Vademecum antykoncepcji! - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-12-13, 16:36   #4531
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Jeśli doszło w ostatnim czasie do stosunku-istnieje niewielkie ryzyko zapłodnienia. Poza tym musisz się dodatkowo zabezpieczać.
Stary 2015-12-14, 09:02   #4532
Rapsody
Raczkowanie

Wczoraj zaczęłam drugi blister Vibin mini, jest to moje pierwsze opakowanie w życiu. Wszystko było ok ale dzisiaj jak się obudziłam zaczęła boleć mnie łydka (nie ma możliwości żebym ją naciągnęła, bo od 1,5 tygodnia leżę chora w domu). Czytałam o ryzyku zakrzepicy itd. Mam się martwić?

Dodam, że wszystkie badania miałam robione, w tym na krzepliwość krwi i wszystko było w porządku.

Edytowane przez Rapsody
Czas edycji: 2015-12-14 o 09:17
Rapsody jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-14, 10:17   #4533
domarka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rapsody Pokaż wiadomość
Wczoraj zaczęłam drugi blister Vibin mini, jest to moje pierwsze opakowanie w życiu. Wszystko było ok ale dzisiaj jak się obudziłam zaczęła boleć mnie łydka (nie ma możliwości żebym ją naciągnęła, bo od 1,5 tygodnia leżę chora w domu). Czytałam o ryzyku zakrzepicy itd. Mam się martwić?

Dodam, że wszystkie badania miałam robione, w tym na krzepliwość krwi i wszystko było w porządku.
To na pewno nie zakrzepica, nie po tak szybkim czasie.. Możliwe, że w nocy miałaś skurcz a nawet nie wiesz-ja często tak mam i potem właśnie boli mnie łydka, na pewno to nie zakrzepica
domarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-14, 10:26   #4534
Rapsody
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez domarka Pokaż wiadomość
To na pewno nie zakrzepica, nie po tak szybkim czasie.. Możliwe, że w nocy miałaś skurcz a nawet nie wiesz-ja często tak mam i potem właśnie boli mnie łydka, na pewno to nie zakrzepica
Uff, dzięki. Faktycznie to by było bez sensu gdyby coś się miało dziać praktycznie po tygodniu. Się przestraszyłam ale jednak ze zdrowiem nie ma żartów
Stary 2015-12-14, 11:48   #4535
justyna110689
Przyczajenie

witam . ostatnią miesiaczke mialam 16 pazdziernika . (zazwyczaj okres mam raz w miesiacu . 13.list. kochalam sie ze skutkiem spuszczenia sie partnera we mnie
14. list. zazyłam tabletke elleone . jednak do dzisiaj nie mam okresu . i 10 testów wyszlo negatywnie. wiec to zabuzenia po tabletce tak ? czy powinnam isc do ginekologa?
justyna110689 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-14, 14:23   #4536
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justyna110689 Pokaż wiadomość
witam . ostatnią miesiaczke mialam 16 pazdziernika . (zazwyczaj okres mam raz w miesiacu . 13.list. kochalam sie ze skutkiem spuszczenia sie partnera we mnie
14. list. zazyłam tabletke elleone . jednak do dzisiaj nie mam okresu . i 10 testów wyszlo negatywnie. wiec to zabuzenia po tabletce tak ? czy powinnam isc do ginekologa?
Ja bym nie miała złudzeń po jednym teście, max dwóch, a Ty masz po 10 i zażytej Elli?
Z pewnością skutki tabletki, ale odwiedzić lekarza kontrolnie możesz. Nawet powinnaś.
Stary 2015-12-14, 21:56   #4537
Kredusia
Raczkowanie

Hej,
mam pytanie, nie znalazłam (o dziwo) odpowiedzi w internetach, więc kieruję się tutaj
15 listopada (niedziela) zaczęłam brać pierwsze opakowanie Belary, skończyłam je 5 grudnia (sobota). Niestety przesunęło mi się krwawienie z odstawienia i wystąpiło dopiero 11 grudnia (piątek), a więc w 6 dzień przerwy. Drugie opakowanie zaczęłam 13 grudnia (niedziela). I tak nasuwają się dwa pytania:

1. Czy 7 dniowa przerwa nie była za długa o jeden dzień? Nie byłam pewna czy pierwszą tabletkę z nowego blistra powinnam wziąć 7 dnia (czyli w sobotę) czy ósmego (tak jak zrobiłam), czyli znowu w niedzielę?
2. Mimo rozpoczęcia nowego opakowania ciągle mam krwawienie z odstawienia. Czy dopóki krwawienie nie ustąpi jestem bezpieczna, czy potrzebuję dodatkowej ochrony np. prezerwatyw?

Serdecznie dziękuję za doinformowanie
Kredusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-14, 22:10   #4538
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kredusia Pokaż wiadomość
Hej,
mam pytanie, nie znalazłam (o dziwo) odpowiedzi w internetach, więc kieruję się tutaj
15 listopada (niedziela) zaczęłam brać pierwsze opakowanie Belary, skończyłam je 5 grudnia (sobota). Niestety przesunęło mi się krwawienie z odstawienia i wystąpiło dopiero 11 grudnia (piątek), a więc w 6 dzień przerwy. Drugie opakowanie zaczęłam 13 grudnia (niedziela). I tak nasuwają się dwa pytania:

1. Czy 7 dniowa przerwa nie była za długa o jeden dzień? Nie byłam pewna czy pierwszą tabletkę z nowego blistra powinnam wziąć 7 dnia (czyli w sobotę) czy ósmego (tak jak zrobiłam), czyli znowu w niedzielę?
2. Mimo rozpoczęcia nowego opakowania ciągle mam krwawienie z odstawienia. Czy dopóki krwawienie nie ustąpi jestem bezpieczna, czy potrzebuję dodatkowej ochrony np. prezerwatyw?

Serdecznie dziękuję za doinformowanie
Halo, tu internety
1. Zrobiłaś dobrze, przerwa ma trwać siedem dni i ósmego nowe opakowanie.
2. Nie, krwawienie nie ma wpływu na antykoncepcję. Przyszło w szóstym dniu, więc to naturalne że musisz się jeszcze wykrwawić
Stary 2015-12-14, 22:38   #4539
Kredusia
Raczkowanie

Frutti, dzięki wielkie
Kredusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-14, 23:57   #4540
MalarskiSen
BAN stały

Hej no wkurzyłam się na maksa, dzisiaj wzięłam ostatniego tabsa 1 blistra i jutro miałam zacząć przerwę 7 dniową a krwawię już dziś i to jest miesiączka? Bo jak może być krwawienie z odstawienia, którego nie było?
MalarskiSen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-15, 00:02   #4541
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MalarskiSen Pokaż wiadomość
Hej no wkurzyłam się na maksa, dzisiaj wzięłam ostatniego tabsa 1 blistra i jutro miałam zacząć przerwę 7 dniową a krwawię już dziś i to jest miesiączka? Bo jak może być krwawienie z odstawienia, którego nie było?
1. Nie miesiączka, tylko krwawienie z odstawienia. Biorąc tabletki nie masz czegoś takiego jak okres czy miesiączka.
2. Skoro to pierwszy blister, to czym się przejmujesz? 2-3 miesiące zaburzeń, plamień itp. to norma. Jeśli przy kolejnym, czy jeszcze następnym znowu by było za wcześniej to idź do ginekologa po inne tabletki i tyle.
Wyprzedzę Twoje pytanie-jeśli bierzesz je prawidłowo to jesteś bezpieczna, chodzi tu po prostu o zniwelowanie tego kłopotliwego plamienia/wcześniejszego krwawienia.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-12-15, 00:12   #4542
MalarskiSen
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
1. Nie miesiączka, tylko krwawienie z odstawienia. Biorąc tabletki nie masz czegoś takiego jak okres czy miesiączka.
2. Skoro to pierwszy blister, to czym się przejmujesz? 2-3 miesiące zaburzeń, plamień itp. to norma. Jeśli przy kolejnym, czy jeszcze następnym znowu by było za wcześniej to idź do ginekologa po inne tabletki i tyle.
Wyprzedzę Twoje pytanie-jeśli bierzesz je prawidłowo to jesteś bezpieczna, chodzi tu po prostu o zniwelowanie tego kłopotliwego plamienia/wcześniejszego krwawienia.
Krwawienie z odstawienia bez odstawienia?
Bo to normalne krwawienie a nie plamienie.
Stary 2015-12-15, 00:47   #4543
malootka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MalarskiSen Pokaż wiadomość
Krwawienie z odstawienia bez odstawienia?
Bo to normalne krwawienie a nie plamienie.
To wciaz typowe przy pierwszym blistrze.
malootka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-15, 07:47   #4544
MalarskiSen
BAN stały

No ok, dziękuję za odpowiedzi.
Stary 2015-12-15, 11:10   #4545
SylkaEs
Raczkowanie

Cytat:

ryzyko jakieś zawsze istnieje...
SylkaEs jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-12-15, 21:09   #4546
MalarskiSen
BAN stały

Opowiem moją krótką historię żeby przestrzedz innych :
Lekarz przepisał mi tabletki Ovulastan, nie pomyślałam że Ovulastanu są dwie wersje zwykły i forte, skupiłam się na dawce więc nie robiło mi to różnicy, na poprzednią receptę dostałam Ovulastan Forte i dzisiaj kupując nowe opakowanie miałam problem i spór w aptece, że przecież na recepcie jest ovulastan bez forte, wykłóciłam się, że skoro sprzedano mi wcześniej na taką samą ulotkę (ta sama magister) to teraz nie zamierzam nic zmieniać bez konsultacji z lekarzem i z łaski dostałam takie tabletki jak chciałam.
Stary 2015-12-16, 06:38   #4547
justyna110689
Przyczajenie

dzieki za wiadomosc .. . tylko ze nadal niepojawil sie sie okres . i pewnie wyzuce kase znowu na wizyte u lekarza
justyna110689 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-18, 11:31   #4548
Rapsody
Raczkowanie

Dziewczyny, pytałam dwa razy ale nie uzyskałam odpowiedzi.

Czy przyjmowanie suplementów z jodem ma jakis wpływ na skuteczność tabletek?
Stary 2015-12-18, 12:54   #4549
Nowaa30
Przyczajenie

Owulacja w trakcie stosowania tabletek antykoncepcyjnych?

Dziewczyny, mam dziwne objawy. Otóż biorę już trzeci blister yasminelle i co miesiąc jest to samo. W środku opakowania mój organizm zachowuje się tak, jakbym miała owulację. Bolą mnie jajniki, piersi, głowa, mam dużo wodnistego śluzu wyglądającego tak samo jak płodny. Nie biorę niczego, co mogłoby zaburzyć działanie antykoncepcji, max odchylenie od standardowej godziny spożycia tabletki to ok godzina. Sporadycznie biorę fosfolipidy chroniące wątrobę. Czy powinnam się martwić?

Edytowane przez Nowaa30
Czas edycji: 2015-12-18 o 12:55
Nowaa30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-18, 14:37   #4550
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:
Dziewczyny, pytałam dwa razy ale nie uzyskałam odpowiedzi.

Czy przyjmowanie suplementów z jodem ma jakis wpływ na skuteczność tabletek?
KLIK, pierwszy wynik chociażby.
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-18, 15:03   #4551
quench
Are you talking to me?!

Dot.: Owulacja w trakcie stosowania tabletek antykoncepcyjnych?

Cytat:
Napisane przez Nowaa30 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam dziwne objawy. Otóż biorę już trzeci blister yasminelle i co miesiąc jest to samo. W środku opakowania mój organizm zachowuje się tak, jakbym miała owulację. Bolą mnie jajniki, piersi, głowa, mam dużo wodnistego śluzu wyglądającego tak samo jak płodny. Nie biorę niczego, co mogłoby zaburzyć działanie antykoncepcji, max odchylenie od standardowej godziny spożycia tabletki to ok godzina. Sporadycznie biorę fosfolipidy chroniące wątrobę. Czy powinnam się martwić?
Nie, nie masz się czym martwić. Ból piersi, rozrzedzony śluz itd. mogą wystąpić podczas brania tabletek i nie znaczy to, że tabletki nie działają. Jeśli bardzo Ci to dokucza, to poproś ginekologa o zmianę tabletek na inne. Niewykluczone, że na innych tabletkach nie będziesz miała już takich dolegliwości.
Stary 2015-12-18, 15:32   #4552
Rapsody
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kisielova Pokaż wiadomość
KLIK, pierwszy wynik chociażby.
Byłam już na tej stronie, dziewczyna pyta czy antykoncepcja wpłynie na leczenie. Wolałam się jeszcze tutaj upewnić.
Stary 2015-12-19, 14:18   #4553
Nowaa30
Przyczajenie

Dziękuję. Trochę mnie uspokoiłaś. Mam nadzieję, że faktycznie jest tak jak piszesz. To nie są dokuczliwe objawy, ale do złudzenia przypominają owulację
Stary 2015-12-20, 09:16   #4554
Nowaa30
Przyczajenie

Teraz trochę zaczynam schizować. Kontaktowałam się z Panią ginekolog i stwierdziła, że skoro czuję się tak, jakbym miała owulację, to mogła ona faktycznie wystąpić (przy każdym opakowaniu?). To jest jakieś chore ;/
Stary 2015-12-20, 10:56   #4555
filia_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nowaa30 Pokaż wiadomość
Teraz trochę zaczynam schizować. Kontaktowałam się z Panią ginekolog i stwierdziła, że skoro czuję się tak, jakbym miała owulację, to mogła ona faktycznie wystąpić (przy każdym opakowaniu?). To jest jakieś chore ;/
Działanie tabletek antykoncepcyjnych nie opiera sie tylko i wyłącznie na hamowaniu owulacji, jest to co prawda działanie podstawowe, ale nie jest powiedziane, że zawsze zachodzi
możesz o tym poczytać tutaj (co zawiera i jak działa):
http://bazalekow.mp.pl/lek/62244,Yas...etki-powlekane

natomiast jeśli chcesz mieć pewność, a nie samo stwierdzenie, że "mogła wystąpić" to trzeba w tym czasie kiedy odczuwasz objawy zrobić monitoring owulacji (kilka usg w krótkich odstępach czasu) i dopiero takie badanie może dać pewność czy owulacja była czy nie, oczywiście w tym jednym cyklu, a w każdym może być inaczej
Zakochanie - to relacja międzyosobowa wynikająca z upodobania sobie w kimś, powodującego zależność emocjonalną od tego kogoś. Na miarę siły owej zależności następuje proporcjonalnie: utrata zdrowego rozsądku oraz zdolności do samodecydowania.
o. Paweł Gużyński OP
filia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-20, 12:26   #4556
peggsue
Raczkowanie

Jeśli dojdzie do pominięcia tabletki, biegunki lub wymiotów owulacja podczas brania tabletek jest możliwa. Tydzień temu lekarz wykrył u mnie pęcherzyk owulacyjny na lewym jajniku własnie spowodowany pominięciem tabletki. Zalecił mi 10 dni celibatu lub dodatkowe zabezpieczenie przez ten czas. Za jakiś czas mam kolejną wizytę aby upewnić się, że to był faktycznie ten pęcherzyk, a nie torbiel
peggsue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-20, 17:11   #4557
Nowaa30
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez peggsue Pokaż wiadomość
Jeśli dojdzie do pominięcia tabletki, biegunki lub wymiotów owulacja podczas brania tabletek jest możliwa. Tydzień temu lekarz wykrył u mnie pęcherzyk owulacyjny na lewym jajniku własnie spowodowany pominięciem tabletki. Zalecił mi 10 dni celibatu lub dodatkowe zabezpieczenie przez ten czas. Za jakiś czas mam kolejną wizytę aby upewnić się, że to był faktycznie ten pęcherzyk, a nie torbiel
Masz rację. Tak się może stać. Jednak ja nie pominęłam żadnej tabletki. Łykam je regularnie o stałej porze. Nie pije ziołowych herbatek, suplementów, niczego, co mogłoby wpłynąć na tabletki. Mimo to w środku każdego opakowania czuję się tak, jakbym miała owulacje.
Dzisiaj kontaktowałam się z ginekologiem "starej daty" (do którego kiedyś chodziłam) z bardzo dużym stażem pracy i powiedział, że mam się nie martwić... że do owulacji na pewno nie doszło a mogę mieć takie objawy, bo yasminelle ma małą dawkę hormonów. By sytuacja się nie powtarzała, dla swojego psychicznego spokoju i wyeliminowania bólu jajników, będę zmieniać hormony na mocniejsze.

filia_ Dziękuję
Stary 2015-12-23, 14:54   #4558
chat_ang
chat_ang

Zły wpływ tabletek antykoncepcyjnych

Biore Novynette od 6 lat, od pół roku mam coraz większe problemy z organizmem. Odczuwam suchość w pochwie i nawet czuje ze mam wysuszone oczy (przestalam tolerowac soczewki, ktore nosiłam 3 lata i nigdy problemu nie było ), infekcje raz w miesiącu, stres. Wiem, że organizm zaczął odrzucać hormony, bo co innego może być powodem problemów ? Pierwsze 4 lata byly super dopiero od 2 lat powoli jest coraz gorzej, nawet nie mam ochoty na seks. Zdecydowałam sie odstawic tabletki i strasznie mnie to przeraża. Nienawidze seksu w prezerwatywie tak bardzo, ze od pół roku męczę się z tabletkami. Boje sie też skutkow ubocznych odstawienia, problemow z cerą. Pocieszam się tym, że nawet z prezerwatywa bedzie lepiej niż teraz (przez suchosc i infekcje moje zycie intymne od 2 mc nie istnieje w ogole).

Jak znosicie odstawienie? Chce jeszcze wrócić do hormonów albo w innej postaci, mini pigulek, plastrów? Pisze ten wątek tylko dlatego, żeby przekonać siebie, że robie słusznie, a moje zdrowie jest ważniejsze niz doznania.
chat_ang jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-23, 19:58   #4559
quench
Are you talking to me?!

Dot.: Zły wpływ tabletek antykoncepcyjnych

Cytat:
Napisane przez chat_ang Pokaż wiadomość
Biore Novynette od 6 lat, od pół roku mam coraz większe problemy z organizmem. Odczuwam suchość w pochwie i nawet czuje ze mam wysuszone oczy (przestalam tolerowac soczewki, ktore nosiłam 3 lata i nigdy problemu nie było ), infekcje raz w miesiącu, stres. Wiem, że organizm zaczął odrzucać hormony, bo co innego może być powodem problemów ? Pierwsze 4 lata byly super dopiero od 2 lat powoli jest coraz gorzej, nawet nie mam ochoty na seks. Zdecydowałam sie odstawic tabletki i strasznie mnie to przeraża. Nienawidze seksu w prezerwatywie tak bardzo, ze od pół roku męczę się z tabletkami. Boje sie też skutkow ubocznych odstawienia, problemow z cerą. Pocieszam się tym, że nawet z prezerwatywa bedzie lepiej niż teraz (przez suchosc i infekcje moje zycie intymne od 2 mc nie istnieje w ogole).

Jak znosicie odstawienie? Chce jeszcze wrócić do hormonów albo w innej postaci, mini pigulek, plastrów? Pisze ten wątek tylko dlatego, żeby przekonać siebie, że robie słusznie, a moje zdrowie jest ważniejsze niz doznania.
A dlaczego nie zmienisz tabletek na inne?

Na suchość pochwy żele nawilżające, na infekcje - wymaz z pochwy i porządne leczenie siebie i partnera.
Stary 2015-12-24, 03:05   #4560
MalarskiSen
BAN stały

Dziewczyny coś w internecie było, że partia tabletek anty "azalia" została wycofana z aptek więc jak ktoś, coś to pogooglujcie i sprawdźcie nr swojej partii
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości