Styczniowe mamusie 2016 cz. VIII - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-12-11, 22:07   #811
niepozorna
Zakorzenienie

Dot.: Styczniowe mamusie 2016 cz. VIII

Uaoo myślę, że teściowa będzie zadowolona Ja takich wisiorków nie noszę, ale np. mamie bym mogła taki kupić

Prostujemy zą
bki
niepozorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-11, 22:08   #812
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez uaoo Pokaż wiadomość
Kupiliśmy na święta dla teściowej (ona chciała coś delikatnego)
Jak dla teściowej to bardzo ładne, mojej mamie też
by się spodobało, dla mnie nie koniecznie.
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-11, 22:09   #813
hariett
Zadomowienie

Uao to powinno się spodobać

hariett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-11, 22:10   #814
Dotka90
Zakorzenienie

Ua00 nie pomoge bo nie widze na tel

Kinga - ja chce takie molorowe sloneczko z maxi cosi.

Ruda - spokojnie dwie psry starczaja bo jedne masz na tylku a drugie pierzesz i wieszasz na kaloryferze. Schna bardzo szybko. Po sn krwawienie jest wieksze ale po cc 4 doby po, to mam taki lekki okres. Nawet sie przerzuce na zwykle podpaski jak skoncze ta paczke wkladow, bo spokojnie dadza rade.

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-11, 22:14   #815
niepozorna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Po sn krwawienie jest wieksze ale po cc 4 doby po, to mam taki lekki okres. Nawet sie przerzuce na zwykle podpaski jak skoncze ta paczke wkladow, bo spokojnie dadza rade.
Ja kupiłam sobie jedną paczkę poporodowych i potem mam nadzieję, że już zwykłe podpaski wystarczą. Kupiłam sobie pakę takich na obfitsze krwawienia i liczę na to, że dadzą radę
W ogóle trochę mnie to przeraża, bo ja normalnie podczas miesiączki używałam tylko tamponów. Podpasek może ze trzy sztuki zużyłam w całym moim miesiączkowaniu

Prostujemy zą
bki
Stary 2015-12-11, 22:26   #816
Jerzyczka
Wtajemniczenie

Kurde, cytowalam i sie usunelo.. :/

To o ile pamietam: niepozorna, posciel zamawialam na kids.showroom to jest firma cat of the moon, posciel z wypelnieniem
Kinia, nie moge wejsc na zdjecia zobaczyc jaka masz posciel, obczaje jak bede jutro na kompie
Dotka, fajnie,ze piszesz o tym krwawieniu, bo ja kupilam sobie te podklady z canpola, bella mama i najwieksze podpachy alwaysa i chcialam zobaczyc, ktore beda najlepsze na start mam zamiar skorzystac z tych z canpola w szpitalu niby daja,ale wole miec swoje i sie nie prosic
A w ankiecie to stare wredne babsko obsmaruj, chociaz to pewnie i tak nic nie da,ehh..

Ale maluszka czkawka meczy

---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ----------

A lusterka na razie nie zamawiam, bo nie widze takiej potrzeby na te chwile. Pewnie wszedzie bedzie jezdzic z mezem albo z moja Mama a jak zaczne jezdzic sama to wtedy kupie
Jerzyczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-11, 22:29   #817
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Dziewczyny na pewno warto miec te podklady Bella mama. Ja jak rodzilam corke i mi w domu wody odeszly to od razu taki podklad sobie zalozylam jak jechalismy do szpitala i tak caly przemokl no ale zawsze cos tam chwyci...
Potem na porodowce maz tez mi je przyniosl z torby i sobie wymienialam bo tak to bym lezala w mokrej poscieli niestety...

---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ----------

I jak ktos musi miec do porodu swoja koszule to dobrze miec nawet 2-3 sztuki. Ja mialam szpitalne i zuzylam 3 wlasnie bo raz bylam sie wykapac a drugi raz juz po urodzeniu malej mnie przebrali... po jakis dwoch godzinach poszlam sie wykapac dopiero to wtedy juz zalozylam swoja
zuken jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-12-11, 22:42   #818
niepozorna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jerzyczka Pokaż wiadomość
niepozorna, posciel zamawialam na kids.showroom to jest firma cat of the moon, posciel z wypelnieniem

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
Dziewczyny na pewno warto miec te podklady Bella mama. Ja jak rodzilam corke i mi w domu wody odeszly to od razu taki podklad sobie zalozylam jak jechalismy do szpitala i tak caly przemokl no ale zawsze cos tam chwyci...
Potem na porodowce maz tez mi je przyniosl z torby i sobie wymienialam bo tak to bym lezala w mokrej poscieli niestety...

---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ----------

I jak ktos musi miec do porodu swoja koszule to dobrze miec nawet 2-3 sztuki. Ja mialam szpitalne i zuzylam 3 wlasnie bo raz bylam sie wykapac a drugi raz juz po urodzeniu malej mnie przebrali... po jakis dwoch godzinach poszlam sie wykapac dopiero to wtedy juz zalozylam swoja
Ja mam podkłady z canpola, mam nadzieję że dadzą radę.
A koszule do porodu dostanę, swoje biorę dwie już na przebranie po prysznicu po porodzie

Prostujemy zą
bki
Stary 2015-12-11, 22:44   #819
koktajlowa7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez uaoo Pokaż wiadomość
Dziewczyny co sądzicie? Proszę o szczere opinie. Przepraszam za jakość ale zdj z telefonu.
Jak dla teściowej to myślę, że ok
koktajlowa7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-11, 22:45   #820
Jerzyczka
Wtajemniczenie

No mi do cesarki tez dadza szpitalna, a swoje na pozniej pakuje 3 sztuki
Stary 2015-12-11, 22:49   #821
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Ja swoje mam 3 sztuki tez ale poprzednio uzylam tylko 2 chyba

Chodzilo mi o koszule do porodu bo niektore szpitale wymagaja zeby tez miec swoje to wlasnie warto wziac chociaz te 2 sztuki

---------- Dopisano o 23:49 ---------- Poprzedni post napisano o 23:48 ----------

Ja mam jeszcze spakowane wkladki i normalne majty bo poprzednio trafilam do szpitala w 38 tygodniu jakos bo nie czulam malej i mi tego brakowalo wlasnie...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-12-11, 23:13   #822
Dotka90
Zakorzenienie

Jerzyczka - ja mam wklady z canpola i sa bardzo dobre.

---------- Dopisano o 00:13 ---------- Poprzedni post napisano o 00:08 ----------

Zazdroszcze Wam jeszcze tego etapu ciazy, ruchow, czkawki, mowienia do brzucha, tego oczekiwania KIEDY to, niecierpliwosci zeby poznac dziecko..
U nas poszlo to tak szybko ze nie zdazylam sie oswoic z koncem tego etapu i strasznie zaluje, bo jak maly byl w brzuchu to bylo bardzo fajnie - duzo sie ruszal, reagowal na nasze glosy - taki byl kontaktowy. Ostatnio przewijalam zdjecia w telefonie i tak jade od najnowszych przez te tuz po CC a tu jeszcze moja fotka z soboty -ja z brzuszkiem, maly w srodku, ja zadowolona.. a raptem 2 doby pozniej bylo juz CC
Wiem ze ciagle o tym smece ale chyba nie do konca pogodzilam sie z tym ze nic sie nie dzialo a maly jest wczesniakiem.. tym bardziej ze tyle z Was ma problemy i zadna nie urodzila tylko nagle ja wiem ze powinnam sie cieszyc ze maly jest z nami i oczywiscie sie ciesze ale wciaz nie moge przebolec tego ze nie tak mialo byc...

Stary 2015-12-11, 23:17   #823
niepozorna
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam jeszcze spakowane wkladki i normalne majty bo poprzednio trafilam do szpitala w 38 tygodniu jakos bo nie czulam malej i mi tego brakowalo wlasnie...

Kilka wkładek też mam (optymistka ) i majtki zwykłe też spakowałam jakby co.

Cytat:

Też mam te. Super, że są okej

Prostujemy zą
bki
Stary 2015-12-11, 23:24   #824
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Ja tez mam druga paczke z Canpola

---------- Dopisano o 00:24 ---------- Poprzedni post napisano o 00:22 ----------

Dotka nic dziwnego ze masz takie mysli ale zobaczysz ze jak juz bedziesz w domu to bedziesz sie tak cieszyc z kazdej jednej malej rzeczy ze nawet nie bedzie czasu na takie rozmyslanie
Poza tym Witek urodzil sie z super waga, znam dzieci ktore taka mialy urodzone w terminie takze glowa do gory!
Stary 2015-12-11, 23:25   #825
niepozorna
Zakorzenienie

Dotka ja Ci się wcale nie dziwię, że tak się czujesz. Targają Tobą pewnie zupełnie skrajne emocje. Z jednej strony szczęście, że Wituś jest z Wami cały i zdrowy, a z drugiej taka trochę pustka (?), że tak nagle została Ci ta ciąża przerwana. Wszystko było okej i w pewnej chwili się urwało. To cud, że stało się jak się stało, że akurat byłaś w szpitalu, że w odpowiednim momencie trwało badanie i nie ulega wątpliwości, że jesteś z tego powodu szczęśliwa i wdzięczna, że potoczyło to się tak, a nie inaczej ale gdzieś w środku na pewno czujesz żal, że przytrafiło się to akurat Tobie i że nie mogłaś donosić tej ciąży.
Trochę chyba zamotany ten mój post, ale ciężko dobrze ubrać w słowa coś takiego. Tak czy tak myślę, że każda z nas rozumie co przeżywasz.
Aż mi się łezka zakręciła w oku

Prostujemy zą
bki
Stary 2015-12-11, 23:26   #826
Jerzyczka
Wtajemniczenie

Cytat:

---------- Dopisano o 00:13 ---------- Poprzedni post napisano o 00:08 ----------

Zazdroszcze Wam jeszcze tego etapu ciazy, ruchow, czkawki, mowienia do brzucha, tego oczekiwania KIEDY to, niecierpliwosci zeby poznac dziecko..
U nas poszlo to tak szybko ze nie zdazylam sie oswoic z koncem tego etapu i strasznie zaluje, bo jak maly byl w brzuchu to bylo bardzo fajnie - duzo sie ruszal, reagowal na nasze glosy - taki byl kontaktowy. Ostatnio przewijalam zdjecia w telefonie i tak jade od najnowszych przez te tuz po CC a tu jeszcze moja fotka z soboty -ja z brzuszkiem, maly w srodku, ja zadowolona.. a raptem 2 doby pozniej bylo juz CC
Wiem ze ciagle o tym smece ale chyba nie do konca pogodzilam sie z tym ze nic sie nie dzialo a maly jest wczesniakiem.. tym bardziej ze tyle z Was ma problemy i zadna nie urodzila tylko nagle ja wiem ze powinnam sie cieszyc ze maly jest z nami i oczywiscie sie ciesze ale wciaz nie moge przebolec tego ze nie tak mialo byc...

Nie napisze,ze wiem co czujesz, bo nie wiem, ale powiem Ci,ze jak gin powiedzial na wizycie,ze cesarka 22 grudnia to pomyslalam sobie..czyli juz niecale dwa tygodnie jestem w ciazy? I ja nie mam tego nagle, jakos sie moge psychicznie przygotowac, ale no pozno sie dowiedzialam o tym,ze juz za 10 dni zobacze Kube ciesze sie z tego ogromnie, ale przeraza mnie to i troche mi przykro,ze ciaza sie juz konczy narzekam, zaczela sie u mnie zgaga, ciezko mi, czuje sie jak orka i musze sie rozbujac jak wstaje, ale te 9 miesiecy to tylko 9 miesiecy, a nie az tak dlugo. Mija tak szybko, ze czlowiek jak sie dowiaduje,ze za chwile sie konczy to jakos tak przykro. Wiec z jednej strony ogromna radosc, bardzo sie synka nie moge doczekac, ale naprawde doceniam kazdego kopniaka i staram sie zapamietac kazdy ruch. I wzruszam sie przy tym.
Stary 2015-12-11, 23:29   #827
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

A jak juz dzidzia jest na swiecie to dopiero czas przyspiesza... ja pamietam moj porod jakby byl wczoraj a moja corka ma juz 16 miesiecy i mowi "bałban" na bałwana
Czas strasznie szybko plynie ale kazdy czas w naszym zyciu spedzony z dziecmi jest naprawde cudowny a kazdy etap ma swoje plusy
Stary 2015-12-11, 23:31   #828
niepozorna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jerzyczka Pokaż wiadomość
Nie napisze,ze wiem co czujesz, bo nie wiem, ale powiem Ci,ze jak gin powiedzial na wizycie,ze cesarka 22 grudnia to pomyslalam sobie..czyli juz niecale dwa tygodnie jestem w ciazy? I ja nie mam tego nagle, jakos sie moge psychicznie przygotowac, ale no pozno sie dowiedzialam o tym,ze juz za 10 dni zobacze Kube ciesze sie z tego ogromnie, ale przeraza mnie to i troche mi przykro,ze ciaza sie juz konczy narzekam, zaczela sie u mnie zgaga, ciezko mi, czuje sie jak orka i musze sie rozbujac jak wstaje, ale te 9 miesiecy to tylko 9 miesiecy, a nie az tak dlugo. Mija tak szybko, ze czlowiek jak sie dowiaduje,ze za chwile sie konczy to jakos tak przykro. Wiec z jednej strony ogromna radosc, bardzo sie synka nie moge doczekac, ale naprawde doceniam kazdego kopniaka i staram sie zapamietac kazdy ruch. I wzruszam sie przy tym.

Otóż to!

---------- Dopisano o 00:31 ---------- Poprzedni post napisano o 00:30 ----------

Cytat:
ja pamietam moj porod jakby byl wczoraj a moja corka ma juz 16 miesiecy i mowi "bałban" na bałwana

Prostujemy zą
bki
Stary 2015-12-11, 23:58   #829
kinga1701
Zakorzenienie

Dotka nic nie powiem innego jak Jerzyczka. Nie mam pojęcia jak się teraz czujesz, wszystko stało się tak nagle. O ile każda z nas może spodziewać się te dwa tygodnie przed terminem, ze urodzi to w Twoim przypadku było to zupełnie niespodziewane. I nagle nie czujesz juz ruchów, ale za to widzisz i możesz dotknąć swoje maleństwo.
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-12-12, 06:01   #830
koktajlowa7
Rozeznanie

normalnie nie dowierzam, wszystkie tak smacznie dzisiaj śpicie? ja już jakiś czas temu wstałam, z katarem nie da się spać i myślę co by tu jeszcze domowego przyrządzić na to choróbsko..
Stary 2015-12-12, 06:07   #831
niezdara
Rozeznanie

Ja nie śpię dzień dobry

Od wczoraj mam bóle żołądka i biegunkę a wczoraj wieczorem przy zasypianiu poleciała mi krew z nosa... Nie wiem czy to grypa żołądkowa bo kolega tż ostatnio zachorował czy mieszanka jedzeniowa przez moje ostatnie niepohamowane łakomstwo...

Polub mnie https://www.facebook.com/dailybetterblog/
niezdara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-12, 06:09   #832
Dotka90
Zakorzenienie

Dziekuje Wam dziewczyny za wsparcie

Stary 2015-12-12, 06:14   #833
niezdara
Rozeznanie

Cytat:
Dziekuje Wam dziewczyny za wsparcie

Tez sobie pomyslałam jak czytałam co napisałaś wcześniej ze szkoda ze ciąża sie kończy musimy sobie przypominać po co w nią zachodzimy i skoro dzieć już chce wychodzić to niewiele poradzimy. Szukaj pozytywnych stron, bo się ze sobą zamęczysz np ja czekam aż ubiorę moje getry i pójdę pobiegać albo swobodnie ubiorę buty.. :p

Stary 2015-12-12, 06:35   #834
koktajlowa7
Rozeznanie

niezdara Jak nic ci się nie polepszy to jedź na ip bo jak to jakieś zatrucie to nie ma żartów. Dużo pij, żeby się nie odwodnić.
Ja to marzę o płaskim brzuchu Teraz jestem w stanie stwierdzić, że nie potrafiłabym żyć z nadwagą.
Stary 2015-12-12, 07:04   #835
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Dotka 3msj sie tam dzielnie, pomysl, ze Ty juz masz Witka, mozesz go dotknac, przytulic, a my jeszcze czekamy.

Ja tam nie wiem co sie dzieje ostatnio, ale przesypiam cale noce, budze sie raz na sikanie, a jak mam twardy sen, to nawet do rana dotrzymam.

Koktajlowa ja tez sobie uswiadamiam, ze szybko bede chciala wrocic do swojej normalnej wagi. Jakos nie widze sie w roli wieloryba.

Aa tak w ogole to dzien dobry
Dzisiaj jedziemy na zakupy, musze bon zrealizowac, tz zaklada akwarium u kuzyna, az jestem ciekawa jak mu to wyjdzie. Moze tez go namowie na nowe rybki

"MOTOR" masz pod maską np. samochodu
"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
malwi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-12, 07:20   #836
niezdara
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez koktajlowa7 Pokaż wiadomość
niezdara Jak nic ci się nie polepszy to jedź na ip bo jak to jakieś zatrucie to nie ma żartów. Dużo pij, żeby się nie odwodnić.

Ja to marzę o płaskim brzuchu Teraz jestem w stanie stwierdzić, że nie potrafiłabym żyć z nadwagą.

Też tak mowię do męża, że nigdy nie będę takim grubasem jak teraz :p nie wyobrażam sobie co czują kobiety które przybrały ponad 20 kg kiedy mnie 10 już przeszkadza...

Co do trawienia spróbuje je dziś wyregulować i myśleć co jem i ile. Jak nie pomoże to wtedy pojadę pewnie na ip albo zadzwonię chociaż do doktorka. Na razie zjadłam dwa suchary z serem i kiełkami, wyjęłam naczynia ze zmywarki, wstawiłam brudne do mycia, wrzuciłam ciuchy do pralki i chyba idę pod prysznic bo już nie mam co robić :p

Stary 2015-12-12, 07:42   #837
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Cytat:

Dotka, Twój żal jest zrozumiały, a na pocieszenie napiszę, że u nas już nie jest tak różowo - cieszymy się ruchami dziecka ale coraz ciężej nam jest, często dopada okropne zmęczenie, ból kręgosłupa i dręczy nas straszna zgaga. A przede wszystkim stresujemy się już nadchodzącym porodem, mamy bóle brzucha i przepowiadacze, które nas straszą. Tak więc pomału każda z nas zaczyna marzyć o tym momencie kiedy już będzie po.
Zresztą - nadrobisz to za drugim razem na pewno, jeśli planujesz. A najważniejsze jest to, że synek jest cały i zdrowy z Wami. Wkrótce zapomnisz o ciąży w ogóle bo będziesz miała inne atrakcje.

ruda3d jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-12-12, 07:48   #838
86ewula
Rozeznanie

Cytat:

Nie dziwię Ci się. Twoje emocje są całkowicie zrozumiałe. Pomyśl o Tym czego zresztą też się boję że poród jest tak bardzo nie przewidywalny , że wiele z nas też może być rozczarowanych przebiegiem. Że nasze wyobrażenia i nastawienie do Sn mogą w trakcie porodu
zmienić się o 180° bo nagle trzeba będzie zrobić Cc. Każda sobie wyobraża że położą jej maluszka na dwie godziny na piersiach aż tu nagle pach cesarka. .. też się tego boje że mimo szczęśliwego rozwiązania będę mieć w środku jakiś dziwny żal że nie poszło zgodnie z moimi wyobrażeniami. Myślę że na to trzeba czasu żeby przestać o tym myśleć i się oswoić. A jak wrócisz z maluszkiem do domku to już nie będzie to miało dla ciebie znaczenia.

Cytat:
Napisane przez koktajlowa7 Pokaż wiadomość
Też to ciągle powtarzam że przytyłam 10 kg i marzę o tym żeby szybko to zgubić. Dziwię się osobom które świadomie wybieraj taki stan rzeczy i akceptują swoją otyłość. ... nic z nią nie robią ,brakuje im motywacji do powalczenia o figurę. Zastanawiam się co trzeba robić żeby przytyć 30 kg w ciąży. Przecież Ja Też jem kebaba czy KFC na jakiś czas. Codziennie zjem kostkę czekolady. Masę słodkich owoców. I tyje zgodnie z normą. Drażnią mnie teksty kobiet z dwu letnim dzieckiem że jest otyła po ciąży. ... Ok skóra już jędrna nie będzie ale bez przesady.... przepraszam że tak zdecydowanie piszę ale takie przemyślenia mnie naszły będąc właśnie w ciąży.

Dzisiaj goszczę wujka budowlańca który robił nam remont i kilka rzeczy zostały przez te 1,5 roku nie skończone. Dziś będzie gładził sufit w ubikacji bo jest przykrecony rygips i przyklei brakujące cokoły przy podłodze ,bo nie mieliśmy wtedy jeszcze listew ozdobnych przy ościeżnicach. za tydzień w sobotę tylko wyszlifuje wiec w minimalnym stopniu podzielam wasze remontowe rozterki sprzątania

Miłego dzionka dziewuszki
86ewula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-12, 07:51   #839
czarnulax
Zakorzenienie

kamilka kciuki za Martynke, to jest silna dziewczynka i da sobie radę Szkoda, że lekarka to zbagatelizowała.
Jerzyczka ta świnka jest super, strasznie mi się one podobają
Dotka co za babsko
uao teściowej powinien się podobać

Ja miałam beznadziejną noc A zaraz mąż jedzie po fotelik i być może wanienkę, a ja muszę siedzieć w domku
Stary 2015-12-12, 08:08   #840
uaoo
Zakorzenienie

Dzięki dziewczyny uff, już myślałam, że wybraliśmy jakieś byle co.
Dotka, może podasz jeszcze raz wagę i cm Witka? Wstawię na pierwszą stronę, bo jakoś mi tego brakuje. No i oczywiście trzymaj się!

EDIT: Już mam. Jeżeli Ci to nie odpowiada, napisz.

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017

Edytowane przez uaoo
Czas edycji: 2015-12-12 o 08:28
uaoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości