|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#301 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zaczynamy bieganie zupełnie od podstaw cz. V
heja! Czy można do Was dołączyć? Biegam regularnie od zawsze, ale z jakimiś przerwami. W najlepszym okresie po 8-12 km 5 razy w tygodniu. Mam 31 latek na karku...
Obecnie wracam do formy i robię sobie codzienne przebieżki 5 km. Jutro mam zamiar troszkę więcej ![]() ![]() W dodadku na święta od męża dostałam cudowną kurtk0-bluzę do biegania Nike'a i opaskę na głowę, wiec dodatkowa motywacja ![]() Czy możecie polecić jakieś buty do biegania z goretexem? Obecnie biegam w ecco z goretexem ale już się rozklejają, mam jeszcze asicsy, ale one mają zwykłą siatkę i wieje okrutnie. Myślałam o speed crossach 3.
#302 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Ja tez chciałam wrócić po długiej przerwie bo od maja butów do biegania nie ubrałam i bardzo mi tego brakuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#303 |
Zakorzenienie
|
Witajcie biegaczki :Hi:
Ja dzisiaj wyszłam na krotki bieg ![]() Nurek - czekamy na relacje po tak długiej przerwie ! |
![]() ![]() |
![]() |
#304 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Juz nie moge sie doczekać ![]() Tylko zawsze biegałam na czuja tyle ile chciałam a teraz myśle czy nie biegać wg jakiegoś planu? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#305 |
Zakorzenienie
|
A biegasz z zegarkiem lub jakas aplikacja w tel?
Po takiej przerwie najlepiej bedzie sie nie rzucać na długi dystans i tylko bieg. Ja osobiście polecam marszobiegi i wyjście dla przyjemności ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#306 | |
Blood and fire
|
Cytat:
Jeśli okaże się, że biegniesz szybko, to znaczy, że problem tkwi w metodyce treningu. Tzn jest pytanie - jak przełożyć ogólną szybkość na wyższą szybkość biegu. Bo nie oszukujmy się, 40 minut na 5 km dla sprawnej,młodej i względnie normalnej budowy dziewczyny to jest bardzo wolno. Jeśli natomiast nie umiesz się rozpędzić nawet na krótkim odcinku, trzeba się zastanowić dlaczego - np. ocenić, w jakich sportach się sprawdzasz, czy naturalnie jesteś typem raczej wytrzymałym, ale powolnym. A może kwestia słabości niektórych mięśni (co poczujesz dzień po tych sprintach). Szybkie bieganie nie jest tak łatwe, że zaczynasz to robić od razu.
Natura twoja jest zła Z tym się pogódź Woła przez ciebie głosem który cię przeraża Słowami których zdawało ci się - nie miałeś w sobie Wytryska z ciebie inna niźli o niej mniemasz jak wrzące źródło o zapachu siarki pod którym omdlewają zielone łąki pozoru |
|
![]() ![]() |
![]() |
#307 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wczoraj przebiegłam 5 km w ciągu 33 minut, więc jakiś postęp, mały bo mały, ale jest. Takie interwały, o których piszesz powyżej, robię sobie mniej więcej raz w tygodniu. Kiedy zaczynałam biegać (marszo-biegać), to moje tempo długo utrzymywało się grubo powyżej 7 minut na km (często bliżej 8...). Teraz tak w granicach 6.30-6.45 min na km. Mam nadzieję, że z miesiąca na miesiąc będzie coraz lepiej ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#308 | |
Wtajemniczenie
|
U mnie w Wigilię - 10km, wczoraj 6km, a dziś 26 km
![]() Cytat:
![]() O tak, ja też to uwielbiam ![]() Co do postanowień noworocznych - 10km w 50 min, min. 3 półmaratony i moooże maraton ![]()
![]() |
#309 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#310 | |
Blood and fire
|
Cytat:
Uściśliłbym jednak jedną sprawę. Interwał to jest trening tlenowy, wymyślony dla poprawy wydolności i wytrzymałości. Jego czas trwania jest dość długi, a kolejne odcinki są na niepełnym wypoczynku. Tempo raczej średnie niż mocne, ale potężna zadyszka. Łączny czas trwania z przerwami to 20-40 minut. Przykład: 15x 1 minuta biegu, przerwa 1 minuta trucht. Natomiast to, o czym pisałem wcześniej, to typowy trening szybkości, techniki i siły - mięśniowy, nie wydolnościowy. Obciążamy bardziej same nogi niż serce czy płuca. Odcinków jest mniej, krótkie, biegane bardzo szybko, na pełnym wypoczynku. Przykład: 10 x 15 sekund bardzo mocno, przerwa 2 minuty spacerek. Oba rodzaje treningu można wykonać na podbiegu dla zmiany efektu, ale ten drugi będzie tu skuteczniejszy.
Natura twoja jest zła Z tym się pogódź Woła przez ciebie głosem który cię przeraża Słowami których zdawało ci się - nie miałeś w sobie Wytryska z ciebie inna niźli o niej mniemasz jak wrzące źródło o zapachu siarki pod którym omdlewają zielone łąki pozoru Edytowane przez Szybkobiegacz Czas edycji: 2015-12-27 o 10:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#311 |
Zakorzenienie
|
Chwilę się nie odzywałam, ale coś tam robię
![]() ![]() Dzisiaj natomiast wybrałam się na otwarty trening do Orlen Warsaw Marathon. Maratonu pobiec nie planuję ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#312 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny! Mikołaj przyniósł mi Garmina Forerunner 15 ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#313 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#314 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#315 |
Zakorzenienie
|
Ale naskrobane! Ale bedzie tu motywacji Wow!!
Aż sie ciesze juz teraz! A startuje po urlopie z treningami itp Kocham garmina ![]() Ja mam garmina vivoactiv od czerwca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#316 |
Zakorzenienie
|
u mnie w tygodniu świątecznym 43 km biegu łącznie, dzięki czemu nie przytyłam, a żarłam jak prosię
![]() no cóż ![]() ja garmina uwielbiam - sama biegam z forerunner 220 ![]()
#317 |
Konto usunięte
|
Garmin to moje marzenie, kiedyś je spełnię.
![]() ![]() Moim postanowieniem biegowym na 2016 rok jest zejście poniżej 50min na 10km. Zobaczymy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#318 |
Zakorzenienie
|
[1=3157a67d1d934f0506c976b a0ef558d7d1211d34_658382e 67595e;53923199]Garmin to moje marzenie, kiedyś je spełnię.
![]() ![]() Moim postanowieniem biegowym na 2016 rok jest zejście poniżej 50min na 10km. Zobaczymy ![]() trzymam kciuki ![]()
#319 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny! Chciałabym zacząć bieganie zupełnie od podstaw jednak kompletnie nie wiem jak się za to zabrać
![]() mam w ziazku z tym do Was kilka pytań: 1. Czy przy takich temeraturach jakie sa obecnie koniecznie muszę zakupić legginsy termoaktywne czy zwykłe sportowe wystarczą? 2. Jak myślicie po jakim czasie będę w stanie przebiec jakie 5 km przy treningach 3 razy w tyg? 3. Czy bieganie ma jakiś wpływ na jędrność ciała? 4. Jak biegać aby NIE SCHUDNĄĆ? (Mam znaczną niedowagę, ale mimo wszystko wiadomo-trzeba dbać o siebie ![]() Przeglądałam Wasz wątek, ale w związku ze znaczną ilością postów ciężko znaleźć odpowiedzi na wszystkie pytania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#320 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do Twoich pytań, to według mnie: 1) Ja biegam często w zwykłych legginsach z lidla. Póki co jest jeszcze ciepło i na niedzielnym treningu były osoby w krótkich spodenkach i legginsach 3/4. Termoaktywną mam tylko koszulkę. Kwestia ubioru jest zawsze kwestią indywidualną- termoaktywne rzeczy są fajne, ale jedna terma drugiej termie nie równa i zupełnie inny komfort jest np. w termie marketowej, a inny pewnie w termie za 200 zł ![]() Odzież termoaktywna ma odprowadzać wilgoć na zewnątrz, trzymać to z dala od ciała. Ale na początek myślę, że zwykłe sportowe ciuchy stykną, jeśli uznasz, że to jest to, co chcesz robić, możesz zacząć inwestować ![]() 2) Nie wiem. To też indywidualnie. Ja przy pierwszym bieganiu machnęłam z 7 km, ale miałam jakąś podbudowę kondycyjną z roweru (chociaż to co innego). Teraz czasem biegam 14 km z palcem w nosie (ale powolutku), a czasem nawet 5 km w takim tempie to dla mnie dużo. A biegam mniej więcej od lutego/marca. Mam też znajomych, którzy biegają kilka lat "sezonowo" (czyli np. od wiosny do jesieni) i 5 km cały czas jest dla nich nieosiągalne. 3) Nie wiem ![]() 4) Chudnięcie / tycie nie zależy w sumie od samej aktywności fizycznej, a od podaży kalorii. Wygląda to tak: jesz mniej, niż potrzebujesz = chudniesz. Jesz więcej, niż potrzebujesz= tyjesz. Jesz w sam raz= trzymasz wagę. Biegając spalasz określoną pulę kalorii (żeby znać chociaż w przybliżeniu ile tego wychodzi to możesz sprawdzić w kalkulatorach w necie) i jak nie chcesz chudnąć, to do swojego optimum dorzucasz właśnie tyle, ile spalasz podczas biegania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#321 |
Raczkowanie
|
A czy bieganie ma wpływ na kręgosłup?
|
![]() ![]() |
![]() |
#322 |
Zakorzenienie
|
Nie jestem specjalistą, ale wydaje mi się, że samo bieganie nie (chyba!).
Natomiast każdy, kto biega, powinien bezwzględnie pamiętać o całej masie dodatkowych rzeczy- rozgrzewka przed bieganiem, rozciąganie po bieganiu oraz ćwiczenia na mięśnie głębokie, które odpowiadają m.in. za prawidłową technikę biegu. Dlatego poleca się w dni nietreningowe ćwiczyć właśnie mięśnie głębokie (jest mnóstwo filmików i instrukcji w necie, w tym instrukcje dotyczące ćwiczeń dedykowanych biegaczom). I te ćwiczenia jakiś wpływ na kręgosłup mogą mieć (pozytywny- jeśli są dobrze wykonywane). Ostatnio jak właśnie sobie ćwiczyłam, to moja ciocia do nas przyszła i powiedziała, że to, co ja robię, to ona w sanatorium miała na gimnastyce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#323 |
Blood and fire
|
Wpływ na kręgosłup ma przede wszystkim nieprawidłowa postawa - oczywiście również w biegu. Jeśli ktoś ma problemy z kręgosłupem i postawą, wskazane jest NAJPIERW wzmocnienie mięśni, a dopiero potem bieganie. Siedzący tryb życia + słabe mięśnie + bieganie, szczególnie dużo i monotonnie, to proszenie się o duże kłopoty.
Natura twoja jest zła Z tym się pogódź Woła przez ciebie głosem który cię przeraża Słowami których zdawało ci się - nie miałeś w sobie Wytryska z ciebie inna niźli o niej mniemasz jak wrzące źródło o zapachu siarki pod którym omdlewają zielone łąki pozoru |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#324 |
Zakorzenienie
|
Jak zaczynasz bieganie to najlepiej marszobiegi.
Ja pierwsze 5km przebiegłam po 2 tyg biegania 3-4razy w tyg. Bieganie ujędrnia, i u mnie poprawia wygląd skóry, lepiej dotleniony organizm to ładniejsza skóra. Ja biegam w cienkich leginsach i krótkim rękawie, ale na początku mam cienką bluzę.Jeszcze jest ciepło. Co do kręgosłupa. We wszystkim co robimy ronieczna jest równowaga. Nie będzie dobrze jeżeli będziemy tylko biegać. Trzeba ćwiczyć plecy i ręce i brzuch, i nogi też bo mięśnie chronią nas przed kontuzjami.
![]() |
#325 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez wiolka1115 Czas edycji: 2015-12-28 o 21:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#326 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja mam ten niebiesko-zielony czy jaki to tam jest i noszę go właściwie cały czas ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#328 |
Zakorzenienie
|
Za mną 9,2 km- jakieś 4 km rozgrzewki, potem na odcinku 1,5 km rytmy i potem powrót do domu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#329 |
Konto usunięte
|
czesc dziewczyny,
dopiero trafiłam na wątek, biegam od maja, za mną 5ka w Warszawskim maratonie na czasie 28min. W maju chciałabym maraton Cracovii zaliczyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#330 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:47.