|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4471 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II
Cytat:
Również nie powinien mieć Ci za złe, że coś sugerujesz, w końcu masz prawo do własnego zdania. Ja dawniej też chodziłam do endo., która niewiele od siebie mówiła, a ja nie miałam odwagi być dociekliwa, a teraz wychodzę z założenia, że za coś jednak płacę i staram się rozmawiać z lekarzem, a nie tylko słuchać i przytakiwać
|
|
|
|
|
#4472 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zobaczę jak będzie na fundusz
|
|
|
|
|
#4473 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4474 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4475 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mnie operuje lekarz onkolog - plastyk (dziwne te mają specjalizacje). Bardzo szybko załatwił mi operację, bo wizytę miałam 29.12 a opeacja już 20.01.2016. Ojej porażenie nerwu??!!! Długo miałaś rehabilitację? Cytat:
Nie mam dzieci. Wiem, że lekami można wiele wyregulować. Ale 30 na karku. No i martwi mnie - utycie, bo mam jednak z tym problemy, tzn. z utrzymaniem wagi.
|
|
#4476 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4477 |
|
czasem troszkę winny
|
A nie uprzedzili Cię, że leki będą konieczne? To w tym przypadku nieuniknione bo tracisz część narządu, a więc część produkcji hormonu, natomiast zapotrzebowanie w organizmie nadal jest takie same. Więc tę różnicę trzeba wyrównać lekami. Ale nie ma się czym martwić, prawie każda z nas tutaj bierze leki, czy z pełną tarczycą czy bez, nie jest to wcale uciążliwe. A akurat Euthyrox czy Letrox to bardzo bezpieczne leki, mało kto ma jakieś skutki uboczne, a jeżeli już to nie wpływają bardzo na komfort życia.
|
#4478 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4479 |
|
Zadomowienie
|
U mnie w laboratorium jest zestaw badan "pakiet tarczycowy" w tym: tsh,ft3,ft4,morfologia,ch olesterol i wapn. Zrobic badania przed pierwsza wizyta u endo? Tsh juz raz mialam robione (wynik 12,33). I pobieraja tylko probke krwi? Czy musze pedzic z siuskami?
Wysłane z mojego GT-I9060I przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#4480 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4481 |
|
Zakorzenienie
|
Czy jak te pierwsze trzy są ok, to te aTPO i aTG mogą być nie w normie?
|
#4482 |
|
czasem troszkę winny
|
Tak. Wtedy oznaczałoby to chorobę Hashimoto i pewnie kontrolne wizyty co jakiś czas u endokrynologa bo Hahimoto w końcu i tak doprowadzi do niedoczynności tarczycy. Czasem początkowo może wywołać też nadczynność.
|
#4483 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawa jestem, jak będzie wyglądać "dostrajanie" organizmu. Bo jak wytną pół tarczycy, to zacznie szaleć trochę w ciele. Obym humorów nie miała. Nawet nie wiem czego mogę się spodziewać. Lekarz powiedział, że mogę przez operację być ni płodna, ale lekami można wyregulować organizm. Mężowi nie mówiłam, bo się trochę podłamał całą wizytą.
|
|
#4484 | |
|
czasem troszkę winny
|
Cytat:
|
|
#4485 |
|
Raczkowanie
|
Cześć, może powiedzie co sądzicie o moich wynikach? To trochę skomplikowane, ale jesli któraś z Was pomogłaby mi byłabym wdzięczna.
Zaczynałam od TSH 4,5 (badanie 11.2014) wprowadzenie leku, dawka 50ug TSH 3.3 na dawce 50 (badanie 01.2015) - zwiększenie dawki do 75ug TSH 1.75 na dawce 75 (bad. 03.2015) - tu poczułam się super TSH 1.6 na dawce 75 (05.2015) super i utrzymanie dawki pod koniec czerwca i w lipcu nagle załamanie, złe samopoczucie, badania: TSH 2.2 (wolne hormony spadły, ale na granicy normy, ew fT3 lekko mniej) zwiększenie dawki do 88ug TSH 1.75 na dawce 88 (08.2015) - i poprosiłam lekarza o zwiększenie do 100, powiedział, że przy tych wynikach można zwiększyć no i czułam się super, ale później miałam objawy nadczynności i 10.2015 badanie TSH 0.1 - zmniejszenie dawki o krok mniej - 88ug i niestety tutaj zamiast TSH wzrosnąć jak poprzednio na 1.75 to zrobiło się 3, a ja ospała i nie dawałam rady żyć ... Dlaczego tak się stało? Skoro dosłownie chwilę wcześniej miałam na dawce 88 TSH 1,75 a zaledwie zwiększając o 12.5 (do 100) spadło na 0.1 to po cofnięciu się krok wstecz powinno być chyba 1 z kawałkiem? Niestety po tym jak wzrosło do 3 brałam co drugi dzień 100 i co drugi 88 a TSH spadło z 3 na 2 Nie rozumiem mojego organizmu, dlaczego nie da się ustawić dawki tak, żeby TSH było między 0.7-1.7 tylko raz jest duże, a raz poniżej normy? Co zrobić, jak ustawić dawkę, żeby było dobrze? Czemu nagle mój organizm na malutkie zwiększenie Letroxu reaguje znacznym spadkiem (z 1.75 do 0.1) a później zmniejszam i skacze mi nagle na 3, a znów zwiększając nie mogę dojść do 1 z kawałkiem? Kompletnie tego nie rozumiem. |
|
|
|
#4486 |
|
Zakorzenienie
|
Madrasowa bo organizm to nie nakrecany mechanizm czy labolatorium.... Jest więcej czynników od których zależy tsh. Jak u Ciebie z zelazem,Wit b i d, wapniem i magnezem?
|
|
|
|
#4487 | |
|
czasem troszkę winny
|
Cytat:
Pierwsze pytanie - masz Hashimoto? To tłumaczyłoby wiele. A nawet jeżeli nie to Twoje wyniki wcale mnie nie dziwią. Tak to jest z hormonami, że co jakiś czas zachodzą duże zmiany i prawie każda osoba przyjmująca hormony ma co jakiś czas taką "burzę" i pomieszanie wszystkiego. Jeżeli teraz 88mg to za mało żeby zejść do tego 1/1,5 to trzeba zwiększyć dawkę. Nie sugeruj się tym co było kiedyś, bo teraz jest teraz. Widocznie zwiększyło się Twoje zapotrzebowanie na hormon (co często poprzedzone jest paradoksalnie zmniejszonym zapotrzebowaniem - stąd ta chwilowa niedoczynność). Powodem może być zmniejszenie tarczycy, zwapnienia etc. (tutaj w przypadku Hashimoto). Na prawdę nie ma czym się martwić, trzeba tylko na nowo dobrać dawkę i nie przeliczać tego w tak matematyczny sposób jak to robisz. Niestety nasz organizm to nie kalkulator i tak nie działa. Musisz dobrać nową, odpowiednią dawkę, a na pewno sama wiesz, że zazwyczaj potrzeba na to czasu.
|
|
#4488 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Pytaj gdzie chcesz, czy tu czy na priv Mam 29 lat, w tym roku (2016) przekroczę 30. Operacje miałam w czerwcu 2014. Sama operacja niesie z sobą ryzyko miedzy innymi porażenia nerwów krtaniowych, dlatego do szpitala spakuj sie na wszelki wypadek na tydzień, nawet jak początkowo masz tam spędzić 3-4 dni. Co do leków, tak jak dziewczyny pisały, organizm sam tego braku nie skompensuje. Na początku musisz po prostu pilnować poziomu hormonów i dość szybko reagować. Jeśli chodzi o porażenie, moje było dość uparte, zajęło mi ok pół roku dojście do pełnej sprawności ale sie udało. Nie martw sie na zapas, bedzie dobrze
|
|
|
|
|
#4489 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy odczuwałaś zmiany w swoim zachowaniu? Placzliwosc, rozdrażnienie? I to porażenie? Nie bardzo rozumiem? Problemy z mową? ---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ---------- Cytat:
Z dzieckiem chcemy poczekać jeszcze. ---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ---------- Cytat:
Z dzieckiem chcemy poczekać jeszcze.
|
|
#4490 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
1) Nie, nie odczułam zmian w zachowaniu, nie byłam płaczliwa ani rozdrażniona. Od razu dostałam euthyrox i monitorowaliśmy dawkę. Miałam jedno potknięcie, skoczyło mi tsh mocno ale szybko dostałam zmodyfikowaną dawkę i wszystko sie wyrównało. 2) porażenie nerwu krtaniowego wstecznego może powodować: jednostronne - przewlekłą chrypę, męczliwość głosi, głos cichy, słaby, zachrypnięty, może też wpływać na oddychanie; obustronne - tracisz głos całkowicie. Ja miałam jednostronne. |
|
|
|
|
#4491 |
|
Przyczajenie
|
Przy niedoczynnosci tarczycy, bez cwiczen nie da sie schudnac... przez pierwsze dni diety nigdy nie cwiczylam... a jadlam malo i zdrowo (0 pieczywa, chude mieso, jazyny, 0 cukru). Po 2 tygodniach nie schudlam ani kilograma, a normalne dziewczyny by schudly z 3 kg minimum.. i to mnie zawsze dolowalo i przerywalam diete... teraz znowu probuje tyle, ze z cwiczeniami.. moze mi sie w koncu uda zrzucić...
Edytowane przez nanga_pargat Czas edycji: 2016-01-03 o 20:20 |
|
|
|
#4492 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4493 |
|
Zakorzenienie
|
Mam jeszcze pytanie. Wizytę mam po 20 stycznia, kiedy najlepiej zrobić badania?
|
|
#4494 |
|
Raczkowanie
|
dzięki dziewczyny za odpowiedź.
Nie mam chyba Hashimoto, nikt nie potrafił mi powiedzieć. Byłam u dwóch lekarzy na usg, jedna kobieta powiedziała, że tarczyca wygląda jakby miała zapalenie, ale nie jest to jakiś bardzo charakterystyczny obraz i na pewno powiedzieć nie może, drugi lekarz powiedział, że rzeczywiście mała (całość 5ml) ale przeciwciała nie potwierdzają tego. Także chyba nie mam Hashimoto. |
|
|
|
#4495 | |
|
czasem troszkę winny
|
Cytat:
1) tarczyca wygląda jakby miała zapalenie - może to początkowe stadium 2) mała objętość tarczycy - charakterystyczne dla Hashimoto, a ta choroba może być nawet jeżeli przeciwciała są w normie W sumie to nie jest aż tak ważne, leczenie to i tak hormony
|
|
#4496 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4497 |
|
Zakorzenienie
|
A ja w ogóle nie tyję...
a apetyt mam ;/
|
|
|
|
#4498 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4499 |
|
Rozeznanie
|
U mnie odchudzanie też nie idzie, ćwiczę już 4 rok, ale wcześniej nie trzymałam żadnej diety, potrafiłam spalać codziennie po 700 kalorii, a jednak przytyłam prawie 17 kg
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:56.

Również nie powinien mieć Ci za złe, że coś sugerujesz, w końcu masz prawo do własnego zdania. Ja dawniej też chodziłam do endo., która niewiele od siebie mówiła, a ja nie miałam odwagi być dociekliwa, a teraz wychodzę z założenia, że za coś jednak płacę i staram się rozmawiać z lekarzem, a nie tylko słuchać i przytakiwać

Zobaczę jak będzie na fundusz

a apetyt mam ;/
tp