Mamy marzec 2016 - CZĘŚĆ VII :) - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-02, 10:13   #2191
gosza82
Rozeznanie

Dot.: Mamy marzec 2016 - CZĘŚĆ VII :)

Cześć Mamuśki!!!
Kalina Sloneczko ja też liczę że to już 32 tydzień dzś jedziemy kupować wyprawkę do szpiala do domu bo pomału zaczynam panikować. Kuzynka urodziła miesiąc szybciej. Córeczka zdrowa

Co do mężów... Mój miał w końcu środę wolną i sam powiedział że idzie ze mną do SR... i tu mnie zaskoczył myślałam że będzie się tam nudził a ten się tak wkręcił że sam pytania zadawał moja reakcja była bezcenna później było kąpanie maleństwa ja się krępowałam bo trzeba było kąpać lalkę przy wszystkich parach na środku sali a mój od razu chwycił za lalkę i zabrał się do roboty aż go Pani pochwaliła także u nas już wiemy kto będzie kąpał maleństwo I to jest właśnie to co piszecie że Nasi Panowie mogą jeszcze zaskoczyć...

ja też idę jeść śniadanie i w drogę ... Miłego dnia Wam życzę
gosza82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-02, 10:15   #2192
_emma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Moim zdaniem to co każdy facet idacy na porodówkę powinien wiedziec to to, żeby nie wychylać się za głowę partnerki
O właśnie
Stary 2016-01-02, 10:15   #2193
aguleck
Raczkowanie

Witam się z rana. Jakoś udało mi się dospać. Pozwólcie mi się odnieść do dwóch rzeczy.
Po pierwsze-żłobek. Ja nie miałam problemu z zapisaniem. Jeśli chodzi o panstwowy, to w Rzeszowie nie da się zapisać na zapas(np rok wcześniej), jest nabor w marcu, jak do przedszkola, zanosi się podanie i już. Bez żadnych znajomości się udało. Mała uwielbiała chodzić, miała kontakt z dziećmi, codziennie uczyła się czegoś nowego, bardzo szybko się rozwijała, nabyła umiejętności społecznych, angielski, rytmika, teatrzyki. Żadna opiekunka by jej nie zapewniła tylu atrakcji, a już napewno nie taka przypadkowa z ogłoszenia. Ja na początku też myślałam, że mi serce pęknie i czułam się jak wyrodna matka, ale wiem, że nie działa jej się żadna krzywda i bardzo polecam.
Co do porodu, to zgadzam się, że to żywioł i żadna szkoła rodzenia do tego nie przygotuje. Ale warto angażować partnera w przygotowania i zabierać do sr, żeby wiedział jak kobieta może się czuć podczas np.połogu, że może mieć np baby blues, czy nawet depresję poporodową i trzeba jej pomóc i wspierać ją, a nie zostawiać wszystko na jej głowie i oczekiwać, że zaraz po porodzie będzie tak samo jak przed ciążą. Świadomość, że burza hormonalna jest normalna i mija z czasem pomoże też facetowi przetrwać ten trudny okres. Poza tym, jest jeszcze wiele innych plusów, to tylko jeden z przykładów.
aguleck jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-02, 10:25   #2194
moooniaaaa
Zakorzenienie

monikmi
jak Ci zależy na cc to zawsze możesz uszykować kopertę
tylko trzeba dać komu trzeba bo kuzynki znajoma zaczęla rodzić, dali lekarzowi i położnej czy komu tam, zmiana się zmieniła, ona nie urodziła, a Ci z kasą sobie poszli
Pamiętaj, że paniczny strach przed porodem też może być wskazaniem do cc

Misia
Mój mąż woli słuchać opowieści kolegow, którzy byli przy porodach. Ja też wolę sluchać koleżanek czy czytać tutaj opisy porodów. Czy to źle? Nie. Ja bym pie.rdolca dostała chodzac na sr i słuchając połowę gadania położnych. Ty nie, Ty wolisz ich słuchać. I to też nie jest złe. Każdy robi jak uważa, każda z nas poród przeżyje.

No w końcu słońce u mnie!
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-02, 10:27   #2195
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _emma Pokaż wiadomość
Któregoś dnia koleżanka z sali rodziła ze swoim mężem po SR.. On żonie tłumaczył jak ma oddychać, jak przec kiedy ona juz nie miała na to siły. W końcu zamiast zająć sie rodzeniem zaczęła mówić, że nie da rady i koniec, nie chciała współpracować, męża z sali wygonili bo tętno zaczęło spadać, a on sie denerwował, że to nie tak jak im pokazywali.

Ok, rozumiem Nie wierze jednak, że to był materiał na super pomoc, ze SR czy bez niej. Albo go bezradność przerosła, albo gość kompletnie bez wyobraźni. I nie przekonuje mnie to, bo nie uwierzę, że właśnie w SR go nastawili, że na pewno poród będzie wyglądał TAK.

Tyle, że ciężko to ocenić, bo trzeba by było wziąć tego samego człowieka bez SR i po niej, postawić do tego samego porodu i wtedy porównywać jego zachowanie. Bez tego i tak wszystko będzie kwestią osobistego przekonania. Moje jest takie, Twoje/Wasze inne. Osobiście mam nadzieję, że mój TŻ będzie chciał pójść, ale ma na decyzję jeszcze dwa tygodnie

Chociaż od kilku dni zastanawiam się czy w ogóle chcę go na sali, bo prześladuje mnie myśl, że zrobię pod siebie w czasie porodu ostatnio gdzieś o tym przeczytałam i dało mi do myślenia
Stary 2016-01-02, 10:31   #2196
marta1986222
Zakorzenienie

Cytat:
Któregoś dnia koleżanka z sali rodziła ze swoim mężem po SR.. On żonie tłumaczył jak ma oddychać, jak przec kiedy ona juz nie miała na to siły. W końcu zamiast zająć sie rodzeniem zaczęła mówić, że nie da rady i koniec, nie chciała współpracować, męża z sali wygonili bo tętno zaczęło spadać, a on się denerwował, że to nie tak jak im pokazywali, że położne nie mają racji.
Nie chodziło mi tu o obrażanie facetów. Od ponad 5 lat poznaję własnego i wiem, że mężczyźni różnią się bardzo od kobiet. Musiałam przeczytać kilka książek żeby zrozumieć dlaczego tak jest. Prosty przykład mówię do mojego męża "T. ułóż te spodnie i bluzkę. Ok ułożył ale obok leżała koszula i już ją zostawił bo o niej nie wspomniałam".

---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ----------

Mam nadzieję, że nie nabawisz się jakiejś grzybicy. Niech mąż kupi Ci Rennie na tą zgagę, naprawdę pomaga
zgadzam się

Zuzia
04.09.2012
g.3.20
3020g,52cm

Hania
09.03.2016
g.20.45
3000g 53 cm

marta1986222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-02, 10:31   #2197
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Cytat:
dali lekarzowi i położnej czy komu tam, zmiana się zmieniła, ona nie urodziła, a Ci z kasą sobie poszli

No w końcu słońce u mnie!

Ale świństwo

U mnie piękny śnieg od wczoraj
Stary 2016-01-02, 10:34   #2198
_emma
Zakorzenienie

Ja osobiście nigdy nie czułam potrzeby pójścia do szkoły rodzenia. Przydatnych informacji udzieliła mi moja mama, mówiła mi czego mogę się spodziewać zarówno przy porodzie, jak i przy dziecku. Gdybym nawet chciała przygotować męża to sorry ale nie ma go w domu od 8 do 18, a SR przy naszym szpitalu jest o godzinie 17. Podchodzę do tego w ten sposób, że ludzie nie od dziś rodzą.. kiedyś nie było szkół, a partnerzy rozmawiali o tym co czują i pomagali sobie nawzajem.
Stary 2016-01-02, 10:38   #2199
monikmi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosza82 Pokaż wiadomość
dzś jedziemy kupować wyprawkę do szpiala do domu bo pomału zaczynam panikować.
Pochwal się potem łupami może mnie zainspirujesz

Cytat:
monikmi
jak Ci zależy na cc to zawsze możesz uszykować kopertę
Monia, ja mam już wszystko przygotowane ale to Tż będzie z ginem rozmawiał, bo stwierdziliśmy że to głupio tak jak ciężarna z kasą wyjeżdża
O tym strachu przed porodem sn też wiem, już wybadałam temat i wiem do jakiego psychiatry się udać po zaświadczenie
Ale myślę że mój prowadzący nie będzie robił problemów, bardzo lubi pieniążki.

monikmi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-02, 10:41   #2200
_emma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ktoregos_dnia Pokaż wiadomość
Chociaż od kilku dni zastanawiam się czy w ogóle chcę go na sali, bo prześladuje mnie myśl, że zrobię pod siebie w czasie porodu ostatnio gdzieś o tym przeczytałam i dało mi do myślenia
Jeszcze nie jedna kupe w zyciu zobaczy
Cytat:
dali lekarzowi i położnej czy komu tam, zmiana się zmieniła, ona nie urodziła, a Ci z kasą sobie poszli
Stary 2016-01-02, 10:46   #2201
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Nie uważam, że TŻ miałby pójść do SR zamiast rozmawiania ze mną i wspierania mnie. Wręcz odwrotnie. Ale ok, bo będziemy pisać w kółko to samo. Myślimy inaczej na ten temat i się nie przekonamy. Zresztą nie musimy na szczęście

---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ----------

Mnie mama przed chwilą przypomniała, że dzisiaj msza za tatę i mamy gości wieczorem.. A jutro znów do kuzynki cala rodzina się zjeżdża. Mam wrażenie, że od 10 dni nic tylko goście. Powoli mam dość.
Stary 2016-01-02, 10:50   #2202
moonunit
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja osobiście nigdy nie czułam potrzeby pójścia do szkoły rodzenia. Przydatnych informacji udzieliła mi moja mama, mówiła mi czego mogę się spodziewać zarówno przy porodzie, jak i przy dziecku. Gdybym nawet chciała przygotować męża to sorry ale nie ma go w domu od 8 do 18, a SR przy naszym szpitalu jest o godzinie 17. Podchodzę do tego w ten sposób, że ludzie nie od dziś rodzą.. kiedyś nie było szkół, a partnerzy rozmawiali o tym co czują i pomagali sobie nawzajem.
kiedyś panowie stali pod szpitalem i czekali az sie polozna przez okno wychyli i powie czy syn czy córka

a tak na serio to moim zdaniem szkoła rodzenia ma za zadanie przygotować do porodu, przedstawić teoretycznie jak to może przebiegać, nas uprzedzano, że każdy porod jest inny i może inaczej przebiegać a to co nam mówią to ogolne informacje co się dzieje z ciałem kobiety i dzieckiem podczas porodu, SR ma oswoić z tym co nieznane
Nigdy wcześniej nie miałam kontaktu z noworodkiem i mnie i kąpiel i ubieranie lalki duzo dały bo potem wiedziałam co i jak, mężowi również (chociaż trochę go przymusiłam do SR ale tylko trochę bo obawial sie ze bedzie jedynym facetem na sali ) bo potem czuł się pewnie jak małą przebierał i kąpał bo już wiedział mniej więcej z czym to sie je ta wiedza sie przydała tym bardziej, że porod miałam długi i ciężki i potem prawie wszystko przy małej robil mąż a ja miałam się zająć sobą i kp

szczera rozmowa to podstawa, swojemu męzowi mówilam co może być na sali porodowej, że krew i inne wydzieliny, bo to normalne przy takim wysiłku i powiedział, że chce ze mną być inną decyzję też bym uszanowała bo rozumiem że niektórzy byliby wiekszym balastem dla rodzącej niż pomocą
Mój mi b pomógł i nie wyobrazam sobie ze moglo byc inaczej, ogromnie wspierał, pomagał jak tylko mógł, słuchał położnych niestety przy finale nie był bo skonczyło się cc

w sumie ile par tyle historii, trzeba rozmawiać i jeszcze raz rozmawiać

miłego dnia kochane wpadne wieczorkiem bo bede miała gości ide sprzatać i gotować zupe z soczewicy
Stary 2016-01-02, 11:14   #2203
gosza82
Rozeznanie

Moonunit mój mąż bardzo chce być przy porodzie ja mam opory...ale powoli zmieniam zdanie i jak będzie tylko można to Go zaproszę

Monikmi to przez Was bo jak zaczęłam czytać co Wy już macie doszło do mnie że faktycznie to już bliżej niż dalej...

dobra lecę bo mąż już furę grzeje
gosza82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-02, 11:19   #2204
kallina_2014
Wtajemniczenie

My też w tym tygodniu zaczynamy SR.
I tutaj, podobnie jak Ktoregos dnia uważam, że SR nie wyklucza rozmowy albo sluchania podczas porodu położnej. Ani zresztą ja ani mój mąż nie będziemy ślepo z kartką w ręku, słuchać tego co nam mówią. Chodzi raczej o ogolne przygotowanie się, rozeznanie w najnowszych standardach dotyczących opieki i pielegnacji dziecka (moim zdaniem nasi rodzice mają trochę przedpotopową wiedzę ), o poznanie szpitala, poznanie par, które są na takim etapie jak my, raczej o takie ogólne rozeznanie ale nie wkucie na blachę i recytowanie zaleceń podczas porodu

Edytowane przez kallina_2014
Czas edycji: 2016-01-02 o 11:20
kallina_2014 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-02, 11:24   #2205
caro_83
Raczkowanie

Cześć. Podczytuje was i tak w temacie śr my już po- ja chciałam iść i mój mąż też. Byliśmy na wszystkich zajęciach i powiem szczerze że duzo teorii na temat samego porodu sn i cc, później połogu na co zwrócić uwagę jeśli coś się dzieje. Moim zdaniem przydatne informacje ja jestem za. Ale jasne że to każdego indywidualna sprawa

Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka
Stary 2016-01-02, 11:53   #2206
Bonku
Wtajemniczenie

Emma z ta koszula męża to jakbym o swoim czytala

Aguleck Ry mieszkasz w Rzeszowie czy okolicach? Który zlobek polecasz? Zaciekawias mnie ost rozmawialam z kolezanka ona pracuje w tym nowym na osiedlu kolo reala (b1) i mowila ze rok wcześniej trzeba zapisywac
Bonku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-02, 11:54   #2207
_emma
Zakorzenienie

Mąż podał mi jajecznicę i świeże bułeczki do łóżka ale przypomniało mi się, że mam do zrobienia wołowinę na dziś więc koniec leniuchowania. Będą zrazy i bitki.

U nas nadal mroznie ale słonecznie, pozniej koniecznie muszę wyciągnąć na spacer męża i córeczkę.
Stary 2016-01-02, 11:59   #2208
Bonku
Wtajemniczenie

Ja tez wole sluchac opowieści znajomych niz takich nawiedzonych położnych na jakie moniaaa trafila i najlepiej pieluchy tetrowe i prac wiadomo nikogo sie nie szufladkuje aleee różnie to bywa mysle ze najlepiej sie będziemy mogly wypowiedzieć jak juz urodzimy a i jeszcze jedna kwestia wiele z dziewczyn juz rodzilo także one wiedza najlepiej jak to wszystko wygląda
Stary 2016-01-02, 11:59   #2209
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

A ja chyba się położę i spróbuje trochę odespać, bo kiepsko mi w nocy szło.
Stary 2016-01-02, 12:06   #2210
misia880
Zakorzenienie

Jedna z moich kolezanek opowiadala jak jej kolezance wyciagali dziecko za nogi przez pochwe bo bylo nogami dol
Mysle ze nie jedna niedoinformowana po takiej histori sie wystraszy

Albo ze CALA SALA BYLA KRWI morze czerwone? Ciekawe czy przelewala sie przez prog

To tak wole posluchac baby ktora nie wciska mi papki ze porod to cud. Tylko powie sluchajce boli jak diabli ale ma koncu tej drogi jest dziecko. Bede zly, bol, strach ale dacie rade itp.
A nie opowiesci o wykrwawianiu itp. Po co to komu? Ludzie sa rozni nie wiem skad bierze sie to ze SR to sucha papka itp.
Ja bede polecac kazdemu bo uwazam ze to super rzecz

Roznica miedzy niemowlakiem jest niz lalka. Ale to tak jak z pierwsya pomoca.. nie cwiczymy na duszacym sie tylko lalce tak? A potem sporo ludzi wie jak komus pomoc.

I akurat ja trafilam do cudownych poloznych!! Kazdej zycze takich do porodu

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

Edytowane przez misia880
Czas edycji: 2016-01-02 o 12:09
misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-02, 12:14   #2211
aguleck
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Bonku Pokaż wiadomość
Emma z ta koszula męża to jakbym o swoim czytala

Aguleck Ry mieszkasz w Rzeszowie czy okolicach? Który zlobek polecasz? Zaciekawias mnie ost rozmawialam z kolezanka ona pracuje w tym nowym na osiedlu kolo reala (b1) i mowila ze rok wcześniej trzeba zapisywac
Moja chodziła na Piękną, okolice Kochanowskiego i tam kierowniczka powiedziała, że termin składania podań jest w marcu, wcześniej nie przyjmują (chyba, że ktoś chciałby, żeby dziecko wskoczyło np od połowy roku, nie od września, to może spróbować w innym terminie, ale szanse są małe, bo miejsca zajęte), ale nie tak, że podanie leży rok i jak swoje odleży, to dziecko się dostaje. Tutaj przynajmniej tak to nie działa, ale tu przynajmniej teoretycznie to raczej takie starzejące sie osiedle i mało dzieci. Mówię teoretycznie, bo u mnie w klatce na 20 mieszkań ok 6 dzieci w wieku przedszkolnym i 2 "w drodze".
Dodam jeszcze, że osiedle i żłobek blisko centrum, więc wybierają go też rodzice, którzy mają blisko do pracy, albo dziadków w okolicy, którzy czasem dziecko odbierają. A problemów i tak nie było, przynajmniej te 2 lata temu. W tym roku córka szła do przedszkola i też bez znajomości i odwołań się udało, ale na osiedlu mamy aż trzy.

Edytowane przez aguleck
Czas edycji: 2016-01-02 o 12:26
Stary 2016-01-02, 12:15   #2212
misia880
Zakorzenienie

No i nie zmuszam nikogo do chodzenia ale nie uwazam zeby chodzenie nie bylo fajne dlatego bede bronic SR

Stary 2016-01-02, 12:23   #2213
Bonku
Wtajemniczenie

I jesli sie zapisze w marcu to kiedy można dac? A jak dziecko urodzone w maju to trzeba czekać do kolejnego marca?
Stary 2016-01-02, 12:34   #2214
aguleck
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Bonku Pokaż wiadomość
I jesli sie zapisze w marcu to kiedy można dac? A jak dziecko urodzone w maju to trzeba czekać do kolejnego marca?
Zapisane w marcu idzie od września, kiedy najstarsza grupa idzie do przedszkola i zwalnia miejsce. Pojedyncze miejsca się znajdą w ciągu roku, bo czasem rodzice wypisują, przepisują. Moja właśnie z maja, do stycznia byłam z nią w domu (wtedy macierzynski trwał pół roku plus wypoczynkowy) potem zorganizowaliśmy się tak, żeby nie dawać do żłobka takiego malca), a do żłobka poszła mając ponad rok, we wrześniu.
Stary 2016-01-02, 12:51   #2215
moooniaaaa
Zakorzenienie

Misia
Moją koleżankę po cc źle pionizowali i tak, opowiadała mi że zanim doszła do łazienki (oczywiście z pomocą koleżanki z pokoju bo żadna pielęgniarka się nie ruszyła) to była po czubki palców u stóp zalana krwią. Ostatnio chyba grudniówka pisała, że sala porodowa była jak po biciu świniaka i ja tam w to wierzę i lubię takich rzeczy słuchać. Bo tak też się dzieje.

Mieliśmy jechać na zakupy, kupić na gwiazdkę prezenty dla tż siostrzeńców, zerwać umowę od internetu, wyszykowałam się, wsiadłam do samochodu i lipa. W nocy było chyba ponad -15 i akumulator padł. Czekam aż się naładuje
Stary 2016-01-02, 12:54   #2216
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aguleck Pokaż wiadomość
Witam się z rana. Jakoś udało mi się dospać. Pozwólcie mi się odnieść do dwóch rzeczy.
Po pierwsze-żłobek. Ja nie miałam problemu z zapisaniem. Jeśli chodzi o panstwowy, to w Rzeszowie nie da się zapisać na zapas(np rok wcześniej), jest nabor w marcu, jak do przedszkola, zanosi się podanie i już. Bez żadnych znajomości się udało. Mała uwielbiała chodzić, miała kontakt z dziećmi, codziennie uczyła się czegoś nowego, bardzo szybko się rozwijała, nabyła umiejętności społecznych, angielski, rytmika, teatrzyki. Żadna opiekunka by jej nie zapewniła tylu atrakcji, a już napewno nie taka przypadkowa z ogłoszenia. Ja na początku też myślałam, że mi serce pęknie i czułam się jak wyrodna matka, ale wiem, że nie działa jej się żadna krzywda i bardzo polecam.
Co do porodu, to zgadzam się, że to żywioł i żadna szkoła rodzenia do tego nie przygotuje. Ale warto angażować partnera w przygotowania i zabierać do sr, żeby wiedział jak kobieta może się czuć podczas np.połogu, że może mieć np baby blues, czy nawet depresję poporodową i trzeba jej pomóc i wspierać ją, a nie zostawiać wszystko na jej głowie i oczekiwać, że zaraz po porodzie będzie tak samo jak przed ciążą. Świadomość, że burza hormonalna jest normalna i mija z czasem pomoże też facetowi przetrwać ten trudny okres. Poza tym, jest jeszcze wiele innych plusów, to tylko jeden z przykładów.
Gdzie będziesz rodzić? Bo widzę, że też jesteś z Rzeszowa?

Kupiłam leżaczek używany Bright Stars za 40zł i przy okazji będąc w h&m kupiłam kurtkę na dziale mama przecenioną z 229 na 75zł, bo już się nie zapinam w starej a za tą cenę to może ją sprzedam później. Spodnie też były super z 129 na 40.
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-02, 12:55   #2217
misia880
Zakorzenienie

Monia kto co lubi

Ja tak czytam.. prezenty? Na gwiazdke ? A pewnie dopiero teraz do nich jedziecie

My dzis do kina.

Stary 2016-01-02, 12:56   #2218
moooniaaaa
Zakorzenienie

Misia
Nie, tż jest prawosławny, jeszcze jego święta przed nami
Stary 2016-01-02, 12:58   #2219
misia880
Zakorzenienie

Cytat:
Misia
Nie, tż jest prawosławny, jeszcze jego święta przed nami
Aaaa rozumiem

Masz tak jakby dwie gwiazdki, w sumie fajnie

Stary 2016-01-02, 13:01   #2220
moooniaaaa
Zakorzenienie

No fajnie, dłużej trwa świąteczna atmosfera i nie ma kłótni o to, u której rodziny spędzić święta bo można spokojnie jechać do jednych, a potem do drugich
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości