Studia w Wielkiej Brytanii 2016/2017 - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-12-27, 09:40   #91
malagorzataa
Przyczajenie

Dot.: Studia w Wielkiej Brytanii 2016/2017

Cytat:
Napisane przez Sunnivaa Pokaż wiadomość
Ja jestem na 1szym roku International Tourism Management, mam łączony moduł z Event Management. Studiuje w University of Lincoln, więc jak masz jakieś pytania to mogę pomóc.

ooo Event Management to coś co mnie interesuje między innymi!
Mam pytania przede wszystkim o pożyczkę i o to czy da się samemu utrzymać?
Czy mogę w ogóle składać aplikację do Szkocji i Wielkiej Brytanii jednocześnie? Bo wtedy pojawia się problemy z tym fee code?

W edukacji mam wpisywać tylko liceum? I jeśli tak to po prostu pełną nazwę? Bo moja nazwa sie tam nie miesci wiec nie wiem
I wpisywać miejsce swojego zatrudnienia czy to może mi utrudnić ubieganie się o stypendium w SAAS albo o pozyczke w Anglii??

Boze pewnie wiekszosc pytan jest jakas bardzo oczywista za co z góry przepraszam i dziekuję za odpowiedz!!
malagorzataa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-27, 14:26   #92
wewantfuture
Przyczajenie

A gdzie aplikujesz malagorzataa?
wewantfuture jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-28, 14:41   #93
Mania5401
Przyczajenie

Hej,

Nie jestem do samego początku w temacie, aczkolwiek tak samo jak Wy chciałabym się wybrać na studia do Anglii. Czy któraś z Was myślała o Londynie?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Mania5401 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-28, 19:16   #94
Alexksandraa
Przyczajenie

Ja też aplikuję do Szkocji, więc możemy pogadać
Alexksandraa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-29, 00:21   #95
Agata0625
Przyczajenie

Hej,

Ja zdecydowałam się aplikować do Szkocji. Kierunek business management. Mam trochę mętlik z uniwesytetami. Teoretycznie moje wyniki matur powinny sięgać tych 80%, ale w praktyce mam trochę obaw.

Czy ktoś z Was otrzymał już oferty od jakiś szkockich uniwersytetow? Moglibyście się podzielić wymaganiami?

Od jakiegoś czasu interesuje mnie Robert Gordon University. Nie jest wysoko w rankingach, ale pod kątem mojego kierunku słyszałam o nim bardzo dobre opinie. Czy ktoś z Was może tam studiuje? Albo aplikuje i juz dostal ofertę?

Mam jeszcze pytanie czysto techniczne - jak to jest ? - zakładamy ze odpowiadają mi wszystkie uni i od wszystkich mam ofertę. Co dalej ? - wybieram dwa z nich, resztę odrzucam, a jak już mam wyniki matur to składam do jednego z dwóch?
Agata0625 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-29, 07:04   #96
malagorzataa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Agata0625 Pokaż wiadomość
Hej,

Ja zdecydowałam się aplikować do Szkocji. Kierunek business management. Mam trochę mętlik z uniwesytetami. Teoretycznie moje wyniki matur powinny sięgać tych 80%, ale w praktyce mam trochę obaw.

Czy ktoś z Was otrzymał już oferty od jakiś szkockich uniwersytetow? Moglibyście się podzielić wymaganiami?

Od jakiegoś czasu interesuje mnie Robert Gordon University. Nie jest wysoko w rankingach, ale pod kątem mojego kierunku słyszałam o nim bardzo dobre opinie. Czy ktoś z Was może tam studiuje? Albo aplikuje i juz dostal ofertę?

Mam jeszcze pytanie czysto techniczne - jak to jest ? - zakładamy ze odpowiadają mi wszystkie uni i od wszystkich mam ofertę. Co dalej ? - wybieram dwa z nich, resztę odrzucam, a jak już mam wyniki matur to składam do jednego z dwóch?
Też myślałam o Robert Gordon University! Ma ciekawą ofertę kierunków, ale też się zastanawiałam czy warto tam składać skoro nie jest aż tak wysoko w rankingach?
Stary 2015-12-29, 10:12   #97
Agata0625
Przyczajenie

Napisałam do kilku polaków, którzy tam studiują lub stidiowali i wszyscy bardzo polecają uniwersytet. Jedyne jakiekolwiek zastrzeżenia odnosiły się do miasta - ze to nie jest to samo co glasgow cz Edynburg.

Jeden chlopak miał ofertę z heriot watt i z Gordona i napisał mi,że wybrał Gordona, ponieważ ta szkoła daje dużo większe możliwości jeśli chodzi o praktyki biznesowe.

Ja juz raz wybrałam szkole wg rankingów - moje liceum jest w pierwszej 10 w Polsce. Jedyne co w nim lubię ,to to że spptkalam tu ludzi na poziomie. Poza tym porażka - nie istnieje coś takiego jak nauka, nauczyciele olewaja swoją pracę i obowiązki, ponieważ wiedzą że jestesmy zdolni i nam zależy, wiec i tak wydamy kasę na korki i nauczymy się sami.

Dlatego boję się iść na uni wg rankingu, aby ten uniwersytet nie był zapatrzony w swoją wysoką pozycję i aby nie była to jedyna rzecz, jaką ma do zaoferowania - prestiz.

Gdzie składacie jeszcze papiery? Myślałam aby załatwić to w taki sposób, aby mieć te oferty ok 70%, tak aby dostać się bez spiny. Orientuje się ktoś gdzie są jakie progi? (Nie mowie o entry requirments )

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-12-29, 12:54   #98
Alexksandraa
Przyczajenie

Cytat:
Hej,

Gordon ma progi na poziomie 4 więc będzie to gdzieś od 75% z matur. Plus dochodzi do tego fakt, że Aberdeen to dosyć drogie miasto. Też wybieram się na Business Management, jeżeli nie musi być to obowiązkowo Szkocja to sprawdź sobie Bath. Mają fajne kierunki. Jakie masz jeszcze uni ?

Edytowane przez Alexksandraa
Czas edycji: 2015-12-29 o 12:56
Stary 2015-12-29, 14:01   #99
Pakachi
Raczkowanie

Ja mam w Szkocji te uniwerki:
- Robert Gordon
- Queen Margaret
- Glasgow Caledonian
Z tym , że na kierunek Physiotherapy
Pakachi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-29, 14:46   #100
Agata0625
Przyczajenie

Każde miasto w UK można uznać za drogie nie patrzę na to w ten sposób. Ze względów finansowych nie wybieram się do Londynu, ponieważ byłby to strzał w kolano.

Ale jeśli ktoś jest w stanie poradzić sobie ,nie wiem, np w dundee, to tak samo poradzi sobie w Aberdeen, glasgow czy Edynburgu. Po prostu zakładam pracę i oszczędny tryb życia

Ja myślałam w szkocji o

Robert Gordon
Queen Margaret
Glasgow Caledonian
Strathcydle Glasgow
Heriot Watt

- totalnie nie wiem co i jak domyślam się, że QM ma najniższe progi. Ale o tej szkole musze jeszcze poczytać. Nie wiem czy warto. Ktoś z Was się orientuje?

---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ----------

Oczywiście rozwazalam tez wyższe uniwersytety jak np University of Edynburg. Nie wykluczam ze matura pójdzie mi na tyle dobrze, że mogłabym się załapać.

Ale bardzo zależy mi na wyjeździe, więc wolę chyba coś pewniejszego.
Stary 2015-12-29, 17:47   #101
Mania5401
Przyczajenie

Rozumiem , ze nie ma nikogo, kto chciałby aplikować do Londynu?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-12-29, 17:51   #102
Agata0625
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Mania5401 Pokaż wiadomość

A zdradzisz co takiego wyjątkowego jest w tym Londynie, za wyjątkiem kosztów życia ?

Ja o tym myślałam, ale jest masa super uniwersytetoww anglii poza Londynem, więc moim zdaniem, nie warto. Chba, że jest to Twoje wielkie marzenie, na które masz pieniądze
Stary 2015-12-29, 20:09   #103
Mania5401
Przyczajenie

W Londynie mieści się London College of Fashion na który chciałabym aplikować , więc dla mnie to jest wyjątkowe zdaję sobie sprawę z tego , że jest drogo , ale co zrobić mam jeszcze możliwość wyjechania tam na Erasmusa i rozejrzenia się troszkę, ale dofinansowanie tego programu również nie pokrywa się z kosztami życia w Londynie xd
Stary 2015-12-29, 20:30   #104
Agata0625
Przyczajenie

Cytat:
W Londynie mieści się London College of Fashion na który chciałabym aplikować , więc dla mnie to jest wyjątkowe zdaję sobie sprawę z tego , że jest drogo , ale co zrobić mam jeszcze możliwość wyjechania tam na Erasmusa i rozejrzenia się troszkę, ale dofinansowanie tego programu również nie pokrywa się z kosztami życia w Londynie xd
W takim razie trzymam kciuki , abyś dostała się tam gdzie chcesz ^^ Moda to rzeczywiście kierunek, gdzie nie opłaca się iść na pierwszy lepszy uni.
Stary 2015-12-30, 02:09   #105
Calabacine
Przyczajenie

Cytat:

Melduję się!

Aplikuję między innymi jak Ty na London College of Fashion, ale też do London College of Communication, University of Westminster i University of Greenwich. Czekam jeszcze na rekomendację, ale poza tym moja aplikacja jest już prawie zamknięta, co mnie bardzo cieszy

Co do kosztów utrzymania - sama wciąż waham się nad zrobieniem sobie gap year w celu odłożenia jakiejś większej sumy. Wiem na pewno, że w czasie studiów będę pracować na pół etatu i wakacje pomaturalne też raczej spędzę w pracy :P Zdaję sobie sprawę, że Londyn jest piekielnie drogi, ale mam nadzieję, że uda mi się jakoś utrzymać się bez wsparcia finansowego rodziców. Generalnie wszystko okaże się w praniu, zawsze ciągnęło mnie do wielkich miast i życie w Londynie mimo wad jest takim moim małym marzeniem, więc osobiście myślę, że nie warto go przekreślać z przyczyn czysto finansowych
Calabacine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-30, 08:11   #106
malagorzataa
Przyczajenie

Co mam wpisać w miejscu gdzie mam podać swoją szkołę? Bo nazwa mojej szkoły nie mieści się w polu, więc mam tylko jakoś ogólnie to napisać?
I czy muszę podawać wyniki wszystkich matur, które zdawalam? Bo zdawałam trzy rozszerzenia, ale na moim kierunku potrzebne są tylko dwa, a to trzecie nie poszło mi za dobrze

I wpisywać w miejsce pracy? Bo zastanawiam się czy to może jakoś negatynie wpłynąc na moją aplikację i czy mogą wysłać maila do mojego pracodawcy czy coś.

I też decyduję się na RG i Heriott Watt, tylko nie wybieram dokładnie takich samych kierunków i obawiam się, że pisanie personal statement będzie dość cięzkie :P

---------- Dopisano o 09:11 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ----------

I w ogóle nie mogę znaleźć campus code z tego Robert Gordon university - gdzie on jest?
Stary 2015-12-30, 10:47   #107
Martineee_
Raczkowanie

Cześć dziewczyny ,

Studuje business and management na University of Glasgow. Jak macie jakieś pytania odnośnie uniwersytetu, saas'u czy Wielkiej Brytanii pytajcie chętnie pomogę.
Martineee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-30, 11:14   #108
Calabacine
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez malagorzataa Pokaż wiadomość
Co mam wpisać w miejscu gdzie mam podać swoją szkołę? Bo nazwa mojej szkoły nie mieści się w polu, więc mam tylko jakoś ogólnie to napisać?
I czy muszę podawać wyniki wszystkich matur, które zdawalam? Bo zdawałam trzy rozszerzenia, ale na moim kierunku potrzebne są tylko dwa, a to trzecie nie poszło mi za dobrze

I wpisywać w miejsce pracy? Bo zastanawiam się czy to może jakoś negatynie wpłynąc na moją aplikację i czy mogą wysłać maila do mojego pracodawcy czy coś.

I też decyduję się na RG i Heriott Watt, tylko nie wybieram dokładnie takich samych kierunków i obawiam się, że pisanie personal statement będzie dość cięzkie :P

---------- Dopisano o 09:11 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ----------

I w ogóle nie mogę znaleźć campus code z tego Robert Gordon university - gdzie on jest?

Jeśli chodzi o edukację, to ja wpisałam polską pełną nazwę swojego liceum, więc jeśli Twoja się nie mieści (mi się udało na styk :P) to chyba po prostu napisałabym maila do UCAS, co z tym można zrobić. A co do wyników, to na stronie znalazłam "You must enter all your qualifications – whether you have the result or you’re still awaiting exams and results.", więc też raczej niestety nie da się opuścić żadnego wyniku. Jeśli Twój kierunek wymaga dwóch matur to i tak prawdopodobnie wezmą pod uwagę te dwie najlepsze A praca jeśli ma wpłynąć na Twoją aplikację, to raczej tylko pozytywnie, jako dowód że coś dodatkowo też zrobiłaś. Co do campus code, to po wybraniu uniwersytetu i wpisaniu course code na rozwijanej liście zostaje tylko jeden campus code, więc nie bardzo jest w czym wybierać, przynajmniej tak było w moim przypadku.
Calabacine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-30, 11:52   #109
Mania5401
Przyczajenie

Ooo, to super a jaki konkretnie kierunek? Ja myślę nad fashion journalist, mają ciekawą ofertę, jeśli chodzi o zajęcia nie wiem tylko co z zakwaterowaniem, jak wygląda tam mieszkanie w akademiku, itp. Tak czy siak, sam college jest super

Ps. Ja już jestem po maturze, takze powodzenia
Stary 2015-12-30, 12:48   #110
Agata0625
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Martineee_ Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny ,

Studuje business and management na University of Glasgow. Jak macie jakieś pytania odnośnie uniwersytetu, saas'u czy Wielkiej Brytanii pytajcie chętnie pomogę.

Zazdroszczę ! Mogłabyś powiedzieć na jakie uczelnie aplikowalas i jakie miałaś oferty?

Dajesz radę z utrzymaniem, czy finansują Cię rodzice? Ile kosztuje Cię średnio tydzień życia ? Mieszkasz w akademiku? - ja planuje na pierwszym roku akademik, mimo wysokich cen,aby poznać ludzi i się nie izolować
Stary 2015-12-30, 13:22   #111
Martineee_
Raczkowanie

Aplikowałam do Kings College London , Sussex , Bath i Glasgow. Tylko do Bath się nie dostałam. Kings świetna uczelnia ale życie w Londynie jest za drogie. Wybrałam Glasgow ponieważ mają świetną reputacje na świecie i studia są opłacane przez SAAS. Utrzymuje się sama ( rodziców nie stać ,żeby mnie finansować) pracuje 20 godzin tygodniowo ; wakacje, święta około 35 godzin. Mieszkałam w akademiku na pierwszym roku i musze powiedzieć ,że to była tragedia. Sam akademik kosztował mnie 480 funtów miesięcznie także nie wiele zostawało mi na jedzenie itp. Ale poznałam tam super ludzi , z którymi obecnie wynajmuje mieszkanie. Także wszystko ma swoje plusy i minusy.
Ciężko jest powiedzieć ile kosztuje mnie tydzień życia. Razem z koleżanką z mieszkania co tydzień robimy wspólnie zakupy także nie wydajemy więcej niz 40-45 funtów na jedzenie .
Minimalnie musisz mieć około 600 funtów na miesiąc żeby przeżyć w Glasgow

Edytowane przez Martineee_
Czas edycji: 2015-12-30 o 13:29
Stary 2015-12-30, 13:50   #112
malagorzataa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Calabacine Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o edukację, to ja wpisałam polską pełną nazwę swojego liceum, więc jeśli Twoja się nie mieści (mi się udało na styk :P) to chyba po prostu napisałabym maila do UCAS, co z tym można zrobić. A co do wyników, to na stronie znalazłam "You must enter all your qualifications – whether you have the result or you’re still awaiting exams and results.", więc też raczej niestety nie da się opuścić żadnego wyniku. Jeśli Twój kierunek wymaga dwóch matur to i tak prawdopodobnie wezmą pod uwagę te dwie najlepsze A praca jeśli ma wpłynąć na Twoją aplikację, to raczej tylko pozytywnie, jako dowód że coś dodatkowo też zrobiłaś. Co do campus code, to po wybraniu uniwersytetu i wpisaniu course code na rozwijanej liście zostaje tylko jeden campus code, więc nie bardzo jest w czym wybierać, przynajmniej tak było w moim przypadku.
Ooo dzięki, znalazłam już ten campus code i rzeczywiście był jeden, nie zrozumiałam wczesniej troche na czym to ma polegać haha :P

Gdzie w ogóle wpisuje sie wyniki matur?

Znaczy jedyne co się zastanawiam czy wyślą maila do mojego pracodawcy, że staram się dostać na studia, a na razie nie chciałabym tego:P

Reflektuje ktoś może na przejrzenie mojego PA?

Dzieki za wszystkie odpowiedzi, to forum jest niezwykle pomocne
Stary 2015-12-30, 13:58   #113
Martineee_
Raczkowanie

Cytat:
Znaczy jedyne co się zastanawiam czy wyślą maila do mojego pracodawcy, że staram się dostać na studia, a na razie nie chciałabym tego:P
Raczej wątpie. Jeszcze się nie spotkałam z przypadkiem żeby uczelnia wysyłała email do pracodawcy. Oni mają tysiące aplikacji do rozpatrzenia.
Ale cuda się zdażają.
Stary 2015-12-30, 14:24   #114
malagorzataa
Przyczajenie

Cytat:
Raczej wątpie. Jeszcze się nie spotkałam z przypadkiem żeby uczelnia wysyłała email do pracodawcy. Oni mają tysiące aplikacji do rozpatrzenia.
Ale cuda się zdażają.

Całe szczęście, dzięki!

I już znzlałam gdzie się wpisuje wyniki.
Stary 2015-12-30, 14:25   #115
Agata0625
Przyczajenie

Cytat:
Aplikowałam do Kings College London , Sussex , Bath i Glasgow. Tylko do Bath się nie dostałam. Kings świetna uczelnia ale życie w Londynie jest za drogie. Wybrałam Glasgow ponieważ mają świetną reputacje na świecie i studia są opłacane przez SAAS. Utrzymuje się sama ( rodziców nie stać ,żeby mnie finansować) pracuje 20 godzin tygodniowo ; wakacje, święta około 35 godzin. Mieszkałam w akademiku na pierwszym roku i musze powiedzieć ,że to była tragedia. Sam akademik kosztował mnie 480 funtów miesięcznie także nie wiele zostawało mi na jedzenie itp. Ale poznałam tam super ludzi , z którymi obecnie wynajmuje mieszkanie. Także wszystko ma swoje plusy i minusy.
Ciężko jest powiedzieć ile kosztuje mnie tydzień życia. Razem z koleżanką z mieszkania co tydzień robimy wspólnie zakupy także nie wydajemy więcej niz 40-45 funtów na jedzenie .

Ile procent z matur potrzebowalas do Glasgow na business management? Pytam, ponieważ jest to mój kierunek i chcę się zorientować
Stary 2015-12-30, 14:38   #116
Alexksandraa
Przyczajenie

Cytat:
Widzę, że masz uni z Angli i ze Szkocji, ale co zaznaczyłaś w sposobie finansowania ? EU Team ? Wybieram się właśnie na business management do Glasgow, st. Andrews, Bath, Dundee. Jak one tam na miejscu "stoją" ?
Stary 2015-12-30, 15:04   #117
Martineee_
Raczkowanie

Ja wybrałam bardzo nietypową drogę. Pomimo zdanej matury zdecydowałam sobie zrobić przerwę i podszkolić język angielski. Jeżeli ktoś uważa ,że IELTS jest trudny to będzie miał problem na studiach z napisaniem 3k essey'u na temat z kosmosu. . Po liceum wyjechałam do UK gdzie przez rok uczyłam się jezyka angielskiego i zdobyłam różne certyfikaty językowe. Poźniej zapisałam się na tak zwany Access course (Business and Management)- jak dla mnie rewelacja. Access course pozwala na studiowanie na praktycznie każdym uniwerku z małymi wyjątkami.

Cytat:
Widzę, że masz uni z Angli i ze Szkocji, ale co zaznaczyłaś w sposobie finansowania ? EU Team ? Wybieram się właśnie na business management do Glasgow, st. Andrews, Bath, Dundee. Jak one tam na miejscu "stoją" ?
Tak zawsze pisałam EU. Co do uniwersytetów uważaj bo St Andrews tak samo jak i Edinburgh nie przyjmują EU ze względów finansowych. Bath bardzo cięzko się dostać bardzo ale to bardzo wysokie progi. Glasgow i Dundee są ok
Stary 2015-12-30, 17:00   #118
Agata0625
Przyczajenie

To w końcu jakie dostlas te procentowe oferty matur od uczelnni? ^^

Moim znajomym na architekturę i chemię glasgow dał 85% z rozszerzen, to sporo
Stary 2015-12-30, 20:49   #119
Agata0625
Przyczajenie

Cytat:
To w końcu jakie dostlas te procentowe oferty matur od uczelnni? ^^

Moim znajomym na architekturę i chemię glasgow dał 85% z rozszerzen, to sporo

Przepraszam, nie czytałam z pełnym zrozumieniem
Stary 2015-12-30, 23:25   #120
Martineee_
Raczkowanie

Z tego co pamiętam to Uczelnia wymagała 80 % z minimalnie trzech przedmiotów na rozszerzeniu. Z access course żadnych takich
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości