|
|
#2581 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Lipcowe Mamusie 2016 :)
Inezz bardzo mi przykro
Tulam.Ja dzisiaj powiedziałam w pracy, ufff, było super, szef przytulił, kazał się nie martwić i, że jeszcze czas, wymyślimy jak rozdysponować pracę wewnętrznie, żeby nikogo nie zatrudniać nowego na ten czas, a miejsce na mnie czeka po macierzyńskim. Ja mu obiecałam, że dopóki czuję się ok, to przychodzę do roboty i ogarniamy temat, co najwyżej będę się wolniej po schodach kulać Stresowałam się tą rozmową od początku ciąży, a nie było czym.Jak u Was pracodawcy? Któraś jeszcze przed rozmową? Zdajcie relację ![]() Bellybestfirend mówi mi, że dziś 12 tydz 0 dni, czyli weszłam w 13 tydzień, za tydzien koniec trymestru. Z innej beczki, jak robicie sledzie w śmietanie? Dzisiaj czy dopiero jutro? Przygarnę przepisy, mam ochotę na śledzika! Na razie zorbiłam tylko marynowane w słoikach. |
|
|
|
#2582 |
|
Zakorzenienie
|
To nawet nie wiem, spojrzę z ciekawości na wyniki jak będę w domu.
Ale się wkurzyłam, zamawiałam w niedzielę dwie sukienki, żebym miała co na Święta ubrać, wybrałam przesyłkę kurierską i od razu zapłaciłam-pieniążki od razu mieli na koncie, od wczoraj piszę do sklepu czy już wysłali a oni mi dziś odpisują, że nie mają sukienek na stanie nosz kur.... Także nadal nie mam co ubrać.
|
|
#2583 |
|
Raczkowanie
|
Ja też od zawsze chodzę prywatnie, nie tylko w ciąży. Mam wtedy komplet badań:usg, usg piersi, cytologia. Teraz w ciąży płacę za komfort, że leżę podczas usg, mam monitor przed sobą i na bieżąco w 2D i 3D widzę, lekarz objaśnia bez marudzenia, dostaję kolorowe zdjęcia malucha. Lekarz bardzo dokładny, na usg prenatalne mam zarezerwować 1h20min.Nie udało mi się nigdy spotkać równie kompetentej osoby ba NFZ, co jest przykre, bo składki się płaci.
|
|
|
|
#2584 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie w pracy też reakcja spoko, szefowa się ucieszyła, tylko nie wiem co powie, jak w lutym przyniosę zwolnienie
Ale nie mam wyjścia, dużo bardziej opłaca mi się finansowo bycie na macierzyńskim niż chodzenie do pracy.. I ona o tym dobrze wie, także mam nadzieję, że zrozumie. W razie czego, gdyby potrzebowała doraźnej pomocy to będę pod telefonem i zawsze mogę pojawić się w pracy któregoś dnia, gdy będzie pilna potrzeba.
|
|
#2585 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na parenting.pl podaje mi koniec pierwszego trymestru dokładnie 2 tygodnie wcześniej. Wg parenting.pl to juz 26 grudnia, wg kalbi.pl 9 styczeń. |
|
|
|
|
#2586 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny nie wiem czy będę później miała czas wejść więć napiszę już teraz
Życzę Wam spokojnych, ciepłych, spędzonych w rodzinnej atmosferze i pełnych miłości Świąt dla Was i Waszych najbliższych.
|
#2587 |
|
Zakorzenienie
|
Również życzę Wam zdrowych,rodzinnych i pięknych Świąt Bożego Narodzenia ☺
|
|
|
|
#2588 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2589 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze nie mowilam szefowi, bo na 90% mnie zwolni.
Ja Wam Kobietki życzę najbardziej zdrówka abyście już w przyszłym roku działały w powiekszonym składzie spokojnych i ciepłych świat
|
#2590 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
hm.. ogolnie zwolnienia od psychiatrów i ciężarówek są rzadko kontrolowane, w podejrzanych przypadkach, np. właśnie tych, które założyły działalność na miesiąc by wykazać najwyższą podstawę i potem brać zasiłek w wysokości prawie 4000 zl mcznie..
ogólnie na zgłoszenie do ubezpieczenia w ZUS mamy 7 dni, w Twoim przypadku chyba takie zgłoszenie ponowne nie będzie konieczne, bo podejrzewam, że masz umowę o pracę z kodem 0110 00 na pełen etat 1/1 zgłoszone.. więc po podpisaniu kolejnej umowy na dłuższy okres nie będzie żadnych zmian w zgłoszeniu i ZUS nawet nie będzie o tym wiedział.. jeżeli chodzi o podwyższenie wynagrodzenia to nie radziłabym tego robić wstecznie-za ten poprzedni miesiąc, bo to właśnie może wydać się podejrzane.. jako, że raporty za wynagrodzenia za miesiąc 12/2015 należy złożyć do 15/01/2016 to myślę, ze można podwyżkę wykazać już w grudniu ![]() nie ma jakiś specjalnych zasad przy zatrudnianiu ciężarnych, a co do chorobowego to prawo do niego masz po przepracowaniu 30 dni na umowie o pracę z obowiązkowym ubezpieczeniem chorobowym.. no ale wiadomo, że jak chcesz by L4 i potem macierzyńskie było w trochę wyższej kwocie to trzeba by było troszkę popracować.. tutaj masz kalkulator chorobowego, możesz sobie wyliczyć jak będzie się to kształtowało z upływem czasu http://kariera.pracuj.pl/niezbednik/...tor-chorobowy/ Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
koszulka super!! no i czekamy na informacje po wizycie!Cytat:
![]() Bardzo współczuję.. smutna wiadomość.. trzymajcie się!!!!! Cytat:
![]() mój Tż też to samo, najchętniej to już by kupił wózek, fotelik i przewijaki ogladał w ikei kilka dni temu mówię, relax, take it easy.. Cytat:
![]() Cytat:
z moich obliczeń dzień szybciej.. ![]() Cytat:
od razu lżej i nie trzeba wciagać brzucha hehe ![]() śledzia robimy dziń wcześniej, bo fajnie przejdzie.. cebulka w drobną kostkę, śledzie wymoczone, pokrojone w kawałki, pieprz, cukier, sól zależy-posmakować.. no i śmietana, lub śmietana z jogurtem greckim i jeszcze pytanie, jak to z tym sledziem.. bo surowych ryb nie można, a tego sledzia to się traktuje jako surowego czy nie? ![]() Wczorajsza wizyta wyczekana! Ciśnienie wysokie, chociaż cale życie było idealne..do kolejnej wizyty muszę mierzyć co dzień o tej samej porze i notować, zeby sprawdzić czy to pojedyńczy przypadek czy konieczne beda leki.. Glukoza wyszła na granicy i hm.. nie wiem, slodyczy nie jem, tłusto też nie, raczej często i mało.. zgoniłam to ma to, że badania robiłam w poniedziałek po weekendzie ze znajomymi gdzie troszkę foldowania było, powtórze badanie w przyszłym tygodniu.. reszta wyników ok! Fasolek ma 4 cm, a jego serce bilo dla Nas 159 u/min podczas badania tetna, gdy był na mniejszym ekranie fajnie wyrażnie było widać jak macha raczkami, szok Termin wyszedl teraz już nie 17, nie 15, a 13/07 ![]() Kolejna wizyta ciążowa 20/01, a usg prenatalne 06/01 ktoś tu pisał, że Pregna Plus ponad 40zł, polecam kupić w internetowej aptece, właśnie zamówilam za 26zł, odrazu 3 opakowania..wysyłka 9.90 ![]() aa.. i od Tż dostalam dzienniczek ciąży jakby któraś miała ochotę poczytać o sposobach na poród, to mam dolączony bezplatny kupon na pdf-a.. www.brioko.pl/dodatek-dc.html gdyby pytało o hasło to 2DmA4x
Edytowane przez marcylina Czas edycji: 2015-12-23 o 14:04 |
||||||||
|
|
|
#2591 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie w pracy nie spodziewam się entuzjazmu
![]() Kłopot taki, że nie ma innego pracownika, który mógłby mnie zastąpić, więc szef zostanie ze wszystkim sam, a poplanowane na 2016 jest już duuużo. W mojej firmie jest tendencja, że dziewczyny idą szybko na L4-już w pierwszych tyg ciąży, wiec i tak wyjątkowo długo pracuję. Był taki moment, że 15 dziewczyn było jednocześnie na L4 lub macierzyńskim, więc prawie połowa firmy ![]() A zatrudniona jestem już ponad 8 lat, więc oddech się należy
|
|
#2592 |
|
Zakorzenienie
|
Wg Internetów drugi trymestr zacznie mi się 04.01.16.
. Kolejną wizytę mam akurat 5.01. |
|
|
|
#2593 |
|
Raczkowanie
|
Za h mam wizytę stres straszny
|
|
|
|
#2594 |
|
Zakorzenienie
|
Będzie dobrze
![]() Ja się stresuje, no nie mam żadnych objawów ciazowych tylko zmęczenie ale i bez ciąży byłam przemęczona ... a wizyta dopiero w styczniu
|
#2595 |
|
Zakorzenienie
|
marcylina, a gdzie są po tyle tabletki Pregna Plus? Bo na gemini są po 27,69.
|
|
#2596 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
http://www.wapteka.pl/produkt.html.1579 |
||
|
|
|
#2597 |
|
Rozeznanie
|
Mi ostatnio ginka powiedziała, że częściej (ale wiadomo - nie zawsze!) to zbyt dużo objawów świadczy o tym, że jest jakiś problem.
Albo może stanowić problem - mam znajomą, która tak wymiotowała w pierwszym trymestrze, że się odwodniła i wylądowała w szpitalu. Także nie narzekać, jak nie ma na co
|
|
|
|
#2598 |
|
Zadomowienie
|
Ja już przed ostatnią wizytą nie czułam prawie żadnych objawów, a z maleństwem jest wszystko ok. Tak, że bez stresu - bedzie ok. I nie marudzimy, bo ja jak się ostatnio pochwaliłam, że wszystko mi przeszło to przez 2 dni miałam mdłości, a potem kilka dni delikatne bóle brzucha.
|
|
|
|
#2599 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie wymiotowałam ani razu, nie było u mnie mdłości. Głowa do góry ![]() Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#2600 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale w sumie różnica w cenie niewielka, a na gemini kupię jeszcze kilka innych rzeczy
|
|
|
#2601 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jesteście niezastąpione nawet przy śledziu Ja myślę, że śledzia można jeść, surowy nie jest, tylko marynowany, białko ścięte, w internetach też piszą, ze można, bardziej chodzi chyba o sushi, owoce morza i wędzone na zimo ryby.Chociaż powiem Wam, że jak mieszkałam na południu Europy to ciężarne się zajadały krewetkami itp i nikt nie panikował. Ważne, żeby surowe nie było.
|
|
|
|
|
#2602 |
|
Raczkowanie
|
Melduje się po wizycie karta ciazy założona badanie na fotelu zaliczone usg o 20 dzisiaj . Dostałam witaminy pregna plus i acard w karcie ciazy informacja ze ciaza wysokiego ryzyka czekam teraz na usg I mam nadzieje ze się prawidłowo rozwija i będą śliczne zdjęcia
|
|
|
|
#2603 |
|
Zakorzenienie
|
Cieszę sie, ze wszystko dobrze
![]() Ja dziś miałam mega stres! Samochód mi stanął na środku głównej ulicy! Ja jak taka sierota stoję i próbuje odpalić a ten zlom, że nie! W końcu odpalił ale co mnie strombili.... yh! Za godzinę 1000km do zrobienia... yhhhh.
|
|
#2604 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2605 |
|
Raczkowanie
|
Ponieważ w pierwszej poród przedwczesny hipotrofia i stan przedzucawkowy
|
|
|
|
#2606 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie odebrałam sobie wyniki z dzisiaj. K.... TSH mam 0,961
Z miłych rzeczy...daliśmy naszym sąsiadom-Niemcom ręcznie robione przez nas ciasteczka amoniaczki. Oni zawsze coś córce dają i nazywają ją myszką. Powiedzieliśmy im o ciąży. Sąsiad powiedział, że już od dawna się domyślał. edit. OK...wszystko w porządku. Spanikowałam...wyniki mam ok. Hormony mi szaleją. Jestem panikarą. Edytowane przez MonikaFaustyna Czas edycji: 2015-12-23 o 20:19 |
|
|
|
#2607 |
|
Rozeznanie
|
MonikaFaustyna, dobrze ze edytowałeś bo juz chciałam Cie opr za panikę przy dobrych wynikach
ja mam 1 z hakiem i tez jest ok
|
|
|
|
#2608 |
|
Raczkowanie
|
Ja również się żegnam tydz temu dziecko zmarło mimo braku bólu i krwawienia od tyg serce nie bije i się nie rozwija życzę by wam udało się dorwać do końca
|
|
|
|
#2609 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2610 |
|
Wtajemniczenie
|
bardzo mi przykro, taka smutna informacja.. co sie dzieje trzymajcie sie!!!!!
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:26.

Tulam.
Stresowałam się tą rozmową od początku ciąży, a nie było czym.

Także nadal nie mam co ubrać.
Ale nie mam wyjścia, dużo bardziej opłaca mi się finansowo bycie na macierzyńskim niż chodzenie do pracy.. I ona o tym dobrze wie, także mam nadzieję, że zrozumie. W razie czego, gdyby potrzebowała doraźnej pomocy to będę pod telefonem i zawsze mogę pojawić się w pracy któregoś dnia, gdy będzie pilna potrzeba.
(mam nadzieję!!!)
ale nie mam siły na świąteczne przygotowania...