorzenienie

nieznajoma, ja jak się zmierzyłam, to szok! Będę musiała kupić sobie chociaż ze dwa staniki, ale będę szukać promocji, bo po ciąży pewnie znowu będzie czekała mnie wymiana.

Ja się budzę o 5, bo tż ma ustawione 3 budziki i wstać nie może, muszę go wykopywać z łóżka i się rozbudzam przy tym.

---------- Dopisano o 07:21 ---------- Poprzedni post napisano o 07:20 ----------

Cytat:
Napisane przez magda16262 Pokaż wiadomość
Będzie dobrze.

---------- Dopisano o 07:25 ---------- Poprzedni post napisano o 07:21 ----------

Tak się ostatnio czuję, jak się położę do łóżka.

Stary 2015-11-17, 06:25   #1597
malinka9191
Zakorzenienie

dzień dobry
lecę na krzywą więc proszę o kciuki, żeby mi to weszło jakoś i żeby mieli w lab. glukoze.
Nadrobię pozniej, jak wroce
A tymczasem za wizyty
Stary 2015-11-17, 06:28   #1598
nieznajoma0
przyczajony tygrys

Cytat:
. Postaraj się jak najszybciej wypić, wtedy nei jest najgorzej
Cytat:
nieznajoma, ja jak się zmierzyłam, to szok!
Ja się budzę o 5, bo tż ma ustawione 3 budziki i wstać nie może, muszę go wykopywać z łóżka i się rozbudzam przy tym.:pala
też w końcu pasuje wymienić, bo się za to zabieram i zabieram. Jak zacznę oglądać to albo za drogie, albo brzydkie i po temacie
Mój ma ustawiony jeden, ale i tak już śpię na czuja. A jak się zacznie zczołgiwać z łóżka, chodzić po pokoju, szukać ubrań, wzdychać, że znów na rano to już w ogóle

---------- Dopisano o 07:28 ---------- Poprzedni post napisano o 07:25 ----------

za wszystkie glukozy, pobrania krwi, odbiory wyników, wizyty, usg, spotkania z przyjaciółmi, rozmowy, za zakupy i wszystko co sobie na dziś zaplanowałyście!

Malinka, będzie dobrze. Nie myśl, że to słodkie. Jednym duszkiem i poleci

+ =
nieznajoma0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-17, 06:30   #1599
_polly_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malinka9191 Pokaż wiadomość
dzień dobry
lecę na krzywą więc proszę o kciuki, żeby mi to weszło jakoś i żeby mieli w lab. glukoze.
Nadrobię pozniej, jak wroce
A tymczasem za wizyty
Będzie dobrze. Staraj się wypić na raz.
Cytat:
Napisane przez nieznajoma0 Pokaż wiadomość
też w końcu pasuje wymienić, bo się za to zabieram i zabieram. Jak zacznę oglądać to albo za drogie, albo brzydkie i po temacie
Mój ma ustawiony jeden, ale i tak już śpię na czuja. A jak się zacznie zczołgiwać z łóżka, chodzić po pokoju, szukać ubrań, wzdychać, że znów na rano to już w ogóle
Ja się będę musiała przejść po sklepach, czasami mają promocję na Avę lub Kingę, i wtedy wyjdzie ok. 40-50zł za stanik.
Mój pierwszy budzik ma ustawiony o 5, dzisiaj wygrzebał się z łóżka o 5.40.

Stary 2015-11-17, 06:45   #1600
fjolek
Zadomowienie

ja tez od 5 nie spie ..3 budziki mojego ;p bo za pierwszym razem tylka nie ruszy
Stary 2015-11-17, 06:50   #1601
Abii84
Rozeznanie

Cytat:

ALe fakt w ciąży tego nie można robic bo to na narkozie lub znieczuleniu trzeba
mnie się w pierwszej ciąży zrobiła jakaś torbiel w okolicy kości ogonowej i miałam nacinane i czyszczone w narkozie. Ciąża nie wyklucza narkozy jeśli nie ma innego wyjścia, a mnie się to cholerstwo w ciągu 3 dni rozwinęło do takiego stopnia, że z bólu nie mogłam siedzieć, leżeć a i ze staniem były problemy. Po ciąży się to odnowiło i wtedy już miałam wycinane, ale wtedy doraźnie pomogło i spokojnie mogłam chodzić do końca ciąży. Wiem, że to co innego niż u moni ale czasem lepiej jest coś usunąć choćby pod narkozą niż męczyć się z tym parę miesięcy.

---------- Dopisano o 06:50 ---------- Poprzedni post napisano o 06:49 ----------

Cytat:
A z czym jadacie pampuchy?
z sosem truskawkowym!!
Abii84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-17, 06:51   #1602
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sowa2806 Pokaż wiadomość
To i ja do leżących brzuchatek sie dołączam tak mi sie nudzi ze tylko co chwile odświeżam czy nic nowego nie naskrobalyscie
Przyjęli Cię do szpitala?

Cytat:
Napisane przez ktoregos_dnia Pokaż wiadomość
A nie czuć tłuszczu w takim zimnym bloku?
Nie czuć, smakuje jak prawdziwa czekolada. Mi nie wychodzi ale kuzynka Tż często robi i nas częstuje muszę wziąć przepis od niej.

Cytat:
Napisane przez fjolek Pokaż wiadomość
tez mam zamiar kupic butelki z aventu chyba na dniach zamowie ile fasolka za nie dalas? znalazlam na allegro w miare spoko cenowo 4 butelki smoczek i szczotka 63zl plus przesylka
kiedys byly w biedronce butelki avent podgrzewcze itd ale to chyba bylo na dzien matki czyli w maju ;/
Nie tak dawno kupiłam w Biedronce za 15zł tą dużą 260ml

Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
Ja tez mam na kazdej wizycie badanie na samolota
Nie lubie tddgo
Ja też na każdej.
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-17, 07:31   #1603
magda16262
Zadomowienie

Glukoza wypita weszla, calkiem przyzwoicie było czekam na kolejne badanie 8.55 , trzecie o 9.55 i koniec no i sniadanko :p

Dark ciesze sie z twojej wiz.

Cholernie boje sie o swoja jutro bo moja mała cos leniwa ostatnio jest jutro wszystkiego sie dowiem.
magda16262 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-17, 07:31   #1604
monikmi
Zadomowienie

Dzień dobry! Ja jeszcze w łóżku ale powoli mnie głód dopada, syn się niecierpliwi więc zaraz czas wstać, nie będę się nad dziecięciem znęcać

Cytat:

Monikmi ten gruczol to bartoliniego?
Lekarz nazywał go gruczołem krokowym/przycewkowym, tak zrozumiałam z jego łamanej polszczyzny ale chyba chodzi o ten sam. Mi nie zbiera się wydzielina tylko rośnie sam gruczoł, powiedział że wydzieliny jest niewiele bo jest twardy guzek. Mówił że idealnie by było jakby sam się oczyścił, ale to się zdarza w ogóle? ze wydzielina sama wycieknie? Wtedy mam się zgłosić do niego a co dalej to nie wiem, nie wiem nawet jak poznam że to wydzielina właśnie z tego gruczołu

Cytat:
Napisane przez Abii84 Pokaż wiadomość
mnie się w pierwszej ciąży zrobiła jakaś torbiel w okolicy kości ogonowej i miałam nacinane i czyszczone w narkozie
Ja nie boję się operacji, wiem że czasem to "mniejsze zło" chociaż wizja szpitala jest przerażająca. Chciałabym tylko uniknąć tego w ciązy bo wiem że będę bardzo bała się o dziecko

I tak sobie przypomniałam że znowu mi krzywej nie zalecił kalafior... a miałam zapytać!

monikmi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-17, 07:39   #1605
fjolek
Zadomowienie

w niektorych biedronkach byly wlasnie roznego asortymentu wyprzedaze u mnie w miescie jak na zlosc nic ;/

wlasnie rozwiesilam pranie za godzine sie chyba zbieram do rodzicow zrobic porzadki w moich meblach bo musze gdzies upychac ciuszki powyzej 3 miesiaca, niewiem gdzie ja to poupycham u mnie ciasno tam ciasno ;/

dziewczyny kupowala lub dostala ktoras z was juz album dla dzieci pierwszy rok albo poerwsze 3 lata co sie uzupelnia wkleja fotki itd chce sobie cos takiego kupic ale zbaranialam ktory warto;/
kiedys pisalysmy o tym albumie "moj pierwszy album dziewczynka ale nieznalazlam na necie ani w empiku
w ogole to mam na oku pare rzeczy dla bobasa i teraz niewiem czy to kupowac czy sie wstrzymac bo moze ktos nam bedzie chcial kupic ;/ ale chyba lepiej sie wstrzymac do ostatniej chwili

Edytowane przez fjolek
Czas edycji: 2015-11-17 o 07:42
fjolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-17, 07:40   #1606
_emma
Zakorzenienie

Cytat:
bo miałyśmy inną wizję na rozwój obrzędów w średniowiecznych wsiach i miastach

Cytat:
Dzisiaj chcę złożyć zamówienie i coś za duża kwota mi wychodzi. Patrzę, a tu wszystko już po starych cenach.
Przykro mi
Cytat:
A z czym jadacie pampuchy?
Jadałam jako dziecko były bez nadzienia
Cytat:
Tak się ostatnio czuję, jak się położę do łóżka.
mała daje czadu przed spaniem? Moja jest spokojna kiedy się kładę później będzie gorzej bo będzie miała mało miejsca i będzie się układała wygodnie do snu
Stary 2015-11-17, 07:41   #1607
sloneczko4477
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny to już przesada.. Ja nawet jak śpię to mi się śni, że z Wami gadam Obudziłam się i dalej sobie w myślach z Wami dyskutowałam, bo miałyśmy inną wizję na rozwój obrzędów w średniowiecznych wsiach i miastach
Haha nie tylko Tobie Wczoraj mi się śniło, że leżałam z telefonem i pisałam na forum

Dzień dobry
Widzę, że dzisiaj sporo krzywych więc trzymam kciuki nie taki diabeł straszny jak go malują
Cieszę się z dobrych wieści !
A te mniej dobre niech się dobrze skończą
Ja jeszcze w łóżku
Dzisiaj sobie poszaleję na allegro bo mi odblokowali przelewy internetowe
Stary 2015-11-17, 07:46   #1608
_emma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monikmi Pokaż wiadomość
I tak sobie przypomniałam że znowu mi krzywej nie zalecił kalafior... a miałam zapytać!
Ja też nie dostałam jeszcze skierowania ale mamy chyba czas do 28tc czy jakoś tak
Stary 2015-11-17, 07:49   #1609
sowa2806
Rozeznanie

Przyjęli Cię do szpitala?
Miedzy 10 a 11 mam sie stawić. Moja gin. ma tam dzis dyżur wiec byłoby nieprzyjemnie gdyby sie okazało ze odprawia mnie z kwitkiem. Chociaz moje zdziwienie było nie małe jak zadzwoniła dzis do mnie położna i mówi ze mam jutro usg w szpitalu na patologii... ! Od słowa do słowa wyszło ze pomyliła pacjentki
sowa2806 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-11-17, 07:50   #1610
Lewek
Zakorzenienie

Cytat:
Hahaha
Cytat:
Glukoza wypita weszla, calkiem przyzwoicie było czekam na kolejne badanie 8.55 , trzecie o 9.55 i koniec no i sniadanko

Dark ciesze sie z twojej wiz.

Cholernie boje sie o swoja jutro bo moja mała cos leniwa ostatnio jest jutro wszystkiego sie dowiem.
Magda idziemy łeb w łeb ja mam wejść o 8.54 a potem o 9.54

Ale nie wiem czy nie miałyście racji z tym kremem wczorajszym bo cukier mi wyszedł 110 a to podobno dużo panie pytaly czy coś jadłam to się przyznałam. I teraz czy wynik będzie miarodajny...
Trochę mi się słabo zrobilo pół godziny temu ale przeszło. Ok. Trzeba zaraz wchodzić ponownie.
Lewek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-17, 07:50   #1611
monikmi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fjolek Pokaż wiadomość
dziewczyny kupowala lub dostala ktoras z was juz album dla dzieci pierwszy rok
Ja jeszcze nie kupowałam, ale kupię na necie jest tego mnóstwo
http://www.empik.com/chlopiec-album-...0350,ksiazka-p
http://www.empik.com/album-pamiatka-...2852,ksiazka-p
http://www.empik.com/album-naszego-s...4956,ksiazka-p
http://www.empik.com/album-dziecka-o...9103,ksiazka-p

Dostałam też ramkę na zdjęcie z miejscem na odcisk stópki albo rączki, siostra mi podarowała ale dokupię na wiosnę jeszcze dwa takie gadżety, żeby podarować dziadkom Małego

monikmi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-17, 07:53   #1612
caro_83
Raczkowanie

Ja właśnie czekam na wizytę mam nadZieję że dostanę zwolnienie bez problemu bo nie chcę mi się do pracy już dzisiaj iść. I skierowanie na glukoza

Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka
Stary 2015-11-17, 07:53   #1613
Bonku
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez monikmi Pokaż wiadomość

Lekarz nazywał go gruczołem krokowym/przycewkowym, tak zrozumiałam z jego łamanej polszczyzny ale chyba chodzi o ten sam. Mi nie zbiera się wydzielina tylko rośnie sam gruczoł, powiedział że wydzieliny jest niewiele bo jest twardy guzek. Mówił że idealnie by było jakby sam się oczyścił, ale to się zdarza w ogóle? ze wydzielina sama wycieknie? Wtedy mam się zgłosić do niego a co dalej to nie wiem, nie wiem nawet jak poznam że to wydzielina właśnie z tego gruczołu
Ja dzisiaj w pracy 8h bede z forum na bieżąco

jak mialam tego bartoliniego to oczywiscie internety poszły w ruch i dziewczyny pisały ze pod wpływem termoforu czy gorących kąpieli im to pekało i ulga była.. mi oczywiscie nic nie pomagało w dodatku gin w szpitalu mnie nastraszyła ze trzeba bedzie to wyciąć i tak sie zestresowałam operacją ze cała noc nie spałam.. następnego dnia był inny lekarz na dyżurze sie okazało ze wystarczy naciąć i oczyścić i gruczołek zostaje na miejscu w koncu jakąś swoją misję spełnia i nie bardzo chcialam się go pozbywać może to Twoje to coś innego ta gulka jest na wargach sromowych mniejszych wpisz sobie w google gruczoł bartoliniego to Ci wyskoczy i sobie spr czy to to, teraz to mam ale po drugiej stronie po prostu powiekszone ale nie boli więc trzeba czekać az sie zrobi zapalenie zeby była powtórka z rozrywki, doraznie można to odessać strzykawką mialam tak raz robione.. myslalam ze umre (nie wiem jak porod przezyje jak to była dla mnie masakra) ale to nic nie dało bo dalej to mam
Bonku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-17, 07:58   #1614
sloneczko4477
Zadomowienie

Co myślicie ?
Jaki rozmiar butów w ogóle ?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1447747061207.jpg (45,0 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1447747071228.jpg (69,9 KB, 5 załadowań)
Stary 2015-11-17, 08:00   #1615
sowa2806
Rozeznanie

Lewek

Ale nie wiem czy nie miałyście racji z tym kremem wczorajszym bo cukier mi wyszedł 110 a to podobno dużo panie pytaly czy coś jadłam to się przyznałam. Do 90 jest norma naczczo. Ja miałam na skierowaniu napisana glukoze,a wpadłam na pomysł ze jak juz wstałam rano to zrobie krzywa cukrowa to nie będę sie pozniej zrywać drugi raz. a ze przechodziłam przez ten czas, w którym czekolady nawet nie lamalam tylko rozwijałam ze sreberka i wsowalam to sie doigralam. Chociaz moja gin mówi ze organizm sobie powinien poradzić do następnego dnia z tym cukrem a jeżeli tego nie zrobił to cukrzyca....
sowa2806 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-17, 08:02   #1616
gosza82
Rozeznanie

Dziewczęta na zdrówko z tą glukozą fajnie będziecie miały już z głowy ja muszę czekać tydzień

Ja jeszcze nie kupuję żadnych albumów czekam na grudzień może będą promocję

Ja dziś wracam do pracy dopijam kawke i uciekam. Może po pracy do lumpka podejdę...

Dziś moja babcia ma operację bo wykryto guzka (wstrętne raczysko ) całą noc nie spałam nie mogę przestać o niej myśleć

Dziewczęta miłego spokojnego dnia tak jak napisała Nieznajoma za wizyty spotkania itp itd
gosza82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-17, 08:07   #1617
fjolek
Zadomowienie

takie buciki to chyba bardziej wrzesien pazdziernik listopad trudno powiedziec jaka stope beda mialy nasze dzidki..
moja mama polrocznemu siostrzencowi mojemu kupuje na teraz 22/23
ja jakies butki ze smyka mam 1 8 i 20 ale trudno powiedziec kiedy beda dobre..dla noworodka bede kupowac tylko skarpetki i takie paputki ala skarpetka tylko grubszaa potem sie okaze
Stary 2015-11-17, 08:07   #1618
_polly_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _emma Pokaż wiadomość
Przykro mi

mała daje czadu przed spaniem? Moja jest spokojna kiedy się kładę później będzie gorzej bo będzie miała mało miejsca i będzie się układała wygodnie do snu
A takie ładne rajtki były.

Codziennie. Wieczorem wali tak, jakby chciała się już wydostać.

Stary 2015-11-17, 08:12   #1619
Lewek
Zakorzenienie

Gosza kciuki za babcie.

U mnie te kluchy o których piszecie to parowańce i jada się je ze śmietaną i cukrem. Choć ja jeszcze ani razu ich nie robiłam.
Lewek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-17, 08:23   #1620
_polly_
Zakorzenienie

U mnie się mówi po prostu buły na parze. Lubię je na słodko, jak i z mięsem i jakimś sosem.

Nie mam pomysłu na dzisiejszy obiad.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości