![]() |
#871 |
Przyczajenie
|
Dot.: NPR-sposób na życie
Dziękuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#872 |
Zakorzenienie
|
Hej!
Działa tu jeszcze ktoś? ![]() chciałam się 'zabrać' za tą metodę ![]()
5.06.10-poznałam Cię ![]() 12.07.10-prawko zdane za 1. razem ![]() 26.07.10 prawko w kieszeni, kierowca oficjalnie ![]() Nie ma odwrotu z drogi obranej wierność do końca i tak będzie. Amen. Mój ukochany M. ![]() Razem od 8.08.10 licencjat 08.2011-Dziadek[*]![]() 02.2012-Ciocia[*] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#873 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#874 |
Zakorzenienie
|
Dzięki za odp, tak się zastanawiam czy się na kurs nie zapisać
![]()
5.06.10-poznałam Cię ![]() 12.07.10-prawko zdane za 1. razem ![]() 26.07.10 prawko w kieszeni, kierowca oficjalnie ![]() Nie ma odwrotu z drogi obranej wierność do końca i tak będzie. Amen. Mój ukochany M. ![]() Razem od 8.08.10 licencjat 08.2011-Dziadek[*]![]() 02.2012-Ciocia[*] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#875 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przy prawidłowym stosowaniu skuteczność 100% ![]() Tylko musisz zdecydować się na jedną metodę i ją stosować. Cytat:
http://www.npr.pl/ http://iner.pl/ Możesz się też zapisać do grupy na facebooku: https://www.facebook.com/groups/572945522818881/ |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#876 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Kurczę mam nadzieję, że się ładnie nauczę. Ślub za ok. pół roku! ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#877 |
Raczkowanie
|
Osobiście stosuję obserwację cyklu (temperatura i objawy) wyłącznie w celach informacyjnych, nie antykoncepcyjnych. Jako antykoncepcję wybrałam prezerwatywy, co ani mnie, ani mojemu partnerowi nie przeszkadza, wręcz przeciwnie - woli jej użyć nawet, gdy już dawno jest po płodnych. Prawdę mówiąc nie widzę sensu męczenia się w dni płodne, bo NPR. Wybrałabym gumkę i po sprawie, wcale nie uważam, że to nas sprowadza do pozycji zwierząt, bez przesady.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#878 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
super ![]() Witam wszystkich ![]() Postanowiłam, że również będę opierać się na metodzie NPR, ale dopiero jestem w połowie tekstu, który znajduje się na stronie do tego poświęconej i mam więcej wątpliwości niż wiedzy. Jestem kompletnie zielona, tyle informacji na raz, nagmatwane... Dopiero będę zaczynać "przygodę"z NPR, jestem na początku cyklu, obecnie mam miesiączkę i nie wiem... teraz już mam zacząć obserwować szyjkę? Bo temperaturę oczywiście będę mierzyć codziennie, wybrałam godzinę wieczorną. Mam też wątpliwości, czy rozpoznam swój własny śluz. Pozdrawiam wszystkich ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#879 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślę że szyjkę możesz zacząć obserwować po skończonym okresie ![]()
![]() |
![]() |
#880 | |
Zadomowienie
|
Ojej, dziękuje, że ktoś mi odpowiedział
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#881 |
Zakorzenienie
|
Ja mierzę w łóżku pod kołdrą. Pomiar 15min obudzeniu jest niemiarodajny. Szczyt śluzu to ostatni dzień najlepszego jakościowo śluzu (liczy sie jakość nie ilość) wg rotzera. Czyli śluz płynny, wodnisty, szklisty, rozciągliwy jak białko jajka. Odczucia mokro ślisko naoliwienie. Szczyt zawsze zaznaczasz do tyłu tzn dziś stwierdzasz że szczyt był wczoraj bo dzisiejszy śluz jest gorszy.
z tel. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#882 |
Zadomowienie
|
Co do temperatury to sprostuję, że jeśli mierzy się ją do godz. 7:30 to nie trzeba dokładnie o tej samej godzinie- wtedy dopuszczalna różnica czasu pomiędzy każdą zmierzoną temperaturą w cyklu może wynosić do 1,5h. Np. jutro zmierzę o 5:30, to powiedzmy za kilka dni mogę na spokojnie do 7:00.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#883 | |
Zadomowienie
|
Czyli jeśli ja budzę się mniej więcej codziennie o 8:00 i badam od razu temperaturę, a kolejnego dnia obudzę się do półtora godziny wcześniej lub później i zbadam temperaturę to też jest ok? Co jeśli pójdę późno spać, np. 2:00, wpływa to na wynik? A jeśli chodzi o szczyt śluzu to: obserwuję sobie codziennie śluz, jeśli zaobserwuję dni płodne to wtedy muszę stwierdzić w którym dniu w płodnym okresie był ten śluz najlepszy? Przepraszam, że tak pytam, ale ja jestem bardziej zielona, niż byłam wcześniej...
A co z okresem? Dni okresu uznawane są za płodne?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#884 |
Zadomowienie
|
1) Nie, napisałam że taka możliwość jest tylko do godz. 7:30. Później nie.
2) Możesz iść późno spać, ale gdybyś spała poniżej 6h to temperaturę przyjmuje się jako zakłóconą. 3) Co do pytania o śluz to tak, zgadza się. Pamiętaj tylko, że najlepszy śluz to oznacza po prostu ostatni z płodnych, a nie (co można czasami myśleć) "najpłodniejszy"- czyli np. "białko jaja" przeważa nad "ślisko", więc szczyt jest przy tym pierwszym mimo że "ślisko" było w następnym dniu. Nie wiem czy tak myślałaś, ale na wszelki wypadek wyjaśniam ![]() Generalnie to dni miesiączki są niepłodne, ale nie do końca. Niepłodność którą wyznacza się na początku cyklu (przed owulacją) jest względna, a więc jest możliwość poczęcia się wtedy dziecka (aczkolwiek bardzo niewielka- gdzieś w internecie są dane na ten temat). Jeśli nie jesteś kobietą doświadczoną= nie zaobserwowałaś co najmniej 12 cykli, to nie możesz wyznaczać niepłodności przedowulacyjnej za pomocą dostępnych metod. Wyjątek jest wtedy, gdy na podstawie dat miesiączek znasz długość min. ostatnich 12 cykli. W tej sytuacji od najkrótszego cyklu z tych 12 odejmujesz 20. Np. 25-20= 5 dni. I to znaczy, że do 5 dnia cyklu masz niepłodność przedowulacyjną. Trzeba dodać, że nigdy liczba nie może przekroczyć 6 dni, nawet jeśli najkrótszy cykl z 12 miał powiedzmy i 28 dni. Ogólnie ja polecam Ci stronę iner.pl i w zakładkach "metoda roetzera", tak można dowiedzieć się dużo rzeczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#885 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a i godzinę mierzenia można sobie przesunąć z cyklu na cykl ![]()
![]() |
![]() |
#886 |
Zakorzenienie
|
O, widzę wątek, w którym mogę zadać pytanie, które zawsze wpada mi do głowy przy takich rozmowach.
Czy to nie jest tak, że Kościół zabrania jakichkolwiek zbliżeń, które nie mają na celu poczęcia dziecka? A więc współżyjąc tylko w dni niepłodne i mierząc temperaturę, obserwując swoje ciało, nie popełnia się grzechu dążenia do przyjemności z ograniczeniem możliwości wzięcia za nią odpowiedzialności? Oczywiście pytanie do wierzących/znających temat/chętnych do dyskusji, rozumiem, że niektórzy mają inne powody do stosowania tej metody. ![]() Żeby nie było - nie wierzę w wyższość jednej metody nad drugą (no, może abstynencja ma super skuteczność :P), ot, ludzka ciekawość.
![]() |
#887 |
Raczkowanie
|
Zastanawiam się poważnie nad NPR, ale mam wątpliwości, czy w moim przypadku w ogóle jest możliwość stosowania tej metody..
Mianowicie mam dwie prace. Czasem jest tak, ze mam dwa dni wolnego, później 24 godziny w pracy, później noc wolna i znowu do pracy, noc i dzień wolne, na noc do pracy, później np 3 dni wolnego. Ogólnie mój grafik wygląda tak: 3 dni w pracy, 2 wolne, 1 w pracy, 4 wolne, 5 w pracy, 2 wolne itp... łącznie z nockami, zmiany od 8 do 12 godzin.. Przy tak nieregularnym trybie życia nie wiem, czy jest sens w ogóle zaczynać stosować tę metodę...? Jak myślicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#888 |
BAN stały
|
Spróbować możesz. .. ale musisz być przygotowana na niespodziankę ;-);-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#889 |
Konto usunięte
|
myślę, ze nie ma sensu. to zbyt nieregularny tryb życia i musiałabyś mieć znakomitą wprawę w badaniu szyjki i obserwacji śluzu bo temperatura może u ciebie leżeć
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#890 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, sen krótszy niż 6h może (nie musi) wpłynąć na wykres. Należy taką sytuację odnotować jako zaburzenie. Nie stwierdzasz kiedy był najlepszy tylko stwierdzasz ostatni dzień najlepszego, czyli szczytem jest dzień kiedy kolejnego dnia obserwujesz już mniej płodny czyli np lepki, mętny, biały, nierozciągliwy. ---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ---------- Jeśli w poprzednim cyklu był minimum 3dniowy wzrost temperatury to tak, jest to okres względnie niepłodny. ---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#891 |
Konto usunięte
|
to taki zajefajny doradca właśnie powiedział mi że to całkowicie bezcelowe w przypadku takiego trybu pracy i praktycznie co drugi dzień trzeba by było zaznaczać zakłócenia, w tym samym miejscu co na wykresie zaznacza się alkohol. i trzeba by było zdecydowanie nabrać wprawy w obserwacji szyjki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#892 |
Szef ds. Wymianek
|
I tego właśnie nie rozumiem. Przecież prezerwatywa też nie daje stuprocentowej pewności, że do poczęcia nie dojdzie, więc w tym przypadku też może być otwartość na życie taka jak przy metodzie NPR - dlaczego zatem prezerwatywy są tępione, skoro odbywanie stosunku podczas dni niepłodnych jest OK?
![]() |
![]() |
#893 |
Zakorzenienie
|
Bo niszczą jedność małżonków i tworzą sztuczną barierę. Nie pytaj kto to wymyślił.
z tel. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#894 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czyli to takie wymyślone na szybko, żeby wierzący mieli antykoncepcję, która się nie różni od antykoncepcji ale się różni?
![]() |
![]() |
#895 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() Edytowane przez Krystaliczne szczescie Czas edycji: 2015-12-26 o 11:19 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#896 | |
Zakorzenienie
|
O ile pieszczoty nie wywołują orgazmu to można. Wg KK orgazm możesz mieć tylko podczas pełnego współycia z wytryskiem w pochwie jako nagroda za otwartość na życie. Pieszczoty np oralne są dopuszczane tylko jako gra wstępna, finisz w pochwie
![]() z tel. ---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- Cytat:
z tel. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#897 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#898 |
Zakorzenienie
|
Ale tabletek nie porównuj bo to całkiem co innego niż gumki.
z tel. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#899 |
Zakorzenienie
|
Czemu? Technicznie to tak, ale ja staram się spojrzec z punktu widzenia Kościoła. A to chyba tak samo zakazane, czy nie?
![]() |
#900 |
Zakorzenienie
|
Tabletki są gorsze, bo mogą działać wczesnoporonnie.
z tel. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:03.