|
|
#2071 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016!
Cytat:
A przy cukrzycy dziadkow zostalam wychowana Cale zycie mnie namawiali bym poszla do szkoly medycznej i na ten kierunek wlasnie![]() Ja moja pierwsza ciaze rowniez musialam byc na diecie cukrzycowej. A co do owocow - to chodzi o indeks glikemiczny. Sa owoce, ktore podnosza cukier baardzo jak np winogrona oraz te o mniejszym wskazniku glikemicznym jak manadrynki wlasnie czy truskawki. Jablka sa akurat po srodku i jak ktos sie odzywia zgodnie z dieta cukrzycowa to nie ma problemu by zjesc jedno jablko nawet wieczorem. Moja babcia prowadzi kolo diabetologiczne i czasami jak przychodza ludziki, zwlaszcza starsze i zarzekaja sie, ze nic takiego nie jedza a jak przeprowadzisz wywiad to sie okazuje, ze dieta wola o pomste do nieba.... |
|
|
|
|
#2072 |
|
Zadomowienie
|
Wiosenka, badanie mam wykonać przed kolejna wizytą u gina a bede szła gdzieś koło 20-21 stycznia na wizyte. Troszke sie wzbraniam przed tym badaniem, ostatnio słodkie mnie odpycha i boje sie że picie tej glukozy skończy sie wymiotami.
Dziewczyny , z doświadczenia własnego, szkoły i książek na temat chemii fryzjerskiej powiem wam ze te farby bez amoniaku to bujda na resorach... W farbie musi być jakiś aktywny składnik , który pomoże pigmentowi otworzyć łuskę włosa zazwyczaj właśnie amoniak. W pewnym momencie była straszna nagonka , że ten amoniak to takie zło wcielone i idąc z duchem czasu w laboratoriach wymyślano środki zastępcze , żeby panie w sklepach były przekonane , że nagle farby stały sie wręcz zdrowe dla włosów i poddawały sie czestrzym zabiegom bo skoro nie ma amoniaku to nie szkodzi. To nie do końca prawda. W wiekszości farb amoniak został zamieniony na swoja pochodną mianowicie sól AMONOWĄ... , która w rezultacie dla włosa jest bardziej szkodliwa gdyż w przeciwieństwie do amoniaku po zabiegu farbowania, nie wypłukuje sie go tak dobrze z włosów, cześć tej soli zostaje we włosach. Włosy maja zdolności higroskopijne - "piją " wode , sól pozostała we wnętrzu łuski włosowej pochłania tą wilgoć następnie pęcznieje i rozrywa włókna włosowe. Na dłuższa mete farby bez amoniaku sa gorsze dla włosów niż z amoniakiem. Co do dekoloryzacji- ściągania zbyt ciemnego koloru , nie dajcie sie namówić na dekoloryzacje wykonywaną przy pomocy rozjaśniacza. Na rynku dostępne sa korektory na bazie siarki , ktore fantastycznie radza sobie ze ściągnieciem czarnej farby nie palac włosow. Korektory siarkowe niestety śmierdza troszke jak siarka ale są bezpieczne dla włosów, zabieg można powtarzać nawet 3 razy podczas jednej wizyty u fryzjera, nie popalicie sobie tym włosów tak jak w przypadku rozjaśniacza. Rozjaśniacz wyciaga z włosa wszelkie pigmety i naturalne i sztuczne zostawiajac sucha pusta łuske , korektor wyciąga z włosa tylko pigmenty chemiczne czyli te ktore znalazły sie we włosach po farbowaniu. Ogolnie polecam ale może nie teraz jak ktoś ma mdłości to może sie strasznie męczyć przy zapachu korektora... |
|
|
|
#2073 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja tam już piłam drinka kilkukrotnie. Najgorszy pierwszy raz. Można odrobina wody popić. Dosłownie dwa małe łyczki żeby wyniku nie zanurzyć. Co do owoców. Ja nie mogłam jeść np. żadnych. Wszystko jedno czy to było przed południem czy po. Przez ciążę się od tego odzwyczialam i potem miałam problem żeby jakiekolwiek zjeść. Będąc na spotkaniu w poradni diabetologicznej dla ciężarnych za to miałam wrażenie ze niektóre dziewczyny urwały się z drzewa. Za wszelką cenę chciały wciskać wszędzie słodkie. Np. padały pytania typu - jak nie będę jadła cały dzień to czy na wieczór mogę zjeść batona?
|
|
#2074 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzieki za pocieszenie mam właśnie nadzieje ,że jakoś przezyje... czego czlowiek nie robi dla zdrowia ![]() Ja jak zaszłam a jeszcze o tym nike wiedziałam to banany jadłam miałam dużą cheć na banany z rana. W moje ur niestety zwymiotowałam banana i od tamtej pory już mi sie ich nie chce. Zazwyczaj jem jedno jabłko dziennie, albo np pomarańcza lub 3mandarynki. Ja mam wskazania żeby przejść na diete IG ale jakoś cieżko mi sie do tego zabrać bo od wiekszości rzeczy mnie mdli. Z drugiej str niektóre założenia tej diety wydaja sie dla mnie ciężkie do ogarnięcia teraz - może dlatego że nie potrafie sie na niczym skoncentrować , ogólnie wiem że lepiej ciemne pieczywo, że należy zrezygnować ze słodyczy , oraz owoców i warzyw z dużą zawartością cukru. Wiem też, że zmienia sie ig pokarmu przy obróbce termicznej np marchew surowa jest ok a gotowana ma wysokie ig. Rozbawiłaś mnie tym tekstem z batonikiem Ja narazie nie potrafie wprowadzić konkretnej diety choć powinnam bo mam duża nadwage, gin powiedziała że powinnam max 8kg w ciaży przytyc, wiec nie bedzie łatwo . Wcześniej strasznie chciało mi sie kinder czekolady ale ograniczyłam to do jednej czekoladki dziennie (w opakowaniu jest 8) i starałam sie nie jeść ich codziennie . Ograniczyłam za to cukier w piciu nie pije zadnych gazowanych , smakowych napojów , wody smakowej, ani soków kupnych. Soki robi mi moj men warzywno- owocowe i rozrabiam sobie je z wodą. Herbaty owocowe pije bez cukru , a czarna robie z listkami mięty na litrowy dzban robie jedna torebkę herbaty żeby nie była mocna i do tego dodaje jedną duża łyżke cukru(płaską), myśle że na litr wody jest ok.
|
|
|
|
|
#2075 | |||
|
Zakorzenienie
|
hej,
nie nadążam ![]() Cytat:
![]() Myśle, że może w marcu ---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- Cytat:
![]() coś co zawsze jadłam teraz beee, albo sama nie wiem co bym zjadła ![]()
|
|||
|
|
|
#2076 | |||
|
Rozeznanie
|
No widzisz, mi z kolei wczoraj lekarka bardzo polecała, szczególnie przy moich problemach z kręgosłupem. Kazała tylko uważać na potencjalną możliwość infekcji i poleciła jakąś maść.
Cytat:
Ja też się pomyliłam w swoich wyliczeniach, bo wg OM powinien być 8t6dc, a wg USG wyszedł 7t6dc ![]() Cytat:
) czytam, że USH genetyczne trzeba przeprowadzić w okresie od 11. tygodnia do 13. tygodnia i 6. dnia ciąży. Badanie USG w ciąży może być wykonane, jeżeli długość ciemieniowo-siedzeniowa płodu wynosi od 45 do 84 mm.Chyba, że chodzi o to, że 11 tydzień musi być skończony Ja tak właśnie zamierzam zrobićCytat:
![]() Ja zamierzam iść na sombre do koleżanki za jakiś miesiąc, ale szczerze mówiąc, nie myślałam wcześniej o tych wszystkich potencjalnych zagrożeniach związanych z amoniakiem itp. Muszę chyba poczytać ![]() Paznokcie malować muszę ze względu na pracę i nie zamierzam przestać - jakoś nie wierzę, że może to zagrozić ciąży ![]() Boję się tego badania z obciążeniem glukozą - ja w ogóle nic nie słodzę, za słodyczami nie przepadam i nie jestem w stanie sobie wyobrazić wypicia glukozy |
|||
|
|
|
#2077 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2078 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tez mam nadwage. Najgorsze jest to, ze przed sama ciaza schudlam 10kg co bylo super, bo to bylo takie minimum by wszystko bylo ok. Pozniej pojechalam na wakacje, gdzie ciezko bylo sobie odmowic tego i owego Po powrocie, dostalam awans i z bardzo aktywnej pracy zostalam posadzona przy desku na 10h dziennie. Automatycznie poszlo mi do gory 3-4 kg. Pozniej standardowo przed okresem zebrala sie woda ok 1 kg. Czyli lacznie 5 kg. I tego okresu juz nie dostalam, i od poczatku kiedy wiem, ze jestem w ciazy doszlo 1,5.....ale to juz moja wina, bo jak widze slodkie to mnie az trzesie. I tak teraz siedze i mysle, ze musze wrocic na wlasciwe tory. Bo to tylko zmiana nawykow zywieniowych na gorsze mnie gubi. |
|
|
|
|
#2079 |
|
Raczkowanie
|
Origa - sombre to takie pasemka, ja sobie tłumacze ze to nie takie inwazyjne jak farbowanie
poczekam do maja/czerwca wtedy bede miała na wakacje na świeżo i moze do grudnia potrzyma, mam długie włosy i każdym razem jak je wyprostuje to ktoś pyta czy farbowałam A co do owoców to ja trzymam sie tego co mi kiedys ustaliła moja trenerka-dietetyczka, czyli zeby nie jeść żadnych owoców po 12, czyli owoce jemy najpóźniej na drugie sniadanie. Ja niestety nie lubię surowych warzyw, jedyne co moje jeść kilogramami to pomidory, pieczone/gotowane warzywa ok, ale nie surowe, a to własnie takie powinnam teraz jeść-.- |
|
|
|
#2080 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Myśle że jak stopniowo zaczniesz np. od zmiany jednego posiłku na dzień będzie ci łatwiej. I przede wszystkim regularność posiłków. Żeby mniej więcej te same odstępy czasowe zachować. Jak chcesz mogę podesłać link do przykładowej diety cukrzycowej rozpisanej na dwa tygodnie
21.01.2010 r. 27.07.2012 r. 23.08.2014 r. ![]() 03.03.2015 - Jagódka TP: 25.08.2016 Edytowane przez asiulek8 Czas edycji: 2016-01-06 o 15:35 |
|
|
|
|
#2081 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
od początku ciąży schudłam 2 kg rzez te mdłości, ale nie mam złudzeń, że jak wróci apetyt to szybko nadrobie strate plus wiadomo ciąża też doda swoje. Boje sie nie chce być jak bałwan wielka i nieruchoma. Myśle , że jak bede mogła normalnie jeść to może przy zbilansowanych posiłkach uda mi sie mimo wszystko jeszcze coś zgubić. Nie zrozum mnie źle nie mam zamiaru odchudzać sie na siłe i to jeszcze w ciąży kosztem malucha, ale myśle że przy zdrowym jedzeniu pare kg same może zejść przez zmiane nawyków żywieniowych. Nie wiem jak z ćwiczeniami chciała bym zaczać joge dla cieżarnych żeby być ruchoma , mam w domu też orbitreka nie mam zamiaru jakoś na nim sprintów uprawiać teraz ale zastanawiam się nad chodzeniem szybszym.Zobaczymy jeszcze jak to bedzie ... Linka do diety z checią przyje popatrze może znajde coś dla siebie. |
|
|
|
|
#2082 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje za gratulacje
My już po obiadku i po ogłoszeniu nowiny. Jesteśmy wyściskani za wszystkie czasy A z tego stresu obiadek zjadłam dopiero 5 minut temu hihi ![]() Gratuluje dziewczyny udanych wizyt
31.10.2005 28.05.2009 14.08.2010 ![]() _________________ 31.12.2015 - 2 kreski ![]() 11.08.2016 - Wojtuś Edytowane przez czarna_blondynka Czas edycji: 2016-01-06 o 16:49 |
|
|
|
#2083 |
|
Raczkowanie
|
Witam was
nie piłam długo po zaczęła się uczelnia trochę spraw. Dziś byłam u gin 7tc i widziałam bijące serduszko )))---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:03 ---------- Haha tam miało być NIE PISALAM DŁUGO * . ah ten słownik . |
|
|
|
#2084 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Też jestem przerażona czy nie będzie żadnych komplikacji.... Moja Pani doktor poleciła mi przede wszystkim zero słodyczy i białego pieczywa. Indyk, Kurczak, Ryby i wołowina od czasu do czasu żeby poprawić krążenie krwi, i chude serki tak do 4g tłuszczu.... Mam zamiar się tego trzymać żeby po pierwsze nie utyć zbyt dużo, a po drugie żeby maluchowi nic nie było, no i zapobiec cukrzycy... Damy rade Musimy!! Bo mamy dla kogo
|
|
#2085 |
|
Zakorzenienie
|
Kolejne popołudnie ze zgagą. Ale wg usg od jutra tylko 7 miesięcy.
No to może coś o mnie... Mężatka od 6 miesięcy, lat 31. W teorii dziecko miało być na pierwszą rocznicę, ale termin się zmienił z powodu szczepień. Od marca biorę kwas foliowy, zaszczepiłam się przeciwko WZW B, zrobiłam badania na toksoplazmozę, odstawiłam krążek antykoncepcyjny, odczekaliśmy jeden cykl i do dzieła. Mierzyłam temperaturę, bardziej z ciekawości, czy można coś wyczytać z wykresu, robiłam testy owulacyjne i dwa dni przed 31 urodzinami wyszedł pozytywny, dzień przed temperatura skoczyła. Poszliśmy do kina na Jamesa Bonda, mieliśmy udaną randkę i tyle. Ovu friend twierdził, że czas współżycia kiepski,ale temperatura nie spadała. W Mikołajki pierwszy test - bardzo blada krecha, za to owulacyjny pozytywny, w niedzielę podobnie. W poniedziałek beta i mamy bobo. Śmiejemy się, że to takie urodzinowo-Mikołajkowe bejbi. |
|
|
|
#2086 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzieki za słowa otuchy, to bardzo pocieszające , że nie jest sie samemu. Niby mam teraz oparcie w szwagierce bo ona tez w ciaży tylko ona ma podobny wzrost do mnie i wazy z 65 kg wiec nie do końca rozumie moją sytuacje . Ja z dnia na dzien nastrajam sie na to wszystko troszke bardziej pozytywnie . 3mam kciuki za wszystkie "ciężarówki" i życze zdrowia . |
|
|
|
|
#2087 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2088 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2089 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Hej
Kurde, ciężko się Was nadrabia ![]() Mam prośbę, postów się pojawia coraz więcej i nie jestem w stanie wszystkich zmian do pierwszego postu ogarnąć Prosiłabym żebyście mi na PW pisały co chcecie u siebie dodać/zmienić ![]() Wczoraj miałam okropny dzień. Masakrycznie bolała mnie głowa, chyba z bólu zwymiotowałam. Dzisiaj też się nie najlepiej czuję ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Jeszcze bym chciała dodać, bo czytałam, że idziesz do sklepu itp. Absolutnie ze skracającą szyjką nie wolno sobie chodzić do sklepu. Powinnaś jak najwięcej leżeć. Bez profilaktycznego leżenia krążek niewiele Ci da. Cytat:
Cytat:
|
|
#2090 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2091 |
|
Zadomowienie
|
w C&A jest sporo ciuchów w dużych rozmiarach widziałam do chyba ponad 50tki. Koleżanka miała podobne problemy ze spodniami, gdzie w nogawki wchodziła nie mogła dopiąć spodni. Zaniosła kilka par do krawcowej ta wycieła spodnie z przodu zostawiajac tył normalny czyli normalne kieszeniw na tyłku zostały a przednią cześc od wysokości gdzieś rozporka wykroiła do bocznych szwów i wstawiła coś jak duży bawełniany ściągacz. Całą ciąże takie coś nosiła bede musiała pomyśleć o czymś takim, tylko szkoda mi moich spodni. Moze poszukam czekoś w second handzie.
|
|
|
|
#2092 |
|
Zakorzenienie
|
tija93
Na usg wyszło, ze moja szyjka ma 1 cm tylko i od srodka wygląda jak trójkąt. Wiesz, nie znam się, ale wolę juz miec ten krązek bo jakbym nie zdecydowała się i coś by sie stało to bym sie pluła w brodę, że to przeze mnie. Wiekszosc dnia nic nie robię i oczywiscie, ze bede uwazać , ale nie zamierzam cały czas lezeć. Lekarz nie zalecił mi leżenia plackiem. ![]() Gin powiedział, ze to przez moje poprzednie zabiegi szyjka nie trzyma tak dobrze. Moze to tez miec nieco wspólnego z moją za małą macicą. Rozpycha się tam gdzie nie trzeba. |
|
|
|
#2093 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja się nie znam, ale też pomyślałam, że skonsultowałabym to z innym lekarzem |
|
|
|
|
#2094 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I szczerze, gdybym wiedziała, że tylko tyle ma moja szyjka to bym leżała plackiem. Powodzenia!
|
|
#2095 |
|
Zakorzenienie
|
Po prostu nie chcę zwariować od tego wszystkiego. Serio, mam dość tych problemów. Zaczynam się wkurzać bo wszyscy naokoło mnie rodzą dzieci bez problemów. ;/ Znajomi i z rodziny. Pfffff co za życie.
|
|
|
|
#2096 |
|
Zadomowienie
|
Ja juz po wizycie 7t+3d dzidzia wielkości 12 mm, widzieliśmy i słyszeliśmy serduszko
|
|
|
|
#2097 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Talantea Ty też urodzisz w sierpniu zdrowe dzieciątko, bez problemów.. wiesz to jest tak, że chyba większośc kobiet przezywa w ciązy niepokój, stres, ma mniejsze lub większe dolegliwości, ale nie opowiada się o tym najczęsciej.. ja przynajmniej nie dzielę się moimi sprawami z innymi ludźmi i też mogą uznać, że nie ma problemów z ciązą itp.. także nie można generalizować że wszyscy wkoło mają łatwo a ja mam cięzko.. |
|
|
|
|
#2098 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#2099 |
|
Zakorzenienie
|
asiulek8
Próbuje myśleć pozytywnie, ale mam chwile całkowitego zwątpienia. Niestety. |
|
|
|
#2100 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:54.

A przy cukrzycy dziadkow zostalam wychowana
ja tam już piłam drinka kilkukrotnie. Najgorszy pierwszy raz. Można odrobina wody popić. Dosłownie dwa małe łyczki żeby wyniku nie zanurzyć. 
. Wcześniej strasznie chciało mi sie kinder czekolady ale ograniczyłam to do jednej czekoladki dziennie (w opakowaniu jest 8) i starałam sie nie jeść ich codziennie . Ograniczyłam za to cukier w piciu nie pije zadnych gazowanych , smakowych napojów , wody smakowej, ani soków kupnych. Soki robi mi moj men warzywno- owocowe i rozrabiam sobie je z wodą. Herbaty owocowe pije bez cukru , a czarna robie z listkami mięty na litrowy dzban robie jedna torebkę herbaty żeby nie była mocna i do tego dodaje jedną duża łyżke cukru(płaską), myśle że na litr wody jest ok.

Ja też się pomyliłam w swoich wyliczeniach, bo wg OM powinien być 8t6dc, a wg USG wyszedł 7t6dc
Ja tak właśnie zamierzam zrobić

Prosiłabym żebyście mi na PW pisały co chcecie u siebie dodać/zmienić