|
|
#1921 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016!
Cytat:
Co za babsztyl.. Czasami nie rozumiem jak kobiety potrafią być tak wredne dla innych kobiet, zwłaszcza, że to kierowniczka, więc powinna umieć zachować się profesjonalnie.. Czasami mnie denerwuje jak mój TŻ mówi "ale przecież to takie babskie...", ale to prawda, faceci nie potrafią być tacy złośliwi jak baby-.- Trzymaj się, trudno, teraz już nie możesz się denerwować, "szkoda nerwów na głupki" - jak mówi moja koleżanka. Cytat:
Kurcze, liczyłam na to, że jak do 7tc nie wymitowałam, to może już mnie to nie spotka Moja mama zawsze mówiła, że jak jej się śni ciąża, to dla niej koszmar, bo ona przez 9 miesięcy wymiotowała, a przez pierwszy trymestr właściwie to nie mogła funkcjonować i schudła 4kg. Ja póki co miewam mdłości ale obyło się bez wymiotowania... Najgorzej jest rano w pracy ale pomaga mi zimna woda (na kacu też mi pomagała ). Chciałabym żeby w pracy dowiedzieli się jak najpóźniej, bo nie dość, że mieszkam w dość małym mieście, to jeszcze mój zakład pracy jest duży i od razu całe miasto będzie wiedziało - "bo córka szefa psttpstpstpsss..." -.-
|
||
|
|
|
#1922 |
|
Zakorzenienie
|
virginia - i co zamierzasz z tym zrobić? przecież ci ludzie są swiadomi , że łamią prawo.. to chyba są też świadomi, jakie konsekwencje im grożą...
|
|
|
|
#1923 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Przykro mi.Cytat:
Ja po badaniach. Zapłaciłam za ten pakiet 200zł .---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ---------- Cytat:
Wiesz szef pewnie się zdziwi, bo pracownicy tam są tak zastraszeni, że każdy robi i podpisuje, co mu każą.---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ---------- Dyrektorka powiedziała, że porozmawia z szefem i będzie jeszcze do mnie dzwonić i następną naszą rozmowę chyba nagram, tak na wszelki wypadek... .
|
|
#1924 |
|
Wtajemniczenie
|
Virginia masz umowe o pracę? Jeśli tak to normalnie przysługuje Ci zwolnienie, nieważne co mówi szef. Przynosisz L4, musisz mieć zapłacone. Walcz o swoje prawa, chociaż jest też ryzyko co po ciąży, czy będziesz miała gdzie wracać. Nie mniej jednak w tym momencie nie powinnas odpuszczać.
Juu ja mam mdlości w zasadzie od 5-6 tc, bywały raz mniejsze, raz większe, ale bez odruchu wymiotnego. Wczoraj tak długo stałam nad wc aż zwymiotowałam bo już nie mogłam wytrzymać, bo kilku parciach się udało. Ja mam duży uraz do wymiotów i w zasadzie nie zwracałam chyba od ponad 20 lat... Ja z nudów w pracy oglądam wózki, napalam się powoli na TFK Twinner Twist Duo ale cena trochę powala...
|
#1925 |
|
Zakorzenienie
|
musiałabyś Jej powiedzieć, że nagrywasz, bo bez Jej zgody na nagranie nie mogłabyś i tak tego nigdzie użyć
|
|
|
|
#1926 |
|
Wtajemniczenie
|
Virginia wspolczuje sytuacji ale badz dzielna nie poddawaj się i oczywiscie ze Ty masz racje. W razie czego przygotuj sobie kodeks pracy gdzie czarno na białym im pokazesz jakie sa prawa .
Kurcze tak mnie w nocy gardlo bolalo ze nie moglam spac :-( Macie jakies sposoby zeby to zlagodzic? Mam juz syropek cebuli myslalam zeby kupic amol i wysnarowac sobie szyje na noc. I kupić sobie tabletki do ssania prenalen gardlo i tantum verde chyba mozna co??
|
#1927 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja się dość rzadko udzielam ostatnio, ale mam nadzieję, że za niedługo się to zmieni Gratuluję kolejnych serduszek i witam nowe przyszłe mamusie! Ja mam wizytę w czwartek wieczorem Z jednej strony nie mogę się już doczekać, a z drugiej nieco się stresuję...
|
|
#1928 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie zostawiłabym tak tego, masz rację, kadrowa też to wie i przecież tak samo dyrektorka i "szef"... Eh, denerwują mnie Ci "pracodawcy" co myślą, że wiedzą lepiej i sami sobie ustalają prawa u siebie, a inni ze strachu się na to zgadzają. Na pewno można to jeszcze spokojnie dogadać i myśle, że na pewno Ci ustąpią. Tylko nie wiem jakie potem zostaną między wami stosunki, ale jeżeli Ty jesteś dobrym pracownikiem i im na Tobie zależy, to potem też nie będzie przecież problemu (ewentualnie "foch" szefa). Albo też bym się nie martwiła powrotem, jak tam są tacy ludzie -.- |
|
|
|
|
#1929 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Wózki, już? ![]() Cytat:
Cytat:
.Spokojnie, można. Wracaj szybko do zdrowia!
|
|
#1930 |
|
Zakorzenienie
|
ale na jaki rozwój wydarzeń chcesz czekać? ja na Twoim miejscu bym z nimi nie gadała.. mają obowiązek Ci zapłacić i tyle, o czym tu gadać? podjełabym działania mające na celu ochronę innych pracowników i wyciągnięcia konsekwencji wobec wszelkich uchybien prawnych w tym miejscu pracy odnośnie pracodawcy
|
|
|
|
#1931 |
|
Zakorzenienie
|
DobraDusza jest dokładnie tak, jak piszesz, o tym, co tam się wyprawia mogłabym książkę napisać ale nie chcę już sobie i Wam psuć nerwów... .
Juu szef chyba raczej nie ma pola manewru i pewnie koniec końców zapłaci bo jakie ma wyjście, ale nie zmienia to faktu, że zagotowało się dziś we mnie, TŻet też wku*... na maxa, on zresztą od początku mi mówił, żeby rzucać tą robotę w cholerę. Najlepsze jest to, że dyrektorka dziś mi pokazała grafik z którego niby wynika, że mam niedogodziny a zacznijmy od tego, że w tym grafiku (zgodnym z prawdą) mam zmiany nocne (bo rzeczywiście tak jest) a wg oficjalnego grafika, który co miesiąc podpisujemy zmian nocnych nie mam bo nie mogę ich mieć (mam orzeczenie o niepełnosprawności) - to tylko jeden z wielu przykładów ich 'naruszania' prawa... Zastanawiam się czy iść do PIPU już czy jeszcze poczekać. Dziś mają zebranie więc na pewno szef dziś się o tym dowie... .
|
#1932 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1933 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Tak, powoli rozglądam sie za wózkiem bo chciałabym w 20tc byc już przygotowana. U nas i tak poród będzie szybciej, z 4 tyg na pewno. Czas szybko zleci, juz jest 10tc i nie wiem kiedy to poszło, a chciałabym też wiedzieć na jaki poziom cenowy mam się przygotować bo jednak podwójne wózki sa droższe od tych pojedynczych.
|
|
#1934 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Za to moja młoda uwielbia![]() Wydaje mi się, że ma to związek z potasem. Pomidory mają go bardzo dużo. ---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ---------- Cytat:
Odpoczywaj ile można! ---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#1935 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1936 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A teraz czuję jak mnie coś w pośladku łupie i tak się zastanawiam w którą stronę pójdzie Przejdzie czy nie....---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- Cytat:
Masz rację. W tej sytuacji nie ma żadnej dyskusji. W świetle prawa MA OBOWIĄZEK wypłacić Ci za to zwolnienie i może sobie tupać nogami. A kadrowa to jakaś cipa w kwiaty, że nie była stanowcza. Bo kto jak kto ale ona chyba zna przepisy i wie co za to grozi. Jeżeli nie masz zamiaru wrócić do tego pracodawcy to ja bym się z nim nie szczypała. ![]() :pa la:
|
||
|
|
|
#1937 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No widzisz, ja z kolei nt. seksu w pierwszym trymestrze czytałam kompletnie różne opinie, czasem bardzo skrajne. Na wszelki wypadek sie powstrzymam, głównie przez tą oksytocynę ![]() Cytat:
Cytat:
Co do grafiku: jeśli pracujesz na pełny etat i z "oficjalnego" grafiku wynika, że nie wyrobiłaś godzin i ktoś twierdzi, że z tego tytułu nie dostaniesz pełnego wynagrodzenia to poinformuj kadrową, że obie doskonale wiecie, że pracowałaś na nocki, na które nie powinnaś/nie możesz, a które nie są w "oficjalnej" wersji ujęte i z nich wynika, że godziny zrobiłaś. Jeśli natomiast będą się upierać przekaż, że poinformujesz o sytuacji PIP i podkreśl, że to nie jest żadna "groźba" tylko zwykła informacja, a dla Ciebie najważniejsze w tej chwili jest dobro dziecka i spokój. Mam trochę wiedzy/doświadczenia w tym temacie więc gdybyś potrzebowała jakiejs porady czy cos, pisz na priv. Cytat:
|
||||
|
|
|
#1938 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1939 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1940 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1941 | ||
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
Cytat:
Virginia szczerze współczuję stresu i ogólnie sytuacji, akurat takie sensacje są Ci najmniej teraz potrzebne.Pytanie do zorientowanych: jak to jest kiedy ZUS zaczyna wypłacać pensje? Słyszałam, że płacą kiedy chcą - nie obowiązuje ich termin w umowie o prace? Czy wtedy coś muszę do nich zgłaszać czy odbywa się to automatycznie i mnie to omija? |
||
|
|
|
#1942 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzieki dziewczyny za rady, kupilam amol prenalen gardlo nie mieli wiec mi polecila pastylki do ssania fiorda nam tantum verde jakos bede sie kurowac. Mam nadzieje ze pomoze.
Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty ;-)
|
#1943 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hej, ja też mam mieć bliźniaki, w poprzedniej ciąży miałam wszystko mega szybko kupione, teraz jakoś boję się oglądać nawet. Jaką masz ciążę? Jedno czy dwukosmówkową? Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#1944 |
|
Zadomowienie
|
Ja wszystkie zakupy planuje po 26 tygodniu.
Jak zaczną się pierwsze ruchy dziecka to zacznę planować jakie dokładnie zakupy. A teraz po prostu odkładam kasę. Bo jednak wszystko razem do kupy może być trochę kosztowne. Teraz zleciłam wyszukanie przydatnych gadżetów mojej córce Ona jest zajarana faktem, że może "uczestniczyć" w tej ciąży razem ze mną (ma 10 lat teraz a jak urodzi się maluch będzie mieć 11)
|
|
|
|
#1945 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szkoda gadać o mojej szefowej, jak w jednym miejscu pracuje 100 kobiet to nie ma siły żeby plotek nie było. Przykro mi tylko że jej uwierzyłam, no i że najbliższe koleżanki nie dowiedziały się ode mnie o tym. Ale widzę że nie tylko ja mam ciekawe osoby w pracy ![]() Virginia przyznam że mnie zszokowała trochę Twoja sytuacja Jak ktoś na takim stanowisku może nie znać prawa pracy? Akurat jest to z kręgu moich zainteresowań bo robię sama dla siebie administrację weekendowo i mam też prawo pracy między innymi. Dziewczyny Ci już wszystko powiedziały - nie ma mowy żeby tu odpuścić, pieniądze Ci się prawnie należą i szef łaski nie robi
Żona 2013 Mama 2015 Mama 2016 Edytowane przez Fantasmagori Czas edycji: 2016-01-05 o 10:58 |
|
|
|
|
#1946 |
|
Rozeznanie
|
No niestety, w firmach prywatnych dzieją się cuda i często właściciele maja w nosie prawo :\ Virginia trzymaj się mocno i nie daj zrobić w bambuko - oby szef poszedł po rozum do głowy i obys dalej mogła mieć spokój....
Byłam dzisiaj podgladac groszko-fasolke 😀 Ma 38,8 mm i macha raczkami oraz nozkami wesoło ![]() Mam przyjść za 2 tyg. Wyszło ginowi, że to 11tydz 2dzien W pracy jeszcze nie mowilam. Może po feriach :p Ciekawe czy starsze dzieci czują że się pojawi młodsze, z mojego Adriana to się zrobiła straszna przylepa. Ale sama mu mowie "korzystaj póki mozesz, bo będziesz musiał się mama podzielić" :p Zdrowia i spokoju Mamusie!!!
|
|
#1947 |
|
Zadomowienie
|
A ja czekam na list z terminem mojego scanu i się doczekać nie mogę....Powinien już być. Bo to za ok 1,5 -2 tygodnie....Fajnie jest wiedzieć do czego odliczać.
Co do pracy, to ja jestem trochę na takiej umowie śmieciowej, więc takiej się tutaj nie przedłuża do dnia porodu. Ale też na interview wiedziałam, że będę pracować tylko do stycznia. Szefowa mi obiecała, że przeciągnie to zwolnienie tak długo jak się da. Obstawiam koniec stycznia początek lutego. Szkoda, bardzo lubię swoją pracę i chciałabym pracować do końca ciąży. Za to niemąż się ucieszy bo on wolałby bym odpoczywała w domu. Ale ja nie lubię siedzenia w domu. Na chwilę tak, a tak zostanie mi jeszcze ponad pół roku.....Bleeeee:rolleyes : |
|
|
|
#1948 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() U mnie jednokosmówkowa dwuowodniowa, a jak u Ciebie? U mnie stres jest ogromny ale poczytałam sporo blogów mam bliźniaków i trochę się uspokoiłam.
|
|
#1949 |
|
Zakorzenienie
|
thidien
Straszysz dziecko, że straci uwage mamusi to się trzyma jak przylepa XD Ugh czuję, że mam doła. Wyjdzie, że bede musiala rodzic w Polsce. Bede pewnie zadawała dużo pytan pózniej w tematach co i jak. Czuje jakbym błądziła w mgle i straciła moją wolną wole. Wszyscy naokoło dyktują jak ma wyglądać moje życie. Jestem cierpliwa, ale czasami wychodzi ze mnie buntowniczka. Dziecko juz od chwili poczęcia przewraca mój śwat do góry nogami. TZ wylatuje dzisiaj i po tym jak go odwieziemy na lotnisko jade na założenie krązka. Znowu bedę z tym wszystkim sama.... Dorosłe życie jest do bani -.- Czuję się jak zepsuty model. Nie dość, ze mam nadwage (ostatnio udalo mi sie zrzucic 10kg), niedoczynnosc tarczycy, biore teraz pelno leków, te zastrzyki to jeszcze mi teraz wsadzi krązek. Czasami mam ochotę walić głową w mur. Oczywiście pocieszam się wtedy myślą, że inni mają jeszcze gorzej heh Dobra wyładowałam moje frustracje.
|
|
|
|
#1950 |
|
Raczkowanie
|
Jestem po wizycie. W gabinecie jak za króla Ćwieczka. Bez USG. Kurcze, gdybym wiedziała to umówiłabym się gdzieś prywatnie. Lekarka zaobserwowała lekko brunatną wydzielinę. Skierowała na betę. Jednak zamiast przyjąć mnie o 8 to przyjęła o 9:45 i na badanie krwi jest za późno, a do tego jutro święto. Strasznie się boję, bo poprzednie poronienie też zaczęło się od brunatnego plamienia. Do tego boli mnie brzuch. Mam nadzieję, że to tylko nerwy.
Prywatnie żaden lekarz mnie dzisiaj nie przyjmie. Chyba pojadę na IP. Mam nadzieję, że będzie dobrze, choć mam złe przeczucia. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:48.

Powiedziałam tylko kierowniczce ze względu na l4 i obiecała,zarzekała się że zachowa tajemnicę... To małpa... Wszystko na nic
Chłop chyba nadal nie ogarnia że jestem w ciązy 
). Chciałabym żeby w pracy dowiedzieli się jak najpóźniej, bo nie dość, że mieszkam w dość małym mieście, to jeszcze mój zakład pracy jest duży i od razu całe miasto będzie wiedziało - "bo córka szefa psttpstpstpsss..." -.-

. Przykro mi.
.
Wiesz szef pewnie się zdziwi, bo pracownicy tam są tak zastraszeni, że każdy robi i podpisuje, co mu każą.

1.09.2012

A teraz czuję jak mnie coś w pośladku łupie i tak się zastanawiam w którą stronę pójdzie
;-)
Jak ktoś na takim stanowisku może nie znać prawa pracy? Akurat jest to z kręgu moich zainteresowań bo robię sama dla siebie administrację weekendowo i mam też prawo pracy między innymi. Dziewczyny Ci już wszystko powiedziały - nie ma mowy żeby tu odpuścić, pieniądze Ci się prawnie należą i szef łaski nie robi
II kreski 30.07.2013
Synek 1.4.2014