Lipcowe Mamusie 2016 :) - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-12-23, 13:08   #2581
mezzaluna
Raczkowanie

Dot.: Lipcowe Mamusie 2016 :)

Inezz bardzo mi przykro Tulam.

Ja dzisiaj powiedziałam w pracy, ufff, było super, szef przytulił, kazał się nie martwić i, że jeszcze czas, wymyślimy jak rozdysponować pracę wewnętrznie, żeby nikogo nie zatrudniać nowego na ten czas, a miejsce na mnie czeka po macierzyńskim. Ja mu obiecałam, że dopóki czuję się ok, to przychodzę do roboty i ogarniamy temat, co najwyżej będę się wolniej po schodach kulać Stresowałam się tą rozmową od początku ciąży, a nie było czym.
Jak u Was pracodawcy? Któraś jeszcze przed rozmową? Zdajcie relację

Bellybestfirend mówi mi, że dziś 12 tydz 0 dni, czyli weszłam w 13 tydzień, za tydzien koniec trymestru.

Z innej beczki, jak robicie sledzie w śmietanie? Dzisiaj czy dopiero jutro? Przygarnę przepisy, mam ochotę na śledzika! Na razie zorbiłam tylko marynowane w słoikach.
mezzaluna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-23, 13:14   #2582
confused women
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kattoo Pokaż wiadomość
To chyba biale krwinki nie?
To nawet nie wiem, spojrzę z ciekawości na wyniki jak będę w domu.

Ale się wkurzyłam, zamawiałam w niedzielę dwie sukienki, żebym miała co na Święta ubrać, wybrałam przesyłkę kurierską i od razu zapłaciłam-pieniążki od razu mieli na koncie, od wczoraj piszę do sklepu czy już wysłali a oni mi dziś odpisują, że nie mają sukienek na stanie nosz kur.... A gdy kupowałam to moje sukienki i moje rozmiary były dostępne Także nadal nie mam co ubrać.
Stary 2015-12-23, 13:15   #2583
pszczolinka
Raczkowanie

Ja też od zawsze chodzę prywatnie, nie tylko w ciąży. Mam wtedy komplet badań:usg, usg piersi, cytologia. Teraz w ciąży płacę za komfort, że leżę podczas usg, mam monitor przed sobą i na bieżąco w 2D i 3D widzę, lekarz objaśnia bez marudzenia, dostaję kolorowe zdjęcia malucha. Lekarz bardzo dokładny, na usg prenatalne mam zarezerwować 1h20min.Nie udało mi się nigdy spotkać równie kompetentej osoby ba NFZ, co jest przykre, bo składki się płaci.
pszczolinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-23, 13:16   #2584
confused women
Zakorzenienie

U mnie w pracy też reakcja spoko, szefowa się ucieszyła, tylko nie wiem co powie, jak w lutym przyniosę zwolnienie Ale nie mam wyjścia, dużo bardziej opłaca mi się finansowo bycie na macierzyńskim niż chodzenie do pracy.. I ona o tym dobrze wie, także mam nadzieję, że zrozumie. W razie czego, gdyby potrzebowała doraźnej pomocy to będę pod telefonem i zawsze mogę pojawić się w pracy któregoś dnia, gdy będzie pilna potrzeba.
Stary 2015-12-23, 13:17   #2585
Yousthyna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez PaprikaDzika Pokaż wiadomość
Mi kalendarz na kalbi.pl mówi, że I trymestr kończę 21 stycznia

a na parenting.pl - że 8 stycznia! wtf?!

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

tak teraz patrze i ja niemal na szarym końcu!
łojezu wieki tu spędzę (mam nadzieję!!!)
Ja sobie sprawdziłam na tym kalbi.pl on tam jakoś bardzo długi pierwszy trymestr liczy. Tak jakby liczył 12 tygodni od poczęcia, a nie od pierwszego dnia ostatniej miesiączki.
Na parenting.pl podaje mi koniec pierwszego trymestru dokładnie 2 tygodnie wcześniej. Wg parenting.pl to juz 26 grudnia, wg kalbi.pl 9 styczeń.
Yousthyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-23, 13:24   #2586
*misia*
Zakorzenienie

Dziewczyny nie wiem czy będę później miała czas wejść więć napiszę już teraz
Życzę Wam spokojnych, ciepłych, spędzonych w rodzinnej atmosferze i pełnych miłości Świąt dla Was i Waszych najbliższych.
Stary 2015-12-23, 13:29   #2587
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Również życzę Wam zdrowych,rodzinnych i pięknych Świąt Bożego Narodzenia ☺
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-23, 13:32   #2588
Yousthyna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mezzaluna Pokaż wiadomość
Inezz bardzo mi przykro Tulam.

Ja dzisiaj powiedziałam w pracy, ufff, było super, szef przytulił, kazał się nie martwić i, że jeszcze czas, wymyślimy jak rozdysponować pracę wewnętrznie, żeby nikogo nie zatrudniać nowego na ten czas, a miejsce na mnie czeka po macierzyńskim. Ja mu obiecałam, że dopóki czuję się ok, to przychodzę do roboty i ogarniamy temat, co najwyżej będę się wolniej po schodach kulać Stresowałam się tą rozmową od początku ciąży, a nie było czym.
Jak u Was pracodawcy? Któraś jeszcze przed rozmową? Zdajcie relację

Bellybestfirend mówi mi, że dziś 12 tydz 0 dni, czyli weszłam w 13 tydzień, za tydzien koniec trymestru.

Z innej beczki, jak robicie sledzie w śmietanie? Dzisiaj czy dopiero jutro? Przygarnę przepisy, mam ochotę na śledzika! Na razie zorbiłam tylko marynowane w słoikach.
Ja jeszcze nie mówiłam, planuje powiedzieć dopiero pod koniec stycznia, chyba że sytuacja mnie zmusi wcześniej. Wie na razie moja przełożona, ale ona wiedziała juz wcześniej, że planuję. Reakcji szefa trochę się boję, bo on niezbyt życiowy facet jest. Ale kto wie, może się miło rozczaruje.
Stary 2015-12-23, 13:43   #2589
kamila_509
Zakorzenienie

Ja jeszcze nie mowilam szefowi, bo na 90% mnie zwolni.

Ja Wam Kobietki życzę najbardziej zdrówka abyście już w przyszłym roku działały w powiekszonym składzie spokojnych i ciepłych świat
Stary 2015-12-23, 13:58   #2590
marcylina
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez beatusia10 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja z takim pytaniem..
hm.. ogolnie zwolnienia od psychiatrów i ciężarówek są rzadko kontrolowane, w podejrzanych przypadkach, np. właśnie tych, które założyły działalność na miesiąc by wykazać najwyższą podstawę i potem brać zasiłek w wysokości prawie 4000 zl mcznie..
ogólnie na zgłoszenie do ubezpieczenia w ZUS mamy 7 dni, w Twoim przypadku chyba takie zgłoszenie ponowne nie będzie konieczne, bo podejrzewam, że masz umowę o pracę z kodem 0110 00 na pełen etat 1/1 zgłoszone.. więc po podpisaniu kolejnej umowy na dłuższy okres nie będzie żadnych zmian w zgłoszeniu i ZUS nawet nie będzie o tym wiedział..
jeżeli chodzi o podwyższenie wynagrodzenia to nie radziłabym tego robić wstecznie-za ten poprzedni miesiąc, bo to właśnie może wydać się podejrzane.. jako, że raporty za wynagrodzenia za miesiąc 12/2015 należy złożyć do 15/01/2016 to myślę, ze można podwyżkę wykazać już w grudniu
nie ma jakiś specjalnych zasad przy zatrudnianiu ciężarnych, a co do chorobowego to prawo do niego masz po przepracowaniu 30 dni na umowie o pracę z obowiązkowym ubezpieczeniem chorobowym.. no ale wiadomo, że jak chcesz by L4 i potem macierzyńskie było w trochę wyższej kwocie to trzeba by było troszkę popracować.. tutaj masz kalkulator chorobowego, możesz sobie wyliczyć jak będzie się to kształtowało z upływem czasu http://kariera.pracuj.pl/niezbednik/...tor-chorobowy/

Cytat:
Napisane przez Yousthyna Pokaż wiadomość
Tak, od momentu kiedy informujesz pracodawcę, ma on obowiązek zwolnić Cię na czas badań, ale pod warunkiem braku możliwości wykonania ich w innych godzinach.
dokladnie! no i żadnych nadgodzin, pracy w nocy i delegacji

Cytat:
Napisane przez StayStylish Pokaż wiadomość
Ale po pozytywnym teście ciążowym pierwszy plan był taki, że powiemy w święta ...nie wyszło
my też chcieliśmy powiedzieć, ale w Mikołajki.. niestety wyszło wcześniej

Cytat:
Napisane przez MarcelkowaMama Pokaż wiadomość
Dzisiaj mam strasznie intensywny dzień a od rana przytula łam się z toaleta bo pasta do zębów była za miętowa dzisiaj musze kupić jakas owoców . O 16.30 wizyta pp 4 tyg liczę na wielkoluda serce i kartę ciazy wiec błagam was o kciuki za fasolkę
Z tego wszystkiego musze nie zapomnieć odebrać koszulki która z Synkiem zamówiliśmy tacie z napisem "Niektórzy mówią do mnie po imieniu ale najwazniejsi zwracają się do mnie TATO <3 "
oj z pastą mam to samo, jak myję zewnętrzna cześć zębów to ok, ale jak tylko paszczę otworzę to gra na czas koszulka super!! no i czekamy na informacje po wizycie!
Cytat:
Napisane przez kamila_509 Pokaż wiadomość

U mnie wie tylko siostra i mama. Chcemy wszystkim powiedzieć w Wigilię
super! będzie maga niespodzianka!

Cytat:
Napisane przez inezz6 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja niestety się zegnam z Wami...
Bardzo współczuję.. smutna wiadomość.. trzymajcie się!!!!!

Cytat:
Napisane przez cala_w_kwiatkach Pokaż wiadomość

Dziś wzięłam dzień wolny, bo rozłożyło mnie paskudne przeziębienie, boję się pogorszenia, więc zostałam w domu ale nie mam siły na świąteczne przygotowania...
Tak bardzo się starałam żeby uniknąć zachorowania, a tu takie coś w ostatni dzień pracy przed świętami
Pytałam w aptece co można wziąć w ciąży na mega katar - woda morska hipertoniczna i gorąca herbata
Mam regularne problemy z zatokami, które kończą się antybiotykiem i tego boję się najbardziej :/

U mnie cała rodzina wie o ciąży. Chciałam zatrzymać info do świąt, ale chyba bym oszalała z niecierpliwości, a mąż nie widzi problemu, żeby mówić od razu po nasikaniu na test - faceci hahaha! Czasem im zazdroszcze, że potrafią po prostu cieszyć się bez zbędnej rozkminki.
oj z tymi zatokami mam to samo, zawsze na początku wiosny i jesieni.. ten sam scenariusz, gardło-gorączka-zawalone zatoki-antybiotyk.. dlatego przestraszyłam się jak tydzień po owu się rozłożyłam w kilka godzin.. gardło i potem kaszel.. dostałam ciężarne leki w razie co- Tantum Verde i pić duuuużo gorącego, cytryna, imbir, malina, czarny bez.. a na kaszel Drosetux i tabletki nawilzające Isla.. szczęśliwie pomogło
mój Tż też to samo, najchętniej to już by kupił wózek, fotelik i przewijaki ogladał w ikei kilka dni temu mówię, relax, take it easy..

Cytat:
Napisane przez cala_w_kwiatkach Pokaż wiadomość
A jakie macie normy na wyniku dla WBC?
U mnie wynik wyszedł 7,1 a normy 4-10.
Za to za mało mam erytrocytów i słaby hematokryt.
i % limfocytów też słabiutki bo 18, a norma jest od 25 to może dlatego złapałam przeziębienie?
Leukocyty 8,10 więc chyba ok

Cytat:
Napisane przez confused women Pokaż wiadomość
Mi kalkulator na parenting pokazuje, że 28. grudnia kończę I trymestr ale to dopiero skończony 12tc będzie, więc coś mi się nie zgadza, tydzień później to powinno być, jeśli się nie mylę Cyfry nigdy nie były moją mocną stroną

mi wychodzi tam na 01/01/2016 początek II trym z moich obliczeń dzień szybciej..

Cytat:
Napisane przez mezzaluna Pokaż wiadomość

Bardzo fajnie, że w pracy taka mila reakcja od razu lżej i nie trzeba wciagać brzucha hehe
śledzia robimy dziń wcześniej, bo fajnie przejdzie.. cebulka w drobną kostkę, śledzie wymoczone, pokrojone w kawałki, pieprz, cukier, sól zależy-posmakować.. no i śmietana, lub śmietana z jogurtem greckim i jeszcze pytanie, jak to z tym sledziem.. bo surowych ryb nie można, a tego sledzia to się traktuje jako surowego czy nie?

Wczorajsza wizyta wyczekana! Ciśnienie wysokie, chociaż cale życie było idealne..do kolejnej wizyty muszę mierzyć co dzień o tej samej porze i notować, zeby sprawdzić czy to pojedyńczy przypadek czy konieczne beda leki.. Glukoza wyszła na granicy i hm.. nie wiem, slodyczy nie jem, tłusto też nie, raczej często i mało.. zgoniłam to ma to, że badania robiłam w poniedziałek po weekendzie ze znajomymi gdzie troszkę foldowania było, powtórze badanie w przyszłym tygodniu.. reszta wyników ok!
Fasolek ma 4 cm, a jego serce bilo dla Nas 159 u/min podczas badania tetna, gdy był na mniejszym ekranie fajnie wyrażnie było widać jak macha raczkami, szok Tż pierwszy raz był, bo myśleliśmy, że może uda się już brzuszne.. ale było cipne.. lekarz zbadał, nagrał i zawołał Tz za kurtynę na pokaz
Termin wyszedl teraz już nie 17, nie 15, a 13/07
Kolejna wizyta ciążowa 20/01, a usg prenatalne 06/01

ktoś tu pisał, że Pregna Plus ponad 40zł, polecam kupić w internetowej aptece, właśnie zamówilam za 26zł, odrazu 3 opakowania..wysyłka 9.90
aa.. i od Tż dostalam dzienniczek ciąży jakby któraś miała ochotę poczytać o sposobach na poród, to mam dolączony bezplatny kupon na pdf-a.. www.brioko.pl/dodatek-dc.html gdyby pytało o hasło to 2DmA4x

Edytowane przez marcylina
Czas edycji: 2015-12-23 o 14:04
marcylina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-23, 14:03   #2591
cala_w_kwiatkach
Wtajemniczenie

U mnie w pracy nie spodziewam się entuzjazmu
Kłopot taki, że nie ma innego pracownika, który mógłby mnie zastąpić, więc szef zostanie ze wszystkim sam, a poplanowane na 2016 jest już duuużo. W mojej firmie jest tendencja, że dziewczyny idą szybko na L4-już w pierwszych tyg ciąży, wiec i tak wyjątkowo długo pracuję. Był taki moment, że 15 dziewczyn było jednocześnie na L4 lub macierzyńskim, więc prawie połowa firmy
A zatrudniona jestem już ponad 8 lat, więc oddech się należy
Stary 2015-12-23, 14:13   #2592
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Wg Internetów drugi trymestr zacznie mi się 04.01.16. . Kolejną wizytę mam akurat 5.01.
Stary 2015-12-23, 15:26   #2593
MarcelkowaMama
Raczkowanie

Za h mam wizytę stres straszny
MarcelkowaMama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-23, 15:28   #2594
kamila_509
Zakorzenienie

Będzie dobrze
Ja się stresuje, no nie mam żadnych objawów ciazowych tylko zmęczenie ale i bez ciąży byłam przemęczona ... a wizyta dopiero w styczniu
Stary 2015-12-23, 15:32   #2595
confused women
Zakorzenienie

marcylina, a gdzie są po tyle tabletki Pregna Plus? Bo na gemini są po 27,69.
Stary 2015-12-23, 15:49   #2596
marcylina
Wtajemniczenie

Cytat:
Będzie dobrze
Ja się stresuje, no nie mam żadnych objawów ciazowych tylko zmęczenie ale i bez ciąży byłam przemęczona ... a wizyta dopiero w styczniu
nie denerwuj się, to o niczym nie świadczy.. przyjaciółka calą ciąże czuła się fenomenalnie! od pierwszych tygodni żadnych objawów poza piersiami.. śmigała na basen, fitness w wodzie, z kijkami..zawsze uśmiech od ucha do ucha.. ja przy niej to coś ala Grinch na święta
Cytat:
Napisane przez confused women Pokaż wiadomość
marcylina, a gdzie są po tyle tabletki Pregna Plus? Bo na gemini są po 27,69.
http://iapteka.pl/product-pol-2290-P...k.html?2#close
http://www.wapteka.pl/produkt.html.1579
Stary 2015-12-23, 15:52   #2597
PaprikaDzika
Rozeznanie

Mi ostatnio ginka powiedziała, że częściej (ale wiadomo - nie zawsze!) to zbyt dużo objawów świadczy o tym, że jest jakiś problem.
Albo może stanowić problem - mam znajomą, która tak wymiotowała w pierwszym trymestrze, że się odwodniła i wylądowała w szpitalu.
Także nie narzekać, jak nie ma na co
PaprikaDzika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-23, 16:05   #2598
Yousthyna
Zadomowienie

Cytat:
Będzie dobrze
Ja już przed ostatnią wizytą nie czułam prawie żadnych objawów, a z maleństwem jest wszystko ok. Tak, że bez stresu - bedzie ok. I nie marudzimy, bo ja jak się ostatnio pochwaliłam, że wszystko mi przeszło to przez 2 dni miałam mdłości, a potem kilka dni delikatne bóle brzucha.
Stary 2015-12-23, 16:10   #2599
StayStylish
Raczkowanie

Cytat:
Będzie dobrze
Kochana ja poza sennością nie mam i nie miałam w ogóle objawów
Nie wymiotowałam ani razu, nie było u mnie mdłości. Głowa do góry

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Stary 2015-12-23, 16:16   #2600
confused women
Zakorzenienie

Ale w sumie różnica w cenie niewielka, a na gemini kupię jeszcze kilka innych rzeczy I chyba też wezmę od razu 3 opakowania
Stary 2015-12-23, 16:25   #2601
mezzaluna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marcylina Pokaż wiadomość
Bardzo fajnie, że w pracy taka mila reakcja od razu lżej i nie trzeba wciagać brzucha hehe
śledzia robimy dziń wcześniej, bo fajnie przejdzie.. cebulka w drobną kostkę, śledzie wymoczone, pokrojone w kawałki, pieprz, cukier, sól zależy-posmakować.. no i śmietana, lub śmietana z jogurtem greckim i jeszcze pytanie, jak to z tym sledziem.. bo surowych ryb nie można, a tego sledzia to się traktuje jako surowego czy nie?
Dzięki Marcylina Jesteście niezastąpione nawet przy śledziu Ja myślę, że śledzia można jeść, surowy nie jest, tylko marynowany, białko ścięte, w internetach też piszą, ze można, bardziej chodzi chyba o sushi, owoce morza i wędzone na zimo ryby.Chociaż powiem Wam, że jak mieszkałam na południu Europy to ciężarne się zajadały krewetkami itp i nikt nie panikował. Ważne, żeby surowe nie było.
mezzaluna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-23, 17:39   #2602
MarcelkowaMama
Raczkowanie

Melduje się po wizycie karta ciazy założona badanie na fotelu zaliczone usg o 20 dzisiaj . Dostałam witaminy pregna plus i acard w karcie ciazy informacja ze ciaza wysokiego ryzyka czekam teraz na usg I mam nadzieje ze się prawidłowo rozwija i będą śliczne zdjęcia
Stary 2015-12-23, 17:53   #2603
kamila_509
Zakorzenienie

Cieszę sie, ze wszystko dobrze
Ja dziś miałam mega stres! Samochód mi stanął na środku głównej ulicy! Ja jak taka sierota stoję i próbuje odpalić a ten zlom, że nie! W końcu odpalił ale co mnie strombili.... yh! Za godzinę 1000km do zrobienia... yhhhh.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-12-23, 17:55   #2604
kattoo
Zakorzenienie

Cytat:
Melduje się po wizycie karta ciazy założona badanie na fotelu zaliczone usg o 20 dzisiaj . Dostałam witaminy pregna plus i acard w karcie ciazy informacja ze ciaza wysokiego ryzyka czekam teraz na usg I mam nadzieje ze się prawidłowo rozwija i będą śliczne zdjęcia
Dlaczego wysokiego ryzyka?
kattoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-23, 18:12   #2605
MarcelkowaMama
Raczkowanie

Ponieważ w pierwszej poród przedwczesny hipotrofia i stan przedzucawkowy
Stary 2015-12-23, 19:45   #2606
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Właśnie odebrałam sobie wyniki z dzisiaj. K.... TSH mam 0,961 . Ostatni raz robiłam przed ciążą i miałam 0,152 czy jakoś tak. Muszę wrócić do brania euthyroxu, jak radził mi w takiej sytuacji endokrynolog. Mam teraz stresa i mega wk...w na mojego gina, który sobie moją tarczycę olał. W poniedziałek do niego idę z tymi wynikami. Poza tym, jest mi ciągle słabo. Jak mam chwilę, że się lepiej czuję i coś zaczynam robić, to muszę usiąść, bo czuję się, jak flak. Mąż mnie opierniczył, że mam nie pracować, bo tylko sobie robię krzywdę. Szczerze, to miałam nadzieję sobie popracować, ale boję się o dziecko i swoje zdrowie. Dobrze, że wyniki, jak tak patrzę,na ogół mam w normie. Glukozę mam w dolnej granicy, więc mogę jeść słodycze. Jedynie mam podwyższony potas....wiecie to co znaczy? W pierwszej ciąży nie miałam praktycznie żadnych badań, stąd się pytam.

Z miłych rzeczy...daliśmy naszym sąsiadom-Niemcom ręcznie robione przez nas ciasteczka amoniaczki. Oni zawsze coś córce dają i nazywają ją myszką. Powiedzieliśmy im o ciąży. Sąsiad powiedział, że już od dawna się domyślał.

edit.

OK...wszystko w porządku. Spanikowałam...wyniki mam ok. Hormony mi szaleją. Jestem panikarą.

Edytowane przez MonikaFaustyna
Czas edycji: 2015-12-23 o 20:19
Stary 2015-12-23, 20:47   #2607
PaprikaDzika
Rozeznanie

MonikaFaustyna, dobrze ze edytowałeś bo juz chciałam Cie opr za panikę przy dobrych wynikach ja mam 1 z hakiem i tez jest ok
Stary 2015-12-23, 20:58   #2608
MarcelkowaMama
Raczkowanie

Ja również się żegnam tydz temu dziecko zmarło mimo braku bólu i krwawienia od tyg serce nie bije i się nie rozwija życzę by wam udało się dorwać do końca
Stary 2015-12-23, 21:09   #2609
PaprikaDzika
Rozeznanie

Cytat:
Ja również się żegnam tydz temu dziecko zmarło mimo braku bólu i krwawienia od tyg serce nie bije i się nie rozwija życzę by wam udało się dorwać do końca

(((((((
Bardzo mi przykro
Stary 2015-12-23, 21:12   #2610
marcylina
Wtajemniczenie

bardzo mi przykro, taka smutna informacja.. co sie dzieje trzymajcie sie!!!!!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości