|
|
#1531 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Sierpniowe mamusie 2015 - część 3 :)
u nas chyba też jakaś alergia ..
młody zamiast coraz lepsze kupki robić to są coraz gorsze z poczatku myślałam,że to przez mandarynki i odrzuciłam wszystkie cytrusy! niestety tylko pierwsza kupa( z rana) jest ok a późiej taka dziwna jakby galaretkowata ( sorki za prówanie) niby jem tak samo jak od chwili jego narodzin i nigdy nie było problemów a teraz trochę martwi mnie taka kupa skóra jest ok zero objawów uczulenia. aaaa i wcale dużo nie jem produktów mlecznych, wręcz uikam choc mam ochotę. Jadałąm ich więcej kiedys i kupa była ok.. Już sama nie wiem co o tym mysleć!
|
#1532 |
|
Zadomowienie
|
U nas tez chyba ńiestety jakaś alergia
narazie odstawiłam cytrusy, zobaczymy. Porobiły mu sie suche plamy na bokach policzków i w zgięciach, na nóżce i rączce, kupę to juz od jakiegoś czasu ma zielonkawa,ale lekarka mówiła ze to moze być od mm. Bardziej sie skupie na tym co jem, moze w święta za dużo słodyczy zjadłam i to od tego
|
|
#1533 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak nie to kakao, pomidory, truskawki, orzechy isezam mocno uczulaja... |
|
|
|
|
#1534 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1535 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja na kolanach trzymam w pozycji półleżącej, ale to max 10 minut. Właściwie to tylko 2-3 razy go tak miałam w święta w czasie obiadu. Poza tym nie widzę potrzeby, zeby go sadzać. Wszystko w swoim czasie ! ostatnio zaczął się lekko na boki przekręcać i dźwigać w bujaczku (to akurat mi się nie podoba ...). Nie spinam się, ze juz cos "powinien". Każdy rozwija się w swoim tempie
|
|
|
|
|
#1536 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję za życzenia :-D
Była lekarka, jakas wirusowa infekcja gardła :-( Bardziej w sumie sie skupiła na skazie. Przepisala inne mleko i maść.
|
#1537 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W święta dużo kakao jadłam, i orzechów.moze to to,zobaczę moze mu przejdzie, nie bede narazie po lekarzach go ciągać i latać po przychodni bo jeszcze tylko cos moze załapać
|
|
|
#1538 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1539 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zdrowka dla Adasia;* Kochana. Hipp? My tez uzywalismy hipp ale mialam wrazenie ze po Nim jest gorzej ze skora. Sprobuj moze w czyms innym kapac. Np olej kokosowy albo emolium ? |
|
|
|
|
#1540 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
|
|
#1541 |
|
Zadomowienie
|
A mnie cos brało i przeszło bokiem
moze pomogłam sobie tym czosnkiem,a moze samo przeszło ..
|
|
#1542 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1543 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
niewiem czy zmieniać mleko... Najwyzej jak nie przejdzie jeszcze tydzien to pojde do pediatry
|
|
|
#1544 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz co w listopadzie pediatra kazala ograniczyc nabial. Maly mial wlasnie czerwone poliki i szuche plamy na ciele a na glowie ciemieniuche. Od jakis 2tygodni jem wiecej nabialu i nic mu sie nie dzieje. Buzka czysta, moze czasem czerwona, ale gladka. I nie wiem, czy to bylo chwilowe, czy dopiero sie to znowu uaktywni. Moze dlatego nie ma, ze jem ten nabial w slodyczach tylko i makaronie, a mleka, jogurotow, jajek nie jem.
|
#1545 |
|
Zadomowienie
|
Połowa maluchów jak nie wiecej u nas ma jakieś problemy. zastanawiam się czy to wszystko to alergie skazy czy inne dziadostwo, czy tylko wrażliwa skóra i rozwijający się dopiero organizm. Czy żyjemy w takich czasach, że wszędzie jest chemia i wszystko wywołuje podrażnienia.
|
|
|
|
#1546 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1547 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ---------- Cytat:
U nas temperatura minusowa ale bez śniegu
|
|||
|
|
|
#1548 |
|
Zadomowienie
|
U nas to sie zaczęło po świętach, jakos 28.12 cos takiego.. Jakos sie tym specjalnie nie przejmuje, nie swędzi go to, wiec jemu chyba nie przeszkadza, smaruje te suche miejsca linomagiem i jest lepiej niz było.
|
|
#1549 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1550 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Też używałam Hipp i mały miał takie dziwne suche plamy, teraz używam Oilatum i jest ok ---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ---------- Cytat:
|
|
|
#1551 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
no ja na hipp również się zawiodłam :-( uczula niestety. Oilatum stosujemy i linie Ziaja AZS Cytat:
no i dobrze ze przeszlo Cytat:
jeśli skaza to mleko jedynie potęguje objawy. Bebilon pepti polecam (mozesz kupic bez recepty 33zl lub isc po recepte wtedy 17zl) Cytat:
Ja widzę po moim mieszkaniu, na 8 piętrze dzien w dzien kurze scieram, podlogi odkurzam. I latają koty niewiadomo skąd. No ok koty może nie ale jest dużo kurzu. Porównując gdy jadę do my w góry ona sie dziwi czemu ja co dzień sprzątam... Ona co sobotę robi sprzatanie. I jest czysciutko caly tydzień. Jedynie co to korytarz co drugi dzień przeciera bo tam sie buty ściąga. ---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ---------- Cytat:
Palce lizać
|
|
#1552 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1553 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak tylko Go próbuje oprzeć o siebie to tak, jakbym Go zaczęła ze skóry obdzierać Też Go karmie w bujaku, ale to co wyprawia... Musi mieć swoją łyżeczkę, bez tego się nie obejdzie, ale jak już ją ma to chce ją pchać do tego słoiczka. Nie daj Boże w trakcie jedzenia bym sie zagapiła na coś albo zagadała i zrobiła dłuższą przerwę to się bardzo dobitnie upomina o jedzenie. Czasem mam wrażenie, że nim coś nie tak bo jak widzi jedzenie to aż się trzęsie, jak podciągam bluzkę żeby dać pierś to piszczy i wymachuje rączkami, a z wyglądu nie powiem, że wygląda na takiego żarłoczka ![]() Dzisiaj posadziłam Go w bujaczku, idę po sloiczek, wracam, a on siedzi... Myślę sobie jakim cudem? Więc Go poprawiłam, żeby w nim półsiedział, tak jak należy, patrzę, a on odpycha się nóżkami, a potem dźwiga i normalnie siedzi. No i coraz częściej może coraz dłużej tak wysiedzieć bez chwiania.... Przeraza mnie to powoli. W wózku też trenuje wygibasy. Obraca się na bok, łapie gondoli i chce się dźwigać Jeszcze sie pochwale. Wczoraj mąż położył Michała na macie i miał Go pilnować, ale w miedzy czasie stwierdził, że jedzie dzis na narty i musi sobie wszystko przygotować wiec Małego zostawił. Wchodze po kilku minutach, a moje Słonko leży na brzuszku Tylko leniuszek potem nie chciał tego ponawiać
|
|
|
|
|
#1554 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i często mijam cysternyna oznaczone Adrem które tam jadą, więc pewnie z chemią jadą :/
|
|
|
#1555 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo przywiozę ze wsi (na nawozie od krów i świń i zero opryskow ewentualnie na mszyce) albo czasem zdarza się że u mnie w,, swojskim,, ma,, lepsze,, pomidory,, spod lady,, to mi mowi i biorę. Pamiętam jak mieszkalam u rodzicow jeszcze zaraz po liceum wróciłam mialam tam koleżankę. Wymyslilysmy sobie uprawe eco pomidorów właśnie bo ona miała szklarnie. Nawóz naturalny. Bez opryskow. U mojej mamy na działce mialysmy ogórki, fasolkę szparagowa itd. Sialysmy, sadzilysmy, hakalysmy, mialysmy zajęcie i pomysł na,, biznes,,. Zbieralysmy od 4 rano do 6 do skrzyń, akurat to co dojrzalo. Ok 7 bylysmy na bazarku o 8-9 już wracalysmy do domu. Po tygodniu handlu zbieralysmy zamowienia na warzywa. I przyjeżdżając na bazarek ludzie juz czekali. Dawalysmy towar, bralysmy kase i do domu. Teraz tak myślę że szkoda że tego nie rozwijałysmy. Ale... warzywa się skończyły, przyszła zima, znalazlysmy swoje pierwsze prace, trzeba było iść na studia itd itd.
|
|
#1556 |
|
Zadomowienie
|
Z tym jedzeniem to jakaś masakra... Wszystko nafaszerowane chemią
Dziewczyny czy mogę Was prosić o radę? Powoli tracę ochotę, żeby moja siostra do mnie przyjeżdżała, albo my jeździliśmy do niej. Do tego, że jak jedziemy do moich albo męża rodziców i jest obława na Michała przywyklam, ale moja siostra powoli wyprowadza mnie z równowagi. Np dziś. Przyjechała, przywiozła Małemu sweterek i 2 kaszki. Podziękowałam i schowałam do szafki, na co ona czemu mu nie dam skosztować. To jej mówię, że dopiero co deserki/obiadki zaczęłam podawać i na razie chce się wstrzymać z kaszkami, to mi zaczęła gadać, że przecież one są od 4 mies, że mu nic nie będzie i za bardzo wydziwiam. Przyjechała, Michał spał - na brzuszku. Fakt, pierwszy raz i sama go cały czas doglądałam, ale umiał oddychać to ta musiała Go obrócić "bo się udusi" i tym samym obudziła mi dziecko, z czego oczywiście była bardzo zadowolona bo Go mogła wziąć na ręce. Coraz bardziej zaczynają mnie irytować jej "dobre rady" i to, że jak jest u nas/my u niej traktuje Michasia jak swoje dziecko i nie chce mnie do niego dopuścić. Zwracałam uwagę już nie raz to zazwyczaj się obraża. Na jakiś czas przestaliśmy w ogóle jeździć do rodziców (bo mieszka u nas w domu rodzinnym) to znowu moja mama pytała czy jesteśmy na nich źli, a jak mówie o co chodzi to niby sama zwraca jej uwagę, że jak będzie miała swoje dziecko to wtedy może decydować, a nie za mnie, a z drugiej strony przede mną ją "broni". Nie chce żadnych kłótni i nieporozumień, ale czemu ona i ciotka męża mają mi dyktować co mam robić, jak ubierać, itd, no i jak się czuć skoro w życiu nie rodziły i dzieci nie miały. |
|
|
|
#1557 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ---------- A tak odnośnie narzekań na małe leniuszki to jeszcze dziewczyny będziecie ten czas z tęsknotom wspominać - u mnie zwykła zmiana pieluchy to nie lada wyczyn przy moim akrobacie. Często nie uda mi się nawet dobrze pampersa zapiąć i później sik bokiem wychodzi Nie wspomne jak jest z zasypianiem - ostatnio kołdre mu podkładam, żeby się nie przewracał, bo łóżeczkowym szaleństwom nie byłoby końca Nawet w leżaczku chce się przekręcać, dlatego pytałam jakie macie sposoby na karmienie i nieubrudzenie tapicerki U mnie nie ma mowy, żeby go gdzieś położyć i nakarmić, bo zaraz by leżał na brzuchu, na krzesełko jeszcze za mały więc zostaje ten nieszczęsny leżaczek i ciągłe jego pranie.---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- A dodam tylko, że starsza była właśnie takim leniuszkiem, dużo spała, mało chciała na brzuszek i dopiero teraz wiem jak mi dobrze z tym było, a wtedy się zamartwiałam, bo to się nie obracała, bo na prostych rączkach nie podpierała. Tymczasem raczkowała w wieku 10 m-cy, 14 m-cy miała jak zaczęła chodzić a teraz jest inteligentną dziewczynką, panie i przedszkolu i teraz w szkole chwalą ja
|
|
#1558 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1559 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny za rady. Pytałam bo Adrian robi kupki z piana, ma suche plamki na udach i nie ma wieczoru bez problemów z brzuchem. Myślę ze głównym problemem jest to ze on pije tylko to pierwsze mleko gdzie jest najwięcej laktozy i później juz nie chce, je tak cały dzień a potem cały wieczór i noc nadrabia
i może jak odstawie mleko krowie to się troszkę sytuacja poprawi...Co do rozwoju to Adrian tak szaleje, ze juz próbuje pełzac, i robi pozycję do raczkowania
|
#1560 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kitsi- a skad wiesz, ze go nie swedza te plamy? Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:29.

młody zamiast coraz lepsze kupki robić to są coraz gorsze
narazie odstawiłam cytrusy, zobaczymy. Porobiły mu sie suche plamy na bokach policzków i w zgięciach, na nóżce i rączce, kupę to juz od jakiegoś czasu ma zielonkawa,ale lekarka mówiła ze to moze być od mm.

ostatnio zaczął się lekko na boki przekręcać i dźwigać w bujaczku (to akurat mi się nie podoba ...). Nie spinam się, ze juz cos "powinien". Każdy rozwija się w swoim tempie 

Jak tylko Go próbuje oprzeć o siebie to tak, jakbym Go zaczęła ze skóry obdzierać 
i może jak odstawie mleko krowie to się troszkę sytuacja poprawi...