NPR-sposób na życie - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-15, 07:02   #871
baasia89
Przyczajenie

Dot.: NPR-sposób na życie

Dziękuję Serdecznie pozdrawiam!
baasia89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-21, 12:36   #872
SunnyGirl
Zakorzenienie

Hej!
Działa tu jeszcze ktoś?
chciałam się 'zabrać' za tą metodę polecacie? Jaka skuteczność?
Nie ma odwrotu z drogi obranej
wierność do końca i tak będzie.
Amen.
Mój ukochany M.
Razem od 8.08.10
licencjat
08.2011-Dziadek[*]
02.2012-Ciocia[*]
SunnyGirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-21, 18:05   #873
Lokowana
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez SunnyGirl Pokaż wiadomość
Hej!
Działa tu jeszcze ktoś?
O ile dobrze zinterpretujesz wyniki, to bardzo wysoka
Stary 2015-01-23, 10:13   #874
SunnyGirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lokowana Pokaż wiadomość
O ile dobrze zinterpretujesz wyniki, to bardzo wysoka
Dzięki za odp, tak się zastanawiam czy się na kurs nie zapisać nie wiem czy same książki, czy internet wystarczą :P
Amen.
Mój ukochany M.
Razem od 8.08.10
licencjat
08.2011-Dziadek[*]
02.2012-Ciocia[*]
Stary 2015-01-23, 10:54   #875
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Hej!
Działa tu jeszcze ktoś?
Polecam
Przy prawidłowym stosowaniu skuteczność 100%
Tylko musisz zdecydować się na jedną metodę i ją stosować.

Cytat:
Dzięki za odp, tak się zastanawiam czy się na kurs nie zapisać nie wiem czy same książki, czy internet wystarczą :P
Jeśli internet, to tylko sprawdzone strony, na których znajdziesz prawdziwe i rzetelne informacje:
http://www.npr.pl/
http://iner.pl/

Możesz się też zapisać do grupy na facebooku:
https://www.facebook.com/groups/572945522818881/
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-26, 11:23   #876
SunnyGirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Polecam
Przy prawidłowym stosowaniu skuteczność 100%
Tylko musisz zdecydować się na jedną metodę i ją stosować.

Jeśli internet, to tylko sprawdzone strony, na których znajdziesz prawdziwe i rzetelne informacje:
http://www.npr.pl/
http://iner.pl/

Możesz się też zapisać do grupy na facebooku:
https://www.facebook.com/groups/572945522818881/
Właśnie chciałam metodę Rotzera według strony, które podałaś - dziękuję za upewnienie bo odwiedzałam niedawno te stronki i dzięki za linka do grupy!

Kurczę mam nadzieję, że się ładnie nauczę. Ślub za ok. pół roku!
Amen.
Mój ukochany M.
Razem od 8.08.10
licencjat
08.2011-Dziadek[*]
02.2012-Ciocia[*]
Stary 2015-10-21, 12:34   #877
Gitbasistka
Raczkowanie

Osobiście stosuję obserwację cyklu (temperatura i objawy) wyłącznie w celach informacyjnych, nie antykoncepcyjnych. Jako antykoncepcję wybrałam prezerwatywy, co ani mnie, ani mojemu partnerowi nie przeszkadza, wręcz przeciwnie - woli jej użyć nawet, gdy już dawno jest po płodnych. Prawdę mówiąc nie widzę sensu męczenia się w dni płodne, bo NPR. Wybrałabym gumkę i po sprawie, wcale nie uważam, że to nas sprowadza do pozycji zwierząt, bez przesady.
Gitbasistka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-12-24, 14:29   #878
Krystaliczne szczescie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Gitbasistka Pokaż wiadomość
Osobiście stosuję obserwację cyklu (temperatura i objawy) wyłącznie w celach informacyjnych, nie antykoncepcyjnych. Jako antykoncepcję wybrałam prezerwatywy, co ani mnie, ani mojemu partnerowi nie przeszkadza, wręcz przeciwnie - woli jej użyć nawet, gdy już dawno jest po płodnych. Prawdę mówiąc nie widzę sensu męczenia się w dni płodne, bo NPR. Wybrałabym gumkę i po sprawie, wcale nie uważam, że to nas sprowadza do pozycji zwierząt, bez przesady.

super

Witam wszystkich
Postanowiłam, że również będę opierać się na metodzie NPR, ale dopiero jestem w połowie tekstu, który znajduje się na stronie do tego poświęconej i mam więcej wątpliwości niż wiedzy. Jestem kompletnie zielona, tyle informacji na raz, nagmatwane...
Dopiero będę zaczynać "przygodę"z NPR, jestem na początku cyklu, obecnie mam miesiączkę i nie wiem... teraz już mam zacząć obserwować szyjkę? Bo temperaturę oczywiście będę mierzyć codziennie, wybrałam godzinę wieczorną. Mam też wątpliwości, czy rozpoznam swój własny śluz. Pozdrawiam wszystkich
na wizażu od 2009r...
Krystaliczne szczescie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-24, 14:40   #879
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Krystaliczne szczescie Pokaż wiadomość
super

Witam wszystkich
Postanowiłam, że również będę opierać się na metodzie NPR, ale dopiero jestem w połowie tekstu, który znajduje się na stronie do tego poświęconej i mam więcej wątpliwości niż wiedzy. Jestem kompletnie zielona, tyle informacji na raz, nagmatwane...
Dopiero będę zaczynać "przygodę"z NPR, jestem na początku cyklu, obecnie mam miesiączkę i nie wiem... teraz już mam zacząć obserwować szyjkę? Bo temperaturę oczywiście będę mierzyć codziennie, wybrałam godzinę wieczorną. Mam też wątpliwości, czy rozpoznam swój własny śluz. Pozdrawiam wszystkich
Mierzyć temp trzeba rano, po obudzeniu przed wstaniem z łózka codziennie o tej samej godzinie
Myślę że szyjkę możesz zacząć obserwować po skończonym okresie
Stary 2015-12-24, 15:38   #880
Krystaliczne szczescie
Zadomowienie

Ojej, dziękuje, że ktoś mi odpowiedział Jeszcze mam dwa pytania (pewnie nie ostatnie). Pobrałam sobie z internetu kartę obserwacji i co oznacza dzień szczytu objawu szyjki i dzień szczytu objawu śluzu? (Bo rozumiem, że okres to okres i nie muszę analizować jaka jest konsystencja?) I jeszcze jedno, czy mogę zmierzyć tę temperaturę od razu po przebudzeniu, ale po pójściu do łazienki? Mieszkam z kilkoma osobami w pokoju i wiadomo... I takie głupie mnie naszły myśli, ale co wtedy gdy będzie kolejka do wc i np. wejdę 15 min. do wc po wstaniu?
Załączone pliki
Rodzaj pliku: pdf przyklad.pdf (54,1 KB, 6 załadowań)
na wizażu od 2009r...
Stary 2015-12-24, 16:37   #881
Glodomorek
Zakorzenienie

Ja mierzę w łóżku pod kołdrą. Pomiar 15min obudzeniu jest niemiarodajny. Szczyt śluzu to ostatni dzień najlepszego jakościowo śluzu (liczy sie jakość nie ilość) wg rotzera. Czyli śluz płynny, wodnisty, szklisty, rozciągliwy jak białko jajka. Odczucia mokro ślisko naoliwienie. Szczyt zawsze zaznaczasz do tyłu tzn dziś stwierdzasz że szczyt był wczoraj bo dzisiejszy śluz jest gorszy.

z tel.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-12-24, 21:00   #882
Juli_Juli
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
Mierzyć temp trzeba rano, po obudzeniu przed wstaniem z łózka codziennie o tej samej godzinie
Myślę że szyjkę możesz zacząć obserwować po skończonym okresie
Co do temperatury to sprostuję, że jeśli mierzy się ją do godz. 7:30 to nie trzeba dokładnie o tej samej godzinie- wtedy dopuszczalna różnica czasu pomiędzy każdą zmierzoną temperaturą w cyklu może wynosić do 1,5h. Np. jutro zmierzę o 5:30, to powiedzmy za kilka dni mogę na spokojnie do 7:00.
Juli_Juli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-24, 21:23   #883
Krystaliczne szczescie
Zadomowienie

Czyli jeśli ja budzę się mniej więcej codziennie o 8:00 i badam od razu temperaturę, a kolejnego dnia obudzę się do półtora godziny wcześniej lub później i zbadam temperaturę to też jest ok? Co jeśli pójdę późno spać, np. 2:00, wpływa to na wynik? A jeśli chodzi o szczyt śluzu to: obserwuję sobie codziennie śluz, jeśli zaobserwuję dni płodne to wtedy muszę stwierdzić w którym dniu w płodnym okresie był ten śluz najlepszy? Przepraszam, że tak pytam, ale ja jestem bardziej zielona, niż byłam wcześniej...
A co z okresem? Dni okresu uznawane są za płodne?
na wizażu od 2009r...
Stary 2015-12-24, 21:47   #884
Juli_Juli
Zadomowienie

1) Nie, napisałam że taka możliwość jest tylko do godz. 7:30. Później nie.

2) Możesz iść późno spać, ale gdybyś spała poniżej 6h to temperaturę przyjmuje się jako zakłóconą.

3) Co do pytania o śluz to tak, zgadza się. Pamiętaj tylko, że najlepszy śluz to oznacza po prostu ostatni z płodnych, a nie (co można czasami myśleć) "najpłodniejszy"- czyli np. "białko jaja" przeważa nad "ślisko", więc szczyt jest przy tym pierwszym mimo że "ślisko" było w następnym dniu. Nie wiem czy tak myślałaś, ale na wszelki wypadek wyjaśniam

Generalnie to dni miesiączki są niepłodne, ale nie do końca. Niepłodność którą wyznacza się na początku cyklu (przed owulacją) jest względna, a więc jest możliwość poczęcia się wtedy dziecka (aczkolwiek bardzo niewielka- gdzieś w internecie są dane na ten temat). Jeśli nie jesteś kobietą doświadczoną= nie zaobserwowałaś co najmniej 12 cykli, to nie możesz wyznaczać niepłodności przedowulacyjnej za pomocą dostępnych metod. Wyjątek jest wtedy, gdy na podstawie dat miesiączek znasz długość min. ostatnich 12 cykli. W tej sytuacji od najkrótszego cyklu z tych 12 odejmujesz 20. Np. 25-20= 5 dni. I to znaczy, że do 5 dnia cyklu masz niepłodność przedowulacyjną. Trzeba dodać, że nigdy liczba nie może przekroczyć 6 dni, nawet jeśli najkrótszy cykl z 12 miał powiedzmy i 28 dni.

Ogólnie ja polecam Ci stronę iner.pl i w zakładkach "metoda roetzera", tak można dowiedzieć się dużo rzeczy.
Juli_Juli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-24, 23:32   #885
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Juli_Juli Pokaż wiadomość
Co do temperatury to sprostuję, że jeśli mierzy się ją do godz. 7:30 to nie trzeba dokładnie o tej samej godzinie- wtedy dopuszczalna różnica czasu pomiędzy każdą zmierzoną temperaturą w cyklu może wynosić do 1,5h. Np. jutro zmierzę o 5:30, to powiedzmy za kilka dni mogę na spokojnie do 7:00.
Z tego co ja wiem to źle mówisz, temp trzeba o tej samej godzinie mierzyć, ale tą godzinę (jedną ustaloną) najlepiej mieć do godziny 7.30 rano - choć powiem szczerze że ja nie stosowałam się do tej zasady i mierzyłam np. codziennie o 9 i też działało
a i godzinę mierzenia można sobie przesunąć z cyklu na cykl
Stary 2015-12-25, 00:51   #886
Limonka2738
Zakorzenienie

O, widzę wątek, w którym mogę zadać pytanie, które zawsze wpada mi do głowy przy takich rozmowach.

Czy to nie jest tak, że Kościół zabrania jakichkolwiek zbliżeń, które nie mają na celu poczęcia dziecka? A więc współżyjąc tylko w dni niepłodne i mierząc temperaturę, obserwując swoje ciało, nie popełnia się grzechu dążenia do przyjemności z ograniczeniem możliwości wzięcia za nią odpowiedzialności? Oczywiście pytanie do wierzących/znających temat/chętnych do dyskusji, rozumiem, że niektórzy mają inne powody do stosowania tej metody.

Żeby nie było - nie wierzę w wyższość jednej metody nad drugą (no, może abstynencja ma super skuteczność :P), ot, ludzka ciekawość.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-25, 11:57   #887
azadon
Raczkowanie

Zastanawiam się poważnie nad NPR, ale mam wątpliwości, czy w moim przypadku w ogóle jest możliwość stosowania tej metody..

Mianowicie mam dwie prace. Czasem jest tak, ze mam dwa dni wolnego, później 24 godziny w pracy, później noc wolna i znowu do pracy, noc i dzień wolne, na noc do pracy, później np 3 dni wolnego. Ogólnie mój grafik wygląda tak: 3 dni w pracy, 2 wolne, 1 w pracy, 4 wolne, 5 w pracy, 2 wolne itp... łącznie z nockami, zmiany od 8 do 12 godzin..

Przy tak nieregularnym trybie życia nie wiem, czy jest sens w ogóle zaczynać stosować tę metodę...? Jak myślicie?
azadon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-25, 12:24   #888
Ingrid80
BAN stały

Spróbować możesz. .. ale musisz być przygotowana na niespodziankę ;-);-)
Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-25, 12:42   #889
201604181004
Konto usunięte

myślę, ze nie ma sensu. to zbyt nieregularny tryb życia i musiałabyś mieć znakomitą wprawę w badaniu szyjki i obserwacji śluzu bo temperatura może u ciebie leżeć
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-12-25, 14:22   #890
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli jeśli ja budzę się mniej więcej codziennie o 8:00 i badam od razu temperaturę, a kolejnego dnia obudzę się do półtora godziny wcześniej lub później i zbadam temperaturę to też jest ok? Co jeśli pójdę późno spać, np. 2:00, wpływa to na wynik? A jeśli chodzi o szczyt śluzu to: obserwuję sobie codziennie śluz, jeśli zaobserwuję dni płodne to wtedy muszę stwierdzić w którym dniu w płodnym okresie był ten śluz najlepszy? Przepraszam, że tak pytam, ale ja jestem bardziej zielona, niż byłam wcześniej...
Nie, widełki jakie możesz ustalić to np 6.00-7.30 lub 5.00-6.30 lub 4.30-6.00 najpóźniejsza godzina to 7.30.
Tak, sen krótszy niż 6h może (nie musi) wpłynąć na wykres. Należy taką sytuację odnotować jako zaburzenie.
Nie stwierdzasz kiedy był najlepszy tylko stwierdzasz ostatni dzień najlepszego, czyli szczytem jest dzień kiedy kolejnego dnia obserwujesz już mniej płodny czyli np lepki, mętny, biały, nierozciągliwy.

---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ----------

Cytat:
Jeśli w poprzednim cyklu był minimum 3dniowy wzrost temperatury to tak, jest to okres względnie niepłodny.

---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
O, widzę wątek, w którym mogę zadać pytanie, które zawsze wpada mi do głowy przy takich rozmowach.

Czy to nie jest tak, że Kościół zabrania jakichkolwiek zbliżeń, które nie mają na celu poczęcia dziecka? A więc współżyjąc tylko w dni niepłodne i mierząc temperaturę, obserwując swoje ciało, nie popełnia się grzechu dążenia do przyjemności z ograniczeniem możliwości wzięcia za nią odpowiedzialności? Oczywiście pytanie do wierzących/znających temat/chętnych do dyskusji, rozumiem, że niektórzy mają inne powody do stosowania tej metody.

Żeby nie było - nie wierzę w wyższość jednej metody nad drugą (no, może abstynencja ma super skuteczność :P), ot, ludzka ciekawość.
Nie, nie zabrania. Jedyny warunek to otwartość na życie gdyby jednak mimo stosowania metody do poczęcia doszło i niewykluczanie potomstwa jako takiego.

---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ----------

Cytat:
Napisane przez azadon Pokaż wiadomość
Zastanawiam się poważnie nad NPR, ale mam wątpliwości, czy w moim przypadku w ogóle jest możliwość stosowania tej metody..

Mianowicie mam dwie prace. Czasem jest tak, ze mam dwa dni wolnego, później 24 godziny w pracy, później noc wolna i znowu do pracy, noc i dzień wolne, na noc do pracy, później np 3 dni wolnego. Ogólnie mój grafik wygląda tak: 3 dni w pracy, 2 wolne, 1 w pracy, 4 wolne, 5 w pracy, 2 wolne itp... łącznie z nockami, zmiany od 8 do 12 godzin..

Przy tak nieregularnym trybie życia nie wiem, czy jest sens w ogóle zaczynać stosować tę metodę...? Jak myślicie?
Można mierzyć temperaturę po minimum godzinnym odpoczynku w ciągu dnia przy takim nieregularnym trybie, tak robią kobiety pracujące np na 3 zmiany. Ale raczej sama się tego nie nauczysz. Ja bym najpierw zrobiła porządny kurs u doświadczonego doradcy np takiego z certyfikatem nauczycielskim i stosowała dodatkowe zabezpieczenie dopóki nie opanujesz super tej metody.
Stary 2015-12-25, 19:04   #891
201604181004
Konto usunięte

to taki zajefajny doradca właśnie powiedział mi że to całkowicie bezcelowe w przypadku takiego trybu pracy i praktycznie co drugi dzień trzeba by było zaznaczać zakłócenia, w tym samym miejscu co na wykresie zaznacza się alkohol. i trzeba by było zdecydowanie nabrać wprawy w obserwacji szyjki
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-25, 22:44   #892
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Nie, nie zabrania. Jedyny warunek to otwartość na życie gdyby jednak mimo stosowania metody do poczęcia doszło i niewykluczanie potomstwa jako takiego.
I tego właśnie nie rozumiem. Przecież prezerwatywa też nie daje stuprocentowej pewności, że do poczęcia nie dojdzie, więc w tym przypadku też może być otwartość na życie taka jak przy metodzie NPR - dlaczego zatem prezerwatywy są tępione, skoro odbywanie stosunku podczas dni niepłodnych jest OK?
Stary 2015-12-26, 01:26   #893
Glodomorek
Zakorzenienie

Bo niszczą jedność małżonków i tworzą sztuczną barierę. Nie pytaj kto to wymyślił.

z tel.
Stary 2015-12-26, 10:06   #894
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
I tego właśnie nie rozumiem. Przecież prezerwatywa też nie daje stuprocentowej pewności, że do poczęcia nie dojdzie, więc w tym przypadku też może być otwartość na życie taka jak przy metodzie NPR - dlaczego zatem prezerwatywy są tępione, skoro odbywanie stosunku podczas dni niepłodnych jest OK?
O, dzieki, to miałam napisać.

Czyli to takie wymyślone na szybko, żeby wierzący mieli antykoncepcję, która się nie różni od antykoncepcji ale się różni?

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Stary 2015-12-26, 11:16   #895
Krystaliczne szczescie
Zadomowienie

Cytat:
[/COLOR]
Nie, nie zabrania. Jedyny warunek to otwartość na życie gdyby jednak mimo stosowania metody do poczęcia doszło i niewykluczanie potomstwa jako takiego.[COLOR="Silver"]
ale czy jakieś intymne zabawy są dopuszczalne? Bo przecież z kim jak nie z mężem mam się nimi cieszyć? Chodzi mi dokładniej o to, czy jeśli małżonkowie stosują NPR (planują w przyszłości dzieci, ale jeszcze nie na początku małżeństwa) i unikają zbliżenia w dni płodne, to czy można je wykorzystać inaczej w innej formie okazywania miłości?
na wizażu od 2009r...

Edytowane przez Krystaliczne szczescie
Czas edycji: 2015-12-26 o 11:19
Stary 2015-12-26, 11:41   #896
Glodomorek
Zakorzenienie

O ile pieszczoty nie wywołują orgazmu to można. Wg KK orgazm możesz mieć tylko podczas pełnego współycia z wytryskiem w pochwie jako nagroda za otwartość na życie. Pieszczoty np oralne są dopuszczane tylko jako gra wstępna, finisz w pochwie

z tel.

---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ----------

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
O, dzieki, to miałam napisać.

Czyli to takie wymyślone na szybko, żeby wierzący mieli antykoncepcję, która się nie różni od antykoncepcji ale się różni?
To jest naturalny rytm płodności npr nie ingeruje w cykl kobiety, nie niszczy go jak tabletki czy nie tworzy barier jak gumka. W zasadzie to powinno się nazywać mrp czyli metody rozpoznawania płodności.

z tel.
Stary 2015-12-26, 11:48   #897
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
O ile pieszczoty nie wywołują orgazmu to można. Wg KK orgazm możesz mieć tylko podczas pełnego współycia z wytryskiem w pochwie jako nagroda za otwartość na życie. Pieszczoty np oralne są dopuszczane tylko jako gra wstępna, finisz w pochwie

z tel.

---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ----------

To jest naturalny rytm płodności npr nie ingeruje w cykl kobiety, nie niszczy go jak tabletki czy nie tworzy barier jak gumka. W zasadzie to powinno się nazywać mrp czyli metody rozpoznawania płodności.

z tel.
Wiem, wiem. Chodzi mi o to, że nie można mieć wytrysku bez możliwości zajścia w ciążę wg KK, więc metoda taka trochę naciągana na zgodną z wiarą, żeby ktoś jeszcze w ogóle wierzył. Przecież wytrysk w pochwie w dni niepłodne jest tak samo niedążący do ciąży, co kobiety biorącej tabletki. A większość kobiet stosujących antykoncepcję rodzi dzieci z wpadki, więc gotowość do rodzicielstwa może być i tu i tu.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-12-26, 11:57   #898
Glodomorek
Zakorzenienie

Ale tabletek nie porównuj bo to całkiem co innego niż gumki.

z tel.
Stary 2015-12-26, 12:07   #899
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Ale tabletek nie porównuj bo to całkiem co innego niż gumki.

z tel.
Czemu? Technicznie to tak, ale ja staram się spojrzec z punktu widzenia Kościoła. A to chyba tak samo zakazane, czy nie?

Stary 2015-12-26, 12:14   #900
Glodomorek
Zakorzenienie

Tabletki są gorsze, bo mogą działać wczesnoporonnie.

z tel.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości