![]() |
#91 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Studia w Wielkiej Brytanii 2016/2017
Cytat:
ooo Event Management to coś co mnie interesuje między innymi! Mam pytania przede wszystkim o pożyczkę i o to czy da się samemu utrzymać? Czy mogę w ogóle składać aplikację do Szkocji i Wielkiej Brytanii jednocześnie? Bo wtedy pojawia się problemy z tym fee code? W edukacji mam wpisywać tylko liceum? I jeśli tak to po prostu pełną nazwę? Bo moja nazwa sie tam nie miesci wiec nie wiem ![]() I wpisywać miejsce swojego zatrudnienia czy to może mi utrudnić ubieganie się o stypendium w SAAS albo o pozyczke w Anglii?? Boze pewnie wiekszosc pytan jest jakas bardzo oczywista za co z góry przepraszam i dziekuję za odpowiedz!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Przyczajenie
|
A gdzie aplikujesz malagorzataa?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Przyczajenie
|
Hej,
Nie jestem do samego początku w temacie, aczkolwiek tak samo jak Wy chciałabym się wybrać na studia do Anglii. Czy któraś z Was myślała o Londynie? ![]() Z góry dziękuję za odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Przyczajenie
|
Ja też aplikuję do Szkocji, więc możemy pogadać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Przyczajenie
|
Hej,
Ja zdecydowałam się aplikować do Szkocji. Kierunek business management. Mam trochę mętlik z uniwesytetami. Teoretycznie moje wyniki matur powinny sięgać tych 80%, ale w praktyce mam trochę obaw. Czy ktoś z Was otrzymał już oferty od jakiś szkockich uniwersytetow? Moglibyście się podzielić wymaganiami? Od jakiegoś czasu interesuje mnie Robert Gordon University. Nie jest wysoko w rankingach, ale pod kątem mojego kierunku słyszałam o nim bardzo dobre opinie. Czy ktoś z Was może tam studiuje? Albo aplikuje i juz dostal ofertę? Mam jeszcze pytanie czysto techniczne - jak to jest ? - zakładamy ze odpowiadają mi wszystkie uni i od wszystkich mam ofertę. Co dalej ? - wybieram dwa z nich, resztę odrzucam, a jak już mam wyniki matur to składam do jednego z dwóch? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Przyczajenie
|
Napisałam do kilku polaków, którzy tam studiują lub stidiowali i wszyscy bardzo polecają uniwersytet. Jedyne jakiekolwiek zastrzeżenia odnosiły się do miasta - ze to nie jest to samo co glasgow cz Edynburg.
Jeden chlopak miał ofertę z heriot watt i z Gordona i napisał mi,że wybrał Gordona, ponieważ ta szkoła daje dużo większe możliwości jeśli chodzi o praktyki biznesowe. Ja juz raz wybrałam szkole wg rankingów - moje liceum jest w pierwszej 10 w Polsce. Jedyne co w nim lubię ,to to że spptkalam tu ludzi na poziomie. Poza tym porażka - nie istnieje coś takiego jak nauka, nauczyciele olewaja swoją pracę i obowiązki, ponieważ wiedzą że jestesmy zdolni i nam zależy, wiec i tak wydamy kasę na korki i nauczymy się sami. Dlatego boję się iść na uni wg rankingu, aby ten uniwersytet nie był zapatrzony w swoją wysoką pozycję i aby nie była to jedyna rzecz, jaką ma do zaoferowania - prestiz. Gdzie składacie jeszcze papiery? Myślałam aby załatwić to w taki sposób, aby mieć te oferty ok 70%, tak aby dostać się bez spiny. Orientuje się ktoś gdzie są jakie progi? (Nie mowie o entry requirments ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Edytowane przez Alexksandraa Czas edycji: 2015-12-29 o 12:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
Ja mam w Szkocji te uniwerki:
- Robert Gordon - Queen Margaret - Glasgow Caledonian Z tym , że na kierunek Physiotherapy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Przyczajenie
|
Każde miasto w UK można uznać za drogie
![]() Ale jeśli ktoś jest w stanie poradzić sobie ,nie wiem, np w dundee, to tak samo poradzi sobie w Aberdeen, glasgow czy Edynburgu. Po prostu zakładam pracę i oszczędny tryb życia ![]() Ja myślałam w szkocji o Robert Gordon Queen Margaret Glasgow Caledonian Strathcydle Glasgow Heriot Watt - totalnie nie wiem co i jak ![]() ---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ---------- Oczywiście rozwazalam tez wyższe uniwersytety jak np University of Edynburg. Nie wykluczam ze matura pójdzie mi na tyle dobrze, że mogłabym się załapać. Ale bardzo zależy mi na wyjeździe, więc wolę chyba coś pewniejszego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Przyczajenie
|
Rozumiem , ze nie ma nikogo, kto chciałby aplikować do Londynu?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Przyczajenie
|
A zdradzisz co takiego wyjątkowego jest w tym Londynie, za wyjątkiem kosztów życia ? ![]() Ja o tym myślałam, ale jest masa super uniwersytetoww anglii poza Londynem, więc moim zdaniem, nie warto. Chba, że jest to Twoje wielkie marzenie, na które masz pieniądze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Przyczajenie
|
W Londynie mieści się London College of Fashion na który chciałabym aplikować , więc dla mnie to jest wyjątkowe
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Przyczajenie
|
Melduję się! ![]() Aplikuję między innymi jak Ty na London College of Fashion, ale też do London College of Communication, University of Westminster i University of Greenwich. Czekam jeszcze na rekomendację, ale poza tym moja aplikacja jest już prawie zamknięta, co mnie bardzo cieszy ![]() Co do kosztów utrzymania - sama wciąż waham się nad zrobieniem sobie gap year w celu odłożenia jakiejś większej sumy. Wiem na pewno, że w czasie studiów będę pracować na pół etatu i wakacje pomaturalne też raczej spędzę w pracy :P Zdaję sobie sprawę, że Londyn jest piekielnie drogi, ale mam nadzieję, że uda mi się jakoś utrzymać się bez wsparcia finansowego rodziców. Generalnie wszystko okaże się w praniu, zawsze ciągnęło mnie do wielkich miast i życie w Londynie mimo wad jest takim moim małym marzeniem, więc osobiście myślę, że nie warto go przekreślać z przyczyn czysto finansowych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Przyczajenie
|
Co mam wpisać w miejscu gdzie mam podać swoją szkołę? Bo nazwa mojej szkoły nie mieści się w polu, więc mam tylko jakoś ogólnie to napisać?
I czy muszę podawać wyniki wszystkich matur, które zdawalam? Bo zdawałam trzy rozszerzenia, ale na moim kierunku potrzebne są tylko dwa, a to trzecie nie poszło mi za dobrze ![]() I wpisywać w miejsce pracy? Bo zastanawiam się czy to może jakoś negatynie wpłynąc na moją aplikację i czy mogą wysłać maila do mojego pracodawcy czy coś. I też decyduję się na RG i Heriott Watt, tylko nie wybieram dokładnie takich samych kierunków i obawiam się, że pisanie personal statement będzie dość cięzkie :P ---------- Dopisano o 09:11 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ---------- I w ogóle nie mogę znaleźć campus code z tego Robert Gordon university - gdzie on jest? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny ,
Studuje business and management na University of Glasgow. Jak macie jakieś pytania odnośnie uniwersytetu, saas'u czy Wielkiej Brytanii pytajcie chętnie pomogę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o edukację, to ja wpisałam polską pełną nazwę swojego liceum, więc jeśli Twoja się nie mieści (mi się udało na styk :P) to chyba po prostu napisałabym maila do UCAS, co z tym można zrobić. A co do wyników, to na stronie znalazłam "You must enter all your qualifications – whether you have the result or you’re still awaiting exams and results.", więc też raczej niestety nie da się opuścić żadnego wyniku. Jeśli Twój kierunek wymaga dwóch matur to i tak prawdopodobnie wezmą pod uwagę te dwie najlepsze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Przyczajenie
|
Ooo, to super
![]() ![]() ![]() Ps. Ja już jestem po maturze, takze powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Zazdroszczę ![]() Dajesz radę z utrzymaniem, czy finansują Cię rodzice? Ile kosztuje Cię średnio tydzień życia ? Mieszkasz w akademiku? - ja planuje na pierwszym roku akademik, mimo wysokich cen,aby poznać ludzi i się nie izolować |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Raczkowanie
|
Aplikowałam do Kings College London , Sussex , Bath i Glasgow. Tylko do Bath się nie dostałam. Kings świetna uczelnia ale życie w Londynie jest za drogie. Wybrałam Glasgow ponieważ mają świetną reputacje na świecie i studia są opłacane przez SAAS. Utrzymuje się sama ( rodziców nie stać ,żeby mnie finansować) pracuje 20 godzin tygodniowo ; wakacje, święta około 35 godzin. Mieszkałam w akademiku na pierwszym roku i musze powiedzieć ,że to była tragedia. Sam akademik kosztował mnie 480 funtów miesięcznie także nie wiele zostawało mi na jedzenie itp. Ale poznałam tam super ludzi , z którymi obecnie wynajmuje mieszkanie. Także wszystko ma swoje plusy i minusy.
Ciężko jest powiedzieć ile kosztuje mnie tydzień życia. Razem z koleżanką z mieszkania co tydzień robimy wspólnie zakupy także nie wydajemy więcej niz 40-45 funtów na jedzenie . Minimalnie musisz mieć około 600 funtów na miesiąc żeby przeżyć w Glasgow Edytowane przez Martineee_ Czas edycji: 2015-12-30 o 13:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Gdzie w ogóle wpisuje sie wyniki matur? Znaczy jedyne co się zastanawiam czy wyślą maila do mojego pracodawcy, że staram się dostać na studia, a na razie nie chciałabym tego:P Reflektuje ktoś może na przejrzenie mojego PA? ![]() Dzieki za wszystkie odpowiedzi, to forum jest niezwykle pomocne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale cuda się zdażają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ile procent z matur potrzebowalas do Glasgow na business management? Pytam, ponieważ jest to mój kierunek i chcę się zorientować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Raczkowanie
|
Ja wybrałam bardzo nietypową drogę. Pomimo zdanej matury zdecydowałam sobie zrobić przerwę i podszkolić język angielski. Jeżeli ktoś uważa ,że IELTS jest trudny to będzie miał problem na studiach z napisaniem 3k essey'u na temat z kosmosu.
![]() ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Przyczajenie
|
To w końcu jakie dostlas te procentowe oferty matur od uczelnni? ^^
Moim znajomym na architekturę i chemię glasgow dał 85% z rozszerzen, to sporo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Raczkowanie
|
Z tego co pamiętam to Uczelnia wymagała 80 % z minimalnie trzech przedmiotów na rozszerzeniu. Z access course żadnych takich
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:45.