Studia w Wielkiej Brytanii 2016/2017 - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-12-31, 10:46   #121
Pakachi
Raczkowanie

Dot.: Studia w Wielkiej Brytanii 2016/2017

Dziewczyny piszę, żeby się pochwalić
Dziś wysłałam aplikację! Dzięki Bogu wszystko poszło bardzo sprawnie - żadnego problemu z kartą (mam Visa), dostałam przed sekundką mail z potwierdzeniem, że do nich doszło i że wysłali dalej + wszystkie dane jeśli chodzi o ucas track

Moje uniwersytety to:

-Szkocja :
Queen Margaret
Robert Gordon
Glasgow Caledonian

- Anglia:
Northumbria
Hertfordshire

A jak Wam idzie?? Któraś może ma już pierwsze oferty?
Pakachi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-31, 11:44   #122
forgetyou
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Martineee_ Pokaż wiadomość
Ja wybrałam bardzo nietypową drogę. Pomimo zdanej matury zdecydowałam sobie zrobić przerwę i podszkolić język angielski. Jeżeli ktoś uważa ,że IELTS jest trudny to będzie miał problem na studiach z napisaniem 3k essey'u na temat z kosmosu. . Po liceum wyjechałam do UK gdzie przez rok uczyłam się jezyka angielskiego i zdobyłam różne certyfikaty językowe. Poźniej zapisałam się na tak zwany Access course (Business and Management)- jak dla mnie rewelacja. Access course pozwala na studiowanie na praktycznie każdym uniwerku z małymi wyjątkami.

Tak zawsze pisałam EU. Co do uniwersytetów uważaj bo St Andrews tak samo jak i Edinburgh nie przyjmują EU ze względów finansowych. Bath bardzo cięzko się dostać bardzo ale to bardzo wysokie progi. Glasgow i Dundee są ok
Kurcze, mi najbardziej zależy na Edynburgu a mam właśnie EU Team, ale studiuje tam trochę Polaków więc to przecież nie jest chyba tak że mnie nie przyjmą z tego powodu. Wgl dziwne jest to wpisywanie EU Team bo wiadomo, że w Szkocji to i tak SAAS bedzie fundowało.

A co do aplikacji to ja już swoją wysłałam przed świętami żeby mieć to z głowy w końcu;p
Stary 2015-12-31, 20:25   #123
Martineee_
Raczkowanie

Moja psiapsióla z Finlandii zdała mature z 5 przedmiotów na rozszerzeniu na 100% i się nie dostała. Oni są bardzo dziwni jeżelich chodzi o rekrutacje. Ale trzymam kciuki żebyś się dostała !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Powodzenia
Martineee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-01, 19:27   #124
kina0
Raczkowanie

Ale bym już też chciała mieć to za sobą. Zamiast tego muszę pisać maturę próbna z matmy rozszerzonej, żeby nauczycielka miała podstawy do oceny, oddać ps do sprawdzenia i mieć nadzieje, że wszystko pójdzie sprawnie. A, i do tego zdaję się, że moja referentka wysłała już referencje bez podawania przewidywanych wyników, więc muszę jej jeszcze powiedzieć, że najwyraźniej trzeba będzie je jakoś wysłać do wszystkich uniwersytetów osobno, świetnie
W każdym razie aplikuje do:
University of Bristol -Economics and Econometrics
City University London -Economics
Queen Mary University of London-Economics
SOAS -Japanese and Economics
UCL- Economics and Statistics
Powodzenia wszystkim, to już tak niedaleko
kina0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-02, 13:14   #125
Calabacine
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Mania5401 Pokaż wiadomość
Ooo, to super a jaki konkretnie kierunek? Ja myślę nad fashion journalist, mają ciekawą ofertę, jeśli chodzi o zajęcia nie wiem tylko co z zakwaterowaniem, jak wygląda tam mieszkanie w akademiku, itp. Tak czy siak, sam college jest super

Ps. Ja już jestem po maturze, takze powodzenia

Wybrałam Fashion Public Relations & Communication na LCF i sam PR w trzech innych szkołach, więc zobaczymy gdzie ostatecznie mnie przyjmą :P Co do zakwaterowania to co prawda jakoś mocno się jeszcze nim nie interesowałam, ale myślę że na pierwszym roku pewnie zdecyduję się na akademik, bo na samodzielny wynajem mieszkania w Londynie na pewno mnie nie będzie stać. W razie czego jakby obie nasze aplikacje przeszły pomyślnie to możemy się też zgadać, w końcu od czego mamy wizaż, haha

Kurczę, trochę zazdroszczę Wam tych skończonych aplikacji. Ja w swojej już nic właściwie nie muszę robić, ale wciąż czekam na rekomendację i mam z tyłu głowy taką myśl, że nowy rok się zaczął a sprawa jeszcze nie załatwiona :P
Calabacine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-03, 14:57   #126
Agata0625
Przyczajenie

Czy ktoś z was wie coś więcej niż to co można wyczytać w intrnecie, o

Heriot Watt i University of Dundee?

Ktoś z was tam może studiuje?
Agata0625 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-03, 15:18   #127
malagorzataa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Agata0625 Pokaż wiadomość

Moja koleżanka studiowala na tym Dundee bodajze Social Studies i bardzo sobie zachwalała, teraz pracuje w headquarters C&A jako spec od social media )

A może ktoś poradzić jak napisać referencje nauczyciela? Albo ma jakieś przykłądowe? Bo mi nauczyciela powiedziała, żebym sama sobie napisała i właśnie się z tym trudzę :P
malagorzataa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-01-04, 11:38   #128
Blaires
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Agata0625 Pokaż wiadomość

Skończyłam studia w Dundee, teraz robię tutaj mastera.

Cytat:
Napisane przez malagorzataa Pokaż wiadomość

A może ktoś poradzić jak napisać referencje nauczyciela? Albo ma jakieś przykłądowe? Bo mi nauczyciela powiedziała, żebym sama sobie napisała i właśnie się z tym trudzę :P

Masakra. Nie możesz sobie sama napisać referencji, jesteś trochę niepoważna. Znajdź po prostu innego nauczyciela, albo chociaż niech Ci napisze tamta nauczycielka, a Ty przetłumacz/zapłać za tłumaczenie. Co konkretnie ma być w referencjach znajduje się w poradnikach UCAS na ich stronie.
Blaires jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-04, 12:47   #129
Modelinowa
Raczkowanie

Hej,
Zdawałam maturę w zeszłym roku,ale w tym poprawiam i stąd moje pytanie : gdzie wpisuję się swoje oczekiwane wyniki ? Czy może robi to referent ?
Modelinowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-04, 14:45   #130
Pakachi
Raczkowanie

Modelinowa - wyniki przewidywane podaje referent

Blaires - spokojnie Ja np. nie widzę żadnego problemu, żeby samemu napisać referencje, które potem prześle referent jako on..
Stary 2016-01-04, 15:15   #131
kina0
Raczkowanie

Rozmawiałam z referentką dzisiaj i powiedziała, że w jedyne możliwe okienko wpisała 96, czyli najwyraźniej mam taki przewidywany overall. Problem w tym, że o ile myślę, że będę miała ten overall około 85%, to w życiu nie będzie to 95%. Nauczycielka powiedziała, że oni tam pewnie i tak na to aż tak nie patrzą i że jest ok, że nie muszę już nic więcej robić. Stąd moje pytanie do was - czy faktycznie to zostawić jak jest czy próbować to prostować? Czy pisać tę maturę, którą miałam pisać z matmy, czy to odwołać? I jak to się w sumie ma do uniwersytetów wymagających różnych procentów z poszczególnych matur rozszerzonych, patrzą na to dopiero po wysłaniu wyników?

Już wszystko rozumiem

Edytowane przez kina0
Czas edycji: 2016-01-06 o 18:34

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-04, 15:57   #132
Blaires
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Pakachi Pokaż wiadomość
Modelinowa - wyniki przewidywane podaje referent

Blaires - spokojnie Ja np. nie widzę żadnego problemu, żeby samemu napisać referencje, które potem prześle referent jako on..
Owszem jest, i dziwię się, że tego nie rozumiesz. Rekomendacje do pracy też napisałabyś sobie sama? Zaraz po kłamaniu w CV?
Stary 2016-01-04, 19:25   #133
malagorzataa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Blaires Pokaż wiadomość
Owszem jest, i dziwię się, że tego nie rozumiesz. Rekomendacje do pracy też napisałabyś sobie sama? Zaraz po kłamaniu w CV?
Moja nauczycielka po prostu nie ma czasu jako że zbliża się koniec semestru, a nie mam raczej kogo innego poprosić Powiedziała, żebym je napisała, a ona je po prostu poprawi no i przede wszystkim zaakceptuje. Ona i tak ma ostatnie słowo jako że ona je będzie przesyłać, nie prześle czegoś co będzie nieprawdą. Większość moich znajomych pisała sobie sama i potem były one jedynie akceptowane i przesyłane dalej przez nauczyciela.
To jest dodatkowa robota dla nauczyciela, za która nikt im nie płaci, a mają dużo swojej, stąd pewnie wziął się taki nawyk
Stary 2016-01-04, 19:53   #134
Pakachi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Blaires Pokaż wiadomość
Nikt nie mówi o kłamaniu... W Personalu kłamałaś? Nie, a opisujesz siebie i swoje cechy... Może przecież to napisać, dać nauczycielce - tamta ewentualnie coś poprawi doda od siebie.. Bez przesady, nikt nie mówi o wymyślaniu Bóg wie jakich historyjek.. Calm down...
Stary 2016-01-05, 16:07   #135
Mania5401
Przyczajenie

To trochę podobnie jak ja zawsze mozna się zgadac, nie wiem tylko , kiedy będę aplikować , bo zaraz mam sesję, co rozumie się chyba samo przez się 🙈
Mania5401 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-06, 16:40   #136
wewantfuture
Przyczajenie

A jak tam wasze PS?
wewantfuture jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-07, 17:16   #137
myszka28062012
Przyczajenie

Cześć dziewczyny
Nie wiem jak się do tego wszystkiego zabrać więc pisze i liczę na pomoc
W tym roku w maju zdaję maturę - rozszerzona matematyka, fizyka i angielski.
Kończę liceum i początku czerwca wyjeżdżam do Edynburga, tam będę mieszkać i pracować jako sprzątaczka.
Ok. grudnia chcę zdawać IELTS w Polsce (troszkę bardziej się oswoję z językiem będąc w Szkocji).
Chciałabym aplikować na studia w styczniu 2017r. myślę nad Edinburgh Napier University, Queen Margaret University i Heriot Watt University, a kierunek to ekonomia.
I tu zaczynają się moje pytania
-Czy gdy już będę miała wyniki z matury to nadal potrzebne mi będą referencje od byłego nauczyciela?
-Kiedy aplikować o sfinansowanie studiów przez SAAS skoro na studia aplikuję dopiero w styczniu 2017?
-Czy moje niewielkie zarobki od czerwca mogą wpłynąć na decyzję SAAS, czy muszę je jakoś udowadniać?
-Czy po ukończeniu studiów SAAS nie zwróci się o zwrot jakichkolwiek pieniążków?
- Czy gdy już dostanę się na studia będę mogła pracować part-time?
- Jeśli nie uzyskam odpowiednich wyników z matury i nie dostanę się na żaden z uniwersytetów to istnieją jakieś studia/kursy pozwalające na lepsze zarobki?

Przepraszam, że tyle tego i mam nadzieję, że osoby przebywające w Szkocji podzielą się ze mną wiedzą
myszka28062012 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-07, 17:58   #138
Blaires
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez myszka28062012 Pokaż wiadomość
-Czy gdy już będę miała wyniki z matury to nadal potrzebne mi będą referencje od byłego nauczyciela?
Referencje zawsze musisz dołączyć przed wysłaniem aplikacji - UCAS nie pozwoli Ci za nią zapłacić i wysłać dopóki Twój nauczyciel nie dołączy referencji.

Cytat:
-Kiedy aplikować o sfinansowanie studiów przez SAAS skoro na studia aplikuję dopiero w styczniu 2017?
Aplikujesz na wiosnę w roku, kiedy idziesz na studia, jak tylko aplikacje na dany rok zostaną otwarte.

Cytat:
-Czy moje niewielkie zarobki od czerwca mogą wpłynąć na decyzję SAAS, czy muszę je jakoś udowadniać?
SAAS nie interesują Twoje zarobki, jeśli aplikujesz tylko po pokrycie czesnego.

Cytat:
-Czy po ukończeniu studiów SAAS nie zwróci się o zwrot jakichkolwiek pieniążków?
Absolutnie nie, jeśli aplikujesz tylko o pokrycie czesnego.

Cytat:
- Czy gdy już dostanę się na studia będę mogła pracować part-time?
Nie ma żadnych przeciwwskazań

Cytat:
- Jeśli nie uzyskam odpowiednich wyników z matury i nie dostanę się na żaden z uniwersytetów to istnieją jakieś studia/kursy pozwalające na lepsze zarobki?
Zarobki nie zależą tylko i wyłącznie od ukończonych studiów, to zależy, w jakiej branży i na jakim stanowisku pracujesz. Nie uzależniaj skończonych studiów od Twojej sytuacji finansowej za 10 czy 15 lat.
Stary 2016-01-07, 18:21   #139
myszka28062012
Przyczajenie

Czyli mam załatwiać referencje z moją nauczycielką na przełomie 2016/2017 jak już nie będę uczęszczała do tego liceum? i co z wpisywaniem przez nauczyciela przewidywanych wyników matur skoro już będę je miała?

Ok, SAAS załatwiam ok. marca/kwietnia 2017 r, to jeszcze będę monitorować na ich stronie

Tak, aplikuję tylko o pokrycie czesnego, tylko prostu żebym poszła na studia i nie musiała się martwić o opłaty z tym związane bo z utrzymaniem nie powinno być problemu

Rozumiem, aczkolwiek będę mogła wyjechać do Szkocji na dłużej tylko i wyłącznie wtedy kiedy będę się uczyć, jeżeli nie pójdę na żadne studia/kurs będę musiała wrócić do Polski i chodzić tutaj na studia a to jest równoznaczne z mniejszymi perspektywami i długą rozłąką z TŻ, a później SAAS nie opłaci mi moich studiów jeśli studiowałam dziennie w Polsce
myszka28062012 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-07, 23:33   #140
forgetyou
Raczkowanie

A ja się pochwalę, że dostałam właśnie ofertę od Glasgow na ekonomię z geografią. Fajnie ale jednak marzy mi się Edynburg, no i wymagania w Glasgow są moim zdaniem trochę za wysokie. Ja dostałam te standardowe- po 90% we wszystkich przedmiotach. Myślę, że mam na takie szanse z rozszerzeń ale na pewno nie z polskiego ustnego i podstawy raczej też nie XD
Stary 2016-01-08, 05:10   #141
Pakachi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez forgetyou Pokaż wiadomość
A ja się pochwalę, że dostałam właśnie ofertę od Glasgow na ekonomię z geografią. Fajnie ale jednak marzy mi się Edynburg, no i wymagania w Glasgow są moim zdaniem trochę za wysokie. Ja dostałam te standardowe- po 90% we wszystkich przedmiotach. Myślę, że mam na takie szanse z rozszerzeń ale na pewno nie z polskiego ustnego i podstawy raczej też nie XD
Wow! Gratuluje
Ile czasu mniej więcej upłynęło od kiedy wysłałaś aplikację?
Stary 2016-01-08, 17:45   #142
annaa96
Przyczajenie

Hej,
przepraszam jeśli powtórzę czyjeś pytanie, ale chciałam się zapytać czy ktoś orientuje się jak wygląda aplikacja na 2 rok studiów przez UCAS? Mam wszystko wypełnione oprócz qualifications dla uni. Wie ktoś może co należy wpisać, aby potem dodać moduły?
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.
annaa96 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-08, 18:22   #143
malagorzataa
Przyczajenie

Cytat:

Polski ustny możesz spokojnie na 90%!! Ja już po i jak się ogarnie temat, to się da :P

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-01-08, 23:46   #144
Calabacine
Przyczajenie

Forgetyou - gratulacje! No i trzymam kciuki za pozostałe uniwerki

Ja z kolei dzisiaj wysłałam swoją aplikację - fajne uczucie, ale trochę surrealistyczne, bo mimo że pracowałam nad nią od kilku tygodni to dopiero teraz do mnie dociera, że naprawdę ją wysłałam i jeśli pójdzie pomyślnie to gdzieś się wybieram :P
Calabacine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-09, 07:59   #145
forgetyou
Raczkowanie

Dzięki wszystkim ) swoją aplikację wysłałam w święta a wtedy na pewno mieli przerwe, dali mi odpowiedź 7 stycznia więc streścili się w kilka dni.;D Ale podobno Glasgow jest z tego znany, że tak szybko odpowiada. Edynburg za to jak słyszałam zwykle odpowiada w lutym/marcu,ugghh! A co do polskiego to właściwie wzięłam się za niego w tym roku (jestem całkiem ok z polskiego, zawsze 4/5, tyle że do tej pory tylko w podstawówce miałam dobrego nauczyciela, teraz mam starszego pana, który jest bardzo fajny z charakteru ale przez 45 minut powie tyle co normalny człowiek powiedziałby w 5/10 i w dodatku z reguły nie na temat). Myślę, że jak trafię na dobry temat to pewnie że 90% jest możliwe, gorzej jak mi nie podpasuje Ale dzięki za pocieszenie, może rzeczywiście będzie ok;p

---------- Dopisano o 08:59 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ----------

Cytat:
Napisane przez annaa96 Pokaż wiadomość
Hej,
przepraszam jeśli powtórzę czyjeś pytanie, ale chciałam się zapytać czy ktoś orientuje się jak wygląda aplikacja na 2 rok studiów przez UCAS? Mam wszystko wypełnione oprócz qualifications dla uni. Wie ktoś może co należy wpisać, aby potem dodać moduły?
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.
Kurcze, wydaje mi się, że jak wypełniałam, chyba to były kierunki na jakie chcesz iść, no i jak wypelniasz dane do danego kierunku to tam jest taka jedna luka i jeśli idziesz na 1 rok to zostawiasz ją wolną a jeśli na drugi to to wpisujesz, to będzie jak coś wytłumaczone w tym znakach zapytania obok wolnych miejsc
a w kwalifikacjach swoich to po prostu wypisujesz co robiłaś i tu chyba normalnie możesz dodać te moduły itp

Ale mogę się mylić, jeśli ktoś wie lepiej to mnie poprawcie
Stary 2016-01-09, 14:46   #146
Pakachi
Raczkowanie

Cytat:
Dzięki wszystkim ) swoją aplikację wysłałam w święta a wtedy na pewno mieli przerwe, dali mi odpowiedź 7 stycznia więc streścili się w kilka dni.;D Ale podobno Glasgow jest z tego znany, że tak szybko odpowiada. Edynburg za to jak słyszałam zwykle odpowiada w lutym/marcu,ugghh! A co do polskiego to właściwie wzięłam się za niego w tym roku (jestem całkiem ok z polskiego, zawsze 4/5, tyle że do tej pory tylko w podstawówce miałam dobrego nauczyciela, teraz mam starszego pana, który jest bardzo fajny z charakteru ale przez 45 minut powie tyle co normalny człowiek powiedziałby w 5/10 i w dodatku z reguły nie na temat). Myślę, że jak trafię na dobry temat to pewnie że 90% jest możliwe, gorzej jak mi nie podpasuje Ale dzięki za pocieszenie, może rzeczywiście będzie ok;p

---------- Dopisano o 08:59 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ----------

Kurcze, wydaje mi się, że jak wypełniałam, chyba to były kierunki na jakie chcesz iść, no i jak wypelniasz dane do danego kierunku to tam jest taka jedna luka i jeśli idziesz na 1 rok to zostawiasz ją wolną a jeśli na drugi to to wpisujesz, to będzie jak coś wytłumaczone w tym znakach zapytania obok wolnych miejsc
a w kwalifikacjach swoich to po prostu wypisujesz co robiłaś i tu chyba normalnie możesz dodać te moduły itp

Ale mogę się mylić, jeśli ktoś wie lepiej to mnie poprawcie
Faktycznie szybko dali Ci tą odpowiedź - zazdroszcze. Sama wysłałam aplikację 31.12, dostałam 2 maile - od RGU i QMU, czyli tych najwazniejszych dla mnie uczelni, z informacją iż dostali moją aplikację i ją przeglądają.

Co do aplikowania na drugi rok studiów - faktycznie tam gdzie się dodaje kursy w "choices" jest taki pkt, który się uzupełnia o cyferkę - dokładnie to co opisała forgetyou
Stary 2016-01-09, 23:12   #147
Sunnivaa
Zadomowienie

Polski ustny to jest taka bzdura... Ja dostałam 50% a naprawdę się starałam. Miałam w klasie bliźniaczki, dostały dwie różne "jury". Ich prace byly naprawde dosyc podobne, niewiele rozniace sie tematy - jedna ledwo zdała, druga prawie 100%, bo ta pierwsza miała takiego samego pecha jak ja i wylosowała najbardziej znienawidzoną polonistkę.
A tak btw. moje studia wymagają ode mnie tak minimalnego nakładu pracy, że czasem zapominam, że w ogóle studiuję...
Stary 2016-01-10, 09:13   #148
Pakachi
Raczkowanie

Sunniva Twój rocznik to jeszcze miał prezentacje.. A my - nowa matura - mamy loterię Sami sobie losujemy temat na który mamy jakieś 15 minut żeby go opracować, i potem mówimy o tym sami 10min, ostatnie 5 minut to pytania od komisji... Wszystko zależy od szczęścia, czy sobie wylosujesz temat, który Ci podejdzie czy też nie ..
Stary 2016-01-10, 19:15   #149
kina0
Raczkowanie

Też się boję polskiego ustnego. Mieliśmy próbną w szkole i się poddałam. Temat niby nie taki trudny, ale nie wiedziałam kompletnie jak odpowiedzieć na te pytanie, jaką tezę postawić, a bez tego nie ruszyłabym nawet. Pytanie to "Czemu służą ukazywane w kulturze obrazy idealnego świata?" na podstawie Pieśni świętojańskiej o Sobótce Kochanowskiego. Jeszcze chłopak przede mną dostał temat z Wesela i umiałam odpowiedzieć na każde pytanie I to, że ktoś odpowiada w czasie jak się przygotowujesz bardzo dekoncentruje. Jak potem zapytałam nauczycielki jak powinnam odpowiedzieć na to pytanie, to powiedziała, że mogłabym powiedzieć czym jest dla mnie idealny świat, jak jest przedstawiony w tym tekście, czym taki świat może się charakteryzować, dosłownie wszystko oprócz odpowiedzi na samo pytanie, eh. Mamy mieć następną w marcu, mam nadzieję, że tym razem coś powiem, bo się chyba załamię.
Stary 2016-01-10, 20:24   #150
Pakachi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kina0 Pokaż wiadomość
Też się boję polskiego ustnego. Mieliśmy próbną w szkole i się poddałam. Temat niby nie taki trudny, ale nie wiedziałam kompletnie jak odpowiedzieć na te pytanie, jaką tezę postawić, a bez tego nie ruszyłabym nawet. Pytanie to "Czemu służą ukazywane w kulturze obrazy idealnego świata?" na podstawie Pieśni świętojańskiej o Sobótce Kochanowskiego. Jeszcze chłopak przede mną dostał temat z Wesela i umiałam odpowiedzieć na każde pytanie I to, że ktoś odpowiada w czasie jak się przygotowujesz bardzo dekoncentruje. Jak potem zapytałam nauczycielki jak powinnam odpowiedzieć na to pytanie, to powiedziała, że mogłabym powiedzieć czym jest dla mnie idealny świat, jak jest przedstawiony w tym tekście, czym taki świat może się charakteryzować, dosłownie wszystko oprócz odpowiedzi na samo pytanie, eh. Mamy mieć następną w marcu, mam nadzieję, że tym razem coś powiem, bo się chyba załamię.
Kurcze to Wy przynajmniej praktycznie się przygotowujecie do tego - u mnie robimy te tematy ustne, ale nauczycielka każe nam pisać konspekty odpowiedzi. Też w jakiś sposób to pomaga, ale ja się wgl nie czuje pewna.. Bardziej sie boje tego ustnego polskiego niz rozszerzonej biologii czy chemii
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości