Mamusie styczniowe 2016, cz. VI - Strona 123 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-11-21, 18:39   #3661
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie styczniowe 2016, cz. VI

No właśnie to w końcu jak z tym jedzeniem jest??? Co w trakcie karmienia będę mogła jest pomarańcze, czekoladę i kapustę? Wydaje mi się że nie bardzo.

Serduszko malutkie

Magdusiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-21, 18:42   #3662
viki1988
Zakorzenienie

http://www.hafija.pl/2013/08/dieta-m...lamy-mity.html polecam

---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ----------

Cytat:
Napisane przez Magdusiaaa Pokaż wiadomość
No właśnie to w końcu jak z tym jedzeniem jest??? Co w trakcie karmienia będę mogła jest pomarańcze, czekoladę i kapustę? Wydaje mi się że nie bardzo.
Ja serio nie wiem co jest strasznego w tych produktach co wymieniłaś ja zamierzam jeść wszystko poza mlekiem krowim
Stary 2015-11-21, 18:42   #3663
Jerzyczka
Wtajemniczenie

A ja jednak mam podejscie starej daty, bo dla mnie podejscie, ze mozna jesc wszystko to nowy wynalazek. tyle lat dieta matki wplywala na maluszka i wynikalo to z obserwacji dziecka, a nagle mozna jesc wszystko? Ja raczej jestem z tych ostroznych i zamierzam trzymac mityczna diete matki karmiacej ze zdrowiem dla mnie, szybciej schudne po ciazy jak np. odstawie smazone
Jerzyczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-21, 18:44   #3664
viki1988
Zakorzenienie

http://www.hafija.pl/2015/09/skladni...-sie-mamy.html jeszcze to polecam tak na prawdę mało co wpływa na skład mleka
Stary 2015-11-21, 18:47   #3665
Jerzyczka
Wtajemniczenie

Hafija jak dla mnie jest troche "az za bardzo" czytalam jej bloga, ale ja strasznie nie lubie jak ktos ma skrajne podejscie do czegokolwiek

---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ----------

Cytat:
Ja na bank tego jesc nie bede moze mam zle podejscie, moze przestarzale, ale nie zrobie nim krzywdy maluszkowi, wiec w sumie kazdy bedzie robil jak uwaza

---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ----------

Wymienilam zarowke w lampce z ikei na ciemniejsza i bardziej taka przydymione swiatlo dajaca i voila, bede miala super swiatlo do nocnego karmienia i przewijania
Stary 2015-11-21, 18:50   #3666
iola14
Rozeznanie

Cytat:
Można jeść wszystko, ale nie wszystko od razu i na raz. Mój syn źle tolerował pomidory, kakao i mleko, zaraz był cały wysypany. Córce nie szkodziło nic
iola14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-21, 18:54   #3667
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
Ja serio nie wiem co jest strasznego w tych produktach co wymieniłaś ja zamierzam jeść wszystko poza mlekiem krowim
Cytat:
Napisane przez Jerzyczka Pokaż wiadomość
Ja na bank tego jesc nie bede moze mam zle podejscie, moze przestarzale, ale nie zrobie nim krzywdy maluszkowi, wiec w sumie kazdy bedzie robil jak uwaza
No bo zawsze się słyszało że nie można jeść takich rzeczy. Nagle to tak się pozmieniaIo? Ja raczej też nie będę jeść takich rzeczy. Nie umrę a pozniej nie chce żeby moja mała cierpiala przez lakomstwo matki...

Serduszko malutkie

Stary 2015-11-21, 18:55   #3668
Jerzyczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez iola14 Pokaż wiadomość
Można jeść wszystko, ale nie wszystko od razu i na raz. Mój syn źle tolerował pomidory, kakao i mleko, zaraz był cały wysypany. Córce nie szkodziło nic
Czyli wynikaloby z tego, ze to co jemy na wplyw, ale nie na kazde dziecko

Cytat:
No bo zawsze się słyszało że nie można jeść takich rzeczy. Nagle to tak się pozmieniaIo? Ja raczej też nie będę jeść takich rzeczy. Nie umrę a pozniej nie chce żeby moja mała cierpiala przez lakomstwo matki...
A ja nadal uwazam, ze taka dieta na plus dla mojej figury bedzie
Stary 2015-11-21, 18:58   #3669
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
A ja nadal uwazam, ze taka dieta na plus dla mojej figury bedzie
DOKLADNIE!!! i wtedy będę twierdziła że karmienie piersią idealnie wpływa na powrót figury

Serduszko malutkie

Stary 2015-11-21, 19:00   #3670
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Nie sądze żeby sie pozmieniało, po prostu teraz nauka poszła na przód i wyszło że jednak nie jest tak jak się ludziom wydawało

Ale ofc każdy sam podejmuje decyzję, w każdym razie ja na pewno nie zamierzam zaczynać od eliminacji czegokolwiek
Stary 2015-11-21, 19:01   #3671
czarnulax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Biorąc pod uwagę fakt,że mleko tworzy się z krwi, a nie z tego, co jemy/pijemy to...
Zgadzam się... Jak będzie wszystko dobrze z małą to nie zamierzam się ograniczać do tego co się kiedyś mówiło. Wszystko ze zdrowym rozsądkiem i tyle.

Baby boleć to Cię akurat raczej nie powinno. Tak jak Dotka mówi, grunt to słuchać siebie. A 8 kg to jest bardzo dobry przyrost.
Stary 2015-11-21, 19:03   #3672
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie sądze żeby sie pozmieniało, po prostu teraz nauka poszła na przód i wyszło że jednak nie jest tak jak się ludziom wydawało

Ale ofc każdy sam podejmuje decyzję, w każdym razie ja na pewno nie zamierzam zaczynać od eliminacji czegokolwiek
Naprawdę jestem bardzo zdziwiona. Jednak dobrze że jest ten wizaz

Serduszko malutkie

Stary 2015-11-21, 19:08   #3673
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli wynikaloby z tego, ze to co jemy na wplyw, ale nie na kazde dziecko
No nie, przecież pisałyśmy, że alergeny do mleka przenikają. Syn Ioli był wysypany = te produkty go uczulały.

Cytat:
A ja jednak mam podejscie starej daty, bo dla mnie podejscie, ze mozna jesc wszystko to nowy wynalazek. tyle lat dieta matki wplywala na maluszka i wynikalo to z obserwacji dziecka, a nagle mozna jesc wszystko? Ja raczej jestem z tych ostroznych i zamierzam trzymac mityczna diete matki karmiacej ze zdrowiem dla mnie, szybciej schudne po ciazy jak np. odstawie smazone
Nowy wynalazek? Wystarczy poczytać o tym, jak się tworzy mleko, skąd się bierze w piersiach itd. To nie jest nowy wynalazek, to jest biologia

Ja i bez KP nie jem zbyt często smażonego, bo źle wpływa na moją wątrobę, ale chodzi o to, żeby nie jeść tak, jak się kiedyś mówiło: tylko ryż i kurczak, albo chleb a z masłem - zero warzyw, owoców itd. Można jeść fajnie, a przy tym niekoniecznie tłusto, czy niezdrowo.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-21, 19:08   #3674
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

Co do składu mleka matki, to u nas na uczelni doktor prowadził badania i się okazało, że tłuszcze trans spożywane we frytkach , pizzy, hamburgerach itp. wcale nie ulegają wydaleniu z naszych organizmów i są przekazywane dziecku z mlekiem prosto z cyca. Można na czas ciąży i karmienia być bardzo restrykcyjnym, ale przeszłość dietetyczna swoje robi...

30.12.2012
26.04.2014
medeline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-21, 19:08   #3675
hariett
Zadomowienie

Mamusie styczniowe 2016, cz. VI

Hej hej co do jedzenia to dla mnie logiczniejsze wydaje się jedzenie normalne. Wiadomo, odstawienie smażeniny może nam tylko pomóc, bo ani to zdrowe ani pożywne ale nie robiłabym od razu z dziecka alergika na wszelki wypadek. Ostatnio nawet na mataja był o tym artykuł z badaniami

Poza tym odstawienie warzyw i owoców i jedzenie tylko produktów mącznych i odzwierzęcych to dla mnie ogromna głupota, jaką sobie można zrobić. I dziecku przy okazji.

Edytowane przez hariett
Czas edycji: 2015-11-21 o 19:12
hariett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-21, 19:18   #3676
czarnulax
Zakorzenienie

Cytat:
No nie, przecież pisałyśmy, że alergeny do mleka przenikają. Syn Ioli był wysypany = te produkty go uczulały.

Nowy wynalazek? Wystarczy poczytać o tym, jak się tworzy mleko, skąd się bierze w piersiach itd. To nie jest nowy wynalazek, to jest biologia

Ja i bez KP nie jem zbyt często smażonego, bo źle wpływa na moją wątrobę, ale chodzi o to, żeby nie jeść tak, jak się kiedyś mówiło: tylko ryż i kurczak, albo chleb a z masłem - zero warzyw, owoców itd. Można jeść fajnie, a przy tym niekoniecznie tłusto, czy niezdrowo.
Chyba najlepsze podsumowanie całości Ale wiadomo każdy niech tam robi zgodnie ze sobą.
Stary 2015-11-21, 19:22   #3677
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez hariett Pokaż wiadomość
Poza tym odstawienie warzyw i owoców i jedzenie tylko produktów mącznych i odzwierzęcych to dla mnie ogromna głupota, jaką sobie można zrobić. I dziecku przy okazji.
No to akurat racja chyba muszę poczytać o kp. Bo wychodzi na to że nie mam o tym zielonego pojęcia

Serduszko malutkie

Stary 2015-11-21, 19:32   #3678
Jerzyczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez hariett Pokaż wiadomość
Hej hej co do jedzenia to dla mnie logiczniejsze wydaje się jedzenie normalne. Wiadomo, odstawienie smażeniny może nam tylko pomóc, bo ani to zdrowe ani pożywne ale nie robiłabym od razu z dziecka alergika na wszelki wypadek. Ostatnio nawet na mataja był o tym artykuł z badaniami

Dlatego mi chodzi tylko o takie produkty jak kapusta kiszona z grochem, czekolada czy cytrusy. Nie chcę przesadzać ani w jedną ani w drugą stronę
Poza tym dokładnie, każdy będzie robił jak uważa nikt nikomu niczego nie narzuci ja akurat smażone lubię, więc myślę, że jak przerzucę się na gotowane/uparowane to wyjdzie mi tylko na zdrowie
Stary 2015-11-21, 19:34   #3679
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez medeline Pokaż wiadomość
Co do składu mleka matki, to u nas na uczelni doktor prowadził badania i się okazało, że tłuszcze trans spożywane we frytkach , pizzy, hamburgerach itp. wcale nie ulegają wydaleniu z naszych organizmów i są przekazywane dziecku z mlekiem prosto z cyca. Można na czas ciąży i karmienia być bardzo restrykcyjnym, ale przeszłość dietetyczna swoje robi...
Właśnie w tym 2 artykule jest napisane że jedynym składnikiem jedzenia który wpływa na skład mleka są właśnie spożywane przez matkę tłuszcze tym bardziej siedzenie na dietcie low fat (czyli wypomniany kurczak i ryż - same węglowodany i białko) nie ma większego sensu, raczej nalezy zadbać zeby spożywać wartościowe tłuszcze (np.awokado, łosoś itp.)

---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ----------

Cytat:
Dlatego mi chodzi tylko o takie produkty jak kapusta kiszona z grochem, czekolada czy cytrusy. Nie chcę przesadzać ani w jedną ani w drugą stronę
Poza tym dokładnie, każdy będzie robił jak uważa nikt nikomu niczego nie narzuci ja akurat smażone lubię, więc myślę, że jak przerzucę się na gotowane/uparowane to wyjdzie mi tylko na zdrowie
Tak serio - wytłumaczy mi ktoś co jest złego w cytrusach? jem je w ciąży to czemu przy karmieniu niby nie wolno?? rozumiem że czekolada to ponoć alergeny
Stary 2015-11-21, 19:43   #3680
Jerzyczka
Wtajemniczenie

Cytat:
[/COLOR]
Tak serio - wytłumaczy mi ktoś co jest złego w cytrusach? jem je w ciąży to czemu przy karmieniu niby nie wolno?? rozumiem że czekolada to ponoć alergeny
Czytałam gdzieś, że mogą podrażniać układ pokarmowy oraz działać uczulająco. Ale nie jestem specem od biologii, mam takie a nie inne podejście, że wolę nie ryzykować i tyle Musialabyś poszukać w bardziej kompetentnych źródłach

---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------

Jak dla mnie z dietą matki karmiącej jest tak jak z zakładaniem niemowlakowi czapki po kąpaniu na przykład. Kiedyś było tak, dziś jest inaczej i każdy robi jak uważa, nie robiąc przy tym nikomu krzywdy.

Edytowane przez Jerzyczka
Czas edycji: 2015-11-21 o 19:40 Powód: .
Stary 2015-11-21, 19:47   #3681
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Czytałam gdzieś, że mogą podrażniać układ pokarmowy oraz działać uczulająco. Ale nie jestem specem od biologii, mam takie a nie inne podejście, że wolę nie ryzykować i tyle Musialabyś poszukać w bardziej kompetentnych źródłach

---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------

Jak dla mnie z dietą matki karmiącej jest tak jak z zakładaniem niemowlakowi czapki po kąpaniu na przykład. Kiedyś było tak, dziś jest inaczej i każdy robi jak uważa, nie robiąc przy tym nikomu krzywdy.
No tak cytrusy mają kwasy owocowe, ale nie sądzę żeby one przenikały do krwi nawet osoby je jedzącej (tylko ich działanie objawia się jedynie w układzie pokarmowym) więc i tym bardziej do mleka

Swoją drogą gdzieś czytałam że ta cała "dieta matki karmiącej" to typowo Polski wymysł, w innych krajach eliminuje się cokolwiek dopiero przy problemach a nie na "zaś"
Stary 2015-11-21, 19:47   #3682
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie

Ja też tu pisałam jak poszłam na spacer po tym przeziębieniu, przeszłam wcale nie jakoś dużo, ale brzuch twardniał i wracałam do domu noga za nogą jak stara babcia.
Na drugi dzień nie poszłam, dopiero na kolejny (już lepiej się czulam) - byłam ponad 40 minut, wzięłam kijki, szłam bardzo szybkim tempem i zaszłam mega daleko - brzuch elegancki, nic się nie działo.Ale trzeba słuchać siebie: źle mi - wracam do domu, dobrze - idę dalej

Biorąc pod uwagę fakt,że mleko tworzy się z krwi, a nie z tego, co jemy/pijemy to...
to już nie wiem co robić ;( bo nie ma możliwości żebym przeszła więcej niż 200-300 metrów bez twardego brzucha, nawet jak bardzo wolno chodzę...jak wy macie brzuchy ok to jakie one są, mięciutkie?

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-21, 19:50   #3683
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

BABY, ja muszę bardzo powoli chodzić, ale to naprawdę bardzo powoli, często jest taki twardawy i ciągnie, boli. Często to jest odcinek blok-auto tuż pod blokiem. Wtedy siadam tak niby na polsiedzaco gdziekolwiek, potem znów kawałek i tak w kółko. Ale w domu jak się wyleżysz plackiem to nie jest ci lepiej?

---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ----------

A ciekawe jak Eskimosi werandują potomków

30.12.2012
26.04.2014

Edytowane przez medeline
Czas edycji: 2015-11-21 o 19:51
medeline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-21, 19:51   #3684
Jerzyczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez baby montana Pokaż wiadomość
to już nie wiem co robić ;( bo nie ma możliwości żebym przeszła więcej niż 200-300 metrów bez twardego brzucha, nawet jak bardzo wolno chodzę...jak wy macie brzuchy ok to jakie one są, mięciutkie?
Mój brzuch nie jest całkiem miękki, bo jednak dzidziuś go wypełnia i macica też jest napięta. Ale mi łatwo odróżnić kiedy jest "normalny" a kiedy twardnieje, bo po prostu przy stawianiu się brzucha ciągnie mi go aż w dół i nieprzyjemnie się czuję.
Stary 2015-11-21, 19:54   #3685
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
BABY, ja muszę bardzo powoli chodzić, ale to naprawdę bardzo powoli, często jest taki twardawy i ciągnie, boli. Wtedy siadam tak niby na polsiedzaco gdziekolwiek, potem znów kawałek i tak w kółko. Ale w domu jak się wyleżysz plackiem to nie jest ci lepiej?
Kurde a zgłasząłyście to lekarzom? Ja jestem w 31 tc i u mnie nic takiego nie ma miejsca nawet dziś byłam z TŻ na 2 śniadaniu co się wziązało z jazdą samochodem z 15 min w jedną stronę (ja prowadziłam) i spacerem ok 1 h i nic mi nie twardnieje... Moze sobie magnez albo /i no-spe weźcie?

Cytat:
Ano ciekawe jak w ogóle opiekują się noworodkami w iglo
Stary 2015-11-21, 19:54   #3686
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Hahaha dobre a tego to napewno nie zamierzam praktykować. Nie widzę sensu w werandowaniu. Od razu (tzn od momentu kiedy będę w stanie) będę wychodziła na spacery oczywiście odpowiednio krótkie na początku ...

Serduszko malutkie

Stary 2015-11-21, 19:55   #3687
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Hahaha dobre a tego to napewno nie zamierzam praktykować. Nie widzę sensu w werandowaniu. Od razu (tzn od momentu kiedy będę w stanie) będę wychodziła na spacery oczywiście odpowiednio krótkie na początku ...
Ja nie mam gdzie werandować więc też od razu będa krótkie spacery no chyba ze bedzi - 30 stopni i śnieg
Stary 2015-11-21, 19:56   #3688
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
BABY, ja muszę bardzo powoli chodzić, ale to naprawdę bardzo powoli, często jest taki twardawy i ciągnie, boli. Często to jest odcinek blok-auto tuż pod blokiem. Wtedy siadam tak niby na polsiedzaco gdziekolwiek, potem znów kawałek i tak w kółko. Ale w domu jak się wyleżysz plackiem to nie jest ci lepiej?

---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ----------

wrzucają do przerębla stopniowo wydłużając czas

jak jestem w domu i np. tylko do kuchni idę itd to jest ok, jak się położę to też, czasem jak leżę to brzuch się robi twardy ale tylko w jednym miejscu, taka gula wyskakuje która boli, to mi się wydaje że dziecko...a tak to sama nie wiem jak rozpoznać to stawianie się macicy a z kolei jak dłużej stoję np.gotując to też mi się czasem zdarza. i ból jest podobny do tego jaki mi się przydarza jak np. muszę wyciągnąć naczynia ze zmywarki nisko położonej i też gdzieś nisko je przenieść. mój instynkt mówi że to nie powinno się wydarzać ale wszyscy mówią że to normalne.

Viki - ja mieszkam za granicą i tu jest inne podejście trochę, z witamin to tylko kwas foliowy kazali brać i nic więcej, biorę polski kompleks witaminowy i magnez ale magnez biorę na własną rękę już zupełnie bo nie wiem jaką dawkę brać żeby pomogło, nospę bałabym się brać ale i tak tutaj nie ma

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce

Edytowane przez baby montana
Czas edycji: 2015-11-21 o 20:00
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-21, 19:56   #3689
ahnessy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość
oj to jak masz zimową na 62 z H&M to być moze na następną zimę dopiero sie przyda zawyżoną rozmiarówkę tam mają
baba mi powiedziała że to najmniejszy rozmiar zimowych czapek
zabiję dałam za nią 30 zł i teraz się okaże ze w ogóle się nie przyda
dziewczyny a Wy jakie macie czapeczki zimowe?
a właśnie czy pod taka zimową zakłada się jeszcze tą bawełnianą?
Cytat:
Aaa i tak w ogole to potrzebuje porady. Wszyscy (lekarz,polozna maz, jego rodzina, znajomi) mi mowia "chodz na spacery blah blah blah",ale jak już ide to baaaardzo mnie boli brzuch i robi sie caly twardy. Mowilam o tym lekarzowi,mowilam poloznej,twierdza ze to normalne...ale mój instynkt krzyczy cos innego. I nie wiem co robic :-(

zgadzam się z resztą jeśli Cię boli, czujesz że coś jest nie tak to absolutnie się nie forsuj spacerami, ja jestem 7 kg do przodu i lekarka powiedziała że w sam raz więc bez przesady ciąża to nie czas na odchudzanie

Karmią piersią nie wolno jeść mleka krowiego to co ja będę jeść na śniadanie

Ja postaram się zachować jakiś złoty środek, nie wyobrażam sobie w lecie nie zjeść truskawek czy innych świeżych owoców- zobaczymy czy maluch źle zareaguje. W tym roku większość pyszności mnie omineła przez
ahnessy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-21, 19:56   #3690
czarnulax
Zakorzenienie

med widzę że się ratujesz jak ja. U mnie problem też się pojawia często przy przejściu auto-blok. Inne dystanse to są dla mnie od dłuższego czasu nie do zrobienia. A odczucia mam podobne. Jest bardzo twardy i aż ciągnie nieprzyjemnie.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości