|
|
#2851 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie czerwcowe 2015! :) cz. 6
Cytat:
czy ten od 9 kg czy taki 0-13
|
|
#2852 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas tez nie. Jak programator wstawal o 7. I Lili tez |
|
|
|
|
#2853 |
|
Zakorzenienie
|
Nie no teraz przeciez mamy ten 0-13
|
#2854 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi sie 2 bardziej podobala |
|
|
|
|
#2855 |
|
Zakorzenienie
|
Marei- wydaje mi się że ta mata nie jest śliska ale na razie nie mogę za dużo powiedzieć bo cały czas jest złożona.
Alkamor- biorąc pod uwagę to że i tak muszę rano wstawać do pracy zdecydowanie wolę żeby dzieci chodziły wcześnie spać. Przynajmniej wieczorem mogę się podelektować ciszą. A tak to bez sensu gdyby na przykład dzieci chodziły spać wtedy co ja i wstawały razem ze mną. Ja bym tak nie chciała. A z kolei nie mogę sobie pozwolić na siedzenie do nocy bo rano są różne obowiązki a za jakiś czas praca. Także ja będę jak najdłużej starała się utrzymać ciszę nocną dla dzieci powiedzmy o dwudziestej.
|
#2856 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2857 |
|
Zakorzenienie
|
A u mnie przy Kubie była.różnica że wstawaniem. Przy Majce nie zwróciłam jeszcze uwagi
irmusia Też.chodziłam do pracy ale nie miało to.większego znaczenia bo jak na rano to wstawalam o 4 i o 5 wyjezdzalam albo jechałam dopiero na 14. Poza tym jak chodził do przedszkola i tak musiał o 7 wstać. A teraz? Ja jak pisałam i tak długo siedzę więc wolę rano sobie pospac. No i jednak różnica jest taka że Kubson i tak wieczorem to już u siebie siedzi więc dla mnie nie ma.większego znaczenia pod tym względem bo on sam się już przecież ogarnia. Ja osobiście nie czuje takiej potrzeby żeby prawie 7 latek spał już o 20. Ale wiele oczywiście zależy od ogólnego trybu jaki jest w domu |
|
|
|
#2858 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale fajnie, że Tymek chodzi wcześniej I fajnie, że tkaie noce są![]() Cytat:
Odespała?![]() Wiem na pewno, że nie zamierzamy odpuszczać. To, że teraz jest jak jest to nie znaczy, że jak będzie bardziej 'rozumna' to będzie na nas wymuszała późniejsze pory spania. Teraz też, wiem że moglibyśmy odpuścić, bawić się z nią jak wstanie. Ale nie. Konsekwentnie budzi się po 20, idziemy albo razem z tż albo któreś z nas i w półmroku siedzimy z małą. Ona gada, wariuje ale my tylko jesteśmy obok. Czasem trwa to 1 h, czasami 3h .. Cytat:
Sorry ale mnie trochę to wkurzyło o czym pisałyście, bo poczułam, że źle coś robię, że to moja wina, że Elvis chodzi tak późno spać, że mam pretensje a tak naprawdę powinnam wprowadzić jakiś rygor i wtedy dziecko usypiałoby jak ta lala. jak napisałam wyżej, to że nawet teraz staramy się być konsekwentni, tak i dalej nie wydaje mi się, żebyśmy odpuścili sobie . Za bardzo liczy się dla nas ta chwila wieczorem i błogi spokój żeby pozwolić małej na takie harce jak już będzie starsza. Ale naprawdę obecnie ciężko wypracować coś z dzieckiem które jest wiecznie niezadowolone i do którego musisz się ty dostosować a nie ono do Ciebie.. ja naprawdę coraz częściej zastanawiam się czytając to, co wy piszecie 'co jest z moim dzieckiem nie tak, co jest ze mną nie tak, może ja coś źle robię,' itp.. I naprawdę chciałabym wam pisać częściej tj. wczoraj, że mała była przecudowna, że kochana itp. a coraz częściej czuję się tutaj jak taka jedna wielka marudna matka która tylko przychodzi ponarzekać, a której wy macie dość. Dlatego nprawdę staram się Wam pisać jak najmniej już, a skupiać się na pozytywach albo pomijać co tam u nas bo czasami jak sobie wyobrażam co myślicie jak widzicie napis masija to 'o kur*** co ta narzekaczka znowu marudzi... '![]() ![]() Cytat:
Co do zostawiania małej samej to u mnie to średnio przejdzie. Dlatego np. jak chcę zrobić obiad to od razu po spaniu daję ją do łóżeczka w kuchni, wtedy ma najlepszy humor i nie marudzi, nie płacze tylko mnie obserwuje albo bawi się chwilę sama. W tym czasie robię wszyskto na spidzie bo zaraz jest marudzenie i płacz. Na macie nie poleży bo najdłużej po 10 minutach jest ryk. Cytat:
czekam aż będzie w tv albo na dvd
Edytowane przez masija Czas edycji: 2015-11-29 o 18:08 |
|||||
|
|
|
#2859 |
|
Zakorzenienie
|
Masija zaraz dostaniesz lanie! Ja chetnie czytam twoje posty i zawsze czekam na post pt:"Elvis byl dzis bardzo grzeczny" i chyba kazda z nas tutaj chce zebys znalazla przyczyne zachowania Leny.
|
|
|
|
#2860 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
przetrwacie zimę i będzie lepiej. ja pisałam o ponad 2-letnim dziecku. |
|||
|
|
|
#2861 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#2862 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No pewnie że tak. Zgadzam się z tobą. Masijka- niczego nie robisz źle. Może jest jakaś przyczyna takiego zachowania, humoru twojej lenki. A może nie ma żadnego konkretngo powodu i zwyczajnie z tego wyrośnie. Z dwojga złego życzę ci żeby to była ta druga opcja. Żebyście niczego złego u malutkiej nie znaleźli żeby była okazem zdrowia a żeby ten stan rzeczy który jest teraz wynikał jedynie z wieku i po prostu pewno dnia minął bezpowrotnie. I zawsze czekamy na twoje posty. Tym bardziej że wszystko tak uważnie czytasz i odpisujesz. Nie smutaj się i nie bądź zła na nas 😘 ---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ---------- Monika - u mojego Leosia dokladnie tak samo jest ze spaniem. Latem wiele razy szedł spać o 22 a i tak rano wstawał po 6. ---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ---------- Gapulinko- zdrówka dla maluszka!
|
|
#2863 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po pierwsze dzieci są różne po drugie właśnie chodzi o to co napisałaś w pierwszym akapicie - czyli że nie odpuszczacie i konsekwentnie z nią siedzicie, ucząc że "teraz jest czas spania" . o to mi właśnie chodzi, a nie o to że mała nie chce spać więc światło, zabawy, piosenki, hulaj dusza i potem dziecko czuje ze jest na to przyzwolenie. wy tu akurat jesteście worem kochana ![]() i przestań sie zastanawiać i obwiniać co z twoim dzieckiem jest nie tak bo cie batożenie czeka i pisz! pisz wszystko co chcesz ! Cytat:
bujaczek mam do 9 kg i już jest zdemontowany b aż skrzypiał ![]() gondola też idzie do schowania bo po 1- do 9 kg a po 2- ciasno tam już....a miałam nadzieje ze uda nam sie w niej przejeździć zime... ona teraz sie ledwo mieści w tych barach jak ma coś cienkiego plus kurtke- nie wyobrażam sobie jej w zime- kiedy pod kurtką bedą jeszcze jakieś swetry a ona jeszcze nabierze masy. czyli co mam czekać aż siądzie? czy aż bedzie miała te przepisowe 9 kg? czy jedno i drugie? ---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:17 ---------- aa i to już jest przedział 9-25 czy 9-ile?
|
|
#2864 |
|
Zakorzenienie
|
Ej ale to nie moj post
Masija nie pisz tak. Wcale nie marudzisz, nie odbieram tak tego. Nie wyobrazam sobie ze mialabys nie pisac co u was
|
|
|
|
#2865 | ||
|
celebriti
|
Cytat:
Masz kino u siebie ? Indu przecie nie wsadzasz G do fotelika dla siedzących bo wagę osiągnie pppppp Masija napisze ci pw
|
|
|
#2866 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
skoro mi sie dziecko przestaje mieścić w fotelik to co mam sie zamknąć w domu i czekać aż usiądzie? pytam bo nie wiem a wy macie doświadczenie i podpowiecie co mam zrobić z takim fantem
|
|
#2867 | |
|
celebriti
|
Ja moja D przesadziłam jak siedziała właściwie to juz jej sie należał dawno nowy fotel ale jakoś mi zeszło i nie było nachylenia
byc może sa takie , spoko . Sama kupiłabym bo ja wladnie jestem zamknięta
|
|
|
#2868 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Masija no co Ty. Pisz kochana ile chcesz, my tu zawsze chętnie Cię wysłuchamy. Nigdy nie pomyslałam, ze przychodzisz i marudzisz. |
|
|
|
|
#2869 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wydaje mi się że w takiej sytuacji najlepszy byłby fotelik 0-18 kg My taki mamy dla Leosia ale odchyla się tak że Franek spokojnie może w nim jeździć.
|
|
#2870 |
|
Zakorzenienie
|
Industria, jeśli chcesz kupić fotelik tyłem do kierunku jazdy to spoko. Ale poogladaj filmiki na yt co sie dzieje z niemowleciem posadzonym przodem w razie zderzenia i sie zastanów czy chcesz swoje jeszcze słabe, niesiedzace dziecko wsadzac w fotelik przodem. Skoro głowa nie wystaje to jest ok, jeśli bedzie naprawdę ciasno a nie spełni wszystkich trzech kryteriów czyli 9 kg, 9 mcy i nie bedzie siedzieć to bym kupiła tyłem.
|
|
|
|
#2871 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie mam pojęcia czy t są przodem tyłem co od kiedy nie wiedziałam że te 3 kryteria muszą być spełnione ---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- czyli ewentualnie na przykład coś takiego tak? http://allegro.pl/show_item.php?item...mA-KinderKraft
|
|
#2872 | |
|
Wtajemniczenie
|
Mamusie czerwcowe 2015! :) cz. 6
Cytat:
A Ty ja wozisz w kurtce w foteliku, w aucie czy mówisz o spacerach? Z tego co ja wiem i czytałam to ze względów bezpieczeństwa nie powinno sie wozić w foteliku w kurtce. Dziewczyny ja Wy wozicie? Ja zawsze bez kurtki |
|
|
|
|
#2873 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja pyrdole, co za dzien. Adelka jest na maksa marudna,przechodzi samą siebie. Ciągle raczy, CIĄGLE. je cyca przerywa i płacze.. Uspac teraz też jej nie można. Tż poszedł próbować bo mi się dziś cierpliwość kończy. Nie mam humoru dziś ;/ ;/
|
|
|
|
#2874 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po coś to oznaczenie kilogramów jest i nie wierzę, że fotelik do 9 kg będzie odpowiednio chronił moje dziecko aż do tego czasu aż usiądzie, bo będzie już dużo cięższy. Z tym że my raczej kupujemy tyłem do kierunku jazdy, ale jeszcze nie orientowalismy się co do ich dostępności na lokalnym rynku. Wolałabym żeby ktoś mi pokazał jak go zapiac, no i czy w ogóle pasuje do samochodu.
|
|
#2875 |
|
Zadomowienie
|
Hej
![]() Przede wszystkim Masjika, nie pisz tak przecież to nie wątek "mam cudowne dziecko" tylko my, te ktore juz przezylysmy ze soba 9 m-cy ciąży i pol roku posiadania dzieci i rozumiemy Cie także głowa do góry ![]() Franek tak do 3 m-cy chodził spać kolo 22 i nijak nie mozna było mu tego przestawić, wcześniejsza lub późniejsza kapiel-nic. Lulanie i wyciszanie- nic. Dopiero sam sie przestawil na 20 i tak mu zostało. Z tym ze kiedys pierwsze karmienie bylo o 4 a teraz o 2 wiec cos za cos. Mieszkałam chwilę z ciotka i wujkiem TZta, maja 2 chlopcow w wieku wczesnoszkolnym. Te dzieciaki chodzily spać później niż my! I to bylo tak... zabawa, zabawa, jedzenie, zabawa i hasło "spać", dzieciaki bunt oni krzyk i takie było u nich usypianie! To było okropne! |
|
|
|
#2876 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
raczej nie spacerujemy w foteliku , ale przecież kiedy wychodze z domu i zanim przeniose ten fotelik do auta, albo zanim doniose czy dowioze do marketu z parkingu to tez troche czasu mija i nie wyorażam sobie mieć jej tam w sweterku..... Cytat:
ty mnie rozumiesz o co chodzi, bo nasze dzieci tak samo duże....
|
|
#2877 |
|
Zakorzenienie
|
Masjia nigdy nie odebrałam tego w ten sposób. Lenka jest wymagająca i widocznie potrzebuje więcej czasu, żeby załapać.
Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#2878 |
|
Zakorzenienie
|
Masija, Kochana nasza, oczywiście zabraniamy Ci pisać w ten sposób jak napisałaś to teraz! Jesteś częścią naszego wątku i musisz nam pisać o wszystkim co jest u Was. Nigdy żadna z nas nie pomyślała, że nie chcemy Twojego marudzenia! A nawet jak za długo się nie odzywasz to martwimy się o Was
Pisz, bo każda z nas Cie rozumie
|
#2879 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam ten drugi fotelik mam właśnie z regulowanym nachyleniem. Ale on jest przodem. Przy czy na szczęście ten co mamy teraz jest duży i młoda się spokojnie mieści a jak wiadomo jest duża
![]() aika Moja jeździ w kombinezonie tym misiowym i nie wyobrażam sobie żebyśmy rozbierać. Po pierwsze ona się tak drze jak ja ubieram że lepiej nie mówić a po drugie my to i tak tylko tyle co po mieście więc dosłownie co 5 min musiałabym ja rozbierać i ubierac ---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ---------- Swoją drogą rozbieżności wielkościowe między foteliki są ogromne. Ja mam normalnie ten 0-13 ale.on jest naprawdę wielki i tako szeroki...gdzie moja Majka jest wielka a spoko z miejscem...a.koleżanka ma.jakiś inny fotelik i jest tak malutki że gdybym taka ☠☠☠☠zioszyne miała to też bym już musiała przesadzac |
|
|
|
#2880 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No dokładnie My zmieniamy niedługo, nie wiem konkretnie kiedy, ale czas już się orientować w tym temacie. Kurde dziewczyny, nakarmilam Wojtka i odłożyłam do łóżeczka i już zasypial, ale po chwili zaczął sobie tam gadać, więc poszłam do niego, a on już na brzuchu leży i pełnia szczęścia...
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:22.

czy ten od 9 kg czy taki 0-13

Budzi sie ok. 6.30, w dzień też spi niewiele więc jak na dwulatka spi malo. Za to Tymek super, o 19 kąpiel, mleko i o 19.30 zazwyczaj spi. Budzi sie raz w nocy na mleko i spi dalej do 7.30.
'