|
|
#2101 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016!
Cytat:
rewelacja, że wszystko się dobrze skończyło Cytat:
ale jeśli chodzi o zespół downa to wcale nie chodzi o genetykę, tzn nie tylko czytalam otym mnostwo i doczytalam, ze mozna sie poprostu urodzin z nieprawidlowa iloscia chromosomow a to ile i jak sie polacza podczas ciazy to juz sila wyzsza i ze ZAWSZE istnieje ryzyko takiej wady genetycznej.. ale nie, nie robię przeziernosc, przeplywy, serce etc. miałam robione i w 12 tyg przez mojego gina i na polowkowym 3d, na ktore specjalnie pojechalam moj gin twierdzi, ze prenatalne to bez sensu w moim przypadku bom za młoda - 29 w tym roku mam a na pytanie, kiedy bedzie robil przeziernosc odpowiedzial mi, ze robil na poprzednim badaniu i wyszla prawidlowa no to sie pytam, a czemu mi pan dr nic nie powiedzial ? to mi odpowiedzial, ze jest dobra i nie bylo potrzeby zobaczymy w piątek, bo będzie 11 tydzień Cytat:
też mnie ciągnie do tego a to takie śmieci, że masakra ![]() Cytat:
ja mam przyzwolenie na owoce, ale na 1 jabłko dziennie ![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#2102 |
|
Zakorzenienie
|
Talantea, przykro mi. Rozumiem Twój stach i poczucie niesprawiedliwości, sama sporo przeszłam w drodze do macierzyństwa i też dostawałam szału od tych wszystkich bezproblemowych ciąż, wpadek w moim otoczeniu.
Powiem szczerze, że i mnie zdziwiło, że tak wcześnie zakładają ci pessar, moja siostra z niewydolnością szyjki miała leżeć do 20 tyg i jak dotrzyma, to wtedy pessar. Ale rzeczywiście u ciebie to inna sytuacja, więc i działanie gina niestandardowe. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#2103 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2104 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak to mówią. Kazda ciąza jest inna ![]() Może doktor wie co robi, a może mnie naciąga. Nigdy sie nie dowiem. Przynajmniej mam odczucie, że coś robi. W UK mną by się nikt nawet nie przejął. Mozliwe, ze doktor nie chciał ryzykować skoro sytuacja robiła się nieciekawa. wiosenka84 Swietnie
|
|
|
|
|
#2105 |
|
Zakorzenienie
|
Moja ciąża nie jest bezproblemowa. Ale nie mogę powiedzieć ze miałam problemy z zajściem, teraz tez jest ok. W pracy mam koleżankę, ze 3 lata stara się o ciążę. Powiedzenie jej będzie najtrudniejsze. Widzę, ze jak ktoś z otoczenia jest w ciąży to jest jej zwyczajnie przykro ze komuś się udało a ona kolejny miesiąc i nic.
|
|
|
|
#2106 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Trudno będzie jej powiedzieć
|
|
|
|
|
#2107 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny pojechałam na IP. Oczywiście zostałam zatrzymana na oddziale. Tętno jest, serduszko bije. Puki co stosujemy dopochwowo luteine. Traktujemy ciążę jako zagrożoną. Sprawdzamy wyniki i staramy się utrzymać ciążę. Odetchnelam troszkę bo wczoraj nie było we mnie krzy nadziei. Liczę na mały cud.
|
|
|
|
#2108 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2109 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2110 |
|
Zakorzenienie
|
afryga dobrze ze pojechałaś. Trzymam kciuki
|
|
|
|
#2111 |
|
Zakorzenienie
|
Afryga uff martwiłam się.. musi być dobrze
|
|
|
|
#2112 |
|
Zakorzenienie
|
Pierwszy raz od kiedy wiem o ciąży (albo i dłużej) przespałam całą noc, 8godzin snu bez przerwy. Rewelacyjne uczucie.
I pierwszy raz od 2-3 tyg mam jeansy na sobie. Cały ten czas spędziłam w dresach lub sukienkach. |
|
|
|
#2113 | |
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Byłam u koleżanki na pobraniu krwi. Od razu żyła pękła, ale na szczęście udało się z niej pobrać. Kazała mi się na oddziale jako pacjentka nie pojawiać do porodu ![]() Gadalam z oddzialowa o krótkich dyzurach. Trzeba to załatwiać przez kadry. Ogólnie stwierdziła, że mam iść na zwolnienie. Mam jeszcze tydzień do namysłu. Talantea wiem, że Ci nie jest lekko. Jesteś daleko od Tż. Co chwila wychodzą jakieś problemy. Jedyne co możesz to myśleć pozytywnie. Robisz wszystko co w Twojej mocy by z dzieciaczkiem było ok. I tyle i aż tyle możesz zrobić Zaczynamy 10 tydzień! Jak to poważnie brzmi Cytat:
to teraz wypoczywaj jak najwięcej i się nie stresuj
|
|
#2114 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Księga Ciąży jest bardzo idealna, np. rozdział dotyczący jedzenia - można się przerazić bo ja przez te moje 10 tygodni nie jadłam nawet połowy z zalecanych przez nich produktów. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Mamy też znajomych którzy od roku próbują, już sa na etapie badań i też głupio im powiedzieć. Widzieliśmy się na początku listopada i wtedy mówiliśmy że nie staramy się jakoś specjalnie a tu ciąża. Cytat:
![]() U nas dziś początek 11tc - jeju jak to szybko leci! Jutro wizyta, miała być dzisiaj ale lekarz mi przełożył, już się nie mogę doczekać.
|
|
#2115 | |||||
|
Rozeznanie
|
Hehe, źle się wyraziłam może, nie ma w mojej pracy nic intrygującego
Pracuję na co dzień z managerami/biznesem, często spotykam się z kluczowymi Klientami i po prostu muszę mieć zadbane dłonie - dlatego nie wyobrażam sobie nie pomalować paznokci. Choć oczywiście bez lakieru tez zapewne mogą być ładne, to jednak nie zamierzam malowania odpuszczać. Jak już pójdę na L4 to co innego ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Jak to wygląda naprawdę, przekonam się na wizycie na początku lutego, jak mi kartę będą zakładać w NFZ Tyle, że ja na co dzień nie słodzę niczego, pieczywo jak już jem to ciemne, fast foody to u mnie od wielkiego święta raz na pół roku może, a do słodyczy mam stosunek ambiwalentny Wiem jednak, że przy mojej wadze muszę sie pilnować, bo nie chcę utyć więcej niż 10 kg jeśli to możliwe.Cytat:
Ale prawda jest taka, że udało się nam w trzecim cyklu po odstawieniu tabletek i też ciężko było mi im powiedzieć. Cieszyli się, oczywiście, gratulowali, ale...wiem, że nie jest im łatwo Cytat:
![]() Będzie dobrze!!!justynkie dopytaj prosze o to USG genetyczne, jestem ciekawa, co Twój lekarz powie. tija93 w przypadku Twojej pracy to może faktycznie powinnas iść na zwolnienie Praca w szpitalu do łatwych i lekkich nie należyzonamojegomeza a ja bym bardzo chciała przespac 8 godzin bez przerwy, ale budzę się zawsze między 2 - 3, czasem do 4 nie mogę zasnąć. Do tego mój kot (śpi obok na szafce nocnej, a czasem i na łóżku mu sie zdarzy), który jak tylko zobaczy, że otwieram oko, żeby spojrzeć na zegarek, zaczyna głosno mruczeć domagając się głaskania, ale z drugiej strony to jego "mrrrr" ułatwia mi ponowne zasypianie Ja dziś 8t1dz, już się nie moge doczekac kolejnego USG, a to dopiero w ostatnim tyg. stycznia Chciałabym juz bardzo powiedzieć w pracy, ale chcę poczekać do pierwszego tygodnia lutego, czyli po 12 tygodniu, jak będę już wiedzieć, że pierwszy trymestr za mną. |
|||||
|
|
|
#2116 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem po usg. Wszystko jest w porządku. To 7 tydzień. Moja fasolka ma 10 mm. Słyszałam bijace serduszko
|
|
|
|
#2117 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja dziś 8 tydzień zaczęłam. Za 5 dni mam kolejna wizytę. Tym razem u innego lekarza. Nie mogę nadal jest zdecydować gdzie prowadzić ciążę
|
|
#2118 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja bylam u pediatry przepisala syropy ktore mozna pic w ciazy tabletki do ssania i wapno oraz siemoe lniane kazala pic jak sie pogorszy to przyjsc so antybiotyk co mam nadzieje nke bedzie konieczne. I kazala lezec z lozka nke wychodzić co przy moim 19 miesiecznym smyku graniczy z cudem hi. Na tesciowa nie moge liczyć.
|
|
#2119 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dziś 8+6. Jutro wizyta
![]()
|
|
|
|
#2120 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Anioł1985 i czarna_blondynka, ja też mam nadprogramowe kg, ale pomyślę o nich już chyba po porodzie, ciąża to chyba nie jest najlepszy czas na diety, co oczywiście nie znaczy, że należy się obżerać czy 'jeść za dwóch'. Cytat:
za udaną wizytę!Cytat:
Cytat:
Chciałam się jeszcze odnieść do 1go postu, niestety nie pamiętam już czyjego. W każdym bądź razie ktoś porównywał tam pomarańczę z batonem. Uważam, że pisanie, że pomarańcza to sam cukier i stawianie jej na równi z batonem to gruuuuuba przesada. Pomarańcza ma jeszcze jakieś wartości odżywcze (wspomniany kwas foliowy chociażby), witaminy itd., baton nie. Zgadzam się też z opinią którejś z dziewczyn dot. farb 'bez amoniaka' - ja też nie wierzę, że takie istnieją. Ale powtórzę jeszcze raz - w ciąży z Natalką farbowałam włosy (oczywiście nie jakoś nagminnie), malowałam paznokcie i wszystko jest ok. Co innego jak ktoś np. pracuje w tym zawodzie i na co dzień wdycha to wszystko a co innego pofarbować włosy raz na dwa miesiące czy pomalować paznokcie. i Talantea jeszcze słówko do Ciebie - jak nastawisz się, że będzie źle i będziesz uparcie powtarzać, że całe życie masz pod górkę to na pewno lepiej się od tego nie poczujesz. Bardzo dużo zależy od naszego sposobu myślenia. Myślę, że każda z nas ma jakąś swoją historię a często nie znamy historii innych ludzi, i często ci, którzy wydają się szczęśliwi i którym wg nas wszystko łatwo przychodzi mają problemy, o których nie mamy pojęcia. Mogłabym Ci opowiedzieć swoją historię ale może wątek nie jest do tego odpowiednim miejscem, jeśli chcesz to pisz na PW. Chciałaś zajść w ciążę, zaszłaś? To już jest powód do radości! Na pewno wiesz, ile jest par, które latami starają się bezskutecznie. Zresztą jak będziesz się porównywać z innymi, to zawsze znajdą się tacy, którym wg nas żyje się łatwiej. Ale są też tacy, których spotkały prawdziwe tragedie a mimo to nie tracą wiary i optymizmu. I tego się trzymaj, staraj się cieszyć drobiazgami, szukać pozytywów a nie powodów do narzekań. A zmartwienia i obawy ma każda z nas, zwłaszcza teraz w ciąży, możesz być tego pewna. U mnie mdłości ciąg dalszy i od kilku dni pobolewa mnie podbrzusze, co trochę mnie niepokoi ale staram się nie martwić na zapas. Za chwilę jadę do kosmetyczki na manicure japoński, potem mam parę spraw na mieście, odbieram małą ze żłobka i jadę na kursy - bo wspominałam Wam, że pracuję w kilku miejscach. I oczywiście, tradycyjnie już w tej ciąży - nic mi się nie chce .
|
|
#2121 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2122 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2123 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Hej, może źle zrozumiałaś moją wypowiedź. Ja pisałam że mam wskazania od lekarza na zmiane nawyków żywieniowych dr. zaleciła diete cukrzycową . Nie chodzio jakieś sztuczne zmniejszanie kalryczności w posiłkach w celu redukcji wagi a o zmiane nawyków żywieniowych , jedzenia rzeczy z niskim indeksem glikemicznym oraz mocne ograniczenie cukru tak żeby w miare molżliwości zapobiec cukrzycy ciążowej. Ja nie mam zamiaru teraz strikte sie odchudzać bo przyjdzie na to czas po porodzie , a raczej po tym jak skończe karmić dziecko- o ile bede mogła karmić. W każdym razie znajdzie sie jeszcze czas na dietowanie w celu redukcji wagi. Teraz mam dietować dla naszego wspólnego zdrowia. |
|
|
|
|
#2124 |
|
Zakorzenienie
|
virginia
Staram sie myslec pozytywnie, naprawdę. Tylko ja mam teraz za dużo czasu na siedzenie i myślenie. Gdybym była zajęta np pracą to bym nie wydziwiała. Tak juz mam niestety. :/ Możę zacznę znów pisać opowiadania, przynajmniej jedna rzecz na której bedę mogła się skupić.Nawet moja starsza siostra miala wpadkę, przeszła ciąze bez problemów, jednak teraz ma sporo problemów zdrowotnych nawet po 10 latach od porodu. Zastanawiam się czemu są takie problemy skoro to jest naturalny proces biologiczny. Powinno wszystko być jak w naturze. Smiałam się z TZ-tem, że to wszystko przez głupią Ewę :PNo tak, powinnam się cieszyć, ze przynajmniej z zajściem w ciąze nie mam problemów. Tak jak powtarzam sobie i pisałam wczesniej, inni maja jeszcze gorzej. Mam problem. Juz baaardzo cięzko mi wbić igłę z clexane. Nie wszedzie chce mi sie wbić a na reszcie brzucha są blizny od rozstępów i siniaki :/ Powiedziałam ostatnio ginowi, na szczescie powiedział, ze po 12 tygodniu zrobimy mała przerwę. Ufff pati0090 Super ! justynkie Moja grupa znajomych jest bardzo mała, ale pary które akurat znam i znajome, albo starali sie bardzo krótko, albo wpadki. Tak samo, zona brata mojego TZ-ta tez zaszła tuż przed nami, ja poroniłam a ona ma juz 5 miesieczną córkę. Starali sie tylko z trzy miesiące i ciąza bez komplikacji. Musiała tylko pod koniec poleżeć i tyle. Nikomu nie zyczę zle, naprawdę ciesze sie, ze kazda z osób które znam mieli ciąze bez komplikacji, tylko to jest bardzo przygnębiające dla mnie. Niestety. Cały poprzedni rok dla mnie był walką o dziecko. Najgorsze to jak juz zaczynasz sie cieszyć, ze tak, wreszcie moja kolej, bedę mamą a tu nagle trach, marzenie sie kończy. Meh. Przestane juz o tym gadać bo pewnie was już męczą moje wywody. Edytowane przez Talantea Czas edycji: 2016-01-07 o 13:00 |
|
|
|
#2125 |
|
Raczkowanie
|
Z malenstwem nie jest dobrze. Miałam wyjść dzisiaj do domu, ale zaczęłam krwawić a tętno maluszka bardzo spadlo. Lekarze robią co mogą, ale pani doktor mówiła, że może dojść do najgorszego.
Człowiek zaczyna się zastanawiać dlaczego jego to spotyka. Nie palę, nie piję, odżywiam się zdrowo, nie przemęczam się a mimo to spotyka mnie to już drugi raz. Czyżby nie dane mi było zostać kolejny raz mamą? |
|
|
|
#2126 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja sie klade spac i po dwoch godzinach juz mi sie chce siku. Pozniej miedzy 4 a 5 kolejna wycieczka. Najgorsze jest to, ze ja jestem z tych co zawsze mogly dlugo wstrzymywac...
|
|
|
|
|
#2127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O nieeeeee teraz jedyne co mozesz zrobic to czekać. Wysyłam pozytywną energię, oby wszystko jednak się poprawiło!
|
|
|
|
|
#2128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bądź dobrej myśli, nic innego Ci nie zostało. Trzymaj się!
|
|
#2130 |
|
Zakorzenienie
|
ja też nie sypiam najlepiej, budzę się w nocy, też kot, jak którąś z Was, mnie napastuje i wcale nie pomaga mi to zasnąć.. też wstaje sikać i też kiedyś mogłam trzymać i trzymać.. ale jakoś mimo tych niedogodności jestem na chodzie, wstaje o 6 rano i daję radę
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:08.

gratuluję 
Trudno będzie jej powiedzieć 

Ja tak właśnie zamierzam zrobić

Musimy!! Bo mamy dla kogo