|
|
#1231 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Wrześniowe mamusie 2015 - część II
Znowu zaliczyłam odwyk od neta przez święta i nowy rok. A teraz zzarlo mi cytowania:/ napisze wiec od siebie.
Wszystko minęło spokojnie. W święta mały był wyrozumiały u przespal całą wigilię dając mamie spokojnie zjeść; ) sylwestra spędziliśmy u moich rodziców i tez przespal. Balam sie czy go fajerwerki nie obudza,ale całe szczęście moje dziecko ma mocny sen. Chociaż się przestraszylam tego regresu snu w 4 miesiącu, o którym pisalyscie. Mały nas rozpiescil pod tym względem i Mten u nas tez takie krótkie czasy aktywności. Jak się wydłużają, to potem jest marudny i trudniej mu zasnąć, staram się pilnować tego ok. 1.5h. Pisalyscie o rozszerzaniu diety. Ja planuje blw, wiec będę czekać aż będzie gotowy. Mam w planie zacząć od pietki chleba, ale też po 6 miesiacu. W sumie ciesze się tym, że póki co jest bezproblemowo cyckowy, przynajmniej odchodzi problem co ugotować; ). Chociaż w święta dostał do łapki kabanosa z chilli do pociumkania. Zabrałam. Potem kromke chleba,tez zabrałam. Nie zostałam do końca zrozumiana Dlaczego mu zabieram, ale trudno; ) Ridja, aga,pisalyscie, że miałyście zastój. Mi się tez zdarzył 2 razy. Nie pamiętam czy tu pisałam, ale mi pomógł mąż. Wiem,ze to nie metoda dla wszystkich, bo niektórzy panowie tego nie zrobią, albo panie sobie nie życzą, ale mi pomogło. 4h zwijalam się z bólu a on mi pomógł w 2 minuty. Dziecko trzeba przystawic do zdrowej piersi, żeby "odpalilo"wypływ. Męża równocześnie do chorej najlepiej brodą do zastoju. Ratować jak się zacznie topić po odetkaniu ![]() A chciałam zapytać jak ze spacerami u was w te mrozy? U mnie wczoraj -15 i pierwszy raz zostaliśmy w domu. Dzisiaj się zastanawiam, bo póki co -11... |
|
|
|
|
#1232 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1233 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
w te mrozy tez (wczoraj 14 przedwczoraj 13 a dzis -11). Maly spi jak zabity. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1234 |
|
Zakorzenienie
|
Z tymi ochraniaczami i śmiercią łóżeczkową sprawa nie jest do końca taka prosta i oczywista. W USA były duże badania na dużej "grupie" dzieci które zmarły w niewyjaśnionych okolicznościach. I jak na razie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wytypowano szereg czynników wspólnych dla tych przypadków i są to: rodzice palacze, palący w domu (nie w pomieszczeniu w którym śpi) temp w pokoju dziecka powyżej 23 stopni, brak wietrzenia pomieszczenia przed snem, ochraniacz na łóżeczko zaburzający cyrkulację powietrza, zbyt miękki materac i kładzenie dziecka do snu nocnego na brzuchu i kilka jeszcze których nie pamietam.
Ja dziś odpuszczam spacer. U nas -13 a odczuwalna -19. Pokisimy się w domu. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#1235 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ---------- Czy któraś z Was kąpie dziecko w tym samym pomieszczeniu co dziecko śpi? Ja tak mam i niestety nie wietrzę pokoju przed snem. Wietrzę tylko w ciągu dnia. Przed kąpielą nie chce żeby podczas kąpieli było mu zimno. Po kąpieli natomiast ma mokrą głowę i też się boję że go załatwię wietrzeniem. |
|
|
|
|
|
#1236 |
|
Konto usunięte
|
My chyba zdemontujemy ochraniacz, bo mały się za bardzo ostatnio przytula do niego. Wędrówki po łóżeczku uskutecznia takie, że ostatnio miał głowę w miejscu nóżek...
Jak moje dziecko ostatnio jadło po 10-15 minut z jednego cycka, to od wczoraj znowu wisi 20-30 i je częściej niż co 3 godziny... |
|
|
|
|
#1237 |
|
Raczkowanie
|
Ja nie chodzę na spacery od kilku dni, bo a) pogoda okropna, mnie wymraża na dworze dosłownie, nie wiem co bedzie jak przyjdzie -30 :P b) obie kaszlemy brzydko, sucho, nie wiem czy nie kupić nawilżacza. W ogóle mamy sypialnie z balkonem, nowe budownictwo, a pizga od tych drzwi lodem masakrycznie, mała spi w pajacu, spiworku i pod kocykiem, a jak w nocy biorę ją na karmienie to ma łapki, uszy i nosek lodowate. Łóżeczko nie stoi przy drzwiach balkonowych, włączamy też grzejnik na noc, więc nie wiem czemu tak... Mam pytanie do uzywających oleju kokosowego: jakiego używacie?
Ja planuje kupić dla siebie, bo sypię się jak wiór, a olejek migdałowy pozyczony od małej jakos nie daje rady. I Gabi skończyła 30.12 3 miesiące, a ja się zorientowałam, że nadal daję jej vitd+k. Zostało mi jeszcze 9 kapsułek. Dokończyć opakowanie czy lepie przejsc już na samą d3? Polecacie jakies konkretne vit d3 dla maleństw? Aaaa no i czy to prawda, że powinno się co jakis czas zmienić probiotyk? My od poczatku na floractinie i od dwóch tygodni kupa jest co 3-4 dni, może powinna spróbować dicflorou dla odmiany?
|
|
|
|
|
#1238 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
My myjemy go w tym pokoju co spi isi ewietrzy tylko w dzien, Mozna zminiac mm tak poprostu ? teraz jest na nestle ostatnio strasznie ulewa, kupa co 2-3 dni. mam ochote na bebilon bo widze ze wiele osob go chwali
|
|
|
#1239 |
|
Raczkowanie
|
Ja ochraniacz kupiłam razem z pościelą, ale póki co nie używam. Mały wędruje po łóżeczku i też bałam się że się poobija lub włoży nóżkę między szczeble. Zaczęłam zwijać kocyk i ręcznik w taki wałeczek i kłaść je przy szczeblach ale od wysokości klatki piersiowej lub ciut niżej. Dzięki temu mały nie podjedzie do samych szczebli, a jak jest blisko wałeczka i kręci głową to noska sobie nie zatka
|
|
|
|
|
#1240 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ---------- Ale teściowa jak usłyszała to była przerażona, że w takie zimno wózkiem |
|
|
|
|
|
#1241 |
|
Wtajemniczenie
|
A co do problemow z usypianiem w dzien to ja nawet nie licze na cud ze mala zacznie zasypiac sama. Moge ja nawet ponosic i ululac bylw tylko dala sie uspic i pdlozyc chociaz na godzinke. Od dzisiaj mam zamiar wprowadzic rytual codzienny. Zobacze co z tego bedzie. Wieczorem zasypia po tych samych czynnosciach od razu. Moze z czasem w dzien zalapie podobnie. Musze probowac bo nie moge patrzec jak sie meczy.
Moja pediatra polecila mi ksiazke. Kupilam. Przeczytalam. Ale to nie sa metody ktorych ja chce uzywac. Moze jestem dziwna. ---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- Aa ksiazka to 'kazde dzoecko moze nauczyc sie spac'. 60zl na nia wydalam kurde
|
|
#1242 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1243 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tez wietrzę w pokoju z rana jak nas nie ma. A później zamykam.
|
|
|
#1244 |
|
Wtajemniczenie
|
Dla mnie sposob tez jest wazny. Nie potrafie sie przelamac i zostawiac dziecka do wyplakania sie. Nie i juz. Jesli ma lezec tydzien i sie wyplakiwac az padnie ze zmeczenia to wole zeby spala na mnie po 20 minut co godzine. Jesli ktos ma stalowe nerwy to niech probuje. Ja wole nosic ja na rekach 2h albo dac spac jej na sobie ile tam chce.
|
|
#1245 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Widzisz a moja mama to czarownica chyba ))Cytat:
E tam mm to nie zuo ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#1246 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1247 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1248 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1249 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mój już regularnie jadł o 21, 2, 6 i zasypial bez problemu sam. a dziś rzucał się strasznie, przebudzal się co godz, co dwie chciał jeść. Przypuszczam że to bąki go meczyly bo seriami dawał jak z karabinu jak go podnosilam:-P ---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- Cytat:
|
|
|
#1250 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1251 | |
|
Zakorzenienie
|
W nocy tak.
Cytat:
A co do ochraniaczy to ja uważam, że od jednego puknięcia w głowę, w nogę czy rączkę nic się nie stanie, dziecko nie ma takiej siły żeby było coś poważnego. A jednak cyrkulacja powietrza i ryzyko uduszenia są realne. Ale oczywiście każdy robi jak uważa. Ja myślę że dziecko i tak będzie musiało się skonfrontować z bólem już za chwilę jak zacznie się poruszać o własnych siłach. |
|
|
|
|
|
#1252 |
|
Wtajemniczenie
|
No wlasnie mam ta spacerowke zamontowana dopiero na dniach. A ze jestem chora i biore antybiotyk to nie wychodzilysmy jeszcze wyprobowac dlatego nie wiem czy jej sie spodoba. Ewka ma teraz 4 miesiace i tydzien. Jak tylko poczuje sie lepiej to ubieram Dziobaka i lecimy wyprobowac.
|
|
#1253 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1254 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
|
#1255 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja próbowałam laktatorem, dzieckiem i ciepłymi okładami. Pierś już nie jest nabrzmiała ale nadal pobolewa i ma kropkę na końcu, a co zabawne na drugiej piersi też taka kropka. Wczoraj podczas karmienia nagle zaczęło sikać mlekiem na wszystkie strony, więc pomyślałam, że się odetkało, ale nadal pobolewa. Nie wiem, chyba zapytam lekarza o to jak pójdę z Mileną. Cytat:
Nie wiem, jak ludzie mogli dać sobie wmówić, że to jest dobre. Nie ma nic bardziej naturalnego niż chęć uspokojenia dziecka, kiedy ono płacze. Przekonują mnie argumenty np.w tym artykule Dzisiaj byliśmy na wycieczce w tym mrozie. Spacer po Wiśle i wyjazd na Równicę, oczywiście z młodą była cieplutka, a my zmarzliśmy oczywiście.
|
|
|
#1256 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wiec moze sprobujcie fajna alternatywa. Raz kapalismy w pokoju ale noszenie tej wody nam nie podpasilo i kapiemy wkladajac wanienke pod prysznic, no i duzo prosciej nagrzac nam lazienke niz pokoj ![]() Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1257 | |
|
Raczkowanie
|
Jak to jest z tymi szczepieniami? Wzięłam te 6w1 i pediatra mówiła ze spotykamy się co 6 tygodni. Wiec byłam jak skończyła 3 miesiące i teraz by wyszło ze miałaby 4.5 miesiąca a na spisie szczepień jest ze kolejne szczepienie 5-6mc. Nie wiem kiedy się wybrać...
---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ---------- Cytat:
|
|
|
#1258 |
|
Raczkowanie
|
No właśnie z tymi gondolami różnie bywa. Dlatego ja kupiłam najdłuższa jaka jest. Wózek mondo. Jeszcze trochę miejsca ma.
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1259 |
|
Raczkowanie
|
W czwartek w netto pampersy pomarańczowe 3 paczki za 66 zł
|
|
#1260 |
|
Raczkowanie
|
Kurcze dziewczyny jak kupa wychodzi za każdym razem pleckami to znaczy ze pampers jest za mały, za duży? A może za luźno zakładam. Ogólnie wydaje się dobry wizualnie, ale za każdym razem kupa na zewnątrz nawet jak jest mała. Wcześniej takich problemów nie było. Od tygodnia wszytko ląduje poza.
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:59.

ale jak ma to ja budzic to wole zamontowac.
w te mrozy tez (wczoraj 14 przedwczoraj 13 a dzis -11). Maly spi jak zabity. 

07.02.2015r.