Mamusie styczniowe 2016, cz. VI - Strona 122 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-11-21, 13:34   #3631
niepozorna
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie styczniowe 2016, cz. VI

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
A rozmiar czapki 50, to nie jest obwód głowy?

Bo ja się spotykam z rozmiarem czapki np. 36 i to by był właśnie obwód łebka noworodka

No właśnie nie, bo to jest najmniejszy rozmiar jaki mają z takich bawełnianych czapeczek. Zimowe już mają rozmiary na obwód główki, np. 36-38 itd. Po prostu oni mają trochę dużą tą rozmiarówkę. Kombinezon futrzany też mam od nich rozmiar 50 i wg mnie to jest takie spore 56.

---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ----------

Cytat:
Napisane przez czarnulax Pokaż wiadomość
Ja zauważyłam, że czapeczki czasem mają rozmiar na obwód główki a czasem jak rozmiarówka ciuszków. I HM ma chyba właśnie tak, bo też mam od nich czapeczkę.

Dokładnie I te bawełniane są właśnie jak rozmiarówka ciuszków.

Prostujemy zą
bki
niepozorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-21, 14:07   #3632
Jerzyczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez niepozorna Pokaż wiadomość
Ja tak samo. Jak pomyślę, że po roku trzeba będzie wrócić do pracy to aż mi się ciężko na sercu robi
Ja nie wiem czy dam rade,dla mnie roczniak to tez maluszek

Cytat:
Napisane przez tygrysek83 Pokaż wiadomość
Powiem Wam, że człowiek to się trochę cieszy, że wraca do pracy i w końcu będzie miał większy kontakt z ludźmi. Oczywiście to zależy od osoby, ale nie musi być to takie straszne.

Ja raczej z tych, co ciezko bedzie wrocic do pracy, jestem tego pewna..

Cytat:
Napisane przez czarnulax Pokaż wiadomość
Ja zauważyłam, że czapeczki czasem mają rozmiar na obwód główki a czasem jak rozmiarówka ciuszków. I HM ma chyba właśnie tak, bo też mam od nich czapeczkę.
Ehem, dokladnie

Posprzatalam, troche poprasowalam koszulki meza a teraz leze i pachne mlody sie znow rozpycha rusza sie uff
Jerzyczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-21, 14:12   #3633
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Dzięki dziewczyny czekam jak na szpilkach na resztę heh

Cytat:
Napisane przez Jerzyczka Pokaż wiadomość
magda Obejrzałam te dwa zdjęcia co wstawiłaś - zapowiada się piękna sesja Ja mojego tżta bym w życiu na coś takiego nie wyciągnęła, On się nie nadaje Chyba bym się zsikała jakby pozował dlatego ograniczyliśmy się do zdjęć mnie i brzucha
A planujecie sesje noworodkowe? Czy już jak maluszki ciut większe będą?
Mój niby też się nie nadaje do zdjęć takich typowo pozowanych ale do serduszka z rąk twarzy mu nie trzeba było mamy parę jak stoimy razem i super ze są bo to jednak nasz dzidziuś a nie tylko mój
Noworodkowe zdjęcia mi się po prostu nie podobają.. Nie wiem czemu dla mnie te dzieci wyglądają mega nienaturalnie wolę zdjęcie rodzinne gdzie będziemy wszyscy razem ale jak ktoś mi wykupi taka sesje to narzekać nie będę a dzidziusiowi i tak będę robić milion zdjęć więc no
Zresztą chciałabym żeby każde kolejne dziecko miało dużo zdjęć - ja jako najstarsza mam dwa albumy, młodszy brat już tylko jeden a ostatni ma pół albumu i nie wiadomo gdzie są jego zdjęcia z chrztu hahaha
magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-21, 14:15   #3634
Jerzyczka
Wtajemniczenie

Magda, zgadzam sie z tymi zdjeciami kazdego dziecka. Ostatnio znalazlysmy z Mama zdjecia zaraz po moim urodzeniu, zdjecia wozka, ze spacerow, mame karmiaca, mame w ciazy. A mojej siostry juz takich zdjec brak jednak co pierworodne to pierworodne haha. Dlatego kurcze tez bym chciala miec duzo zdjec kazdego maluszka ale moj Kuba to przejdzie pewnie samego siebie, bede Mu robic miliony zdjec )
Stary 2015-11-21, 14:19   #3635
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Dlatego mam nadzieję że utrzymany zwyczaj robienia zdjęć co roku u fotografa póki co jest nas dwoje, w następnym roku będziemy już we troje itd.. Taka kronike trochę chce zrobić a dzieciom mam nadzieję że robienie zdjęć mi się nigdy nie znudzi
Stary 2015-11-21, 14:31   #3636
ahnessy
Rozeznanie

Cytat:
cos czuje, ze mega mi sie nie bedzie chcialo wracac do pracy po macierzynskim, bo zwariuje na punkcie mlodego
Cytat:
Ja tak samo. Jak pomyślę, że po roku trzeba będzie wrócić do pracy to aż mi się ciężko na sercu robi
jest na to sposób i wiele osób tak robi - kolejna ciąża i na l4
mój TZ mnie do tego namawia ale ja boję się tak małej różnicy wieku wolałabym żeby pierwsze już nie potrzebowało wózka, zresztą po dzisiejszej wizycie na porodówce nie wiem czy to pierwsze zdołam urodzić
Cytat:
A rozmiar czapki 50, to nie jest obwód głowy?
Bo ja się spotykam z rozmiarem czapki np. 36 i to by był właśnie obwód łebka noworodka
tak rozmiary czapek to obwód główki ale sieciówki chyba dla ułatwienia sprawy rodzicom umieszczają rozmiarówkę ubraniową też na czapeczkach, ja mam czapkę zimową HM i jest tam rozmiar 62
Cytat:
Napisane przez iola14 Pokaż wiadomość
Co do pogrubionego to moim dzieciom zawsze najbardziej podobały się zabawki najgłośniejsze na dzień dzisiejszy to strach skrzynie z nimi dotknąć bo zaraz coś gra no i na prawdę nie wiadomo skąd te zabawki się potem biorą
moja koleżanka miała ten sam problem i wszystkim zabawkom pozaklejała głośniczki tą srebrną taśmą montażowa - podobno zabawki są teraz cichsze
ahnessy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-21, 14:56   #3637
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
A przestan,ja po 4 ms bede musiala szukać opiekunki dla malej i pracy dla siebie. Na dodatek praca na pewno zmianowa wiec skonczy sie karmienie piersia a chcialam do tego polecanego pol roku dojsc. Jeden z najsmutniejszych aspektow ciazy jak dla mnie,fakt zw raptem po 4ms bede musiala zostawiac mala sama.

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-21, 15:00   #3638
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Baby a opłaca się zatrudnić opiekunkę i pracować?
Stary 2015-11-21, 15:06   #3639
Casaa
Zakorzenienie

Dotka, chwilowo mamy jedno auto, bo drugie pozyczylismy moim rodzicom, a dla mnie to przybajmniej rozrywka bo wyrwalam sie na godzine z zajec i pojechalam z TZtem po ten grunt

Ja tez naleze do niedotykalskich, mnie moze dotknac, przytulic TZ i moja przyjaciolka.... Nawet za bardzo buziaka od mamy nie toleruje :-/

Jeszcze tylko 5h

Wyslane z Lumia920.
Casaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-21, 15:14   #3640
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
Baby a opłaca się zatrudnić opiekunkę i pracować?
Nawet jesli to co mi zostanie po oplaceniu opiekunki,benzyny,jedzeni a itd to bedzie 200 euro to lepiej miec 200 euro i moc raz na rok poleciec do polski albo kupic cos do ubrania itd niz nie miec nic...niestety

---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ----------

Bo niestety ale jesli zostawie prace po macierzynskim to moje 8ms prawa do bezrobocia pojda sie kochac,nawet ubezpieczenia zdrowotnego nie bede miec :-D

Aaa i tak w ogole to potrzebuje porady. Wszyscy (lekarz,polozna maz, jego rodzina, znajomi) mi mowia "chodz na spacery blah blah blah",ale jak już ide to baaaardzo mnie boli brzuch i robi sie caly twardy. Mowilam o tym lekarzowi,mowilam poloznej,twierdza ze to normalne...ale mój instynkt krzyczy cos innego. I nie wiem co robic :-(

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

Edytowane przez baby montana
Czas edycji: 2015-11-21 o 15:20
Stary 2015-11-21, 15:23   #3641
Casaa
Zakorzenienie

Zuza, odpoczywaj, mialas swoje przejscia z krwawieniami, po co Ci jakies inne problemy, a generalnie to jeszcze sie nachodzisz.... Owszem nie siedz non stop w domu ale z tego co piszesz to czesto sie przemieszczasz wiec wystarczy. Takie jest moje zdanie.

Wyslane z Lumia920.
Stary 2015-11-21, 15:28   #3642
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Baby nie zmuszaj się do chodzenia! I kieruj się instynktem skoro ciało zabrania ci czegoś robić to się nie zmuszaj
Mnie też boli brzuch jak za dużo pochodzę i tego unikam bo później jest tragedia.. Zresztą jak tz zobaczył że nagle się kule na ulicy ze łzami w oczach to sam mi mówi żebym nie chodziła tak dużo A dobrze wiesz jaka tam jest opieka..

---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ----------

A co do opiekunki i kosztów - pytam bo w pl to się nie opłaca pracować i zatrudniać opiekunkę bo praktycznie wychodzi na to samo A tz nie może cię objąć ubezpieczeniem? Masakra jakaś tam.. 30 lat w tył za polska!
Stary 2015-11-21, 15:31   #3643
koktajlowa7
Rozeznanie

Ja to wam zazdroszczę, że będziecie z maluszkami w domu, chociaż te 4 miesiące. Ja muszę jak najszybciej wrócić do szkoły i do końca czerwca się męczyć.
koktajlowa7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-21, 15:33   #3644
Casaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez koktajlowa7 Pokaż wiadomość
Ja to wam zazdroszczę, że będziecie z maluszkami w domu, chociaż te 4 miesiące. Ja muszę jak najszybciej wrócić do szkoły i do końca czerwca się męczyć.

Ja tez wracam do szkoly.... Tylko nie powiem bo mam dobrze, ze jestem na zaocznych
Stary 2015-11-21, 15:33   #3645
niepozorna
Zakorzenienie

Mamusie styczniowe 2016, cz. VI

Cytat:
Napisane przez ahnessy Pokaż wiadomość
jest na to sposób i wiele osób tak robi - kolejna ciąża i na l4
mój TZ mnie do tego namawia ale ja boję się tak małej różnicy wieku wolałabym żeby pierwsze już nie potrzebowało wózka, zresztą po dzisiejszej wizycie na porodówce nie wiem czy to pierwsze zdołam urodzić
Im się tak spieszy, bo to nie oni w ciąży chodzą i nie oni muszą urodzić

Baby słuchaj siebie i jeśli źle się czujesz to po prostu odpoczywaj.

Prostujemy zą
bki
niepozorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-21, 15:38   #3646
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
Napisane przez koktajlowa7 Pokaż wiadomość
Ja też wracam na uczelnie zaocznie bo zaocznie ale co tydzień zjazdy..
No i mój boski uniwersytet wymyślił sobie ze po tym semestrze będziemy mieć 3 tygodnie praktyk w przedszkolu! Taaa...z noworodkiem, cyckami jak banie i w połogu będe latać do przedszkola jak mnie rektor nie zwolni z praktyk to nie wiem co ja zrobię
Stary 2015-11-21, 15:39   #3647
tygrysek83
Zadomowienie

Cytat:
Im się tak spieszy, bo to nie oni w ciąży chodzą i nie oni muszą urodzić

Baby słuchaj siebie i jeśli źle się czujesz to po prostu odpoczywaj.

Mi jak na razie wszyscy mówią że dobrze że taka mała różnica. Zarówno ci z jednym dzieckiem, Ci z kilkoma z mała różnica jak i Ci co maja wieksze różnice w wieku dzieci
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-21, 15:46   #3648
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Moja koleżanka też się cieszyla z małej różnicy wieku dopóki nie urodziła Nie ogarniala tego co się wokół dzieje przez pierwsze dwa tygodnie po powrocie ze szpitala hah ale kwestia wprawy i wypoczynku po porodzie i doszła już do ładu.. Co prawda z utęsknieniem czeka aż on wróci do domu po pracy ale i tak pytana czy nie jest zmęczona mówi że nie wiem bo nie ma czasu się zastanawiać czy jest zmęczona czy nie
Stary 2015-11-21, 16:51   #3649
tygrysek83
Zadomowienie

Cytat:
Moja koleżanka też się cieszyla z małej różnicy wieku dopóki nie urodziła Nie ogarniala tego co się wokół dzieje przez pierwsze dwa tygodnie po powrocie ze szpitala hah ale kwestia wprawy i wypoczynku po porodzie i doszła już do ładu.. Co prawda z utęsknieniem czeka aż on wróci do domu po pracy ale i tak pytana czy nie jest zmęczona mówi że nie wiem bo nie ma czasu się zastanawiać czy jest zmęczona czy nie

No ja bede miała o tyle łatwiej że Kinga dalej na kilka godzin do dziadków bedzie chodzić. A na powrot męża to nawet przy jednym dziecku sie czeka
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-21, 16:53   #3650
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
Baby nie zmuszaj się do chodzenia! I kieruj się instynktem skoro ciało zabrania ci czegoś robić to się nie zmuszaj
Mnie też boli brzuch jak za dużo pochodzę i tego unikam bo później jest tragedia.. Zresztą jak tz zobaczył że nagle się kule na ulicy ze łzami w oczach to sam mi mówi żebym nie chodziła tak dużo A dobrze wiesz jaka tam jest opieka..

---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ----------

A co do opiekunki i kosztów - pytam bo w pl to się nie opłaca pracować i zatrudniać opiekunkę bo praktycznie wychodzi na to samo A tz nie może cię objąć ubezpieczeniem? Masakra jakaś tam.. 30 lat w tył za polska!
Nie moze,bo on ma umowe tylko do kwietnia...a jak pozniej bedzie Na bezrobociu to tylko jedna osobe moze objac i bedzie to Olivia.

Ja dużo sie przemieszczam ale autem:-( przytylam juz 8kg i ostatnio nawet polozna powiedziala ze musze sie wiecej ruszac. Ja jej powiedzialam jak sie czuje a ona na to ze to normalne...a tak naprawde to te skurcze przygotowujace sie u mnie skonczyly kilka tyg temu,teraz to co mam to brzuch jak kamien i bol,a nie wydaje mi sie to normalne.

Stary 2015-11-21, 16:54   #3651
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
A planujecie sesje noworodkowe? Czy już jak maluszki ciut większe będą?
ja bym chciała mieć takie profesjonalne zdjęcia noworodkowe więc, jak się uda to kogoś zatrudnimy do zrobienia
a jak nie to TŻ na pewno narobi zdjęć całe mnóstwo, z tym ze ja sama nie będę jakiś stylizacji ani układania do zdjęć wymyślać, nie znam się na tym i nie chcę dziecku krzywdy zrobić

Cytat:
Napisane przez ahnessy Pokaż wiadomość

tak rozmiary czapek to obwód główki ale sieciówki chyba dla ułatwienia sprawy rodzicom umieszczają rozmiarówkę ubraniową też na czapeczkach, ja mam czapkę zimową HM i jest tam rozmiar 62
oj to jak masz zimową na 62 z H&M to być moze na następną zimę dopiero sie przyda zawyżoną rozmiarówkę tam mają
Cytat:
Napisane przez baby montana Pokaż wiadomość

Aaa i tak w ogole to potrzebuje porady. Wszyscy (lekarz,polozna maz, jego rodzina, znajomi) mi mowia "chodz na spacery blah blah blah",ale jak już ide to baaaardzo mnie boli brzuch i robi sie caly twardy. Mowilam o tym lekarzowi,mowilam poloznej,twierdza ze to normalne...ale mój instynkt krzyczy cos innego. I nie wiem co robic :-(
jak nie masz siły to nie spaceruj

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-21, 17:02   #3652
Jerzyczka
Wtajemniczenie

Ale pospałam
Ostatnio mam fazę na parówki z keczupem i musztardą

Baby, jeśli Cię boli to nie forsuj się, tak nie można nie słuchaj tych głupich ludzi tam

Dla mnie różnica wieku rok to nie jest to o czym bym marzyła 4 lata to dla mnie idealnie

Dziewczynki, ponoć dobrze w czasie karmienia pić soki jabłkowe czy kompoty z jabłek, bo jako jedne z nielicznych nie szkodzą dzidziusiowi i są też zdrowe bardzo. Teraz w Piotrze i Pawle na promocji jest z 14zł na 7 zł przeceniony sok, 3l, prawdziwy, wyciskany z jabłek bez cukru, bez dodatków bez niczego Jest pyszny, a cenę ma bardzo dobrą na taki naturalny sok, ja jutro chyba podjadę do Piotra i sobie może z 4 opakowania po 3 litry kupię
Stary 2015-11-21, 17:22   #3653
Kasiulenkowo
Zakorzenienie

właśnie sobie uświadomiłam ze za tydzień będzie 9 miesiąc
punktu widzenia w każdej chwili.

Edytowane przez Kasiulenkowo
Czas edycji: 2015-11-21 o 17:24
Kasiulenkowo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-21, 17:23   #3654
Casaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasiulenkowo Pokaż wiadomość
właśnie sobie uświadomiłam ze za dużo tydzień będzie 9 miesiąc

U mnie pojutrze 8 :P
Stary 2015-11-21, 17:42   #3655
Jerzyczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kasiulenkowo Pokaż wiadomość
właśnie sobie uświadomiłam ze za tydzień będzie 9 miesiąc
U mnie też
Stary 2015-11-21, 18:17   #3656
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie

Ja też tu pisałam jak poszłam na spacer po tym przeziębieniu, przeszłam wcale nie jakoś dużo, ale brzuch twardniał i wracałam do domu noga za nogą jak stara babcia.
Na drugi dzień nie poszłam, dopiero na kolejny (już lepiej się czulam) - byłam ponad 40 minut, wzięłam kijki, szłam bardzo szybkim tempem i zaszłam mega daleko - brzuch elegancki, nic się nie działo.Ale trzeba słuchać siebie: źle mi - wracam do domu, dobrze - idę dalej

Cytat:
Dziewczynki, ponoć dobrze w czasie karmienia pić soki jabłkowe czy kompoty z jabłek, bo jako jedne z nielicznych nie szkodzą dzidziusiowi i są też zdrowe bardzo.
Biorąc pod uwagę fakt,że mleko tworzy się z krwi, a nie z tego, co jemy/pijemy to...
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-21, 18:19   #3657
iola14
Rozeznanie

Cytat:
Magda, zgadzam sie z tymi zdjeciami kazdego dziecka. Ostatnio znalazlysmy z Mama zdjecia zaraz po moim urodzeniu, zdjecia wozka, ze spacerow, mame karmiaca, mame w ciazy. A mojej siostry juz takich zdjec brak jednak co pierworodne to pierworodne haha. Dlatego kurcze tez bym chciala miec duzo zdjec kazdego maluszka ale moj Kuba to przejdzie pewnie samego siebie, bede Mu robic miliony zdjec )
U mnie jest dokładnie na odwrót Od córki mam tylko kilka zdjęć a syna całe mnóstwo... Córce też namiętnie pstrykałam, ale trzymałam je na dysku, który się spalił Z pierwszych 3 lat zostało mi ok. 40 wywołanych zdjęć
iola14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-21, 18:25   #3658
Nebula
Zakorzenienie

GG do Nebula

Cytat:
Dokładnie

Ja też tu pisałam jak poszłam na spacer po tym przeziębieniu, przeszłam wcale nie jakoś dużo, ale brzuch twardniał i wracałam do domu noga za nogą jak stara babcia.
Na drugi dzień nie poszłam, dopiero na kolejny (już lepiej się czulam) - byłam ponad 40 minut, wzięłam kijki, szłam bardzo szybkim tempem i zaszłam mega daleko - brzuch elegancki, nic się nie działo.Ale trzeba słuchać siebie: źle mi - wracam do domu, dobrze - idę dalej

Biorąc pod uwagę fakt,że mleko tworzy się z krwi, a nie z tego, co jemy/pijemy to...
to co jemy wpływa na mleko (pokarm jest transportowany przez krew). Jeżeli np dziecko ma alergię na mleko krowie, Tobie pić go nie wolno, bo Ci będzie brzdąc reagować. Warto poczytać o tym.

Baby, ja się zgadzam z dziewczynami, nie chodź jezeli Ci brzuch twardnieje.
Stary 2015-11-21, 18:26   #3659
Dotka90
Zakorzenienie

Nebula, owszem - alergeny przenikają do mleka. Natomiast cała reszta nie ma znaczenia. To nie jest tak, jak się kiedyś mówiło: tego nie jedz, tamtego nie jedz, bo ma kolkę.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-21, 18:28   #3660
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Cytat:
Dokładnie

Ja czasem też wlekę się noga za nogą, bo brzuch doskwiera, a są dni kiedy nie mam żadnych skurczy. Ale i tak już bardzo szybko nie pomaszeruję niestety, bo zawsze coś ciągnie.

A z tym karmieniem to jednak nie poleca się niektórych pokarmów, np. wzdymających, albo potencjalnych silnych alergenów, no to jak to jest?

ruda3d jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości