|
|
#751 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)
Cytat:
Poczekamy, poczekamy Cytat:
![]() A mnie kusi jeszcze jedna książka, ale nie wiem czy się złamię i ją kupię... ![]() (Oj tak, Pratchett się ostatnio zrobił bardzo mocno priorytetowy ![]() |
||
|
|
|
#752 | |
|
Zakorzenienie
|
Ano mam - i dlatego właśnie na Wizażu siedzę
A na serio to po wczorajszym zdzieraniu resztek tapety i kleju szpachelką oraz papierem ściernym - dzisiaj w ogóle ręki nie czuję i padam z bólu przy najmniejszym wysiłku (Tapetom mówię stanowczo: nie! ) Nie pozostaje mi dziś więc nic innego, jak tylko się lenić ![]() Cytat:
Dlatego spytam w przyszłym tygodniu w księgarni, czy go na pewno mam - i jeśli tak, to mi to wystarczy (Chociaż w sumie fajnie by było, gdyby już przysłali )
|
|
#753 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaką książkę kupiłaś ostatnio?
Cytat:
|
|
#754 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na wiosnę odświeżałam swoje mieszkanie, malowanie + drobne prace designerskie. Omg, sprzątałam dobre 1,5 miesiąca po tym jak to się skończyło, a do tej pory jeszcze odczuwam w krzyżach ból od bezustannego schylania się i podnoszenia Cytat:
![]() (A ja dalej kartkuję ten katalog i jeszcze parę rzeczy widzę... Ehh... |
||
|
|
|
#755 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Mnie koleżanka z pracy również dziś podrzuciła katalog, przejrzałam i szybko wybrałam 'Miłość Peoni' oraz 'Julita i huśtawki' i jeszcze szybciej oddałam. No kolejny tom z Austen dostanę również. Narazie tyle ![]() A do mnie w końcu przesyłka z allegro dotarła a w niej: - 'Klara i półmrok' - Somoza - 'Claire de Lune' - La Mure - 'Kiedy byliśmy sierotami' - Kazuo (Germini moje natchnienie )- 'Świat śniących książek' - Moers i wszystko to ok 85 zł, gdzie prawie każda ksiązka rzeczywiście kosztuje 39 zł, miałam nie kupić???!!!??? |
|
|
|
|
#756 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
To magiczne słowo: OKAZJA |
||
|
|
|
#757 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i już w poście go otwierającym znajduje się lista tytułów ostatnio zakupionych. Trudno, żeby zamiast zwięzłego tematu pisać: A ile wy wydajecie na książki, jakie kupiłyście ostatnio i jakie planujecie kupić? ![]() |
|
|
|
|
#758 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(Jeszcze kilka takich remontów, a będziesz mogła poczuć w kościach, że zbiera się na deszcz )Na szczęście pociesza mnie fakt, że każde następne odświeżenie kuchni nie będzie już aż tak straszne jak to - najgorsze było właśnie pozbycie się wiekowej tapety + walający się wszędzie, odpadający ze ścian tynk Nie cieszy mnie natomiast to, że jeszcze w trzech innych pomieszczeniach są tapety, których planujemy się w przyszłości pozbyć ![]() Jak Ci się nie spodoba, to będzie na mnie ![]() (Ofc zdaj relację w wątku o Ishiguro, jak już przeczytasz )Cytat:
Ledwo wspomnę, że gdzieś natknęłam się na jakąś książkę (którą oczywiście muszę mieć ), zaraz pyta zgryźliwie: "Co, pewnie okazja?"
|
|
#759 |
|
Rozeznanie
|
Germini,książki czytalam dosyć dawno,ale wrazenie ich odbioru pozostaje .Pierwsza czytałam "Kochanicę Francuza" Podobala mi się.Fowles świetnie potrafi budowac napięcie, zostawia niedopowiedzenia , wciaga w swoj swiat .Akurat ta ksiązka przed Toba, wiec .....Poczekam na Twoje wrazenia, zupełnie świeże .
![]() Do "Kolekcjonera "podchodzilam też troche jak Ty, ale szybko zmienilam zdanie .To nie typowy kryminał.Pisarz zajał sie ludzką dusza, pragnieniami człowieka, jego obsesją .Pokazal , do czego moga nas prowadzic marzenia , kim mozemy sie stac. To dla mnie pewne studium psychologiczne.A " Mag"? Porywa. Świetna ksiązka. Niekoniecznie musimy lubic bohaterów, by nas fascynowli. I znow Fowles popisal sie znajomoscią ludzkiej natury. Trudno się od powieści oderwać. Miłej lektury. Edytowane przez Anahstasia Czas edycji: 2007-09-30 o 21:59 |
|
|
|
#760 |
|
Zakorzenienie
|
Zamiast sie przekomarzać można po prostu połączyć wątki i tyle.
|
#761 |
|
Zakorzenienie
|
Wątek już jest zgłoszony do Moderatora ws. połączenia.
|
|
|
|
#762 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#763 | ||
|
Rozeznanie
|
![]() Cytat:
Cytat:
![]() A z Tż-tem już sobie poradziłam. On z kolei ma słabość do muzyki i kolekcjonowania płyt. Więc jak tylko znajduję się w pobliżu "okazyjnych książek" rzucam hasło: "Ooo, a tam sa płyty" i już go nie ma. On coś kupi, ja coś kupię, wszyscy są zadowoleni i nikt nikomu nie robi wyrzutów. Istnieje taka mozliwość. |
||
|
|
|
#764 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cóż, kobiety w zbyt wielu sferach życia muszą uruchamiać swoją silną wolę (słodycze, dieta, ćwiczenia... i zwyczajnie należą im się chwile słabości na zakupach, zwłaszcza w księgarni ![]() Btw Odebrałam dziś 'Mazurek dla dwóch nieboszczyków' Celi i mam do Was pytanie. To już 19sty tom, a ja nie mogę sobie przypomnieć, czy pojawiła się w końcu ostateczna lista wszystkich 25 czy nie? Bo pamiętam, że coś tam mi się miało powtórzyć i muszę mojej pani z kiosku powiedzieć za co dziękuję |
||
|
|
|
#765 |
|
Zadomowienie
|
Ja jakiś czas temu strasznie podłapałam książkowego bakcyla, szaleje na allegro, tam można znaleść ciekawe rzeczy za grosze (ale to pewnie już wiecie), ale zapisałam się też Pół roku temu do Świata Książki i tam też puszczam trochę grosza, kilka nowych nabytków wkleję moźe wieczorem, bo teraz jestem w pracy : )
Ostatnio kupiłam na all: Robin Cook - "Sfinks" Dan Verton - 'Pamiętnik Hakerów" : )
|
#766 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Kolekcjoner" faktycznie był niesamowity. Muszę do niego kiedyś wrócić, bo poza ogólnym wrażeniem niewiele pamiętam ![]() A "Mag" porwał mnie całkowicie A tak btw: widziałyście może "Kolekcjonera" i "Maga"? (Uwaga, linki ukryte w tekście! ) Ja się zwłaszcza na "Maga" zgrzewam, póki jeszcze będę pamiętać książkę na tyle, by móc ją porównać z filmem.Tylko czasu brak ![]() Eee, miałam nadzieję, że się wyprzesz, ale teraz to mnie sterroryzowałaś psychicznie, otwarcie przerzucając na mnie odpowiedzialność ![]() ![]() Cytat:
![]() Btw: miło Cię widzieć )
|
|
#767 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nieźle.. Ja ostatnio za sam "Świat śniących książek" dałam 40.. Muszę chyba przerzucić się na zakupy sieciowe. A |
|
|
|
|
#768 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nieźle.. Ja ostatnio za sam "Świat śniących książek" dałam 40.. Muszę chyba przerzucić się na zakupy sieciowe. A w temacie wątku: staram się nie przekraczać 100zł miesięcznie. Lubię gmerać w tzw. tanich księgarniach. Nie ma tam co prawda najświeższych tytułów, ale za to jest dużo słabo zbywalnej klasyki. A za stówę można nieźle poszaleć
|
|
|
|
|
#769 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
20. W.Golding - “Władca much” 21. I.Andric - “Most na Drinie” 22. E.Canetti - “Auto da fe” 23. G.B.Shaw - “Pigmalion” 24. H.Sienkiewicz - “Quo vadis” 25. G.Grass - “Blaszany bębenek” ![]() Pssss... ładne zdjęcie Ana, dotychczas poznałam tylko Twoje oczy na MM. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Za "Świat śniących książek" zapłaciłam 24 zł, książka w sztywnej oprawie i nawet zafoliowana jeszcze. A koszt przesyłki pokrywał sprzedający. |
|||
|
|
|
#770 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cudowna cena. Zdecydowanie muszę pomyszkować na allegro.Pochwalę się swoimi ostatnimi zakupami. W taniej księgarni kupiłam: Szkarłatną Literę Hawthorne'a za 8PLN Szaleństwo Almayera Conrada za 8PLN
|
|
|
|
|
#771 |
|
Zakorzenienie
|
a czy ktoś się już skusił na nowego murakamiego? opis mnie zachęca ale koleżanka, powstrzymuje strasząc kiepskimi recenzjami:/
anah, śliczne to twoje zdjęcie, musze się teraz uważnie na ulicach rozglądać
|
|
|
|
#772 | ||
|
Zakorzenienie
|
Ano, to sem ja
Cytat:
Cytat:
Dziękuję A przede wszystkim dziękuję za komplementy (Btw Szukałam czegoś na kształt 'shy', a znalazłam - emotka mnie rozbroiła ![]() |
||
|
|
|
#773 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
więc skuszę się na pewno prędzej czy później |
|
|
|
|
#774 |
|
po prostu Em :)
|
Anahstasia, fajnie Cię wreszcie zobaczyć!
|
|
#775 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#776 | |
|
po prostu Em :)
|
Cytat:
![]() A ja od 10 dni jestem chora i siedzę w domu.. Zaczynam już tu świrować. ![]() I nie mam siły czytać książek.. To strasznie dziwne, bo zazwyczaj podczas choroby zaliczałam po jednej dziennie. ![]() W najbliższym czasie mam zamiar przeczytać kilka pozycji do prezentacji maturalnej.. "Mistrz i Małgorzata" na początek. A właśnie, spójrzcie proszę na mój podpis. Może macie jeszcze jakieś ciekawe pomysły? Książek trochę już wybrałam, ale sztuka?
|
|
|
#777 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() myślę, że na wstępie możesz spróbować pogooglować jest pełno stron dla kociarzy, na pewno podsuną ci jakieś pomysły |
|
|
|
|
#778 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Obecna pogoda wyjątkowo sprzyja wszelakim wirusom.Co zaś się tyczy Twojego pytania... Pierwsze co wpadło mi na myśl to sztuka starożytnego Egiptu. W epoce Nowego Państwa czczono boginię Bastet, przedstawianą jako kota, bądź jako kobietę o kociej głowie. Tu znajdziesz sporo rzeźb czy fresków. Samego Sfinksa też można potraktować jako pewną specyficzną kocią postać. Jan Bruegel (znany jako Velvet Bruegel) namalował obraz 'The Earth'/'Earthly Paradise' (różnie zwany). Znajdziesz na nim lwa i panterę, ale to już większe kotki i raczej pewnie Cię nie zainteresują (chyba, że jednak to wtedy miejsce w kulturze lew ma także choćby u C.S. Lewisa w 'Opowieściach z Narnii', w architekturze (most budapesztański z lwimi głowami , u Theodore Gericault ('Horse Attacked by a Lion'), Eugene Delacroix ('Lion and Bear') czy znów na obrazie Roelant Saveryiego - 'Orpheus Charming the Animals'). W ogóle Bruegel namalował kilka obrazów pełnych różnorakich zwierząt, może udałoby Ci się u niego więcej kotów i kotopodobnych wypatrzeć O ile mnie pamięć nie myli to na 'The Abduction of Helen' Guido Reni namalował psiaka próbującego pobawić się z kotem (taka mała scenka rodzajowa u dołu obrazu Bardzo urokliwa. Podobnie jak kociak skryty za garnkiem na obrazie Antoine Le Nain ('Peasant Family in ad Interior') czy kot głaskany przez dziewczynkę u Otto Veniusa ('Otto Venius and His Family'). Ale tak jak wspomniałam, tu te kociaki to bardziej element tła, aniżeli główni bohaterowie dzieł. Chociaż... przypomniało mi się, Jean Simeon Chardin na 'The Skate' namalował nastroszonego, gotowego do skoku białoburego kociaka.Ale tak szczerze to ja kotów nie znoszę, to i nigdy im się specjalnie nie przyglądam Jak jeszcze na coś wpadnę, dam znać ![]() |
|
|
|
|
#779 |
|
Zakorzenienie
|
Przeglądnęłam jeszcze tych moich Impresjonistów i znalazłam dwa obrazy. Na tym drugim w tle widać naczynie gliniane, przypominające koci wizerunek. Może Ci się przyda
|
|
|
|
#780 |
|
Zakorzenienie
|
Zapewne znalazłaś
ale może wkleję. Przyznam się że szukałam po moich zbiorach ale nichttp://www.koty.civ.pl/sztuka/sztuka.php http://www.antoranz.net/ART/KOTY/KOTY.HTM http://www.cats.alpha.pl/sztuka.htm http://kociolubna.feline.pl/artysci1.htm http://kociolubna.feline.pl/sredniow.htm i wiele więcej i już kończę offtopa
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:44.

Ale to dopiero za jakiś czas; teraz mam remont kuchni, więc siłą rzeczy w całym mieszkaniu panuje nieład 
Poczekamy, poczekamy
(Zresztą są priorytety - ot, taki Pratchett na przykład
)
) Nie pozostaje mi dziś więc nic innego, jak tylko się lenić 

)
Nieźle.. Ja ostatnio za sam "Świat śniących książek" dałam 40.. Muszę chyba przerzucić się na zakupy sieciowe. 

- emotka mnie rozbroiła
Obecna pogoda wyjątkowo sprzyja wszelakim wirusom.