![]() |
#4531 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
Jeśli doszło w ostatnim czasie do stosunku-istnieje niewielkie ryzyko zapłodnienia. Poza tym musisz się dodatkowo zabezpieczać.
#4532 |
Raczkowanie
|
Wczoraj zaczęłam drugi blister Vibin mini, jest to moje pierwsze opakowanie w życiu. Wszystko było ok ale dzisiaj jak się obudziłam zaczęła boleć mnie łydka (nie ma możliwości żebym ją naciągnęła, bo od 1,5 tygodnia leżę chora w domu). Czytałam o ryzyku zakrzepicy itd. Mam się martwić?
Dodam, że wszystkie badania miałam robione, w tym na krzepliwość krwi i wszystko było w porządku. Edytowane przez Rapsody Czas edycji: 2015-12-14 o 09:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#4533 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4534 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4535 |
Przyczajenie
|
witam . ostatnią miesiaczke mialam 16 pazdziernika . (zazwyczaj okres mam raz w miesiacu . 13.list. kochalam sie ze skutkiem spuszczenia sie partnera we mnie
14. list. zazyłam tabletke elleone . jednak do dzisiaj nie mam okresu . i 10 testów wyszlo negatywnie. wiec to zabuzenia po tabletce tak ? czy powinnam isc do ginekologa? |
![]() ![]() |
![]() |
#4536 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z pewnością skutki tabletki, ale odwiedzić lekarza kontrolnie możesz. Nawet powinnaś.
![]() |
#4537 |
Raczkowanie
|
Hej,
mam pytanie, nie znalazłam (o dziwo) odpowiedzi w internetach, więc kieruję się tutaj ![]() 15 listopada (niedziela) zaczęłam brać pierwsze opakowanie Belary, skończyłam je 5 grudnia (sobota). Niestety przesunęło mi się krwawienie z odstawienia i wystąpiło dopiero 11 grudnia (piątek), a więc w 6 dzień przerwy. Drugie opakowanie zaczęłam 13 grudnia (niedziela). I tak nasuwają się dwa pytania: 1. Czy 7 dniowa przerwa nie była za długa o jeden dzień? Nie byłam pewna czy pierwszą tabletkę z nowego blistra powinnam wziąć 7 dnia (czyli w sobotę) czy ósmego (tak jak zrobiłam), czyli znowu w niedzielę? ![]() 2. Mimo rozpoczęcia nowego opakowania ciągle mam krwawienie z odstawienia. Czy dopóki krwawienie nie ustąpi jestem bezpieczna, czy potrzebuję dodatkowej ochrony np. prezerwatyw? Serdecznie dziękuję za doinformowanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4538 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 1. Zrobiłaś dobrze, przerwa ma trwać siedem dni i ósmego nowe opakowanie. 2. Nie, krwawienie nie ma wpływu na antykoncepcję. Przyszło w szóstym dniu, więc to naturalne że musisz się jeszcze wykrwawić ![]()
![]() |
#4539 |
Raczkowanie
|
Frutti, dzięki wielkie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4540 |
BAN stały
|
Hej no wkurzyłam się na maksa, dzisiaj wzięłam ostatniego tabsa 1 blistra i jutro miałam zacząć przerwę 7 dniową a krwawię już dziś i to jest miesiączka? Bo jak może być krwawienie z odstawienia, którego nie było?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4541 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Skoro to pierwszy blister, to czym się przejmujesz? ![]() Wyprzedzę Twoje pytanie-jeśli bierzesz je prawidłowo to jesteś bezpieczna, chodzi tu po prostu o zniwelowanie tego kłopotliwego plamienia/wcześniejszego krwawienia.
![]() |
#4542 | |
BAN stały
|
Cytat:
Bo to normalne krwawienie a nie plamienie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4543 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4544 |
BAN stały
|
No ok, dziękuję za odpowiedzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4545 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4546 |
BAN stały
|
Opowiem moją krótką historię żeby przestrzedz innych :
Lekarz przepisał mi tabletki Ovulastan, nie pomyślałam że Ovulastanu są dwie wersje zwykły i forte, skupiłam się na dawce więc nie robiło mi to różnicy, na poprzednią receptę dostałam Ovulastan Forte i dzisiaj kupując nowe opakowanie miałam problem i spór w aptece, że przecież na recepcie jest ovulastan bez forte, wykłóciłam się, że skoro sprzedano mi wcześniej na taką samą ulotkę (ta sama magister) to teraz nie zamierzam nic zmieniać bez konsultacji z lekarzem i z łaski dostałam takie tabletki jak chciałam. |
![]() ![]() |
![]() |
#4547 |
Przyczajenie
|
dzieki za wiadomosc .. . tylko ze nadal niepojawil sie sie okres . i pewnie wyzuce kase znowu na wizyte u lekarza
|
![]() ![]() |
![]() |
#4548 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, pytałam dwa razy ale nie uzyskałam odpowiedzi.
Czy przyjmowanie suplementów z jodem ma jakis wpływ na skuteczność tabletek? |
![]() ![]() |
![]() |
#4549 |
Przyczajenie
|
Owulacja w trakcie stosowania tabletek antykoncepcyjnych?
Dziewczyny, mam dziwne objawy. Otóż biorę już trzeci blister yasminelle i co miesiąc jest to samo. W środku opakowania mój organizm zachowuje się tak, jakbym miała owulację. Bolą mnie jajniki, piersi, głowa, mam dużo wodnistego śluzu wyglądającego tak samo jak płodny. Nie biorę niczego, co mogłoby zaburzyć działanie antykoncepcji, max odchylenie od standardowej godziny spożycia tabletki to ok godzina. Sporadycznie biorę fosfolipidy chroniące wątrobę. Czy powinnam się martwić?
Edytowane przez Nowaa30 Czas edycji: 2015-12-18 o 12:55 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4550 | |
ReklaMO(D)żerca.
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4551 | |
Are you talking to me?!
|
Dot.: Owulacja w trakcie stosowania tabletek antykoncepcyjnych?
Cytat:
![]() |
#4553 |
Przyczajenie
|
Dziękuję. Trochę mnie uspokoiłaś. Mam nadzieję, że faktycznie jest tak jak piszesz. To nie są dokuczliwe objawy, ale do złudzenia przypominają owulację
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4554 |
Przyczajenie
|
Teraz trochę zaczynam schizować. Kontaktowałam się z Panią ginekolog i stwierdziła, że skoro czuję się tak, jakbym miała owulację, to mogła ona faktycznie wystąpić (przy każdym opakowaniu?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4555 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
możesz o tym poczytać tutaj (co zawiera i jak działa): http://bazalekow.mp.pl/lek/62244,Yas...etki-powlekane natomiast jeśli chcesz mieć pewność, a nie samo stwierdzenie, że "mogła wystąpić" to trzeba w tym czasie kiedy odczuwasz objawy zrobić monitoring owulacji (kilka usg w krótkich odstępach czasu) i dopiero takie badanie może dać pewność czy owulacja była czy nie, oczywiście w tym jednym cyklu, a w każdym może być inaczej
Zakochanie - to relacja międzyosobowa wynikająca z upodobania sobie w kimś, powodującego zależność emocjonalną od tego kogoś. Na miarę siły owej zależności następuje proporcjonalnie: utrata zdrowego rozsądku oraz zdolności do samodecydowania. o. Paweł Gużyński OP |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4556 |
Raczkowanie
|
Jeśli dojdzie do pominięcia tabletki, biegunki lub wymiotów owulacja podczas brania tabletek jest możliwa. Tydzień temu lekarz wykrył u mnie pęcherzyk owulacyjny na lewym jajniku własnie spowodowany pominięciem tabletki. Zalecił mi 10 dni celibatu lub dodatkowe zabezpieczenie przez ten czas. Za jakiś czas mam kolejną wizytę aby upewnić się, że to był faktycznie ten pęcherzyk, a nie torbiel
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4557 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dzisiaj kontaktowałam się z ginekologiem "starej daty" (do którego kiedyś chodziłam) z bardzo dużym stażem pracy i powiedział, że mam się nie martwić... że do owulacji na pewno nie doszło a mogę mieć takie objawy, bo yasminelle ma małą dawkę hormonów. By sytuacja się nie powtarzała, dla swojego psychicznego spokoju i wyeliminowania bólu jajników, będę zmieniać hormony na mocniejsze. filia_ Dziękuję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4558 |
chat_ang
|
Zły wpływ tabletek antykoncepcyjnych
Biore Novynette od 6 lat, od pół roku mam coraz większe problemy z organizmem. Odczuwam suchość w pochwie i nawet czuje ze mam wysuszone oczy (przestalam tolerowac soczewki, ktore nosiłam 3 lata i nigdy problemu nie było ), infekcje raz w miesiącu, stres. Wiem, że organizm zaczął odrzucać hormony, bo co innego może być powodem problemów ? Pierwsze 4 lata byly super dopiero od 2 lat powoli jest coraz gorzej, nawet nie mam ochoty na seks. Zdecydowałam sie odstawic tabletki i strasznie mnie to przeraża. Nienawidze seksu w prezerwatywie tak bardzo, ze od pół roku męczę się z tabletkami. Boje sie też skutkow ubocznych odstawienia, problemow z cerą. Pocieszam się tym, że nawet z prezerwatywa bedzie lepiej niż teraz (przez suchosc i infekcje moje zycie intymne od 2 mc nie istnieje w ogole).
Jak znosicie odstawienie? Chce jeszcze wrócić do hormonów albo w innej postaci, mini pigulek, plastrów? Pisze ten wątek tylko dlatego, żeby przekonać siebie, że robie słusznie, a moje zdrowie jest ważniejsze niz doznania. |
![]() ![]() |
![]() |
#4559 | |
Are you talking to me?!
|
Dot.: Zły wpływ tabletek antykoncepcyjnych
Cytat:
Na suchość pochwy żele nawilżające, na infekcje - wymaz z pochwy i porządne leczenie siebie i partnera.
![]() |
#4560 |
BAN stały
|
Dziewczyny coś w internecie było, że partia tabletek anty "azalia" została wycofana z aptek więc jak ktoś, coś to pogooglujcie i sprawdźcie nr swojej partii
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:41.