Mamusie styczniowe 2016, cz. VI - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-11-18, 13:14   #2401
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706
Dot.: Mamusie styczniowe 2016, cz. VI

Cytat:
Napisane przez ahnessy Pokaż wiadomość
dziewczyny chciałabym kupić już koszulę do porodu i na później do karmienia. powiedzcie do porodu brałyście na ramiączkach czy z krótkim rękawkiem?
mam i na ramiączkach i z rękawem krótkim

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
Może to głupie, ale na jakie wirowanie nastawiałyście kocyki
800 - jak każde pranie przy większym mi pralka tańczy w łazience

Cytat:
Napisane przez kasia01987 Pokaż wiadomość
Ale chodzi mi o herbatki, sole kremy itd dokładnie po firmie czy nazwie jakie dziewczyny zamawiały
herbatek żadnych. Sól fizjologiczna, gaziki itd - najtańsze kosmetyki Babydream

Cytat:
Napisane przez Jerzyczka Pokaż wiadomość
Chcemy zdjecia!
Body wyprasowane i wyprane, wiec policzone.
Wiec jesli chodzi i nie to ilosc ksztaltuje sie tak:

Body długi rękaw: rozm.56 - 8 sztuk, 62 - 10 sztuk, 68 - 1 sztuka
Body krótki rękaw: rozm. 50 - 1 sztuka, 56 - 6 sztuk, 62 - 2 sztuki, 68 - 1 sztuka.

Na początek ten 56-62 rozmiar ilościowo myslicie, ze styknie? Bo wiadomo,ze 68 i wieksze bede juz sukcesywnie dokupowac
Jak dla mnie idealna ilość na początek
magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-18, 13:15   #2402
hariett
Zadomowienie

Nevula działa, ale że sprawdzam z telefonu to tradycyjnie niewyraźnie pokazuje Tak czy inaczej - gratulacje!

hariett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-18, 13:17   #2403
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nebula Pokaż wiadomość
Hehe. Czy wyświetla się wam załącznik? Testuję dodawanie telefonom
O kurczę ile tego i mówisz, że to jeszcze nie wszystko Lubiłam patrzeć na moją suszarkę pełną ciuszków małego
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-18, 13:19   #2404
Kasiulenkowo
Zakorzenienie

nie wiem jak to wyobrazić sobie dają od razu a jeszcze trzeba łożysko urodzić ewentualnie zeszyć ranę...

tak 2h leżymy na tym łóżku porodowym? nasza kąpiel po tych 2 godz? karmienie ponowne i spać?
punktu widzenia w każdej chwili.

Kasiulenkowo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-18, 13:24   #2405
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
ja wyjątkowo na komputerze a nie telefonie, wyświetla się

Cytat:
Napisane przez Kasiulenkowo Pokaż wiadomość
nie wiem jak to wyobrazić sobie dają od razu a jeszcze trzeba łożysko urodzić ewentualnie zeszyć ranę...

tak 2h leżymy na tym łóżku porodowym? nasza kąpiel po tych 2 godz? karmienie ponowne i spać?
tu masz wyjaśnione ws porodu siłami natury http://mataja.pl/2014/12/co-mnie-cze...silami-natury/

a tutaj cesarka http://mataja.pl/2014/12/witaj-w-swiecie-cesarskim/

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-18, 13:39   #2406
ahnessy
Rozeznanie

Cytat:
działa, zazdroszczę ja na razie rzeczy mam wyprane w zwykłym proszku razem z naszymi bo jak kupowałam czy dostawałam to nie chciałam takich nie wypranych trzymać a na dzieciowe pranie muszę jeszcze poczekać bo przed nami gruntowanie i malowanie góry rany jak to się wlecze
Cytat:
Napisane przez baby montana Pokaż wiadomość
tu masz wyjaśnione ws porodu siłami natury http://mataja.pl/2014/12/co-mnie-cze...silami-natury/
OMG mam nadzieję że będę tak zaabsorbowana maluszkiem że nie zauważę co oni tam majstrują, blee oby żadnej z nas nawet najmniejszy kawałeczek łożyska nie został w środku
ahnessy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-18, 13:39   #2407
kasia01987
Wtajemniczenie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
mam i na ramiączkach i z rękawem krótkim

800 - jak każde pranie przy większym mi pralka tańczy w łazience

herbatek żadnych. Sól fizjologiczna, gaziki itd - najtańsze kosmetyki Babydream

Jak dla mnie idealna ilość na początek

Dziękuje za informacje

Załącznik widoczny ja prałam na raty;d łącznie 3 suszarki ciuszków
kasia01987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-18, 13:48   #2408
niepozorna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez uaoo Pokaż wiadomość
Kochana, wiosna! Słoneczko jest, wiaterku zero. Padało w nocy więc wszędzie mokro ale pogoda super, jak rano zawoziłam małą to ubrałam sam sweterek bez kurtki. Ciepełko jest Na morzu glada.
Ale Ci dobrze!

Cytat:
będziecie chciały od razu maluszki na pierś dać czy dopiero jak obmyją i zrobią badania
Ja będę chciała od razu

Cytat:
Napisane przez czarnulax Pokaż wiadomość
Po CC to podobno mąż dostaje do kangurowania?
Tak

MallaMi zdjęcia pościeli i rożka poprosimy

Nebula poszalałaś z praniem

Prostujemy zą
bki
niepozorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-18, 13:53   #2409
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarnulax Pokaż wiadomość
To mendy kłamią w wiadomościach i radiu
to może zależy gdzie?
u mnie właśnie zaczęło padać, ale póki co delikatnie.

Cytat:
wyświetla, wyświetla

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
uaoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-18, 13:57   #2410
tygrysek83
Zadomowienie

Jerzyczka, dzięki za namiary na sklep z tkaninami. Muszę do Kingi do pokoju zrobić pokrowiec na sofę. Nie mogę się tylko ciągle zdecydować na kolor.
Jeżeli chodzi o ilość body to myslę, że w zupełności Ci wystarczy.

Kasiulenkowo, w szpitalu w którym zamierzam rodzić i rodziłam pierwszą córkę, dziecko kładą od razu na piersi i prawie od razu dostawiają do cyca. Nie pamiętam czy nie przecierają troszkę, ale nie jakoś mega. Na czas "rodzenia" łożyska maluszek jest już z tobą. Na ważenie/mierzenie biorą trochę później. A mycie to ewentualnie przy jakimś wieczornym obchodzie, ale jedynie na życzenie rodziców. Leżysz przez 2h w sali porodowej i dopiero potem przewożą Cię na poporodową gdzie można się umyć. Choć mi chwilkę zajęło zanim się do łazienki dotelepałam.

Dziewczyny, a jak zrobią Wam CC 21-22 to wypuszczą na święta do domu?

Nebula, ale kolorowo na tej suszarce. U mnie jakoś większość w bieli, żółci, niebieskim, bladoróżowym. Dopiero te na 3-6 mam bardziej intensywne.

Ahnessy kiedy planowane zakończenie remontu?
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-18, 13:58   #2411
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ahnessy Pokaż wiadomość
działa, zazdroszczę ja na razie rzeczy mam wyprane w zwykłym proszku razem z naszymi bo jak kupowałam czy dostawałam to nie chciałam takich nie wypranych trzymać a na dzieciowe pranie muszę jeszcze poczekać bo przed nami gruntowanie i malowanie góry rany jak to się wlecze

OMG mam nadzieję że będę tak zaabsorbowana maluszkiem że nie zauważę co oni tam majstrują, blee oby żadnej z nas nawet najmniejszy kawałeczek łożyska nie został w środku
ja jak przeczytałam ten opis to mało nie zemdlałam z wrażenia

i remont....aaaa u nas tak ładnie się zaczęło a teraz zwolniło mama przyjeżdża w sobotę za tydzień i raczej jeszcze nie będzie nic gotowe żeby mogła mi pomóc...szczerze, ja już chyba nie mam na to siły. sprzątanie po remoncie to dramat a moje konto coraz bardziej zbliża się do 0 i nie będę miała hajsu żeby komus zapłacić za sprzątanie

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

Stary 2015-11-18, 13:58   #2412
kasia01987
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tygrysek83 Pokaż wiadomość

Dziewczyny, a jak zrobią Wam CC 21-22 to wypuszczą na święta do domu?
Mnie w prywatnej po 48h wypuszczają jeśli jest w porządku więc mam nadzieje że będę w domku
kasia01987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-18, 14:01   #2413
Jerzyczka
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja tez sobie nie wyobrazam jak to wszystko wyglada, ale chcialabym od razu malego dostac na klate
Na dzis prasowanie skonczone
Podliczylam jeszcze spioszki i polspioszki/spodenki.
Polspioszki/spodnie: rozm.50: 1, rozm.56: 10, rozm.62: 6, rozm.68: 1.
Spioszki: 56-62: 5 sztuk, 68: 2 sztuki
Czapka bawelniana: 13 sztuk, rozne rozmiary, ale glownie od 36 a gore maks do rozm.ubranek 62.
Czapa ciepla: 1 (dokupic?)
Skarpety: 9 par.
Niedrapki: 4 pary.
Kombinezon mam jeden.
A i nie licze takich bluzeczek, kaftanikow, koszul i spodni wyjsciowych czy bluz bo tego tez troche mam, ale liczylam te podstawy podstaw. Co dokupic dziewczyny?

Widze, ze mam malo spiochow, pajacy nie liczylam, bo lacznie wszystkich rozmiarow mam moze z 4,ale mam sporo polspioszkow i spodenek takich mieciutkich, wiec starczy czy powinnam spiochy dokupic? Pajacyki jakos mi nie podchodza, musza byc naprawde czaderskie,zeby mi sie spodobaly :p
Jerzyczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-18, 14:05   #2414
Nebula
Zakorzenienie

GG do Nebula

W końcu proszek przyszedł z gemini trzeba było ruszyć z kopyta. Jeszcze kolorowe + kocyki i ręczniki + pieluszki. Cieszę sie straszliwie.

Plus wczoraj kupiliśmy meble do przedpokoju i łazienki na promocji z jysku. Dzis odbieramy będzie w końcu ciut ladniej w naszej "norze". Czyt. 30-letnim niewyremontowanym mieszkaniu potem tylko łóżeczko i regalik na dziecięce rzeczy.
Stary 2015-11-18, 14:14   #2415
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:
Kasiulenkowo, w szpitalu w którym zamierzam rodzić i rodziłam pierwszą córkę, dziecko kładą od razu na piersi i prawie od razu dostawiają do cyca. Nie pamiętam czy nie przecierają troszkę, ale nie jakoś mega. Na czas "rodzenia" łożyska maluszek jest już z tobą. Na ważenie/mierzenie biorą trochę później. A mycie to ewentualnie przy jakimś wieczornym obchodzie, ale jedynie na życzenie rodziców. Leżysz przez 2h w sali porodowej i dopiero potem przewożą Cię na poporodową gdzie można się umyć. Choć mi chwilkę zajęło zanim się do łazienki dotelepałam.
U mnie jest bardzo podobnie, a co do kąpieli ja się wykąpałam na drugi dzień rano dopiero, bo nie miałam siły, a w nocy przyszła położna żeby mi pomóc trochę pochodzić po korytarzu, bo cały czas leżałam tak mnie wszystko bolało. (urodziłam po 17).

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
Stary 2015-11-18, 14:16   #2416
hariett
Zadomowienie

Cytat:
i remont....aaaa u nas tak ładnie się zaczęło a teraz zwolniło mama przyjeżdża w sobotę za tydzień i raczej jeszcze nie będzie nic gotowe żeby mogła mi pomóc...szczerze, ja już chyba nie mam na to siły. sprzątanie po remoncie to dramat a moje konto coraz bardziej zbliża się do 0 i nie będę miała hajsu żeby komus zapłacić za sprzątanie
Co znowu wymyślili?
U nas nadal cisza w sprawie remontu. Sama nie wiem, też już siły nie mam... Z resztą teraz nawet jakby chcieli robić, to robiliby popołudniami/wieczorami, a my w przyszłym i następnym tygodniu SR mamy w poniedziałki i środy tak, że wyjeżdżamy ok. 17 i wracamy ok. 22... No nie zostawimy robotników samych w mieszkaniu, a u nas zajęcia są typowo dla par i zależy mi bardzo, żeby tż na nich był.
Wizja tego, że z tym skończymy przed świętami coraz mniej do mnie przemawia. W tej kwestii mam dosyć kompletnie

Nebula gratulacje mebli, zazdroszczę

Stary 2015-11-18, 14:19   #2417
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
Polspioszki/spodnie: rozm.50: 1, rozm.56: 10, rozm.62: 6, rozm.68: 1.
Spioszki: 56-62: 5 sztuk, 68: 2 sztuki
Czapka bawelniana: 13 sztuk, rozne rozmiary, ale glownie od 36 a gore maks do rozm.ubranek 62.
Czapa ciepla: 1 (dokupic?)
Skarpety: 9 par.
Niedrapki: 4 pary.
Kombinezon mam jeden.
A i nie licze takich bluzeczek, kaftanikow, koszul i spodni wyjsciowych czy bluz bo tego tez troche mam, ale liczylam te podstawy podstaw. Co dokupic dziewczyny?
półśpiochów i śpiochów wystarczająco A jak mówisz że masz 4 pajacyki z wszystkich rozmiarów to bym kupiła tak żeby mieć 2-3 pajace z 62
Czapkę ciepłą kupiliśmy jedną - i tyle miało wystarczyć ale dostaliśmy jeszcze jedną W każdym razie przecież czapka się nie brudzi nie? A nawet jeśli to wypierzesz i szybko wyschnie
Czapeczek cienkich masz zawrotną ilość
Stary 2015-11-18, 14:21   #2418
baby montana
Zakorzenienie

hariett - oni nic nie wymyślili tylko robią rzeczy trochę bardziej wymagające precyzji a mniej widoczne, tzn. tak bardzo nie widać postępu. ale jak dzisiaj weszłam to naprawdę nie wiem kto to sprzątnie wszystko, bo ja nie jestem w stanie, kicham po 3 minutach (mam alergię na kurz) a poza tym remont to nie wszystko - szafek kuchennych pewnie do przyszłego roku nie kupimy bo nie będziemy już mieć hajsu... :/
wkurza mnie to że remonty się zaczynają z zaplanowanymi wydatkami X a kończą X+50%X

ja chociaż mam więcej czasu niż ty do rozwiązania, ale i tak ta niepewność straszna...a co twój TŻ mówi?

Edytowane przez baby montana
Czas edycji: 2015-11-18 o 14:22
Stary 2015-11-18, 14:23   #2419
Jerzyczka
Wtajemniczenie

Cytat:
półśpiochów i śpiochów wystarczająco A jak mówisz że masz 4 pajacyki z wszystkich rozmiarów to bym kupiła tak żeby mieć 2-3 pajace z 62

Czapkę ciepłą kupiliśmy jedną - i tyle miało wystarczyć ale dostaliśmy jeszcze jedną W każdym razie przecież czapka się nie brudzi nie? A nawet jeśli to wypierzesz i szybko wyschnie

Czapeczek cienkich masz zawrotną ilość

To moze domowie pajacyki, jakby kogos interesowalo na fejsie jest do pobrania kupon na -20% w coccodrillo

A czapeczek cienkich kupilam 4 sama, reszta byla w kompletach np.body, polspioszki plus czapka
Stary 2015-11-18, 14:24   #2420
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Nebula jakie meble ?

Harriet i Baby
Stary 2015-11-18, 14:26   #2421
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:
Plus wczoraj kupiliśmy meble do przedpokoju i łazienki na promocji z jysku. Dzis odbieramy będzie w końcu ciut ladniej w naszej "norze". Czyt. 30-letnim niewyremontowanym mieszkaniu potem tylko łóżeczko i regalik na dziecięce rzeczy.
Później pochwal się koniecznie!

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
Stary 2015-11-18, 14:26   #2422
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
A czapeczek cienkich kupilam 4 sama, reszta byla w kompletach np.body, polspioszki plus czapka
ooo no to super

Co do prania to ja piorę po jednej pralce - na początku miałam 3, ostatnio zrobiłam 2 i teraz zostały mi tylko (!) pieluchy tetrowe które mam zamiar wrzucić na 60 stopni - myślę że wystarczy żeby zabić ten dziwny zapach nie? Czy jednak na bawełniane 90 st? (innego nie mam)

Zastanawiam się nad tym czy jest sens kupować ochraniacz na szczebelki.. masakra
Stary 2015-11-18, 14:32   #2423
hariett
Zadomowienie

Cytat:
hariett - oni nic nie wymyślili tylko robią rzeczy trochę bardziej wymagające precyzji a mniej widoczne, tzn. tak bardzo nie widać postępu. ale jak dzisiaj weszłam to naprawdę nie wiem kto to sprzątnie wszystko, bo ja nie jestem w stanie, kicham po 3 minutach (mam alergię na kurz) a poza tym remont to nie wszystko - szafek kuchennych pewnie do przyszłego roku nie kupimy bo nie będziemy już mieć hajsu... :/
wkurza mnie to że remonty się zaczynają z zaplanowanymi wydatkami X a kończą X+50%X

ja chociaż mam więcej czasu niż ty do rozwiązania, ale i tak ta niepewność straszna...a co twój TŻ mówi?
No to przynajmniej tyle że robią Sprzątanie to tragedia... I najgorsze że nie da się tego robić w trakcie, powoli, bo na koniec i tak wszystko jest do sprzątania. Ja na czas kucia zamknęłam górną łazienkę, a i tak jest zakurzona

My mamy z zakupami to samo z szafą i komodą do nas, już nawet nie myślę o takich rzeczach jak sofa, szafka pod schody, szafka koło cz. kuchennej, krzesła czy fotel do młodego... A wiadomo że po drodze jest milion innych rzeczy do kupienia Masz zupełną rację z tymi wydatkami. Co gorsza z czasem trwania remontu jest to samo...

Mój tż uważa że spokojnie, zdążymy. Z resztą unika tego tematu jak ognia Specjalnie mu się nie dziwię - on niewiele w tej materii może, kasy też nie mamy żeby to przyśpieszyć, a jeszcze ostatnio cały czas jest zdenerwowany pracą i wszystkim.

Stary 2015-11-18, 14:35   #2424
ahnessy
Rozeznanie

Cytat:

Ahnessy kiedy planowane zakończenie remontu?
Cytat:
u nas to bardziej wykończenie nie remont (wykańcza także mnie) mieszkamy w naszym domku od lutego i powoli wszystko robimy, ze względów finansowych TZ jest moją ekipą "remontową" dlatego tak wszystko się ciągnie bo przecież do pracy też chodzić musi do końca listopada planujemy mieć pomalowaną górę i tam chcemy się przenieść - już nie będę musiała w nocy chodzić do kibelka po schodach
a do świąt TZ obiecał że zrobi kuchnię na dole - wystarczy mi tylko tyle żeby był blat i zamontowany w nim zlew i kuchenka bo jak na razie prowizoryczną kuchnię mam w piwnicy nie jest źle tylko latanie po 3 pietrach to już nie na moje siły

Także łączę się w bólu z wszystkimi wyczekującymi końca wszelkich prac budowlanych

P.S. terminy terminami - u nas już 100 razy były przekładane haha
ahnessy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-18, 14:36   #2425
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:
do prania to ja piorę po jednej pralce - na początku miałam 3, ostatnio zrobiłam 2 i teraz zostały mi tylko (!) pieluchy tetrowe które mam zamiar wrzucić na 60 stopni - myślę że wystarczy żeby zabić ten dziwny zapach nie? Czy jednak na bawełniane 90 st? (innego nie mam)
Ja właśnie sama jeszcze nie wiem. Jak będę miała coś białego do prania to wypiorę razem z pieluchami na 90 stopni, a jak będę miała same pieluchy do prania to w 60 stopniach, bo ten program u mnie jest krótszy

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
Stary 2015-11-18, 14:38   #2426
baby montana
Zakorzenienie

to podobnie jak u nas, teraz mąż na szczęście trochę bardziej zrelaksowany, ale jak mu powiedziałam że już dwie z grupy urodziły to trochę się wystraszył jednak. ale cóż, teraz musimy ciągnąć dalej, bo wyburzyliśmy schody a nie możemy bez nowych zostać, więc przynajmniej to zrobimy a dużo ulepszeń itd zostawiamy na "kiedyś"...

Stary 2015-11-18, 14:39   #2427
Jerzyczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja właśnie sama jeszcze nie wiem. Jak będę miała coś białego do prania to wypiorę razem z pieluchami na 90 stopni, a jak będę miała same pieluchy do prania to w 60 stopniach, bo ten program u mnie jest krótszy
Moja Mama mówiła, że pieluch tetrowych nigdy się nie pierze z ubraniami, bo strasznie obchodzą po nich ubrania. Więc ja tetry wrzucam osobno, na osobne pranie.
Stary 2015-11-18, 14:44   #2428
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:
Moja Mama mówiła, że pieluch tetrowych nigdy się nie pierze z ubraniami, bo strasznie obchodzą po nich ubrania. Więc ja tetry wrzucam osobno, na osobne pranie.
nigdy mi się to nie zdarzyło

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
Stary 2015-11-18, 14:47   #2429
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
No właśnie! Nie dość, że krótszy to mniej wody mi zżera, bo na 90 to bawełna i pierze się przez 3,5h i pobiera 2 razy więcej wody praktycznie.. eh dylematy
Stary 2015-11-18, 14:48   #2430
baby montana
Zakorzenienie

ja jestem dziwna, poza pierwszym praniem będę wszystko na 30 minutowym eko prać właściwie nie używam innego cyklu w pralce

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości